Viatjar a Tanzània

Preparació de la ruta i itinerari de 10 dies

Viatjar a Tanzània a la recerca de la seva espectacular fauna salvatge permet experimentar l’emoció dels safaris africans. El més habitual és fer un recorregut entre els parcs nacionals del nord del país, on s’agrupen alguns dels ecosistemes amb més renom del planeta. Els singulars paisatges del Parc Nacional Tarangire i el Parc Nacional Manyara acostumen a marcar l’inici de la majoria de les rutes. Però són només un preludi dels grans emblemes del país: el cràter del Ngorongoro i el Parc Nacional del Serengeti.

Però els safaris no són l’única activitat que es pot fer en viatjar a Tanzània. Pels qui busquen aventura i senderisme, ascendir fins al cim més alt d’Àfrica, el Kilimanjaro és una activitat inoblidable. També es poden fer altres rutes menys massificades, com la pujada al Mount Meru; rutes més curtes des de Moshi o Tanga; o l’ascensió a l’únic volcà actiu del país: l’Ol Doinyo Lengai. I després de dies d’activitat, a l’arxipèlag de Zanzíbar s’hi pot trobar la calma i el relax, entre les seves paradisíaques platges de sorra blanca.

Per mi, el gran motiu per viatjar a Tanzània era la seva fauna. Volia dedicar la ruta a recórrer les sabanes del nord del país. Per això, vaig centrar tot el meu viatge en fer safaris. Però durant la preparació de la ruta vaig poder comprovar que és un país molt complet, i que es poden organitzar rutes molt diverses segons els gustos del viatger.

Viatjar a Tanzània: abans de començar el viatge

Com arribar a Tanzània

Si es fa un safari pels parcs nacionals del nord del país, el més habitual és començar a viatjar a Tanzània des de l’Aeroport Internacional del Kilimanjaro. Aquest aeroport es troba a una hora d’Arusha. També hi ha algunes rutes internacionals que fan escala a Dar es Salaam, i després arriben directament a l’aeroport d’Arusha, que es troba a uns 15 minuts de la ciutat.

En cas de viatjar a Zanzíbar es pot volar directament a l’aeroport d’aquesta illa: l’Aeroport Internacional Abeid Amani Karume.

Si es fa una ruta pels parcs nacionals del sud de Tanzània, una zona molt menys turística, aleshores és preferible volar a l’aeroport de Dar es-Salam, l’Aeroport Internacional Julius Nyerere.

Si es fa un viatge combinant Kenya i Tanzània es pot arribar amb avió, volant des de Nairobi fins a l’Aeroport Internacional del Kilimanjaro; o també amb un bus que connecta la ciutat de Nairobi amb Arusha. Té una durada d’entre cinc i vuit hores. Una de les empreses més ben valorada és Riverside Shuttle Bus.

Com moure’s per Tanzània

Per viatjar a Tanzània amb l’objectiu de fer safaris, és imprescindible disposar d’un 4×4. Es pot organitzar la ruta directament amb una agència (local o internacional), llogar un cotxe amb un guia-conductor o bé llogar un cotxe i conduir-lo autònomament. Algunes de les empreses que lloguen cotxes són Road Trip Africa, Arusha Car Rental Safaris o Gladiola Adventure. Generalment, es pot llogar únicament el cotxe o també el cotxe amb un conductor-guia.

Si es fa una ruta més llarga pel país, entre els pobles o ciutat es pot agafar el bus o bé reservar un transport privat des de l’allotjament.

On dormir

A totes les zones turístiques del país, incloent-hi els parcs nacionals, hi ha una àmplia varietat d’allotjaments. Des d’opcions senzilles fins a luxosos lodges amb moltes comoditats. Bona part dels allotjaments apareixen a Booking.com.

Sobretot en visitar el Parc Nacional del Serengeti i l’Àrea de Conservació del Ngorongoro cal tenir en compte que no estan a prop de cap població. Per tant, cal dormir a l’interior d’aquests espais naturals. Allà, l’única opció econòmica és dormir amb tenda als càmpings municipals. Té un cost de 35 $ per persona. En canvi, els lodges són tots de qualitat mitjana o alta, i no acostumen a baixar dels 150 $ per nit (dues persones).

Telèfons d’emergències

El telèfon d’emergències a Tanzània és el 112.

El telèfon d’emergències consulars espanyoles és el +255754042123.

Vacunes

A Tanzània no hi ha febre groga, i per tant la vacuna de la febre groga només és obligatòria si es procedeix d’un país on aquesta malaltia és endèmica. Les autoritats tanzanes han establert que una escala de més de 12 hores a un país amb febre groga endèmica (com per exemple Kenya) és condició suficient per requerir la vacuna.

S’aconsella la vacuna de l’hepatitis, del tètanus i de la febre tifoide. I segons la durada del viatge poden ser recomanables altres vacunes. El millor és anar a un centre de medicina del viatger uns mesos abans per rebre tota la informació sanitària.

