Viatjar al Perú per lliure
El Perú és un dels destins més populars d’Amèrica del Sud i cada cop més viatgers es pregunten com viatjar al Perú per lliure. El país està molt ben preparat per rebre viatgers i és fàcil desplaçar-s’hi de manera independent. Potser el més difícil d’organitzar un viatge al Perú és decidir l’itinerari. Sobretot perquè és un país ple d’atractius fascinants, i és impossible visitar-ho tot en un sol viatge.
Jo vaig viatjar al Perú per lliure durant 50 dies i, malgrat això, vaig haver de deixar de banda algunes destinacions molt interessants. Al llarg d’aquest post hi podràs trobar tots els detalls dels llocs que vaig visitar i també dels punts que vaig acabar descartant. Així, tindràs tot el material necessari per organitzar l’itinerari pel Perú adaptat als dies del teu viatge i interessos.
Preparatius per viatjar al Perú per lliure
-
ORGANITZACIÓ
-
GEOGRAFIA
-
ECONOMIA
-
SEGURETAT
Com arribar al Perú
Per arribar al Perú des de l’estranger l’opció habitual és volar a l’Aeroport Internacional Jorge Chávez (LIM), situat a Lima. Des d’Espanya hi ha vols directes des de Madrid, de les companyies Iberia, Air Europa i Latam. I si es compren els vols amb antelació, es poden trobar ofertes per uns 750 euros (anar i tornar).
Com moure’s pel Perú
Al viatjar al Perú per lliure, si es vol fer una ruta completa pel país, és habitual haver de recórrer llargues distàncies. A més, hi ha poques autopistes, de manera que els desplaçaments acostumen a ser força lents. Per exemple, el trajecte per carretera entre Lima i Arequipa dura 18 hores i entre Arequipa i Cusco són unes 11 hores.
Per aquest motiu, jo no recomano viatjar al Perú amb cotxe de lloguer. Per moure’s pel país és molt millor fer servir els busos o, en cas d’anar més just de temps, també hi ha vols interns. A l’hora d’escollir els busos per fer trajectes llargs, és important escollir companyies confiables (per seguretat i comoditat). Les més recomanables són Cruz del Sur, Excluciva i Ittsa (aquesta última per trajectes pel nord del país). Es poden reservar els bitllets per internet a través de la pàgina web de les companyies, o també fent servir comparadors com Bookaway o Redbus.
Per trajectes curts dins de les ciutats el més còmode és fer servir Uber. I per fer visitar els atractius turístics és molt còmode contractar tours d’un dia, que solen ser bastant econòmics (normalment costen entre 15 i 25 euros). Molts d’aquests tours es poden contractar fàcilment des de l’allotjament o les agències locals, però també es poden reservar per internet a webs com Civitatis o Getyourguide.
On dormir
A totes les zones turístiques del Perú hi ha una gran oferta d’allotjaments. Hi ha des de senzills hostals (alguns amb habitacions compartides i altres amb habitació privada) fins a hotels més cars amb totes les comoditats. Així que hi ha alternatives per tots els gustos i pressupostos. En general, a aquest país l’esmorzar quasi sempre està inclòs en el preu.
Pràcticament tots els allotjaments apareixen a Booking.com, així que és una bona opció per comparar els preus, disponibilitat i fer les reserves.
Telèfons d’emergències
El telèfon d’emergències policials al Perú és el 105. En cas de necessitar una ambulància amb urgència es pot trucar al 911.
També hi ha habilitat un telèfon per emergències per turistes. És el 0800-22221.
Per contractar amb l’ambaixada d’Espanya al Perú, cal trucar al (+511)2125155
Vacunes
Per viatjar al Perú no hi ha cap vacuna obligatòria. Tot i això, sí que hi ha algunes recomanades com la vacuna de la febre groga (si es té previst visitar alguna zona de selva), la de la febre tifoidea, el tètanus i l’hepatitis A i B.
Com sempre, això es tracta de recomanacions generals, però el més convenient abans de viatjar al Perú per lliure és visitar un centre de medicina internacional, per rebre una pauta personalitzada en funció de l’historial mèdic i el tipus de viatge.
Malària
La malària és endèmica a algunes regions del Perú. En concret, la malària per Plasmodium falciparum (la forma més greu) és principalment endèmica a la regió de Loreto (encara que també hi ha alguns casos esporàdics a les regions d’Amazonas, Cajamarca i Cusco). Per altra banda, la malària per Plasmodium vivax és especialment prevalent a les regions de Loreto, Amazonas, Ayacucho, Cusco, Junín i Madre de Dios.
Tot i això, el risc de malària és molt baix a les principals zones turístiques com la ciutat de Lima, la ciutat de Cusco, el Machu Picchu, el llac Titicaca, Ica i Nazca.
En general, només es recomana prendre pastilles de profilaxis contra la malària si es té previst visitar la selva a Iquitos o Puerto Maldonado. De nou, el millor és consultar les recomanacions a un centre de medicina internacional.
En qualsevol cas, sí que cal tenir previst que al Perú, a part de la malària, hi ha altres malalties tropicals que poden transmetre els mosquits (com el dengue, el zika, chikungunya). Per això, és aconsellable prendre mesures per evitar picades d’aquests insectes: repel·lent, roba de màniga llarga i mosquitera.
Targeta SIM
A l’hora de viatjar per lliure al Perú és molt útil tenir connexió a internet per poder reservar els transports, revisar la previsió meteorològica… A algunes zones del país la cobertura no és massa bona, però a les ciutats principals hi ha connexió 4G. La companyia telefònica Claro és la que té millor cobertura al llarg del país.
Per tal de comprar una targeta SIM, el més pràctic i econòmic és anar a alguna de les botigues de Claro i comprar una targeta de prepagament, que després es pot carregar amb més diners des de la seva App o a les farmàcies o estancs. Si durant els primers dies de la ruta pel Perú, visites Lima, et recomano anar a aquesta botiga de Claro, situada al barri de Miraflores. Jo vaig comprar la targeta a aquesta botiga i vaig pagar 11 € per la targeta SIM i 20 GB de dades.
Si no vols perdre temps gestionant la compra de la targeta SIM, també és una bona opció comprar una eSIM abans de començar el viatge. En aquest cas, et recomano Holafly, que ofereix targetes eSIM amb dades il·limitades. Pots fer servir aquest enllaç per tenir un 5 % de descompte o fer servir el codi de descompte VIAJARESDESCUBRIR.
Aigua
Al Perú l’aigua de les aixetes no és potable. Per tant, és necessari beure aigua mineral o bullir l’aigua prèviament (durant uns 5 minuts).
En cas de fer algun trekking, encara que l’aigua dels rius pugui semblar molt neta també és necessari bullir-la o fer servir pastilles potabilitzadores, ja que l’aigua pot estar contaminada per les vaques, llames o alpaques.
