Viatge a Uganda

Itinerari i Preparació del viatge

Un viatge a Uganda permet conèixer un destí de naturalesa única dins el continent africà. Uganda és un dels millors llocs del món per poder veure goril·les de muntanya en estat salvatge. Una espècie en greu perill d’extinció, de la que només en queden uns 1.064 exemplars vivint lliurement.

Però aquest país és molt més que els seus goril·les de muntanya. Durant un viatge a Uganda també es pot tenir el privilegi d’observar moltes altres espècies d’animals. Com els ximpanzés dels boscos de Kibale, els cercopitecs daurats de les muntanyes de Virunga o els lleons escaladors del Parc Nacional Queen Elizabeth.

Fer un viatge de 10 dies a Uganda m’ha demostrat per què aquest país és conegut com la Perla d’Àfrica. És un país amb una gran diversitat de paisatges: sabanes, boscos selvàtics, llacs, volcans extingits o cràters; i en tots ells s’hi troba una fauna excepcional. Des dels mamífers clàssics d’Àfrica fins a alguns dels primats més amenaçats del planeta. Tot això, unit amb la simpatia i calidesa de la seva gent, converteixen aquest país en un dels destins més complets del continent.

Abans de començar el viatge a Uganda

Com arribar a Uganda

Gran part de viatges a Uganda comencen des de l’Aeroport Internacional d’Entebbe, situat molt a prop de la capital del país: Kampala.

També es pot combinar una ruta per Uganda amb alguns dels seus països veïns, com Rwanda o Kenia. Però en aquests casos, el més habitual també acostuma a ser arribar a Uganda amb avió.

Com moure’s per Uganda

La millor manera de moure’s per Uganda és amb un cotxe 4×4. Especialment si es volen fer safaris. Les carreteres que uneixen la majoria de punts turístics estan en molt bon estat. No és un país massa preparat per viatjar amb transport públic d’una manera eficient.

En cas de voler viatjar per lliure, hi ha diferents agències que lloguen cotxes totterreny, per exemple: Road to Africa o Rent a Driver Uganda. Si es vol evitar conduir pel país, es pot contractar un conductor. No es recomana conduir de nit.

On dormir

A prop dels parcs nacionals i altres zones turístiques del país hi ha una bona infraestructura d’allotjaments, amb opcions per tots els pressupostos. Hi ha des de senzilles tendes de campanya amb un llit a l’interior fins a luxosos lodges amb moltes comoditats.

En cas de viatjar per lliure es poden reservar gran part dels allotjaments a través de Booking.com amb antelació. En altres casos és necessari contractar-ho directament per correu electrònic. Un conjunt d’allotjaments molt recomanables, amb una gran relació qualitat-preu, són els de Nature Lodges.

També es pot dormir als càmpings de la Uganda Wildlife Authority (UWA) a l’interior d’alguns dels parcs nacionals. En aquest cas cal portar tot el material d’acampada necessari. Té un cost d’uns 6 $ per persona.

Telèfons d’emergències

El telèfon d’emergències a Uganda és el 112 i el 999.

El telèfon d’emergències consulars espanyoles és el +254733631144.

Vacunes

A Uganda la febre groga és endèmica del país, per això és obligatòria la vacunació contra la febre groga per visitar el país.

També s’aconsella la vacuna de l’hepatitis, del tètanus i de la febre tifoide. I segons la durada del viatge poden ser recomanables altres vacunes com la ràbia, la pòlio o la meningitis. El millor és anar a un centre de medicina tropical uns mesos abans el viatge per rebre tota la informació sanitària.

Malària

Durant un viatge a Uganda també cal tenir molt present que també hi ha malària al país, i que en algunes zones és bastant abundant. Per això cal prendre totes les mesures possibles per evitar les picades de mosquits: un bon repel·lent, roba de color clar i de màniga llarga i mosquitera.

En la majoria de casos també és recomanable de medicació de profilaxis contra la malària. De nou, el millor és consultar-ho amb un metge d’un centre de medicina tropical o d’atenció al viatger.

Targeta SIM

Per tenir connexió a internat durant un viatge a Uganda es pot comprar una targeta SIM fàcilment a l’aeroport. Just al sortir de l’aeroport, girant a l’esquerre, hi ha tres estands de diferents companyies que venen targetes SIM de prepagament: MTN, Airtel i Africell.

En general, Airtel i MTN són les companyies que tenen millor cobertura. A mí, 10 GB em van costar 50.000 UGX.

Tipus d’endoll

A Uganda els endolls són de tipus G. És necessari portar un adaptador.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar durant el teu viatge a Uganda. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

Idioma

Els idiomes oficials d’Uganda són l’anglès i el suahili.