Malària

Al viatjar a Tanzània és important tenir en compte que hi ha malària al país (amb l’excepció de Zanzíbar). Per això cal evitar les picades de mosquits prenent totes les mesures possibles: un bon repel·lent, mosquitera i roba de color clar i de màniga llarga. Encara que a la majoria d’allotjaments hi ha mosquitera, molts cops tenen forats, així que no està de més portar-ne una addicional.

En la majoria de casos s’aconsella la medicació de profilaxis contra la malària. De nou, el millor és consultar-ho amb un metge d’un centre de medicina tropical o d’atenció al viatger.

Targeta SIM

Les companyies amb millor cobertura a Tanzània són Airtel i Vodacom. A l’Aeroport Internacional de Kilimanjaro es pot adquirir una SIM de Vodacom. El cost és d’uns 7 $ per 5 GB durant 7 dies. També es poden comprar a la majoria de ciutats.

Tipus d’endoll

A Tanzània els endolls són del tipus G. És necessari portar un adaptador.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar al viatjar a Tanzània. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

Idioma

Els idiomes oficials de Tanzània són l’anglès i el suahili.

Algunes paraules que segur que escoltaràs al viatjar a Tanzània són:

 • Jambo (hola)
 • Karibu (benvingut, encara que també s’utitliza com de res).
 • Asante (gràcies)
 • Asante sana (moltes gràcies)

Capital

Dar es-Salam

Visat

Els ciutadans espanyols necessiten visat per entrar a Tanzània. Es pot tramitar durant l’entrada al país o també a través d’aquesta pàgina web: https://eservices.immigration.go.tz/visa/ . L’aprovació de la sol·licitud pot durar més d’una setmana, així que és recomanable fer el tràmit amb suficient antelació abans del viatge. Té un cost de 50 $.

Zona horària

La zona horària de Tanzània és la GMT+3 (dues hores més que a Catalunya).

Clima

Al viatjar a Tanzània, cal preparar la maleta pel clima tropical del país. Les temperatures són molt similars durant tot l’any. El que varia entre els diferents mesos és la pluja. Principalment, hi ha una estació de pluges llargues (coneguda com a masika) que comença al març i acaba a principis de juny. L’estació de pluges curtes (coneguda com a vuli) va des del novembre fins a principis de gener. Durant la resta de l’any acostuma a ploure poc.

La temperatura mitjana és d’uns 25 °C. Tot i això, durant les nits refresca, així que és recomanable portar alguna peça d’abrigar. A més, algunes zones de l’àrea de conservació del Ngorongoro es troben a més de 2.000 metres d’altura i això fa que la temperatura baixi molt més durant els vespres.

Moneda

La moneda oficial de Tanzània és el xíling tanzà (TZS). Ara mateix, 1 euro equival a uns 2.500 TZS. Per fer els canvis mentalment, va bé tenir present que 10.000 TZS són uns 4 €.

Tot i això, la indústria dels safaris (pagaments a agències locals, permisos d’entrada als parcs nacionals…) acostuma a indicar els preus en dòlars. En molts casos també és necessari pagar en dòlars, encara que acostumen a acceptar la moneda local.

Els pagaments amb targeta comencen a estar acceptats per fer els pagaments a les agències locals, a alguns hotels i a supermercats grans. Tot i això, normalment apliquen un sobrecàrrec d’entre un 3% i un 4%.

Els permisos d’entrada als parcs nacionals es paga amb targeta a la porta d’entrada de les reserves. No s’accepta l’efectiu. Ara bé, els permisos per entrar a l’àrea de conservació de Ngorongoro i baixar al cràter de Ngorongoro, no es poden obtenir a la porta d’entrada. Cal tramitar-los prèviament, aquí pots llegir com fer-ho. Només cal conèixer com funcionen els permisos d’entrada als parcs nacionals si es decideix viatjar a Tanzània per lliure. En cas d’anar amb una agència, el preu inclou tots els permisos i el guia s’encarrega de totes les gestions.

Preus

Els productes bàsics a Tanzània són més econòmics que a Catalunya.

Ara bé, els permisos per entrar als parcs nacionals i les reserves nacionals són força elevats pels estrangers. Varien en funció de la reserva, però acostumen a estar entre els 60 $ i els 90 $.

Aquests són alguns exemples dels preus que pots trobar durant un viatge a Kenya per lliure:

 • Preu d’un plat combinat a un restaurant local: 7000 TZS.
 • Preu d’un primer i segon plat a un restaurant d’un hotel estàndard: 15000 TZS.
 • Una ampolla d’aigua d’un litre i mig. 2000 TZS.
 • Un litre de benzina: 2900 TZS.
 • Permís per dormir a un càmping municipal a l’interior dels parcs nacionals: 35 $ per persona.
 • Allotjament a un lodge a la perifèria d’un parc nacional: 35 $ l’habitació doble (les alternatives més econòmiques).
 • Allotjament en una tenda de campanya amb llit a l’interior d’un parc nacional: 250 $ l’habitació dobl (les opcions més econòmiques).
 • Permís d’entrada als Parcs Nacionals del Serengeti, Kilimannjaro i Nyerere: 82.60 $ (té una durada de 24 hores).
 • Permís d’entrada als Parcs Nacionals Tarangire, Llac Manyara i Arusha: 59 $ (té una durada de 24 hores).

