Viatge a Sudàfrica

Itinerari, millors zones i preparatius del viatge

Fer un viatge a Sud-àfrica és una fantasia per qualsevol amant de la naturalesa i els animals salvatges. Aquest país és ideal per descobrir per lliure, i dins del seu extens territori amaga una gran diversitat de zones per visitar. Hi ha extensos parcs nacionals on es poden fer safaris per veure animals salvatges; una interessant costa, amb platges llarguíssimes, pingüins i balenes; muntanyes i boscos que conviden a caminar; i algunes de les ciutats més cosmopolites del continent africà.

El Parc Nacional Kruger, la Ciutat del Cap i la Garden Route són els tres grans protagonistes en la majoria dels viatges a Sud-àfrica. Però es poden organitzar rutes molt diferents segons els gustos del viatger. El que està clar és que aquest país no decep a ningú.

Abans de començar el viatge a Sud-àfrica

Com arribar a Sud-àfrica

Per fer un viatge a Sud-àfrica el més normal és arribar amb avió a l’Aeroport Internacional de Johannesburg. També hi ha vols directes des d’Europa fins a l’Aeroport Internacional de Ciutat del Cap, però en general acostumen a ser més cars.

En cas de volar a alguna ciutat sud-africana fent una escala a dins del país, al primer aeroport d’entrada al país caldrà passar el control de passaports, recollir l’equipatge i tornar-lo a facturar a unes cintes especials pels passatgers en trànsit.

Com moure’s per Sud-àfrica

Sud-àfrica és un país ideal per descobrir per lliure amb cotxe de lloguer. En general, les carreteres estan en bon estat. Tot i això, a algunes zones del país pot haver-hi forats a la carretera (potholes), així que cal conduir amb atenció per tal d’esquivar-los.

Es pot conduir pel país amb qualsevol classe de cotxe. I també es poden fer safaris pel Parc Nacional Kruger amb qualsevol mena de vehicle.

En cas de no poder o voler conduir, el transport públic no és massa pràctic per arribar a la majoria dels punts interessants. En aquest cas, una bona opció és organitzar els trasllats i activitats a través de l’allotjament o amb agències locals. Aquests són alguns recursos útils:

 • SafariBookings.com: és pràctic sobretot per si es volen reservar safaris (principalment a l’àrea del Kruger) amb agències locals.
 • Bazbus: un bus turístic per descobrir la Garden Route amb llibertat.
 • Civitatis: un portal des del qual es poden contractar moltes activitats, principalment a les ciutats i altres punts turístics.

Donat que les distàncies entre alguns punts de Sud-àfrica són molt grans, també és habitual agafar vols interns durant un viatge a Sud-àfrica. Algunes de les companyies que ofereixen aquests vols són Airlink i FlySafair.

On dormir

Al llarg de Sud-àfrica hi ha una gran oferta d’allotjaments. Abunden els hotels, hostals, lodges i guesthouses. La majoria d’ells apareixen a Booking.com. Es poden trobar habitacions dobles amb bany privat per uns 20 € la nit.

A més, a aquest país també hi ha una gran tradició a acampar. Per això hi ha molts càmpings (per tendes i caravanes) a moltes zones del país. El cost de les parcel·les acostuma a ser d’uns 10 € la nit.

També es pot dormir als càmpings que hi ha a l’interior dels parcs nacionals (per exemple al Parc Nacional Kruger). A aquests càmpings hi ha l’opció d’acampar, però també de dormir en bungalous o petites cases. En aquest cas cal reservar-ho a través de la web de SanParks. És recomanable fer les reserves amb antelació (s’obren amb 11 mesos per anticipat, pots consultar-ho aquí).

Telèfons d’emergències

El telèfon d’emergències a Sud-àfrica és el 112.

El telèfon d’emergències consulars espanyoles és el +27 (0) 76 114 61 51 (Pretòria) o el +27 (0) 76 114 61 52 (Ciutat del Cap).

Vacunes

No hi ha cap vacuna obligatòria per viatjar a Sud-àfrica. Algunes són aconsellables, com la de l’hepatitis, el tètanus i la febre tifoide.

Com sempre, es recomana anar a un centre de medicina del viatger uns mesos abans per rebre tota la informació sanitària adequada al teu viatge i historial mèdic.

Malària

Si es té previst fer un viatge a Sud-àfrica, cal tenir en compte que hi ha malària a algunes zones del país. En concret, la zona del Parc Nacional Kruger és on hi ha més risc de contraure aquesta malaltia (sobretot durant l’època de pluges). Hi ha altres zones del país on no hi ha risc de malària ni altres malalties tropicals (com Johannesburg, Ciutat del Cap, el Parc Transfronterer del Kgalagadi o la Garden Route).

Si es visiten les zones amb risc de malària, és bàsic seguir totes les mesures per evitar picades de mosquits: un bon repel·lent, mosquitera i roba de color clar i de màniga llarga.

En la majoria dels casos s’aconsella la medicació de profilaxis contra la malària. De nou, el millor és consultar-ho amb un metge d’un centre de medicina tropical o d’atenció al viatger.

Targeta SIM

Si es fa un viatge a Sud-àfrica per lliure, es pot comprar una targeta SIM local per tenir internet al país. Una de les companyies amb millor cobertura és Vodacom. Als aeroports de Johannesburg i Ciutat del Cap es pot comprar una targeta SIM.

En el meu cas vaig comprar-me una targeta SIM amb Vodacom per 30 dies, que incloïa 20 GB. Vaig pagar 599 rand (uns 30 euros). Un cop es té la targeta, es poden comprar més GB o renovar el paquet enviant un missatge al *135# i pagant amb targeta de dèbit o crèdit.

A la majoria d’hotels del país hi ha wifi gratuït. Però, en canvi, no hi ha wifi als càmpings dels parcs nacionals.

Tipus d’endoll

A Sud-àfrica els endolls són de tipus M. És un endoll força particular, i que no acostuma a estar inclòs als convertidors universals.

Idioma

Sud-àfrica té onze idiomes oficials i, a més, reconeix vuit idiomes no oficials com a idiomes nacionals. Les llengües oficials són: l’anglès, l’afrikaans, el sesotho, el tswana, el sotho del nord, el ndebele del sud, el swazi, el xosa i el zulu.

Entre aquests idiomes, el tres més parlat a les llars sud-africanes són el zulu (un 23,8 %), el xosa (un 17,6 %) i l’afrikaans (13,3 %).

L’anglès és la llengua predominant al govern i als mitjans de comunicació. I és una llengua que és dominada per la majoria d’habitants de les zones urbanes. Sabent anglès, no tindràs cap problema per moure’t i viatjar pel país.

Capital

Sud-àfrica té tres capitals: Pretòria (capital executiva), Ciutat del Cap (capital legislativa) i Bloemfontein (capital judicial).

Visat

Els ciutadans espanyols no necessiten visitat per entrar a Sud-àfrica, per estades de turisme de menys de 90 dies.

Zona horària

La zona horària de Sud-àfrica és la GMT+2 (una hora de diferència horària amb Catalunya durant l’horari d’hivern. Durant l’horari d’estiu no hi ha diferència horària).