Tipus d’endoll
Els endolls principalment són del tipus A (és el que té dues entrades planes). Tot i això, també hi ha alguns endolls que accepten entrades de tipus A i també tipus C (com els de Catalunya), tot i que segons la meva experiència no funcionen massa bé.
Per això, et recomano portar un adaptador a tipus A o un adaptador universal.
Idioma
Al Perú, l’únic idioma oficial a tot el territori del país és el castellà. Tot i això, també són oficials el quechua, l’aymara i altres llengües indígenes, però només a les zones on predominen aquestes llengües.
Encara que gran part de la població parla castellà; a alguns petits pobles la gent gran només parla la seva llengua. Per exemple, a la regió de Cusco és habitual trobar gent a petits pobles que només parlar quechua.
Capital
La capital del Perú és la ciutat de Lima, que té una població de més de 10 milions d’habitants.
Per cert, l’origen del nom d’aquesta ciutat prové de la paraula del quechua limaq (i no té res a veure amb el nom de la fruita).
Visat
Per viatjar al Perú amb passaport espanyol no és necessari disposar de cap visat, però l’estança màxima és de 183 dies acumulables en un període de 365 dies.
A l’arribada al país, l’entrada quedarà registrada de forma virtual amb la Tarjeta Andina de Migración (TAM). Es pot consultar aquí. Actualment, al control migratori de l’aeroport de Lima ja no segellen el passaport.
Zona horària
La zona horària és la GMT-5 i no hi ha canvi d’hora entre l’estiu i l’hivern. Per tant, la diferència horària amb Catalunya és de sis hores a l’hivern i de set hores a l’estiu.
Clima
El clima del Perú és molt divers, ja que canvia significativament segons la regió geogràfica. A la costa, on es troba la capital Lima, el clima és desèrtic amb temperatures suaus durant tot l’any i poques pluges. A les regions andines, com Huaraz o Cusco, el clima és més fred, sobretot a la nit. Per altra banda, a la selva amazònica, el clima és tropical i humit, amb temperatures elevades i una gran quantitat de precipitacions.
Tot i això, en general sí que es considera que a tot el país hi ha una època de pluges i una època seca. L’època de pluges va des del novembre fins a l’abril, sent el pic de pluges durant els mesos de gener, febrer i març. Per altra banda, l’època seca va des del maig fins a l’octubre. Els mesos més secs són el juny, juliol i l’agost, que coincideixen amb l’estiu a Catalunya, i fan que l’època de vacances nostra sigui un dels millors moments per viatjar al Perú per lliure.
Moneda
La moneda oficial al Perú és el sol (S/). Aproximadament 1 euro equival a 4 S/, encara que sempre hi ha lleugeres variacions.
Al viatjar al Perú per lliure cal fer la majoria dels pagaments amb efectiu. El més pràctic, és fer servir la targeta N26 o Revolut per anar traient diners dels caixers automàtics. En concret, el més recomanable és fer servir els caixers automàtics del Banco de la Nación, ja que són els únics on no hi ha cap comissió per fer servir targeta estrangera. Això sí, en tots els casos hi ha un límit de 400 S/ per dia. Per això, jo sempre recomano portar dues targetes.
Els únics llocs on generalment es poden fer servir targetes de dèbit o crèdit per fer pagaments és als supermercats grans. També alguns allotjaments accepten aquest mitjà de pagament, tot i que de vegades afegeixen una comissió.
Preus al Perú
Els preus al Perú són significativament més baixos que a Catalunya, sobretot el dels allotjaments i els restaurants locals. Només les entrades a alguns parcs nacionals o al Machu Pichu tenen preus diferents pels turistes estrangers, i en aquests casos els preus són més alts.
Aquestes són algunes referències:
- Preu d’un menú (sopa, plat principal i te) a un restaurant local: Entre 10 i 12 S/.
- Preu d’un plat a un restaurant turístic: Entre 30 i 40 S/.
- Preu d’un litre de benzina entre 4,1 i 4,5 S/: Els preus a les benzineres del Perú estan indicats amb galons.
- Preu d’una habitació doble a un hostal o allotjament senzill: Entre 50 i 60 S/.
- Bitllet a un bus-llit de Cruz del Sur o Excluciva: Uns 210 S/.
- Entrada al Machu Pichu: 162 S/.
- Tour d’un dia (compartit) per visitar els atractius dels voltants de Cusco o Huaraz: Entre 60 i 120 S/ (segons la distància i la mida del grup). Molts cops el dinar o l’esmorzar estan inclosos en el preu, però sempre és millor confirmar-ho al moment de la reserva.
El Perú és un país que rep una gran quantitat de turistes d’arreu del món, i la majoria d’ells marxen del país havent viscut una gran experiència i sense haver tingut cap mena de problema. Tot i això, la situació social al país és una mica convulsa i encara hi ha zones on els nivells de seguretat no són els adequats, però que es troben fora dels circuits turístics habituals.
En concret, les zones de risc al Perú són:
- La vall del riu Apurímac, Ene i Mantaro (VRAEM) (Zona de risc alt). És una zona afectada pel narcotràfic, on no és aconsellable anar. No hi ha cap atractiu turístic allà, així que no és un punt freqüentat pels viatgers.
- Zones aïllades del departament d’Amazonas i Loreto (Zona de risc alt). Les zones aïllades i escassament poblades d’aquests departaments tampoc tenen les condicions de seguretat òptimes. En cas de voler visitar l’Amazones és millor fer-ho amb operadors turístics legals i que visitin zones segures.
- Ciutats grans (Lima, Cuzco, Arequipa, Puno, Trujillo) (Zona de risc mitjà). Les ciutats grans continuen tenint barris on la seguretat és deficient i és on, pels turistes, hi ha més risc de furt o robatori. Per això, és important visitar només les zones conegudes (els centres històrics tenen molta seguretat i són segurs) i moure’s amb transport fiable (Uber és una opció econòmica i segura).
A banda d’això, Perú és un país segur i ben preparat per rebre viatgers. Els llocs més visitats del país tenen una bona infraestructura turística i també una gran vigilància policial. Igualment, és important no fer ostentació d’objectes de valor o de grans quantitats de diners i fer servir sempre operadors turístics i transport d’empreses fiables.
Els altres riscos de viatjar al Perú estan més relacionats amb la salut. Per una banda, es poden patir intoxicacions alimentàries (és important beure sempre aigua embotellada i evitar aliments crus i sense pelar) o també en zones de muntanya és habitual el mal d’altura. També són un risc les malalties tropicals que poden transmetre els mosquits.
Per tots aquests motius, és bàsic viatjar al Perú per lliure amb una bona assegurança mèdica. Com sempre, jo et recomano Heymondo, que pots contractar a través d’aquest enllaç amb un 5 % de descompte.