Si es viatge amb una agència local, els preus variaran segons els allotjaments escollits i si es viatge en grup o de manera privada. Les opcions més econòmiques (impliquen anar amb grup i acampar) tenen un cost d’uns 200$ per dia per persona.

Propines

Les propines durant un viatge a Tanzània no són obligatòries, però sí que són esperades. Especialment en els serveis turístics, i quan el client està satisfet amb el servei que hagi rebut.

És millor donar les propines amb la moneda local, és a dir, amb el xíling tanzà.

Alguns dels imports orientatius per les propines són:

 • Pel conductor: Uns 10 $ per dia (si es viatja en grup, aleshores es pot reduir una mica aquest import a uns 8 $).
 • Pel cuiner: A Tanzània són habituals els safaris de pressupost baix, fent càmping i anant acompanyat d’un cuiner. Pels cuiners és habitual donar una propina d’uns 4 $ per dia (de nou, viatjant en grup es pot reduir una mica l’import).
 • Personal de l’hotel: entre 2 $ i 10 $ per dia i persona. (Acostuma a haver-hi una caixa per propines genèriques per tot el personal).

Regateig

A Tanzània només s’ha de regatejar en cas que es vulgui comprar a un mercat local o bé a alguna botiga de souvenirs. En general acostumen a triplicar els preus inicialment.

En general Tanzània és un país segur. Sobretot les zones dels parcs nacionals són molt tranquil·les i són molt poc freqüents els delictes. Sí que és important tenir més precaució a les ciutats grans, com Arusha o Dar es-Salam.

Abans de viatjar a Tanzània s’aconsella llegir les recomanacions del ministeri d’exterior. Hi ha algunes zones del país conflictives (sobretot àrees frontereres amb Burundi i Moçambic) i és necessari evitar-les.

Algunes de les recomanacions principals de seguretat són:

 • Evitar les zones aïllades, sobretot de nit.
 • No caminar sol per les ciutats durant la nit. És preferible moure’s amb taxi oficial o contractat a través de l’allotjament.
 • No fer ostentació d’objectes de valor o diners.
 • Si es reserva un safari a través d’una agència local, revisar abans de fer qualsevol pagament que tingui bones valoracions a Tripadvisor.
 • Evitar conduir de nit. Encara que l’estat de les carreteres és força bo, hi ha poca il·luminació i això fa que hi hagi més accidents.
 • Si es dorm a l’interior d’un parc nacional, la majoria d’allotjaments no tenen cap tanca. Per tant, els animals poden moure’s lliurement. Per això és bàsic seguir totes les recomanacions del guia o personal de l’allotjament. De nit no s’ha de sortir mai de la tenda.

🤞 Assegurança per viatjar a Tanzània

Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.

Millor època per viatjar a Tanzània

Millor època

Del juny a l’octubre

La millor època per viatjar a Tanzània varia una mica en funció de la zona que es vulgui visitar.

Els parcs nacionals del nord de Tanzània es poden visitar durant tot l’any. Tot i això, són especialment ideals els mesos de juny a octubre perquè hi ha poques pluges. A més, de juny a juliol es pot veure la gran migració de nyus al Serengeti. Per altra banda, a partir de finals de gener i fins el mes de març és el millor moment per veure el calving (el naixement d’un gran nombre de nyus) a l’àrea del Llac Ndutu.

Els parcs nacionals del sud de Tanzània sí que és molt convenient visitar-los de juny a octubre. Durant les èpoques de pluja algunes àrees són inaccessibles i alguns dels lodges tanquen.

Si es vol ascendir al Kilimanjaro, els millors mesos per fer-ho són el gener i el febrer.

Temporada alta

De juny a desembre

La part més turística de Tanzània són els seus parcs nacionals del nord. Sobretot el Serengeti i el cràter del Ngorongoro. La temporada alta a aquests parcs va de juny a desembre, i es produeix el pic de visitants des del juliol al setembre. Durant aquests mesos els preus pugen significativament i és recomanable reservar amb antelació els safaris.

Als parcs nacionals del sud, encara que també hi ha més turistes des del mes de juny fins al setembre, és una zona en què mai hi ha massificació.

Temporada baixa

De gener a maig

Els primers cinc mesos de l’any acostumen a ser poc turístics a Tanzània. La temporada baixa s’accentua durant els mesos de pluja (març, abril i maig). Durant aquest període es pot continuar gaudint dels parcs nacionals del nord, encara que la pluja pot ser un condicionant durant alguna jornada. Acostuma a haver-hi menys vehicles als parcs nacionals.

Bona meteorologia

Juny, juliol, agost, setembre, gener i febrer

Des del juny fins al l’octubre pràcticament no plou a Tanzània. Són els mesos de l’estació seca. És un període molt bo per fer safaris a tots els parcs nacionals del país.