Clima

A la major part de Sud-àfrica hi ha un clima temperat. Els estius són calorosos i els hiverns més frescos. Donat que Sud-àfrica es troba a l’hemisferi sud, els mesos de les estacions són:

 • Primavera: de setembre a novembre.
 • Estiu: de desembre a febrer.
 • Tardor: de març a maig.
 • Hivern: de juny a agost.

Igualment, donat que és un país força gran, el clima canvia bastant segons la zona. A la regió del Cap Occidental el clima és mediterrani; a l’interior del país en general les temperatures són més altes durant el dia, però les nits són més fredes;  al nord-est del país, on hi ha el Parc Nacional Kruger, el clima és subtropical, i la temperatura mitjana és més alta.

Moneda

La moneda oficial de Sud-àfrica és el Rand (ZAR). Ara mateix (juny de 2023), 1 euro equival a 19,88 ZAR. Per fer canvis mentalment, a mi m’anava bé tenir present que 100 ZAR són uns 5 euros.

A Sud-àfrica, a diferència d’altres països d’Àfrica on es fan servir els dòlars, tot es paga amb la moneda local.

Els pagaments amb targeta estan força acceptats a la majoria d’establiments, i no apliquen cap suplement per pagar amb aquest mitjà.

Preus

Els preus a Sud-àfrica són lleugerament més econòmics que a Catalunya. Sobretot els preus dels allotjaments i els restaurants són més barats que a Catalunya.

Aquests són alguns exemples dels preus que pots trobar durant un viatge a Sud-àfrica:

 • Preu d’un plat combinat a un restaurant local: 100 ZAR.
 • Preu d’un primer i segon plat a un restaurant d’un hotel estàndard: 150 ZAR.
 • Una ampolla d’aigua d’un litre i mig: 10 ZAR.
 • Un litre de benzina: 23,40 ZAR.
 • Allotjament a una habitació doble estàndard a un hotel a Ciutat del Cap: 600 ZAR.
 • Acampar a un dels càmpings dels parcs nacional: Entre 360 ZAR i 500 ZAR (varia segons el càmping i si s’escull una plaça amb electricitat o no).
 • Dormir a un bungalou o xalet a un dels càmpings dels parcs nacionals: Entre 1.500 ZAR i 2.300 ZAR (per dues persones).
 • Permís d’entrada al Parc Nacional Kruger: R460 per dia pels turistes internacionals. Per estades de més de vuit dies, surt més econòmic comprar una Wild Card, que permet accedir a la majoria de parcs naturals i reserves naturals del país. La Wild Card individual costa R3.575 i la Wild Card per parella R5.585.

Propines

Les propines durant un viatge a Sud-àfrica són habituals en els serveis turístics. És usual donar una propina d’entre un 10% o 15% de l’import total als restaurants o després d’alguna activitat turística. També als hotels és comú deixar propina pels personal de neteja.

Fer un viatge a Sud-àfrica per lliure és segur si se segueixen un conjunt de precaucions bàsiques. Igualment, no es pot negar que a aquest país hi ha uns alts índexs de criminalitat i que la inseguretat és un dels problemes principals.

Durant la meva ruta de tres mesos pel país no vaig viure cap situació problemàtica, ni vaig tenir sensació d’inseguretat. Però és cert que em vaig moure principalment pels parcs nacionals (són les àrees més segures del país). A més, en tot moment vaig anar amb compte, i vaig tenir molt presents aquests consells de seguretat bàsics.

Consells de seguretat a Sud-Àfrica

 • No conduir de nit.
 • Abans de fer qualsevol ruta amb cotxe, revisar bé l’itinerari i intentar anar sempre per carreteres principals. En cas de dubte, es pot preguntar a l’allotjament sobre quina és la millor ruta.
 • Moure’s per zones turístiques i si es té previst sortir dels punts més coneguts, demanar abans consell a algun local (centre d’informació turística o a l’allotjament).
 • No exhibir objectes de valor (diners, joies, càmeres…), sobretot en zones urbanes. A dins els parcs nacionals és segur fer fotos, ja que són zones on l’accés està controlat i la seguretat és molt més alta.
 • Portar pocs diners amb efectiu.
 • Tenir una fotocòpia en paper i una còpia al núvol dels documents d’identitat (passaport, DNI i carnet de conduir). Així en cas de robatori, totes les gestions seran molt més senzilles.
 • Fora de les zones amb accés regulat, no fer excursions sol/a. Sempre és molt millor anar amb grup. En concret, si es té previst pujar caminant a la Table Mountain, és molt important no anar sol.
 • Si es visita el Kruger, és molt més segur entrar per les portes del sud del parc (Melalane o Cocodrile Bridge). En cas d’optar per alguna de les altres portes d’entrada, sempre cal evitar la Numbi Gate (hi ha hagut problemes de seguretat recentment).
 • Conduir amb el pestell de les portes baixat i les finestres baixades. I evitar aturar-se a la carretera.
 • Per moure’s per les grans ciutats, Uber acostuma a ser una bona opció.
 • Cal tenir precaució especial a les grans ciutats com Ciutat del Cap, Johannesburg o Durban.

Viatjar a Sud-àfrica ben assegurat

Seguint aquestes recomanacions, el més probable és que  no tinguis cap problema durant el viatge a Sud-àfrica. Però igualment és molt recomanable disposar d’una bona assegurança de viatges, amb cobertura davant de problemes de salut o robatoris. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo, i és la companyia que recomano. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5 % de descompte.

Millor època per fer un viatge a Sud-áfrica

calendari amb els millors mesos per fer un viatge a Sud-àfrica

Millor època

Juny, setembre i octubre

Sud-àfrica és un destí interessant durant tot l’any, i el clima no acostuma a ser un impediment. A més, donat que hi ha diverses zones climàtiques al llarg del país, mai hi ha una situació ideal en totes les zones.

Tot i això, en general els mesos de juny, setembre i octubre acostumen a ser els millors.

El juny es troba dins l’estació seca al Parc Nacional Kruger (va des del maig al setembre), i, encara que al sud del país comença a fer fred i pot haver-hi dies plujosos, les condicions acostumen a ser bones. A finals de juny, les balenes comencen a arribar a la costa sud-africana.

Durant el setembre i l’octubre també és un bon moment per visitar el Parc Nacional Kruger (hi ha menys vegetació i les pluges encara no han arribat) i el temps comença a ser més càlid i sec a l’àrea de la Ciutat del Cap i la Garden Route. És una molt bona època per veure balenes.

Temporada alta

D’octubre a març

La temporada alta a Sud-àfrica coincideix amb la primavera i l’estiu a l’hemisferi sud. Durant el mes de desembre i gener, que és quan hi ha el període més llarg de vacances escolars al país, és quan hi ha més turisme local.

Els preus no acostumen a variar massa durant la temporada alta, però és important reservar amb antelació.

Temporada baixa

D’abril a setembre

Durant els mesos de temporada baixa, sobretot es nota una baixada significativa de turistes a Ciutat del Cap i la Garden Route. Al Kruger acostuma a haver-hi més volum de visitants, sobretot durant els caps de setmana i festius.

Algunes reserves privades ofereixen descomptes durant aquests mesos.

