Estem davant d’una crisis climàtica i de biodiversitat sense precedents
La crisis climàtica i els viatges
L’augment del CO₂ ha comportat un increment en la temperatura mitjana de la Terra. Un escalfament global que cada cop té més impacte sobre els ecosistemes i la vida de molts éssers humans.
A més, s’està produint una gran crisi de biodiversitat. La destrucció d’hàbitat està portant a l’extinció a moltes espècies, a un ritme 1.000 vegades superior que la taxa natural.
La situació d’emergència climàtica actual té un origen molt clar: l’espècie humana. Per primer cop en la història de la Terra, l’espècie humana s’ha convertit en l’origen dels canvis ambientals.
I quina relació hi tenen els viatges amb això? Molta. La indústria del turisme és responsable d’entre un 8% i 12% de les emissions mundials de CO₂. A més, el continu increment de turistes i la sobreexplotació d’alguns destins, està contribuint al deteriorament dels ecosistemes. O algunes males pràctiques posen en risc la supervivència d’espècies en perill d’extinció, com els elefants asiàtics o el tigre de bengala.
El turisme forma part del problema de la crisi climàtica. Però també pot formar part de la solució.
Els últims estudis encara afirmen que hi ha esperança. Tenim una petita finestra de temps per aturar la pèrdua d’ecosistemes i els pitjors efectes de l’increment de temperatures. Tot depèn de nosaltres. És necessari replantejar com vivim. I també com viatgem. Per això és tan important parlar de turisme sostenible.
Què és el turisme sostenible?
Es pot justificar un viatge durant la crisi climàtica? Sí, però cal pensar sobre com viatgem i ser conscients de l’impacte de les nostres accions. Un viatge ben plantejat és una eina molt poderosa.
Viatjar, igual que viure, té un impacte negatiu sobre el medi ambient. L’objectiu és disminuir-lo. I intentar aportar coses positives al destí.
La contradicció dels viatges, i el que posa de manifest la necessitat de definir i perseguir un viatge responsable, és la dualitat entre els impactes negatius i positius dels viatges.
De l’interès i la intenció de decantar la balança cap a l’impacte positiu que poden tenir els viatges neix el turisme sostenible.
Impacte positiu dels viatges
- Empoderar comunitats locals.
- Incentius econòmics per preservar la biodiversitat i els paisatges.
- Protecció de la cultura local.
- Transformació personal.
Impacte negatiu dels viatges
- Contaminació mediambiental (avions, hotels i menjar)
- Massificació: expulsa població local, afecta les tradicions culturals.
- Destrucció de la biodiversitat.
- Es converteix en un producte comercial.
Passos per preparar un viatge sostenible
El turisme sostenible comença des del moment de la preparació del viatge. En totes les decisions que es van prenent és necessari avaluar el seu impacte, i preguntar-nos si allò que volem fer és respectuós amb el medi ambient i els habitants del destí.
Aquí és fàcil sentir-nos aclaparats. I notar que cal renunciar a moltes coses. Però el més important és recordar que la transició cap a un turisme sostenible és un camí que cal anar recorrent a poc a poc. No cal canviar-ho tot des d’un inici. Ni sentir-se incòmode. Sabent que és impossible ser 100% sostenible en un món i societat que no ho és, coneixent la problemàtica i les possibles solucions, cal intentar optar per aquelles accions més sostenibles i amb impacte positiu.
Es tracta d’anar agafant hàbits respectuosos amb els quals ens sentim còmodes. Així els incorporarem en els nostres viatges, i en el nostre dia a dia, i serem capaços de mantenir-los en el temps.
Durant la preparació i la vivència d’un viatge sostenible, aquestes són algunes de les premisses que s’han de tenir en compte:
Un dels moments més emocionants d’un viatge és decidir a on anar. Tots tenim destins somiats. A l’hora de prendre aquesta decisió, aquests són els punts principals a considerar:
🌳 Evitar el sobreturisme (impacte sobre les ciutats, desplaça poblacions locals i malmet ecosistemes). Això implica escollir destins menys populars o recórrer itineraris personalitzats i per zones menys freqüentades.
🌳 Escollir destins que aposten pel turisme sostenible. Alguns dels països més avançats en aquest aspecte són Panamà, Botswana, Bután o Xile.
🌳 Aprofita el teu país d’origen. Un viatge a prop de casa també pot ser igual d’enriquidor, sorprenent i emocionant. Es poden fer recorreguts per descobrir els pobles menys coneguts o endinsar-se pels parcs nacionals o naturals i intentar veure la fauna més esquiva. També es pot aprofitar per provar maneres alternatives de viatge, i fer una ruta de diversos dies amb bicicleta o una ruta de senderisme de vàries jornades.
