Viatge a Panamà

Itinerari i Preparació del viatge

Fer un viatge a Panamà és la millor manera de descobrir que aquest país és molt més que el seu canal i els gratacels que s’acumulen al centre de la capital. Panamà és un país amb una naturalesa salvatge, on s’hi troba una biodiversitat sorprenent. Una biodiversitat que es distribueix des dels seus fons marins cristal·lins, fins a les denses selves nebuloses que ocupen les terres altes del territori.

Un viatge a Panamà ofereix la possibilitat de conèixer una gran varietat d’ecosistemes. Pots passar un matí observant una gran varietat d’ocells, peresosos i diverses espècies de micos entre la frondositat de la selva dels seus parcs nacionals, com el Parc Nacional Soberanía o el Parque Nacional Volcan Barú. I l’endemà trobar-te nedant entre els coralls del Parc Nacional Coiba, envoltat de peixos i alguna tortuga. O bé ascendint fins als 3.475 metres d’altitud de la muntanya més alta del país, el Volcan Barú.

Panamà ens va enamorar per la seva autenticitat i naturalesa exuberant. Encara s’hi troben zones poc turístiques, i on els espais naturals són els autèntics protagonistes.

Abans de començar el viatge a Panamà

Com arribar a Panamà

La porta d’entrada a Panamà acostuma a ser l’Aeroport Internacional de Tocumen, a la Ciutat de Panamà. El més habitual és volar a aquest aeroport.

Donada la seva proximitat amb Costa Rica, un país molt més turístic i visitat, també hi ha viatgers que arriben a Panamà conduint des del país veí.

Com moure’s a Panamà

Panamà es pot conèixer tant amb cotxe com amb transport públic. El cotxe és ideal per tenir més flexibilitat, llibertat i fer que els desplaçaments siguin una mica més ràpids. Per la majoria de zones no és necessari anar amb un 4×4. Això sí, l’asfalt té trams on no està amb massa bon estat, i cal conduir més lentament. Els ciutadans espanyols no necessiten disposar del Carnet de Conducció Internacional per poder conduir per Panamà.

Amb transport públic també es pot fer un viatge a Panamà molt complet. Es pot arribar a pràcticament tots els punts interessants del país amb bus. És una opció més econòmica que viatjar amb cotxe de lloguer.

On dormir a Panamà

A Panamà hi ha una oferta àmplia i variada d’allotjaments. Fora de Ciutat de Panamà, a la majoria de punts turístics no hi ha grans complexos hotelers. Sobretot hi ha petits hotels i ecolodges, molts d’ells implicats en projectes de sostenibilitat i conservació.

Telèfons d’emergències

El telèfon d’emergències a Panamà és el 911. El telèfon de la Autoridad de Turismo és el (+507)5267000.

Pels ciutadans espanyols, el telèfon d’emergències de l’Ambaixada d’Espanya a Panamà és el (+507) 64300642

Vacunes

No hi ha vacunes obligatòries. En general, s’aconsella la vacuna de l’hepatitis, del tètanus i de la febre tifoide. El més recomanable és que abans del viatge visitis un centre de medicina tropical o un centre d’atenció al viatger.

Malària

A algunes zones rurals o a la zona del Parc Nacional del Darién encara hi ha alguns casos de malària.

Sí que són més habituals altres malalties que també es transmeten per la picada dels mosquits com el dengue o el zika. Per això és important prevenir les picades de mosquits amb un bon repel·lent, roba de color clar, pantalons llargs i samarretes de màniga llarga.

Targeta SIM

Per obtenir una targeta SIM a Panamà la millor opció és dirigir-se a qualsevol petit o gran supermercat. A la caixa, tots venen targetes SIM de prepagament i targetes de saldo per aquestes.

Per activar-les, només cal seguir les instruccions de les targetes: en general s’ha d’introduir un codi per activar la SIM, i després un nou codi per carregar el saldo de la targeta. Un cop s’ha carregat el saldo, es pot activar alguna de les tarifes. Per exemple, durant el nostre viatge la majoria de companyies oferien trucades il·limitades i dades 4G durant 7 dies per 5 USD.

Adquirir la targeta SIM a l’aeroport no és recomanable, ja que és molt més car.

Tipus d’endoll

Tipus A i 120 V. (És el mateix tipus d’endolls que hi ha al Canadà o als Estats Units).

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar durant el teu viatge a Panamà. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

Idioma

L’idioma oficial i més parlat de Panamà és l’espanyol panameny. Un 14 % de la població també parla la llengua criolla de Panamà (sobretot a la regió de Bocas del Toro). A més, al llarg del país les comunitats indígenes continuen mantenint les seves llengües, com el ngäbere (amb 128.000 parlants) o el kuna (amb 57.000 parlants).

Capital

Ciudad de Panamá

Visat

La majoria de ciutadans de països europeus i de sud-amèrica no necessiten visat per entrar a Panamà. Aquesta és la llista de països excempts de visat.

Pels ciutadans d’altres països, es pot consultar la informació relativa al visat a la web oficial de migració.

Zona horària

La zona horària de Panamà és GMT-5 (set hores menys que a Catalunya).

Clima

A Panamà hi ha dues estacions: l’estació de pluges i l’estació seca. L’estació de pluges comença a mitjans d’abril i s’allarga fins a principis de desembre. L’estació seca va des del desembre fins a mitjans d’abril, i coincideix amb els mesos en què Panamà rep més turistes.

Donat que Panamà és un país tropical, les temperatures sempre són altes.

Durant l’època de pluja el temps acostuma a ser un condicionant, però en general es pot aprofitar bona part dels dies. Les pluges acostumen a ser curtes i intenses.

