• Post category:Àsia / Sri Lanka
 • Reading time:18 min de lectura
 • Post author:
 • Post last modified:gener 27, 2023
You are currently viewing Què veure a Polonnaruwa: guia de la ciutat antiga

La ciutat antiga de Polonnaruwa és un dels imprescindibles d’un viatge a Sri Lanka. Va ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO a l’any 1982, i forma part del Triangle Cultural del país.

Visitar Polonnaruwa és fer un viatge en el temps. Poder caminar entre monuments que parlen de la història de Sri Lanka: des d’algun dels temples més sagrats pel budisme al país; com edificis civils de gran importància cultural, que recorden els segles en què Polonnaruwa va ser la capital de l’antic Ceilan.

Com arribar a Polonnaruwa?

La ciutat antiga de Polonnaruwa està situada a la part central-nord de Sri Lanka. En general el més habitual és visitar aquesta ciutat venint d’Anuradhapura, Sigiriya o Dambulla. Des d’aquests punts es pot arribar fàcilment a Polonnaruwa amb cotxe amb conductor, amb tuk-tuk o també amb bus. Els temps de trajecte i cost (amb cotxe amb conductor) són els següents:

 • Anuradhapura a Polonnaruwa. Temps: 2 hores i 15 minuts. Cost: 7.500 LKR.
 • Dambulla a Polonnaruwa: Temps: 1 hora i 25 minuts. Cost: 4.200 LKR.
 • Sigiriya a Polonnaruwa: 1 hora i 10 minuts. Cost: 3.800 LKR.

Els costos anteriors són una estimació. Recorda que és important acordar un preu abans de pujar a qualsevol vehicle i que a Sri Lanka es pot regatejar.

Com visitar Polonnaruwa?

Un cop s’arriba a la ciutat antiga, es poden visitar tots els temples i runes per lliure. Tot i això, les distàncies són bastant grans, així que no és massa recomanable moure’s caminant. Una bona opció per anar per lliure és visitar Polonnaruwa amb bicicleta de lloguer. Just a l’entrada al recinte, hi ha diferents negocis que lloguen bicicletes. El preu acostuma a variar entre 350 i 550 LKR per tot un dia.

L’altra opció és recórrer els diferents punts que cal veure a Polonnaruwa amb cotxe o tuk-tuk. Sobretot si s’arriba a la ciutat antiga amb un conductor (cotxe o tuk-tuk) es pot acordar el transport durant la visita. També hi ha l’opció de contractar algun dels conductors de tuk-tuk que hi ha per la zona, únicament per fer la visita.

Horari i Preus de Polonnaruwa

El preu de l’entrada per visitar la ciutat antiga de Polonnaruwa és de 25 $.

Les entrades es compren al Museu Arqueològic de la ciutat, que està obert de 7:00 a 18:00.

És important conservar les entrades durant tota la visita, ja que sovint hi ha controls per revisar que tots els visitants hagin pagat.

Consells per visitar Polonnaruwa

La visita a Polonnaruwa és una de les més interessants de Sri Lanka. Per gaudir al màxim d’aquesta ciutat antiga i dels seus temples i monuments, és recomanable seguir aquests tres consells:

Portar mitjons: per apropar-se a alguns dels temples i escultures sagrades de la ciutat és necessari descalçar-se, en senyal de respecte. Per això val la pena portar mitjons. El terra a les hores centrals del dia sol estar molt calent.

Portar roba llarga o un mocador: al visitar monuments sagrats pel budisme és necessari tapar-se el cos. Per això cal portar roba llarga o fer servir un mocador per tapar-se les espatlles o les cames.

Tenir aigua i crema solar: la visita a la ciutat de Polonnaruwa acostuma a durar entre mig dia i un dia sencer. Hi ha molt poques ombres, així que portar crema solar i aigua és imprescindible.

Què veure a Polonnaruwa: temples, edificis i budes

Visitar la ciutat antiga de Polonnaruwa permet descobrir en primera persona part de la història de Sri Lanka. Els temples, dàgobes i estàtues de buda són testimoni de la tradició budista que va expandir-se pel país durant el segle III a.C. des del turó de Mihintale. Per altra banda, les restes d’edificis, entre els quals destaca el Palau Reial, són la millor mostra del passat gloriós d’aquesta ciutat.

La llista de llocs per veure a Polonnaruwa es pot dividir en 4 zones:

– El Palau Reial

– El Quadrangle Sagrat

–  Gal Vihara

– Les Viharas o dàgobes de Polonnaruwa

El Palau Reial

El Palau Reial és el primer monument que es troba després d’entrar a la ciutat antiga de Polonnaruwa. Aquest edifici va construir-se durant el regnat del rei Parakramabahu I (1153-1186).