Entre el gener i el febrer acostuma a ploure poc. Tot i això, de vegades hi ha algun ruixat puntual.

Temps poc favorable

Març, abril i maig

L’època de pluges principal a Tanzània esdevé entre el mes de març i el mes de maig. Són mesos de llargs períodes de pluja, amb molta humitat i cels força tapats. Això es tradueix en un augment de la vegetació.

Quan hi ha pluges intenses algunes de les pistes pels parcs nacionals són impracticables, sobretot al sud del país.

Viatjar a Tanzània: la meva experiència

Encara que al viatjar a Tanzània es poden fer visitar zones molt diverses, amb un gran ventall d’activitats, la meva ruta pel país va estar centrada a fer safaris pels parcs nacionals del nord de Tanzània. Viatjant sol, vaig veure que em sortiria molt car fer una ruta per lliure llogant un cotxe amb un guia-conductor: alguns dels permisos d’entrada als parcs nacionals tenen un preu per vehicle molt elevat, per exemple per poder entrar al cràter del Ngorongoro cal pagar 295 $ per cotxe.

Per aquest motiu, vaig decidir contractar safaris amb grup a través d’agències locals. Són safaris de baix pressupost, que tenen un cost d’uns 200 $ per dia. Es viatja amb un grup de sis persones i s’acostuma a dormir amb tenda a alguns dels càmpings municipals a l’interior dels parcs nacionals. A més, a part del guia, també es va acompanyat d’un cuiner, que s’encarrega de preparar tots els àpats. Està tot molt ben organitzat, i és una bona manera de poder fer un safari de forma més econòmica.

L’inconvenient de fer els safaris amb grup és que no es pot personalitzar l’itinerari, i les opcions més llargues acostumen a ser de sis dies. Per mi això era massa poc, així que finalment vaig contractar un safari de sis dies i després un de quatre dies. Òbviament, no va ser la ruta més pràctica ni òptima, ja que vaig haver de recórrer algunes carreteres força lentes durant dues vegades. Però això em va permetre reduir molt els costos dels safaris per Tanzània.

Safari en grup de 6 dies: a la recerca de la gran migració

En concret, vaig fer primer un safari de sis dies amb l’agència local Meru Slopes Tours & Safaris. Vaig pagar 1.170 $, que a part dels sis dies de safari incloïen el trasllat des de l’aeroport, una nit d’hotel abans del safari i una nit d’hotel després del safari. La ruta que vam seguir va ser:

 • Dia 1: Sortida des d’Arusha i safari de tarda al Parc Nacional Tarangire.
 • Dia 2: Trasllat fins a l’àrea de conservació del Ngorongoro, on vam baixar fins al Llac Ndutu buscant la gran migració de nyus. Vam acabar el dia fent un safari pel Parc Nacional del Serengeti, mentre ens dirigíem al càmping del centre del parc nacional (a l’àrea de Seronera).
 • Dia 3: Dia complet de safari pel Parc Nacional Serengeti.
 • Dia 4: Matí de safari al Parc Nacional Serengeti i trasllat al Simba Campiste (el càmping més proper al cràter del Ngorongoro).
 • Dia 5: Safari pel cràter del Ngorongoro i trasllat fins a Mto wa Mbu.
 • Dia 6: Safari pel Parc Nacional Manyara i trasllat fins a Arusha.

Aquest itinerari és un dels més recomanables per conèixer alguns dels parcs nacionals més famosos de Tanzània. Amb una mica de sort es poden veure els emblemàtics Big 5 (elefant, lleó, lleopard, búfal i rinoceront) i gaudir de la diversitat de paisatges entre els parcs.

Safari en grup de 4 dies: els parcs nacionals del nord de Tanzània

Amb el segon safari amb grup que vaig contractar, de 4 dies, visitaria de nou les mateixes zones. Però amb la fauna salvatge cada safari és diferent. Per tal de provar diferents agències, vaig contractar aquesta segona ruta amb l’agència local Colours Africa Tours and Safaris. Em va costar 770 $. I la ruta que vam seguir  va ser:

 • Dia 1: Des d’Arusha fins al centre del Serengeti, fent un safari de tarda.
 • Dia 2: Matí de safari al Parc Nacional Serengeti i trasllat al Simba Campiste (el càmping més proper al cràter del Ngorongoro).
 • Dia 3: Safari pel cràter del Ngorongoro i trasllat fins a Mto wa Mbu.
 • Dia 4: Safari pel Parc Nacional Tarangire.

