• Post category:Àsia / Sri Lanka
  • Reading time:17 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:setembre 3, 2022
You are currently viewing Safari al Wilpattu National Park: Tot el que has de saber

Pels amants de la naturalesa i els animals, Sri Lanka és un destí ideal. La possibilitat de fer safaris per molts dels seus parcs nacionals és una oportunitat excel·lent per contemplar la diversitat de fauna d’aquest país, entre la que hi destaquen lleopards, elefants, óssos i una gran varietat d’ocells. Per nosaltres els safaris van ser un dels grans atractius per visitar la antiga Ceilan. Per això, vam voler dedicar els primers dies del viatge a conèixer el Wilpattu National Park.

veiem porcs sanglars durant el safari al Wilpattu National Park

El Wilpattu National Park es troba al nord-oest de Sri Lanka, a només 30 kilòmetres de la ciutat històrica d’Anuradhapura. La reserva va ser declarada parc nacional a l’any 1938, per tal de preservar l’abundant fauna que l’habitava. Tot i això, des del 1988 fins al 2003 el parc va estar tancat als visitants a causa de la guerra civil que afectava el nord del país. Actualment el parc es pot visitar durant tot l’any, i encara que no és un dels més visitats de Sri Lanka, la seva popularitat va en augment. Els safaris al Wilpattu National Park ofereixen possibilitats excel·lents per poder veure lleopards i óssos.

els ocells destaquen al Wilpattu National Park

Com planificar un safari al Wilpattu National Park

Planificar un safari a qualsevol dels parcs nacionals de Sri Lanka és ben senzill. L’oferta és altíssima, així que no ens costarà gaire trobar un conductor que ens pugui portar per l’interior del parc amb el seu jeep.

Si preferim reservar el safari des de casa, una opció és contactar-lo a través d’algunes de les empreses especialitzades en organitzar-los. Tindrem totes les facilitats per contractar-lo, però els preus solen ser força més elevats. L’altre opció és buscar el correu o telèfon d’algun guia local que organitzi safaris pel seu compte. Els preus són molt més ajustats i l’experiència del safari segurament serà la mateixa.

els llacs dibuixen el paisatge a Wilpattu

En cas de preferir tenir més llibertat durant el viatge, es poden reservar els safaris sobre la marxa. Abans dels viatge teníem alguns dubtes sobre si seria fàcil fer-ho així, i durant la ruta vam veure que és l’opció ideal. A tots els allotjaments pròxims a parcs nacionals on vam anar, tenien contactes de persones que ens podien dur a fer el safari, i amb pocs minuts ho deixàvem tot organitzat. Els preus en aquests casos també solen ser més baixos.

En el nostre cas, el safari al Wilpattu National Park el vam reservar prèviament des de casa, però contactant directament amb un guia local. En aquest cas vam preferir fer-ho així per contractar amb la mateixa persona el transport des de l’aeroport fins al Wilpattu National Park (unes quatre hores de trajecte) i els safaris dels següents dies.

Contacte del guia amb el que vam contractar els safaris:

Nom: Tiuder Liyanage

Correu electrònic: safarillt@gmail.com

Opinions tripadvisor: https://goo.gl/KtsxL5

Pàgines webs d’empreses especialitzades en safaris:

http://wilpattusafarigamedrives.com

http://www.wilpattunationalpark.com

Altres contactes de guies locals:

http://www.mysrilankadriver.com/

http://www.wilpattu.com/guides-safari-drivers-accommodation-wilpattu-sri-lanka.php

Quant costa un safari al Wilpattu National Park?

Els preus d’un safari al Wilpattu National Park es poden dividir en dues parts. Per una banda caldrà pagar el preu d’entrada al parc. Aquesta tarifa és fixa, depèn del nombre de persones i permet l’entrada durant tot un dia. Per altra banda, caldrà sumar el preu del jeep i el conductor, que no depèn del número de persones però sí del número d’hores que vulguem passar fent el safari.

Preus d’entrada al parc nacional (tarifa fixa):

taula de costos de fer un safari al Wilpattu

El preu del jeep i el conductor canvia en funció de si fem un safari de mig dia o de dia complert. Els preus per mig dia solen variar entre 4500 i 7000 LKR . I els de dia complert entre 8500 i 14000 LKR .Tot dependrà de la nostra capacitat de regatejar i de si preferim contractar una empresa especialitzada o algun guia/conductor particular.

En el nostre cas vam pagar 6.000 LKR per cada safari de mig dia. Per tant mig dia de safari al Wilpattu National Park ens va costar 18.100 LKR en total, és a dir, uns 25 euros per persona (érem quatre).

val la pena fer safaris durant un viatge a Sri Lanka

Quina és la millor època per visitar el Wilpattu National Park?

El Wilpattu National Park es troba a la regió seca de Sri Lanka. Tot i això, gràcies a l’abundància de llacs que banyen el parc, la vegetació és força exuberant i es manté verda durant tota la temporada.

