El Parc Nacional Skaftafell i el Llac Jökulsárlon són dues parades imprescindibles en qualsevol viatge a Islàndia. Són uns dels atractius principals del sud de l’illa. Aquestes dues zones estan englobades dins el Parc Nacional Vatnajökull, la reserva més gran d’Islàndia.
El Parc Nacional Skaftafell
El gran protagonista del Parc Nacional Skaftafell és el gel. A aquest parc nacional es pot observar la glacera Vatnajökull, la més gran d’Islàndia (ocupa un 8% de la superfície del país). Es pot caminar per la glacera fent alguna ruta guiada, o també veure’l des d’alguns dels miradors panoràmics. A més, el parc d’Skaftafell també té un bon nombre de cascades i una sorprenent cova de gel.
Com arribar al Parc Nacional Skaftafell
L’accés al Parc Nacional Skaftafell amb cotxe és força senzill. Només cal conduir per la Ring Road, i al final girar cap a la carretera 998. Conduint menys de 2 kilòmetres ja s’arriba al pàrquing del parc nacional. En concret, des de Reykjavík es triga unes 4 hores i mitja a arribar-hi.
També és possible arribar a aquest parc nacional amb transport públic, agafant un bus des del poble de Vík.
Què veure al Parc Nacional Skaftafell
La llengua glacial Skaftafelsjokull
La llengua glacial de Skaftafelsjokull és la part més accessible de la glacera Vatnajökull. És impressionant poder observar aquesta enorme massa de gel.
Una bona manera d’apropar-s’hi és fent una ruta circular de 3,7 kilòmetres que surt des del centre de visitants del Parc Nacional Skaftafell. És un camí molt senzill, i molt pla. Però que regala una de les millors vistes de la glacera.
També hi ha l’opció de fer una ruta una mica més exigent, i pujar fins a algun dels miradors del parc nacional. Des d’allà les vistes panoràmiques són excel·lents. I és la millor manera d’apreciar la grandiositat de la glacera. Una bona opció és pujar al mirador Sjónarnípa. Es troba a uns 3,5 kilòmetres del centre de visitants. Des d’allà es pot seguir pujant fins a un nou mirador, el mirador de Glama.
A més, també hi ha l’opció de fer una ruta guiada per sobre la glacera. És una de les millors activitats que es poden fer a Islàndia.
La Cascada Svartifoss
La cascada Svartifoss és un salt d’aigua de 20 metres i és una de les més sorprenents del país. El seu nom significa cascada negra i la seva bellesa recau en les fosques columnes de basalt que l’envolten. De fet, la forma d’aquesta cascada va inspirar a l’arquitecte de la Hallgrímskirka, la famosa església de Reykjavík.
Per arribar a aquesta cascada cal fer una ruta d’uns 3 kilòmetres des del pàrquing de visitants, un camí molt entretingut per on es passa per tres cascades més: la Magnúsarfoss, la Humdafoss i la Þjófafoss.
Una bona opció és fer una ruta circular pel Parc Nacional Skaftafell i unir el mirador Sjónarnípa amb la cascada Svartifoss. És una caminada d’uns 10 kilòmetres molt interessant.
La cova de gel de Skaftafell
Dins el Parc Nacional Skaftafell hi ha una de les coves de gel més boniques d’Islàndia. Són construccions completament naturals. Obres d’art del pas del temps.
Aquestes coves, donada la seva alta inestabilitat i fragilitat, no es poden visitar per lliure. Sempre cal contractar un tour i anar acompanyat d’un guia que conegui la zona.
En molts casos, els tours inclouen el trekking per la glacera Vatnajökull i l’exploració de la cova de gel. Una activitat inoblidable!
🤞 Assegurança de viatge per Islàndia
Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.
Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.
El llac Jökulsárlón, una meravella del Parc Nacional Vatnajökull
El llac Jökulsárlón és un llac glacial ple d’icebergs, que s’ha convertit en un dels emblemes d’Islàndia i el Parc Nacional Vatnajökull. És un racó d’una gran bellesa paisatgística, i on també hi ha la possibilitat de veure foques o algunes espècies d’ocells àrtics.
Com arribar al Llac Jökulsárlón
Aquest llac també està molt a prop de la Ring Road, així que arribar-hi amb cotxe de lloguer és molt senzill. És accessible durant tot l’any, encara que durant els mesos d’hivern el clima pot complicar una mica el recorregut.
Igual que amb el Parc Nacional Skaftafell, també es pot arribar al Llac Jökulsárlón amb bus des de Vík.
Com visitar el Llac Jökulsárlón
Contemplar des de la riba del llac el moviment dels icebergs i els paisatges que l’envolten ja és suficient per gaudir d’aquest espai natural.