Bona meteorologia

D’agost a octubre

Durant aquests mesos acostuma a ploure poc al nord i centre del país. És un dels millors moments per visitar el Parc Nacional del Kruger, ja que hi ha poques precipitacions, menys vegetació i la temperatura és agradable (tot i que una mica fresca als matins i vespres).

També són bons mesos per visitar el sud del país (Ciutat del Cap i la Garden Route), perquè és el final de l’època de pluges. A més, coincidint amb el final de l’hivern, les temperatures són més agradables

Temps poc favorable

De gener a març

Durant els mesos d’estiu, el clima és força favorable al sud del país. Fa calor i plou poc.

També és l’època en què hi ha més precipitacions al Parc Nacional del Kruger. Allà l’època de pluges acostuma a ser de gener a març. Això no implica que plogui cada dia, però sí que pot suposar que hi hagi pluges molt intenses en un curt període de temps, i de vegades hi ha inundacions.

elefant durant l'alba al Parc Nacional Kruger
primer pla d'un xacal que és un dels símbols del desert del Kalahari
pingüins a Simon's Town fotografiats durant el viatge a Sud-àfrica
retrat d'un guepard al Kgalagadi al nord de Sud-àfrica

Viatge a Sud-àfrica: les millors zones per visitar

A Sud-àfrica hi ha una gran varietat de paisatges i ecosistemes. Van des de l’aridesa del desert del Kalahari als boscos plujosos de la Garden Route. També hi ha àrees de sabana al Parc Nacional Kruger i les zones d’aiguamolls d’iSimangaliso. I no es pot oblidar la costa sud-africana, un litoral d’extenses platges, on es troben l’oceà atlàntic i índic, i on es poden veure balenes, dofins, pingüins i taurons.

També hi ha un gran contrast entre les zones urbanes i la naturalesa salvatge dels parcs nacionals sud-africans. A les ciutats més turístiques (com Ciutat del Cap, Johannesburg o Durban) es pot descobrir la història i multiculturalitat d’aquest país. Hi ha una barreja interessant entre les arrels africanes i europees. La fauna acostuma a ser la gran protagonista en molts dels parcs nacionals: poder conduir entre animals salvatges és una de les experiències més fascinants d’un viatge a Sud-àfrica.

Durant el meu recorregut de tres mesos per aquest país vaig centrar-me a conèixer profundament poques zones del país. Però tenint en compte que es poden fer rutes molt diverses, he preferit agrupar aquí tots els atractius més importants de Sud-àfrica:

El Parc Nacional Kruger

Amb una extensió de quasi 20.000 km2, el Parc Nacional Kruger és la reserva de fauna més extensa d’Àfrica. És una de les millors zones on fer safaris, i intentar veure els famosos Big 5 (lleó, lleopard, elefant, rinoceront i búfal). També hi ha algunes zones del parc en què és habitual veure guepards i gossos salvatges africans, dues espècies d’animals en perill d’extinció.

Una de les particularitats del Kruger és que és un parc molt senzill de recórrer per lliure. Totes les pistes que travessen el parc estan en molt bon estat (algunes són asfaltades i altres de terra), i es pot conduir per allà fàcilment amb qualsevol mena de cotxe.

A més, hi ha un bon nombre de càmpings a l’interior del parc nacional. Es pot acampar, però també dormir en bungalous o petits xalets. Les reserves es poden fer online a través de la web de SanParks.

Si es prefereix gaudir d’aquest territori d’una forma més exclusiva, també hi ha l’opció d’allotjar-se a alguns dels lodges de les reserves privades que envolten el parc. Acostumen a ser allotjaments de luxe, que inclouen el menjar i dos safaris per dia. D’entre aquestes reserves, una de les més recomanades és la reserva de Sabi Sands, famosa pels seus lleopards i lleons.

Millors mesos per visitar el Kruger

El Kruger es pot visitar durant tot l’any i sempre ofereix una experiència inoblidable. Tot i això, durant l’estació humida (d’octubre a abril) poden haver-hi pluges torrencials que dificultin els safaris (sobretot durant els mesos centrals). També és una època en què hi ha més vegetació, i això dificulta l’observació d’animals.

En general els millors mesos per visitar el parc són de maig a setembre. En concret, l’agost i el setembre són molt bona opció.

Dies recomanats per passar al Kruger

Per tenir l’oportunitat de veure més animals i en situacions variades, com a mínim val la pena dedicar quatre dies complets al parc. Pels més aficionats a la naturalesa i la fotografia, recomano passar com a mínim deu dies al parc.

Altres zones properes interessants

A prop del Kruger hi ha un dels paisatges més fascinants del país: el Blyde River Canyon (el tercer canyó més gran del món). Es pot fer una ruta amb cotxe, coneguda com la Ruta Panorama, per visitar els diferents miradors d’aquest canyó.

Si es disposa de més dies, també es poden visitar les coves de Sudwala, les coves conegudes més antigues del món.

fotografiar aquest gos salvatge durant el viatge a Sud-àfrica va ser un dels grans moments de la ruta

elefant menjant al costat d'una bassa al sud del Parc Nacional Kruger

el paisatge del riu Olifants és un dels més bonics del Kruger a Sud-àfrica

El Parc Transfronterer del Kgalagadi

El Parc Transfronterer del Kgalagadi és una de les joies menys conegudes de Sud-àfrica. És una àrea de conservació única, situada al Desert del Kalahari, i on també es poden fer safaris per lliure fàcilment.

Aquest parc ocupa part de Sud-àfrica i part de Botswana. Per visitar la zona de Botswana cal tenir més experiència, ja que els camins són més complicats i els càmpings més salvatges. Però tot el territori de Sud-àfrica està molt més preparat per poder moure’s per lliure. Tot i això, es recomana recórrer el parc amb un 4×4.

El paisatge àrid del Kalahari és incomparable. A més, el nombre de visitants està molt limitat, i això fa que les observacions d’animals acostumin a ser de molta qualitat. És una zona excel·lent per veure els tres grans felins (lleons, lleopards i guepards). També són freqüents els albiraments d’animals força complicats de veure en altres zones, com el ratel, el caracal o el gat salvatge africà.

Si es visita aquest parc, és molt recomanable dormir a l’interior de la reserva. Al territori sud-africà es poden fer les reserves a través del web de SanParks. És molt important reservar amb antelació, perquè és un parc molt apreciat pels sud-africans i a l’haver-hi poques places, acostuma a omplir-se tot al primer dia en què s’obren les reserves (onze mesos abans).

Millors mesos per visitar el Kgalagadi

En general, es considera que els mesos d’hivern (de maig a setembre) són els millors per visitar el Parc Transfronterer del Kgalagadi durant un viatge a Sud-àfrica. El mes de març i l’abril també acostumen a ser bons mesos, ja que coincideixen amb el final de l’època de pluges i els animals abunden al llarg dels cursos fluvials, on hi ha més menjar.

De novembre a febrer normalment fa molta calor. Les altes temperatures (també a la nit) poder arribar a ser sufocants i força desagradables. L’avantatge d’aquest període de l’any és que els animals depenen molt més de l’aigua de les basses d’aigua i és molt més fàcil veure’ls hidratant-se.

Dies recomanats per passar al Kgalagadi

El Parc Transfronterer del Kgalagadi està força allunyat de la resta de punts turístics del país. Per arribar-hi des de Johannesburg cal conduir unes 11 hores, i des de Ciutat del Cap unes 11 hores i mitja. L’altra opció és volar a Upington, que es troba a dues hores i mitja del parc.