Capital

Kampala

Visat

Els ciutadans espanyols necessiten visitat per entrar a Uganda. Actualment, és necessari tramitar-lo per internet abans d’arribar al país. Es fa a través d’aquesta pàgina web.

En cas de viatjar únicament a Uganda cal tramitar el visat de turisme. Permet estar al país com a màxim durant 3 mesos. Té un cost de 50 $, que es paguen amb targeta al fer la sol·licitud del visat online. Acostumen a trigar unes 48 hores a aprovar-la. És recomanable fer el tràmit una o dues setmanes abans d’arribar.

Si a part de visitar Uganda es té previst entrar a Kenya o Rwanda, és més eficient sol·licitar la East African Tourist Visa. Aquest visat té una validesa de 90 dies des del dia d’arribada, i permet moure’s lliurement entre Uganda, Kenya i Rwanda. És important que en tramitar aquest visat, es faci a través de l’ambaixada del primer país que es visitarà. Aquest visat té un cost de 100 $.

Zona horària

La zona horària d’Uganda és la GMT+3 (dues hores més que a Catalunya).

Clima

Uganda es troba al voltant de la línia de l’equador, de manera que la temperatura és molt similar durant tot l’any. La temperatura durant el dia acostuma a oscil·lar els 27 ºC. A la nit la temperatura mínima pot baixar fins als 15 ºC.

El que sobretot cal tenir en compte al preparar un viatge a Uganda és l’època de pluges i l’època seca. L’època seca comprèn els mesos de juny, juliol, agost, desembre, gener i febrer. I, en concret, els mesos de  juny i juliol acostumen a ser els més secs de l’any.

Tot i això, la pluja és freqüent durant tot l’any així que un impermeable és imprescindible en qualsevol mes.

Altres dades del país

Uganda va ser colònia britànica fins al 1962, i es continua conduint per l’esquerre.

L’agricultura és el principal sector econòmic, sent l’exportació de cafè el negoci principal. El turisme representa menys d’un 10% del PIB del país.

Al voltant d’un 85% de la població és cristiana. També hi ha una minoria musulmana.

Moneda

La moneda oficial d’Uganda és el xíling ugandès.

Tot i això, cal tenir en compte que l’indústria turística (pagaments a agències locals, permisos d’entrada als parcs nacionals, permisos pels trekkings d’observació de primats…) està dolaritzada. Molts dels preus estan indicats en dòlars. En molts casos també és necessari pagar amb dòlars (cal que siguin bitllets posteriors al 2009).

Pagar amb targeta no acostuma a ser possible a massa establiments.

Preus

Els productes bàsics a Uganda són més econòmics que a Catalunya. També hi ha allotjaments força barats. Tot i això, els permisos per entrar als parcs nacionals, el permís per fer el trekking per veure els goril·les de muntanya o el permís per veure ximpanzés tenen preus més elevats. Hi ha preus diferents pels locals i els estrangers.

Per fer-te una idea de com són els preus, aquests són alguns exemples:

 • Preu d’un plat combinat a un restaurant local: 18.000 UGX.
 • Preu d’un primer i segon plat a un restaurant d’un hotel: 35.000 UGX.
 • Una ampolla d’aigua: 2.000 UGX.
 • Un litre de benzina: 5.300 UGX.
 • Permís d’entrada als parcs nacionals (Murchison Falls, Queen Elisabeth…): 40 USD
 • Permís per fer el tracking per veure ximpanzés: 200 USD
 • Permís per fer el tracking per veure goril·les de muntanya: 700 USD.
 • Permís per fer el tracking per veure cercopitecs daurats: 100 USD.

En cas de reservar un tour de safari amb una agència local, aleshores acostuma a estar tot inclòs (guia, vehicle, permisos, menjar i allotjament). Els preus varien segons si es viatja en vehicle privat o en grup, i segons el nombre de persones. En general, si es fa un tour que inclogui el trekking per veure goril·les de muntanya, el preu per dia sol moure’s entre els 200 € i 300 € (si es dorm en allotjaments de classe mitjana).

Encara que el preu del permís pel trekking amb goril·les és força elevat. S’ha de tenir en compte que un 20 % es destina a les comunitats locals, i una altra part a la conservació i estudi d’aquesta espècie tan amenaçada. El turisme ha estat i segueix sent clau per la protecció d’aquesta espècie.

Propines

Les propines durant un viatge a Uganda no són obligatòries, però sí que són esperades. Sobretot quan s’està satisfet amb el servei rebut.

És millor donar les propines amb la moneda local, és a dir, amb el xíling ugandès.

