La Vall de Chacabuco és un dels tres sectors amb què es divideix el Parc Nacional Patagonia, i és una de les zones més espectaculars de la Carretera Austral. Al llarg d’aquesta vall envoltada de muntanyes, hi predomina un paisatge d’estepa patagònica que contrasta amb la resta de paratges que predominen a la regió d’Aysén. A més, és una zona excepcional per observar fauna salvatge. A part dels nombrosos guanacs, també es poden albirar còndors, flamencs i, amb una bona dosi de sort i paciència, pumes.
La conservació del Parc Nacional Patagonia i la Vall de Chacabuco
L’any 1995, Kristine i Douglas Tompinks van caminar per la Vall de Chacabuco per primera vegada. Amb el seu recorregut per aquesta vall, van quedar enamorats dels seus paisatges i van ser conscients de la necessitat de conservar-la i de recuperar el seu estat natural, ja que en aquell moment era una estancia de ramaderia.
Això va fer que l’any 2004, l’entitat Conservación Patagònica, fundada per la família Tompkins, adquirís una de les estancies de la Vall de Chacabuco. Posteriorment, es van adquirir nous terrenys, de manera que més de 80.000 hectàrees van passar a formar part d’aquesta fundació.
Un cop finalitzades les activitats de ramaderia, durant els següents anys es van dur a terme un gran nombre de tasques de restauració ecològica per tal de recuperar la flora i la fauna pròpia d’aquesta zona. Finalment, l’any 2018 la fundació Conservación Patagónica va cedir els terrenys de la Vall de Chacabuco al govern de Xile, per tal de format el Parc Nacional Patagonia (a partir de la unió de la Vall de Chacabuco amb les reserves Tamango i Jeinimeni).
Com arribar a la Vall de Chacabuco?
Seguint la Carretera Austral, el sector de la Vall de Chacabuco està situat a 315 kilòmetres al sud de la ciutat de Coyhaique. En concret, a uns 17 kilòmetres abans d’arribar a Cochrane, cal agafar una carretera que es dirigeix cap al Paso Roballos (una de les fronteres més indòmites entre Xile i Argentina). Seguint aquesta pista de terra, s’arriba al centre administratiu del sector de la Vall de Chacabuco al cap d’uns onze kilòmetres.
Encara que tota la carretera que travessa aquesta vall és de terra, s’hi pot circular amb qualsevol mena de vehicle, ja que està amb bon estat. Ara bé, si es visita durant l’hivern és obligatori portar cadenes per les rodes, ja que les nevades són habituals.
Millor època per visitar la Vall de Chacabuco?
La millor època per conèixer la Vall de Chacabuco i el Parc Nacional Patagònia va des de finals de novembre fins a principis de març. Aquest és el període en què el clima és més favorable, i les condicions són agradables per poder gaudir de la gran varietat de rutes de senderisme d’aquesta zona.
En cas de visitar el parc per intentar observar i fotografiar fauna, els mesos de tardor, hivern i primavera també són una bona opció. A part d’haver-hi menys gent, els guanacs es troben a les cotes més baixes i això també afavoreix les observacions de pumes.
Quin és l’horari d’accés al parc?
L’accés a la Vall de Chacabuco i als seus senders està sempre obert, ja que no hi ha cap barrera que límit l’entrada. Ara bé, abans de fer qualsevol activitat a l’interior del parc nacional és necessari adquirir l’entrada i registar-se.
En el cas de la Vall de Chacabuco, aquesta entrada es pot comprar al Centre de Visitants i Museu, que està obert de 8:30 a 18:00 (cada dia de la setmana).
Preu d’accés a la Vall de Chacabuco?
El preu d’entrada al sector de la Vall de Chacabuco del Parc Nacional Patagonia és de $4.000 per a adults nacionals i $9.000 per a adults estrangers. El cost dels nens i adolescents és menor. Es poden consultar tots els detalls al web oficial de CONAF.
També cal tenir en compte que si només es té previst circular amb cotxe pel parc, per exemple per accedir fins al Paso Roballos, no és necessari pagar l’entrada.
On dormir a aquest sector del Parc Nacional Patagonia?
Per dormir a la Vall de Chacabuco la millor opció és fer nit a alguns dels càmpings disponibles:
– El càmping West Winds (aquest és el de més fàcil accés i la millor opció si es vol dormir amb camper o motorhome)
Aquests càmpings estan oberts des de l’octubre fins a l’abril i funcionen sense reserva prèvia. Tenen un cost de $10.000 per persona i nit.
Si es disposa d’un pressupost més elevat, també es pot fer nit al Lodge Patagonia, que hi ha al costat del centre de visitants de la Vall de Chacabuco. Aquest lodge forma part del grup Explora, i és força exclusiu i car.
