Viatge als Fiords Noruecs
Itinerari i Preparació del viatge
Fer un viatge als fiords noruecs feia temps que ens passava pel cap. Era un destí somiat per nosaltres. Naturalesa en estat pur. Els paisatges dels fiords, amb les seves muntanyes verticals i cascades caient sobre el mar, són alguns dels més impressionants del país. I són l’entorn ideal per gaudir del senderisme.
El que no havíem pensat mai era fer el viatge als fiords noruecs a l’hivern. No és el destí més popular durant aquesta època. El clima és dur, hi ha poques hores de llum, i la neu dificulta les excursions i talla algunes carreteres. Però després de no poder viatjar durant l’estiu, finalment vam animar-nos a descobrir els fiords noruecs durant els mesos més freds de l’any. Poder veure el fiord de Geiranger, el fiord de Hardanger o el fiord Nordfjord envoltat de muntanyes nevades segur que valdria la pena. A la part final del viatge visitaríem el Parc Nacional Dovrefjell, un entorn salvatge on hi viuen lliurement els bous mesquers.
Abans de començar el viatge als fiords noruecs
- ORGANITZACIÓ
- GEOGRAFIA
- ECONOMIA
Com moure’s
Si busques llibertat i accedir a zones una mica allunyades dels pobles, la millor manera per moure’s pels Fiords Noruecs és amb cotxe. Els túnels, ponts i ferris connecten tots els punts dels fiords perquè siguin accessibles amb cotxe.
Pels que vulguin evitar el cotxe, el web de Norway in a Nutshell, permet crear itineraris únicament amb transport públic (ferris, bus i tren).
Com arribar-hi
Per arribar a Noruega el més econòmic és volar a Oslo. És l’aeroport amb més vols. Des d’allà es pot arribar als fiords noruecs amb cotxe o tren.
També hi ha l’opció de volar a Bergen, Stavanger o Åndalsnes, tris ciutats dels fiords noruecs. No sempre hi ha vols directes, però durant la temporada alta sol ser la millor opció.
On dormir
Els allotjaments a Noruega són cars. En general el preu no baixa dels 80-100 euros la nit, per a dues persones. Hi ha una gran varietat d’hotels i apartaments. També als càmpings solen haver-hi cabines o bungalows disponibles, i normalment és l’opció més econòmica.
Al llarg dels pobles dels fiords hi ha un gran nombre de càmpings. Dormir amb tenda és el més barat.
A més, a Noruega està permesa l’acampada lliure.
Tipus d’endoll
Endolls C i F. Amb 230 V.
💡 Targetes per viatjar sense comissions
Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar durant el teu viatge als Fiords Noruecs. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.
Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.
Idioma
El noruec és l’idioma oficial de Noruega.
Capital
Oslo
Visat
Els residents als països de la Unió Europea no necessiten visat. Únicament és necessari el DNI o Passaport.
Zona horària
No hi ha diferència horària amb Espanya.
Moneda
Corona Noruega (NOK).
Un euro equival a 10 NOK. Pots veure la conversió real aquí.
Preus
Els preus als Fiords Noruecs, igual que a la resta de Noruega, són alts comparats amb Catalunya o Espanya.
Propines
No són necessàries.
Roaming
No té sobrecàrrecs per trucades o l’ús de dades.
Millor època per viatjar als fiords noruecs
Millor època
Juny, Juliol i Setembre
Durant aquests mesos el temps als fiords noruecs és el més favorable. Els dies són molt llargs, i encara que pot ploure i fer fred, les probabilitats de tenir estones de sol i temps agradable són força altes.
Amb la calor es desfà la major part de la neu, així que són mesos ideals per gaudir del senderisme.
Temporada alta
Juny, Juliol i Agost
Durant els mesos d’estiu es concentra la major part de turisme als fiords noruecs. I, a causa dels creuers, les zones més populars acostumen a estar molt massificades.
Sobretot a partir de mitjans de juliol i durant l’agost, hi ha molt turisme. Als pobles i miradors més populars s’hi concentren la majoria dels visitants.
Temporada baixa
Octubre – Maig
Quan s’acaba l’estiu, el fred, la pluja i la neu arriben als fiords noruecs. I amb això desapareix gran part del turisme.
És un moment ideal per gaudir de la tranquil·litat d’aquesta zona. I descobrir els fabulosos paisatges amb silenci.
Bona meteorologia
Juny – Setembre
Amb el final de la primavera, comencen els dies de temps més favorable als fiords noruecs. Tot i això, el temps és molt canviant, així que sempre cal estar preparat pel fred i la pluja.
