• Post category:Àsia / Sri Lanka
  • Reading time:20 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:gener 27, 2023
You are currently viewing Kandy i el temple de la dent de Buda

Kandy és sinònim de budisme. És una de les ciutats més sagrades de Sri Lanka. Principalment perquè a aquesta localitat s’hi troba el Temple de la Dent de Buda, el centre de pelegrinatge budista del país.

Però Kandy és molt més que el Temple de la Dent de Buda. Aquesta ciutat, la segona més gran del país, és la porta d’entrada cap a les Terres Altes. Es troba envoltada de camps de te i de petits turons. I també té un centre històric ple d’encant. On hi destaca un petit llac i el seu mercat.

vista panoràmica de la ciutat de Kandy des d'un turó als afores

mico entre branques de bambu als jardins botànics de kandy

Què veure als afores de Kandy

Pel voltant de Kandy hi ha un conjunt de punts molt interessants, que es poden visitar durant un matí. Per fer-ho, el més còmode és contractar un tuk-tuk (amb conductor) per fer un circuit pels diferents punts.

Real Jardí Botànic de Peradeniya

El Real Jardí Botànic es troba sobre un turó de Peradeniya, un poble a uns 6 kilòmetres de Kandy. Aquests jardins estaven reservats exclusivament a la reialesa de Kandyan, però actualment estan oberts al públic. Són els jardins botànics més grans de Sri Lanka (60 hectàrees) i inclouen més de 4.000 espècies de plantes.

L’entrada al Real Jardí Botànic costa 1.500  LKR per adult.

jardins botànics de Kandy vistos des de l'exterior

riu que travessa la zona dels jardins botànics de la ciutat

detalls de la gran varietat d'espècies de flora que hi ha als jardins botànics de Kandy

El Museu del Te de Ceilan

El Museu del Te de Ceilan (Ceylon Tea Museum) es troba a l’antiga fàbrica de Te de Hantana, a uns 3 kilòmetres de Kandy. Hantana va ser un dels primers punts de Sri Lanka on es va iniciar el cultiu del te.

L’entrada costa 750 LKR per adult. I inclou una visita guiada per la instal·lació. A la planta baixa i les dues primeres plantes hi ha maquinària antiga, i el recorregut permet conèixer tot el procés des de la recol·lecció fins a la venda del te.

A l’última planta hi ha una petita botiga, on es pot fer una degustació del te (inclosa en el preu de l’entrada) i, si es vol, comprar-ne alguna varietat.

maquinària antiga al museu del te de ceilan a Kandy

L’estàtua de Buda de Bahiravokanda Vihara

Aquesta estàtua de Buda, també coneguda com el Buda gegant de Kandy, es troba a la part alta d’un turó. És una construcció relativament nova (va ser construïda al segle XX) i és una de les estàtues de Buda més grans de Sri Lanka: fa gairebé 30 metres d’alçada. Des d’allà les vistes de Kandy són increïbles.

L’entrada per visitar l’escultura costa 200 LKR.

escales que pugen fins al buda gegant de kandy

El Temple de Gadaladeniya

El Temple de Gadaladeniya és un petit temple budista situat l’exterior del centre de Kandy, amb una fina estructura de pedra i un ambient tranquil. És un gran lloc per escapar dels punts més massificats de Kandy.

L’entrada és gratuïta, però és recomanable fer alguna donació.

Altres punts addicionals

– Degal Doruwa Raja Maha Vihara: aquest petit temple està construït dins d’una cova, i data del segle XVIII. Hi ha 5 monjos residents, que acostumen a guiar als visitants pel temple.

– Udawatta Kele Royal Sanctuary: és un santuari de naturalesa que es troba a la ciutat de Kandy, a només 1 kilòmetre del centre. Dins d’aquest bosc s’han comptabilitzat 81 espècies d’ocells i 21 de serps. És recomanable visitar-lo amb guia.