El Palau Reial va arribar a superar els 10 metres d’alçada i a tenir una cinquantena d’habitacions. Actualment, només en queden algunes de les seves parets de maons vermellosos.

A prop del Palau Reial també hi ha l’Audience Hall. És un dels edificis més ben conservats del conjunt d’obres de l’època del rei. Els elefants tallats en pedra a les parets són un dels símbols d’aquest edifici.

Abans d’abandonar la zona del Palau Reial també val la pena veure l’antiga piscina del Palau Reial.

Quadrangle Sagrat

El Quadrangle de Polonnaruwa fa referència al centre de l’antiga ciutat. Allà hi havia els temples més importants, i s’hi va guardar durant anys la relíquia de la Dent de Buda.

Ara només queden les runes d’aquests edificis històrics, construïts del segle XI al segle XIII.

Dins del Quadrangle Sagrat, els edificis més destacats són el Vatadage, el Lata Mandapaya, el Hatadage, l’Atadage i el Thuparama Gedige.

Vatadage

Aquest edifici és un dels símbols de Polonnaruwa. Té una forma circular de 18 metres de diàmetre. I durant segles va albergar la sagrada Dent de Buda. Les parets exteriors del Vatadage estan tallades amb figures de lleons i lotus, una de les mostres de decoració més boniques. A l’interior en l’actualitat només hi queden algunes escultures de Buda.

Aquest edifici encara conserva les seves quatre entrades. A cada una d’elles les pedres lunars mostren el cicle de la vida segons el budisme.

Lata Mandapaya

El Lata Mandapaya es tracta d’una construcció de diverses columnes distribuïdes amb forma de la flor del lotus de l’Índia. Al centre hi ha una petita dàgoba o stupa.

Hatadage

L’edifici del Hatadage, construït pel rei Nissanka Malla també va ser un dels més importants de Polonnaruwa. Al seu interior s’hi va amagar la Dent de Buda abans que fos definitivament traslladada a la ciutat de Kandy.

Des del Hatadage a mà dreta hi ha un llibre de pedra (Gal Pota) de 9 x 1,5 metres, portat en temps de Nissanka Malla des les pedreres de Mihintale. S’han conservat molts “llibres” en blocs de pedra, però aquest probablement és el major de tots.

Atadage

L’edifici de l’Atadage, del que actualment només en queden les columnes i alguna escultura, va ser construït durant el regnat de Vijayabahu, el primer dels monarques de l’etapa en què Polonnaruwa era la capital de Sri Lanka. És molt probable que l’Atadage sigui l’edifici més antic del Quadrangle Sagrat.

Thuparama Gedige

A l’extrem sud del Quadrangle, el temple budista Tuhparama Gedige és l’edifici més important. Tot i no ser massa gran, el seu estat de conservació és excel·lent: el seu sostre està intacte. Es pot accedir al seu interior.

Gal Vihara

Gal Vihara és un grup de quatre Budes en perfecte estat, tallats a partir d’una immensa llosa de granit. És un els punts més bonics  que es poden veure a Polonnaruwa.

Tres d’aquestes escultures de Buda es consideren les obres escultòriques més sublims de l’art budista cingalès. Els escultors d’aquestes van assolir una delicadesa artística que no s’havia aconseguit fins al moment.

Començant per l’esquerre,  la primera escultura que es troba és la de Samadhi Buddha, un Buda de quatre metres d’alçada assegut en posició de meditació. El seu rostre transmet concentració i serenitat.

La següent figura és de la Vijjadhara Guha (Cova dels esperits del coneixement). També és una figura de Buda assegut, però en aquest cas l’obra és més petita i senzilla. Fa un metre i mig d’alçada. Aquesta escultura descansa dins una caverna artificial. Sota els seus peus sol tenir moltes flores fresques, aportades pels peregrins que la veneren.

La tercera estàtua, de set metres, és la de Buda de peu i de braços plegats. Aquesta posició té dues interpretacions: per uns representa a Buda en el moment de la segona il·luminació; però també es pot interpretar com la figura del seu deixeble Ananda consternat per la mort del seu mestre (que està tombat a l’escultura del costat).

Per acabar, l’obra que genera més fascinació és la de Buda estirat sobre una flor de lotus. Catorze metres d’escultura que representen el parnirvana, el darrer Nirvana de Buda abans de morir. Le seves faccions són de relaxació màxima.

Durant la visita és bàsic mostrar el màxim respecte per aquestes escultures, tan importants pel budisme a Sri Lanka. Per això cal evitar fer-se fotos donant l’esquena a les representacions de Buda.

Les Viharas o dàgobes de Polonnaruwa

Una part imprescindible de la visita a Polonnaruwa són les seves viharas. Vihara (o Vehera) és el nom que tenen les dàgobes o pagodes a aquesta zona.