Per això, donat que és complicat arribar fins allà, és recomanable com a mínim dedicar-hi set dies. A més, al desert la densitat de fauna és força més baixa, i alguns dies poden ser poc productius pel que fa a albiraments d’animals.

Altres punts d’interès a prop del Kgalagadi

La regió en què es troba el Parc Transfronterer del Kgalagadi es coneix com el Green Kalahari. Dins d’aquesta zona també destaca el Parc Nacional Augrabies Falls. Encara que el més famós d’aquesta àrea de conservació són les seves cascades, també es poden fer safaris (amb cotxe i a peu).

També pot ser interessant visitar el poble de Kenhardt i el seu entorn àrid o el poble de Postmasburg (i la Reserva Natural Witsand).

retrat d'un guepard fotografiat durant un safari al Parc Nacional del Kgalagadi

un lleopard mascle caminant entre les dunes del Kalahari, va ser un moment top del meu viatge a Sud-àfrica

un bonic caracal bevent aigua en una bassa al desert

Ciutat del Cap i la Península del Cap

Ciutat del Cap és la ciutat més turística de Sud-àfrica. A aquesta ciutat hi ha una barreja cultural interessant, i es pot conèixer part de la història del país. També és una bona zona per provar la gastronomia local, sobretot al barri de Waterfront.

De tota manera, el que fa especial la Ciutat del Cap és la seva ubicació espectacular. Situada entre les muntanyes i el mar. La Table Mountain és una de les meravelles naturals més famoses de la ciutat, i es pot ascendir caminant o amb telefèric. També són famoses les vistes des de Lion’s Head i la platja de Muizenberg.

A uns quaranta minuts de la ciutat, es troba l’emblemàtica Península del Cap, que està protegida dins el Parc Nacional de la Table Mountain. Un punt imprescindible aquí és la platja de Boulders, on hi ha una colònia de pingüins africans. També es pot conduir i caminar fins al Cap Point i l’icònic Cap de Bona Esperança.

Millors mesos per visitar la ciutat i Península del Cap

Durant un viatge a Sud-àfrica, es pot gaudir d’aquesta zona en qualsevol mes de l’any. El temps acostuma a ser més favorable entre el desembre i el març.

Dies recomanats per conèixer la ciutat i el seu entorn

Per poder recórrer la ciutat i els seus voltants amb calma, el millor és dedicar-hi com a mínim tres dies. Els bàsics de la ciutat es poden conèixer durant un dia. La resta dels dies es poden dedicar a gaudir del seu entorn natural.

Què més veure a prop de la Ciutat del Cap

Els voltants de Ciutat del Cap també són famosos pels cultius de vinyes i el seu vi. Es pot fer una sortida d’un dia per conèixer aquests paisatges i fer un tast dels vins de la zona. La regió vinícola de Franschhoek és una de les més destacades.

Pel que fa als espais naturals, si es disposa de prou dies, també es mereix una visita el Parc Nacional Marí de la Costa Oest. És una molt bona zona per gaudir del paisatge del litoral, observar ocells i diferents espècies d’antílops.

un pingüí africà sortint de l'aigua a la Península del Cap

el paisatge de l'icònic i històric Cap de Bona Esperança al sud de Sud-àfrica

un damalisc envoltat de vegetació i fotografiat a prop d'una de les platges de la Península del Cap durant el viatge a Sud-àfrica

Hermanus, el Cap Agulhas i De Hoop

A l’oest de Ciutat del Cap, hi ha tres indrets interessants que val la pena: Hermanus, el Cap Agulhas i la reserva natural De Hoop.

Hermanus és un encantador poble costaner i té fama de ser la millor zona del país per veure balenes. Els grans cetacis es poden veure des de finals de juny fins a mitjans de novembre. Hi ha diferents camins pel litoral, per observar aquestes majestuoses criatures de la costa. Tot i això, per veure-les de més a prop és recomanable fer una sortida amb vaixell.

El Cap Agulhas és el punt més meridional del continent africà i marca la confluència dels oceans Atlàntic i Índic. És sobretot una zona emblemàtica i amb bones vistes de la costa, però el paisatge no és espectacular.

Finalment, la reserva natural De Hoop és un lloc perfecte per recórrer diferents senders que travessen dunes de sorra blanca i recorren un dels racons més pintorescos de la costa sud-africana. També es poden veure animals com zebres o elands; i durant l’època de migració de balenes sovint es poden veure els cetacis des de la costa.

Millors mesos per conèixer aquesta regió

La migració de la balena franca austral és el que marca l’època més interessant per visitar el poble d’Hermanus. En general les balenes arriben a finals del mes de juny i comencen a marxar durant el mes de novembre. Els millors mesos són l’agost, el setembre i l’octubre.

La visita del Cap d’Agulhas i la reserva natural De Hoop és interessant durant tot l’any.

Quants dies es necessiten per visitar-ho

Com a mínim es necessiten dos dies per poder visitar Hermanus (fent una sortida per veure balenes), apropar-se al Cap d’Agulhas i caminar per la reserva De Hoop.

Altres punts destacats

A prop d’Hermanus hi ha un punt de nidificació de pingüins africans, dins la reserva natural d’Stony Point.

Una mica més a l’interior, i al costat de la carretera N2, hi ha un petit parc nacional força interessant: el Parc Nacional Bontebok. Aquesta àrea de conservació es va crear per protegir un antílop anomenat damalisc (bontebok amb anglès). Es pot intentar veure aquests antílops amb cotxe o caminant, ja que no hi ha animals perilloses a dins la reserva.

També són força famoses les Cango Caves, una de les coves calcàries més boniques i populars del país.

La Garden Route

La Garden Route és el tram de costa de 200 kilòmetres que uneix la ciutat de Mossel Bay amb el petit poble de Storms River. És una zona ideal per gaudir amb cotxe de lloguer, fent múltiples paradas als pobles, ciutats, platges, miradors i reserves naturals.

Pels viatgers interessats en la cultura i les localitats sud-africanes, és imprescindible parar a Mossel Bay, George, Knysna i Plettenberg Bay.

Tot i això, el gran atractiu d’aquesta ruta són els seus paisatges i espais naturals, molts d’ells protegits dins el Parc Nacional de la Garden Route. A la secció de Wildernees els boscos i llacs conviden a fer rutes de senderisme o amb canoa. A la secció de Tstitsikamma (el punt més famós d’aquesta ruta) es pot caminar entre ponts en suspensió per observar la desembocadura al mar del riu Storms; recórrer una part de l’Otter Trail fins a una cascada que cau sobre el mar; i també fer sortides amb kayak per explorar el litoral.

Una altra parada interessant a la Garden Route és la reserva natural del Robberg. Hi ha diferents rutes de senderisme, i amb una mica de sort es poden veure ossos marins afroaustralians (cape fur seal amb anglès), dofins i una gran varietat d’ocells.

Millors mesos per recórrer la Garden Route

La Garden Route rep aquest nom perquè és una regió de Sud-àfrica on sempre plou, mantenint la vegetació ben verda i frondosa. Així que en qualsevol moment de l’any cal estar preparat per les precipitacions.