– Temple de Lankathilaka: aquest temple, situat a uns 15 kilòmetres de Kandy, és famós perquè es va construir a la part alta d’una roca irregular. Té una altura de 25 metres.

– Embekka Devalaya: es tracta d’un temple hinduista, construït entre el segle XIV i XV. És força diferent de la majoria dels famosos temples de Sri Lanka, que són budistes.

Què veure al centre de Kandy

El Temple de la Dent de Buda

Al nord del Llac de Kandy hi ha l’edifici més emblemàtic i important de Kandy: el Temple de la Dent de Buda o Sri Dalada Maligawa. Aquest temple alberga la relíquia budista més valuosa de Sri Lanka: una dent de Buda.

La llegenda diu que la dent sagrada de Buda va ser arrabassada de la seva pira funerària a l’Índia l’any 483 aC. Però no va arribar a Sri Lanka fins al segle IV dC, quan va ser amagada dins els cabells d’una princesa que va entrar-la de contraban a Sri Lanka. La dent es va traslladar al llarg dels anys per Sri Lanka i, de fet, va ser retornada a l’Índia el 1283 per un exèrcit invasor. Però més tard va ser recuperada pel rei de Sri Lanka i va ser retornada al país.

el temple de la dent de buda de kandy vist des de l'exterior

El Temple de la Dent de Buda va ser construït pels reis Kandyan durant el segle XVIII. Està format per diverses sales. La més important és la Vahahitina Maligawa, on s’hi troba la dent de Buda.

El nombre de peregrins que visiten diàriament aquest temple és molt alt. Els budistes de Sri Lanka creuen que almenys un cop a la vida han de fer una peregrinació a aquest monument.

Per visitar aquest temple cal pagar una entrada de 1.500 LKR. També és necessari descalçar-se i deixar el calçat a una consigna a l’exterior per 100 LKR. A més, cal tenir en compte que a l’entrada hi ha controls de seguretat, sobretot des que es va detonar una bomba a prop de l’entrada principal l’any 1998.

sala interior molt decorada amb un buda daurat al temple de la dent de buda de kandy

monjo mitjançant els afores del temple de la dent de budera

Altres temples al centre de Kandy

A prop del Temple de la Dent de Buda hi ha altres petits temples que també es poden visitar. És una zona on es barregen els devots de les diferents religions (budistes singalesos i hinduistes).

Alguns dels més destacats són:

– Natha Devala

– Pattini Davalaya

– Malwatte Maha Vihara

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar durant el teu viatge a Sri Lanka. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

El Llac de Kandy

El Llac de Kandy és un dels protagonistes del centre d’aquesta ciutat. És un petit oasi de naturalesa, entre la frenètica activitat de la segona ciutat més poblada del país.

El llac va ser creat l’any 1807 per l’últim governant del regne de Kandy. Al mig del llac s’hi troba una petita illa utilitzada per l’harem personal de l’emperador.

És un lloc ideal per  on passejar, i veure la posta de sol.

llac de kandy durant la posta de sol amb un grup de corbs marins

El Mercat Municipal

El mercat municipal de Kandy és un punt on conèixer la vida dels locals de la ciutat. Està organitzat per seccions, i té una part de galeries interiors.

És una bona zona on comprar espècies o teles a algunes de les parades del mercat.

home venent fruita i verdura al mercat municipal de kandy

Què NO visitar a Kandy: el santuari d’elefants Pinnawala

Durant els últims anys s’ha fet molt popular el “santuari” d’elefants Pinnawala, situat a prop de Kandy. Moltes de les agències de la ciutat i conductors inclouen aquesta visita en els seus circuits. Si vols viatjar de manera responsable: NO visitis aquest “santuari”.