Millor època per viatjar al Perú per lliure
Millor època
Juny, juliol i setembre
En general, la millor època per viatjar al Perú és durant l’època seca, que comença al maig i finalitza a l’octubre. Això és especialment important si es volen fer trekkings per la zona de Huaraz o Cusco, o també per visitar el Machu Picchu o la selva de l’Amazones.
Per evitar els mesos de màxima afluència de turistes, els mesos ideals són juny, juliol i setembre. Els mesos de maig i octubre també són bons, però són dos mesos en què ja comença a haver-hi més precipitacions i la meteorologia no és tan bona.
Temporada alta
Juny, juliol i agost
La temporada alta al Perú coincideix amb els mesos centrals de l’estació seca i amb el període de vacances principal a Europa i Nord-amèrica. Durant aquests mesos és quan més gent viatge al Perú, sobretot per conèixer la meitat sud del país.
Durant els mesos de temporada alta els preus dels allotjaments i tours són més alts, i donada l’alta freqüència de visitants és preferible reservar l’allotjament i el transport amb certa antelació. Per això, en cas de voler fer un viatge amb flexibilitat i improvisació, segurament no són els millors mesos.
El pic de la temporada alta es produeix durant la segona quinzena de juliol i durant el mes d’agost.
Temporada baixa
Desembre, gener, febrer i març
Encara que a partir del mes d’octubre ja es comença a notar una baixa important de visitants, els mesos centrals de la temporada baixa al Perú són el desembre, gener, febrer i març, coincidint amb l’època de més pluja. Les precipitacions poden dificultar algunes activitats, i això fa que poca gent s’animi a visitar aquest país durant aquesta època. Són mesos poc recomanables per fer rutes de trekking de diversos dies, de fet el famós Inca Trail està tancat durant el mes de febrer. Tampoc és una gran època per visitar la selva.
En cas de voler visitar únicament les ciutats principals i el Machu Picchu, aleshores sí que es pot considerar viatjar al Perú per lliure durant aquests mesos, sobretot per aprofitar els descomptes i la tranquil·litat de la temporada baixa.
Bona meteorologia
De maig a octubre
Durant l’època seca és quan hi ha el clima més favorable al Perú, amb molt poques pluges i núvols. És el període ideal per gaudir d’activitats a l’aire lliure, especialment a la muntanya o la selva. Els mesos amb menys pluja són el juny, juliol i l’agost.
A l’octubre i al maig hi ha una mica més d’inestabilitat, i poden haver-hi dies de bastanta pluja.
Temps poc favorable
De novembre a abril
Durant l’època de pluja, que comença al novembre i finalitza l’abril, les precipitacions poden condicionar les activitats de muntanya. És una llàstima visitar les impressionants serralades del Perú i no poder veure els pics a causa dels núvols.
La pluja també és un condicionant important durant les activitats a la selva de l’amazona. A aquest ecosistema sempre hi plou, però la intensificació de les precipitacions que es produeix a partir del novembre dificulta l’observació d’animals
Viatjar a Perú per lliure: la meva experiència durant 50 dies
Durant la meva ruta d’onze mesos per Amèrica del Sud vaig tenir l’oportunitat de viatjar al Perú per lliure durant cinquanta dies. Donat que vaig arribar a aquest país a finals de setembre, quan ja no era temporada alta, no necessitava reservar res amb massa antelació, així que vaig anar improvisant i decidint l’itinerari sobre la marxa.
Abans de començar el viatge, hi havia tres coses que tenia molt clares: volia anar a Huaraz per fer el trekking de Huayhuash; arribar al Machu Picchu a peu, completant el trekking del Salkantay; i visitar el Parc Nacional Manu, un dels entorns de selva més salvatges del Perú.
A partir d’això, vaig anar organitzant l’itinerari del meu viatge al Perú. Vaig començar la ruta coneixent Lima, i després d’uns dies a la capital ja vaig anar fins a Huaraz. Allà vaig estar-hi pràcticament dues setmanes, fent excursions d’un dia per la Serralada Blanca i fent el famós trekking de Huayhuash. Després de dies de fred, vaig decidir anar fins a les platges del nord del Perú. Però no per relaxar-me a la sorra, sinó per sortir a navegar a la recerca de balenes geperudes.
Després d’uns dies al nord del país, vaig tornar a Lima amb bus, i des d’allà vaig començar l’itinerari turístic més clàssic, passant per Paracas, l’Oasi de Huacachina, Arequipa i Cusco. A Cusco, l’antiga capital de l’imperi Inca, vaig passar-hi uns dies fent tours d’un dia, per conèixer la Vall Sagrada i algunes de les muntanyes més impressionants d’aquesta regió peruana. Després, quan ja tornava a estar aclimatat a l’alçada, vaig començar el trekking del Salkantay, i després de quatre dies caminant vaig arribar a l’emblemàtic Machu Picchu.
Per acabar la ruta, vaig fer un tour de sis dies pel Parc Nacional Manu, arribant fins a l’àrea reservada del parc, una zona molt protegida i plena de biodiversitat. Va ser el final perfecte per aquest viatge, que em va permetre corroborar que el Perú és un país molt divers i que no deixa indiferent. Sens dubte, és apassionant viatjar al Perú per lliure.
DATES DEL VIATGE: Començo a viatjar pel Perú a finals de setembre del 2024 i la meva ruta finalitza mitjans de novembre.
TIPUS DE VIATGE: Viatge per lliure en solitari.
TRANSPORT FINS AL PAÍS: Arribo al Perú amb avió des de Santiago de Xile, amb un vol de la companyia LATAM.
TRANSPORT INTERN: Durant el viatge al Perú utilitzo busos nocturns per recórrer les distàncies més llargues (contracto tots els trajectes amb les companyies Cruz del Sur, Excluciva, Transportes Julio César i Ittsa). A part, contracto tours d’un dia des de les diferents ciutats, que inclouen el transport amb vans turístiques d’entre quinze i vint places.