🌳 Evitar la temporada alta del destí.
El transport acostuma a ser un dels punts més contaminants del viatge. Sobretot quan es viatja amb avió. Aquestes són algunes de les claus per disminuir la contaminació del transport:
🌳 Si es pot, evitar l’avió. El tren és l’opció més sostenible.
🌳 Si es viatja amb avió, fer el menor nombre d’escales possibles, viatjar de dia, escollir les companyies més sostenibles i aprofitar-ho per fer un viatge més llarg. I, encara que no és una solució perfecta ni definitiva, si no pots evitar viatjar amb avió aleshores és aconsellable compensar les emissions de CO₂. Una de les empreses més fiables per fer-ho és Atmosfair.
🌳 Evitar els vols interns.
🌳 Durant la ruta moure’s lentament. Anar ràpidament d’un lloc a un altre, sense aprofundir en les diferents localitzacions del viatge és la manera menys ecològica de fer turisme.
🌳 Plantejar viatges alternatius en què el transport formi part de l’experiència:
🚆 Rutes amb tren.
⛴️ Trajectes amb ferri.
⛵ Unir-se a una expedició de naturalesa.
🛳️ Viatjar amb un vaixell de càrrega.
🚙 Fer una ruta amb camper o autocaravana.
🚵♀️ Fer una ruta de cicloturisme.
🚶♀️ Fer una ruta de trekking o senderisme.
Els allotjaments acostumen a ser una de les parts del viatge en què destinem una part important del pressupost. A més, també és un dels sectors del turisme que té més impacte ambiental.
Per això, una bona elecció de l’allotjament pot ser molt significativa, sobretot quan aquests donen suport a projectes de turisme sostenible i es preocupen activament per les comunitats i biodiversitat local.
Dos principis bàsics per buscar un allotjament sostenible són:
🌳 Escollir allotjaments petits, gestionats i dirigits per població local. També és una bona opció l’intercanvi de cases.
🌳 Prioritzar aquells allotjaments que, a part de limitar-se a oferir habitacions i menjar, també tenen un projecte social o mediambiental.
Més enllà d’aquests criteris genèrics, ens podem fixar en què els allotjaments compleixin alguns dels següents punts (com més millor):
⚒️ Construccions a partir d’edificis restaurants. Exemple: el Canopy Tower a Panamà, construït a partir d’una antiga torre militar.
☀️ Utilització d’energies renovables.
♲ Política de reducció de residus. Per exemple no hauria de ser habitual que es canviessin els llençols i tovalloles diàriament.
🚰 Gestió responsable de l’aigua.
🍛 Menjar local i sostenible (no s’hauria d’oferir menjar procedent de granges d’explotació; la majoria d’aliments haurien de ser vegetarians o vegans; els productes haurien de ser orgànics i locals). Els allotjaments que cuinen menjar de temporada del seu propi hort són una gran elecció! Exemple: el Molí del Casó al Pirineu català, un allotjament rural on ofereixen sopars i esmorzars basats en els productes de temporada del seu hort.
✨ Contribució de l’allotjament a la comunitat local. Exemple: el Good Hotel a Londres, un allotjament amb un propòsit molt clar d’ajudar a les persones: formen i donen feina a persones en atur.
🍃 Programes de protecció de la biodiversitat. Exemple: el Mount Totumas Lodge a Panamà, un lodge creat dins una reserva privada protegida per tal de crear un corredor de fauna al voltant del Parc Internacional de l’Amistad.
A l’investigar una mica és sorprenent i esperançador veure la quantitat de projectes d’hostaleria que lluiten per un món i turisme sostenible. Només és qüestió de buscar i apostar per aquestes opcions. A més, els allotjaments sostenibles no tenen per què ser més cars. Recorda que els senzills refugis de muntanya o els petits càmpings municipals on s’hi pot dormir amb tenda són molt econòmics i també molt ecològics.
La preparació de l’equipatge també juga un paper clau en el turisme sostenible. En aquest punt el més important és evitar el consumisme innecessari i recordar les 3R de la sostenibilitat: reduir, reutilitzar i reciclar.
Aquests són alguns consells per ser més responsable al preparar l’equipatge:
🌳 No comprar coses específiques que només faràs servir durant un viatge de poques setmanes. Si necessites algun material pots demanar-lo a alguna persona propera, llogar-lo o comprar-lo de segona mà.
🌳 Si no pots evitar comprar alguna cosa nova, escollir empreses responsables i sostenibles. Busca marques amb la categoria B-corporativa, com per exemple Patagonia. També pots fer servir webs on hi ha llistats de marques sostenibles, com el portal Consume con Coco.
