• Categoria de l'entrada:Eslovènia
 • Temps de lectura:13 min de lectura
 • Autor de l'entrada:
 • Última modificació de l'entrada:setembre 18, 2023
Actualment esteu veient Les coves càrstiques d’Eslovènia: Škocjan i Postojna

El món soterrani d’Eslovènia és extraordinari. Allà s’hi amaguen paisatges únics, que formen part del patrimoni natural del país. Les coves càrstiques d’Eslovènia són de les més impressionants d’Europa. Per això no podíem acabar el viatge sense endinsar-nos cap a algunes d’aquestes coves. Tan misterioses i espectaculars.

coves càrstiques d’Eslovènia interior de la galeria

Les coves d’Eslovènia imprescindibles

El número de coves càrstiques que se succeeixen al llarg d’Eslovènia és sorprenentment alt. Hi ha més d’una vintena de coves que es poden visitar. Però entre totes aquestes, hi ha dues coves especialment famoses, imprescindibles en qualsevol viatge a Eslovènia:

 • La Cova Postojna: aquesta és la cova més famosa i visitada del país. Un petit tren permet endinsar-se a les profunditats d’aquesta meravella, i descobrir galeries fascinants. A més, dins les seves aigües s’hi troba un animal molt singular: el proteu o cria de dragó.
 • La Cova  Škocjan: és l’única cova d’Eslovènia a la llista de l’UNESCO. Allà s’hi troba el canyó subterrani més gran d’Europa, que es pot visitar caminant entre un conjunt de ponts i passarel·les elevades.

A part d’aquestes dues coves, també són força famoses la cova de Kostanjevica, la cova Vilenica i la cova de Križna jama.

interior d'una de les coves més boniques d'eslovènia

La Cova Postojna: la cova del tren d’Eslovènia

El nostre viatge a Eslovènia comença a arribar a la seva fi, però no podem marxar del país sense descobrir les seves sorprenents coves càrstiques. Ben aviat al matí, ens acomiadem del tranquil allotjament on hem dormit, i ens dirigim cap a la Cova Postojna.

Poc després de comprar les entrades iniciem el recorregut, a les 10 del matí. El tour per la cova Postojna permet descobrir 5 kilòmetres del seu interior. D’aquest recorregut, 4 kilòmetres es fan amb un petit tren i l’últim es fa caminant. La visita dura uns 90 minuts.

Durant el recorregut amb tren, avancem per infinites galeries il·luminades, on les estalactites i estalagmites creen un espai únic, impossible de reproduir.

ruta amb tren per la cova postojna

Al baixar del tren comencem a caminar acompanyats d’un guia, que ens explica tots els detalls de les galeries per on passem. El punt més impressionant és la Sala dels Concerts, una sala de 65 metres de longitud, 40 metres d’amplada i 40 metres d’altura. Un espai de la cova amb una acústica excel·lent.

ruta guia a la cova postojna a eslovenia

columnes a les coves càrstiques d'eslovènia

Poc abans de tornar al tren, que ens portarà de nou cap a la superfície, arribem a uns petits terraris on hi viuen els famosos proteus o cria de dragó. Un amfibi misteriós que només es torba a algunes coves d’Eslovènia, Bòsnia i Croàcia.

interior d'una de les coves més boniques del sud d'eslovènia

Informació pràctica per visitar la cova Postojna

 • Horari: Les visites a la cova Postojna estan obertes tots els dies de l’any. Als mesos de juliol i agost hi ha visites cada hora de 10:00 a 16:00. Durant els altres mesos és possible visitar la cova a les 10:00, les 12:00 i les 15:00. Aquí pots consultar els horaris actualitzats, ja que poden canviar segons la temporada.
 • Preu: L’entrada a les coves (que inclou el camí amb tren i caminant) costa 27,90 €. Consulta els preus complets aquí.
 • Web oficial: https://www.postojnska-jama.eu/es/
 • Tour amb espanyol: Excursió a la Cova Postojna i al Castell de Predjama des de Ljubljana.

La cova Škocjan: la cova del riu

Després de visitar la cova Postodjna, una de les millors coves d’Eslovènia, ens dirigim cap a la cova Škocjan.