ALLOTJAMENT: Aquest és el llistat dels llocs on dormo durant el viatge:
🏡 Colores Hospedaje Miraflores (Lima). És un dels allotjaments amb habitació privada més econòmics del barri de Miraflores a Lima. La propietària és molt amable, i jo vaig estar molt agust allà. Valoració:⭐⭐⭐⭐
🏡 El Amauta de los Andes Lodging (Huaraz). Viatjar al Perú per lliure i dormir a petits allotjaments gestionats per gent local, és una gran oportunitat per conèixer més el país. A aquest petit hostal em van tractar de meravella i el seu propietari, l’Erik, em va ajudar moltíssim a preparar el trekking del Huayhuash. Valoració:⭐⭐⭐⭐⭐
🏡 Gamora Hotel Playa (Los Órganos). A aquesta zona de Perú els allotjaments són més cars que al sud, però la qualitat de l’hotel està molt bé. El personal és molt amable. Valoració:⭐⭐⭐⭐
🏡 El Capricho II (Paracas). És un allotjament senzill, situat a uns deu minuts a peu del port de Paracas. Les habitacions estan netes i el llit és còmode. Valoració:⭐⭐⭐⭐
🏡 Hospedaje Claudia (Oasi Huacachina). Encara que l’hotel està bé, la relació qualitat-preu en comparació als altres llocs on vaig dormir a Perú no és tan bona. Valoració:⭐⭐⭐
🏡 Maison Verte (Arequipa). Un petit hotel molt ben situat al centre d’Arequipa i amb un preu molt competitiu. Valoració:⭐⭐⭐⭐
🏡 La Granja del Colca (Canyó del Colca). És un allotjament car, però les vistes del canyó i la possibilitat de veure condors en silenci i sense aglomaracions fa que valgui molt la pena passar-hi una nit. Valoració:⭐⭐⭐⭐⭐
🏡 Kuska Hostal (Cusco). Un hostal molt ben situat, a tres minuts a peu de la Plaça Major de Cusco. Bona relació qualitat-preu. Valoració:⭐⭐⭐⭐
🏡 Soraypampa Hostel (Collpampa, primera nit del Trekking Salkantay). Aquest hostal té una ubicació ideal i el menjar (sopar i esmorzar) és molt abundant i bo. Valoració:⭐⭐⭐⭐⭐
🏡 Hospedaje el Mirador de Collpapampa (Collpapampa, seegona nit del Trekking Salktantay). Una opció perfecte per dormir al final del segon dia del Salkantay. Els llits són còmodes i el menjar bo i casolà. Valoració:⭐⭐⭐⭐
🏡 Lia B&B Lucmabamba (Lucmabamba, tercera nit del Trekking Salkantay). Aquest és l’allotjament que més em va agradar del Salkantay. Els propietaris són molt amables i les habitacions grans i còmodes. El menjar és boníssim. Valoració:⭐⭐⭐⭐⭐
🏡 Hostal Encanto Machupicchu (Aguas Calientes, final del trekking Salkantay). Un hostal força senzill a Aguas Calientes, on tot és molt car. Valoració:⭐⭐⭐
Viatjar a Perú per lliure: el meu itinerari
Lima
La meva experiència de viatjar al Perú per lliure va començar a Lima, la capital del país. Després d’un vol des de Santiago de Xile, que va marcar el final del meu viatge a Xile, vaig arribar a Lima a les deu de la nit.
Arribada a Lima i trasllat a Miraflores
El trajecte des de l’aeroport fins al barri de Miraflores, on ja tenia l’allotjament reservat, el vaig fer amb un conductor de l’empresa Taxidatum.
- Preu del trajecte: 60 sols (similar al cost d’un Uber).
- Avantatges: El conductor ja m’estava esperant a l’arribada i no vaig haver de pagar per avançat. Això ho converteix en una bona opció, especialment si arribeu a Lima de nit.
Miraflores i Barranco
Vaig dedicar els dos primers dies a explorar Lima i gaudir de la seva famosa gastronomia. En concret, el primer dia el vaig dedicar als barris de Miraflores i Barranco:
- Barri de Miraflores: Conegut per les seves zones segures i agradables, vaig passejar pel Malecón, amb vistes espectaculars a l’oceà Pacífic. També vaig visitar el Parc Kennedy, un dels centres neuràlgics del barri.
- Barri de Barranco: Aquest barri bohemi és ideal per descobrir art urbà, cafès acollidors i una atmosfera cultural diferent. No em vaig perdre el Pont dels Sospirs, un lloc emblemàtic.
Centre històric i Huaca Pucllana
Durant el segon dia a Lima, vaig dirigir-me amb Uber al centre històric de la ciutat. Allà vaig fer-hi un free tour amb un guia local, per conèixer els principals monuments i la història de la ciutat. Alguns dels punts destacats per on vaig passar van ser:
- Plaça Major de Lima (Plaça d’Armes).
- Catedral de Lima.
- Convent de Sant Francesc i les seves famoses catacumbes.
Després de dinar, vaig començar a tornar cap a l’allotjament, però vaig aprofitar per visitar el jaciment arqueològic Huaca Pucllana, un dels millors llocs de la ciutat per aprendre sobre les cultures precolombines que van habitar la zona.
De Lima a Huaraz
El quart dia del viatge al Perú va ser principalment de trasllat, ja que al matí vaig agafar un bus de Cruz del Sur per anar des de Lima fins a Huaraz. Aquesta petita ciutat es troba a 3.000 msnm i és el millor punt de partida per descobrir algunes de les muntanyes i paisatges alpins més impressionants del Perú.
Huaraz
La ciutat de Huaraz, situada al cor dels Andes peruans, és la porta d’entrada a alguns dels paisatges més impressionants de la Serralada Blanca. Aquesta ciutat no només és coneguda per la seva bellesa natural, sinó també per ser el punt de partida ideal per a excursions d’un dia i per organitzar el famós trekking del Huayhuash, considerat un dels més bonics del Perú.
Excursions d’un dia des de Huaraz
Les excursions d’un dia per conèixer els paisatges més impressionants de la Serralada Blanca es poden contractar fàcilment amb els agències locals que hi ha al centre de Huaraz, o també a través dels allotjaments. En el meu cas, vair reservar-ho tot des de l’Hostal Amauta.
Les excursions d’un dia que vaig fer jo van ser les més populars:
1. Laguna Parón
- Durada del trajecte amb vehicle: 3 hores i 15 minuts (anar).
- Distància del sender: 3 km (anar i tornar).
- Altitud: 4.185 metres.
- Dificultat: Moderada, però l’altitud pot dificultar l’esforç físic.
- Descripció: Aquesta llacuna és coneguda pel seu intens color blau turquesa, envoltada de muntanyes espectaculars com el Pirámide de Garcilaso.
- Preu: El tour costa uns 65 sols i també cal pagar 5 sols per accedir a la llacuna.
2. Laguna 69
- Durada del trajecte amb vehicle: 3 hores (anar).
- Distància del sender: 14 km (anar i tornar). A més, hi ha un desnivell positiu d’uns 850 metres.
- Altitud: El punt més alt de la la ruta, a la Laguna 69, es troba a 4.604 msnm.
- Dificultat: Moderada-Alta. El camí no té cap dificultat tècnica, però hi ha alguna pujada exigent, sobretot a causa de l’alçada i la falta d’oxigen.
- Descripció: És una de les rutes més boniques per fer a l’interior del Parc Nacional Huascarán. És millor fer-la després d’uns dies d’aclimatació, fent altres rutes més senzilles o descansant a Huaraz.
- Preu: Pel tour (transport i guia) cal pagar uns 60 sols. A més, per accedir a l’interior del Parc Nacional Huascarán s’ha d’abonar una entrada de 30 sols.