Moneda

L’economia de Panamà està dolaritzada, és a dir, es pot pagar qualsevol cosa amb dòlars americans. Tot i això, Panamà té la seva pròpia moneda: el balboa. El balboa té exactament el mateix valor que el dòlar americà, però només es pot fer servir dins el país.

Preus

Els preus a Panamà són lleugerament més baixos que a Catalunya. Amb alguns restaurants locals o als mercats de fruita i verdura és on es nota més la diferència.

Tot i això, algunes activitats de guiatge turístic (com els guies per veure ocells) o alguns dels ecolodges més coneguts, que sobretot estan enfocats a turistes americans, acostumen a costar més. L’àrea més propera a Ciutat de Panamà és la més cara del país.

Propines

Les propines durant un viatge a Panamà no són obligatòries però sí esperades. En general és habitual deixar el 10 % de propina a restaurants, i també als guies. Als hotels acostuma a haver-hi una petita urna a la recepció per deixar propina pel personal.

En termes generals, Panamà és un país segur. En cap moment del viatge ens vam sentir insegurs. Tot i això, durant la sortida que vam fer a la Pipeline Road per veure ocells i més fauna, mentre estàvem caminant, van obrir-nos el cotxe i ens van robar uns prismàtics i un trípode. No era res de massa valor, però ja vam tenir clar que, sobretot a les zones pròximes a la Ciutat de Panamà i el Canal de Panamà cal tenir més precaució. És millor evitar deixar coses al cotxe, encara que sigui poca estona. Igualment, la majoria de zones són segures i simplement cal tenir sentit comú per evitar problemes.

Zones menys segures

Algunes zones de Ciutat de Panamà, com els barris de Chorrillo, San Miguellito i Curundú és millor evitar-les. També és millor tenir més precaució a altres punts turístics com Bocas del Toro o les illes de San Blas. A més, per visitar la zona selvàtica del Darién és imprescindible registrar-se al Senafront (Servicio Nacional de Fronteras) i anar amb guia.

Com sempre, abans de qualsevol viatge és aconsellable llegir les recomanacions del ministeri d’exteriors.

 Excursions

Un altre aspecte de seguretat a tenir en compte durant un viatge a Panamà són les seves selves. No és gens fàcil orientar-se entre la frondosa vegetació d’alguns dels parcs nacional del país, per això si es fa alguna ruta llarga o poc senyalitzada acostuma a ser una bona opció anar acompanyat d’un guia. En general, hi ha rutes senzilles i ben marcades que es poden fer lliurement. Igualment, abans de fer qualsevol excursió és bàsic consultar la previsió de temps, i sobretot en època de pluges, tenir en compte que les condicions poden ser molt adverses.

Platges i banys

Per últim, a les platges cal anar amb especial compte amb els corrents marins. Tant a la zona del Pacífic com al Carib, hi ha platges on no és recomanable banyar-se. Abans de nadar a qualsevol platja, val la pena assegurar-se prèviament que sigui una zona segura i recomanada per fer-ho.

💡 Assegurança de viatge a Panamà

Si viatges a Panamà, et recomano tenir una bona assegurança de viatge. Així si tens qualsevol imprevist (salut, robatoris, cancel·lacions…) estaràs totalment cobert. Et recomano Heymondo, són els que jo vaig servir.

Per ser lector de Viatjar és Descobrir, tindràs un 5 % de descompte si contractes la teva assegurança de viatge des d’aquest enllaç.

Millor època per viatjar a Panamà

Millor època

Febrer, març i principis d’abril

Durant aquests mesos de l’estació seca, el temps acostuma a ser molt favorable. Hi ha poques pluges i menys humitat.

A més,  tot i que són mesos de la temporada alta, a partir del febrer el turisme acostuma a disminuir.

Són mesos excel·lents per l’observació d’ocells. Tant a la zona del Canal de Panamà, com al Darién o a les Terres Altes.

Temporada alta

De desembre a mitjans d’abril

La temporada alta coincideix principalment amb els mesos de l’estació seca.

Des de mitjans de desembre fins a mitjans de gener, coincidint amb les festivitats de Nadal i Any Nou, és l’època en què hi ha més turisme.

A partir de mitjans de gener, el turisme local i provinent de Sud-amèrica disminueix, però és una època en què hi ha força turisme provinent dels Estats Units, i també d’Europa.

Temporada baixa

De maig a novembre

L’estació de pluges, al tenir el condicionant del clima, coincideix amb l’època de temporada baixa a Panamà. És una oportunitat perfecta per trobar millors preus, i també per gaudir d’aquest país amb tranquil·litat i sense trobar pràcticament turistes.

Aquests mesos no acostumen a ser els millors per l’observació d’ocells. També és un període en què és més complicat practicar senderisme: la pluja acostuma a deixar els camins molt enfangats i en alguns casos impracticables.

Bona meteorologia

De desembre a mitjans abril

Al desembre, amb el final de l’estació de pluges, comença l’estació seca. Mesos en què hi ha poques pluges, la humitat és menor, i a la tarda sol haver-hi una brisa molt agradable.

Són mesos ideals per fer senderisme.

Temps poc favorable

Abril a novembre

L’estació de pluges a Panamà acostuma a tenir un clima més advers. Durant alguns moments del dia, o fins i tot durant un dia sencer, poden haver-hi pluges intenses que no et permetin fer pràcticament res. Tot i això, el temps acostuma a ser força benèvol.

Viatjant durant aquests mesos cal estar preparat per adaptar el viatge segons la meteorologia.

Gràcies a l’abundant aigua que cau durant aquests mesos, les selves de Panamà llueixen resplendents.

