Turisme Sostenible

Un camí cap els viatges responsables i amb un impacte positiu

Estem davant d’una crisis climàtica i de biodiversitat sense precedents

0 %
augment del CO2 a l'atmòsfera respecte els nivells preindustrials
0 %
disminució de les poblacions d'animals salvatges des del 1970
0 %
espais naturals Patrimoni Mundial que estan en perill (83 de 252)
0 %
desforestació anual
0 %
barreres de corall que s'han perdut per l'augment de les temperatures
0 M
nens que pateixen inseguretat alimentària

La crisis climàtica i els viatges

L’augment del CO₂ ha comportat un increment en la temperatura mitjana de la Terra. Un escalfament global que cada cop té més impacte sobre els ecosistemes i la vida de molts éssers humans.

A més, s’està produint una gran crisi de biodiversitat. La destrucció d’hàbitat està portant a l’extinció a moltes espècies, a un ritme 1.000 vegades superior que la taxa natural.

La situació d’emergència climàtica actual té un origen molt clar: l’espècie humana. Per primer cop en la història de la Terra, l’espècie humana s’ha convertit en l’origen dels canvis ambientals.

I quina relació hi tenen els viatges amb això? Molta. La indústria del turisme és responsable d’entre un 8% i 12% de les emissions mundials de CO₂. A més, el continu increment de turistes i la sobreexplotació d’alguns destins, està contribuint al deteriorament dels ecosistemes. O algunes males pràctiques posen en risc la supervivència d’espècies en perill d’extinció, com els elefants asiàtics o el tigre de bengala.

El turisme forma part del problema de la crisi climàtica. Però també pot formar part de la solució.

Els últims estudis encara afirmen que hi ha esperança. Tenim una petita finestra de temps per aturar la pèrdua d’ecosistemes i els pitjors efectes de l’increment de temperatures. Tot depèn de nosaltres. És necessari replantejar com vivim. I també com viatgem. Per això és tan important parlar de turisme sostenible.

0 %
de les emissions de CO2 són generades per l'industria del turisme
0 M
de turistes internacionals a l'any 2030
0 %
increment anual del turisme

Què és el turisme sostenible?

Es pot justificar un viatge durant la crisi climàtica? Sí, però cal pensar sobre com viatgem i ser conscients de l’impacte de les nostres accions. Un viatge ben plantejat és una eina molt poderosa.

Viatjar, igual que viure, té un impacte negatiu sobre el medi ambient. L’objectiu és disminuir-lo. I intentar aportar coses positives al destí.

La contradicció dels viatges, i el que posa de manifest la necessitat de definir i perseguir un viatge responsable, és la dualitat entre els impactes negatius i positius dels viatges.

De l’interès i la intenció de decantar la balança cap a l’impacte positiu que poden tenir els viatges neix el turisme sostenible.

Impacte positiu dels viatges

- Empoderar comunitats locals.

- Incentius econòmics per preservar la biodiversitat i els paisatges.

- Protecció de la cultura local.

- Transformació personal.

Impacte negatiu dels viatges

- Contaminació mediambiental (avions, hotels i menjar)

- Massificació: expulsa població local, afecta les tradicions culturals.

- Destrucció de la biodiversitat.

- Es converteix en un producte comercial.

"el turisme sostenible és aquell que té plenament en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i mediambientals al satisfer les necessitats dels visitants, de la indústria, de l'entorn i de les comunitats amfitriones"

Passos per preparar un viatge sostenible

El turisme sostenible comença des del moment de la preparació del viatge. En totes les decisions que es van prenent és necessari avaluar el seu impacte, i preguntar-nos si allò que volem fer és respectuós amb el medi ambient i els habitants del destí.

Aquí és fàcil sentir-nos aclaparats. I notar que cal renunciar a moltes coses. Però el més important és recordar que la transició cap a un turisme sostenible és un camí que cal anar recorrent a poc a poc. No cal canviar-ho tot des d’un inici. Ni sentir-se incòmode. Sabent que és impossible ser 100% sostenible en un món i societat que no ho és, coneixent la problemàtica i les possibles solucions, cal intentar optar per aquelles accions més sostenibles i amb impacte positiu.

