Viatge a Kenya per lliure

Itinerari i Preparació del viatge

Fer un viatge a Kenya per lliure sempre havia sigut un dels meus somnis viatgers. M’interessava fer un recorregut per conèixer diversos parcs nacionals, i sobretot per poder passar diversos dies al Masai Mara. Pels amants de la naturalesa, i sobretot dels grans felins, hi ha pocs llocs comparables a aquesta reserva nacional.

Encara que Kenya és molt més que els seus safaris, i té platges paradisíaques a Mombasa i es poden fer rutes de trekking molt interessants al Parc Nacional del Mount Kenya, vaig voler centrar el meu viatge a Kenya per lliure en l’observació de fauna salvatge. Fent una ruta escollida per veure diferents ecosistemes i animals.

Abans de començar el viatge a Kenya per lliure

Com arribar a Kenya

Si es fa un safari a Kenya, el més habitual és arribar amb avió a l’Aeroport Internacional Jomo Kenyatta, a Nairobi. Des de la capital del país es pot arribar amb cotxe als parcs nacional i reserves nacionals.

Com moure’s per Kenya

Encara que és possible moure’s pel país amb bus, si es fa un viatge a Kenya centrat a fer safaris, és molt més recomanable disposar d’un 4×4 (ja sigui contractant un viatge amb una agència, llogant un cotxe amb conductor o llogant un cotxe i conduint autònomament). Amb bus, sí que es pot arribar a la perifèria dels parcs nacionals, i des dels allotjaments es poden contractar safaris d’un matí o d’un dia. Tot i això, els preus acostumen a ser més cars. Per tant, si es fan safaris diàriament surt més a compte disposar d’un cotxe.

Si es vol fer un viatge a Kenya per lliure, hi ha diverses agències que lloguen cotxes 4×4. Per exemple Road to Africa o 4×4 Self Drive Kenya. Tot i això, si no es té experiència fent safaris, jo recomano llogar un cotxe amb un guia-conductor. Conèixer els parcs nacionals és bàsic per veure més animals i gaudir de l’experiència al màxim. Algunes de les agències locals que lloguen cotxes amb conductor són: BigMac Africa Safaris o Explorer Kenya.

Una altra opció és contractar directament un safari de diversos dies, que inclogui el transport i l’allotjament. En aquests casos, recomano mirar el portal SafariBookings.com, des d’on es poden contractar safaris directament amb agències locals.

On dormir

Reservar els allotjaments per un viatge a Kenya per lliure és molt senzill. Tots els parcs nacionals tenen una bona infraestructura d’allotjaments, tan a dins de les reserves (són opcions més cares) com a la perifèria. La majoria d’opcions apareixen a Booking.com i es poden reservar directament des d’allà. En altres casos es poden fer les reserves directament des de la pàgina web de l’allotjament. Per últim, en algunes opcions més senzilles, cal reservar per email i confirmar la reserva fent una transferència.

Pels amants de la naturalesa i l’aire lliure, també hi ha l’opció de dormir als càmpings que es troben a l’interior de les reserves. Aquests càmpings són gestionats per l’autoritat que controla la reserva, i el preu varia entre els 15 $ i el 50 $ per persona. No es poden reservar amb antelació i el pagament es fa en el moment d’entrada a la reserva.

Telèfons d’emergències

El telèfon d’emergències a Kenya són el 112 i el 999.

El telèfon d’emergències consulars espanyoles és el +254733631144.

Vacunes

A Kenya la febre groga és endèmica del país, per això és obligatòria la vacuna de la febre groga abans d’entrar-hi.

També s’aconsella la vacuna de l’hepatitis, del tètanus i de la febre tifoide. I segons la durada del viatge poden ser recomanables altres vacunes. El millor és anar a un centre de medicina del viatger uns mesos abans per rebre tota la informació sanitària.

Malària

Durant un viatge a Kenya també cal tenir molt present que hi ha malària al país. Per això cal prendre totes les mesures possibles per evitar les picades de mosquits: un bon repel·lent, mosquitera i roba de color clar i de màniga llarga. Encara que a la majoria d’allotjaments hi ha mosquitera, molts cops tenen forats, així que no està de més portar-ne una addicional.

En la majoria de casos s’aconsella la medicació de profilaxis contra la malària. De nou, el millor és consultar-ho amb un metge d’un centre de medicina tropical o d’atenció al viatger.

Targeta SIM

Per tenir connexió a internet durant un viatge a Kenya per lliure es pot comprar una targeta SIM fàcilment a l’aeroport. En el cas de l’Aeroport Internacional Jomo Kenyatta, les taquilles per comprar les targetes estan just després de les cintes de recollida d’equipatge. Hi ha vàries companyies, però si es fa un recorregut per les zones de naturalesa, la companyia telefònica més recomanable és Safaricom. És la que té millor cobertura als diferents parcs nacionals.

En el meu cas, vaig comprar una SIM de Safaricom i vaig pagar 1.100 shilings per 5GB. Les altres companyies tenen opcions més econòmiques, però la cobertura acostuma a ser pitjor.