Observació de fauna

Tot l’any

Un dels motius per fer un viatge a Panamà pot ser l’observació de la seva fauna. Es poden veure moltes espècies d’ocells i mamífers com els peresosos o els micos caputxins, entre d’altres, durant tot l’any.

Algunes espècies sobretot es veuen durant uns mesos determinats:

– El quetzal: des del març al maig.

– Les balenes geperudes: des del juliol a l’octubre.

– La posta d’ous de tortugues: de juny a març.

El tauró balena: de desembre a abril

un mico caputxí entre els colors verds de la vegetació de la selva
tortuga recent nascuda fent movent-se per anar a l'oceà
primer pla d'un tamarin de geoffroy a la selva del parc nacional soberanía
un trogon groc entre les ombres de la selva tropical de Panamà

La nostra experiència: viatge a Panamà en 20 dies

Durant la planificació del viatge a Panamà vam prioritzar sobretot els destins de naturalesa d’aquest país. Poder descobrir les seves selves i boscos, i endinsar-nos-hi per tenir la possibilitat d’observar la seva fauna era el que més ens emocionava en la preparació de la ruta. I també la part marina. La possibilitat de veure balenes o nedar entre tortugues feien encara més emocionant aquest viatge.

Com sempre, vam haver de descartar alguns punts molt interessants del territori panameny. Però vam idear una ruta que sabíem que funcionaria. Un viatge a Panamà pausat, per tenir temps de conèixer a fons els parcs nacionals que havíem escollit, i en què aniríem alternant l’interior del país amb la seva costa.

Els primers dies els passaríem al Parc Nacional Soberanía. Aquest parc nacional, tot i ser el més accessible de Panamà, ja que es troba a menys d’una hora de la capital, és un destí excel·lent per intentar veure ocells, peresosos i diferents espècies de micos. Un dels punts forts d’aquí seria dormir al Canopy Tower, un allotjament fascinant.

Seguiríem la ruta visitant el Valle de Antón. Un poble situat a l’interior del cràter d’un volcà extingit, i envoltat de turons coberts per selves nebuloses. Un destí ideal per fer senderisme.

Des d’allà avançaríem cap a la costa, al Pacífic. En concret al poble de Malena, un petit poble gens turístic, a la península d’Azuero. La possibilitat de veure tortugues durant la posta d’ous a la nit, i poder sortir amb llanxa a intentar veure balenes geperudes era el que ens havia animat a visitar aquesta zona.

Després de conèixer l’entorn de Malena, continuaríem descobrint el Pacífic. En concret aniríem fins a Santa Catalina. Des d’aquest poble de costa es fan sortides diàries cap a un dels paradisos de Panamà: el Parc Nacional Coiba. Allà podríem fer snorkel entre coralls i multitud de peixos. I amb una mica de sort també podríem nedar entre tortugues o taurons de puntes blanques.

Per la següent part del viatge a Panamà tornaríem a l’interior del país. En concret a la zona de les Terres Altes, a la província de Chiriquí. Dedicaríem uns dies a explorar el Parc Nacional del Volcan Barú i el Parc Internacional de la Amistad. També aniríem un parell de dies a la Reserva Privada de Mount Totumas. Aquí esperàvem seguir veient noves espècies d’ocells, com el quetzal, i també noves espècies de micos, com el mico aranya.

Acabaríem la ruta visitant el punt més turístic de Panamà: Bocas del Toro. Aquest arxipèlag del Mar Carib és sinònim de platges paradisíaques i snorkel. També és una zona molt bona per veure peresosos. En concret, dedicaríem la major part dels dies a conèixer l’Illa de Bastimientos.

Ens esperava un viatge a Panamà molt divers i ple de naturalesa!

DATES DEL VIATGE: Del 7 al 26 d’Agost de 2022.

TIPUS DE VIATGE: Viatge en família. Viatge per lliure. Road Trip.

TRANSPORT FINS AL PAÍS: Volem des de Barcelona a Ciutat de Panamà (Aeroport Internacional de Tocumen) amb Ibèria, fent escala a Madrid.

TRANSPORT INTERN: Ens movem per Panamà amb un cotxe lloguer. En concret lloguem un Hyundai i10 Grand. Per fer la nostra ruta no és necessari anar amb 4×4. En alguns trams l’asfalt de la carretera no està amb massa bon estat, però disminuint la velocitat no tenim cap problema.

ALLOTJAMENT:  Donat que ja teníem bastant clara la ruta abans del viatge, vam reservar tots els allotjaments abans de començar el viatge a Panamà. Aquesta és la llista d’allotjaments on vam dormir:

🏡 Gamboa Rainforest Reserve: Ben situat a prop del Parc Nacional Soberanía. Envoltat de selva, amb camins per poder caminar per la zona. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Canopy Tower: Una antiga torre militar reconvertida en un allotjament d’ecoturisme, dins el Parc Nacional Soberanía. Un allotjament únic, per veure una gran varietat de fauna. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Hostal Lopez el Valle Cabanas: Un petit hostal familiar, dins el poble de Valle Anton. Bona localització i bona relació qualitat-preu. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐

🏡 Hostal Iguana Verde: Un dels pocs allotjaments del poble de Malena. És un hostal molt senzill, però el més interessant són els seus propietaris. El Darío i l’Ana són els creadors i l’essència de la Asociación Conservacionista de Playa Malena. Cada nit des del març fins al desembre surten a patrullar la platja de Malena, per protegir els ous de les tortugues i després alliberar els nounats. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Heliconia B&B: Situat als afores de Malena, aquest allotjament forma part del projecte ecoturístic de la Loes i el Kees, dos biòlegs holandesos que l’any 2006 es van traslladar a Panamà, fascinats per aquest país. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Hotel Oasis & Surf Camp: El pitjor allotjament del nostre viatge a Panamà. Està situat davant la Platja Estero, a Santa Catalina. El problema és que per accedir-hi cal travessar un riu que, durant la marea alta cobreix fins al coll. Està molt mal gestionat per part dels responsables de l’allotjament. Haviem reservat 2 nits, però finalment en vam passar només 1. Valoració: ⭐