3. Glacera Pastoruri
- Durada del trajecte amb vehicle: 2 hores i 15 minuts (anar)
- Distància del sender: 4,5 km (anar i tornar)
- Altitud: 5.000 m
- Dificultat: Baixa, però caminar a quasi 5.000 msnm fa que el cansament sigui molt més elevat.
- Descripció: És una excursió ideal per veure de prop una glacera i aprendre sobre els efectes del canvi climàtic en aquesta regió.
- Preu: El preu del tour són uns 50 sols i també cal pagar l’entrada al Parc Nacional Huscarán (30 sols).
4. Laguna Churup
- Durada del trajecte amb vehicle: 45 minuts fins a Pitec, el punt d’inici de l’excursió.
- Distància del sender: 7 km (anar i tornar).
- Altitud: El punt més elevat del camí, a la Laguna Churup, es troba a 4.450 msnm.
- Dificultat: Moderada. A part de l’altitud, al camí hi ha alguns trams força verticals on cal ajudar-se d’una cadena per pujar o baixar. No és complicat, sempre hi quan la persona no tingui por a les alçades.
- Descripció: Aquesta ruta és una de les més properes a Huaraz i l’entorn és espectacular. A diferència de les excursions anteriors, el més habitual és fer la ruta per lliure, sense guia. Des de Huaraz hi ha furgonetes que van fins a Pitec, i que s’esperen a que tothom hagi completat l’excursió per tornar a baixar.
- Preu: El preu del transport des de Huaraz fins a Pitec és de 20 o 25 sols (anar i tornar). Per fer la ruta fins la Laguna Churup també cal pagar l’entrada al Parc Nacional Huascarán de 30 sols.
En el meu cas, durant els dos primers dies per Huaraz vaig fer dues de les excursions senzilles, per deixar temps al meu cos per aclimtar-se. El primer dia vaig anar a la Laguna Parón i l’endemà vaig caminar fins a la Laguna Churup.
Trekking del Huayhuash
Després de dos dies a Huaraz i notant que em trobava bastant bé (segurament el fet d’haver estat a grans altituts durant el mes anterior pel nord de Xile i Argentina em va ajudar), va arribar el moment de començar l’impressionant trekking del Huayhuash.
El trekking del Huayhuash està classificat com un dels més espectaculars del món, gràcies als seus paisatges impressionants que inclouen llacunes turqueses, glaceres i pics majestuosos. Amb una durada habitual de 8 dies, aquesta ruta alpina és força desafiant, ja que cada dia cal superar un pas de muntanya, i alguns d’ells arriben fins als 5.000 metres d’altitud. Tot i la seva exigència, l’experiència és inoblidable, oferint una connexió única amb la natura i una vista privilegiada dels Andes peruans.
Jo vaig optar per fer aquest trekking de manera autosuficient, portant tot el material de càmping i el menjar per tots els dies. Les agències locals utitlitzen burros i cavalls per transportar tot el material i equipatge, però en molts casos exploten els animals i els tracten malament, així que no em sentia cómode participant en això.
Per no anar sol (és una zona molt aïllada i mai havia caminat a tanta altitud), durant els primers cinc dies vaig poder caminar amb el propietari i guia de muntanya de l’hostal on havia estat dormint a Huaraz, que estava guiant un grup d’unes deu persones. Durant les últimes tres etapes vaig anar amb una parella d’Estats Units que també anava per lliure.
Jo vaig seguir la ruta clàssica que dona la volta completa al massís, passant pel Paso Trapecio. El més habitual és fer el recorregut en vuit dies, però vaig unir les dues últimes etapes en una sola jornada, completant la travessa en set dies. Va ser el trekking més exigent que he fet mai, però també el més impressionant.
Els últims dies a Huaraz
Després del trekking, vaig gaudir de dos dies de descans a Huaraz per recuperar forces i menjar bé. Durant els últims dies a la regió, vaig aprofitar per fer les excursions a la glacera Pastoruri i la Laguna 69, completant així la meva experiència a la Serralada Blanca.
El vespre del dissetè dia de viatge vaig agafar un bus nocturn de la companyia Transportes Julio César per anar fins a Trujillo, una ciutat costanera amb molta història i cultura per descobrir.
Trujillo
No tenia previst visitar Trujillo durant el meu viatge al Perú per lliure, però hi vaig passar un matí mentre esperava el bus cap a Los Órganos, al nord del país.
En arribar a la ciutat, el primer que vaig fer demanar un Uber per anar cap al jaciment arqueològic de Chan Chan, un dels llocs més famosos de Trujillo. Allà, vaig descobrir que tots els dilluns els jaciments arqueològics i museus de la ciutat estan tancats per manteniment. Així que no vaig poder fer la visita completa. Per això, ja vaig descartar anar a La Huaca del Sol i la Huaca de la Luna, que també són dos punts força emblemàtics de Trujillo.
Vaig aprofitar la resta del matí per descobrir el centre històric de Trujillo. Els seus edificis colonials, els colors vius de les seves cases i les esglésies emblemàtiques fan que sigui una zona agradable on passejar.
A la tarda, vaig anar fins a l’estació de busos d’Itssa, l’empresa amb la que havia contractat el trajecte nocturn de deu hores fins a Los Órganos, a la costa nord del Perú. Vaig quedar sorprès amb la comoditat dels seients del bus, que es reclinaven completament, i vaig poder dormir molt bé durant la nit.
Los Órganos
Després del fred i l’altitud dels Andes peruans, arribar a Los Órganos va suposar un gran canvi d’escenari. Aquest petit poble de la costa nord del Perú té un ambient molt relaxat, amb mototaxis que permeten moure’s fàcilment i econòmica, i un clima calorós que convida a gaudir de les seves platges.
Molta gent va a Los Órganos simplement a relaxar-se, i gaudir del mar i les platges. Però jo vaig decidir anar fins allà per intentar veure balenes geperudes, un dels animals que més em fascinen.
Viatjar al Perú per lliure i observar balenes
Si es té previst incloure l’observació de balenes durant un recorregut pel Perú, és útil tenir clara aquesta informació:
- Temporada d’albirament de balenes: Al nord del Perú es poden veure balenes geperudes des de principis de juny fins a finals d’octubre, quan aquests cetacis migren des de l’Antàrtida fins a les càlides aigües del nord del Perú per reproduir-se i donar a llum. És comú veure balenes saltant, nedant amb les seves cries o fent els seus característics cants.
- Empresa recomanada: Pacifico Adventures. Fan una observació responsable de les balenes, mantenint la distància i intentant interferir el mínim possible. També contribueixen a l’estudi i conservació d’aquests cetacis.
- Preu: L’activitat d’observació de balenes amb Pacifico Adventures dura unes dues hores i mitja i té un cost de 130 soles per persona.