Idioma

Els idiomes oficials de Kenya són l’anglès i el suahili.

Capital

Nairobi

Visat

Els ciutadans espanyols necessiten visitat per entrar a Kenya. Actualment, és necessari tramitar-lo per internet abans d’arribar al país. Es fa a través d’aquesta pàgina web: http://www.evisa.go.ke/. L’aprovació de la sol·licitud pot durar més d’una setmana, així que és recomanable fer el tràmit amb suficient antelació abans del viatge.

En cas de viatjar únicament a Kenya cal tramitar el visat de turisme. Permet estar al país com a màxim durant 3 mesos. Té un cost de 50 $, que es paguen amb targeta al fer la sol·licitud del visat on-line.

Si a part de visitar Kenya es té previst entrar a Uganda o Rwanda, és més eficient sol·licitar la East African Tourist Visa. Aquest visat té una validesa de 90 dies des del dia d’arribada, i permet moure’s lliurement entre Uganda, Kenya i Rwanda. És important que la tramitació d’aquest visat, es faci a través de l’ambaixada del primer país que es visitarà. Té un cost de 100 $.

Zona horària

La zona horària de Kenya és la GMT+3 (dues hores més que a Catalunya).

Clima

Kenya es troba al voltant de la línia de l’equador, de manera que la temperatura varia poc al llarg de l’any. La temperatura mitjana és d’uns 25 ºC. A algunes zones del país refresca durant la nit, així que portar un jersei sempre pot ser útil.

El que sobretot cal tenir en compte durant la planificació d’un viatge a Kenya és l’època de pluges i l’època seca. Els mesos més plujosos són el març, l’abril i el maig. També des de l’octubre fins al desembre acostuma a ploure, però ho fa en períodes més curts i de menys intensitat. Durant la resta de mesos acostuma a ploure poc.

Altres dades del país

Kenya va ser colònia britànica fins al 1963. Es continua conduint per l’esquerre.

El turisme és el principal sector econòmic, representa un 53% del PIB del país.

Moneda

La moneda oficial de Kenya és el xíling kenyà (KES). Ara mateix, 1 euro equival a 134 KES. Per fer els canvis mentalment, va bé tenir present que 1.000 KES són uns 7,5 €.

Tot i això, la indústria dels safaris (pagaments a agències locals, permisos d’entrada als parcs nacionals…) acostuma a indicar els preus en dòlars. En molts casos també és necessari pagar en dòlars, encara que acostumen a acceptar la moneda local.

Els pagaments amb targeta comencen a estar acceptats a alguns hotels i supermercats grans. Tot i això, en molts casos només accepten pagaments en efectiu o utilitzant M-Pesa, que és un sistema de pagament per mòbil.

El permís d’entrada als parcs es pot pagar amb targeta en alguns casos (Parc Nacional Nakuru i la Reserva Nacional del Masai Mara, per exemple) però en altres només accepten efectiu (la Reserva Nacional de Samburu, per exemple).

Preus

Els productes bàsics a Kenya són més econòmics que a Catalunya.

Ara bé, els permisos per entrar als parcs nacionals i les reserves nacionals són força elevats pels estrangers. Varien en funció de la reserva, però acostumen a estar entre els 60 $ i els 90 $.

Aquests són alguns exemples dels preus que pots trobar durant un viatge a Kenya per lliure:

  • Preu d’un plat combinat a un restaurant local: 350 KES.
  • Preu d’un primer i segon plat a un restaurant d’un hotel estàndard: 1500 KES.
  • Una ampolla d’aigua d’un litre i mig: 80 KES.
  • Un litre de benzina: 165 KES.
  • Allotjament en una tenda de campanya amb llit a la perifèria d’un parc nacional: 40 $ l’habitació doble.
  • Allotjament en una tenda de campanya amb llit a l’interior d’un parc nacional: 90 $ l’habitació doble.
  • Permís d’entrada a la Reserva Nacional del Masai Mara i de Samburu: 70 $ si es fa nit a l’interior de la reserva, 80 $ si es fa nit a fora. El permís permet estar a la reserva 24 hores i permet entrar i sortir del parc un número il·limitat de vagades.
  • Permís d’entrada al Parc Nacional Nakuru: 60$. El permís permet estar a la reserva 24 hores, però si es surt del parc i es vol tornar a entrar, s’ha de tornar a pagar el permís.

En cas de reservar un viatge de safari amb una agència local, aleshores acostuma a estar tot inclòs (guia, vehicle, permisos, menjar i allotjament). Els preus varien segons si es viatja en vehicle privat o en grup, i segons el nombre de persones. En general els preus en allotjament de classe estàndard es mouen entre els 250 € i 350 € per dia.

Propines

Les propines durant un viatge a Kenya no són obligatòries, però sí que són esperades. Sobretot quan s’està satisfet amb el servei proporcionat.

És millor donar les propines amb la moneda local, és a dir, amb el xíling kenyà.

