• Categoria de l'entrada:Àsia / Sri Lanka
 • Temps de lectura:17 min de lectura
 • Autor de l'entrada:
 • Última modificació de l'entrada:setembre 3, 2022
Actualment esteu veient Anuradhapura: guia per visitar els temples de la ciutat antiga

La ciutat antiga d’Anuradhapura, Patrimoni Mundial per la UNESCO des del 1982, és un dels tres components del famós Triangle Cultural de Sri Lanka, format també per Sigirya i Polonnaruwa. Fundada al segle IV a.C va ser la capital del regne d’Anuradhapura fins al segle IX, esdevenint un dels centres polítics més estables de l’Àsia meridional.

Actualment la ciutat antiga d’Anuradhapura, amb una àrea de  més de 40 km2 , és un dels jaciments arqueològics més grans del món. La ciutat segueix conservant stupes, palaus, jardins, tancs i sistemes de reg que van ser construïts durant el període gloriós d’aquesta ciutat. Contemplar els monument de la ciutat antiga, sagrada pel budisme, va ser un dels moments més impressionants del nostre viatge a Sri Lanka.

Vistes de dues stupes durant el viatge a Sri Lanka

Com visitar Anuradhapura?

Donada l’extensió de la ciutat antiga d’Anuradhapura no és recomanable conèixer la ciutat a peu. El més habitual és fer-ho amb tuk-tuk amb conductor. Aquesta és la opció més còmode i ràpida. Per aconseguir un tuk-tuk per conèixer la ciutat hi ha dues opcions: preguntar a la recepció del hotel on seguir que ens ajudaran a trobar-ne algun o bé sortir al carrer i esperar a que pari algun conductor de tuk-tuk i s’ofereixi a portar-nos per veure la ciutat.

En qualsevol cas, cal negociar prèviament el preu que pagarem i també l’estona que durarà tota la visita. És preferible comentar tots els monuments que es volen visitar, sinó probablement s’ho faran venir bé per cobrar-nos una mica més per portar-nos per algun altre monument.

En el nostre cas, vam visitar els diferents monuments d’Anuradhapura des de les 8:00 fins les 13:30 i inicialment vam pagar 2.000 LKR (uns 10 euros) per tuk-tuk. Tot i això, al final de la visita ens van afegir un suplement de 500 LKR per portar-nos fins al Temple Isurumuniya. Sempre s’ho fan venir bé per cobrar una mica més…

Anuradhapura a Sri Lanka

Quant costa visitar Anuradhapura?

Per visitar la ciutat antiga d’Anuradhapura cal pagar una entrada que inclou tots els monuments i que costa 3850 LKR (uns 20 euros). En diferents punts de la visita, sobretot a les carreteres que porten fins als monuments més famosos, hi ha controls dels tiquets.

L’entrada es compra a l’Archaeological Museum. Així que aquest hauria de ser el primer punt on anar abans de visitar la ciutat. En alguns casos, els conductors de tuk-tuk ofereixen un preu conjunt del tuk-tuk més les entrades molt més barat, però cal evitar aquesta opció. En aquesta casos solen evitar els monuments més famoses, o bé t’hi porten per les zones no vigilades (des d’on les vistes són molt pitjors) o subornen als vigilants… Si paguem nosaltres els tiquets al Archaeological Museum ens assegurem visitar la ciutat antiga d’Anuradhapura legalment i que podrem visitar tot el que vulguem.

L’únic temple que no està inclòs amb el tiquet d’Anuradhapura és el Temple Isurumuniya (Isurumuniya Vihara), on cal pagar un suplement de 200 LKR (aproximadament 1 €) per persona a la mateixa entrada del monument.

Els arbres sagrats d'adornen amb banderes

Circuit per la ciutat antiga d’Anuradhapura

Quan poc abans de les vuit del matí vam sortir al carrer a buscar un tuk-tuk, teníem força clar l’ordre i els monuments d’Anuradhapura que volíem visitar.

Tot i això, un cop vam aconseguir els tuk-tuk per visitar la ciutat, vam veure que la intenció dels conductors era portar-nos pels diferents monuments amb l’ordre que ells volien. Vam preferir deixar-nos portar i si al final no havíem visitat algun dels punts que ens interessaven ja els hi comentaríem…

[googlemaps https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1q7pnrxkXI9JwrjV5AwXhr48nFA2dDl3o&w=640&h=480]

1. Mirisawetiya Vihara

La visita per la ciutat antiga d’Anuradhapura vam començar-la visitant una de les stupes o dàgobes més antigues de Sri Lanka.: la Dagoba Mirisawetiya. Aquesta stupa, amb més de 2100 anys d’antiguitat, va ser construïda pel rei Dutugemunu.

La calma del budisme a Sri Lanka el vam conèixer a Anuradhapura

La seva enorme figura de color blanc va impressionar-nos des del primer moment. I com els peregrins, vam de descalçar-nos abans de circumval·lar-la en el sentit de les agulles del rellotge. Sempre cal rodejar les stupes d’esquerra a dreta, imitant així el sentit en què les estrelles giren al voltant del firmament del cel.

