• Post category:Àsia / Sri Lanka
  • Reading time:12 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:setembre 3, 2022
You are currently viewing El Buda d’Aukana i les Coves de Dambulla

Després dels safaris pel Wilpattu National Park durant els primers dies del viatge a Sri Lanka, i d’haver iniciat el nostre descobriment dels monuments i cultura budista amb la visita d’Anuradhapura i el turó de Mihintale, durant el quart dia del viatge vam continuar explorant la cultura cingalesa. Des d’Anuradhapura vam dirigir-nos cap al següent punt del famós Triangle Cultural de Sri Lanka (format per Anuradhapura, Sigiriya i Polonnaruwa), però de camí ens esperaven dues visites plenes de simbolisme: el Buda d’Aukana i les Coves de Dambulla.

ruta sri lanka buda aukana coves dambulla

Com arribar al Buda d’Aukana des d’Anuradhapura

El camí des d’Anuradhapura fins al Buda d’Aukana és d’aproximadament 50 km. Amb cotxe, es triga poc més d’una hora, i amb tuk-tuk quasi dues hores. Donada la distància, el més còmode és llogar un cotxe amb conductor per fer aquest trajecte (i aprofitar també perquè ens porti fins a les Coves de Dambulla).

Nosaltres vam reservar el conductor a través de l’hotel, acorant que ens portés fins al Buda d’Aukana, a les Coves de Dambulla i que ens deixés a Sigiriya. En total vam pagar 14.000 INR (uns 80 €).

El Buda d’Aukana

Poc abans d’arribar fins a l’enorme Buda d’Aukana, ens va sorprendre l’enorme llac que vèiem des de la carretera: el llac Kala Wewa. Un llac artificial construït al segle V d.C., envoltat de palmeres i stupes, que sobresurten per tot arreu entre les infinites planícies de Sri Lanka.

Feia un dia radiant, i molts nens jugaven i es banyaven a les aigües del llac, que vam contemplar durant varis kilòmetres des de la carretera just abans de desviar-nos cap a una carretera secundària. Poc després vam arribar a un petit descampat, on el conductor ens indicà les escales que ens portarien fins a l’escultura del Buda.

Un cop a dalt de les escales ens esperava un dels monjos encarregats del manteniment de la zona sagrada del Buda d’Aukana, descobert pels anglesos entre el segle XIX i XX. Vam pagar-li l’entrada: 1000 LKR per persona, i vam caminar cap al Gran Buda. No hi havia ningú més. Només un silenci que, de tant en tant, trencaven els ocells o els macacos que saltaven entre els arbres.

detalls del buda aukana a sri lanka

Després de descalçar-nos i de tapar-nos les cames amb els pareos que ja duiem preparats, vam caminar fins a davant l’enorme escultura de Buda. Vam voltar pel recinte mentre contemplàvem les tranquil·les faccions de la figura, d’una altura superior als 12 metres. Impressionava pensar que l’escultura es mantenia erigida des del segle V, quan va ser construïda sota el regnat de Dhatusena.

visita al buda aukana a sri lanka viatge

Vam marxar del recinte acomiadant-nos amb un somriure dels monjos, i vam posar rumb cap a la segona parada del dia: les Coves de Dambulla.

Les Coves de Dambulla

Les Coves de Dambulla, conegudes també com el Temple d’Or o el Temple de la Cova, són un conjunt de coves  que des de l’arribada del budisme a Sri Lanka van estar utilitzades com a temples budistes. En concret, les primeres pintures i estàtues a l’interior de les coves daten del segle I a.C. Aquest complex de més de 80 coves es troba a la part superior d’una roca de 160 metres. Encara que la majoria d’elles tenen símbols budistes al seu interior, només 5 són les principals i visitables. Aquestes estan completament decorades amb escultures i murals. I són un dels punts més sagrats pels budistes a Sri Lanka.

vistes abans d'entrar a les coves dambulla

Com arribar a les Coves de Dambulla

Des de la zona del Buda d’Aukana, arribar fins a les Coves de Dambulla són uns 40 minuts de cotxe. La carretera està amb bon estat durant tot el trajecte.

Un cop a l’entrada de les Coves de Dambulla, abans de la pujada fins a la zona de les coves, és on vam comprar les entrades. És important recordar-ho, ja que si pugem sense les entrades haurem de baixar de nou a comprar-les…i són unes quantes escales! 😉

El preu d’entrada a les Coves de Dambulla és de 1.500 LKR per persona.

macacos durant la pujada a les coves dambulla a sri lanka

Amb les entrades a la mà, vam iniciar la pujada fins a les 5 coves principals. Són uns 10 minuts de pujada, en fila índia entre la munió de turistes i peregrins que es concentren per visitar aquests temples, declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO a l’any 1991.