Es tracta d’anar agafant hàbits respectuosos amb els quals ens sentim còmodes. Així els incorporarem en els nostres viatges, i en el nostre dia a dia, i serem capaços de mantenir-los en el temps.

Durant la preparació i la vivència d’un viatge sostenible, aquestes són algunes de les premisses que s’han de tenir en compte:

Esperança

Té sentit seguir lluitant pel medi ambient?

Estem davant d’una crisi mediambiental tan extrema, que les dades i notícies sovint són descoratjadores. Pot semblar que tot està perdut. I en aquest context, la solució més fàcil seria deixar d’actuar amb consciència ecològica i mediambiental.

La bona notícia és que encara no està tot perdut. El futur és incert, i la major part de la comunitat científica afirma que encara hi ha una petita finestra de temps per rebatre els devastadors efectes del canvi climàtic.

Encara hi ha esperança. Però l’esperança no es basa a creure simplement que tot anirà bé. És tenir la determinació de què pot existir un bon futur pel planeta Terra i la seva naturalesa, i estar disposat a lluitar per aconseguir-los. Per revertir el canvi climàtic totes les accions, per petites que semblin, són necessàries. L’efecte acumulatiu de milions de decisions ètiques, i pensant en la sostenibilitat del planeta, pot marcar la diferència.

Per això, el turisme sostenible és tan significatiu.

I res millor que conèixer petites històries inspiradores. Plenes d’esperança per continuar lluitant pel planeta:

El viatge regenerador

En reflexionar sobre el turisme sostenible, és inevitable adonar-se que viatjar sempre tindrà un impacte negatiu sobre el canvi climàtic. Igual que la nostra existència. Però al llarg d’un viatge es pot compensar aquest impacte negatiu fent que el viatge sigui regenerador. Regenerador per les comunitats locals, la biodiversitat i les cultures.

Últimament, s’han fet molt populars les frases de l’estil: “que l’únic rastre que deixis als destins sigui el de les teves petjades”. Però amb això no és suficient. Cal intentar deixar un rastre positiu sobre el destí. Millorar la seva situació. I això no vol dir haver de fer un voluntariat o fer donacions. Només cal tenir compte la sostenibilitat en les decisions i recolzar aquells projectes que s’involucren amb les necessitats (socials, naturals i econòmiques) del destí.

Amb els viatges regeneradors és on neix la força del turisme. I la seva capacitat transformadora.

Valora

El turisme regeneratiu busca un intercanvi cultural amb els habitants del destí. Una experiència sincera, lluny d'artificis, per conèixer la realitat d'altres comunitats i la seva manera de viure.

Aquest tipus de turisme, ben gestionat, és una poderosa eina perquè les comunitats se sentin orgulloses de la seva cultura. I lluitin per protegir-la.

Protegeix

Per aturar la crisi climàtica, és bàsica la protecció de la naturalesa. Cada cop queden menys territoris verges, inalterats per l'espècie humana. I aquests territoris són el pulmó del planeta.

Visitant parcs nacionals o reserves privades que lluiten per preservar la naturalesa, dotem de finançament a importants projectes de conservació. El turisme ha sigut clau en la protecció de moltes reserves de naturalesa, sobretot quan s'ha demostrat el gran impacte econòmic que té el turisme de naturalesa.

Quan es fan activitats de naturalesa és crucial escollir sempre empreses que prioritzen els animals, i que destinen els seus beneficis (o una part) a programes de conservació locals.

Recolza

El turisme regeneratiu no només posa en valor les cultures i la diversitat, també pot ser clau a l'hora de recolzar aquestes comunitats. Per fer-les més fortes i independents.

Els viatges poden ser regeneradors si escollim allotjaments gestionats per comunitats locals i prioritzem activitats turístiques organitzades per empreses locals que empoderen a persones en risc d'exclusió social.

Un clar exemple de com els viatges poden contribuir a les comunitats, són les expedicions de Global Himalayan Expeditions. Aquesta empresa organitza trekkings per zones remotes de l'Himàlaia i aprofita per portar i instal·lar energia solar a les comunitats locals per on passen. Ja han portat electricitat a més de 100 poblats. Sense electricitat, totes aquestes comunitats depenien de les làmpades de querosè (són tòxiques i emeten molt CO₂).