Els budes s'escolpeixen al voltant de les stupes d'Anuradhapura

2.Archaeological Museum

Abans de dirigir-nos cap als monuments més famosos d’Anuradhapura. Vam parar al Archaelogical Museum per comprar les entrades per visitar la ciutat antiuga.

Allà vam trobar-hi una col·lecció interessant d’art i restes de les excavacions trobades a Anuradhapura i altres ciutats antigues de Sri Lanka.

A l'arqueological museum hi ha una exposició permenent

3.Ruwanwelisaya Stupa

Al arribar a la dàgoba Ruwanwelisaya segurament va ser el moment de màxima fascinació durant el recorregut per Anuradhapura. Seguint el camí dels peregrins, tots vestits de blancs i descalços, vam arribar sota el so de les pregàries davant de la dàgoba més famosa de la ciutat.

Els elefants són sagrats i hi ha escultures prop de les stupes.

Els conductors de tuk-tuk fan de guia per Anuradhapura

Stupa a Anuradhapura petita

El seu blanc impol·lut contrastava amb el taronja de la lona que envolta la seva base i conjuntava amb els vestits dels monjos. No sabíem cap on mirar. De nou, vam descalçar-nos abans d’iniciar la volta al monument.

banderes sagrades al voltant d'una stupa

Caminant amb silenci, vam anar assimilar la importància espiritual d’aquesta stupa, construïda pel rei Dutugemunu a l’any 140 a.C.

Monjo resant al voltant d'una stupa

4.Bodhi Tree o l’arbre de Buda

I de la dàgoba més emblemàtica de la ciutat antiga d’Anuradhapura vam passar a l’altre punt més sagrat: l’arbre de Buda o Bodhi Tree. Aquest arbre va ser plantat a l’any 288 a.C. i la tradició budista explica que és descendent de l’arbre on Buda va assolir la il·luminació.

Els peregrins s'agrupen al voltant del Bodhi Tree

El bodhi tree a Anuradhapura, Sri Lanka, és molt sagrat.

5.Thuparamastupa

La següent parada del circuit va ser a la Thuparama Dàgoba. No és una dàgoba massa gran, però és la més antiga de Sri Lanka. Va ser construïda durat el regnat de Devanampiya Tissa (247-207 a.C.) encara que l’estructura que veiem avui és una reconstrucció completa que es va fer el 1862. Alguns dels pilars originals romanen al voltant de l’edifici principal.

La Thuparama stupa és la més antiga de la ciutat

6.lankarama stupa

Vam continuar la visita per Anuradhapura contemplant i donant la volta a una nova dàgoba, la Lankarama. Menys impressionant que les altres que havíem contemplat, aquesta dàgoba ens va continuant transmetent la mateixa antiguitat i majestuositat.

El seu color blanc es confonia amb el dels núvols, i la calor ens obligava a caminar lentament pel seu voltant.

Anuradhapura está ple d'stupes construïdes fa milers d'anys com la Lankarama.

7.Moonstone o Sandakada pahana

Ben a prop de l’stupa anterior, vam trobar-hi una de les darreres escultures dels últims anys del regnat d’Anuradhapura: el Moonstone o Sandakada pahana.

Entre els seus detalls vam trobar-hi elefants (símbol del naixement), toros (símbol de l’envelliment), lleons (símbol de malalties) i cavalls (símbol de la mort) i cignes (símbol de la lluita entre el bé i el mal durant la vida). Finalment, les flors de lotus representaven l’objectiu final del Nirvana. Entenent el significat de tot el que anàvem veient per la ciutat antiga d’Anuradhapura, la visita era molt més profunda.

Els Moonstone se situaven a l’entrada dels temples budistes. I en concret, vam observar el que hi havia al Palau de Mahasen . Les restes arqueològieus que ens envoltaven ens incitaven a imaginar l’esplendor d’aquests edificis durant els segles gloriosos d’Anuradhapura.

A Anuradhapura hi ha un preciós moonstone.

8.Abhayagiri Dagoba

I a només 700 metres del Moonstone, hi vam trobar la Abhayagiri Dagoba. D’un color argilós i amb una alçada de 75 metres, aquesta va ser l’stupa més important del complex budiste d’Abhayagiri Vihara, construït durant el segle I a.C.

Abhayagiri Dagoba té un olor argilós

Estatua de buda dins un temple a Anuradhapura

estàtua de buda sagrada

9.L’estatua Samadhi

Immersos en l’olor d’encens tant característica dels punts sagrats d’Anuradhpaura vam arribar a l’estàtua de Samadhi, situada al Parc Mahamevnawa. Aquesta escultura de Buda en la posició de Dhyana Mudra, la postura de la meditació associada a la seva primera il·luminació (el Nirvana), és la més famosa de la ciutat antiga d’Anuradhapura.

El buda Samadhi a Anuradhapura transmet molta calma i pau.