Encara que Pinnawala es descriu com un santuari o orfenat d’elefants, no deixa de ser un zoo encobert. La prioritat allà no són els animals, ni la seva rehabilitació i alliberació a la naturalesa. És un negoci on l’objectiu és fer diners. S’utilitzen els elefants com a reclam turístic i es practiquen activitats molt qüestionables, que no són responsables amb els animals. Per exemple:

  • Els turistes poden interactuar amb els elefants.
  • S’encadena als elefants mascles durant el “musth” (un període agressiu associat a les hormones reproductives), causant-los ferides a les potes.
  • S’entrena els elefants perquè interactuïn amb els turistes amb un “ankus”, un ganxo amb el qual hi provoquen dolor.

Pots llegir més informació sobre per què NO visitar Pinnawala aquí.

Si durant un viatge a Sri Lanka vols veure elefants, la manera més responsable de fer-ho és realitzant un safari a algun dels parcs nacionals. Així veuràs animals salvatges, i contribuiràs en la seva conservació. Dos dels millors llocs per veure elefants a Sri Lanka són el Parc Nacional Kaudulla i el Parc Nacional Minneriya.

Consells per visitar Kandy

Quan es visita Kandy no es pot oblidar que aquesta ciutat, declarada patrimoni mundial per l’UNESCO, és un dels punts més sagrats pel budisme a Sri Lanka. Per això, en senyal de respecte a la cultura local és necessari anar amb roba llarga (sobretot que cobreixi les espatlles i les cames) i descalçar-se al visitar monuments sagrats.

En general la seguretat a Kandy és alta, però hi ha una estafa habitual de cara els turistes. De vegades algun local s’acosta als turistes per explicar que just el president de Sri Lanka visitarà la ciutat aquell dia i que hi haurà un espectacle al Temple de la Dent de Buda; i els intenta convèncer perquè comprin unes entrades per poder assistir a l’esdeveniment exclusiu. Òbviament és tot mentida. Només cal dir que no t’interessa i et deixaran tranquil.

faroles i fum a la zona exterior del temple de la dent de buda a kandy

On dormir a Kandy

Per tenir més llibertat, i poder visitar el centre de la ciutat lliurement és aconsellable allotjar-se a prop del centre de la ciutat.

Alguns dels allotjaments més recomanats són:

Galaxy City Hotel

Cafe Aroma Inn

Sarvodaya Samma Vaasa Residence

En el nostre cas, vam passar 2 nits al Galaxy City Hotel i vam estar molt a gust.

Kandy en 1 dia: la nostra experiència

Decidint la nostra ruta per conèixer Kandy

Al matí, preguntem a l’allotjament si poden avisar a 2 tuk-tuks per fer un recorregut pels diferents punts d’interès dels afores de Kandy. Després de pocs minuts arriben dos conductors, que s’ofereixen a fer-nos un tour pels voltants de Kandy.

El primer que fem és pactar el preu i els diferents punts que volem visitar. Acordem pagar 5.400 LKR pels dos tuk-tuks (en el moment del viatge correspon a uns 30 euros), per fer una ruta que durarà aproximadament unes 6 hores.

Des del  centre fins al Jardí Botànic

Comencem la ruta per Kandy dirigint-nos cap al Jardí Botànic. Tot i això, abans fem una parada a l’estació de tren de la ciutat. Volem preguntar si encara queden bitllets de tren amb seient assignat per anar a Nuwara Eliya a l’endemà. Ens confirmen el que ens esperàvem: ja està tot ple. Això no vol dir que no puguem anar amb tren, però no tindrem seient. Per tant, si es vol reservar seient és bàsic fer-ho amb certa antelació (es pot fer online).

Després d’aquesta curta parada anem fins al Jardí Botànic. És un bon lloc on passejar, i gaudir de la gran varietat d’espècies d’arbres, flors… A més, també veiem micos i ratpenats.

passeig d'arbres al jardí botànic de Kandy

mono entre branques de bambú en una tranquil·la zona dins dels jardins de Kandy

orquídies dins els jardins botànics de Kandy on hi ha més de 4.000 espècies de plantes

Coneixent els camps de te de Kandy

Des d’allà, anem cap a una zona de camps de te properes al Museu del Te. Això ens ho recomana el conductor del tuk-tuk. I ens fiem d’ell.