Alguns dels imports orientatius per les propines són:

  • Pel conductor: Entre 10 € i 15 € per dia i persona.
  • Personal de l’hotel: entre 2 € i 10 € per dia i persona. (Acostuma a haver-hi una caixa per propines genèriques per tot el personal).

Regateig

A Kenya només s’ha de regatejar en cas que es vulgui comprar a un mercat local o bé a alguna botiga de souvenirs, on en general acostumen a inflar els preus inicialment.

Si es fa un viatge a Kenya per lliure, no es pot oblidar que les taxes de delinqüència al país són altes. Tot i això, les principals zones turístiques del país, que estan relacionades amb espais naturals, són molt segures. Durant el meu viatge m’he sentit segur en tot moment, tant en els desplaçaments per carretera, els supermercats, els allotjaments o dins els parcs nacionals.

Abans del viatge, s’aconsella revisar les recomanacions del ministeri d’exteriors. Hi ha algunes zones del país conflictives (sobretot àrees frontereres amb altres països i alguns barris de Nairobi) i és necessari evitar-les.

Durant els desplaçaments per carretera, és important extremar la precaució. Els kenyans condueixen d’una forma força temerària, i a més l’estat de les carreteres no és massa bo. Això fa que els accidents siguin habituals. Evitant conduir de nit i respectant els límits de velocitat es poden evitar la majoria de problemes.

Millor època per fer un viatge a Kenya per lliure

Millor època

Gener, febrer, juny, juliol, agost i setembre

Per gaudir d’un viatge a Kenya per lliure, els millors mesos són els que coincideixen amb els mesos de l’estació seca. El clima és especialment bo des del juny fins a l’octubre i durant el gener i el febrer.

Des del juny fins al setembre, encara que hi ha molta més gent, es pot veure la gran migració de nyus. Això fa que siguin uns mesos excepcionals per visitar el parc. A finals d’agost i principis de setembre és quan es produeix el famós creuament del riu Mara per part dels nyus, que passen del Masai Mara al Serengeti.

Temporada alta

De juny a desembre

La part més turística de Kenya són els seus parcs nacionals. Especialment la Reserva Nacional del Masai Mara, el Parc Nacional Nakuru i el Parc Nacional d’Ambosseli. La temporada alta a aquests parcs va de juny a desembre. Encara que els mesos en què hi ha més gent són el juliol, l’agost i el setembre, que coincideix amb la gran migració de nyus al Masai Mara.

Durant aquests mesos els preus pugen significativament. També és necessari reservar amb antelació alguns dels allotjaments més populars.

Temporada baixa

De gener a maig

Els primers cinc mesos de l’any acostumen a ser poc turístics a Kenya. A més, la temporada baixa s’accentua durant els mesos de pluja (març, abril i maig). Aquests mesos són ideals per trobar millors ofertes. A l’haver-hi menys vehicles als parcs nacionals pot ser més complicat localitzar els animals (hi ha menys ulls mirant), però es poden gaudir d’observacions extraordinàries sense més cotxes ni sorolls. Una experiència incomparable.

Encara que no hi hagi nyus al Masai Mara durant aquests mesos, els grans depredadors (lleons, lleopards i guepards) segueixen estant allà i es poden veure amb la mateixa freqüència.

 

Bona meteorologia

Juny, juliol, agost, setembre, gener i febrer

Des del juny fins al setembre pràcticament no plou a Kenya. Són els mesos de l’estació seca. És un període molt bo per fer safaris. També són els mesos més freds, i la temperatura al matí pot baixar fins a 10 ºC.

Entre el gener i el febrer acostuma a ploure poc. Tot i això, de vegades hi ha algun ruixat puntual.

Temps poc favorable

Març, abril, maig, octubre, novembre i desembre

L’època de pluges principal a Kenya esdevé entre el mes de març i el mes de maig. Són mesos de llargs períodes de pluja, amb molta humitat i cels força tapats. Això es tradueix en un augment de la vegetació. Quan hi ha pluges intenses algunes de les pistes pels parcs nacionals són impracticables.

Durant el novembre i desembre únicament es produeixen pluges curtes. Acostumen a ser a la tarda o al vespre, de manera que influeixen poc durant els safaris.

Viatge a Kenya per lliure en 11 dies: la meva experiència

Durant la preparació del viatge a Kenya per lliure tenia clar que volia passar com a mínim tres dies al Masai Mara i visitar la reserva nacional de Samburu. Em vaig plantejar buscar algun circuit amb grup, ja que viatjant sol s’encaria bastant el viatge. Tot i això, res m’encaixava. En tots els casos es visitaven molts parcs nacionals, però es feien pocs safaris. El revés del que a mi m’agrada: visitar menys llocs però amb més profunditat. D’aquesta manera es perd molt menys temps en trasllats i es poden dedicar més dies a fer safaris per l’interior dels parcs o reserves nacionals.

Aquesta va ser la raó per la qual vaig decidir fer el viatge per lliure, llogant un cotxe amb un guia-conductor. El vaig reservar a través de l’agència local Bigmac Africa Safaris, per un cost de 120$ per dia que incloïa el cotxe, el guia-conductor i la seva manutenció, la gasolina i els costos d’entrada als parcs nacionals del guia i del cotxe. Decidir l’itinerari i reservar els allotjaments era cosa meva.