Reconstrueix

Els diners poden canviar vides. I el turisme regeneratiu pot ser una font de repartició de riquesa.

Per això, el turisme sostenible també busca conèixer destins poc explotats turísticament, i on els visitants poden contribuir enormement a les comunitats locals.

Per exemple, després dels terratrèmols del Nepal el 2015 el turisme del país va caure dràsticament. En el moment en què més ho necessitaven. En aquestes condicions, les expedicions de trekking combinades amb projectes de voluntariat van ser de gran ajuda per reconstruir moltes comunitats.

I per realment inspirar-nos amb l’impacte regenerador que pot tenir un viatge, res millor que conèixer alguns dels projectes de turisme sostenible que, dia a dia, fan millor el món on vivim:

Tanager Ecotours

Aquesta petita empresa d'ecoturisme a Panamà, fundada per dos biòlegs de Bèlgica que viuen a Panamà des de fa més de 20 anys es dedica a fer expedicions de naturalesa a prop del seu B&B.

Per moure's amb barca treballen amb pescadors locals, i sempre intenten que els seus clients visitin i col·laborin econòmicament amb l'ONG de Malena que protegeix els ous de les tortugues.

Canopy Tower

El projecte del Canopy Tower es va iniciar d'una manera molt sostenible. Donant una segona vida a una antiga torre militar que es troba a l'interior del Parc Nacional Soberania, a Panamà.

Des d'aleshores, aquest projecte ha promocionat el turisme d'observació d'animals. Participen activament en programes de desenvolupament social i de les comunitats locals.

Segera Game Reserve

Per tal d'empoderar a les dones de Kenya, el 2019 van decidir seleccionar a 12 dones per formar-les i que poguessin ser guardes del parc contra la caça furtiva (en un sector dominat pels homes).

Això va tenir un gran impacte en la percepció de la dona dins les comunitats de la zona, i les va convertir en protagonistes dels projectes de conservació.

Rewilding Europe Travel

Aquesta agència de viatges està enfocada en organitzar rutes per les zones més salvatges d'Europa.

No únicament busquen que els viatgers puguin veure animals en llibertat, sinó que treballen amb organitzacions locals i guies que aposten per la conservació. Així, amb aquests viatges es dóna suport a les comunitats que treballen en la conservació i reforestació dels paisatges d'Europa.

Turisme de Propietat Comunitaria a Guyana

El desenvolupament de la indústria turística a Guyana s'ha fet d'una manera única: allà les comunitats indígenes són les propietàries dels projectes turístics, de manera que el turisme beneficia a tota la comunitat.

Això es va fer a través d'un programa pilot de l'Agència de Turisme del país. Va ser tot un èxit, i s'ha anat estenent per les diferents comunitats. Portant uns grans beneficis comunitaris i ambientals.

Sabyinyo Silverback Lodge

Aquest lodge està situat ben a prop del mític Parc Nacional dels Volcans, a Rwanda. Es tracta d'un allotjament de luxe, però amb la diferència que és propietat de la comunitat local. En concret de la Sabyinyo Community Livelihood Asociation (SACOLA).

D'aquesta manera, els beneficis es destinen al desenvolupament socioeconòmic i a la conservació de les comunitats que envolten aquest parc nacional.

Unseen Tours

Unseen Tours és una empresa social, que busca millorar la situació dels sensesostre a Londres a través del turisme.

Des del 2010, han estat formant a persones sense habitatge per organitzar i dirigir els seus recorreguts a peu per Londres.

Cada una d'aquestes persones ha creat el seu propi recorregut, per explicar tot el que coneix de Londres, creant experiències turístiques úniques.

Global Himalayan Expedition

Aquesta agència de viatges, organitza trekkings per l'Himàlaia amb impacte positiu.

L'objectiu d'aquestes expedicions no és només caminar i contemplar els paisatges. Tots els integrants porten material per aconseguir instal·lar electricitat amb plaques solars a les comunitats aïllades de l'Himàlaia. D'aquesta manera substitueixen el querosè, que és perillós i molt contaminant.