• Post category:Eslovènia / Europa
 • Reading time:12 min de lectura
 • Post author:
 • Post last modified:setembre 18, 2023
You are currently viewing La Vall de Logarska Dolina, un tresor dels Alps eslovens

Després de caminar per la zona més famosa dels Alps Kamniks, els prats alpins de Velika Planina, tenim ganes de seguir explorant els bonics paisatges d’Eslovènia. Però ens ve de gust allunyar-nos dels punts més turístics dels país, per sentir la tranquil·litat de les muntanyes. Per això posem rumb cap a una de les valls amb més encant d’Eslovènia (però força desconeguda fora del país), la Vall de Logarska Dolina.

caminant per la vall logarska dolina a eslovenia

Aquesta zona és una de les preferides pels eslovens per gaudir de la muntanya i la tranquil·litat. No només hi ha uns paisatges preciosos, que de fet apareixen en la majoria de fotos turístiques del país, si no que a més aquesta regió és l’exemple perfecte de sostenibilitat i respecte el medi ambient. De fet l’any 2009, aquesta vall va ser escollida per la Unió Europea com a destí EDEN (European Destination of Excellence), posant de manifest els grans esforços de la comunitat local per tirar endavant un projecte de respecte a l’entorn i el medi ambient, i preservació de la memòria col·lectiva i les costums, alimentant així una economia local sostenible.

Amb tot això, teníem clar que la Vall de Logarska Dolina havia de formar part del itinerari del nostre viatge a Eslovènia.

carretera a eslovenia a la muntanya

Com arribar a Logarska Dolina

La Vall de Logarska Dolina es troba al nord d’Eslovènia, molt a prop de la frontera amb Àustria. Per arribar-hi les carreteres són d’un únic carril durant part del recorregut, però sempre són amples i estan en molt bon estat. Per arribar-hi des de Ljubljiana cal conduir uns 70 kilòmetres (poc menys de 2 hores), i deixar enrere Kamnik, Luče i Solčava.

El més senzill per arribar-hi és posar la següent direcció al Google Maps: Farm Stay Juvanija, Logarska Dolina, Solčava, Eslovenia. Aquest allotjament es troba dins la vall, així que seguint les indicacions per arribar-hi trobareu el punt d’entrada a Logarska Dolina. Per accedir a la pista asfaltada que travessa la vall cal pagar 7 euros en el cas dels cotxes (les motos n’han de pagar 5 i les autocaravanes 8).

Un cop fet el pagament, arriba el moment de gaudir de l’espectacle natural d’aquesta vall glaciar. És el moment de baixar les finistres, conduir a poc a poc i parar sempre que us vingui de gust. Si el temps acompanya, no hi ha res millor que aparcar i caminar pels senders que recorren la vall o intentar fer algun dels cims dels Alps Kamniks.

arribada a la vall de logarska dolina

Les millors excursions per Logarska Dolina

Un cop entrem a la Vall de Logarska Dolina, sentim la necessitat de baixar del cotxe. Volem assaborir la immensitat del bosc que s’estén davant nostre, i hipnotitzar-nos amb la boira que amaga els pics que envolten la vall. La majoria d’ells superiors als 2000 metres.

No fa un dia esplèndid, i sembla que començarà a ploure en breu, però ens ve de gust caminar. Com en totes les regions de muntanya d’Eslovènia, a Logarska Dolina hi ha moltes excursions per fer a peu. Dubtem entre aquestes 3 opcions, força accessibles i perfectes per passar un matí (o un dia sencer) caminant:

– El Natural Science and Ethnography Trail (NSET): Es tracta d’un sender de 7 km que recorre la vall des del seu inici fins a la cascada Rinka. És un camí molt planer, amb només una petita ascensió al final per arribar fins la cascada. L’excursió és perfecte per gaudir amb tranquil·litat de la Vall de Logarska Dolina mentre caminem pels seus boscos. Durant el recorregut trobarem senyals informatius sobre el patrimoni natural i cultural de la vall. És una excursió lineal, així que primer cal fer els 7 km d’anada fins la cascada i després desfer el camí de nou fins a l’inici.

excursio pel bosc de logarska dolina durant el viatge a eslovenia

– El camí fins la cascada Rinka: Aquesta excursió és un escurçament del NSET. En lloc de començar a caminar des de l’inici, es pot conduir fins a un gran pàrquing que hi ha a la part final de la vall. Des d’allà només cal caminar uns 20 minuts de lleugera pujada per arribar fins al salt d’aigua. La cascada Rinka és un salt d’aigua de 90 metres, sent la segona cascada més alta del país i una de les millors cascades d’Eslovènia. Un dels tresors de Logarska Dolina!

