• Post category:Eslovènia / Europa
  • Reading time:14 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:setembre 18, 2023
You are currently viewing Què veure a Maribor i Ptuj, dos ciutats a l’Eslovènia més rural

La regió eslovena Slovenske Gorice (els Slovenian Hills) és un dels territoris més pintorescos del país. El paisatge ondulat dels turons, les petites esglésies i els cultius de vinyes formen l’entorn ideal per dues de les ciutats més boniques d’Eslovènia: Maribor i Ptuj.

En el nostre viatge a Eslovènia, abans d’endinsar-nos pels carrers històrics de Maribor i Ptuj destinem un matí a recorre amb cotxe l’entorn rural de la ciutat de Maribor. Conduïm a poc a poc per carreteres solitàries, envoltats de camps de conreu i de tranquil·litat.

entorn rural de les ciutats de maribor i ptuj

sortida de sol als slovenian hills

Recorregut amb cotxe pels Slovenian Hills

Comencem el dia ben aviat, abans que surti el sol, amb l’objectiu de veure l’albada des d’una torre de vigilància que hi ha al poble de Zavrh. Encara que el cel està molt ennuvolat, descobrim una preciosa panoràmica dels Slovenian Hills mentre el paisatge comença a il·luminar-se. Entre els turons i les boires, sobresurten algunes esglésies i, de tant en tant, veiem grups de cigonyes volant cap als camps de conreu. És un ambient màgic que, després d’haver vist en moltes fotografies, ens sentim privilegiats de poder gaudir en primera persona completament sols.

sortida de sol a l'entorn rural de maribor

slovenian hills a eslovenia durant la sortida de sol

Quan el sol ja ha sortit, tornem de nou al cotxe amb l’objectiu de recórrer els Slovenian Hills. No tenim una ruta planificada. Decidim circular per carreteres secundàries, gaudint del paisatge senzill i encantador d’aquesta regió d’Eslovènia, i desviant-nos cap als camins que ens cridin més l’atenció.

cigonya volant a la regio rural de maribor

Durant el recorregut deixem enrere el poble Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, conduïm entre els turons que envolten el poble Spodnje Partinje i Jurovski Dol, i contemplem des de la llunyania l’església del poble de Gradiška.

esglesia d'un petit poble de la regio dels slovenian hills

regio rural de maribor i ptuj

A mig matí acabem el recorregut pels Slovenian Hills ben a prop de la ciutat de Maribor, la segona ciutat més habitada d’Eslovènia.

camp de conreu solitari als slovenian hills

Què veure a Maribor

La ciutat de Maribor (Capital Europea de la Cultura 2012), tot i ser la segona ciutat més habitada d’Eslovènia, és ideal per visitar-la a peu. La zona cèntrica, on hi ha la majoria dels edificis històrics, no és massa gran. Es pot visitar perfectament durant un matí.

Com moltes de les ciutats centre-europees, la ciutat de Maribor està edificada al voltant d’un castell. Un castell que es troba a la Plaça Principal de la ciutat. Un punt imprescindible durant la visita a Maribor.

Abans de començar a caminar pel centre històric de la ciutat, entrem a l’Oficina de Turisme per agafar un petit mapa de la ciutat. Així ens és molt més fàcil situar-nos. Des d’allà vagaregem entre els carrers més cèntrics i anem trobant els principals monuments de la ciutat.

El primer que veiem és l’Església Franciscana, construïda entre el 1892 i el 1900 a on hi havia hagut un monestir des del segle XII.

esglesia franciscana de maribor

Des d’allà caminem fins a la plaça del castell de la ciutat (Mestni Grad). Passegem entre petits carrers de vianants on hi ha bastants restaurants i gelateries. Així que no ens podem resistir a assaborir un deliciós gelat eslovè. Al costat del castell un monument rodó i llis commemora les víctimes de la II Guerra Mundial, quan la ciutat de Maribor va ser ocupada pels alemanys.

que veure a maribor centre historic

Continuem passejant fins a la plaça principal de la ciutat: la Plaça Glavni. Allà s’hi ubica l’ajunament i una Columna Votiva, un símbol que recorda la plaga de pesta que va afectar la ciutat.