La meva experiència durant 4 dies a Los Órganos
Per aprofitar el llarg recorregut que havia fet per arribar a Los Órganos, vaig optar per quedar-me cinc nits allà, i sortir a navegar per observar i fotografiar balenes durant quatre dies.
Cada dia va ser diferent, tant per l’estat del mar com per les balenes que vaig poder observar i fotografiar. Vaig poder veure algunes femelles amb les seves cries, grups de mascle competint, mascles solitaris fent salts i acrobàcies, i fins i tot vaig poder escoltar amb un hidròfan el cant d’una balena.
L’últim dia va ser el més espectacular. Els guies van veure un mascle saltant a la llunyania, força actiu, i van decidir anar cap allà. Un cop vam arribar, el mascle va continuar saltant, possiblement per atraure altres mascles abans d’anar a buscar una femella, i va oferir-nos un espectacle inoblidable. Va saltar més de vint vegades, molts cops a uns vint metres de la barca.
Després d’aquest moment màgic, vaig donar per acabada la meva estada al tranquil poble de Los Órganos, i a la tarda vaig agafar novament un bus de la companyia Ittsa per tornar fins a Lima. Vaig fer el trajecte amb bus més llarg del meu viatge al Perú: 19 hores!
Lima
Després de tantes hores de bus, vaig fer una parada tècnica a Lima. No va ser un dia massa productiu, només vaig fer una petita volta per Miraflores i vaig aprofitar per anar a dinar a un restaurant que encara no havia provat. Durant la tarda vaig estar planificant la resta de l’itinerari del viatge al Perú per lliure i reservant alguns dels trajectes amb bus.
Paracas i Huacachina
El dia següent al matí vaig agafar un altre bus de Cruz del Sur per anar fins a Paracas, un petit municipi a la costa oest del Perú. Aquesta destinació és ideal per explorar els paisatges de la costa i la fauna marina, amb activitats per a tots els gustos i pressupostos.
La Reserva Natural de Paracas amb bicicleta
Vaig aprofitar la tarda per conèixer la Reserva Natural de Paracas amb bicicleta, una de les maneres més econòmiques i sostenibles de recórrer aquest impressionant espai natural.
El més habitual és fer una ruta circular, passant per la platja Supay, el mirador de la Catedral, el mirador Itsmo i el mirador de la platja Roja. Però jo vaig començar a pedalar una mica més tard i, a més, feia molt vent (és millor anar-hi al matí per evitar el vent), així que finalment només vaig tenir temps d’anar fins a la platja Roja. El lloguer de la bicicleta costa 30 soles.
Si no es vol pedalar, també es pot conèixer la Reserva de Paracas amb moto per lliure, o fer algun tour amb furgoneta o buggy.
Navegació a les Illes Ballestas
L’endemà al matí vaig fer una navegació fins a les Islas Ballestas, conegudes per la seva biodiversitat. Allà vaig poder observar pingüins de Humbolt, lleons marins, pelicans, xatracs inques i mascarell del Perú.
La duració d’aquesta sortida és d’unes dues hores i costa uns 35 sols. A més, cal pagar una tarifa per fer ús del port de Paracas (5 sols) i una tarifa per visitar les Illes Ballestas d’11 sols.
Una posta de sol a l’oasi de Huacachina
Després de Paracas, vaig continuar el viatge pel sud del Perú amb un curt trajecte amb bus (també amb Cruz del Sur) fins a Ica. Des d’allà, vaig agafar un taxi fins a l’oasi de Huacachina, una destinació força curiosa, sobretot per les dunes gegants que envolten la llacuna.
Vaig gaudir especialment de la posta de sol, fotografiant com la llum intensificava el color daurat de les dunes. Viatjar a Perú per lliure permet veure una gran diversitat de paisatges en molt pocs dies!
Arequipa i el canyó del Colca
Donat que el bus que havia reservat per anar des d’Ica fins a Arequipa no sortia fins al vespre, vaig passar un nou dia a l’oasi de Huacachina. Va ser un dia molt tranquil, que vaig aprofitar per actualitzar el bloc de viatges i per caminar per les dunes durant l’albada i el capvespre.
A les set de la tarda vaig agafar un taxi fins a l’estació de Cruz del Sur d’Ica, i al vespre vaig pujar al bus nocturn per arribar fins a Arequipa. Al matí vaig arribar a la terminal de busos de la Ciutat Blanca, i allà vaig agafar un taxi fins al centre, on ja tenia reservat un allotjament.
Coneixent Arequipa
Arequipa és coneguda per les seves construccions de sillar, una pedra volcànica blanca que dona nom a la ciutat blanca. Durant el primer dia allà vaig estar recorregont els principals punts turístics del centre històric:
- La Plaça d’Armes i la Catedral d’Arequipa
- El Monestir de Santa Catalina
- Claustre de la Companyia de Jesús
També vaig aprofitar la tarda per caminar fins al mirador de Yanahura, amb una bonica vista panoràmica de la ciutat i els volcans que l’envolten.
Vaig acabar el dia gaudint d’una preciosa posta de sol des de la plaça major, veient com la llum ataronjada del sol il·luminava la catedral i el volcà Misti.
El Canyó del Colca
El Canyó del Colca és un dels canyons més profunds del món, i des d’Arequipa és molt habitual visitar-lo. Es fan sortides d’un dia, però també de dos o tres.
Jo només vaig contractar el transport, per poder arribar fins a l’allotjament de la Granja del Colca, des d’on es té una vista impressionant del canyó i és molt habitual veure els cóndors volant des de ben a prop.
Per arribar fins allà vaig anar amb transport turístic, una mica més car que el transport públic, però amb l’avantatge d’anar fent parades durant el recorregut. En concret vam parar a la Reserva Nacional de Salinas i Aguada Blanca, per veure i fotografiar vicunyes; i al Mirador dels Volcans, amb vistes als volcans Sabancaya i Pichu Pichu, i als nevats Ampato i Hualca Hualca.
Un cop vaig arribar a Chivay, vaig continuar el recorregut per la carretera que voreja el canyó, fins que vaig arribar a l’allotjament. Vaig passar a la tarda gaudint de les immillorables vistes des dels miradors d’aquest allotjament i del vol d’un parell de condors juvenils.
Un matí entre conodors
El matí és el millor moment per veure volar els condors, així que poc després de les set ja estava preparat amb la meva càmera. Uns trenta minuts més tard, vaig començar a veure els primers exemplars d’aquests enormes ocells, passant ben a prop dels miradors. Vaig estar una llarga estona veient-los volar i fotografiant el seu majestuós vol.
El retorn a Arequipa i el trajecte fins a Cusco
Després d’això, vaig tornar a la carretera principal per agafar de nou un transport turístic per tornar a Arequipa, on vaig arribar quan ja començava a fer-se fosc. Durant l’endemà vaig voltar novament per la ciutat fins la tarda, quan vaig anar amb Uber a la terminal de busos per agafar un bus nocturn cap a Cusco, en aquest cas amb la companyia Excluciva.