Alguns dels imports orientatius per les propines són:

 • Pel conductor: Entre 10 € i 15 € per dia i persona.
 • Pels guies dels trekkings de primats: Entre 15 € i 20 € per persona.
 • Staff de l’hotel: entre 2 € i 10 € per dia i persona. (Acostuma a haver-hi una caixa per propines genèriques per tot el personal).

Regateig

A Uganda cal dominar l’art del regateig. El primer preu sempre serà més elevat, i s’espera que es regategi.

Durant aquest viatge a Uganda m’he sentit segur en tot moment. Crec que és un país on es pot viatjar amb agència local o per lliure amb confiança.

Els principals punts turístics del país són força segurs. Únicament cal tenir en compte que dins el país hi ha algunes zones conflictives i de risc.

La regió de Karamoja (al nord-est), la frontera amb la República Democràtica del Congo i la frontera amb Sudán del Sud són zones que risc que han de ser evitades, ja que hi continua havent conflictes armats.

Per altra banda, a la capital del país també s’ha de tenir prudència. Sobretot davant de robatoris.

Tot i això, el més habitual és viatjar pel país sense cap mena de problema. La majoria de problemes es poden evitar seguint les recomanacions de seguretat bàsiques:

 • No conduir de nit i evitar les carreteres secundàries.
 • Durant els desplaçaments per carretera tenir les portes bloquejades i les finestres tancades.
 • Si es va a la zona de Jinja, vigilar especialment durant la conducció, ja que les carreteres no estan en massa bon estat.

Com sempre, abans de fer qualsevol ruta, val la pena llegir les recomanacions del ministeri d’exteriors.

💡 Assegurança de viatge a Uganda

Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.

Millor època per fer un viatge a Uganda

Millor època

Gener, febrer, juny i juliol

Els mesos de gener, febrer, juny i juliol són els millors per gaudir d’un viatge a Uganda, sobretot pel temps. Són mesos que coincideixen amb l’època seca. Com que no plou massa, sobretot les condicions per fer els trekkings per veure goril·les de muntanya i ximpanzés són molt bones. A més, la vegetació també és menys densa i durant els safaris és més fàcil veure fauna.

Temporada alta

De juny a setembre

La temporada alta a Uganda coincideix amb alguns dels mesos de millor clima (sobretot de juny a agost). Tot i que són els mesos en què hi ha més turistes estrangers, no s’acostuma a haver-hi massificació a cap zona. Això sí, és necessari reservar amb antel·lació els permisos per veure goril·les (a poder ser, 6 mesos) ja que acostumen a estar molt sol·licitats.

Temporada baixa

Març, abril, maig, octubre i novembre

La temporada baixa a Uganda coincideix amb els mesos de pluges. Durant aquesta època les carreteres estan en pitjors condicions i també són més difícils els els recorreguts de trekking per veure primats. Això fa que el nombre de turistes baixi considerablement, i alguns dels lodges tanquen durant alguns d’aquests mesos.

Bona meteorologia

Juny, juliol, agost, gener i febrer

Aquests mesos són els de l’estació seca. Acostuma a ploure molt menys, i això fa que sigui la millor època fer el trekking per veure goril·les de muntanya. També és una molt bona època per intentar veure ximpanzés als boscos de Kibale.

A més, com que fa més calor i plou poc, els animals acostumen a freqüentar les zones d’aigua. I acostuma a ser més senzill veure els grans felins.

Temps poc favorable

Març, abril, maig, octubre i novembre

Durant l’època de pluges, les tempestes acostumen a ser el gran inconvenient. Algunes zones dels parcs nacionals queden inundades i el terreny per on es fan els trekkings acostumen a estar enfangats. També és més difícil trobar les famílies de goril·les de muntanya durant els dies de pluja.

L’avantatge d’aquests mesos és que la vegetació està en el seu millor moment, i també és un període ideal per veure ocells. Al ser temporada baixa els preus són més competitius.

Viatge a Uganda en 10 dies: la meva experiència

Durant la preparació d’aquest viatge a Uganda, la meva idea inicial era llogar un cotxe amb conductor. Pensava que així em sortiria una mica més econòmic, i a més podria tenir més llibertat. Tot i això, després de fer números vaig veure que, viatjant sol, el preu que m’oferien les agències locals per un viatge a Uganda en 10 dies era molt similar al que m’hauria costat anar per lliure amb un conductor.

Per això, finalment vaig optar per contractar el viatge amb l’agència ugandesa Ngoni Safaris Uganda. Vaig poder personalitzar completament l’itinerari, i així organitzar la ruta pel país que tenia pensada. L’avantatge és que ells es van encarregar de totes les reserves dels allotjaments i també dels diferents permisos per fer els trekkings per veure primats.