Les grutes de Škocjan , que són Patrimoni Mundial per la UNESCO, estan considerades com un dels fenòmens subterranis més importants del planeta. Van originar-se amb l’enfonsament de les valls eslovenes, creant un relleu subterrani de roques calcàries que va modificant-se any rere any a causa de l’erosió del riu Reka. Sorprenentment aquestes coves van ser descobertes recentment: a l’any 1884.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar durant el teu viatge a Eslovènia. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

vista panoràmica cova Škocjan 

Un cop arribem a la zona de taquilles, ben a prop dels aparcaments, comprem les entrades per fer el recorregut principal per les coves. Un circuit de 3 kilòmetres que baixa fins als 212 metres de profunditat. La ruta no té cap dificultat.

Al comprar l’entrada se’ns assigna l’hora d’inici del tour. Puntualment, el guia ens acompanya fins a l’entrada de les coves, a uns 10 minuts caminant de les taquilles. Allà hem d’esperar uns minuts fins que comença la nostra visita, i un túnel artificial ens porta fins a l’interior de les coves Škocjan.

La primera part del camí avança per galeries de coves calcàries. Sales silencioses i misterioses, plenes de formacions rocoses. Són boniques, però el moment àlgid arriba quan entrem a la Murmuring Cave i contemplem el gran canyó. Els nostres ulls s’han d’acostumar a la foscor per poder admirar la bellesa d’aquest impressionant canyó subterrani. El so del curs del riu Reka ressona dins la cova, creant una melodia màgica.

Un camí sinuós, il·luminat lleugerament, ens permet caminar a 50 metres d’alçada sobre el riu. Les vistes són al·lucinants durant tot el recorregut, que arriba al seu tram final després de creuar el pont Cerkvenik, a uns 47 metres sobre el riu Reka.

Des d’allà ja veiem la llum que entra per la sortida de la cova. On acaba el recorregut guiat. Després només ens falta pujar quasi 500 escales per arribar de nou fins al punt d’informació. Ben a prop hi ha un mirador panoràmic de l’entorn de les coves Škocjan, la manera ideal per acomiadar-nos d’aquest preciós racó i de donar per acabat el nostre viatge a Eslovènia. Els paisatges d’aquest país, amb les seves cascades, llacs i muntanyes, ens han deixat meravellats.

cova unesco eslovenia

A l’interior d’aquestes coves està prohibit fer-hi fotos, però et recomano que en miris algunes per internet: com aquesta  i aquesta. Així et podràs fer una idea dels paisatges per on passa l’itinerari. A aquest enllaç també hi ha un bon nombre de fotografies i una explicació detallada (en anglès).

Informació pràctica per visitar la cova Škocjan

Val la pena visitar les coves Škocjan i Postojna?

Sens dubte, sí que val la pena visitar aquestes dues coves d’Eslovènia. Les visites són complementàries. I es poden visitar en un mateix dia sense pressa.

La visita a la cova Postojna potser és una mica més turística i hi ha més gent, però el fet de poder fer un recorregut amb tren per l’interior de la cova permet assimilar les seves grans dimensions. A més, les cavitats per on es passa durant el camí a peu són impressionants. Sobretot per les nombroses estalagmites, columnes i estalagtites.

En canvi, la visita a les grutes de Škocjan permet descobrir un paisatge únic. Un dels més sorprenents d’Eslovènia. Poder veure un canyó subterrani, dins d’una enorme galeria, és una experiència fabulosa.

En cas de només visitar una de les dues coves, jo escolliria la cova Škocjan. Però crec que el millor és visitar-les les dues.

la cova Škocjan té a l'exterior algunes cascades

Consells i normes per visitar les coves calcàries d’Eslovènia

 • Portar roba d’abric: a l’interior de les coves la temperatura es manté constant entre 10 ºC i 12 ºC.
 • Portar calçat adequat: la humitat que hi ha a l’interior de les coves pot fer que algun tram sigui relliscós, així que val la pena portar un bon calçat.
 • A les coves Škocjan no es poden fer fotografies.
 • A les coves Postojna es poden fer fotografies, però sempre sense flash i sense trípode.

(Aquest post correspon al dia 12 del viatge a Eslovènia durant l’agost del 2016)

Organitza el teu viatge a Eslovènia

✈️ Les millors ofertes de vols a Ljubljana aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Venècia aquí

🏨 Els millors preus en allotjaments a Eslovènia aquí

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Eslovènia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Aquest Post Té 1 Comentari

 1. Noemí

  Com sempre: great!

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.