• Categoria de l'entrada:Europa / Islàndia
  • Temps de lectura:10 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 19, 2023
Actualment esteu veient El canyó Fjaðrárgljúfur, un dels paisatges imprescindibles d’Islàndia

El sud d’Islàndia té un paisatge ple de contrastos. Sense haver de recórrer grans distàncies es pot passar  de grans prats de verd exuberant, a platges volcàniques amb una sorra pràcticament negra. O també es pot anar de territoris sense pràcticament relleus, a entorns escarpats modelats per l’aigua. Formacions geològiques al·lucinants, com el canyó Fjaðrárgljúfur.

El canyó Fjaðrárgljúfur es tracta d’un canyó format per l’erosió de l’aigua que baixa de les glaceres. Una acció continuada durant milions d’anys, que ha construït un paisatge de penya-segats vertiginosos.

On es troba el canyó Fjaðrárgljúfur?

El canyó Fjaðrárgljúfur es troba bastant a prop de la Ring Road, a uns 4 kilòmetres. Encara que la pista que arriba fins al pàrquing del canyó no està asfaltada, es pot fer còmodament amb qualsevol classe de cotxe.

El poble més proper al canyó Fjaðrárgljúfur és Kirkjubbaejarklaustur.

el canyó Fjaðrárgljúfur a l'estiu recobert de molsa de color verd

Quan visitar el canyó Fjaðrárgljúfur?

Fins a l’any 2015, aquest canyó era una de les joies ocultes d’Islàndia. No era massa popular, i era freqüent visitar-los sense turistes. Inmers únicament en el so de la remor de l’aigua, del riu que continua erosionant les parets d’aquesta formació.

Tot i això, en els darrers anys la seva popularitat ha anat molt en augment. Per això, al visitar-lo cal tenir en compte diversos punts:

  • Per evitar l’erosió de l’amenaçada flora de la zona, cada any acostumen a tancar l’accés al canyó durant uns mesos. Normalment entre els mesos de març a juny. Abans de visitar-lo, convé preguntar si l’accés està permès. Es pot preguntar a l’oficina de turisme de Kirkjubbaejarklaustur.
  • Durant els mesos d’estiu en què l’accés està obert, acostuma a ser bastant visitat. Per això, anar-hi durant les primeres hores del matí o les últimes hores del dia és una bona opció.
  • A l’hivern també es pot visitar, però cal tenir en compte que el terreny pot estar glaçat. Donada l’alçada dels penya-segats és recomanable portar uns petits grampons o bones botes per evitar relliscar.

Independentment de l’època en què es visiti el canyó Fjaðrárgljúfur, donada l’abundància de visitants durant els últims anys, és necessari no sortir-se dels camins, i recórrer només les zones permeses. Així s’evita l’erosió de les zones més sensibles.

detalls del riu del canyó Fjaðrárgljúfur i alguns dels salts d'aigua que cauen pels penya-segats

Recorregut pel canyó Fjaðrárgljúfur

Des del pàrquing, el recorregut més habitual consisteix a seguir el camí senyalitzat d’uns 2 kilòmetres. És un sender senzill, on hi ha diferents miradors que permeten contemplar les verticals parets, d’uns 100 metres d’alçada. Hi ha una plataforma metàl·lica que s’endinsa des de les alçades al canyó, oferint un dels millors punts de vista.

A l’acabar aquest recorregut, també és molt aconsellable acostar-se fins a la part baixa del canyó. És una perspectiva completament diferent.

part final del canyó Fjaðrárgljúfur on guanya amplada i el riu és més profund

El nostre itinerari fins al canyó Fjaðrárgljúfur

Des de la cascada Skógafoss fins a la platja Reynisfjara

Després d’un intens matí, visitant primer la cascada Seljallansfoss i després la cascada Skógafoss, a mig matí arribem a la platja Reynisfjara.