Per mi, la prioritat del viatge a Uganda era poder veure ximpanzés i goril·les de muntanya. Dues de les experiències de naturalesa amb les que sempre havia somiat. A part, també vaig voler incloure una ruta per intentar veure cercopitecs daurats al Parc Nacional del Goril·la de Mgahinda, dins l’àrea de les muntanyes de Virunga. En aquestes muntanyes és on la Dian Fossey va realitzar els seus estudis sobre els goril·les de muntanya, i va ser clau en la conservació d’aquesta espècie.

Així doncs, començaria el viatge a Uganda anant des de la capital, Entebbe, fins al Parc Nacional Murchison Falls. De camí, podria conèixer un important projecte de reintroducció del rinoceront a Uganda: el Ziwa Rhino Sanctuary.

Al Parc Nacional Murchison Falls podria fer els primers safaris de la ruta. És una de les millors zones del país per veure elefants, girafes , búfals i, amb una mica de sort, lleons i lleopards. A més, allà es pot veure una de les cascades més boniques d’Uganda: les Murchison Falls.

Continuaria la ruta al Parc Nacional Kibale. Allà m’esperava una de les experiències més màgiques d’Uganda: un trekking per veure ximpanzés.

Des d’allà, avançaria cap al sud, fins al Parc Nacional Queen Elizabeth. Aquest parc és famós pel Canal de Kazinga, on hi ha unes de les poblacions d’hipopòtams més nombroses d’Àfrica. A més, al sector d’Ishasha, hi ha un grup de lleons que han adquirit el costum d’escalar els arbres.

La següent parada del viatge a Uganda seria el moment àlgid de la ruta: fer un trekking per veure goril·les de muntanya al Parc Nacional Gorilla Mgahinga.Un somni fet realitat. Al dia següent, intentaria observar els cercopitecs daurats, una espècie endèmica del massís de Virunga.

I per acabar la ruta, passaria mig dia al Llac de Bunyonyi, abans de tornar cap a Entebbe.

DATES DEL VIATGE: Del 5 al 15 de Febrer de 2022.

TIPUS DE VIATGE: Viatge en solitari amb l’agència local Ngoni Safaris Uganda. Road Trip.

TRANSPORT FINS AL PAÍS: Volo des de Barcelona a Uganda (Aeroport Internacional d’Entebbe) amb la companyia Kenya Airways, fent escala a Amsterdam i Nairobi.

TRANSPORT INTERN: Em moc per Uganda amb una furgoneta SUV, conduïda per un dels guies de l’agència, el Twaha. Si t’interessa viatjar a Uganda, et recomano contactar amb ell directament. És un guia molt professional, que també té la seva pròpia agència. Diga-li que vens de part meva i segur que et farà un bon preu 😉. Les seves dades de contacte són: tkahigwa22@gmail.com i +256706219542.

ALLOTJAMENT: Encara que jo vaig sol·licitar allotjaments senzills, per poder rebaixar el preu del viatge, donat que faig el viatge en temporada baixa m’acaben oferint allotjaments millors dels que havia contractat. Aquesta és la llista de lodges on he dormit:

🏡 ViaVia Entebbe: Un allotjament a la ciutat d’Entebbe, a uns quinze minuts de l’aeroport. Les habitacions són senzilles, però al restaurant tenen menjar bo i econòmic. A més, als seus jardins es poden veure molts ocells. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Tilenga Safari Lodge: Un dels millors lodges del viatge. Està al nord del Parc Nacional Murchison Falls, a 1,7 kilòmetres de la porta d’entrada (la Tangi Gate). És un allotjament molt nou, de només 1 any, i que és propietat de la comunitat local. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Kibale Forest Camp: Una molt bona opció per dormir a prop del Parc Nacional Kibale. Les tendes són molt espaioses, netes i amb llits còmodes. Als jardins de l’allotjament es poden veure vàries espècies de micos. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Buffalo Safari Lodge: Una bona opció per dormir a uns 10 minuts de la porta d’entrada al Parc Nacional Queen Elizabeth. Està molt a prop del Canal de Kazinga, per això de vegades a la nit els hipopòtams o elefants s’apropen al lodge. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Mutanda Lake Resort: Encara que està situat a uns 30 minuts del centre de Kisoro, i per arribar-hi cal anar per una pista de terra força lenta, l’ubicació d’aquest allotajment és excepcional. Està al costat del Llac Mutanda, amb unes grans vistes del massís de Virunga. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Travelers Rest Hotel: És un dels allotjaments amb més història d’Uganda. Aquí s’hi van allotjar la Dian Fossay i el George Schaller, dos persones bàsiques en la conservació dels goril·les de muntanya. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Heritage Lodge Habuharo: Un allotjament situat a una petita illa del Llac Bunyonyi. És ideal per relaxar-se una tarda o un dia després dels dies intensos veient goril·les de muntanya. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Frontiers Hotel: Un hotel senzill, econòmic i molt ben situat a prop de l’allotjament. Ofereixen transport gratuit a l’aeroport. Valoració: ⭐⭐⭐

Dia a dia del viatge a Uganda

Dia 1: Comença el viatge a Uganda

Després de dues escales i quasi 24 hores de viatge, arribo a Uganda a mig matí. Em trobo amb el Twaha, el guia de l’agència local Ngoni Safaris que m’acompanyarà durant aquest itinerari.