Les temperatures acostumen a ser més agradables des del mes de novembre fins al mes de març. I durant aquests mesos les precipitacions solen ser més escasses.

Dies necessaris per dedicar a la Garden Route

La Garden Route té atractius suficients com per a dedicar-hi entre cinc i set dies. Si no es disposa de tant temps, amb dos o tres dies es poden conèixer algunes de les zones més interessants i fer alguna caminada.

bosc frondós i molt verd al Parc Nacional Tsitsikamma

a la Garden Route es troben miradors imprescindibles del viatge a Sud-àfrica com el mirador de Knysnia

la cascada de Tsitsikamma que cau sobre el mar és una de les més boniques del país

veure llops marins a Sud-àfrica és sempre diversió assegurada ja que són animals molt actius i bonics de veure en llibertat

La província d'Eastern Cape

La província del Cap Oriental (Eastern Cape) no és una zona que s’acostumi a visitar durant un primer viatge a Sud-àfrica. Tot i això, té atractius interessants i algunes de les millors reserves on fer un safari al sud del país (sense risc de malària).

El Parc Nacional Addo Elephant és una de les àrees de conservació més destacades d’aquesta regió. L’any 1931 es va crear aquest parc nacional per protegir els onze elefants que quedaven a aquesta zona. Actualment n’hi ha més de sis-cents. Es poden fer safaris per lliure o amb agències. A part dels elefants, també és habitual veure búfals, zebres, kudus i, amb sort, algun lleó.

A aquesta província també hi ha dues reserves privades on es poden fer safaris més exclusius. La Reserva de Kariega i la Reserva de Shamwari. Si es vol gaudir d’unes vacances diferents, les dues reserves tenen programes de voluntariats de conservació (la duració mínima és d’una setmana).

Per altra banda, des de Port Elizabeth s’ofereixen sortides per veure cetacis (dofins i balenes) i també pingüins africans. Durant l’abril i el maig, es pot observar un fenomen de la naturalesa impressionant: la migració de la sardina.

Alguns dels altres atractius de la zona són: l’Assegaai Trail, el Kleinemonde West River Canoe Trail, el poble de Kenton on Sea i la seva platja o les platges de Jeffreys Bay (molt famoses per la pràctica de surf).

Millors mesos per conèixer aquesta província

Aquesta província sud-africana té un clima mediterrani. Des del novembre fins a l’abril és quan hi ha una temperatura més agradable i també menys precipitacions. A l’hivern els matins acostumen a ser més frescos (uns 10 ºC), però això no és un impediment per gaudir d’aquesta regió durant un viatge a Sud-àfrica.

Dies recomanats per visitar la regió d’Eastern Cape

Si només es vol conèixer el Parc Nacional d’Addo Elephant o alguna de les reserves privades, amb dos o tres dies és suficient. En cas de voler explorar amb més profunditat aquesta regió, aleshores és millor dedicar-hi una setmana.

un lleó menjant un nyu durant el voluntariat de conservació amb el que vaig acabar el viatge a Sud-àfrica

una cria d'elefant caminat busca de la seva mare fotografiada durant un safari al sud de Sud-àfrica

un bonic camí de bosc mediterrani a la provincia d'Eastern Cape

iSimangaliso i Swazilàndia

El Parc dels Aiguamolls de l’iSimangaliso és una reserva natural sud-africana que protegeix una de les àrees humides més importants del país. Aquesta reserva és Patrimoni Mundial de la Humanitat per l’UNESCO. És un dels millors llocs on veure hipopòtams i cocodrils durant un viatge a Sud-àfrica.

A uns 130 kilòmetres dels aiguamolls de l’iSimangaliso, es troba la frontera entre Sud-àfrica i Swazilàndia. Aquest petit país, també es pot visitar durant una ruta per Sud-àfrica, i és especialment famós pel Parc Nacional Hlane. És una zona excel·lent per observar i fotografiar rinoceronts. També és habitual veure lleons, elefants, girafes, hipopòtams i una gran varietat d’antílops.

Millor època per visitar aquesta zona

Per poder conèixer el Parc dels Aiguamolls de l’iSimangaliso, conduir fins a Swazilàndia i fer un parell de safaris al Parc Nacional Hlane com a mínim es necessiten tres dies.

Dies recomanats

Els millors mesos per visitar iSimangaliso són els de l’època seca (de maig a setembre). Durant aquests mesos s’acostumen a veure més animals, sobretot hipopòtams.

Els safaris als parcs nacionals de Swazilàndia són productius durant tot l’any, així que és recomanable visitar aquesta zona en qualsevol mes.

Altres punts d’interès

A prop de St. Lucia destaca la reserva natural Hluhluwe-Umfolozi Park. És una de les reserves més antigues d’Àfrica i una de les millors zones on veure rinoceronts (especialment rinoceronts blancs).

Si es fa un viatge a Sud-àfrica entre el mes de novembre i gener, des de St. Lucia també es poden contractar tours per observar la posta d’ous de les tortugues llaüt i careta.

Drakensberg i Lesotho

Pels qui busquen paisatges de muntanya, la cadena muntanya de Drakensberg és un dels millors destins a Sud-àfrica. Al llarg d’aquesta serralada es poden fer moltes excursions, que s’endinsen entre verdes valls, pugen fins alguns cims vertiginosos i s’apropen a algunes de les cascades més boniques del país.

Ben a prop d’aquestes muntanyes s’hi troba Lesotho, un petit país muntanyenc encastat dins de Sud-àfrica. Conegut com el “Regne del Cel”, Lesotho és un territori alpí, que ofereix una experiència cultural i natural inoblidable.

Millors mesos per conèixer Drakensberg i Lesotho

Tant a les muntanyes de Drakensberg com a Lesotho, els mesos secs de l’hivern (d’abril a setembre) acostumen a ser molt freds a causa de l’altitud. Per això és millor conèixer aquestes muntanyes als mesos de l’estiu a l’hemisferi sud (d’octubre a març). Durant aquests mesos sol haver-hi més pluges i boira.

Quants dies cal destinar a conèixer les muntanyes de Drakensberg i Lesotho

Si es volen fer excursions, com a mínim calen entre set i deu dies per poder gaudir amb tranquil·litat d’aquesta zona de Sud-àfrica. A Lesotho l’estat de les carreteres no és massa bo, així que és força lent moure’s pel país.

Viatge a Sud-áfrica: la meva experiència

Durant la preparació del meu viatge a Sud-àfrica, el que més em motivava d’aquest país era la possibilitat de fer safaris per lliure. No és que als altres països del sud i l’est d’Àfrica estigui prohibit fer safaris per lliure, però en general és necessari tenir més experiència conduint en entorns salvatges i inhòspits. En el cas de Sud-àfrica les pistes dels parcs estan molt ben conservades, hi ha indicacions per orientar-se a dins dels parcs i es pot dormir en càmpings amb certes facilitats.

Encara que tenia previst passar pràcticament tres mesos al país, vaig decidir centrar el meu viatge a gaudir de l’observació i fotografia de la fauna salvatge.