Finalment, si només es vol visitar la Vall de Chacabuco durant un dia, hi ha l’opció de fer nit a Cochrane, que es troba a uns quaranta minuts amb cotxe.
Millors rutes de senderisme a la Vall de Chacabuco
Circuit Lagunas Altas
Dificultat: Alta | Duració: Entre 7 i 8 hores | Distància: 21,5 km (ruta circular) | Desnivell positiu: 1.005 metres | Track de la ruta aquí.
Punt d’inici: Càmping West Winds, a la zona del Centre Administratiu de la Vall de Chacabuco.
Aquesta és una de les rutes més completes per fer a la Vall de Chacabuco. Tècnicament no és complicada, però donada la seva longitud és important començar a caminar aviat per tenir temps suficient de completar tot el circuit sense pressa.
La caminada comença ascendint un turó proper al pic Tamanguito i des d’allà continua avançant per cotes altes i passant ben a prop de diverses llacunes. Des d’aquest tram, la vista panoràmica de la Vall de Chacabuco és una delícia. A més, sovint es poden veure guanacs caminant entre les roques.
Durant la segona part de l’excursió, el camí s’endinsa per boscos de lenga i comença a descendir lleugerament. Finalment, després de passar per un altre mirador, s’inicia el descens principal i s’arriba a la pista que conecta amb el càmping West Winds.
🤞 Viatja a Xile amb una bona assegurança de viatge
Davant de qualsevol imprevist durant un viatge a Xile, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps i tenir les millors cobertures. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.
Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.
El Sender del Cañadon Chacabuco
Dificultat: Mitjana | Duració: Entre 5 i 6 hores | Distància: 16 km (ruta circular) | Desnivell positiu: 355 metres | Track de la ruta aquí.
Punt d’inici: Un petit aparcament a 1 km del Centre Administratiu de la Vall de Chacabuco.
Pels que busquen una ruta amb menys desnivell, a través de l’estepa característica d’aquest sector del Parc Nacional Patagònia, aquesta és una de les rutes més recomanades. De fet, és un camí que complementa molt bé el circuit de las Lagunas Altas, ja que el paisatge és completament diferent.
El camí passa per un pont penjadís que travessa el canyó del riu Chacabuco i també pel costat de la Laguna Cisnes, on és habitual veure flamencs. A més, al llarg de tota la ruta es poden veure força grups de guanacs i, de vegades, algun puma.
El sender Lago Chico
Dificultat: Mitja | Duració: Entre 4 i 5 hores | Distància: 12 km (ruta circular) | Desnivell: 370 metres | Track de la ruta aquí
Punt inici: Camping Alto Valle (Km 45, Ruta X-83)
Aquest sender es troba més a l’interior de la vall de Chacabuco. Arribar al punt d’inici implica conduir 45 kilòmetres pel parc, un recorregut lent, però que travessa paisatges impressionants i indòmits.
Un cop s’arriba al punt d’inici de la ruta, on hi ha el càmping Alto Valle, no és complicat anar seguint el camí. Tot i això, cal tenir present que és una zona poc freqüentada, així que és recomanable no caminar sol.
Aquesta ruta ofereix unes vistes espectaculars del Llac Cochrane i el Monte San Lorenzo, especialment des del mirador Douglas Tompkins.
La travessia del Jeinimeni – Casa de Piedra
Pels amants de les rutes de trekking de diversos dies, també existeix una ruta de senderisme que comença al sector de Jeinimeni i finalitza a la Casa de Piedra, dins la Vall de Chacabuco. És una ruta exigent, però que travessa paisatges salvatges i plens de bellesa. El més habitual és dedicar a la ruta entre tres i cinc dies.
En cas d’estar interessat amb aquest trekking, pots trobar més informació a aquest enllaç.
On veure pumes a la Vall de Chacabuco
La Vall de Chacabuco és la millor zona on intentar veure pumes salvatges dins el Parc Nacional Patagònia i la Carretera Austral. La gran abundància de guanacs, i la protecció i bona gestió ambiental d’aquesta vall, ha fet que la població de pumes hagi augmentat durant els últims anys. Per tant, els albiraments d’aquests fascinants felins són cada cop més usuals.
Tot i això, no es pot oblidar que és complicat veure pumes i, per tal de tenir més probabilitats d’èxit, és necessari invertir-hi com a mínim tres dies.
Dins d’aquesta vall, algunes de les millors àrees on veure pumes són:
– La pista de cotxes que enllaça el Centre Administratiu de la Vall de Chacabuco amb el càmping West Winds.
– Tota l’àrea que envolta el càmping West Winds. De vegades, al mateix càmping es poden veure pumes baixant al riu per beure aigua.
– Els tres primers kilòmetres del circuit Lagunas Altas (començant a caminar des del càmping).
– Seguint la carretera que travessa la Vall de Chacabuca, són especialment bons els 8 kilòmetres previs al Centre Administratiu i els 8 kilòmetres posteriors.