Viatjar a Tanzània amb grup: recomanacions

Després de l’experiència d’aquests dos safaris, a l’hora de viatjar a Tanzània i planificar un safari, les meves recomanacions serien:

 • Fer un safari de mínim cinc o sis dies. Així es poden aprofitar més les jornades. La meva sensació va ser que a les rutes de quatre dies tot està una mica massa atapeït, i es pot dedicar poc temps a buscar els animals.
 • L’agènciaMeru Slopes Tours & Safaris és una de les més recomanables per fer rutes de baix pressupost. Els seus preus són dels més econòmics, i són una agència amb força volum de clients. Això fa que quasi sempre acabin sent ells els responsables de la ruta. Amb altres agències més petites, com Colours Africa Tours and Safaris, en molts casos no tenen prou clients per confeccionar els grups (sobretot en temporada baixa) i acaben movent-los als cotxes d’altres agències. Per exemple, jo vaig acabar formant part d’un grup gestionat per l’agència Travel Africa Safari Agency. Per mi, sempre és millor poder viatjar directament amb l’agència amb la que s’ha contractat la ruta. Una bona manera de comparar els preus i rutes de les diferents agències locals és a través del portal SafariBookings.com.
 • Encara que dormir als càmpings municipals és una mica incòmode (es dorm amb un petit matalàs i no hi ha aigua calenta), és una molt bona oportunitat per experimentar la naturalesa de la sabana d’una manera autèntica i diferent. Sovint alguns animals (girafes, búfals o elefants) s’apropen als campaments. Poder-los veure sense la protecció de cap cotxe és una sensació màgica.

Viatjar a Tanzània: Itinerari de 10 dies pel nord del país

Encara que finalment no vaig fer aquest itinerari, ja que vaig dicidir viatjar amb grup per reduir costos, aquesta és la ruta que hauria fet si hagués viatjat per lliure: 

 • Dia 1: Sortida des d’Arusha i safari de tarda al Parc Nacional Tarangire.
 • Dia 2: Del Parc Nacional Tarangire al Llac Natron.
 • Dia 3: Ascenció al volcà Ol Doinyo Lengai.
 • Dia 4: Del Llac Natron al Parc Nacional Serengeti.
 • Dia 5: Dia complet de safari al Parc Nacional Serengeti.
 • Dia 6: Dia complet de safari al Parc Nacional Serengeti.
 • Dia 7: Safari de matí al al Parc Nacional Serengeti i trasllat al Llac Ndutu.
 • Dia 8: Safari de matí a l’àrea del Llac Ndutu i trasllat a la zona propera al cràter del Ngorongoro.
 • Dia 9: Safari pel cràter del Ngorongoro i trasllat a la zona propera al Parc Nacional del Llac Manyara.
 • Dia 10: Safari de matí al Llac Manyara i trasllat fins Arusha.

DATES DEL VIATGE: De l’1 de Març a al 10 de Març de 2023.

TIPUS DE VIATGE: Viatge en solitari, contractant safaris amb grup a través d’agències locals.

TRANSPORT FINS AL PAÍS: Arribo a Tanzània després del meu viatge a Kenya per lliure. Volo amb la companyia Precision Air des de l’Aeroport Internacional Jomo Kenyatta fins a l’Aeroport Internacional del Kilimanjaro.

TRANSPORT INTERN: Els safaris amb grup que contracto incloen el transport amb un Toyoto Land Cruiser adaptat per fer safaris.

ALLOTJAMENT: Durant aquest viatge m’allotjo a senzills hotels i també faig càmping a l’interior del Parc Nacional del Serengeti i de l’Àrea de Conservació del Ngorongoro. En concret, aquesta és la llista de llocs on acabo dormint:

🏡 Arusha Tourist Inn: Un senzill hotel situat al centre d’Arusha. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Jambo Lodge: Un lodge situat al poble de Mto wa Mbu, a prop del Parc Nacional Manyara. Durant els safaris amb grup és habitual fer una nit a aquest poble abans d’arribar al Serengeti. L’allotjament és senzill, però està net i és acceptable. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐

🏡 Nguchiro Campsite: Un dels càmpings municipals a l’àrea de Seronera, al centre del Parc Nacional Serengeti. El càmping no té cap separació amb la sabana, i per tant poden passejar-se els animals salvatges per allà. Hi ha lavabos i dutxes amb aigua freda. Però cal portar les tendes i el material per cuinar (si es viatge amb una agència, se’n encarreguen ells). 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Nyani Campsite: Un altre càmping municipal al centre del Parc Nacional Serengeti. Molt similar a l’interior.1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Simba Campiste: El càmping municipal més proper al cràter del Ngorongoro. Està situat dins l’àrea de conservació del Ngorongoro. Sovint els búfals passegen entre les tendes durant la nit, i també és habitual escoltar hienes i lleons. Els lavabos i dutxes estan renovats, i estan en molt bon estat. És un dels millors càmpings de Tanzània. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Fig Tree Lodge: Un altre lodge senzill dins del poble de Mto wa Mbu. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐

🏡 Crest Safari Lodge: Un allotjament molt tranquil a les afores d’Arusha. Habitacions molt còmodes i àmplies. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

Viatjar a Tanzània: els parcs nacionals del nord del país

El Parc Nacional Tarangire

El Parc Nacional Tarangire és el parc dels baobabs i els elefants. La silueta dels grans baobabs dibuixen un paisatge per on no és complicat trobar grans agrupacions d’elefants, que s’apropen a aquests arbres per rascar-se o afilar els seus ullals.