Allà ens esperen dues tea puckers, que ens expliquen la seva feina i ens acompanyen a fer un recorregut entre les plantacions.

camps de te als afores de la ciutat de kandy

tea pucker de sri lanka ensenyant les diferents plantes de te i altres espècies que conreen

Després ja anem fins al Museu del Te on podem fer la ruta guiada i un tast del te.

persona treballant al museu del te de ceilan a prop de la ciutat de kandy

maquinària antiga al museu del te de ceilan

Pujant fins a l’estàtua de Buda de Bahiravokanda Vihara

La següent parada del recorregut la fem a l’estàtua de Buda de Bahiravokanda Vihara. Els tuk-tuks pateixen una mica per ascendir fins a dalt del turó on es troba l’escultura, però a poc a poc acabem arribant a dalt.

Visitar aquest monument és una experiència molt tranquil·la, ja que no acostuma a haver-hi gaire gent.

monje delante de la estatua de Buda de Bahiravokanda Vihara

àmplia vista del llac de kandy i de les cases del centre que l'envolten

Coneixent el centre de Kandy

Un cop acabem la vista de l’estàtua del Gran Buda de Kandy, ens porten amb tuk-tuk fins al centre. De camí, ens animen a fer una pausa a una parada de fruita. I és un espectacle! Provem una gran varietat de fruites, algunes que no havíem vist mai, i descobrim gustos completament nous.

Un cop al centre de Kandy ens acomiadem dels dos conductors/guies que ens han acompanyat durant el matí. La visita pel centre la fem per lliure. Dediquem les primeres hores de la tarda a conèixer el mercat. Sobretot a la zona on es ven el menjar hi ha una activitat bulliciosa. Molts sorolls i gent. I també moltes olors! És una gran experiència passejar per allà, i aprofitem per comprar algunes espècies de cuina, que segur que a casa ens recordaran el viatge a Sri Lanka.

home de sri lanka venent verdures al mercat municipal de kandy

gran varietat d'arròs venuda a granel al mercat de Kandy

De l’activitat frenètica del mercat, anem a la tranquil·litat del llac. Fem tota la volta mentre contemplem com els colors del cel guanyen intensitat amb la posta de sol. El camí és força agradable, encara que hi ha soroll dels vehicles que circulen a prop del centre. Des d’allà anem caminant cap al punt més sagrat de la ciutat de Kandy: el Temple de la Dent de Buda.

llac de kandy al capvespre amb el gran budes de la ciutat a la part alta del turó

Visitant el Temple de la Dent de Buda

Visitem aquest temple quan es comença a fer fosc, i és tot un encert. No hi ha massa gent, i amb la foscor la llum de les espelmes o el fum dels encens crea una atmosfera més mística.

Anem recorrent la sala amb silenci, mentre escoltem les pregàries dels budistes i observem les diferents ofrenes florals. És un dels temples amb més decoració dels que hem vist a Sri Lanka.

Com sempre en visitar temples budistes, mostrem el màxim respecta cap a la cultura local. Un aspecte bàsic és no donar mai l’esquena a les estàtues de Buda, i no fer-se fotos.

decoració i ofrenes florals a l'interior del temple de la dent de buda

monjo budista mitjançant el capvespre prop del temple de la dent de budera

espelmes sagrades al temple més important de kandy a sri lanka

Acabem la visita quan ja és completament fosc. Decidim sopar al centre de Kandy, a un restaurant molt econòmic i ple de gent local. És un molt senzill (el sopar per quatre persones ens costa 780 LKR, és a dir, uns 4 euros).

Des d’allà només hem de caminar uns quinze minuts per arribar a l’allotjament, el Galaxy City Hotel.

façana del temple de la dent de buda de kandy durant l'hora blava a la nit

(Aquest post correspon al setè dia del viatge a Sri Lanka)

Organitza el teu viatge a Sri Lanka

✈️ Les millors ofertes de vols a Sri Lanka aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Sri Lanka aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.