En concret, les viharas que cal veure a Polonnaruwa són: la Pabalu Vihara, la Rankot Vihara, la Kiri Vihara i la Potgut Vihara.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar durant el teu viatge a Sri Lanka. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

Pabalu Vihara

La Pabalu Vihara és dàgoba construïda durant el regnat del rei Parakramabahu I. És la tercera dàgoba més gran de Polonnaruwa i es conserva en un estat força favorable.

A prop d’aquesta construcció hi ha l’edifici Shiva Devalaya (o Shiva Devale No.2). És l’edifici més antic de Polonnaruwa.  Es va construir durant el període de la dinastia del sud-indi Chola (cap al 1070) quan els indis van establir-se la ciutat. Aquest és un dels pocs temples hindús al recinte. Com que va ser un edifici construït completament de pedra es troba pràcticament en les mateixes condicions que quan es va construir.

Rankot Vihara

La dàgoba Rankot Vihara és la més gran de Polonnaruwa amb els seus 54 metres d’alçada. És la quarta dàgoba més gran de Sri Lanka i data de l’època del rei Nissanka Malla (1187-1119).

Entre les ruïnes i els temples hi trobem alguns arbres i restes de la jungla que anys enrere va tapar tota la ciutat de Polonnaruwa: quan els arqueòlegs van descobrir la Ciutat Antiga estava completament recoberta d’arbres.

Kiri Vihara

La dàgoba Kiri Vihara (que significa llet blanca) va ser construïda en honor a la Reina de Polonnaruwa. Quan els arqueòlegs van arribar a la zona i van netejar-la de la jungla que la recobria, van descobrir que el guix original de calç es conservava en perfecte estat blanc després de 700 anys.

Aquesta és la dàgoba no restaurada més ben conservada de Polonnaruwa.

Molt a prop d’aquí, també es pot visitar el temple Lankatilaka. Aquest temple va ser construït per albergar-hi l’estàtua d’un Buda. Actualment només en queden els seus murs de 17 metres i l’estàtua de Buda, que ha quedat decapitada.

Què veure a Polonnaruwa: el nostre itinerari i experiència

El sisè dia del viatge a Sri Lanka el vam començar amb un emocionant safari per veure elefants al Parc Nacional Kaudulla. Després d’acabar el safari i de tornar a l’allotjament a esmorzar, ens va venir a buscar el conductor. Amb ell visitaríem Polonnaruwa i després ens portaria fins a Kandy. El conductor el vam reservar la nit abans a través de l’allotjament, i vam acordar un preu de 13.000 LKR (i 500 LKR addicionals com a propina).

Visitant la ciutat antiga de Polonnaruwa

A mig matí, a pocs kilòmetres al sud de Polonnaruwa, vam fer una parada al llac Parakrama Samudra per visitar un antic monestir: Potgul Vihara. El més famós de les restes d’aquest monestir és una estàtua construïda fa més de 1.000 anys, que es creu que representa al Rei Parakramabahu I.

Vam arribar a la ciutat antiga de Polonnaruwa a les onze del migdia. Després d’acostar-nos al museu arqueològic per comprar les entrades (25 $ per persona), vam iniciar el recorregut pels punts més famosos. A l’anar amb un conductor, les distàncies més grans les vam recórrer amb cotxe.

Aquestes van ser les nostres parades:

 1. El Palau Reial, l’Audience Hall i les Piscines Reials (Royal Pond).
 2. El Quadràngle Sagrat: Vatadage, el Lata Mandapaya, el Hatadage, l’Atadage i el Thuparama Gedige.
 3. Les dàgobes Pabalu Vihara i la Rankot Vihara.
 4. Les estàtues de Buda de Gal Vihara.
 5. La dàgoba Kiri Vihara i el Templa Lankatilaka

Vam acabar de visitar la ciutat antiga al voltant de les tres del migdia. Passejar entre dàgobes sagrades -descalços, i amb la melodia de fons de les pregàries budistes dels monjos i monges- va ser una de les experiències més emocionants del viatge a Sri Lanka. Anuradhapura i Polonnaruwa desprenen una energia única.

De Polonnaruwa a Kandy amb cotxe

La resta de la tarda la vam passar al cotxe, fent el trajecte des de Polonnaruwa fins a Kandy. Tot i no ser molts kilòmetres, el recorregut va durar més de 3 hores. Sobretot perquè el trànsit a mesura que ens apropàvem a la ciutat de Kandy empitjorava cada vegada més.

A les set del vespre, finalment vam arribar a l’allotjament: el Galaxy City Hotel. Després d’haver matinat per veure elefants a Kaudulla, ens mereixíem descansar una mica…

Aquest post correspon al sisè dia del nostre viatge a Sri Lanka durant l’agost del 2017)

Organitza el teu viatge a Sri Lanka

✈️ Les millors ofertes de vols a Sri Lanka aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Sri Lanka aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.