Donat que el trajecte fins a Murchison Falls és força llarg (unes 7 hores), prefereixo quedar-me a Entebbe a descansar. M’allotjo a l’hotel Viavia Entebbe. Aquest allotjament és senzill, però molt tranquil i perfecte per veure ocells. Té uns amplis jardins i dues petites llacunes, on hi ha gran varietat d’espècies d’aus. Em passo bona part de la tarda identificant-les i fotografiant-les.

 Tot i que és època seca, a la tarda cau una important tempesta. Curta però intensta.

📚 Post del primer i segon dia: El Ziwa Rhino Sanctuary, la reserva per veure rinoceronts a Uganda

 

Dia 2: El Ziwa Rhino Sanctuary

Per fi em poso amb marxa i començo la ruta per Uganda. Després d’unes 4 hores de cotxe, arribo a la primera parada del dia: el Ziwa Rhino Sanctuary. A aquesta reserva, gestionada per la Ugandan Wildlife Authority (UWA), és l’únic lloc d’Uganda on s’hi poden veure rinoceronts. Estan en semillibertat. L’objectiu d’aquesta programa és poder reintroduir-los als parcs nacionals, d’on es van extingir a finals del segle passat.

L’experiència de veure rinoceronts a aquesta reserva és especial perquè l’aproximació es fa a peu. També és una bona manera de recolzar econòmicament aquest important projecte de conservació.

Al migdia, continuem el trajecte cap al Parc Nacional Murchison Falls. Unes 3 hores més de cotxe. Durant la primera part del recorregut ja puc veure els primers elefants, girafes i antílops. Quines ganes tenia de retrobar-me amb la sabana africana!

📚 Post del primer i segon dia: El Ziwa Rhino Sanctuary, la reserva per veure rinoceronts a Uganda

 

Dia 3: El Parc Nacional Murchison Falls

Començo el dia ben aviat, fent un safari per la zona nord del Parc Nacional Murchison Falls. És un territori de sabana, de planícies infinites, i es pot veure una gran varietat de fauna. Mentre el sol comença a sortir veig un grup de hienes, que analitzen la zona a la recerca d’alguna carronya. Les hores següents són un espectacle. Puc veure kobs d’Uganda, búbals, facoquers, elefants, girafes… Fer safaris sempre és molt emocionant.

Després de dinar, faig una de les activitats estrella del parc nacional: una ruta amb barca pel riu Nil fins a la base de les Murchison Falls. Aquest recorregut dura unes 3 hores. Tot i que la vista del salt d’aigua és una mica decebedora, el trajecte pel riu és fantàstic. Puc veure cocodrils, hipopòtams, una gran varietat d’ocells aquàtics i, fins i tot, un grup d’elefants.

Per acabar el dia, el meu guia em proposa fer un nou safari fins a la posta de sol. Volem trobar algun lleó. Després de moltes voltes i just quan s’apropa l’hora límit de sortida del parc, trobem el gran premi: una lleona preciosa i el seu cadell. És una escena màgica, però que per mala sort només puc gaudir durant uns minuts. Hem de complir la normativa del parc i sortir abans que sigui fosc.

📚 Post del tercer dia: Parc Nacional Murchison Falls: guia per visitar-lo

Dia 4: La part alta de les Murchison Falls i l’arribada al bosc de Kibale

Les Murchison Falls estan catalogades com les cascades més potents del món. Per allà hi cauen 300 m³/s d’aigua. Una de les millors perspectives d’aquesta cascada s’obté des de la part alta del riu. Abans s’hi podia pujar a peu durant la ruta amb barca pel riu, però ara el camí ha quedat destruit. Per això, per arribar-hi, cal conduir uns 15 kilòmetres.

Arribo a la part alta de les cascades just quan comença a sortir el sol. No hi ha ningú més. I quedo fascinat amb el paisatge. L’aigua cau amb una potència brutal, i gràcies a tot el vapor que aixeca es forma un arc de Santmartí.