A més, fins a finals de maig algunes de les carreteres de muntanya encara estan tallades per la neu.
Aquests mesos són els millors per gaudir del senderisme, i per poder acampar a la muntanya (l’acampada lliure està permesa a Noruega).
Temps poc favorable
Novembre – Març
Durant aquests mesos, es considera l’època d’hivern als fiords noruecs. Els paisatges es tenyeixen de blanc i els dies s’escurcen. Però els paisatges s’omplen de màgia…
Encara que la majoria de carreteres estan obertes durant tot l’any, i no és un problema que nevi, sí que hi ha alguns trams de muntanya que es tallen durant tot el període d’hivern. Igualment, sempre hi ha alternatives, i es pot arribar a tots els punts típics dels fiords noruecs.
Durant aquesta època, a causa de la neu i el temps imprevisible, el senderisme es complica.
La nostra experiència: viatge a als fiords noruecs en 15 dies
En preparar el viatge als fiords noruecs durant l’hivern, vam tenir ben present que el temps podia ser un condicionant important. Per una banda, vam haver de descartar alguna de les carreteres panoràmiques més famoses dels fiords, en concret la ruta Geiranger – Trollstigen i la Aurlandsfjellet.
També sabíem que seria complicat fer excursions llargues, i per aquest motiu vam decidir no anar a la zona del Lysefjord, on hi ha el famós Preikestolen, ni tampoc pujaríem a la roca Trolltunga (a l’hivern no hi ha suficients hores de sol).
Així doncs, la ruta de 15 dies pels fiords noruecs començaria a Bergen. I des d’allà aniríem avançant cap al nord, fins a Åndalsnes. Amb aquest poble ens acomiadaríem dels fiords, ja que els últims dies del viatge els passaríem al Parc Nacional Dovrefjell.
Fent el viatge pels fiords noruecs durant la temporada baixa, no reservaríem els allotjaments, per poder tenir més marge d’improvisació. Tot i això, abans de marxar ja teníem l’itinerari més o menys clar. Una ruta pensada sobretot per gaudir dels paisatges dels fiords noruecs i les muntanyes properes, i amb la intenció de fer alguna excursió sempre que la neu ens ho permetés. A més, volíem aprofitar per poder gaudir dels pobles amb tranquil·litat, quan el turisme pràcticament desapareix.
El primer dia del viatge el passaríem a Bergen, la capital dels fiords noruecs. Des d’allà, aniríem fins a Eidfjord. Un poble envoltat de muntanyes i molt proper al Parc Nacional Hardangervidda.
Seguiríem cap a un dels pobles més famosos de la zona: Flåm. Des d’on surt el famós tren Flamsbana i es pot sortir amb vaixell pel fiord Naeroyfjord.
Els següents dies del viatge als fiords noruecs els passaríem a Olden. L’entorn d’aquest poble, amb el fiord, llacs, muntanyes nevades i glaceres és impressionant.
El següent punt icònic de la ruta seria el poble de Geiranger i el seu fiord. Una altra zona preciosa, però que a l’estiu sol estar molt massificada a causa dels creuers. A finals de novembre, el poble emana tranquil·litat i no hi ha pràcticament ningú.
L’últim dia pels fiords el dedicaríem al poble d’Åndalsnes. És una zona ideal pel senderisme, tot i que a l’hivern no teníem gaire clar què hi podríem fer.
Per acabar el viatge passaríem 3 o 4 dies al Parc Nacional Dovrefjell. A aquest parc encara hi sobreviuen lliurement els bous mesquers, uns animals apassionants que durant l’Edat de Gel van conviure amb els mamuts. Aquesta seria la part més aventurera del viatge. Segurament hauríem de caminar per paisatges nevats i a temperatures de -10ºC per poder trobar a aquests fascinants animals.
L’últim dia del viatge pels fiords noruecs el dedicaríem a conduir fins a Oslo.
La ruta prometia!
DATES DEL VIATGE: Del 13 al 28 de novembre del 2021.
TIPUS DE VIATGE: Viatge en família. Viatge per lliure. Road Trip.
TRANSPORT FINS AL PAÍS: A l’anada, volem des de Barcelona a Bergen (fent escala a Àmsterdam). A la tornada, volem des de Oslo a Barcelona.
TRANSPORT INTERN: Ens movem per les boniques i solitàries carreteres de Noruega amb un cotxe de lloguer. Perfecte per tenir llibertat. A l’hivern els cotxes de lloguer ja porten rodes de contacte per poder conduir per la neu sense problema.