A l’hora de construir l’itinerari vaig tenir molt present que els safaris pel Masai Mara no tenen rival, i per això no és recomanable començar per aquest parc. És millor fer-ho progressivament.

Començaria dirigint-me cap al nord del Nairobi, en direcció la Reserva Nacional de Samburu. Però de camí, faria una parada per visitar la reserva d’Ol Pejeta Conservancy.  Visitant aquesta reserva, on també es poden fer safaris molt interessants, podria donar suport al seu important projecte de conservació dels rinoceronts.

A l’endemà arribaria al Parc Nacional Samburu, on hi passaria dues nits. Aquest parc, caracteritzat pel seu clima àrid, té moltes particularitats. Hi ha varies espècies d’animals que, dins de Kenya, només es poden veure aquí. A més, és conegut per ser una molt bona zona per veure lleopards. Un dels meus animals predilectes.

Des d’allà ja em dirigiria cap al Masai Mara, però fent una parada al Llac Naivasha. Aquest llac de 139 km² és excel·lent per veure-hi una gran varietat d’ocells, i també alguns mamífers com zebres, antílops d’aigua o facoquers.

I per fi, arribaria al Masai Mara. Un dels territoris més fascinants del món. El destí per excel·lència per fer safaris a Àfrica. I el lloc on esperava poder veure els tres grans felins de la sabana: el lleó, el lleopard i el guepard. Després de fer un anàlisis exhaustiu de les zones del parc, vaig optar per allotjar-me just al costat de la Talek Gate. Dormir fora del parc és molt més econòmic però la localització és pitjor. Tot i això, sortint des de la Talek Gate s’arriba ràpidament a algunes de les millors àrees per veure animals.

Per acabar el viatge, passaria dues nits al Parc Nacional del Llac Nakuru. Aquest parc té un dels entorns més bonics de Kenya. És una zona molt bona per veure rinoceronts, girafes de Rothschild i, amb una mica de sort, els lleons escaladors.

DATES DEL VIATGE: Del 16 al 26 de Febrer de 2023.

TIPUS DE VIATGE: Viatge en solitari per lliure. Llogant un cotxe amb guia-conductor a través de l’agència local Bigmac Africa Safaris.

TRANSPORT FINS AL PAÍS: Arribo a Kenya després d’haver fet un viatge per Uganda. Volo amb la companyia Uganda Airlines des de l’Aeroport Internacional d’Entebbee fins a l’Aeroport Internacional Jomo Kenyatta.

TRANSPORT INTERN: Em moc per Kenya amb una furgoneta SUV amb tracció a les quatre rodes. És l’opció més econòmica. El vehicle és força antic, té mes de 500.000 kilòmetres i dóna més d’un problema. De fet, durant un dels dies hem de parar més de quatre hores al mecànic perquè solucionin un problema. El guia-conductor que m’acompanya es diu John. Encara que em molesta una mica la seva puntualitat africana, es coneix molt bé els parcs nacionals i se li dóna bé trobar els animals.

ALLOTJAMENT: Reservo tots els allotjaments abans del viatge, la majoria d’ells a través de Booking.com i altres contactant directament. Aquesta és la llista dels llocs on acabo dormint:

🏡 Ol Pejeta Stables: És l’opció més econòmica per dormir a l’interior de la reserva d’Ol Pejeta Conservancy. Això permet allargar més els safaris i poder començar ben aviat al matí. Costa 55 $ i és pensió completa. Un allotjament senzill, però sense cap inconvenient. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Samburu Riverside Camp: És un petit eco-friendlly camp construit fa dos anys a l’interior de la reserva de Samburu. Ofereixen tendes (amb llit i lavabo). És una opció força econòmica i molt ben situada. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Dovenest Lodge: Un lodge força ampli situat a les afores de Naivasha, a uns 20 minuts del llarg. És una bona opció si es té un pressupost ajustat. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐

🏡 Masai Mara Crocodile Camp: Aquest allotjament està a només 2 minuts de la Talek Gate, una de les millors portes d’entrada al Masai Mara. Des d’aquest lodge es tenen molt bones vistes del riu Talek (amb cocodrils i hipopòtams) i a les planícies del Masai Mara. Es dorm amb tendes amb llit i lavabo. El menjar és força car, així que si es viatja amb pressupost ajustat val la pena portar menjar propi. 4 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Lillypond Camp: La millor opció per dormir a prop del Llac Nakuru, si no es té suficient pressupost per fer nit als lodges de dins del parc. Aquest camp està a només 5 minuts de la Nderit Gate, la millor porta d’entrada a aquest parc nacional, ja que està molt a prop de les zones en què s’acostumen a veure rinocerons, lleons o lleopards. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Kozi Suites Nairobi Airport: Una opció perfecta per dormir a prop de l’Aeroport Internacinoal Jomo Kenyatta. Té una gran relació qualitat-preu. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

Dia a dia del viatge a Kenya per lliure

Dia 1: Els rinoceronts d’Ol Pejeta Conservancy

Un cop arriba el John, el guia-conductor que m’acompanyarà durant el viatge per Kenya per lliure, començo la ruta. La primera parada serà la reserva d’Ol Pejeta Conservancy. Es troba a unes quatre hores amb cotxe des de Nairobi. Tot i això, el trajecte s’allarga més del que esperava: quan portem unes dues hores de camí es punxa una de les rodes de la furgoneta. La roda de recanvi no és la més adient per fer safaris, així que això ens obliga a parar a un mecànic del poble de Nanyuki. Un cop solucionat el problema, ja anem cap a l’entrada de la reserva.