🌳 Evita el plàstic durant el viatge: porta una cantimplora (i si no es pot veure aigua directament de l’aixeta, pots fer servir un sistema de filtratge d’aigua com LifeStraw); utilitza un porta entrepans del estil Boc’n’Roll; porta una carmanyola plegable; no t’oblidis d’una bossa de tela per les compres; i opta pel xampú i sabó sòlid (així no faràs servir el sabó d’un sol ús dels allotjaments i tampoc tindràs problemes per portar-lo a l’equipatge).
🌳 Si vols fer fotografies o gravar vídeos únicament durant un viatge, és molt millor llogar el material electrònic. Pots fer servir la plataforma Grover.
🌳 Utilitza cremes solars sense microplàstics i que siguin respectuoses amb els coralls.
El turisme responsable no es basa només en la planificació del viatge ni amb les decisions de l’allotjament.
Durant el viatge hem de seguir amb la premissa d’actuar buscant un impacte positiu:
🌳 Respectar els costums.
🌳 Aportar a les comunitats.
🌳 Actuar com els locals, especialment pel que fa al menjar i el transport.
🌳 Respectar la naturalesa i els animals.
Pel que fa a les donacions: abans de donar diners puntualment a una persona, acostuma a ser millor donar suport a accions que tinguin un benefici a llarg termini (per exemple formant a la població local i generant llocs de treball). Per això és important seleccionar projectes que tenen un impacte positiu sobre les poblacions i ecosistemes locals.
Té sentit seguir lluitant pel medi ambient?
Estem davant d’una crisi mediambiental tan extrema, que les dades i notícies sovint són descoratjadores. Pot semblar que tot està perdut. I en aquest context, la solució més fàcil seria deixar d’actuar amb consciència ecològica i mediambiental.
La bona notícia és que encara no està tot perdut. El futur és incert, i la major part de la comunitat científica afirma que encara hi ha una petita finestra de temps per rebatre els devastadors efectes del canvi climàtic.
Encara hi ha esperança. Però l’esperança no es basa a creure simplement que tot anirà bé. És tenir la determinació de què pot existir un bon futur pel planeta Terra i la seva naturalesa, i estar disposat a lluitar per aconseguir-los. Per revertir el canvi climàtic totes les accions, per petites que semblin, són necessàries. L’efecte acumulatiu de milions de decisions ètiques, i pensant en la sostenibilitat del planeta, pot marcar la diferència.
Per això, el turisme sostenible és tan significatiu.
I res millor que conèixer petites històries inspiradores. Plenes d’esperança per continuar lluitant pel planeta:
El viatge regenerador
En reflexionar sobre el turisme sostenible, és inevitable adonar-se que viatjar sempre tindrà un impacte negatiu sobre el canvi climàtic. Igual que la nostra existència. Però al llarg d’un viatge es pot compensar aquest impacte negatiu fent que el viatge sigui regenerador. Regenerador per les comunitats locals, la biodiversitat i les cultures.
Últimament, s’han fet molt populars les frases de l’estil: “que l’únic rastre que deixis als destins sigui el de les teves petjades”. Però amb això no és suficient. Cal intentar deixar un rastre positiu sobre el destí. Millorar la seva situació. I això no vol dir haver de fer un voluntariat o fer donacions. Només cal tenir compte la sostenibilitat en les decisions i recolzar aquells projectes que s’involucren amb les necessitats (socials, naturals i econòmiques) del destí.
Amb els viatges regeneradors és on neix la força del turisme. I la seva capacitat transformadora.
El turisme regeneratiu busca un intercanvi cultural amb els habitants del destí. Una experiència sincera, lluny d'artificis, per conèixer la realitat d'altres comunitats i la seva manera de viure.
Aquest tipus de turisme, ben gestionat, és una poderosa eina perquè les comunitats se sentin orgulloses de la seva cultura. I lluitin per protegir-la.
Per aturar la crisi climàtica, és bàsica la protecció de la naturalesa. Cada cop queden menys territoris verges, inalterats per l'espècie humana. I aquests territoris són el pulmó del planeta.
Visitant parcs nacionals o reserves privades que lluiten per preservar la naturalesa, dotem de finançament a importants projectes de conservació. El turisme ha sigut clau en la protecció de moltes reserves de naturalesa, sobretot quan s'ha demostrat el gran impacte econòmic que té el turisme de naturalesa.
Quan es fan activitats de naturalesa és crucial escollir sempre empreses que prioritzen els animals, i que destinen els seus beneficis (o una part) a programes de conservació locals.
El turisme regeneratiu no només posa en valor les cultures i la diversitat, també pot ser clau a l'hora de recolzar aquestes comunitats. Per fer-les més fortes i independents.