Encara que el parc es pot visitar en qualsevol moment de l’any, i la fauna sempre sorprèn, el millor període per endinsar-se entre els camins del Wilpattu National Park és entre el mes de Febrer i Octubre. Entre els mesos de Setembre i Desembre, les pluges monsòniques poden dificultar el safari. I entre el Juny i el Setembre -l’època seca-  la calor i la falta d’aigua dificulten els albiraments. A més, durant l’època seca sovint permeten els safaris només durant la primera meitat del dia, per tal de no interferir sobre els animals durant aquests mesos en què lluiten per sobreviure.

el wilpattu national park és perfecte per fer un safari

Quants dies són necessaris per conèixer el Wilpattu National Park?

El nombre de dies necessaris per conèixer el Wilpattu National Park dependrà en gran part de la nostra afició per poder observar i fotografiar la fauna salvatge de Sri Lanka. Fer safaris pels tortuosos camins del parc no és massa còmode, i poden passar llargues estones sense trobar animals, però pels qui ens agrada observar els animals lliures en el seu entorn, val molt la pena dedicar més d’un dia a explorar el parc:

  • Pels visitants que únicament volen fer un tast del Wilpattu National Park, per tal de conèixer els paisatges del parc i veure’n la fauna més característica, és suficient fer un safari de mig dia. Passar cinc o sis hores dins el parc sol ser molt productiu i suficient per poder veure moltíssima varietat d’ocells, cérvols, búfals, mangostes i, amb una mica de sort, algun elefant, ós o lleopard.
  • Pels entusiastes dels safaris, el millor és passar dos o tres dies de safari pel parc. Dedicar un dia sencer de safari ofereix l’oportunitat d’endinsar-se més al parc, i conèixer regions que solen ser molt menys visitades. Al final, com més temps passem dins el parc, les probabilitats d’observar els animals més elusius augmenten…

planificar un safari a sri lanka

La nostra experiència al Wilpattu National Park

Encara que la nostra intenció inicial era fer dos safaris de dia sencer, al visitar Sri Lanka durant l’agost, l’època seca a la zona del Wilpattu National Park, el parc només era obert durant el matí. Per tant, només vam poder fer dos safaris de mig dia (entre les 6:30 fins les 11:30 o 12:00). I encara que el lleopard se’ns va resistir, l’experiència va ser fabulosa…

Segurament la part més estressant i pesada de fer un safari al Willpattu National Park i a qualsevol altre parc nacional de Sri Lanka és el moment d’entrar al parc. Tots els cotxes s’acumulen a l’entrada abans de l’hora d’obertura, a les 6:30, i cal anar a comprar els tiquets d’entrada. Aleshores es solen fer unes cues enormes, i no és estrany haver d’esperar més de mitja hora. Per això, pels que volen entrar ben aviat al parc, és important insistir al guia per arribar a l’entrada el més aviat possible, a poder ser unes mitja hora abans de l’hora en què obren les portes.

Un cop som a dins, l’espectacle està assegurat.

aus rapinyaires al wilpattu national park durant el safari

Durant els dos matins de safari pel Wilpattu National Park l’observació de fauna va ser un constant. Sobretot durant les primeres hores del dia, quan els animals estan més actius. Mentre ens allunyaven de l’entrada, la sensació d’estar entrant en territori salvatge era cada cop més gran. Només veiem els arbres i arbustos que limitaven el camí dels jeeps. El silenci calmava l’ambient. I nosaltres esperàvem algun so delator, que ens indiqués la presència d’algun dels famosos animals del parc.

No vam trigar a arribar a davant del primer llac, un petit oasi pels ocells i altres mamífers. No sabíem cap on mirar. A dalt d’algun dels arbres, les àguiles analitzaven l’aigua en busca d’algun peix. Els kingfisher volaven entre els troncs més propers al llac. I els monos jugaven per la zona més pròxima al llac, una zona ombrívola ideal per ells.

molts animals ens sorprenen durant el safari a wilpattu

els mussols es poden veure durant un safari al wilpattu national park

Eren els primers animals del viatge, així que vam estar una bona estona distrets. El que no esperàvem era que pocs minuts més tard, ens trobaríem amb un dels símbols de la fauna de Sri Lanka: l’ós morrut. Només queden 20.000 exemplars d’aquest mamífer, que es troba en un estat de conservació vulnerable. Poder-lo observar durant una bona estona, mentre buscava forats de termites, va ser una gran oportunitat.

cervols al wilpattu

els ossos destaquen durant els safaris al wilpattu national park

Encara que els óssos i els lleopards són els mamífers més buscats del parc, molts altres animals ens van sorprendre mentre voltàvem pels laberíntics camins. Vàries espècies de cérvols, com el Indian muntjac o el Sri Lankan axis deer, els búfals d’aigua o les mangostes són habitants abundants dels boscos del Wilpattu National Park.