Respecte als peatges i ferris que uneixen carreteres: els imports es carreguen automàticament a partir de la matrícula. Amb els cotxes de lloguer, el càrrec es realitza primer a l’empresa i al tornar el vehicle ells et carregaran l’import total (més un 25 % addicional).
Si viatges als Fiords Noruecs a l’hivern, és important consultar l’estat de les carreteres diàriament aquí.
ALLOTJAMENT: Anem reservant els allotjaments diàriament a través de Booking.com o Airbnb (si tens previst viatjar durant la temporada alta llavors és preferible fer les reserves amb antel·lació). Aquesta és la llista d’allotjaments on vam dormir:
🏡 Citybox Bergen (Situat al centre de Bergen. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐).
🏡 Solneset Farm (Situat a les afores de Bergen. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐).
🏡 Heidi’s Place (Apartament al centre d’Eidfjord. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐)
🏡 Brekke Apartments (Apartament a les afores de Flåm. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐).
🏡 Nesset Fjordcamping (Apartament a Olden, amb vistes al fiord. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐).
🏡 Overvoll Farm (Situat a les afores de Stranda. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐).
🏡 Lunheim in Geiranger (Situat a Geiranger. 1 nit. Valoració: ⭐).
Dia a dia del viatge als Fiords Noruecs
Dia 1: Arribada a Bergen
Després d’un dia d’aeorports i vols, arribem a l’aeroport de Bergen a la tarda.
Ja tenim reservat un hotel al centre de la ciutat. Per arribar-hi, l’alternativa més econòmica és fer-ho amb el tramvia que connecta el centre amb l’aeroport. Uns 30 minuts després ja som al centre de la ciutat.
Dia 2: Què veure a Bergen
El segon dia del viatge pels fiords noruecs el dediquem a conèixer Bergen. Una ciutat que encara conserva l’encant dels petits pobles de pescadors. És temporada baixa, i sobretot durant les primeres hores del matí podem passejar pel famós barri de Bryggen sense pràcticament ningú.
Durant el matí caminem pels punts més emblemàtics de la ciutat, com el Fort Bergenhus, la Catedral de Sant Olaf, el carrer Torgallmenningen o la zona de Nordnes.
A la tarda, ens allunyem una mica de la zona urbana per pujar al turó Fløyen. La vista panoràmica de la ciutat i el fiord durant la posta de sol valen molt la pena.
Acabem el dia agafant el tramvia de nou. Tornem a l’aeroport a buscar el cotxe de lloguer amb què ens mourem durant els pròxims dies.
Dia 3: Recorrent el fiord Hardanger fins a Eidfjord
Comencem el recorregut pels fiords noruecs conduint per la carretera escènica que avança pel costat del fiord Hardanger. Les vistes són meravelloses. La cascada Steinsdalsfossen és un dels punts forts del recorregut.
Al migdia arribem al petit poble d’Eidfjord. Aquest poble, establert al costat del fiord Hardanger i envoltat de muntanyes, és un dels més idíl·lics de la zona.
A la tarda ens apropem a la impressionant cascada Voringsfossen, un salt d’aigua de 180 metres d’altura. I acabem el dia conduint per l’estreta carretera de muntanya fins a la Kjeåsen Farm, des d’on es té una excel·lent vista panoràmica del fiord.
Dia 4: Eidfjord i el Parc Nacional Hardangervidda
Ben a prop d’Eidfjord, comença el Parc Nacional Hardangervidda, el parc nacional més gran de Noruega. A l’hivern, les seves extenses planícies queden cobertes de neu, així que no tenim previst fer-hi cap excursió. Però dediquem el matí del quart dia del viatge pels fiords noruecs a conduir per la carretera escènica que avança per l’interior del parc. Quasi 70 kilòmetres entre paisatges preciosos i blancs.
A la tarda, fem un recorregut d’uns 5 kilòmetres pel voltant del poble d’Eidfjord. Caminem des del fiord fins al llac Eidfjordvatnet, una ruta molt senzilla i que (en temporada baixa) fem completament sols.
Dia 5: Flåm i el fiord Aurlandsfjord
Abans que el sol surti, ja som al cotxe per conduir des d’Eidfjord fins a Flåm. No és un trajecte massa llarg, però volem fer-lo tranquil·lament per gaudir dels paisatges.
A mig camí, parem per contemplar la cascada Tvindefossen.