Si es vol tenir una perspectiva diferent, es pot navegar pel llac amb un vaixell amfibi. Els recorreguts duren uns 35 minuts, i costen uns 40 euros. Es poden contractar online o directament a les oficines del costat del llac.
També hi ha l’opció de fer un recorregut més llarg amb zodiac o fer una sortida amb kayak.
Durant la visita al llac Jökulsárlón també és val la pena caminar fins a la platja on desemboca el riu que connecta el llac amb el mar. A aquesta platja sempre hi ha blocs de gel de diferents mides, que contrasten amb la negror de la sorra de la platja.
La nostra experiència visitant el Parc Nacional Skaftafell i el Llac Jökulsárlón
Un dels atractius principals d’Islàndia és l’aigua, que apareix de totes les maneres possibles, envoltada per entorns fascinants, on l’erosió i el pas del temps han construït obres pròpies dels millors escultors i arquitectes. Durant el tercer dia del viatge a Islàndia, l’aigua i el gel són els grans protagonistes.
Una ruta circular al Parc Nacional Skaftafell
Comencem el dia dirigint-nos al Parc Nacional Skaftafell, on fem una de les rutes circulars més recomanades. Un senzill recorregut d’uns 10 km que primer ascendeix fins al mirador Sjórnarnípa. Des d’allà veiem la immensitat de la llengua glacial Skaftafelsjokull.
Des del mirador Sjórnarnípa agafem el camí cap a la cascada Svartifoss. Durant el dia anterior havíem vist algunes de les cascades més populars d’Islàndia, com la Skógafoss o la Seljalandfoss, però la Svartifoss és completament diferent.
Des d’allà ens desviem per un camí per tornar a pujar una mica, fins al mirador Sjónarsker, a uns 500 metres des de la cascada. Tot i que val la pena visitar-lo, no té res a veure amb les vistes que ofereix el mirador Sjórnarnípa. Aleshores, ja comencem a baixar cap al pàrquing, passant pel costat de tres cascades: la Magnúsarfoss, la Humdafoss i la Þjófafoss.
Un cop al cotxe ja donem per acabat el matí al Parc Nacional Skaftafell. I ens dirigim cap a un dels punts que més ganes teníem de conèixer a Islàndia: el llac Jokülsárlón.
El llac Jokülsárlón
Quan arribem al llac podem comprovar que és un dels llocs més bonics d’Islàndia. Caminem una mica pel voltant del llac, allunyant-nos de la zona on hi ha més gent, i notem la pau i tranquil·litat que emana aquest llac. Només sentim els crits d’alguns xatracs àrtics, mentre ens deixem hipnotitzar pel moviment dels blocs de gel.
No ho teníem clar, però finalment decidim fer un recorregut amb el vaixell amfibi. És una mica car, però realment la perspectiva que tenim des de l’interior del llac és completament diferent.
Finalment, abans de marxar del llac Jokülsárlón, anem a la platja que està al costat del llac. Segurament com que és estiu no hi ha massa blocs de gel, però a l’hivern o la primavera deu ser un espectacle.
Conduint fins a Egilsstaðir
Acabem el dia conduint fins Egilsstaðir, on tenim reservada una guesthouse per aquesta nit i la següent. Durant el trajecte aprofitem per fer algunes parades que ens permeten continuar gaudint dels paisatges del sud d’Islàndia. Primer al mirador Eskey, des del que es tenen unes bones vistes de dues de les llengües de la glacera Vatnajökull: la Skalafellsjökull i la Fláajökull. I després al far Stokksnes, des d’on veiem una petita colònia de foques blanques.
Després ja anem directament cap a Egilsstaðir. Fem força quilòmetres per una carretera que voreja la costa, que tot i no estar asfaltada, està en bon estat. Durant el recorregut tenim la sort de veure dos dofins nadant al mar. Més endavant la carretera s’endinsa per una zona més interior. És sorprenent la quantitat de salts d’aigua que podem anar veient mentre conduïm.
(Aquest post correspon al tercer dia del viatge a Islàndia)
Organitza el teu viatge a Islàndia
✈️ Les millors ofertes de vols a Islàndia aquí
🏨 Els millors preus d’allotjaments a Islàndia aquí
🚗 Les millors ofertes de cotxes de lloguer a Islàndia aquí
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí
💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí
Molt xulo!!!
I tant! Islàndia és un país brutal, que cautiva. Pocs llocs tenen una naturalesa tant verge i salvatge.
S hi ha d anar…i veure aurores……
Fantàstic! Si Déu vol hi anirfem aquest juliol. Espero gaudir-ne com tu! Una abraçada des de milviatges!
Moltes gràcies pel comentari! Segur que gaudireu moltissim. És impossible no emocionar-se entre tanta naturalesa.
Una abraçada!