Ol Pejeta és una àrea de conservació sense ànim de lucre. Treballen amb l’objectiu de conservar la vida salvatge i generar ingressos mitjançant el turisme de vida salvatge, que reinverteixen en la conservació i desenvolupament comunitari. Dins de la reserva hi ha la població de rinoceronts negres més alta de l’est d’Àfrica. A més, estan duent a terme un projecte per intentar que no s’extingeixi el rinoceront blanc del nord.

Entro a la reserva per la porta d’entrada principal, la Rongai Gate. Després de tants imprevistos, tinc el temps just per anar fins al tancat on podré veure els dos últims exemplars de rinoceront blanc del nord: la Fatu i la Najin. Conèixer la seva història i el que representen és molt emocionant i una manera de col·laborar econòmicament amb l’organització.

Durant les últimes hores de la tarda, faig el primer safari del viatge a Kenya. Veig les primeres zebres, girafes, elefants i també un rinoceront blanc amb la seva cria. El moment àlgid de la tarda arriba just abans que es pongui el sol, quan el meu guia localitza un grup de lleones amb les seves cries. No hi ha cap més cotxe. I és una experiència màgica observar-los mentre interaccionen entre ells.

Dia 2: Des d’Ol pejeta Conservancy fins a la Reserva Nacional de Samburu

Començo el segon dia del viatge a Kenya per lliure fent un safari entre la sabana de la reserva d’Ol Pejeta. Començar ben aviat el safari és clau per veure més animals i tenir la millor llum. Gaudeixo d’unes vistes precioses del Mount Kenya, amb un grup de rinoceronts blancs caminant per davant. També puc veure un rinoceront negre amagat entre la vegetació. I les zebres, els elefants i les girafes també es deixen fotografiar.

A mig matí, quan ja comença a fer força calor, arriba el moment de continuar conduint cap al nord, fins a la Reserva Nacional de Samburu. A mesura que ens apropem, el paisatge és cada cop més àrid i desèrtic. Fins i tot veig pastors que pasturen camells.

Arribo a la reserva de Samburu al migdia i vaig directament a l’allotjament. Quan fa tanta calor no s’acostuma a veure cap animal. Les millors hores per fer safaris són les primeres i últimes del dia.

Començo el safari a les 16:30, descobrint el preciós paisatge d’aquesta reserva. En el paisatge àrid i semidesèrtic de Samburu, l’única esperança d’aigua es troba al riu Ewaso Nyiro. Però a mitjans de febrer, i després de mesos de sequera, està completament sec. Només els elefants són capaços de trobar-hi basses d’aigua amagades sota terra. Les palmeres tabaica sobresurten entre l’escassa vegetació i relleu.

Després de veure un grup d’elefants caminant pel riu Ewaso Nyiro, el meu guia em proposa centrar-nos a trobar els special 5 de Samburu. Cinc espècies que, a Kenya, només es troben a aquesta reserva. En concret són la zebra de Grévyi, la girafa reticulada, l’estruç de Somàlia, l’antílop girafa i l’orix. Tinc la sort de veure’ls tot i d’acabar el dia amb una observació brutal: un grup de tres guepards alimentant-se d’una gasela de Thomson que acaben de caçar.

📚 Post del segon i tercer dia del viatge: Safari a la Reserva Nacional de Samburu

Dia 3: La Reserva Nacional de Samburu

Dormir a dins de la reserva de Samburu, separat de la sabana només per la fina tela de la tenda, és una gran experiència. Mentre estic estirat al llit puc escoltar els elefants, els crits d’alarma dels micos i també un rugit d’un lleó.

Abans que hagi sortit el sol, ja estic al cotxe per començar el safari per la reserva de Samburu.  Somio en poder veure un dels seus famosos lleopards, que sovint apareixen caminant per les polsegoses pistes que recorren el parc. Pocs minuts després d’haver començat el safari trobem petjades d’aquest felí. Les podem seguir durant uns metres, però després desapareixen. Segurament són de fa unes hores.

Durant el safari del matí puc veure elefants pel voltant del riu Ewaso Nyiro, i també un nombrós grup de girafes reticulades. Quan ja comença a fer molta calor, tornem a descansar a l’allotjament.