La platja Reynisfjara és una de les famoses platges de sorra negra d’Islàndia. Des del pàrquing de la platja veiem a la llunyania l’arc de Dyrhólaey, i tenim una bona panoràmica de la platja. També és una bona zona per buscar frarets als penya-segats. Teníem moltes ganes de veure aquests adorables ocells, però no tenim massa sort. Tot i que en podem veure algun,  no n’hi ha gaires i estan força lluny. Igualment, no ens preocupa gaire perquè ja tenim localitzat un lloc on, si tot va bé, en podrem veure molts.

la platja Reynisfjara amb la seva sorra negra pròpia d'Islàndia

formaciones rocoses a la platja Reynisfjara al sud d'Islàndia

Passem una bona estona passejant per la platja, i observant les columnes de basalt. Allà també hi trobem algun fraret.

la vista més típica de la platja Reynisfjara a menys d'una hora del canyó fjaðrárgljúfur

frarets a prop de la platja del sud d'Islàndia durant el mes d'agost

detalls de les columnes de bassalt i la sorra negra de la platja Reynisfjara

De la platja Reynisfjara fins a Vík

Cap al migdia tornem al cotxe, per conduir fins al petit poble de Vík. És una bona zona on dinar, a alguna de les cafeteries del poble.

Però el millor d’aquest poble és acostar-se fins a la seva platja, des d’on es poden veure perfectament les roques Reynisdrangar. La llegenda explica que aquestes tres roques eren trols que van quedar-se petrificats quan els rajos de sol van caure sobre seu. Són un dels punts més icònics d’aquesta zona d’Islàndia, sobretot pels aficionats a la fotografia de paisatge.

les roques Reynisdrangar que semblen tres trolls petrificats a prop del poble de vík

la platja del petit poble de Vík

De Vík fins al canyó Fjaðrárgljúfurr

A la tarda ens dirigim cap al canyó Fjaðrárgljúfurr. El 2013, quan fem aquest viatge, aquest canyó encara és força desconegut. Tot i això, hem llegit que és una de les formacions geològiques més boniques d’Islàndia, i no ens ho volem perdre.

Un cop aparquem, ens posem a caminar sense veure el canyó i sense tenir gaire clar si estem a la zona correcta. Però després d’un petita pujada, finalment trobem el fascinant canyó Fjaðrárgljúfurr. És un dels paisatges més bonics del viatge a Islàndia. Caminem completament sols durant una hora, per un camí que avança pel lateral del canyó.

El final del recorregut coincideix amb la fi del canyó. Allà el riu Fjaðrá –l’escultor d’aquesta obra d’art- guanya una mica més de profunditat i hi ha un pont per poder travessar-lo.

perspectiva dels penya-segats del canyó Fjaðrárgljúfurr vistos des de la part alta d'aquest canyó islandès

el canyó Fjaðrárgljúfurr observat des del seu final i la part inferior

Des del canyó Fjaðrárgljúfurr fins a la Hvoll Guesthouse

Un cop tornem al cotxe, conduïm l’últim trajecte del dia fins a l’allotjament. Uns 30 kilòmetres per la Ring Road, que ens permeten continuar descobrint els paisatges d’Islàndia. De camí, no podem evitar parar-nos a Kirkjubaejarklaustur, un petit poble inmers en un evocador paisatge.

Amb ganes de descansar una mica, arribem al Hvoll Guesthouse. Un fantàstic allotjament, situat just al costat d’un llac, i envoltat de naturalesa. Des d’allà tenim unes meravelloses vistes d’algunes de les glaceres del Parc Nacional Skaftafell, que visitarem l’endemà.

un vertical salt d'aigua i una petita casa blanca a prop del poble Kirkjubaejarklaustur

(Aquest post correspon a la tercera part del segon dia del viatge a Islàndia)

Organitza el teu viatge a Islàndia

✈️ Les millors ofertes de vols a Islàndia aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Islàndia aquí

🚗 Les millors ofertes de cotxes de lloguer a Islàndia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.