Arribem a Flåm a mig matí, i decidim contractar una sortida amb llanxa pel fiord Nærøyfjord (Patrimoni Mundial per l’UNESCO). La sortida dura unes 2 hores, i ens regala unes vistes impressionants del fiord. A més, tenim la sort de veure un grup de 5 orques!
A la tarda conduïm fins al mirador Stegastein. Des d’allà, a 650 metres sobre el nivell del mar, les vistes del fiord Aurlandsfjord són meravelloses.
Dia 6: De Flåm a Olden
El sisè dia del viatge pels fiords noruecs el dediquem sobretot a conduir. Per anar de Flåm a Olden és habitual conduir per la carretera escènica Aurlandsfjellet, que avança entre paisatges encisadors. Però a l’hivern aquesta carretera està tallada. L’alternativa és conduir pel túnel més llarg del món, de 24 kilòmetres.
La pluja i la neu són els protagonistes del dia, encara que no deixem de fer algunes parades per estirar les cames. Visitem l’església Borgund, el camí històric Vindhellavegen i l’esglèsia Stavkirke.
Abans d’arribar a Olden, des de la carretera gaudim d’unes grans vistes del fiord Nordfjord.
Dia 7: Olden i Loen
L’entorn d’Olden i Loen és un dels més impressionants dels fiords noruecs. Amb pocs kilòmetres es pot passar d’estar al costat del mar a un entorn de muntanya, on se succeeixen pics escarpats, salts d’aigua, llacs i glaceres.
El mal temps no ens deixa fer totes les excursions que teníem previstes, però gaudim de paisatges fantàstics.
Després de passar pel costat del llac Oldevatnet, fem una senzilla excursió fins a la glacera Briksdalsbreen.
Acabem el dia dirigint-nos a Loen i conduint pel costat del llac Lovatnet. Malauradament, no podem arribar fins al final del llac, ja que durant l’hivern la carretera està tallada a mig camí.
Dia 8: D’Olden a Stranda, passant per la Vall Norangsdalen
Continuem avançant cap al nord. Ens acomiadem del fiord Nordfjord pujant amb cotxe fins a Opheim, un petit mirador que hi ha a ben a prop de Loen.
Després d’aquesta petita parada, conduïm fins a la Vall Norangsdalen. Una petita carretera de muntanya travessa aquesta vall, entre llacs i muntanyes. És una zona ideal per fer-hi senderisme, però no a l’hivern. Així que nosaltres ens dediquem únicament a conduir a poc a poc, i anem passant pels diferents pobles: Øye, Urke i Leknes.
Un cop arribem al fiord Hjørundfjorden, desfem el camí per tornar a la carretera principal i dirigir-nos fins a Hellesylt. Passat el poble, i després d’un llarg túnel, arribem a un mirador del fiord de Geiranger.
Acabem el dia conduint fins a la solitària granja on dormirem, a uns 10 kilòmetres d’Stranda.
Dia 9: Geiranger i el fiord Geirangerfjord
Un dels paisatges més típics dels fiords noruecs és el del poble de Geiranger i el seu fiord. A l’estiu, és una zona molt freqüentada pels creuers. Per sort, a l’hivern la calma s’apodera de Geiranger i el seu entorn.
Per arribar fins a allà, conduïm des d’Stranda fins a Eisdal (cal agafar dos ferris). Després seguim cap al Geirangerfjord entre paisatges nevats.
Fem una parada al pàrquing de Korsmyra, el punt més alt de la carretera, i des d’allà caminem fins al llac Møllsvatnet.
Un cop comencem a baixar, també ens aturem al mirador Ørnesvingen. Un punt fantàstic des d’on contemplar el Geirangerfjord.
Acabem el dia a Geiranger, descansant a l’allotjament mentre neva sense parar a l’exterior.
Dia 10: De Geiranger a Åndalsnes
Quan preparàvem el viatge als fiords noruecs a l’hivern, sabíem que el temps ens podia condicionar. I durant el desè dia de ruta, és el gran protagonista.
La pluja, la neu i el vent ens deixen fer ben poca cosa. Simplement conduïm des de Geiranger fins a Åndalsnes.
Un cop arribem a Åndalsnes, considerat el bressol de l’alpinisme a Noruega, no podem veure les imponents muntanyes que envolten el poble. La boira s’apodera del paisatge.
Abans que es pongui el sol, ens apropem a la base del Trollveggen, la paret vertical més alta d’Europa. Però la boira segueix sense marxar, i no podem apreciar les dimensions d’aquesta muntanya.
Dia 11: D’Åndalsnes al Parc Nacional Dovrefjell
Abans de marxar d’Åndalsnes, aprofitem que ha deixat de ploure per fer una excursió fins al mirador Rampestreken. És una pujada intensa, però la vista panoràmica és excel·lent.
