• Categoria de l'entrada:Eslovènia / Europa
  • Temps de lectura:10 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 18, 2023
Actualment esteu veient On veure óssos salvatges a Eslovènia

Eslovènia és un país on els boscos encara pinten de verd bona part del territori. Concretament un 60 % de les terres eslovenes estan cobertes de boscos. Uns boscos extensos, amb poca presència humana, que constitueixen l’hàbitat ideal per alguns dels mamífers més amenaçats d’Europa: el llop, el linx boreal i l’ós bru. Sobretot a la zona sud d’Eslovènia, a les regions de Notranjska i Kočevsko, hi ha una elevada densitat d’óssos bruns. Els últims recomptes indiquen que a aquestes dues regions, on hi viuen uns 600 exemplars d’ós bru, hi ha la major densitat d’óssos d’Europa.

La convivència entre els óssos i humans a Eslovènia no és problemàtica. Les poblacions de les zones rurals s’han acostumat a conviure amb aquests mamífers, i últimament s’han desenvolupat programes de promoció turística d’aquestes zones. L’objectiu és el d’ensenyar l’hàbitat de l’ós bru a Eslovènia i intentar la seva observació. En general, les observacions dels óssos bruns es fan des de hides o aguaits, petites construccions de fusta situades estratègicament dins el bosc, en zones on solen anar-hi els óssos.

La nostra experiència buscant óssos salvatges a Eslovènia

A les 5:30 del matí ens reunim amb el Miha Mlakar, un apassionat i gran coneixedor de la naturalesa i fauna d’Eslovènia, i el responsable de slovenianbears.com. A través d’aquesta empresa gestiona un conjunt de hides perfectament preparats per veure óssos salvatges als boscos d’Eslovènia.

foscor i la lluna entre els arbres dels boscos amb óssos bruns a Eslovènia

Durant el matí no ens portarà a cap dels hides, sinó que farem un recorregut a peu pel bosc, per buscar rastres d’animals i aprendre sobre la fauna local.  Al llarg d’un parell d’hores caminem amb silenci pel bosc, i tenim la sort de veure diversos cabirols abans que s’amaguin entre els arbres i arbustos. També descobrim petjades de guineus i d’óssos. I alguns dels arbres ens confirmen les freqüents visites dels óssos: hi ha restes de pèl i també marques de les ungles. Fins i tot ens ensenya un dels caus on hiverna una óssa de la zona.

cabirol als boscos salvatges d'Eslovènia

Al voltant de les vuit del matí, pugem al seu 4×4 per anar fins a la frontera amb Croàcia. Allà analitzarem les càmeres de foto trampeig que té instal·lades davant uns altres hides que gestiona. Amb la companyia d’algun esquirol i el soroll dels ocells, revisem amb ell l’activitat nocturna de la zona gràcies a les càmeres, que s’activen amb el moviment dels animals. Les imatges ens confirmen que durant les últimes hores no s’hi han acostat els óssos.  Però no és un problema, durant la tarda ens portarà a l’aguait que més èxit està tenint durant les últimes setmanes.

aguilot al sud d'Eslovènia

La llarga espera per veure l’ós bru a Eslovènia

Cap a les 16:00, el Miha Mlakar ens recull amb el seu 4×4 i ens endinsem amb ell per les laberíntiques pistes que recorren els boscos de la zona. Poc després d’uns 20 minuts, ja hem arribat. Només hem de caminar 100 metres per arribar a la zona dels aguaits. Allà realitzarem una espera fins que es faci fosc, amb l’esperança de veure algun ós bru salvatge. Els óssos solen apropar-se a la zona dels hides perquè sovint els hi deixen menjar addicional, normalment blat, que tot i no ser la base de la seva alimentació és un suplement que els óssos no solen desaprofitar ;).

Immersos dins el bosc, només ens queda esperar. Tot és silenci. Menys quan els gaigs apareixen per la zona, i criden insistentment, o quan els picots segueixen fent forats als troncs dels arbres.

detalls del bosc durant l'espera per veure ossos a Eslovènia

Les hores passen i ni rastre dels óssos. A poc a poc, el sol es va amagant i la foscor comença a apoderar-se del bosc. Aleshores ja arriba de nou en Miha Mlakar, per portar-nos de nou a la civilització. No hi ha hagut sort. Però l’emoció de poder veure un ós bru salvatge als boscos d’Eslovènia compensa tota l’espera.

posta de sol a l'interior del bosc a Eslovènia al territori de l'ós bru

Acabem el dia conduint fins a la capital del país, Ljubljana, que visitarem durant l’endemà.

Qüestions sobre l’observació d’óssos a Eslovènia

Com es poden veure óssos salvatges a Eslovènia?

El més recomanable és intentar-ho a través d’alguna empresa de naturalesa de la zona.

La majoria d’elles ofereixes hides o aguaits, des d’on realitzar esperes per veure óssos bruns en llibertat a Eslovènia. Aquestes són algunes de les empreses:

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar durant el teu viatge a Eslovènia. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

En quins mesos es poden veure óssos?

Els óssos no es poden veure durant tot l’any a Eslovènia. Durant els mesos més freds hivernen la majoria d’ells. Els mesos més recomanables són entre mitjans d’Abril i mitjans d’Octubre.

final d'un dia de cerca d'animals als boscos eslovens

Quines són les probabilitats de veure óssos durant les esperes als hides?

En un 80 % dels casos, es veuen óssos. Així que les probabilitats són altes. Tot i això, l’èxit mai està assegurat, i això és la part emocionant de buscar animals en estat salvatge.

En general si els óssos no es deixen veure, les empreses solen tornar la meitat dels diners al client.

(Aquest post correspon al dia 10 del viatge a Eslovènia durant l’agost del 2016)

Organitza el teu viatge a Eslovènia

✈️ Les millors ofertes de vols a Ljubljana aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Venècia aquí

🏨 Els millors preus en allotjaments a Eslovènia aquí

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Eslovènia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.