🏡 Hostal Sunset Catalina: Un senzill allotjament ben situat al centre de Santa Catalina. Gran relació qualitat-preu. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Los Quetzales Lodge: Un conjunt d’habitacions i cabanyes situades a Cerro Punta, tant al poble com a l’interior de la selva. El seu projecte d’ecoturisme lligat a l’observació d’ocells i de sostenibilitat és molt interessant i positiu. 2 nits a l’habitació 4 i 1 nit a la cabanya 9. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Mount Totumas Lodge: Aquest allotjament és clar exemple de l’impacte positiu que pot tenir el turisme sobre el medi ambient i les comunitats locals. Es troba dins la reserva privada de Mount Totumas, un territori únic que protegeix la zona buffer del Parc Internacional la Amistad. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Ataraxia: Un allotjament familiar, fundat per dos belgues, a l’Illa de Bastimientos. Bona relació qualitat preu. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Show Pony Beach Resort: Situat als afores del poble de costa de Las Lajas. Per arribar-hi cal conduir uns 3 kilòmetres per una pista sense asfaltar. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

Dia a dia del viatge a Panamà

una bonica posta de sol i les siluetes de la selva per iniciar el viatge a Panamà

Dia 1: Comença el viatge a Panamà

Després d’un llarg vol des de Barcelona, arribem a la tarda a Ciutat de Panamà. Com sempre, els tràmits per llogar el cotxe són més llargs del que ens agradarien, i finalment arranquem quan el sol ja comença a pondre’s.

Conduïm fins a Gamboa, just al costat del Parc Nacional Soberanía. Encara que arribem allà quan ja és de nit, la humitat i els sons ens anunciem que, finalment, estem ben a prop de la selva.

 
el manaquí de cap vermell és un dels ocells més bonics de la Pipeline Road

Dia 2: La Pipeline Road (P. N. Soberanía)

De matinada ens trobem amb el guia que hem contractat per avui, el Domi Alveo. Amb ell ens dirigim a la Pipeline Road, dins el Parc Nacional Soberanía. Aquesta ruta ofereix una de les majors varietats d’espècies d’ocells de Panamà. En el nostre cas no tenim massa experiència buscant ocells a la selva, i per això un guia és imprescindible per gaudir al màxim de l’experiència.

Durant vuit hores observem una diversitat d’ocells extraordinària. Veiem tucans, trogons, un manaquí cap vermell, i moltes mès espècies. També ens trobem amb les fascinants formigues guerreres. Al final del trajecte tenim la sort de veure un grup de micos udoladors i un grup de micos caputxins. Per ser la primera excursió no està gens malament!

Després de descansar a una mica, aprofitem la tarda per voltar per l’entorn del Gamboa Rainforest Resort. Allà veiem el primer peresós del viatge a Panamà.

 
detalls de la selva del parc nacional soberanía a l'inici del viatge a Panamà

Dia 3: El sender de la Chunga i el Plantation Trail (P. N. Soberanía)

Els matins són el millor moment per veure ocells i altres animals, així que matinem de nou. Sortim caminant des de l’allotjament per anar a fer el sender la Chunga. Aquest camí recórrer la selva fins a arribar al Riu Changres, i és excel·lent per seguir descobrint la flora i fauna de la zona.

A mig matí canviem de zona, i anem fins a l’inici del Plantation Trail. Es considera una de les millors zones per veure ocells dins el Parc Nacional Soberanía. No tenim massa sort, sobretot perquè ja comença a fer molta calor.

Al migdia, ens dirigim al Canopy Tower, on hi passarem les dues properes nits. Portàvem dies esperant aquest moment. Des d’aquesta antiga torre militar, situada dins el parc nacional, es pot veure moltíssima fauna. Durant la tarda veiem vàries espècies de colibrí i un grup de tamarins de Geoffroy.

un coatí caminant a la pista del Semaphore Hill molt a prop del Canopy Tower

Dia 4: El Canopy Tower

Les albades des del Canopy Tower són un espectacle inoblidable. Quan el sol comença a sortir tota la biodiversitat de la selva s’activa. Els ocells comencen a cantar i a volar, i a la llunyania criden els micos udoladors.

A més, tenim la sort d’observar un animal molt especial: un tamàndua (un tipus d’ós formiguer). Des de l’habitació el veiem a la perfecció mentre s’alimenta d’un niu de formigues.

Dediquem la resta del matí a caminar per la pista del Semaphore Hill, també dins el parc nacional. I continuem al·lucinant. Ens trobem amb coatís, micos caputxins i noves espècies d’ocells, com un trogon maragda i un motmot rogenc.

Passem la tarda observant des de les altures els arbres més propers al Canopy Tower. De nou podem veure tamarins de Geoffroy, però també un peresós i un grup de micos udoladors.

 
un peresós a dalt d'un arbre envoltat de la vegetació de la selva i la boira

Dia 5: Del Canopy Tower al Valle de Antón

L’últim matí al Canopy Tower ens regala una escena memorable. Un peresós està dormint a la part alta d’una cecropia just al costat de la torre. Mentre menja i la boira crea una atmosfera única el podem observar i fotografiar des de ben a prop.