Tarangire és el sisè parc nacional més gran de Tanzània, i té una extensió de 2.850 km². Sobretot durant l’època seca, de juny a novembre, és un parc excepcional per fer-hi safaris. Durant aquests mesos un gran nombre d’herbívors es concentren al parc, al voltant de 55.000, buscant la poca aigua disponible a la zona.

A part dels elefants, també és molt habitual veure girafes, zebres, nyus, impales i búfals. Pel que fa als felins, els lleons s’acostumen a poder observar en un bon nombre de safaris. I amb una mica de sort, es pot veure algun lleopard o guepard.

📚 Més informació: Guia del Parc Nacional Tarangire i la meva experiència

Com arribar al Parc Nacional Tarangire

Aquest parc nacional es troba a uns 110 kilòmetres d’Arusha. Es triga unes 2 hores i mitja a arribar-hi amb cotxe.

La meva experiència al Parc Nacional Tarangire

Durant el meu viatge a Tanzània vaig fer dos safaris a aquest parc nacional, en tots dos vaig poder gaudir d’observacions molt properes de diversos grups d’elefants, molts d’ells amb alguna cria molt joveneta. Durant el primer safari també vaig veure un guepard, tot i que força lluny, i una parella de lleones adultes.

El millor moment va arribar a la part final del segon safari a aquest parc nacional. Vaig poder un grup de lleones i de cadells d’uns tres mesos dormint a les branques d’un arbre. Va ser una observació llarga i força pròxima, ideal per gaudir al màxim dels reis de la sabana.

El Parc Nacional del Llac Manyara

El Parc Nacional del Llac Manyara és un petit parc del nord de Tanzània. Dues terceres parts de la superfície de 300 km2 d’aquest parc estan ocupades pel seu llac. Un llac que durant els últims anys ha deixat de tenir flamencs, que durant molt de temps van ser un dels grans atractius del parc.

Actualment, els protagonistes d’aquest parc són els seus elefants i els cercopitecs blaus. També són força famosos els lleons escaladors d’aquest parc, tot i que són força complicats de veure.

Com arribar-hi

Per carretera des d’Arusha, s’arriba a aquest parc nacional després d’1 hora i 30 minuts. Algunes zones de la part nord del parc són molt concorregudes per un gran nombre de turistes, sobretot a la tarda.

La meva experiència

A l’últim matí del safari de sis dies pel país, vaig poder visitar aquest parc nacional. El safari va ser força decebedor. A part de poder veure algun grup d’elefants i alguns exemplars de cercopitec blau, vaig notar que hi havia molt poca fauna. Segurament va ser el safari menys interessant dels que vaig fer al viatjar a Tanzània. Pel que em va dir el guia, els animals es mouen entre el Parc Nacional Tarangire i el Parc Nacional Manyara segons la disponibilitat de menjar i aigua. Segons l’època es concentren majoritàriament a un dels parcs.

 

L'àrea de Conservació del Ngorongoro

L’Àrea de Conservació del Ngorongoro ocupa una superfície de 8.300 km² i s’estén sobre la part oriental de la Vall del Rift, al sud-est del Parc Nacional del Serengeti. Encara hi continuen vivint uns 40.000 pastors Masaais, que conviuen amb l’abundant fauna salvatge de la zona.

Recórrer aquesta àrea de conservació, que és Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO, és fer un viatge entre una gran varietat d’entorns. A l’entrada, un frondós bosc selvàtic emmuralla la carretera, i dificulta l’observació de qualsevol animal. Després d’uns 20 minuts d’ascens, s’arriba a un dels punts més espectaculars: el mirador del cràter del Ngorongoro. Aquesta enorme caldera de 20 kilòmetres de diàmetre és l’hàbitat de més de 25.000 animals de diferents espècies, que viuen allà durant tot l’any. És una de les millors zones per fer safaris a Tanzània durant tot l’any, i un dels pocs llocs on és relativament freqüent poder veure el rinoceront negre.

A mesura que es continua avançant per la polsegosa pista de terra que travessa aquesta regió, la vegetació desapareix i les planícies semblen no tenir final. Les girafes, les zebres, els nyus o les gaseles, són els grans protagonistes d’aquesta àrea de sabana. On també es mouen els grans depredadors, especialment lleons i guepards.

A la part sud de l’Àrea de Conservació del Ngorongoro, el llac Ndutu és testimoni d’un dels espectacles naturals més impressionants del món. Des de finals de gener fins a principis de març s’hi concentren fins a dos milions de nyus, per tal de donar llum a les noves generacions. Això també atrau un gran nombre de depredadors. Convertint acosta zona en una de les més interessants per veure fauna salvatge.

Algunes de les altres zones atractives dins d’aquesta àrea de conservació són el llac Eyasi i el llac Natron, des d’on es pot veure i ascendir el volcà Oldoinyo Lengai (l’únic volcà actiu de Tanzània).