Dedicaria el primer mes del viatge a conèixer amb profunditat el Parc Nacional Kruger. Aquest parc nacional és un dels més espectaculars d’Àfrica. I sabia que dedicant-hi diverses setmanes, possiblement podria gaudir de moments únics observant lleons, lleopards, guepards, elefants o gossos salvatges.

Continuaria la ruta per una de les regions que sempre havia volgut visitar: el Desert del Kalahari. També passaria un mes fent safaris per lliure pel Parc Transfronterer del Kgalagadi. Havia llegit que aquesta zona de Sud-àfrica té una màgia especial, i tenia moltes ganes de comprovar-ho.

Després de dos mesos de safari, dedicaria una setmana a conèixer alguns dels punts més turístics del sud del país. Passaria dos dies a la Península del Cap; i des d’allà conduiria fins a Port Elizabeth, per gaudir durant tres dies dels paisatges de la Garden Route.

Durant les últimes tres setmanes del viatge, faria un voluntariat de conservació a la reserva privada de Kariega (Kariega Game Reserve). Vaig decidir fer un voluntariat per poder conèixer i gaudir de la naturalesa africana des d’una perspectiva diferent. Podent aportar el meu petit gra de sorra en la conservació.

DATES DEL VIATGE: Del 3 d’abril de 2023 al 26 de juny de 2023.

TIPUS DE VIATGE: Viatge en solitari per lliure.

TRANSPORT FINS AL PAÍS: Arribo a Sud-àfrica després del viatge a Botswana. Volo des de la ciutat de Kasane fins a l’aeroport de Johannesburg. És un vol de la companyia Airlink.

TRANSPORT INTERN: Durant aquest viatge m’he mogut sobretot amb cotxe de lloguer. També he agafat algun vol intern des de Johanesburg a Upington i un d’Upington fins a Ciutat del Cap, en els dos casos amb la companyia Airlink.

ALLOTJAMENT: Durant el meu llarg viatge a Sud-àfrica de tres mesos, he dormit sobretot als càmpings dels parcs nacionals. Durant la meva visita a la Ciutat del Cap i la Garden Route també he dormit a algun hotel o guesthouse. Aquesta és la llista de llocs on he acabat dormint:

🏡 Sunrock Guesthouse. Un molt bon allotjament per dormir a prop de l’aeroport de Johannesburg. Tenen servei de transfer gratuït. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Càmpings del P.N. Kruger. Durant la meva ruta pel Parc Nacional Kruger m’allotjo als càmpings de l’interior de la reserva. Aquests càmpings són gestionats per l’organisme públic de SanParks, i es poden reservar online. Es pot acampar (cal portar la tenda de campanya) o dormir als bungalous, xalets o tendes de safari. 26 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Aero Airport Lodge. Una opció econòmica a només 5 minuts de l’aeroport de Johannesburg. Les habitacions són una mica antigues, però estan netes i la zona és segura. El preu inclou el transfer des de l’aeroport. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Kalahari Monate Lodge (càmping). Aquest càmping es troba a uns 10 kilòmetres de la ciutat d’Upington, en direcció el Parc Transfronterer del Kgalagadi. També tenen xalets. El personal és molt amable. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Càmpings del P.T. Kgalagadi. Durant la meva ruta pel Parc Transfronterer del Kgalagadi acampo als tres càmpings principals d’aquesta àrea de conservació: Twee Rivieren, Mata-Mata i Nossob. Aquests càmpings també tenen xalets, i també hi ha altres càmpings més petits al llarg del parc. És imprescindible reservar amb onze mesos d’antelació, ja que les places s’acostumen a omplir al primer dia en què s’obren les reserves. Aquests càmpings també estan gestionats per SanParks. 28 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Kalahari Lion’s Rest. Una bona opció per dormir al poble d’Upington, a uns 15 minuts de l’aeroport. 1 nit. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Boulders Beach Hotel. Aquest hotel està situat just al costat de la platja de Boulders, la famosa platja on veure pingüins a la Península del Cap. La ubicació és ideal per veure els pingüins durant la sortida i la posta de sol. Les habitacions són senzilles i força econòmiques. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Storms River Guest Lodge. Una bona opció per dormir al poble d’Storms River, a només deu minuts de la secció de Tsitsikamma del Parc Nacional de la Garden Route. 2 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Kariega Game Reserve (voluntariat). Durant el voluntariat de conservació a la reserva de Kariega he estat dormint a una casa a l’interior de la reserva. És una casa amb capacitat per deu persones, on s’allotgen tots els voluntaris. 21 nits. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

L'itinerari del meu viatge a Sudàfrica

Primera etapa: El Parc Nacional Kruger

De Johannesburg al Parc Nacional Kruger

Arribo a Johannesburg a mitja tarda, i donat que no tinc prou temps per arribar al Parc Nacional Kruger abans de la posta de sol, em quedo a dormir al Sunrock Guesthouse, a deu minuts de l’aeroport.

L’endemà al matí, torno a l’aeroport per llogar un cotxe. És un turisme normal, un Suzuki Swift, que llogo amb l’agència Tempest Car Hire (amb una reserva feta a través de Rentalcars).

El trajecte fins al parc nacional, d’unes cinc hores, és la meva primera experiència conduint per Sud-àfrica. Vaig per les carreteres principals (N12 i N4) i arribo sense problemes a una de les portes del sud del parc: la Malelane Gate.

una zebra petita i amb fang a la cara fotografiada a l'inici d'un safari per lliure durant el viatge a Sud-àfrica

27 dies de safaris per lliure al Kruger

Així començo el meu recorregut pel meravellós Parc Nacional Kruger, i faig els primers safaris per lliure.

Aquest és la llista (ordenada) dels càmpings on dormo:

 • Berg en Dal (2 nits)
 • Malelane Satellite Camp (2 nits)
 • Lower Sabie (6 nits)
 • Skukuza (1 nit)
 • Satara (2 nits)
 • Olifants (1 nit)
 • Letaba (1 nit)
 • Shingwedzi (2 nits)
 • Satara (2 nits)
 • Skukuza (1 nit)
 • Satara (2 nits)
 • Balule (2 nits)
 • Satara (1 nit)
 • Lower Sabie (1 nit)

L’experiència recorrent el Kruger és fabulosa. Gaudeixo de moltíssimes observacions d’elefants i també de lleons. També aconsegueixo trobar molts més gossos salvatges africans dels que creia que veuria. Els lleopards i guepards se’m resisteixen més, però finalment n’acabo veient.

A més, també puc gaudir del paisatge i apreciar com la vegetació canvia a mesura que m’apropo al nord del parc. Sobretot a partir d’Olifants la vegetació és molt més frondosa (hi ha molts arbres de mopani). L’avantatge del nord del parc és que també hi ha molts menys cotxes, i els albiraments d’animals acostumen a ser molt més tranquils.

Després de vint-i-set dies al parc, condueixo de nou fins a Johannesburg. Després de tornar el cotxe de lloguer i de passar una nit a l’Aero Airport Lodge, agafo un vol intern cap a la ciutat d’Upington.

lleons aparellant-se durant el capvespre al Parc Nacional Kruger

durant el viatge a Sud-àfrica vaig poder veure força tropes de babuïns com el de la fotografia feta al Kruger

molta gent busca un lleopard durant el viatge a Sud-àfrica en el meu cas vaig poder veure un bonic exemplar baixant d'un arbre al PN Kruger

Segona etapa: El Parc Transfronterer del Kgalagadi

D’Upington al Desert del Kalahari

Arribo a Upington al migdia, i allà ja m’estan esperant els propietaris de l’empresa de lloguer Desert 4×4. Amb ells he llogat un petit Suzuki Jimny i tot el material d’acampada que necessitaré pels dies de safari al Parc Transfronterer del Kgalagadi.