Després de 4 dies per la zona del Parc Nacional Soberanía, a mig matí conduïm per arribar a un nou destí: el Valle de Antón.

A la tarda, aprofitem per fer algunes excursions curtes per la zona: el camí de la cascada Chorro Macho i la ruta dels Árboles Cuadrados.

 
un petit ocell entre la vegetació del Monumento Natural Cerro Gaital al Vall de Antón

Dia 6: Descobrint el Cerro Gaital

De matinada ens trobem amb el Josanel Sugasti, el guia que ens acompanyarà durant una ruta pel Monumento Natural Cerro Gaital. Aquesta àrea protegeix una selva nebulosa extraordinària. Amb una gran diversitat de flora i fauna.

La frondositat i humitat d’aquesta selva és increïble. Un guia és bàsic per poder veure i identificar els ocells entre la penombra que hi ha dins del bosc. A dalt del Cerro Gaital es té una fantàstica panoràmica des del Valle de Antón fins al Pacífic.

Acabem el dia voltant pel mercat de Valle Anton i pujant amb cotxe fins al Mirador Cerro la Cruz.

posta de sol a la platja de Malena durant el primer dia al Pacífic del viatge a Panamà

Dia 7: Del Valle de AntÓn fins a la Costa del Pacífic

Per acomiadar-nos del Valle de Antón, fem l’excursió més típica d’aquest poble: l’ascensió fins a la India Dormida. És una muntanya d’uns 920 metres d’alçada des d’on es té una bonica perspectiva del poble i els turons que l’envolten. La ruta és senzilla i està ben indicada. 

A mig matí, quan acabem l’excursió, iniciem el trajecte amb cotxe fins a Malena, un petit poble al costat del Pacífic.

Després de gaudir d’una acolorida posta de sol, sortim a patrullar a la platja quan ja és fosc, per intentar veure tortugues durant la posta d’ous. Anem amb el Darío, un dels fundadors de l’Asociación Conservacionista de Playa Malena. No tenim la sort de veure cap tortuga, però l’experiència igualment és inoblidable. Conèixer de primera mà la feina que fan dia a dia el Darío i l’Ana, tot voluntàriament, és una lliçó de l’impacte que poden tenir les accions. Ells dos, amb l’ajuda d’altres voluntaris, estan aconseguint que la població de tortugues a Malena vagi augmentat a poc a poc.

una balena geperuda saltant davant de la costa de Isla Cébaco

Dia 8: Observant balenes geperudes i tortugues bastardes

De matinada, quan encara és fosc, caminem fins a la Platja de Malena. Allà ens espera el Darío, preparat per alliberar els nounats de les primeres tortugues bastardes que han nascut durant la temporada. Un cop les deixa a tocar de l’aigua, les petites tortugues segueixen el seu instint i s’apropen cap al gran oceà. Amb l’ajuda d’alguna onada no tarden massa a desaparèixer dins l’aigua. Ara ja és qüestió de sort que sobrevisquin. No ho tenen gens fàcil.

Després d’aquest inoblidable moment, ens dirigim fins a l’Heliconia B&B. Allà hem contractat una sortida per intentar veure balenes geperudes pel voltant de l’illa de Cébaco.

Durant la ruta podem veure dues balenes geperudes adultes amb les seves cries. També un grup de dofins tacats passen nadant ben a prop de nosaltres. I abans de tornar, ens apropem a l’illa de Cébaco per fer una mica d’snorkel entre els coralls.

Al vespre, de nit, tornem de nou a la platja de Malena per veure tortugues. Aquest cop anem amb un dels voluntaris de l’associació, i poc després de començar a caminar ja veiem la primera tortuga posant ous. Es tracta d’una tortuga bastarda. En silenci i il·luminats per la llum de la lluna contemplem  aquesta cerimònia màgica.

 
la platja estero de santa catalina després d'una pluja tropical a l'agost

Dia 9: De Malena fins a Santa Catalina

Fent un viatge a Panamà durant l’època de pluges sabíem que el temps podia ser el protagonista d’algun dels dies. I sembla que serà durant la jornada d’avui.

Des que ens llevem ja està plovent, i no para de fer-ho durant les tres hores de trajecte amb cotxe fins a Santa Catalina. Per sort, avui és un dia en què no teníem previst fer cap activitat especial.

El dia se’ns complica quan hem de travessar un riu per arribar a l’allotjament a Santa Catalina. Amb la tempesta de les últimes hores el nivell ha pujat molt. Acabem xops i decidits a canviar d’hotel per la pròxima nit. Almenys, gaudim d’unes bones vistes de la Platja Estero, una de les més maques i salvatges de Santa Catalina.

 
una tortuga marina nedant al mar pacífic durant el viatge a Panamà

Dia 10: El màgic Parc Nacional Coiba

Avui fem una de les activitats imprescindibles de qualsevol viatge a Panamà. Fem una sortida  al Parc Nacional Coiba, situat a una hora i mitja de Santa Catalina amb llanxa, que contractem amb l’empresa Dolphin Wathing. Aquest parc nacional conserva un dels fons marins més importants de Centreamèrica.

Un cop arribem a l’illa fem tres llargues parades per fer snorkel. La primera, a Isla Tortuga, ens deixa al·lucinant. A part dels sorprenents coralls i la diversitat de peixos, veiem fins a sis tortugues. Algunes són tortugues bastardes i altres tortugues carei.

Seguim el circuit nedant pel voltant d’Isla Cocos I. Allà veiem més tortugues, noves espècies de peixos i un tauró de puntes blanques.