Com arribar a l’Àrea de Conservació del Ngorongoro

La manera més habitual d’arribar a l’Àrea de Conservació del Ngorongoro per carretera és reservant un safari amb cotxe. En general, els safaris comencen a la ciutat d’Arusha i es triga unes tres hores a arribar fins a la porta d’entrada, la Lodoare Gate.

La meva experiència

Per arribar al Serengeti, el més usual és haver de travessar l’Àrea de Conservació del Ngorongoro, així que vaig acabar passat per aquest territori diverses vegades. En cada recorregut, un dels moments àlgids va ser la parada al mirador del cràter del Ngorongoro. És un paisatge únic. Amb els prismàtics, es poden identificar les grans manades d’herbívors i, fins i tot, veure algun elefant.

Circulant per aquesta àrea de conservació, on s’anaven succeint els petits poblats dels Masaais, sobretot vaig veure girafes, zebres, gaseles de Thomson i gaseles de Grant.

També, durant el primer safari, vam dirigir-nos fins al sud del parc buscant la gran migració. Vam trobar milers de nyus pasturant entre verdes planícies, i també un grup de lleons i lleones, que descansaven tranquil·lament. Ben a prop d’allà, vam aturar-nos per fotografiar el llac Ndutu i els seus flamencs. Tot i això, a aquesta zona no hi ha cap zona on estigui permès acampar, així que només vam poder-hi estar un parell d’hores abans de dirigir-nos cap al centre del Serengeti.

Vaig fer dos safaris pel cràter del Ngorongoro. És una zona excepcional. Es veuen animals constantment i és força senzill veure lleons. Durant el segon safari, vaig veure de ben a prop un imponent rinoceront negre.

El Parc Nacional del Serengeti

El Parc Nacional del Serengeti és un dels ecosistemes més salvatges i impressionants que es poden conèixer al viatjar a Tanzània. Serengeti amb llengua masai significa planícia sense fi. Un nom totalment adient. La sabana d’aquest parc nacional sembla infinita.

Al Serengeti hi ha la concentració de lleons més gran d’Àfrica; també són força abundants els lleopards, sobretot a l’àrea de Seronera; i els guepards són freqüents a les planícies del sud.

La monotonia de la sabana només la trenquen algunes acàcies solitàries i també unes formacions rocoses molt típiques d’aquesta zona de Tanzània, que es coneixen com a kopjes. És molt fàcil pensar en les escenes del Rei Lleó en veure grups de lleons i lleones descansant a la part alta d’aquestes roques.

El Serengeti també és el territori on, juntament amb el Masai Mara, es produeix la gran migració de nyus i altres herbívors. Un moviment de milions d’animals, que es mouen circularment per tal de buscar les pastures fresques i verdes. És un dels espectacles de vida salvatge més impressionants del planeta.

Al llarg del Parc Nacional del Serengeti també és força comú veure elefants, girafes, hipopòtams, búfals, zebres, nyus i hienes. L’única espècie dels Big 5 que és força complicada de veure aquí és el rinoceront negre.

📚 Més informació: Safari a Tanzània: El Parc Nacional Serengueti

Com arribar-hi

Es pot arribar al Serengeti volant des d’Arusha, però l’opció més econòmica i habitual és fer-ho amb cotxe 4×4. El trajecte dura entre sis i vuit hores, i són uns 325 kilòmetres. Bona part d’aquest recorregut es fa per l’interior de l’Àrea de Conservació del Ngorongoro, on les bones vistes i l’observació de fauna està pràcticament assegurada. 

La meva experiència

Unint els dos safaris que vaig fer durant el viatge a Tanzània, vaig acabar passant dues tardes, un dia sencer i dos matins al Parc Nacional del Serengeti. Encara que no va ser fàcil trobar alguns dels animals més representatius del parc, vaig quedar fascinat amb aquest territori.

Durant un dels matins vaig tenir la sort de poder observar i fotografiar un lleopard mentre inspeccionava el seu territori. També vaig veure una parella de lleons a la part alta d’un kopje, una de les escenes que més ganes tenia de veure.

Veure elefants no va ser fàcil, però també durant un matí vam passar una hora envoltats d’un nombrós grup d’elefants. Alguns d’ells eren alguns dels exemplars més grans que he vist mai.

El Serengeti també es poden veure molts hipopòtams, mentre descansen a les seves piscines (zones d’aigua estancada i poc profunda). Vaig passar diferents estones veient-los i fotografiant-los.

Ara bé, un dels moments més intensos de la meva estada per aquest parc nacional va ser durant l’estada al càmping Nguchiro. Al vespre, quan encara hi havia llum, un grup de girafes es van apropar moltíssim al campament. Contemplar-les amb silenci, mentre menjaven sota una fina pluja, va ser meravellós. A la nit, un elefant va apropar-se també el càmping. Una visita molt emocionant i també inquietant.