Els viatges poden ser regeneradors si escollim allotjaments gestionats per comunitats locals i prioritzem activitats turístiques organitzades per empreses locals que empoderen a persones en risc d'exclusió social.
Un clar exemple de com els viatges poden contribuir a les comunitats, són les expedicions de Global Himalayan Expeditions. Aquesta empresa organitza trekkings per zones remotes de l'Himàlaia i aprofita per portar i instal·lar energia solar a les comunitats locals per on passen. Ja han portat electricitat a més de 100 poblats. Sense electricitat, totes aquestes comunitats depenien de les làmpades de querosè (són tòxiques i emeten molt CO₂).
Els diners poden canviar vides. I el turisme regeneratiu pot ser una font de repartició de riquesa.
Per això, el turisme sostenible també busca conèixer destins poc explotats turísticament, i on els visitants poden contribuir enormement a les comunitats locals.
Per exemple, després dels terratrèmols del Nepal el 2015 el turisme del país va caure dràsticament. En el moment en què més ho necessitaven. En aquestes condicions, les expedicions de trekking combinades amb projectes de voluntariat van ser de gran ajuda per reconstruir moltes comunitats.
I per realment inspirar-nos amb l’impacte regenerador que pot tenir un viatge, res millor que conèixer alguns dels projectes de turisme sostenible que, dia a dia, fan millor el món on vivim:
Tanager Ecotours
Aquesta petita empresa d'ecoturisme a Panamà, fundada per dos biòlegs de Bèlgica que viuen a Panamà des de fa més de 20 anys es dedica a fer expedicions de naturalesa a prop del seu B&B.
Per moure's amb barca treballen amb pescadors locals, i sempre intenten que els seus clients visitin i col·laborin econòmicament amb l'ONG de Malena que protegeix els ous de les tortugues.
Canopy Tower
El projecte del Canopy Tower es va iniciar d'una manera molt sostenible. Donant una segona vida a una antiga torre militar que es troba a l'interior del Parc Nacional Soberania, a Panamà.
Des d'aleshores, aquest projecte ha promocionat el turisme d'observació d'animals. Participen activament en programes de desenvolupament social i de les comunitats locals.
Segera Game Reserve
Per tal d'empoderar a les dones de Kenya, el 2019 van decidir seleccionar a 12 dones per formar-les i que poguessin ser guardes del parc contra la caça furtiva (en un sector dominat pels homes).
Això va tenir un gran impacte en la percepció de la dona dins les comunitats de la zona, i les va convertir en protagonistes dels projectes de conservació.
Rewilding Europe Travel
Aquesta agència de viatges està enfocada en organitzar rutes per les zones més salvatges d'Europa.
No únicament busquen que els viatgers puguin veure animals en llibertat, sinó que treballen amb organitzacions locals i guies que aposten per la conservació. Així, amb aquests viatges es dóna suport a les comunitats que treballen en la conservació i reforestació dels paisatges d'Europa.
Turisme de Propietat Comunitaria a Guyana
El desenvolupament de la indústria turística a Guyana s'ha fet d'una manera única: allà les comunitats indígenes són les propietàries dels projectes turístics, de manera que el turisme beneficia a tota la comunitat.
Això es va fer a través d'un programa pilot de l'Agència de Turisme del país. Va ser tot un èxit, i s'ha anat estenent per les diferents comunitats. Portant uns grans beneficis comunitaris i ambientals.
Sabyinyo Silverback Lodge
Aquest lodge està situat ben a prop del mític Parc Nacional dels Volcans, a Rwanda. Es tracta d'un allotjament de luxe, però amb la diferència que és propietat de la comunitat local. En concret de la Sabyinyo Community Livelihood Asociation (SACOLA).
D'aquesta manera, els beneficis es destinen al desenvolupament socioeconòmic i a la conservació de les comunitats que envolten aquest parc nacional.
Unseen Tours
Unseen Tours és una empresa social, que busca millorar la situació dels sensesostre a Londres a través del turisme.
Des del 2010, han estat formant a persones sense habitatge per organitzar i dirigir els seus recorreguts a peu per Londres.
Cada una d'aquestes persones ha creat el seu propi recorregut, per explicar tot el que coneix de Londres, creant experiències turístiques úniques.
Global Himalayan Expedition
Aquesta agència de viatges, organitza trekkings per l'Himàlaia amb impacte positiu.
L'objectiu d'aquestes expedicions no és només caminar i contemplar els paisatges. Tots els integrants porten material per aconseguir instal·lar electricitat amb plaques solars a les comunitats aïllades de l'Himàlaia. D'aquesta manera substitueixen el querosè, que és perillós i molt contaminant.