Un cop hem dinat, fem l’últim snorkel davant d’Isla Ranchería. Aquí és una mica més profund i tenim la sort de veure un bon nombre de taurons de puntes blanques. També veiem dues tortugues i una rajada.

un colibrí entre els desenfocs de la vegetació a la província de chiriquí de panama

Dia 11: Del Pacífic fins a les Terres Altes de Panamà

Després de tres dies a la zona del Pacífic, tornem de nou cap a l’interior. El trajecte fins a Cerro Punta, on passarem les pròximes tres nits és força llarg (unes 5 hores), i per això a mig camí fem una parada al Birding Paradise, al poble de Paraíso. El Birding Paradise és un petit allotjament amb uns jardins des d’on es poden veure molts ocells.

Des d’allà continuem pujant cap a les Terres Altes de Panamà. L’entorn és cada cop més verd, i podem veure algun salt d’aigua.

A primera hora de la tarda arribem a Cerro Punta. Aquest poble està situat a quasi 2.000 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Després de dies de molta calor, agraïm l’aire fresc del vespre.

els alts arbres i la boira del parc nacional del volcan barú a panama

Dia 12: El Parc Nacional Volcan Barú i el Parc Internacional la Amistad

Iniciem el dia ben aviat, per anar a conèixer el Parc Nacional Volcan Barú. Tornem a anar acompanyats d’un guia, l’Abel Bouche.

Recorrem part el sender de Los Quetzales, fins al Mirador de las Rocas.

Durant aquest camí es poden veure moltes espècies d’ocells úniques, algunes que a Panamà només es troben a la regió de les Terres Altes. Entre elles destaca el quetzal. Aquest colorit i elegant ocell es veu sobretot entre els mesos de març a maig.

A la tarda aprofitem per anar al centre de visitants de Las Nubes, a l’entrada del Parc Internacional l’Amistad. Allà només hi ha un camí obert, el més curt (400 metres de longitud). Els altres dos camins van quedar impracticables després d’un huracà i encara els estan reconstruint.

 
detalls de la vegetació del parc internacional de la amistad

Dia 13: Una cabanya al mig de la selva

Ben aviat al matí, ens traslladem a la Cabanya 9 de l’Ecolodge los Quetzales. Aprofitant que és temporada baixa els preus són molt més econòmics, i no ens volem perdre l’experiència de passar un dia a una d’aquestes cabanyes.

La cabanya 9 es troba dins la reserva privada de l’Ecolodge los Quetzales, entre el Parc Nacional Volcan Barú i el Parc Internacional la Amistad. Inmersa dins la selva, en un bosc primari ple de vida.

Durant el dia fem petites excursions, i sobretot ens dediquem a observar ocells. A la nit, tenim la sort de veure un opòssum i una geneta passant per davant de la cabanya.


les boires a mount totumas van ser un dels grans espectacles del viatge a Panamà

Dia 14: Arribada a Mount Totumas

Per seguir descobrint les Terres Altes de Panamà, ens dirigim a la reserva privada de Mount Totumas. Per arribar-hi des de Volcan és necessari un 4×4, per això hem contractar el transport a través de l’allotjament de Mount Totumas.

Un cop arribem allà ja som conscients que ens trobem en una zona privilegiada. Envoltats de selva i allunyats de qualsevol poble. Des del lodge hi surten 9 camins que s’endinsen pels diferents hàbitats d’aquesta reserva.

Aprofitem el matí per recórrer el sender del Puma i el sender Las Cascadas. A la tarda, fem el camí de Bajareque i el camí del Roble.

un mico aranya a mount totumas una reserva privada a les terres altes de panamà

Dia 15: Caminant per Mount Totumas

Després d’una bonica albada i un bon esmorzar, iniciem la ruta del Big Tree Loop. És una de les excursions circulars per fer a Mount Totumas més recomanades. No és massa llarga, fa menys de 4 kilòmetres, però és una ruta única perquè passa per l’hàbitat d’algunes espècies molt interessants. Es poden veure quetzals i campaners blancs (sobretot de març a maig) i també micos udoladors i micos aranya. Per intentar veure el màxim de fauna possible ens acompanya un dels guies de l’allotjament.

Caminem pausadament i, gràcies al guia, descobrim una gran veritat de flora i fauna. I, finalment, tenim la sort de veure una femella de quetzal. Un dels ocells que més havíem buscat per les Terres Altes de Panamà.

A la tarda, fem un nou camí. En aquest cas seguim l’itinerari que arriba fins al Parc Internacional de l’Amistad. Durant la ruta podem veure un grup nombrós de micos udoladors, i més tard un grup de micos aranya. És molt emocionant caminar per Mount Totumas!

una albada tranquila des de l'allotjament de isla bastimentos

Dia 16: De Mount Totumas a Bocas del Toro

Per arribar a l’arxipèlag de Bocas del Toro des de Mount Totumas ens espera un llarg trajecte amb cotxe d’unes cinc hores. Encara que algun tram de la carretera no està perfectament asfaltat, o hi ha alguns forats, no tenim cap problema per arribar a Almirante amb el nostre cotxe de lloguer, un Hyundai i10 Grand.

Un cop arribem a Almirante, deixem el cotxe al Leiza Secure Parking. Just allà davant hi ha el local de Transporte Valencia, una de les empreses que fan el trajecte des d’Almirante fins a Bocas Town amb llanxa. Just quan arribem surt una de les embarcacions, que amb 30 minuts ens deixa a Bocas Town.