A mig matí, ja anem cap a Dombås, la porta d’entrada al Parc Nacional Dovrefjell. A la tarda, fem una ruta circular per la Reserva Fokstumyra. Mentre comença a nevar, dos enormes ants creuen el camí davant nostra. Un instant fugaç, però inoblidable.
Dia 12,13,14: El Parc Nacional Dovrefjell
Els tres dies que passem al Parc Nacional Dovrefjell els dediquem sobretot a buscar bous mesquers. Trobar i fotografiar aquests animals en un entorn completament nevat, i entre temperatures gèlides, és un somni fet realitat.
Tenim força sort i podem veure una trenta de bous mesquers i alguna llebre àrtica. També descobrim petjades de les amenaçades guineus àrtiques, però no tenim la sort d’albirar-les.
Dia 15: Del Parc Nacional Dovrefjell a Oslo
El viatge pels fiords noruecs arriba a la seva fi, però abans de començar a conduir cap a Oslo, dediquem un parell d’hores a fer una última excursió pel Parc Nacional Dovrefjell.
A mig matí, ja iniciem la ruta cap a Oslo. El trajecte són unes 5 hores. Tot i que no ens aturem massa, els paisatges continuen sorprenent-nos.
Poc abans d’arribar a l’aeroport d’Oslo una bonica posta de sol és el millor comiat per aquest viatge. Ple de paisatges fantàstics, molt poca gent i molt fred.
GUIA DEL VIATGE ALS FIORDS NORUECS
Preparatius del viatge
Viatge als Fiords Noruecs en 15 dies
Diari del viatge
Dia 1: Com anar del aeroport de Bergen al centre
Dia 8: La vall de Norangsdalen (pròximament)
Dia 9: Geiranger (pròximament)
Dia 10: De Geiranger a Åndalsnes (pròximament)
Dia 11: De Åndalsnes al P.N. Dovrefjell (pròximament)
Dia 12, 13 i 14: El P.N. Dovrefjell (pròximament)
Dia 15: Del P.N. Dovrefjell a Olso (pròximament)
Els destins TOP dels Fiords Noruecs
Flåm
El poble de Flåm està envoltat per un dels paisatges més espectaculars dels fiords noruecs. Està situat al final del fiord Aurlandsfjord, i ben a prop del fiord Nærøyfjord, tots dos declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO. Navegar per aquests fiords és màgic.
Parc Nacional Dovrefjell
El P.N. Dovrefjell no forma part dels fiords noruecs, però la seva proximitat fa que sigui un indispensable en qualsevol ruta per la zona. Sobretot si t'agraden els paisatges inhòspits. És una zona increïble per veure animals salvatges: bous mesquers, ants, rens, guineus àrtiques...
Olden i Loen
El paisatge d'Olden i Loen és sorprenent. I és una zona ideal per fer-hi senderisme. Aquests dos pobles estan situats a l'extrem del fiord Nordfjord. Cap a l'interior sorprenen els llacs, muntanyes, cascades i glaceres. El més famós és la glacera Briksdal.
Geiranger
El fiord Geirangerfjord, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és un braç de 15 km del Storfjord. És una de les atraccions més populars de Noruega. Ofereix paisatges espectaculars. Des del poble de Geiranger es poden fer moltes excursions per descobrir els paisatges dels fiords i de les muntanyes properes.
Eidfjord
A l'interior del fiord Hardanger, Eidfjord és un petit municipi envoltat d'una fascinant natura. Es troba a pocs kilòmetres del Parc Nacional de Hardangervidda, la reserva natural més gran del país.
La Vall Norangsdalen
Norangsdalen és una de les valls més estretes de Noruega, rica tant en paisatges espectaculars com en records culturals. Øye i Urke són els dos petits pobles d'aquesta vall. És una zona molt tranquil·la, i amb moltes opcions per gaudir de la naturalesa.
Bergen
La ciutat de Bergen, la porta d'entrada als fiords noruecs, encara conserva l'essència d'un petit poble pesquer. Passejar pel seu port és la millor benvinguda a aquesta regió de Noruega.
Åndalsnes
A Åndalsnes se l'anomena sovint "el poble alpí del costat del fiord". Impressionants muntanyes s'alcen sobre profundes valls i rius de color verdós; és una de les millors zones dels fiords noruecs per practicar alpinisme. Hi ha des de petits cims fins a parets verticals reservades pels escaladors més experts.