Upington és una petita ciutat, d’uns 70.000 habitants, i és un bon lloc on comprar totes les provisions abans d’anar cap al Kalahari. Als càmpings de dins el parc hi ha petits supermercats, però amb poca varietat de menjar i preus més alts.

Un cop ja tinc tot el menjar, condueixo uns deu minuts fins al Kalahari Monate Lodge. Un petit càmping als afores de la ciutat. Al següent matí, començo el trajecte fins al Parc Transfronterer del Kgalagadi. Són unes dues hores i mitja de ruta entre carreteres solitàries i rectes infinites.

dos mascles d'orics del cap lluitant entre la pols i els llums ataronjats de l'alba al desert del Kalahari

29 dies de safari per lliure al Kgalagadi

Arriba un dels moments que més m’emocionaven durant la preparació d’aquest viatge a Sud-àfrica. Feia molt temps que somiava en fer un safari pel desert del Kalahari, una zona molt bona per veure felins.

El contrast del Parc Transfronterer del Kgalagadi amb el Parc Nacional del Kruger és enorme. La densitat d’animals aquí és molt més baixa, pràcticament no hi ha vegetació i també hi ha molts menys turistes.

El safari pel Kgalagadi m’ensenya a apreciar els detalls de la naturalesa. A observar no només els grans animals, sinó també als ocells o la vegetació. Des del primer moment al parc sento que em trobo a un lloc excepcional i únic.

Encara que hi ha dies en què veig pocs animals; també tinc la sort de viure escenes inoblidables. Puc fotografiar els famosos lleons de melena negra del Kalahari; veure durant més de tres hores un guepard mentre camina per una de les pistes del parc; admirar un lleopard de ben a prop; veure per primera vegada un ratel i un gat salvatge; i, fins i tot, fotografiar un caracal.

Durant tota la meva ruta em moc per la part sud-africana del parc (no creuo a la banda de Botswana, molt més salvatge). Aquesta és la llista de càmpings on dormo:

 • Twee Rivieren (3 nits)
 • Mata-Mata (10 nits)
 • Nossob (10 nits)
 • Twee Rivieren (5 nits)

A finals de maig arriba el moment de continuar el viatge a Sud-àfrica, i d’acomiadar-me del màgic desert del Kalahari. Condueixo de nou fins a Upington, i faig nit al Kalahari Lion’s Rest. L’endemà agafo un vol des d’Upington fins a Ciutat del Cap.

la mirada d'una lleona durant l'alba és un instant que em va deixar gelat, vaig viure diversos moments com el de la foto durant el viatge a Sud-àfrica

una lleona caçant una girafa al centre del Parc del Kgalagadi

un retrat d'un bonic guepard fotografiat durant un dels safaris per lliure al desert a la segona part del meu llarg viatge a Sud-àfrica

Tercerta etapa: La Península del Cap

L’arribada a Ciutat del Cap

Després de llogar un cotxe a l’aeroport de Ciutat del Cap (el llogo amb Europcar, a partir d’una reserva feta amb DiscoveryCars), condueixo fins a Simon’s Town.

La Ciutat del Cap en sí no m’interessa massa, però sí que tinc moltes ganes de conèixer la naturalesa que envolta aquesta localitat. Per això, decideixo dormir a Simon’s Town, un petit poble a la Península del Cap.

Els pingüins de Boulders Beach

Just a davant del meu allotjament hi ha la famosa platja de Boulders, on des del 1982 hi ha una colònia de pingüins africans.

Dedico la tarda del meu primer dia a la Península del Cap a observar i fotografiar els pingüins d’aquesta platja, que forma part del Parc Nacional de la Table Mountain.

retrat d'un pingüí de Sud-àfrica caminant per la famosa platja de Boulders Beach a la Península del Cap

un pingüí sortint de l'aigua durant l'alba a prop de Ciutat del Cap

Cape Point i el Cap de Bona Esperança

Després d’un matí observant novament els pingüins, agafo el cotxe per anar a la Reserva Natural de Cape Point (també forma part del Parc Nacional de la Table Mountain). Condueixo fins al pàrquing de Cape Point, i des d’allà camino fins a l’històric far de la península. També arribo a peu a l’icònic Cap de Bona Esperança.

Abans d’abandonar la reserva, condueixo fins a la platja Olifantsbos. És una platja extensa, des d’on es poden fer diverses excursions. Jo només camino una mica, i tinc la sort de veure un grup de damaliscs.

el far de Cape Point és un dels símbols de la costa sud-africana i és molt recomanable caminar-hi durant un viatge a Sud-àfrica

paisatge aspre i rocós típic de la Península del Cap, que està protegida com a reserva natural

Quarta etapa: La Garden Route

De Ciutat del Cap a George

Dedico un dia a conduir des de Simon’s Town fins a George. És un trajecte d’unes cinc hores, per la carretera N2. No faig cap parada, però sobretot a partir de Mossel Bay gaudeixo del paisatge mentre condueixo.

De George a Storms River

Des de George començo la meva ruta de tres dies per la Garden Route. Amb només tres dies, podré fer-ne un petit tast, i prioritzo les zones de naturalesa d’aquesta ruta.

Faig una primera parada al mirador dels Knysna Heads, on es pot veure la desembocadura del llac de Knysna al mar.

A continuació condueixo fins a la Reserva Natural de Rooberg, un dels paisatges marins més bonics de la zona. Faig una caminada d’uns 5,5 kilòmetres.

Acabo el dia conduint fins al petit poble d’Storms River, i just quan arribo allà comença a ploure.

la desembocadura del llac de Knysnia sobre el mar a la primera part de la Garden Route

les dunes de la reserva de Rooberg són un lloc perfecte per fer una petita excursió a qualsevol viatge a Sud-àfrica

El Parc Nacional Tsitsikamma

Encara que sovint es parla del Parc Nacional Tsitsikamma, realment Tsitsikamma es tracta d’una secció del Parc Nacional de la Garden Route. És una zona excel·lent per caminar, i gaudir del litoral i dels boscos indígenes.

Arribo al parc just quan comença a sortir el sol, i primer faig una curta excursió fins als ponts en suspensió que creuen la desembocadura del riu Storms. Després segueixo el Blue Duiker Trail i acabo la meva ruta fent el Waterfall Trail, que s’apropa fins a una preciosa cascada que cau sobre el mar.