Amb aquest gran moment m’acomiado del Parc Nacional Murchison. M’espera una llarga tirada amb cotxe, unes vuit hores, per arribar fins al Parc Nacional Kibale. Un cop arribo a l’allotjament, el Kibale Forest Camp, aprofito per caminar una mica pels jardins. Tinc la sort de trobar-me amb un grup de còlobs vermells i còlobs blanc-i-negre.

📚 Post del quart i cinquè dia: El Parc Nacional Kibale i els seus ximpanzés

Dia 5: Els ximpanzés del bosc de Kibale

Arriba un dels dies més esperats del viatge a Uganda: l’oportunitat de veure ximpanzés salvatges dins el Parc Nacional de Kibale.

Per tenir una experiència més completa, faré l’habituation experience. Amb aquesta activitat es busca un grup de ximpanzés en procés d’habituació als humans, i un cop trobat, es passen 4 hores amb ells.

Encara a la penombra, al voltant de les set del matí, m’uneixo al grup i seguint al guia del parc nacional comencem a caminar. El primer punt és saber a on són els ximpanzés. No ens costa gaire localitzar-los a través dels seus crits. Aleshores, bosc a través, és el moment de trobar-los.

L’instant en què puc veure el primer ximpanzé és màgic. Està ajagut a terra, observant-nos. Les següents quatre hores són inoblidables. Puc veure els ximpanzés menjant, pujant als arbres, cridant, netejant-se entre ells…

És una de les experiències més màgiques del viatge a Uganda.

Al migdia, un cop tornem a l’entrada del parc, pujo al cotxe per anar al Parc Nacional Queen Elizabeth. És un trajecte d’unes dues hores i mitja.

📚 Post del quart i cinquè dia: El Parc Nacional Kibale i els seus ximpanzés

Dia 6: El Parc Nacional Queen Elizabeth

El Parc Nacional Queen Elizabeth és un dels altres espais naturals d’Uganda més ben valorats per fer-hi safaris i veure una gran quantitat de fauna. Aquest parc nacional està travessat pel Canal de Kazinga, per on es poden fer recorreguts amb barca per veure hipopòtams, cocodrils, elefants o búfals. A aquest canal hi ha una de les densitats d’hipopòtams més alta d’Àfrica.

Començo el dia entrant al parc a primera hora, per fer un safari i intentar veure algun grup de lleons mentre encara estan en moviment. Tot i que puc veure una lleona i les seves dues cries, estan molt lluny i ràpidament els perdem entre la vegetació. Durant la resta del matí circulem pels diferents camins que recorren la sabana d’aquest parc. Puc veure algun elefant i un grup de búfals força nombrós, però em decep una mica la poca fauna que veig. A causa de la calor i la falta d’aigua, la majoria d’animals es concentren a les zones d’aigua.

Al migdia, en canvi, quedo meravellat per la ruta amb barca pel Canal de Kazinga. Puc veure moltíssims hipopòtams de molt a prop, i també un nombrós grup d’elefants mentre es banyen i beuen al canal.

Encara queden unes tres hores perquè es faci fosc, i el Twaha em proposa sortir de nou a fer un safari. A veure si tenim més sort. Ens movem per unes quantes zones del nord del parc, però sense massa èxit. El més destacat de la tarda és un grup de quatre elefants.

📚 Post del sisè dia: Safari al Parc Nacional Queen Elizabeth

Dia 7: Trasllat fins al massís de Virunga

Quan es planifica un viatge a Uganda cal tenir en compte que les distàncies entre alguns dels parcs nacionals són llargues, i que pot haver-hi dies en què es passi la major part de la jornada al cotxe.

Surto al voltant de les vuit del matí del Buffalo Safari Lodge, per anar cap al Parc Nacional Gorilla Mgahinga. Aquest parc nacional, el més petit del país, és un dels llocs on es poden veure els goril·les de muntanya. Tot i no ser el més famós (el Parc Nacional Bwindi és molt més popular), per mi té dues coses molt especials. Per una banda, forma part del massís dels volcans de Virunga, el territori on es van començar a estudiar els goril·les de muntanya i a lluitar per la seva conservació. A més, a aquest parc nacional es pot veure la família de goril·les de muntanya que té més mascles d’esquena platejada. En concret, n’hi ha 3.

Sobre les quatre de la tarda, arribo a un bonic allotjament al costat del llac Mutanda, el Mutanda Lake Resort. Des d’allà gaudeixo d’una vista excel·lent de les tres muntanyes del Parc Nacional Gorilla Mgahinga: el Muhavura Volcano, el Mgahinga Volcano i el Mount Sabyinyo.

📚 Post del setè i vuité dia: Veure goril·les a Uganda (P.N. Mgahinga)

Dia 8: Els goril·les de muntanya del Parc Nacional Mgahinga

Arriba el dia de complir un dels meus somnis. El motiu principal de fer aquest viatge a Uganda. Avui és el dia en què, si tot va bé, podré passar una intensa hora amb un grup de goril·les de muntanya.