– El Sender del Cañadon Chacabuco, especialment els trams que travessen les grans planícies d’estepa durant el recorregut des de l’aparcament fins al riu Chacabuco.
En intentar veure pumes, també cal tenir present que les primeres i últimes hores del dia són els moments més propicis per poder tenir la sort d’albirar-los.
Com observar pumes de manera responsable
En cas de produir-se un encontre amb aquests felins, és important seguir algunes pràctiques per tal de ser respectuoses amb l’animal i no alterar-ne el comportament:
– En cas de trobar un puma des del cotxe, és preferible no baixar del vehicle i parar el motor com més aviat millor.
– Per evitar espantar-los, és bàsic no fer soroll ni moviments bruscos.
– En cas de veure un puma mentre es va caminant, és bàsic respectar una distància de seguretat amb el felí i no sortir del camí. A més, si el felí s’apropa a nosaltres, caldrà moure els braços, adoptar una postura corporal àmplia i fer sorolls.
– En les observacions de pumes amb cries o mentre s’estan alimentant, és encara més important mantenir una bona distància amb l’animal i en cas de notar que la nostra presència l’incòmode, és preferible marxar.
La meva experiència coneixent la Vall de Chacabuco durant quatre dies
Arribada a la Vall de Chacabuco
La meva visita al sector de la Vall de Chacabuco del Parc Nacional Patagònia va formar part de la ruta per la Carretera Austral que vaig fer entre novembre i desembre. Vaig arribar al Centre Administratiu de la vall al migdia, després d’un matí de conducció des de Puerto Río Tranquilo.
Després de registrar-me al centre de visitants i d’abonar el preu de l’estada al càmping de West Winds durant tres nits, em van informar que al llarg de la setmana anterior havien vist pumes al voltant del càmping. Per això, vaig decidir passar la primera tarda i vespre al parc analitzant amb atenció tot l’entorn del càmping, esperant poder albirar algun puma. No va haver-hi sort, però amb les primeres hores a l’interior de la vall de Chacabuco ja en vaig tenir prou per quedar fascinant amb els paisatges i tranquil·litat d’aquest racó de la Patagònia.
La ruta de les Lagunas Altas
Durant el primer dia complet al parc, vaig optar per explorar-lo amb cotxe a primera hora del matí, cobrint uns 10 quilòmetres cap a l’est, una de les zones habituals dels pumes i guanacs. Tot i no veure cap felí, sí que vaig poder fotografiar nombrosos guanacs i vaig gaudir d’una bonica sortida de sol. Una hora més tard, vaig arribar de nou al càmping per començar la ruta de les Lagunas Altas. Durant el recorregut de més de 20 kilòmetres no vaig trobar-me amb ningú. Només amb alguns guanacs i còndors. Vaig gaudir amb silenci dels múltiples estanys, boscos i punts panoràmics. A la tarda, tampoc va aparèixer cap puma pels voltants del càmping.
Recorrent el Cañadón de Chacabuco
El segon matí vaig iniciar-lo amb una nova sortida amb cotxe durant l’albada, de nou per la mateixa zona que havia visitat al dia anterior. Vaig veure llebres, una mofeta i força guanacs, però no vaig trobar cap rastre dels pumes. Quan el sol ja començava a escalfar l’ambient, vaig desfer camí per arribar fins al punt d’inici del sender del Cañadón de Chacabudo.
Malauradament, part del camí estava tancat, i només vaig poder fer el recorregut lineal fins al pont del riu Chacabuco (uns 10 kilòmetres entre anar i tornar). A la tarda, vaig fer una nova espera al càmping de West Winds, però de nou sense cap presència de pumes.
Un últim dia màgic a la Vall de Chacabuco
Finalment, durant el meu últim dia a la Vall de Chacabuco va arribar el moment que més desitjava. Després de matinar per fotografiar la sortida de sol, vaig començar a conduir lentament cap a la sortida del parc. Aleshores, a uns deu kilòmetres abans d’arribar a la sortida, vaig veure dues siluetes distants que em van cridar l’atenció. Mirant-ho amb la càmera i el zoom, vaig poder confirmar ràpidament que eren dos pumes, una femella i la seva cria. Semblava que caminaven en la direcció on jo em trobava, així que vaig decidir esperar-me quan els vaig perdre de vista. Després d’uns minuts, van reaparèixer molt més a prop, a uns cinquanta metres de mi. Va ser un instant irrepetible i la millor manera de finalitzar la meva experiència a la Vall de Chacabuco.
(Aquest post correspon als dies catorze, quinze, setze i disset de la meva ruta per la Carretera Austral)
Organitza el teu viatge a Xile
✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.
🏨 Els millors preus en allotjaments a Xile aquí.
🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile aquí.
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.