Cusco
Vaig arribar a Cusco poc després de les set del matí, quan la ciutat encara dormia. Vaig aprofitar aquest moment tranquil per anar a deixar l’equipatge a l’hostal i després vaig començar a explorar el centre de la ciutat. Cusco, l’antiga capital de l’Imperi Inca, em va sorprendre des del primer instant amb els seus edificis històrics, els carrers empedrats i l’ambient especial que es respira.
Descobrint el centre de Cusco
Durant el primer dia, vaig passejar molt pel centre de la ciutat per familiaritzar-me amb l’entorn i per aclimatar-me a l’altitud de més de 3.000 metres sobre el nivell del mar. Vaig gaudir descobrint alguns dels seus punts més emblemàtics, com la Plaça d’Armes, la Catedral i el barri de San Blas.
La tarda la vaig dedicar a organitzar les activitats per als dies següents amb una agència local, ja que Cusco és també el punt de partida ideal per fer sortides d’un dia i conèixer punts de gran importància dins la història inca i també zones amb preciosos paisatges de muntanya.
Excursions d’un dia des de Cusco
A cada carrer de Cusco hi ha alguna agència local que ven les típiques excursions d’un dia per fer des de l’antiga capital de l’Imperi Inca. Hi ha un bon nombre d’activitats per fer, i jo finalment vaig optar per les següents:
1. La ruta per la Vall Sagrada Inca
- Durada del trajecte amb vehicle: Tot el recorregut amb cotxe són unes 5 hores, però es van fent parades sovint.
- Punts d’interès: Al llarg del recorregut per la vall Sagrada Inca es visiten els següents jaciments arqueològics: Pisaq, Ollantaytambo i Chinchero. També hi ha l’opció de contractar la ruta Super Valle Sagrado, que també inclou les Mines de Sal de la Comunitat de Mares i el centre d’investigació agrícola inca de Moray.
- Distància a caminar: Pràcticament no cal caminar, només es fan petits passejos als diferents jaciments arqueològics. Només a Ollantaytambo cal pujar unes 150 escales.
- Altitud: El punt més alt del recorregut es troba a uns 3.800 msnm, i s’assoleix durant el recorregut amb cotxe.
- Descripció: El recorregut per la Vall Sagrada de Cusco permet conèixer un gran nombre de jaciments arquelògics per la cultura inca. Anar acompanyat d’un guia és ideal per conèixer tots els detalls i la història dels llocs que es visiten, però la part negativa és que totes les agències arriben a la mateixa hora a tot arreu, així que hi ha sempre una gran acumulació de gent.
- Preu: El tour estàndard costa uns 60 sols i el super costa uns 70 sols. El preu inclou el dinar.
2. El trekking a les 7 Llacunes d’Ausangate
- Durada del trajecte amb vehicle: El viatge fins al punt d’inici del trekking dura entre 3 i 4 hores des de Cusco.
- Distància a caminar: El trekking són uns 12 kilòmetres (anar i tornar), amb un desnivell positiu d’uns 300 metres.
- Altitud: El punt més alt del recorregut es troba a uns 4.600 msnm, que és on hi ha la majoria de llacunes.
- Descripció: Aquesta ruta ofereix unes vistes espectaculars del Nevado Ausangate, el pic més alt del departament de Cusco. A part, el paisatge és encara més bonic quan s’arriba a la part alta, on hi ha les famoses set llacunes d’Ausangate. Cada una d’aquestes llacunes és d’un color i mida diferent, i tota l’àrea és molt fotogènica.
- Preu: El tour amb grup costa uns 120 sols i inclou l’esmorzar i el dinar, a part del transport i el guia de muntanya.
3. La muntanya de colors de Palcoyo
- Durada del trajecte amb vehicle: El trajecte amb cotxe fins al punt d’inici de l’excursió dura unes 3 hores i mitja.
- Distància a caminar: El trekking és molt senzill, uns 4 km (anar i tornar) i 100 metres de desnivell.
- Altitud: El recorregut arriba a quasi 4.900 msnm, per això és important caminar lentament i respirar profundament.
- Descripció: Aquesta alternativa menys coneguda i menys massificada a la famosa Vinicunca ofereix paisatges espectaculars amb un esforç físic moderat. És ideal per gaudir de la tranquil·litat dels Andes i admirar el joc de colors de les muntanyes sense les multituds.
- Preu: El tour amb grup costa també costa uns 120 sols i inclou l’esmorzar i el dinar, a part del transport i el guia de muntanya.
El Trekking Salkantay i el Machu Picchu
El trekking del Salkantay és una de les alternatives més populars al clàssic Camí Inca per arribar al Machu Picchu. Aquesta ruta de quatre dies ofereix paisatges espectaculars, passant per altes muntanyes, valls profundes i boscos tropicals fins a arribar a Aguas Calientes, el poble base per visitar la ciutat sagrada dels inques.
Informació pràctica del trekking Salkantay
- Durada del trekking: 4 dies
- Modalitat: Per lliure o amb agència. Jo vaig optar per fer-la per lliure, ja que durant tot el recorregut es pot dormir en senzills allotjaments als pobles on acaben les etapes, fent que no sigui necessari portar tenda ni menjar. A més, sempre hi ha més gent caminant per lliure. Fer el trekking amb agència és molt més car (més del doble).
- Dificultat: Moderada-alta, amb etapes que poden ser exigents per l’altitud i el desnivell acumulat.
- Distància total: El trekking des de Soraypampa fins a Aguas Calientes són uns 70 km.
- Etapes del trekking:
- Etapa 1: Soraypampa – Laguna Humantay – Soraypampa (12 km). Una caminada d’anada i tornada per visitar la impressionant Laguna Humantay, amb el seu color blau intens i envoltada de cims nevats.
- Etapa 2: Soraypampa – Pas del Salkantay – Collpapampa (20,5 km). L’etapa més dura però també la més espectacular, passant pel punt més alt de la ruta (4.600 msnm) amb vistes increïbles de la muntanya Salkantay.
- Etapa 3: Collpapampa – Lucmabamba (16 km). La ruta descendeix fins a una zona més càlida i tropical, amb paisatges plens de vegetació i cultius de cafè.
- Etapa 4: Lucmabamba – Llactapata – Aguas Calientes (21,5 km). Aquesta etapa ascendeix uns 1.000 metres fins el pas Llactapata, on hi ha una vista única del Machu Picchu des de la distància. L’etapa acaba amb el descens fins a la Central Hidroeléctrica, des d’on el camí avança pel costat de la via del tren fins a Aguas Calientes.