A les 7:30, arribo a la porta d’entrada del Parc Nacional Gorilla Mgahinga, en concret a la Muhabura Gate, des d’on començaré a fer el rastreig dels goril·les per trobar la família Nyakagezi.

Després d’unes emocionants danses tradicionals per part de la comunitat local, comencem a caminar. Quan no portem massa estona caminant, el grup de rastrejadors que ha sortit fa unes hores truquen al guia: ja han localitzat als goril·les de muntanya.

Estan força a prop. Després de caminar durant una hora trobem el primer goril·la. És un moment molt emocionant i intens. Difícil de descriure amb paraules. L’hora que passo amb ells, fotografiant-los i tenint-los ben a prop, difícilment l’oblidaré.

Quan el temps permès per estar amb ells s’acaba, és moment de desfer el camí i tornar a la porta d’entrada.

Passo la resta de la tarda a l’històric Travelers Rest Hotel

📚 Post del setè i vuité dia: Veure goril·les a Uganda (P.N. Mgahinga)

Dia 9: Els cercopitecs daurats del massís de Virunga

Al llarg del massís dels volcans de Virunga, hi ha una espècie de mico endèmica: el cercopitec daurat (Cercopithecus kandti). A Uganda, només es pot veure aquesta espècie al Parc Nacional Gorilla Mgahinga.

Igual que amb els goril·les, hi ha un grup habituat als humans, que es pot visitar amb l’ajuda d’un guia i un grup de rastrejadors. De nou, només es pot passar una hora amb ells.

A les 7:30 del matí arribo a l’entrada del parc. En aquest cas a una porta diferent: la Ntebeko Gate. Des d’allà hem de caminar durant unes dues hores fins que trobem el grup de cercopitecs daurats. Els observo mentre salten entre els arbres, mengen bambú o juguen entre ells.

Després d’una hora, haig de tornar cap al punt de partida.

Un cop em trobo amb el meu guia, el Twaha, pujo al cotxe per anar cap al Llac Bunyionyi. És un llac de 25 kilòmetres de longitud i 7 kilòmetres d’amplada, i és l’entorn natural ideal per relaxar-se després d’una intensa ruta per Uganda. Aprofito la tarda per passejar per la petita illa on es troba l’allotjament i per fotografiar ocells.

📚 Post del novè dia (matí): Les muntanyes de Virunga i els cercopitecs daurats

Dia 10: Del Llac Bunyonyi a Entebbe

El final del viatge a Uganda s’apropa. M’esperen unes 8 hores de cotxe fins a Entebbe, on hi ha l’aeroport.

Mentre comença a sortir al sol, pujo a la barca que em portarà des de l’allotjament fins al cotxe. El recorregut per carretera és una mica llarg, però l’asfalt és molt bo i es pot circular de forma fluida.

Unes hores després d’haver deixat enrere la línia de l’Equador, arribo a Entebbe. Per arribar-hi, utilitzem el ferri que travessa el Llac Victòria.

Ja només em queda esperar el meu vol, que surt l’endemà. Uganda m’ha deixat fascinat. i amb ganes de seguir coneixent amb més profunditat aquest país.

Els destins TOP d'Uganda

Parc Nacional Mgahinga Gorilla

El Parc Nacional Mgahinga Gorilla és el parc nacional més petit d'Uganda, però és un dels més sorprenents. A aquest parc  nacional, que es torba dins l'àrea muntanyosa dels volcans de Virunga, també s'hi poden fer trekkings per veure goril·les de muntanya. A més, també es fan sortides per intentar veure els cercopitecs daurats, una espècie endèmica d'aquesta zona.

Parc Nacional de Kibale

Al Parc Nacional Kibale és on hi ha la densitat més gran de ximpanzés en estat salvatge del món. Això el converteix en una de les millors zones per intentar veure'ls.

Els humans compartim un 99% de l'ADN amb els ximpanzés. Observar-los és una experiència inoblidable.

Parc Nacional Murchison Falls

El Parc Nacional Murchison Falls és un altre imprescindible en un viatge a Uganda. A aquest parc nacional es poden fer alguns dels safaris més interessants del país, podent veure una gran diversitat de fauna.

També val molt la pena fer una sortida amb barca fins a les cascades Murchison, un dels punts més bonics del riu Nil Blanc.

Parc Nacional Queen Elizabeth

El Parc Nacional Queen Elizabeth conserva un dels ecosistemes de sabana més espectaculars d'Uganda.

Allà es poden fer safaris per buscar elefants, lleons i molts altres mamífers; i també es poden fer recorreguts amb barca pels seus canals, entre hipopòtams i cocodrils.