Viatjar a Tanzània: altres zones interessants

Quan preparo un viatge, sempre hi ha llocs que investigo i trobo interessants, però que finalment no acabo visitant. A Tanzània em vaig quedar em ganes de fer una ruta més llarga i totalment personalitzada, que no vaig poder fer al decidir fer safaris amb grup per reduir el cost del viatge. Aquestes són algunes de les zones interessants del país que no vaig poder visitar durant aquest viatge:

El Kilimanjaro, amb els seus 5.895 metres d’altitud, és el sostre d’Àfrica. Un dels emblemes d’aquest continent. Aquesta muntanya d’origen volcànic es pot ascendir sense tenir grans coneixement tècnics. Tot i això, donada l’alçada és necessari prendre certes precaucions i tenir un bon estat de forma física.

Per pujar és necessari contractar un guia, un cuiner i dos portadors. Això fa que sigui força car. No està permès fer l’ascensió per lliure.

Les dues rutes més populars són la ruta Marangu (5 dies) i la ruta Machame (7 dies). La segona, al ascendir de manera més progressiva, té un rati d’èxit superior.

Pels viatgers menys aventurers, també es poden fer rutes d’un o dos dies per les cotes baixes del Parc Nacional Kilimanjaro. També hi ha cascades interessants per la zona, com la cascada Materuni i la cascada Marangu.

Pels qui busquen fer un safari sense haver d’allunyar-se massa de la ciutat d’Arusha, el Parc Nacional d’Arusha és la millor opció. És un parc nacional petit, i en el que no hi ha cap dels grans depredadors, però es poden veure girafes, zebres, búfals i elefants. També és una zona molt bona per veure còlobs blanc-i-negre i cercopitecs blaus.

A dins d’aquest parc, a part de poder fer-hi safaris amb cotxe es poden fer rutes a peu i també amb barca.

El Mount Meru, amb una alçada de més de 4.500 metres, és la segona muntanya més alta del país, després del Kilimanjaro. El Mount Meru és també conegut per la seva importància espiritual i cultural per a les comunitats locals. Les seves vessants estan cobertes de densa vegetació tropical i la seva cima és coronada per una espectacular caldera, un espectacle impressionant per als excursionistes i els amants de la natura.

Per ascendir aquesta muntanya també cal anar acompanyat d’un guia, cuiner i portadors. La ruta més habitual dura quatre dies.

 

El Llac Natron és un llac salí situat al nord de Tanzània, a prop de la frontera amb el Kenya. El seu alt contingut en sodi i minerals fa que les seves aigües siguin extremadament alcalines i inhòspites per a la majoria de formes de vida, però això no impedeix que s’hi pugui trobar una gran varietat d’aus, especialment flamencs. A prop del llac Natron, es troba el volcà Ol Doinyo Lengai, que en maasai significa “muntanya de Déu”. Aquest volcà actiu és conegut per les seves erupcions de lava negra, una de les poques del món, el que el converteix en una destinació popular per als amants de la natura. Veure la sortida de sol des del Llac Natron amb l’Ol Doinyo Lengai de fons és un espectacle visual.

Als parcs nacionals del sud de Tanzània es troba una gran riquesa natural, malgrat ser poc coneguts, són una visita obligada per als amants de la fauna salvatge. El Parc Nacional de Nyerere (abans conegut com a Selous), reconegut per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, és el més extens de Tanzània i és una zona excel·lent per veure la majoria d’herbívors de la sabana i també grans manades de lleons. El Parc Nacional de Mikumi és famós per la seva població d’elefants, búfals i hipopòtams. També hi ha lleons, però les observacions són ocasionals. Per últim, el Parc Nacional de Ruaha, la segona àrea protegida més gran de Tanzània, és l’indret perfecte per a la contemplació de depredadors, com els lleons o els escassos gossos salvatges.

Si es fa una ruta pels parcs nacionals del sud de Tanzània, tampoc es pot deixar de visitar el Parc Nacional de les muntanyes de Udzungwa. Es poden fer moltes excursions per aquest parc nacional, entre les que destaquen l’ascensió fins a la cascada Sanje i les rutes per observar l’endèmic còlob vermell de les muntanyes Udzungwa.

Viatjar a Tanzània i dedicar uns dies a l’arxipèlag de Zanzíbar pot ser el punt culminant del viatge. Les platges de sorra blanca i les aigües cristal·lines de l’oceà Índic són el perfecte lloc per relaxar-se i desconnectar. A més a més, Zanzíbar és una illa plena de cultura i història, amb influències àrabs, hindús i africanes. La ciutat de Stone Town, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és un laberint de carrers estrets, mercats i mosques, que reflecteixen la rica història de l’illa.

 

Tots els recursos per viatjar a Tanzània

VOLS BARATS

Les millors ofertes de vols a Tanzània aquí.

ALLOTJAMENTS

Els millors preus en allotjaments a Tanzània aquí.

VIATGE SEGUR

Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

DINERS

La millor targeta per viatjar aquí.

La millor manera de fer transferències a l’estranger per reservar un safari aquí.

ACTIVITATS

Troba les activitats més interessants i diverses per fer a Tanzània aquí.