la cascada rinka durant un dia de boira a logarska dolina

– L’ascensió fins al Mt. Okrešelj: Des de la cascada Rinka es pot seguir ascendint, per passar a tenir una perspectiva completament diferent de la vall. Una bona opció és seguir el camí d’alta muntanya fins al Mt. Okrešelj, , que té una durada d’entre 45 minuts i 1 hora (són 296 metres de desnivell i poc més d’1 km). Ben a prop del cim hi ha el refugi Frischauf. La vista panoràmica des d’allà és impressionant!

les muntanyes de logarska dolina plenes de boira

Donat que no fa massa bon temps, nosaltres decidim començar caminant pel NSET. Caminem durant uns 3 o 4 kilòmetres, entre un bosc ple de vida on sorprenem algun esquirol. No hi ha ningú, i és  un plaer caminar per la vall. Quan comença a ploure, fem mitja volta i agafem el cotxe de nou per conduir fins al pàrquing del final de la vall. Des d’allà, seguim el senzill camí de pujada fins a la cascada Rinka. Allà hi ha molta més gent, però val la pena acostar-se a gaudir del salt d’aigua.

Amb el salt d’aigua donem per acabada la visita a la bonica Vall de Logarska Dolina. Ens quedem amb ganes de seguir-hi caminant, i de pujar a alguna de les muntanyes que es camuflen entre la boira. Una gran opció pels amants de la muntanya i el senderisme és fer el sender de dos dies que recorre la Vall de Logarska Dolina i puja fins el cim Planjava (el cim més alt de l’est dels Alps Kamniks). Però això ja ho deixem per una futura visita a Eslovènia…

detalls de l'excursio de dos dies per logarska dolina

 Recorrent la Topla Valley amb cotxe

Abandonem la vall de Logarska Dolina per dirigir-nos a una vall encara més inhòspita i solitària: la Topla Valley. Entre carreteres solitàries, algunes sense asfaltar, ens dirigim cap a la frontera amb Àustria mentre no deixa de ploure.

boira entre els arbres d'eslovenia

La Topla Valley és una bonica vall alpina situada a la cara sud del pic Peca. És una regió de cases solitàries, granges i de gran bellesa paisatgística. Un entorn rural molt bucòlic, on val la pena conduir a poc a poc i parar cada pocs kilòmetres per gaudir de l’entorn. No tenim massa clar a on anem, simplement hem posat Topla al Google Maps, però ens encanta el que veiem. Allunyats dels punts més icònics d’Eslovènia, val la pena recorre les regions més autèntiques del país. Allà on sembla que l’harmonia entre els humans i el medi natural no s’hagi perdut mai.

paisarge rural de la topla valley

boira i granja a la topla valley al nord d'eslovenia

Arribant a Maribor, la regió més rural d’Eslovènia

Després d’un parell d’hores entre les carreteres secundàries de la Topla Valley, posem rumb cap a la pròxima destinació del viatge a Eslovènia: la regió de Maribor.

boira i muntanyes a eslovenia

La regió de Maribor, repleta de turons, esglésies solitàries, banyada per petits llacs i amb alguna de les ciutats més antigues d’Eslovènia, ens va seduir des del primer moment. Sobretot després de veure les boniques fotografies del fotògraf Peter Zajfrid, moltes d’elles fetes als llacs de Maribor.

Mentre ens dirigim a l’allotjament rural on passarem la nit, el Tourist farm Lovrec, deixem enrere una multitud de camps de conreu. Està clar que la regió de Maribor és molt més rural i menys agreste, en comparació amb els altres punts que hem visitat durant el viatge. Fins i tot, des de la carretera veiem un majestuós aligot i un cabirol amagant-se dins el bosc.

aligot a maribor

Abans d’acabar el dia, i encara sota una fina pluja que no ens ha abandonat des del matí, fem una visita al Llac Perniško. No gaudim d’una posta de sol com les que havíem vist en tantes fotografies, però la pluja és necessària per mantenir el verd d’Eslovènia que tan ens està enamorant…

El Llac Perniško sota la pluja

(Aquest post correspon al dia 8 del viatge a Eslovènia durant l’agost del 2016)

Organitza el teu viatge a Eslovènia

✈️ Les millors ofertes de vols a Ljubljana aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Venècia aquí

🏨 Els millors preus en allotjaments a Eslovènia aquí

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Eslovènia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Comentaris

 1. Noemí

  Res millor que llegir els teus post per recordar els paisatges i bones estones d’un viatge més fet amb gran companyia!! Com sempre, fotografies mooolt maques i un millor texte!😘

 2. Quim

  falta una mica de sol….. sembla anglaterra…….
  però les fotos també queden xules així. gràcies per la crònica….

  1. Diuen que al mal temps, bones fotos… Sempre és interessant tenir algun dia sense sol durant els viatges. I a Eslovènia, sobretot a les zones de muntanya, els núvols i boires són freqüents.
   Gràcies pel comentari! 🙂

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.