plaça central que veure a maribor

Aleshores ens allunyem del centre per arribar fins al riu Drava, que creua la ciutat. Anem seguint el curs del riu i passem per dos edificis històrics de la ciutat de Maribor: la Sinagoga i la Vodni Stolp (la torre de l’aigua). Una mica més endavant arribem a la Old Vine House, on s’hi troba la vinya més antiga del món. Allà hi ha una museu dedicat a la vinicultura, molt present a Maribor i al seu entorn, i a la degustació de vi.

riu drava a la ciutat de maribor

zona del riu drava amb un cigne a maribor

que veure a maribor a eslovenia

Quan acabem de veure els monuments principals de Maribor, caminem per camins menys transitats fins al Mestni Park, el pulmó verd de la ciutat. Un racó excel·lent per fugir de la calor, la multitud i fer-hi un pícnic.

zona verda de la ciutat de maribor a eslovenia

edificis de la ciutat de maribor

Allà donem per acabada la visita a Maribor. Tornem al cotxe per dirigir-nos cap a la ciutat més antiga d’Eslovènia: Ptuj.

Què veure a la ciutat de Ptuj

La ciutat de Ptuj es coneix com la ciutat més antiga d’Eslovènia. És una petita ciutat amb molta història. Construïda a la vora del riu Drava, en un entorn privilegiat. Després de visitar Maribor, no dubtem en dirigir-nos a Ptuj.

panoramica de la ciutat de ptuj la més antiga d'eslovènia

És una ciutat petita, així que el millor és descobrir-la caminant. Aparquem al cotxe a la zona del centre i des d’allà el primer que fem és dirigir-nos al  Castell de Ptuj. Construït a dalt d’un turó, és un punt ideal per tenir una panoràmica de la ciutat abans d’endinsar-se pels seus carrerons.

teulades vermlles de la ciutat de ptuj

castell que veure a ptuj

Després de gaudir de la vista panoràmica i de voltar per l’exterior del castell, construït originalment al segle XII, baixem cap al centre històric de la ciutat de Ptuj. Entre carrers empedrats i teulades de color vermellós ens movem entre les dues places més importants de la ciutat: la plaça principal o Slovenski Trg (on hi ha l’església de Sant Jordi, que data del 1440, i l’antic ajuntament) i la plaça Mestni o Mestni trg (on hi ha l’ajuntament actual).

finestra amb encant a la ciutat de ptuj

carrers historics de la ciutat de ptuj a eslovenia

esglesia de ptuj

El centre de Ptuj és encantador. El millor és caminar sense rumb, gaudint dels històrics carrers i cases. Per acabar la visita, val la pena baixar fins al riu i contemplar la ciutat des del pont que el travessa.

edfici historic al centre de ptuj a eslovenia

vista de la ciutat de ptuj des del riu

Visitant el poble de Novo Mesto

A mitja tarda, ens acomiadem de Ptuj. Ens espera una bona estona de conducció fins al petit poble de Markovec, on intentarem veure óssos durant l’endemà. A mig camí del recorregut, ens desviem de la ruta més ràpida per anar fins a un dels pobles amb més encant d’Eslovènia: Novo Mesto.

posta de sol a la ciutat de novo mesto

Novo Mesto, un petit poble situat al costa del riu Krka, va ser fundat al 1365. El poble segueix conservant un gran esperit històric, i és una delícia passejar pel seu casc antic. L’ajuntament, l’esglèsia de Sant Nicolàs i l’esglèsia Franciscana són els edificis més importants del poble.

ajuntament del poble de novo mesto durant el vespre

Però el que més val la pena és contemplar la vista del casc antic de Novo Mesto reflectit sobre el riu Krka. Sobretot durant la posta de sol.

novo mesto al final del dia del viatge a eslovenia per maribor i ptuj

Després d’una màgica posta de sol sobre Novo Mesto, acabem el dia conduint entre carreteres secundàries fins a l’Apartment Tok Tok, al poble de Markovec. Aquest poble, envoltat de boscos plens de vida, és un dels millors punts d’Eslovènia per veure-hi óssos salvatges…

(Aquest post correspon al dia 9 del viatge a Eslovènia durant l’agost del 2016)

Organitza el teu viatge a Eslovènia

✈️ Les millors ofertes de vols a Ljubljana aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Venècia aquí

🏨 Els millors preus en allotjaments a Eslovènia aquí

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Eslovènia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.