els cervols abunden durant els safaris a sri lanka com a wilpattu

bufal banyant-se durant un safari a wilpattu

Entre les branques dels arbres, moltes aus rapinyaires ens controlaven, sobretot a les zones més properes als llacs. Àguiles impressionants, com el Crested Hawk Eagle, Crested Serpent Eagle, Grey-headed fish eagle. I també majestuosos mussols, com el Brown fish owl. Els ocells de Sri Lanka són tant vistosos, que poder-ne contemplar tanta varietat a Wilpattu va ser un dels punts forts d’aquest parc nacional.

a wilpattu hi ha molta varietat d'ocells

les aguiles s'acumulen als llacs del wilpattu national park

Durant bona part del safari, les vistes que teníem es limitaven al camí i als primers metres del bosc, de manera que quan trobàvem algun animal, el veiem de ben a prop. Les vistes només s’obrien al arribar als llacs, on podíem assimilar la immensitat del parc, mentre fotografiàvem a la llunyania molts ocells, cérvols, porcs senglars… Aleshores descansàvem uns minuts, abans de tornar a entrar pels camins on havíem de mantenir-nos ben atents, buscant qualsevol indici de fauna.

a wilpattu s'hi acumulen molts llacs

Durant els dos matis de safari que vam passar al Wilpattu National park, els albiraments van ser constants. És cert que després d’haver vist un gran número de cérvols i búfals, l’emoció ja no era la mateixa, però encara que ningú s’atrevia a comentar-ho, sobretot durant el segon dia al parc, el nostre gran objectiu era el lleopard. Somiàvem en poder contemplar aquest preciós felí, però no va haver-hi sort…

exemple de fauna que es pot veure en un safari a wilpattu

sovint es veuen cervols a sri lanka durant els safaris

Sobre les onze del matí del segon dia de safari, quan la calor ja inundava l’ambient i la fauna descansava tranquil·la a l’interior dels boscos, ja vam iniciar el trajecte cap a la sortida del parc. Poc abans de les dotze del matí vam acomiadar-nos del parc sense haver vist cap lleopard, encara que havíem estat conscients de la seva presència. Varis cops vam trobar grups de jeeps parats, indicant-nos que havien vist algun lleopard durant els minuts previs, però sempre vam arribar massa tard… Igualment, havíem tingut el privilegi de veure dos óssos morruts i molts altres animals, així que vam acabar ben satisfets dels primers safaris a Sri Lanka.

a wilpattu es poden fer alguns dels safaris més bonics de sri lanka

On menjar al Wilpattu National Park?

A l’interior dels parcs nacionals, òbviament no hi ha cap lloc on poder comprar menjar. El més habitual és demanar a l’hotel un petit pícnic, ja sigui per esmorzar o per dinar. Menjar al jeep mentre circulem no és massa còmode, per això durant el safari ens portaran a una zona on està permès caminar una mica i és ideal per menjar. Ara bé, cal estar ben atent als micos que salten pels arbres, que són experts en robar el menjar dels que es distreuen!

els monos s'acumulen a algunes zones del wilpattu

On dormir al Wilpattu National Park?

Si volem dedicar uns dies a fer safaris pel Wilpattu National Park, el millor és allotjar-nos a algun dels hotels o campaments situats ben a prop del parc. No solen ser hotels luxosos, però la seva situació és excel·lent. Sentirem que convivim amb la fauna salvatge de la zona, ja que no és estrany observar ocells, monos, esquirols i, fins i tot, elefants ben a prop d’aquests allotjaments.

Nosaltres vam optar per dormir a la Wilpattu Tree House. Una petita casa de fusta, construïda dalt d’un arbre. L’allotjament era ben senzill i la fusta tenia algun forat per on podien entrar-hi fàcilment esquirols o algun llangardaix, però el menjar i el tracte va ser genial. A més, el gran fort d’aquesta casa és la seva localització. L’entrada del parc estava a només deu minuts caminant de l’hotel, i això al capvespre va ser un gran privilegi…

Després del primer dia de safari, vam acostar-nos a un petit llac situat al costat de l’entrada del parc. Allà els elefants van a refrescar-se durant la nit, així que sovint es poden veure durant el capvespre. Vam esperar una bona estona, distrets amb les àguiles i els cérvols, i just quan la foscor començava a apoderar-se de la nit, un grup de tres elefants va aparèixer tranquil·lament. Poder-los contemplar, sense cap mena de soroll, va ser un instant màgic que vam compartir amb un gran nombre de locals, que van voler acomiadar el dia amb aquest moment tant especial.

veure elefants a prop del parc nacional wilpattu

acabem el safari veient elefants durant el vespre

(Aquest post correspon al dia 1 i al matí del dia 2 del nostre viatge a Sri Lanka durant l’agost del 2017)

Organitza el teu viatge a Sri Lanka

✈️ Les millors ofertes de vols a Sri Lanka aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Sri Lanka aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.