Ziwa Rhino Sanctuary

Visitar el Ziwa Rhino Sanctuary és una bona manera de donar suport a un important projecte de conservació a Uganda.

Aquest santuari hi viuen un grup de rinoceronts en semillibertat. Es fan sortides a peu per poder-los observar i fotografiar. Un cop la seva població hagi augmentat prou, l'objectiu principal és alliberar-los als parcs nacionals del nord del país, on es van extingir a causa de la caça il·legal.

Parc Nacional de la Selva Impenetrable de Bwindi

El Parc Nacional de la Selva Impenetrable de Bwindi és una selva humida on viu  la meitat de la població mundial de goril·les de muntanya en estat salvatge.

El trekking per veure goril·les de muntanya permet compartir una hora amb aquests amenaçats i impressionants primats. Una de les millors experiències a Uganda.

Llac Bunyonyi

El llac Bunyonyi és l'entorn ideal per relaxar-se a Uganda després d'una ruta intensa de safaris i trekkings. És un dels paisatges més bucòlics del país.

Parc Nacional Mburo

El petit Parc Nacional Mburo és una altra zona molt interessant on gaudir de la naturalesa d'Uganda. Aquest parc nacional té una zona d'aiguamolls, i també una àrea de sabana. A més, no hi ha grans depredadors, i això fa que es pugui fer safaris a peu.

Algunes de les espècies més destacades que es poden veure a aquest parc nacional són la zebra, l'impala i la girafa de Rothschild.

Altres punts interessants per un viatge a Uganda

Quan preparo un viatge, sempre hi ha llocs que investigo i trobo interessants, però que finalment no acabo visitant. A Uganda, per ajustar-me al pressupost que tenia vaig acabar descartant bastants punts interessants.

A aquesta llista hi trobaràs altres zones que, segons els teus gustos, et pot interessar conèixer durant un viatge a Uganda:

 

Aquest bosc forma part del Parc Nacional Murchison Falls i és una de les altres zones d’Uganda en les que es poden veure ximpanzés. No acostuma a ser tan fàcil veure’ls com al Parc Nacional Kibale, però acostuma a haver-hi molta menys gent. A més, el permís és més econòmic: costa 120 USD a Budongo i a Kibale 200 USD.

Aquest parc nacional, situat el nord-est d’Uganda, és un dels més remots del país. Per arribar-hi des de la capital cal fer un trajecte llarg, d’unes 10 hores, així que sobretot val la pena anar-hi si es disposa de diversos dies per passar a aquest parc nacional.

És una zona molt poca massificada, i on els safaris acostumen a ser espectaculars. Sobretot durant l’època seca és una zona excel·lent per intentar veure elefants i lleons. Amb una mica de sort també es poden albirar lleopards i, fins i tot, guepards.

Aquesta reserva natural no és massa turística. Això fa no que no s’inclogui en la majoria de viatges a Uganda i la infraestructura hotelera a prop de la reserva és força escassa i senzilla.

Tot i això, és una bona reserva per fer safaris a peu, per intentar veure sitatungues, i per gaudir de la gran varietat d’ocells aquàtics que hi ha als aiguamolls de la reserva.

El Mabamba Swamp és una zona d’aiguamolls força propera a la capital del país (s’hi pot arribar amb pocs menys d’una hora amb cotxe). Són força populars per ser una de les millors zones per veure un dels ocells més emblemàtics d’Uganda: el bec d’esclop.

Fort Portal, sovint anomenada la ciutat dels jardins, és una de les ciutats més boniques d’Uganda. Està situada a uns 1.500 metres sobre el nivell del mar i està rodejada de verds turons, cràters amb llacs a l’interior i plantacions de te. És una parada molt interessant pels qui busquen fer activitats de senderisme durant un viatge a Uganda.

Algunes de les zones més atractives per fer excursions són: els itineraris entre els Crater Lakes, les Mahoma Falls o la ruta fins a les cascades Nyamiska.

Compara viatges a Uganda amb agència local

Si vols fer un viatge a Uganda amb la tranquil·litat d’una agència, et recomano analitzar les opcions de les agències locals. Així evitaràs intermediaris i podràs negociar un millor preu. Per comparar les agències i els diferents safaris al país, és molt útil el portal SafariBookings.com.

 

Organitza el teu viatge a Uganda

VOLS BARATS

Les millors ofertes de vols a Uganda aquí.

ALLOTJAMENTS

Els millors preus en allotjaments a Uganda aquí.

VIATGE SEGUR

Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

DINERS

La millor targeta per viatjar aquí.

SAFARIS

Compara els viatges i safaris a Uganda amb agència local aquí.