L’arribada a Aguas Calientes
Al quart de trekking, quan vaig arribar a Aguas Calientes, vaig anar ràpidament a Ministerio de Cultura del poble per intentar aconseguir entrades per visitar el Machu Picchu durant l’endemà, ja que cada dia es venen presencialment 1.000 entrades pel proper dia. Vaig tenir i sort, i vaig aconseguir una entrada per fer el Circuit 2 (el més popular) a les dues del migdia.
La visita al Machu Picchu
L’endemà al migdia, vaig pujar caminant des d’Aguas Calientes fins a l’entrada del Machu Picchu, és un camí que passa per l’interior d’un bosc i bàsicament cal anar pujant escales durant una hora.
Un cop vaig arribar a l’entrada del recinte, una mica abans de l’hora que tenia assignada, vaig haver d’esperar-me a que fossin les dues en punt. Aleshores ja vaig poder accedir al recinte (és necessari portar el passaport) i vaig gaudir de la ciutat sagrada inca. El paisatge, la història i l’energia d’aquest lloc el converteixen en un imprescindible al viatjar al Perú per lliure. Ara bé, sempre hi ha molta gent, i això li resta una mica d’encant a l’experiència.
Cusco
Després de la segona nit a Aguas Calientes, vaig tornar a Cusco amb un servei combinat d’Inca Rail. Aquest transport inclou el trajecte en tren des d’Aguas Calientes fins a Ollantaytambo, seguit d’un viatge en furgoneta des d’Ollantaytambo fins a Cusco.
El motiu del meu retorn a Cusco era preparar-me per a un tour de 6 dies que em portaria a explorar la selva amazònica, concretament a la zona del Parc Nacional Manu. Tot i això, encara tenia tres dies abans de començar aquesta aventura. Durant aquest temps vaig considerar fer alguna excursió addicional des de Cusco, com ara visitar Waqrapukara, però després de tants dies de viatge vaig optar per un ritme més tranquil. Vaig aprofitar aquests dies per continuar descobrint els encants de la ciutat i gaudir de la deliciosa gastronomia peruana. Cusco és un paradís per als amants de la cuina vegetariana i vegana, amb una gran varietat de restaurants excel·lents i molt assequibles!
Parc Nacional Manu
La meva experiència de viatjar al Perú per lliure començava a arribar al seu final, però pel final del meu recorregut m’havia guardat una de les experiències que més ganes tenia de viure: navegar i caminar per l’interior de l’Amazones peruà, concretament al Parc Nacional Manu, una de les àrees més salvatges del Perú.
Vaig contractar un tour de 6 dies amb l’agència local Manu Explorers. Era una sortida amb grup, però vaig tenir sort i només érem tres persones. Sobretot per buscar fauna a peu per l’interior de la selva, és inicial anar amb un grup no massa nombrós.
L’itinerari que vam seguir va ser el següent:
Primer dia: Cusco – Pona Lodge
Ruta amb cotxe des de Cusco fins al Pona Lodge, passant per la selva nebulosa del Parc Nacional Manu. Allà vaig poder observar una gran varietat d’ocells, entre ells el quetzal crestat, el gallet de roca andí o el tucanet de bandes blaces.
Segon dia: Pona Lodge – Dorado Lodge
Ruta amb cotxe fins al port d’Atalaya, per començar a navegar pel riu Alto Madre de Dios i arribar fins al Dorado Lodge. Durant aquest dia abans d’arribar a Atalaya vam parar a uns jardins amb un gran nombre de colibrís i on el guia també va localitzar una boa esmeralda. Després, durant el recorregut amb barca vaig veure un grup de mones esquirol, guacamais roig alaverds i guacamais blaus i grocs. A la nit, vam fer una ruta nocturna, i vam veure les primeres taràntules del viatge.
Tercer dia: Dorado Lodge – Casa Matsiguenka Lodge
Navegació del Dorado Lodge fins a Casa Matsiguenka Lodge, entrant a l’àrea reserva del Parc Nacional Manu. Aquest va ser un dia de molta navegació, en què vam arribar al riu Manu i ens vam endinsar per l’àrea reservada del parc nacional, una zona de bosc primari completament verge. Durant el recorregut vaig veure caimans, una llúdriga neotropical i tucans. Un cop vam arribar a Casa Matsiguenka, vam dedicar la tarda a navegar amb un catamarà a rems per la Cocha Salvador. Allà vaig poder veure una família de llúdrigues marines, micos aluata vermell i micos aranya.
Quart dia: Casa Matsiguenka Lodge
Exploració del Parc Nacoinal Manu. Vam dedicar tot el dia a explorar alguns dels camins propers a la Casa Matsiguenka, que està situada al cor del parc nacional. Durant el matí va estar plovent, i així va dificultar l’observació de lloros i guacamais a una colpa propera a la cosa; però de tornada vaig tenir la sort de veure un grup de titís bebeleche i un grup de titís emperador, aquests últims molt difícils de trobar.
Cinquè dia: Casa Matsiguenka Lodge – Reserva Ecològica Bonanza
Inici de la navegació de tornada, fins a la Reserva Ecològica Bonanza. Durant el cinquè dia del tour per la selva del Parc Nacional Manu, vam dedicar quasi tot el dia a navegar. Primer pel riu Manu, on vaig poder fotografiar un peresós, i després vam arribar de nou al riu Alto Madre de Dios. Al migdia vam arribar a la Reserva Ecològica Bonanza, on vam passar la nit a una torre d’observació situada davant d’una bassa molt freqüentada pels tapirs. A la nit tres tapirs van apropar-se a la bassa per refrescar-se i beure aigua.
Sisè dia: Reserva Ecològica Bonanza – Cusco
El retorn a Cusco. El darrer dia va ser pràcticament de transport. A les quatre del matí vam començar a caminar per retornar a la barca, i després vam estar navegant tres hores per arribar de nou a Atalaya. Des d’allà, encara quedaven unes set hores de cotxe fins a Cusco. Va ser un dia llarg, però tota l’experiència dels dies anteriors va ser fantàstica.
El final del viatge
Després de cinquanta dies de viatge, va arribar el moment d’acomiadar-me de Perú. Tot i fer un viatge bastant llarg pel país, no vaig visitar tots els atractius turístics. Alguns dels punts que no vaig visitar, i que et recomano revisar abans d’organitzar la teva ruta per viatjar a Perú per lliure, van ser: l’àrea de Chachapoyas (una bona zona on fer senderisme per veure cascades i observar ocells), Puerto Maldonado (un altre punt interessant des d’on visitar la conca de l’Amazones, Iquitos (la ciutat principal des d’on organitzar un tour de navegació pel riu Amazones i per explorar la selva) i Puno (la ciutat des d’on visitar el Llac Titicaca).
En el meu cas, des de Cusco vaig continuar amb el meu llarg viatge per Amèrica del Sud. Vaig volar directament a Lima i allà vaig agafar un nou avió cap a Guayaquil, des d’on acabaria volant a les màgiques Illes Galápagos.