Abans de viatjar a Islàndia, no coneixíem cap postra típic de la illa. De fet, vam descobrir el pastís típic entre els islandesos per casualitat. Al sopar al restaurant de l’Engimyri guesthouse, a l’hora dels postres ens van oferir el Hjonabandssaela cake. El nom no ens deia res, així que vam preguntar-li a la cambrera. I aleshores vam descobrir tota la història d’aquest pastís.
El Hjonabandssaela cake és un dels plats més típics de la rebosteria islandesa tradicional. El seu nom literalment significa el pastís del matrimoni joiós. L’origen d’aquest nom no està massa clar. Entre els islandesos, tal i com ens va explicar la cambrera, hi ha dues teories respecte l’origen del nom del pastís:
- El pastís està format per ingredients molt senzills (estan a tots els armaris) que es fusionen perfectament i formen un “matrimoni ideal” de gustos.
- El pastís és tant fàcil de fer, que fins i tot les mestresses de casa amb menys mà podien fer-lo per satisfer al seu marit. I així aconseguir un matrimoni feliç.
El nom del pastís i les teories que hi ha darrere ens van cridar l’atenció que no vam dubtar en demanar-lo. I, tot i no ser el pastís més bo del món, vam trobar que tenia un gust força curiós. Així doncs, aprofitant la informalitat del restaurant, no vam dubtar en demana’ls-hi la recepta tradicional d’aquest pastís.
Recepta del Hjonabandssaela cake
Ingredients
- 240 grams de mantega.
- 200 grams de sucre morè.
- 280 grams de farina.
- 150 grams de civada.
- 1 culleradeta de llevat.
- 1 ou.
- Melmelada ruibarbre. (És difícil de trobar. Tot i que no és la recepta tradicional, nosaltres algun cop l’hem fet amb melmelada de nabius).
Preparació
Primer barrejarem tots els ingredients, excepte la melmelada, fins que quedi una massa uniforme.
Després posarem en un motlle tota la massa, excepte un parell de cullerades que reservarem per la decoració.
Aleshores, ja introduirem el pastís al forn, que ha d’estar preescalfat a 200 ºC.
Passats 15 minuts traiem el pastís. Llavors hi posarem per sobre el resta de massa que havíem reservat. Es pot posar fent línies o de manera original. Després afegirem la melmelada, també per sobre el pastís.
Acabem amb 5 minuts més de forn.
Finalment, només cal desmotllar-lo. Per servir-lo és típic acompanyar-lo amb una mica de nata.
Organitza el teu viatge a Islàndia
✈️ Les millors ofertes de vols a Islàndia aquí
🏨 Els millors preus d’allotjaments a Islàndia aquí
🚗 Les millors ofertes de cotxes de lloguer a Islàndia aquí
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí
💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí
Que bona pinta!!
La veritat és que és un pastís amb un gust força peculiar, però molt bo. A més, menjar-lo ens recorda el nostre viatge a Islàndia. I aixó ens encanta!
Moltes gràcies pel comentari!
Quina gana!…allà encara era més bó que aqui
Sens dubte! Encara que van donar-nos la seva recepta, hi ha coses que no poden igualar-se.