Surto a fer el safari de tarda sobre les 16:30. Tenim unes dues hores fins que es faci fosc, però són les més intenses. Voltem per les diferents pistes que travessen la sabana àrida del parc, intentant trobar algun felí. No hi ha sort. Però trobar-se al capvespre dins de la reserva de Samburu és sempre sensacional. El paisatge és senzill, minimalista, però ple de bellesa.

📚 Post del segon i tercer dia del viatge: Safari a la Reserva Nacional de Samburu

Dia 4: Des de Samburu fins al Llac Naivasha

Durant l’últim safari a Samburu els grans felins segueixen sense aparèixer. Tot i això, no em canso de recórrer aquesta reserva, i de veure els altres animals. Des de l’arribada a Samburu m’havien cridat molt l’atenció uns petits antílops, els dik-dik. Aprofito que en trobem un parell a prop del camí per fotografiar-los.

Al voltant de les deu del matí ja sortim de la reserva nacional. Ens dirigim cap al Llac Naivasha. És un trajecte llarg: unes set hores de cotxe. Només faig una parada a la cascada Thomson, la més alta del país.

Arribo al llac cap a les quatre de la tarda. I aprofito per fer l’activitat estrella d’allà: un safari boat. Es tracta d’un recorregut amb una petita barca pel llac, per tal de veure l’abundant avifauna, hipopòtams i també algunes zebres i antílops d’aigua. Hi ha molts locals que ofereixen aquesta sortida, jo ho contracto des del Lake Naivasha Crescent Camp, per un preu de 30 $.

Durant el recorregut puc veure una gran varietat d’ocells. Algunes de les més destacades són els pelicans, els alcions garsers, els becplaners africans i els majestuosos pigargs africans. També passem ben a prop d’alguns grups d’hipopòtams, i quedo meravellat en veure una petita cria de només cinc dies. Durant el recorregut també m’apropo fins a la Crescent Island, però sense baixar a l’illa. Aquesta illa és coneguda perquè s’hi poden fer safaris a peu entre zebres, girafes i altres herbívors.

📚 Post del quart dia del viatge: El Llac Naivasha

Dia 5: Des del Llac Naivasha a la Reserva Nacional del Masai Mara

Fer un viatge a Kenya per lliure també és estar preparat pels imprevistos. Les carreteres estan en mal estat, els cotxes acostumen a ser força antics i això fa que siguin habituals els problemes. En el meu cas, no tinc cap problema greu, però el cotxe deixa de funcionar correctament. I hem de visitar el mecànic.

Això fa que acabi passant més de quatre hores a dos mecànics diferents, fins que aconsegueixen solucionar el problema. I encara que el trajecte des del Llac Naivasha fins al Masai Mara són només tres hores, no arribo a l’entrada de la reserva fins a les sis de la tarda.

Malauradament, he perdut una tarda de safari al Masai Mara, però encara tinc dies per gaudir al màxim d’aquest territori excepcional. A més, la part bona és que els guardes del parc ens permeten entrar al Masai Mara passades les sis, per anar des de la Sekenani Gate fins a la Talek Gate, que és on tinc reservat l’allotjament. Poder veure els colors de la posta de sol des de l’interior de la sabana, veient les siluetes dels arbres, les zebres o els topis és una meravella. I un petit avançament de les grans escenes que em regalarà el Masai Mara.

📚 Post del cinquè, sisè, setè, vuitè i novè dia del viatge: Safari al Masai Mara

Dia 6: El primer dia de safari al Masai Mara

Començo el primer safari per la Reserva Nacional del Masai Mara. Un dels millors llocs del món per fer safaris i per veure els grans felins de la sabana: els lleons, els lleopards i els guepards. Només cal tenir una mica de sort i bona vista.

Després de veure algunes hienes, xacals, nyus i zebres, trobem un enorme mascle de lleó caminant per un prat. És un moment impressionant. Seguint la direcció cap a on camina el mascle, veiem que ben a prop d’allà hi ha tot un grup de lleons i petits cadells. Són la manada Rongai.

Després de passar una bona estona observant els petits lleons, de tres o quatre mesos, i les lleones adultes, segueixo explorant el Masai Mara. No passa massa estona, fins que veiem un grup de cotxes parats a prop d’un arbre. Això acostuma a ser sinònim d’algun animal interessant. Hi ha un lleopard estirat entre uns arbustos.

Acabo del dia de la millor manera, veient una parella de guepards. Em sento molt afortunat d’haver pogut veure els tres grans felins durant el primer dia al Masai Mara.

Dia 7: El segon dia de safari al Masai Mara

Durant el segon dia al Masai Mara enlloc de fer un safari durant tot el dia, faig un safari al matí i un altre a la tarda. Sobretot m’interessa estar al parc durant les hores en què els animals estan més actius. Durant el migdia fa molta calor i hi ha poca activitat.

El safari del matí és inmillorable. Començo el dia veient un guepard il·luminat per la llum de la sortida del sol; després puc passar una hora observant els petits lleons de la manada Rongai; i, per acabar-ho d’arrodonir, a mig matí veig un lleopard. També puc fotografiar un nombrós grup d’elefants, que a poc a poc es van apropant al vehicle.