Al dia següent, abans de conduir fins a Port Elizabeth, faig una petita caminada pel Big-Tree de Tsitsikamma, una secció del bosc on hi ha un arbre (un yellowwood) que té més de 800 anys.

els arbres verds i humits de la Garden Route que arriben fins pràcticament al mar al Parc Nacional Tsitsikamma

sortida de sol durant l'últim dia recorrent la Garden Route a la tercera part del meu viatge a Sud-àfrica

el litoral del Parc Nacional Tsitsikamma amb un onatge furiós a l'hivern

Quarta etapa: Kariega Game Reserve i Eastern Cape

Voluntariat a Kariega Game Reserve

L’última etapa del meu viatge consisteix en fer un voluntariat de conservació de tres setmanes a la reserva privada de Kariega. Per mi, les reserves privades orientades a fer safaris, tenen un paper important en la conservació de la fauna africana. Aquestes reserves permeten mantenir i protegir molts espais naturals, que si no ara serien granges o granges de caça. La reserva de Kariega, juntament amb altres reserves de la província de Eastern Cape, dedica gran part dels seus recursos a la conservació. I un dels objectius és anar ampliant l’espai d’aquestes reserves, per poder crear grans àrees de salvatges.

Durant el voluntariat puc col·laborar en algunes de les tasques de conservació: censar el nombre d’animals, monitorar comportaments dels elefants, monitorar els moviments dels rinoceronts blancs o retirar filferros i pals d’una antiga granja que hi havia a l’espai actual de la reserva.

És una experiència molt interessant i recomanable. A més, puc continuar gaudint de la fauna de sud-africana. De nou, veig lleons, rinoceronts, elefants, zebres, girafes…

L’únic punt negatiu és la manca de planificació i organització durant el dia a dia dels voluntaris. Possiblement perquè hi ha un únic coordinador i no pot assumir totes les tasques. Alguns dies són poc productius, amb bastantes estones “mortes”. Amb una millor planificació l’experiència seria més enriquidora pels voluntaris, i alhora la reserva podria aprofitar molt més la seva feina.

capvespre al dramàtic paisatge de la reserva de Kariega

un moment brutal del meu viatge a Sud-àfrica va ser veure aquest lleó mascle caminant directament fins al meu cotxe

retrat d'un bonic guepard mascle amb un collaret gps per a la seva localització i monitorització

dos mascles de girafa lluitant amb els seus colls per demostrar quin és el més fort

Sortides per l’Eastern Cape

Durant els caps de setmana, aprofito per conèixer una mica alguns dels atractius de l’Eastern Cape.

Visito la bonica platja de Kenton-on-Sea; també m’apropo al Farmers Market de Bathurst; i dedico un cap de setmana a caminar per l’Assegaai Trail (dormint a un dels refugis de la reserva)

la platja de Kenton a Sea en un dia assolellat de l'hivern durant la quarta part del meu viatge a Sud-àfrica

Itinerari recomanat per un viatge a Sudàfrica

La ruta més típica per un primer viatge a Sud-àfrica

Durant la preparació d’un viatge a Sud-àfrica es descobreix ràpidament que és un país amb moltíssims atractius i una gran diversitat de punts turístics. Per això, en funció dels interessos de cada viatger, crec que és millor centrar-se a veure algunes parts del país en profunditat, en lloc d’intentar veure moltes coses.

Sempre que sigui possible, val la pena dedicar com a mínim 20 dies a fer una ruta completa pel país. En aquest cas, un dels itineraris clàssic seria el següent:

 • Dia 1: Arribada a Ciutat del Cap
 • Dia 2: Ciutat del Cap
 • Dia 3: Península del Cap
 • Dia 4: Betty’s Bay i Hermanus
 • Dia 5: Cap Agulhas i De Hoop
 • Dia 6: Mosselbaai, George i Wilderness (Garden Route)
 •  Dia 7: Knysna i la
  Reserva Natural de Robberg (Garden Route)
 • Dia 8: Parc Nacional Tsitsikamma (Garden Route)
 • Dia 9: Volar de Port Elizabeth a Durban
 • Dia 10: iSimangaliso
 • Dia 11: Conduir des d’iSimangaliso a Suazilàndia
 • Dia 12 i 13: Parc Nacional Hlane
 • Dia 14: Conduir des de Suazilàndia al Parc Nacional Kruger
 • Dia 15, 16, 17, 18 i 19: Parc Nacional Kruger
 • Dia 20: Conduir des del Parc Nacional Kruger fins a Johannesburg

Una alternativa centrada en fer safaris

Pels interessats sobretot en fer safaris i observar els grans mamífers d’Àfrica, crec que és millor centrar-se en el Parc Nacional Kruger i el Parc Transfronterer del Kgalagadi. I pot ser una bona idea acabar el viatge a la Ciutat del Cap i la seva península, per conèixer alguna cosa més del país. En aquest cas, una bona ruta seria:

 • Dia 1: De Johanesburg al Parc Nacional Kruger
 • Dia 2 al 8: Parc Nacional Kruger
 • Dia 9: Tornada a Johannesburg
 • Dia 10: Vol de Johannesburg a Upington i conduir fins al Parc Transfronterer del Kgalagadi
 • Dia 11 al 17: Parc Transfronterer del Kgalagadi
 • Dia 18: Tornada a Upington i vol fins a Ciutat del Cap
 • Dia 19 i 20: Ciutat del Cap i Península del Cap

Ruta pel sud de Sud-àfrica

Per altra banda, per persones més interessades en la cultura, la gastronomia i la costa sud-africana, o viatgers que volen evitar el risc de malària del nord i est del país; es poden fer rutes molt interessants únicament recorrent el sud del país. Encara que el sud del país no té espais tan grans i salvatges, també es poden fer safaris al Parc Nacional Addo Elephant o a algunes de les reserves privades (sobretot recomano Kariega Game Reserve o Shamwari Game Reserve). Un itinerari interessant en aquest cas seria:

 • Dia 1 i 2: Ciutat del Cap
 • Dia 3 i 4: Península del Cap
 • Dia 5 i 6: Zona vinícola de Franschhoek i Stellenbosch
 • Dia 7: Betty’s Bay i Hermannus
 • Dia 8: Cap Agulhas i De Hoop
 • Dia 9: Mosselbaai
 • Dia 10 i 11: George i Wildferness i les Cango Caves
 • Dia 12: Knysna i la Reserva Natural de Robberg
 • Dia 13 i 14: Parc Nacional Tsitsikamma
 • Dia 15: Jeffreys Bay
 • Dia 16,17 i 18: Safari al Parc Nacional Addo Elephant (o a les reserves privades de Kariega o Shamwari)

Safaris per Sud-àfrica amb agències locals

Per mi un dels grans atractius d’un viatge a Sud-àfrica és la facilitat per poder fer els safaris per lliure. Tot i això, si prefereixes fer un safari a Sud-àfrica amb guia, per no haver-te de preocupar de conduir ni de buscar els animals, et recomano que comparis les diferents propostes i pressuposts de les agències locals. És molt útil el portal SafariBookings.com. A aquesta web podràs trobar safaris per algunes de les reserves privades del país (són més cares, però també ofereixen una experiència més exclusiva i hi ha molts menys cotxes) o també safaris pels diferents parcs nacionals (sobretot al Parc Nacional Kruger).

 

Organitza el teu viatge a Sud-àfrica

VOLS BARATS

Les millors ofertes de vols a Sud-àfrica aquí.

ALLOTJAMENTS

Els millors preus en allotjaments a Sud-àfrica aquí.

VIATGE SEGUR

Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

DINERS

La millor targeta per viatjar aquí.

ACTIVITATS

Troba les activitats més interessants i diverses per fer a Sud-àfrica aquí.