10.Kuttam Pokuna

El nostre recorregut va continuar amb la visita als Kuttam Pokuna, també coneguts com a Twin Ponds, uns estancs que van ser utilitzats com a banys pels monjos.

Els Kuttam Pokun mostren el sistema de les piscines de la ciutat antiga.

11.L’stupa de Jetavanaramaya

L’última stupa d’Anuradhapura que vam visitar va ser l’stupa Jetavanaramaya, una de les més impressionants de la ciutat. Construïda pel rei Mahasen (273 – 301 d. C.), té una alçada de 122 metres i es creu que va ser una de les estructures més altes del món antic quan va ser acabada (només la superaven les piràmides egípcies a Giza). També va ser l’stupa més alta del món, i encara que actualment no és la més alta sí que és la que té més volum del món.

Construïda amb maons de sorra i argila, l’stupa Jetavanaramaya és famosa tant per ser una construcció amb una llarga història com per la seva espiritualitat: una part de la faixa de Buda és consagrada aquí.

Jetavanaramaya stupa és una de les més famoses d'Anuradhapura

A Anuradhapura molts budistes preguen a les stupes.

12.Isurumuniya Vihara 

I per acabar la visita a la ciutat antiga d’Anuradhapura, vam dirigir-nos al temple Isurumuniya Vihara. En aquest cas no es traca d’una stupa, sinó d’un preciós temple incrustat en un enorme bloc de pedra. La construcció que queda actualment era l’accés principal del Temple de Isurumuniya (del segle 3 a.C.) fundat pel Rei Tissa perquè s’hi instal·lessin els monjos que acompanyaven a Mahinda.

El temple Isurumuniya Vihara és dels més diferents d'anuradhapura

Interior d'un temple dins una cova a Anuradhapura

Des de dalt de la pedra, on vam poder-hi accedir fàcilment per unes escales, vam gaudir d’unes precioses vistes d’Anuradhapura. A la llunyania, podíem veure com sobresortien les diferents stupes de la ciutat antiga.

Vista panoràmica de Anuradhapura a Sri Lanka

On allotjar-se a Anuradhaura?

Després de la visita del Isurumuniya Vihara, sobre les 13:30 del migida vam dirigir-nos a l’allotjament:  Hotel White House. Ja havíem vist que la carta de l’hotel era molt variada i econòmica, així que vam aprofitar per dinar allà mentre gaudíem d’una estona de relax a la piscina.

El millor per allotjar-se a Anuradhapura és triar algun dels múltiples hotels de la zona nova de la ciutat. Hi ha molta oferta turística d’allotjaments i restaurants. Tot i això, la part interessant d’Anuradhapura és la ciutat antiga.

Vam passar la tarda contemplant com una nova tempesta s’havia apoderat del cel. I vam aprofitar les últimes llums del dia per voltar per la zona pròxima a l’allotjament i passejar per un dels infinits estanys que banyen la ciutat. A aquestes zones és ben fàcil veure-hi algun ocell o monitors.

La ciutat antiga d'Anuradhapura és de les més sagrades de Sri Lanka.

Consells per visitar Anuradhapura

Visitar Anuradhaura va ser un dels imprescindibles del nostre viatge a Sri Lanka. Perfecte per introduir-nos en la seva cultura i contemplar alguns dels edificis més antics que hem vist mai.

Aquests són alguns dels punts a tenir en compte abans de visitar la ciutat:

 • L’interès turístic d’Anuradhpaura està en la seva ciutat antiga. Amb un matí o una tarda es poden veure la majoria dels atractius. Tot i que si es volen visitar tots els monuments, segurament és necessari tot un dia.
 • No és recomanable visitar la ciutat a peu. És preferible fer-ho amb tuk-tuk o amb bicicleta.
 • Començar la visita ben aviat permet evitar les hores de més calor.
 • Per visitar la ciutat antiga d’Anuradhapura cal comprar l’entrada oficial al Arquelogical Museum.
 • Al visitar punts sagrats de la ciutat, com les stupes, els temples o les estàtues de Buda cal anar sempre força tapat amb senyal de respecte. No es poden portar pantalons curts ni samarretes de tirants. En cas de portar-ne, cal portar un pareo per tapar-se durant la visita.
 • Per visitar els punts sagrats cal descalçar-se. Per això, val la pena portar mitjons.
 • Portar aigua, molta aigua.
 • Les stupes cal contemplar-les fent la volta en el sentit de les agulles del rellotge.
 • No es pot donar l’esquena a les estàtues de Buda.
 • La millor manera de completar una visita a la ciutat antiga d’Anuradhpaura és dirigint-se al turó de Mihintale, el turó on el budisme va arribar a Sri Lanka.

Arbre a propr d'una stupa a Anuradhapura

(Aquest post correspon a la tarda del dia 3 del nostre viatge a Sri Lanka durant l’agost del 2017)

Organitza el teu viatge a Sri Lanka

✈️ Les millors ofertes de vols a Sri Lanka aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Sri Lanka aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Comentaris

 1. Noemí

  Llegir-ho i reviure el viatge de nou!! Gràcies

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.