A dalt, després de descalçar-nos, vam dirigir-nos cap a la façana de color blanc que protegeix l’entrada de les 5 coves sagrades. Amb ordre, vam anar descobrint el món d’escultures i murals amagat dins les parets de la roca…

exterior de les coves dambulla budistes

La Primera Cova: Devaraja Lena

El seu nom significa Temple del Rei dels Deus. La figura principal de la cova és una estàtua d’uns 15 metres d’un Buda estirat. El Buda està en la posició del lleó, que segons la tradició és com va morir. També hi ha una segona figura del Buda als peus de l’estàtua principal.

interior de la primera de les coves dambulla

La Segona Cova: Maharaja Lena

El seu nom significa el Temple del Gran Rei. És la cova més gran i famosa. L’atmosfera de pau i solemnitat inunda l’espai, on hi destaquen 56 figures de Budes, dos dels Déus hinduistes Visní i Saman (aquest últim molt venerat a Sri Lanka perquè es considera el guardià de les muntanyes i un dels protectors de l’illa) i dos monarques cingalesos (els dos únics éssers humans entre tanta divinitat).

interior de la segona cova de dambulla a sri lanka

detalls de la segona cova de dambulla a sri lanka

La por al buit dels artistes fa que no hi hagi cap racó de la cova (de 52 metres de llargada, 23 de profunditat i 7 d’altura) sense decorar. Per poder pintar sobre els sostres, van convertit els humits sostres en fins teixits de seda sobre els que poder- hi pintar. Al centre de la cova hi destaca una petita stupa envoltada de Budes en posició de meditació.

buda a dins la cova de dambulla

La Tercera Cova: El Maha alut Viharaya

El seu nom significa el Nou gran temple i sembla la continuació de la segona cova. Algunes de les decoracions són més recents: al segle XVIII s’hi van afegir algunes pintures i estatues com la del monarca Kirti Sri Rajasinha, que es barreja amb les estàtues de Buda. En total hi ha 50 escultures. Governa la cova una figura de Buda reclinat en un coixí decorat amb molta precisió.

escultures a interior de les coves de dambulla a sri lanka

la tercera de les coves de dambulla durant el viatge a sri lanka

La Quarta Cova: Paccima Viharaya

La Cova del Temple Occidental és la més petita de les 5 coves. Hi ha una petita stupa però que no està en perfecte estat perquè uns lladres van trencar-la creient que custodiava un tresor.

quarta de les coves de dambulla

La Cinquena Cova: Devana Alut Viharaya

El seu nom significa el Segon nou temple. Durant molt temps aquesta cova va ser utilitzada com un magatzem. Per això, les pintures i les figures són més recents. Tant la quarta com la cinquena cova estan una mica allunyades de les 3 primeres (les més famoses) i això permet visitar-les amb moltes més tranquil·litat i trobant-hi molta menys gent.

la cinquena de les coves de dambulla

A la cova hi destaca la figura del Buda, que està acompanyada d’altres figures de la tradició hindú com de Visnú o Katagarama, això indica que era una zona de veneració compartida entre els cingalesos i els tàmils (grup ètnic originari de la Índia però que també s’ha estès per Sri Lanka).

interior de les coves de dambulla a sri lanka

Sobre les dotze del migdia vam acabar de visitar les sagrades Coves de Dambulla i vam posar rumb cap a Sigirya, a l’hotel Lakmini Lodge. El propietari de l’hotel ens va rebre amb molta amabilitat, i ràpidament es va recomanar un restaurant del poble per anar-hi a dinar: el Shenadi Restaurant. Va demanar un tuk-tuk perquè ens hi portés, bàsicament per ensenyar-nos quin restaurant era, ja que estava molt a prop de l’allotjament. Vam menjar un deliciós arròs al curry i kothu amb verdures. I després ja vam tornar cap al Lakmini Lodge caminant, just abans que comencés una tempesta…

Vam esperar que deixés de ploure, i a mitja de tarda, quan el temps va millorar vam agafar una bicicletes per anar al millor mirador de la muntanya Sigirya. Però això ja ho explicaré al pròxim post del viatge a Sri Lanka

panoramica de sigiriya

(Aquest post correspon al matí del dia 4 del nostre viatge a Sri Lanka durant l’agost del 2017)

Organitza el teu viatge a Sri Lanka

✈️ Les millors ofertes de vols a Sri Lanka aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Sri Lanka aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Comentaris

  1. noemí

    Com sempre….és tornar a ser-hi, és viure aquell viatge de nou. Fotos increibles i descripcions encara millors!!. Felicitats!

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.