A la tarda, decideixo anar directament a la zona on hi ha la manada de lleons que he estat veient des que vaig arribar al Masai Mara. Segueixen allà. Les hores em passen volant mentre els contemplo.

Al capvespre ens sorprèn una intensa pluja. Quan plou, les pistes del Masai Mara es converteixen en una pista de patinatge. És bàsic anar amb un 4×4 amb unes bones rodes.

Dia 8: El tercer dia al Masai Mara

Els grans protagonistes de l’últim dia al Masai Mara d’aquest viatge a Kenya per lliure són els lleons. Després de veure sortir el sol envoltat de la manada Rongai al complet (inclosos els dos mascles), li proposo al meu guia sortir a voltar per noves zones. Tinc ganes de veure més parts del Masai Mara.

Després d’una mitja hora circulant, trobem dos lleons que estan alimentant-se d’una zebra recén caçada. És una escena salvatge, plena de força.

Abans de parar durant el migdia, veig una gran varietat d’animals mentre tornem cap a l’allotjament: zebres, topis, gaseles de Thomson, elefants, girafes i també diversos eland de Derby (l’espècie d’antílop més gran del món).

A la tarda, tornem a la mateixa zona on hem vist lleons el matí. De nou, m’entretenc una bona estona fotografiant els petits cadells de la manada Rongai. També puc tornar a veure els dos lleons que havien caçat la zebra durant el matí.

Dia 9: Del Masai Mara al Parc Nacional del Llac Nakuru

Tots els dies al Masai Mara han sigut espectaculars, però arriba el moment d’abandonar la reserva. Em queden només unes últimes hores de safari. Mentre el meu guia condueix, noto que hi ha molts menys animals. Durant la nit ha estat plovent, i sembla que s’han dispersat i mogut de zona. També ens avisen que els lleons de la manada de Rongai ja no es troben al mateix lloc.

Per això, em proposa anar cap a la frontera amb el Serengeti. A veure què podem veure allà. Em sorprèn seguir sense veure massa zebres ni topis. Només veig alguna gasela de Thomson, un parell de hienes i també varis ocells. Sembla que serà un dia poc productiu quan veig una petita silueta movent-se entre l’herba. És un serval! Un dels felins més esquius del Masai Mara. Ens hi podem apropar una mica, però en un vist i no vist desapareix entre els arbustos.

Amb aquest gran albirament, ja ens dirigim cap a la Sekenani Gate per abandonar el Masai Mara. Des d’allà m’esperen unes quatre hores de carretera fins al Llac Nakuru. Demà serà el dia de descobrir aquest parc nacional.

Dia 10: El Parc Nacional del Llac Nakuru

El Parc Nacional del Llac Nakuru es troba situat a la franja sud de la Vall del Rift. El gran emblema d’aquest parc és el seu llac, on s’hi concentren desenes de flamencs. Fa uns anys la quantitat de flamencs era molt més impressionant, però s’ha anat reduint.

A més, el parc també és una de les millors zones de Kenya per veure rinoceronts (blancs i negres) i és un dels pocs llocs en què es poden veure les girafes de Rothschild. També hi habiten lleons i lleopards, però són difícils de veure.

Quan començo de matinada el safari pel Parc Nacional del Llac Nakuru, entrant per la Nderit Gate, ja escolto els sorollosos crits dels flamencs. Ens hi acostem amb el cotxe, i des d’allà contemplo una preciosa sortida de sol. Després comencem a voltar per les pistes que s’endinsen al bosc d’acacies, buscant els rinoceronts, girafes o algun felí. Tinc la sort de veure dos rinoceronts negres i també tres girafes. Una mica més endavant, el meu guia localitzada petjades de lleó. Estem atents mentre seguim avançant lentament. I uns minuts després localitzo un jove lleó estirat sobre una pedra. Mentre el fotografio, apareixen en escena tres lleones més. Un espectacle que no m’esperava veure a aquest parc nacional.

A la tarda, quan baixa la temperatura, continuem amb el safari. Puc veure més girafes, zebres i búfals. Encara que el més destacat és una rinoceront blanca amb la seva cria.

Dia 11: Del Parc Nacional del Llac Nakuru a Nairobi

Han arribat les últimes hores del viatge a Kenya per lliure. L’últim safari d’aquesta ruta memorable. Quan entrem al parc amb les primeres llums del dia, el primer que fem és anar cap a la zona on vam veure els lleons al dia anterior. Just quan arribem, veiem un mascle de lleó adult, desapareixent darrera un petit turó. Ens ha anat de pocs minuts.

Ens seguim movent per la zona, i mentre estem parats i fotografio una girafa, apareix un nou lleó en escena. És un mascle imponent, que camina tranquil·lament pel centre la pista. Va en direcció a on hem vist a l’altre mascle. El seguim a poc a poc, mentre ell segueix avançant majestuosament.

Un cop perdo de vista el felí, anem a recórrer algunes de les zones del parc que encara no havia vist. Anem per la pista que avança pel lateral del llac. Des d’allà puc veure una bona varietat d’ocells, entre els que destaca un pigarg africà que s’està menjant un peix.