El nostre allotjament es troba a la Isla Bastimientos. Per arribar-hi hem d’agafar una nova llanxa. En aquest cas contractem el trajecte amb l’empresa Boteros de Bastimientos, que amb uns 10 minuts ens porten allà.

 
a cayo zapatilla hi ha la platja més paradisíaca del viatge a Panamà

Dia 17: La naturalesa marítima d’Isla Bastimientos

Durant el primer dia a Bocas del Toro fem el recorregut més famós de les illes. Un tour amb llanxa que ens portarà fins a la paradisíaca illa de Cayo Zapatilla, dins el Parc Nacional de Bastimientos.

Des de l’allotjament contractem aquest circuit, i a les 10 del matí ens ve a buscar el Rene amb la seva llanxa. Poc després de començar a navegar veiem un grup de dofins. També ens apropem des del mar a una zona de manglars, des d’on podem admirar dos peresosos de tres ungles.

La següent parada la fem a Cayo Coral. Allà tenim l’oportunitat d’entrar a l’aigua i dedicar una llarga estona a observar el fons marí. L’abundància i varietat de coralls és sorprenent.

Un cop pugem a la llanxa ens dirigim fins a Cayo Zapatilla. Aquesta petita illa d’aigües cristalines és sinònim de relax i tranquilitat. Al migdia ja iniciem la tornada.

A la tarda aprofitem per agafar els kayaks gratuïts de l’allotjament, i ens apropem a la capital d’Isla Bastimientos: Old Banks.

 
les cases de salt creek a isla bastimientos

Dia 18: Descobrint Salt Creek

Aprofitant que fa un dia esplèndid, decidim anar amb llanxa fins al poble indígena de Salt Creek. Aquest poble de la comunitat Ngöbe Buglé es troba en els terrenys adjacents de la part terrestre del Parc Nacional Bastimentos. Per això és un dels millors punts per conèixer la salvatge naturalesa d’aquesta illa.

Per arribar fins a Salt Creek, de nou ens ve a buscar el Rene amb la seva llanxa. Naveguem fins al sud de l’illa, i un cop  allà ens endinsem amb la barca entre els manglars per arribar a la comunitat. La part final del trajecte és espectacular.

Un cop arribem al petit port, ja ens espera un home del poble, que s’ofereix a guiar-nos durant la ruta. Des de la comunitat de Salt Creek, han habilitat diferents camins, per tal de gestionar els recursos naturals i atreure el turisme. Cal pagar una taxa per caminar per allà, que varia segons el camí. Nosaltres fem el Red Frog Trail, que costa 8 dòlars per persona.

El camí per on passem és completament laberíntic. Ens endinsem per l’espessa selva, i podem veure diverses granotes maduixa, tres peresosos i també un petit armadillo. Anar acompanyat del guia local ens és de molta ajuda per no acabar perduts per allà.

Al migdia tornem de nou cap a l’allotjament. I de nou a la tarda sortim amb kayak i ens apropem fins a l’Illa Solarte.

estrelles de mar a una de les platges més famoses de bocas del toro

Dia 19: Les estrelles de mar d’Isla Colón

Abans d’abandonar l’arxipèlag més famós de Panamà, ens dirigim cap a la popular Playa Estrella de l’Isla Colón. Per arribar-hi hem d’anar amb llanxa fins a Bocas Town i allà anar amb bus fins a Boca del Drago. Des d’aquesta platja només cal caminar uns quinze minuts per arribar a Playa Estrella. Tal com el seu nom indica, aquesta platja és coneguda per les seves estrelles de mar. És important no tocar-les ni treure-les de l’aigua.

Després de passar una hora a aquesta platja, iniciem la tornada cap a Bocas Town. Des d’allà agafem novament una de les llanxes de Transporte Valencia, per arribar fins a Almirante, on vam deixar aparcar el cotxe de lloguer.

Un cop recuperem el cotxe, comencem el llarg trajecte de tornada cap a Ciutat de Panamà. Conduïm fins al poble costaner de Las Lajas, on ens allotgem l’última nit del viatge a Panamà

els gratacels de ciutat de panamà a l'últim dia del viatge a Panamà

Dia 20: El final del viatge a Panamà

L’últim dia de ruta el passem al cotxe. Conduint fins a l’Aeroport Internacional de Tocumen, on arribem al migdia per agafar el vol de tornada a casa.

Fem l’últim tram del recorregut per l’autopista que creua el centre de Ciutat de Panamà, i encara que no ens aturem, tenim l’oportunitat de veure el Canal de Panamà i els grans edificis de la capital del país.

Marxem de Panamà entusiasmats amb aquest país. I, som sempre, amb ganes de tornar a visitar-lo per continuar-lo descobrint.

 

Els destins TOP de Panamà

Parc Nacional Soberanía

El Parc Nacional Soberanía és una de les millors zones de Panamà per veure ocells. Aquest parc té una de les selves tropicals més accessibles del país, donada la seva proximitat amb la capital. A part d’ocells es poden veure peresosos, micos udoladors i micos caputxins, entre d’altres.

Des del Canopy Tower o les torres del Rainforest Discovery Center es té una perspectiva única.

Parc Nacional de Coiba

Declarat Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, el Parc Nacional de Coiba és una reserva marina situada al Golf de Chiriquí. El parc protegeix un dels fons marins amb més biodiversitat del món, amb espècies tan emblemàtiques com taurons balena, tortugues carei, mantes gegants o balenes geperudes.

Fer snorkel o submarinisme aquí és una experiència inoblidable.

Mount Totumas Cloud Forest

Les 160 hectàrees de la reserva privada de Mount Totumas tenen una gran importància per l’ecosistema del Parc Internacional de La Amistad. Es troba just a la perifèria del parc internacional, i per això Mount Totumas ofereix l’hàbitat perfecte pel moviment de les espècies emigrants i els depredadors d’aquests boscos de nebulosa.