Al final del recorregut, i ja quan estem a punt de sortir del parc, puc gaudir de l’escena que més ganes tenia de veure dins el Parc Nacional del Llac Nakuru: dos lleons estirats a dalt d’un enorme arbre.

Amb això s’acaba el safari, i ja només em queda el trajecte fins a Nairobi. Són unes 3 hores i quart de cotxe.

GUIA DEL VIATGE A KENYA

🇰🇪 Preparació del viatge

Viatge a Kenya per lliure

🇰🇪 Diari del viatge

Dia 1: Ol Pejeta Conservancy

Dia 2 y 3: La Reserva Nacional de Samburu

Dia 4: El Llac Naivasha

Dia 5, 6, 7, 8 y 9: Safari al Masai Mara

Dia 10 y 11: El Parc Nacional del Llac Nakuru (en preparació)

Kenya per lliure: els destins TOP de la meva ruta

Reserva Nacional del Masai Mara

La Reserva Nacional del Masai Mara és un espai natural únic a Kenya, famós per la seva rica fauna i flora. És un territori excel·lent per observar animals emblemàtics com els lleons, elefants, guepards, lleopards o girafes. Des del juliol a l'octubre es pot veure la gran migració de nyus.

Reserva Nacional de Samburu

La Reserva Nacional del Samburu és un dels territoris més particulars on fer un safari a Kenya. La seva aridesa, fa que el paisatge sigui molt diferent i que s’hi puguin veure animals únics. És una bona zona on intentar veure lleopards.

El Parc Nacional del Llac Nakuru

El Parc Nacional del Llac Nakuru és una reserva natural famosa pel seu gran llac salat i la seva concentració d'aus, entre les que destaquen els flamencs. També és possible trobar-hi lleopards, lleons escaladors, babuïns, girafes de Rothschild  i rinoceronts.

Ol Pejeta Conservancy

L'àrea de conservació d'Ol Pejeta té com a objectiu principal la conservació dels animals salvatges en perill d'extinció, com el rinoceront blanc del nord. També hi ha un santuari de ximpanzés i és possible fer safaris per veure una gran varietat d’animals en llibertat (elefants, girafes, rinoceronts blancs i negres, zebres, lleons...). Ol Pejeta promou el turisme sostenible i les iniciatives comunitàries per protegir la fauna i flora local.

El Llac Naivasha

El Llac Naivasha és un llac d’aigua dolça de 140km2 de superfície. A aquest llac s’hi concentra una gran varietat de fauna (ocells, hipopòtams, zebres, antílops aquàtics...) i la millor manera de veure-la és fent un safari amb barca.

Altres punts interessants per un viatge a Kenya per lliure

Quan preparo un viatge, sempre hi ha llocs que investigo i trobo interessants, però que finalment no acabo visitant. A Kenya, per ajustar-me al pressupost que tenia vaig acabar descartant bastants punts interessants.

A aquesta llista hi trobaràs altres zones que, segons els teus gustos, et pot interessar conèixer durant un viatge a Kenya:

 

El Parc Nacional Amboseli és un dels llocs més espectaculars de la savana africana. Situat al sud-oest de Kenya, és famós per les seves vistes panoràmiques del mont Kilimanjaro i pels seus enormes elefants.

Situat al sud-oest de Kenya, Tsavo és una àrea immensa de natura salvatge que ha estat dividida en els parcs nacionals Tsavo East i Tsavo West. Es coneix particularment per les seves grans manades d’elefants i paisatges captivadors. És una de les zones on fer safaris menys visitades, ideals pels qui busquen una experiència salvatge i autèntica.

Amb una altitud de 5.199 metres, el Mount Kenya és la muntanya més alta de Kenya i la segona més alta d’Àfrica. Dins el parc nacional que protegeix aquesta muntanya i el seu entorn es poden fer algunes de les rutes de senderisme més interessant del país.

A Mombasa hi ha algunes de les platges més paradisíaques de Kenya. És una zona ideal per relaxar-se. També es pot per fer snorkel i intentar veure dofins.

Compara viatges a Kenya amb agències locals

Si prefereixes simplificar l’organització del teu viatge a Kenya, una altra bona opció és contractar un viatge o safari directament amb una agència local. D’aquesta manera s’eviten intermediaris, i es poden trobar opcions força econòmiques. Et recomano fer servir el portal SafariBookings.com, per poder comparar preus i propostes de les diferents agències. Jo ho he fet servir per contractar diversos viatges (a Uganda, Tanzània i Botswana), i l’experiència sempre ha estat molt positiva.

Organitza el teu viatge a Kenya per lliure

VOLS BARATS

Les millors ofertes de vols a Kenya aquí.

ALLOTJAMENTS

Els millors preus en allotjaments a Kenya aquí.

VIATGE SEGUR

Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

DINERS

La millor targeta per viatjar aquí.

La millor manera de fer transferències a l’estranger per reservar un safari aquí.

ACTIVITATS

Troba les activitats més interessants i diverses per fer a Kenya aquí.