És un projecte de sostenibilitat i ecoturisme que aporta un gran valor al medi ambient i a la comunitat local.

Platja de Malena

La Platja de Malena, tot i ser molt poc turística, és un dels millors llocs de Panamà per veure la posta d’ous de les tortugues marines. És una activitat responsable, i amb la que es col·labora amb l’organització local que s’encarrega de protegir les tortugues des de la posta fins que les alliberen al mar.

Isla Cébaco

Panamà és un destí únic per veure balenes geperudes des del juliol a l’octubre. Es poden veure des de diferents punts del Pacífic, però Isla Cébaco és una de les zones amb més encant.

Des de l’Heliconia B&B ofereixen sortides per veure balenes i fer snorkel al voltant dels coralls de l’illa.

Monumento Natural Cerro Gaital

Dins el Valle de Antón, un petit poble envoltat de boscos i turons, el Monumento Natural Cerro Gaital és la zona amb més biodiversitat. Una selva de nebulosa s’estén al llarg del turó i és l'hàbitat d’una gran varietat d’ocells i mamífers tan impressionants com el jaguar.

Bocas del Toro

L’arxipèlag de Bocas del Toro és sinònim de la cultura caribenya de Panamà. Aquestes illes tenen infinits atractius: selves tropicals, la possibilitat de conèixer comunits indígenes com els Ngäbe, un fons marí que alberga un 95 % de les espècies de coralls del carib i algunes de les platges més paradisíaques del país.

És un destí ideal per acabar un viatge a Panamà, i combinar el relax amb activitats de naturalesa.

Parc Nacional Volcan Barú

Al territori del Parc Nacional Volcan Barú, situat a les terres altes de Panamà, hi ha fins a cinc ecosistemes diferents. Gràcies a la diversitat de terreny, clima i vegetació que hi ha entre les àrees muntanyoses i selves d’aquest parc nacional.

El senderisme (hi ha la muntanya més alta de Panamà i moltes cascades) i l'observació d'cells (es poden veure espècies tan emblemàtiques com el quetzal) són les activitats per excel·lència a aquesta zona.

Altres llocs interessants a Panamà

Quan preparo un viatge, sempre hi ha llocs que investigo i trobo interessants, però que finalment no acabem visitant. A Panamà vam preferir conèixer en profunditat algunes de les zones del país, en lloc de visitar-ne moltes.

A aquesta llista hi trobaràs altres zones que, segons els teus gustos, et pot interessar conèixer durant un viatge a Panamà:

 

El Parc Nacional del Darién és una de les zones més salvatges del país. De fet, és l’àrea protegida més extensa d’Amèrica Central. És una jungla en estat pur, on hi conviuen una gran varietat d’ecosistemes. Des de selves fins a manglars.

És un dels millors territoris per veure ocells de Panamà. I també es poden veure altres animals, com els micos aranya i, amb molta sort, tapirs, jaguars o pumes.

Per visitar aquest Parc Nacional del Darién és imprescindible anar acompanyat d’un guia.

Les Islas San Blas o Guna Yala són un territori governat per la comunitat indígena Guna. Aquest arxipèlag de 365 illes és un dels destins de costa més bonics de Panamà.

Aquestes illes d’aigües cristal·lines, conserven un valuós patrimoni natural. A més és un territori on encara es conserven moltes tradicions de la comunitat Guna, i on el més habitual és allotjar-se a les seves cabanyes tradicionals. Una gran experiència cultural.

Isla Escudo de Veraguas és una illa de naturalesa verge que, tot i formar part de Bocas del Toro, no acostuma a ser visitada. Es troba bastant allunyada de l’arxipèlag, i això ha fet que hi hagi un gran nombre d’espècies endèmiques dins l’illa. Per exemple, és l’hàbitat del peresós pigmeu, una espècia en perill d’extinció.

Boquete és el principal poble de muntanya de Panamà. És un dels millors destins del país per fer senderisme i esports d’aventura.

Isla Iguana és una illa que es troba dins la província de Los Santos, a l’oceà Pacífic. Està situada bastant a prop del continent: s’hi arriba amb un trajecte amb llanxa de només 20 minuts des de la Playa Arenal de Pedesí.

És famosa per la població de balenes geperudes que venen a criar entre el juliol i l’octubre. A més també hi ha una important població d’iguanes, i d’altres aus marines com les fregates.

Boca Chica és un petit poble de pescadors des d’on es pot descobrir el Golfo de Chiriquí. El gran atractiu d’aquest golf són les petites illes que sobresurten entre les aigües del Pacífic.

És una zona ideal per gaudir de la platja, i també un dels millors destins de Panamà per fer snorkel

El Parc Nacional Santa Fe, situat a la província de Veraguas, és també una zona de selva tropical on els paisatges i la naturalesa són els protagonistes. Hi abunden els camins per veure salts d’aigua. Un dels més famosos és la ruta fins a Alto de Piedra.

Pels viatgers que decideixen passar alguns dies a Ciutat de Panamà, el Parc Natural Metropolitoni és un oasi de naturalesa dins de la ciutat. 

A aquest parc urbà de 230 hectàrees s’han pogut comptabilitzar fins a 283 espècies d’aus i 45 de mamífers.

Organitza el teu viatge a Panamà

VOLS BARATS

Les millors ofertes de vols a Panamà aquí.

ALLOTJAMENTS

Els millors preus en allotjaments a Panamà aquí.

COTXES

Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Panamà aquí.

VIATGE SEGUR

Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

ACTIVITATS

Troba les activitats més divertides i diverses per fer a Panamà aquí.

TARGETES

La millor targeta per viatjar aquí.