• Categoria de l'entrada:Amèrica / Sud Amèrica / Xile
  • Temps de lectura:18 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:novembre 8, 2024
Actualment esteu veient Què fer a Villa O’Higgins, el final de la Carretera Austral

El final de la Carretera Austral no decep. 1.240 kilòmetres després del seu inici a Puerto Montt, aquesta mítica ruta per la Patagònia xilena finalitza ben a prop de Villa O’Higgins, un petit poble ubicat en una de les localitzacions més remotes del sud de Xile. Un territori pristi i de bellesa desbordant, on la naturalesa és la gran protagonista i ofereix moltíssimes coses per fer a Villa O’Higgins.

que fer a Villa O'Higgins: totes les activitats per fer a aquest poble estan relacionats amb la naturalesa inalterada i indòmita que l'envolta

relleu del paisatge durant el camí fins a Villa O'Higgins durant la sortida de sol

5 Propostes per fer a Villa O’Higgins

1. Apropar-se fins al final de la Carretera Austral

Després del llarg trajecte per arribar a Villa O’Higgins, sempre és especial visitar el final de la Carretera Austral. El cartell que indica el final d’aquest mític recorregut, que ha inspirat a viatgers d’arreu del món, es troba a uns vuit kilòmetres del centre del poble, al costat del llac O’Higgins. L’estreta carretera que va fins allà ofereix unes vistes memorables de l’entorn. De fet, al llarg del recorregut hi ha diferents miradors.

Encara que s’hi pot arribar amb cotxe, una bona alternativa és llogar una bici al poble i pedalar fins al final de la Carretera Austral. Una opció molt més calmada i agradable.

el cartell que indica el final de la carretera austral, un dels emblemes d'aquesta ruta i un dels imprescindibles que fer a Villa O'Higgins

muntanyes nevades al voltant del petit poble de Villa O'Higgins

2. Fer un recorregut a peu pel Parc Glaciar Mosco, una activitat que cal fer a Villa O’Higgins

El Parc Glaciar Mosco és una àrea de conservació gestionada per la comunitat de Villa O’Higgins, que va decidir crear-lo per tal de protegir i donar a conèixer la bellesa de les muntanyes que envolten el poble.

L’accés a aquest parc és gratuït, però hi ha un horari d’accés que cal respectar. En concret, a l’estiu està obert de 8:30 a 22:00 i a l’hivern de 9:00 a 17:00. A més, abans de realitzar qualsevol ruta és necessari registrar-se a l’entrada del parc.

Un dels recorreguts més habituals i senzills és la ruta circular que connecta els miradors principals del poble: el Mirador Cerro Santiago, el Mirador la Bandera i el Mirador del Valle. És una ruta que es pot completar amb unes tres hores, i que revela unes vistes fantàstiques dels rius, llacs i muntanyes que envolten Villa O’Higgins.

A mitjans d’estiu, quan ja s’ha fos la major part de la neu, es poden fer altres rutes més exigents, com la pujada al Cerro Submarino o al Mirador la Dormilona. A la pàgina web del parc, es pot consultar tota la informació.

muntanyes i llacs turquesa des dels miradors del Parc Glaciar Mosco

una de les coses que fer a Villa O'Higgins és caminar per l'interior d'algun dels boscos patagònics que envolten el poble, com el que apareix a aquesta fotografia

3. Fer el sender Alta Vista

El sender Alta Vista és un dels recorreguts més bonics per fer a Villa O’Higgins i no té massa dificultat. Es tracta d’una ruta lineal, d’uns 6,5 kilòmetres d’anada i uns 500 metres de desnivell. Tot el camí és força clar i després d’una primera part per l’interior d’un bosc, s’arriba a diferents miradors excepcionals. Al llarg de la ruta es poden veure les glaceres Moyo i Huemules, el llac Huemul, el llac Ciervo i el llac Ciscnes.

És important no confondre aquesta ruta amb l’ascensió al Cerro Alta Vista, molt més exigent i complicada.

panoràmica durant el camí del sender Alta Vista

llacunes que es poden observar durant el Sender Alta Vista, una ruta senzilla però un imprescidible que fer a Villa O'Higgins

4. Navegar fins a la glacera O’Higgins

Un dels grans atractius per fer a Villa O’Higgins és la possibilitat de navegar fins a la imponent glacera O’Higgins, que forma part del Camp de Gel Patagó Sud. Aquesta activitat té una durada d’unes 8 hores, ja que per arribar fins a la glacera cal fer una llarga navegació a través del llac O’Higgins. Tot el recorregut és espectacular, però el punt àlgid és l’arribada a la glacera, que supera els 70 metres d’alçada i té una amplada de quasi 2 kilòmetres.

L’empresa turística Ruedas de la Patagonia és una de les més recomanades per fer aquesta excursió, que té un cost $160.000 CLP per persona. És important contactar amb antelació amb ells, ja que aquestes sortides no s’acostumen a fer cada dia.

🤞 Viatja a Xile amb una bona assegurança de viatge

Davant de qualsevol imprevist durant un viatge a Xile, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps i tenir les millors cobertures. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.

5. Creuar una de les fronteres més inhòspites entre Xile i Argentina

Des de Villa O’Higgins també es pot travessar la frontera entre Xile i Argentina més escènica i remota. Per passar aquesta frontera i anar des de Villa O’Higgins fins a El Chaltén cal fer un recorregut de 130 kilòmetres, combinant trajectes amb bus, barca i a peu (o amb bici). No hi ha opció de travessar aquesta frontera amb cotxe ni moto.

El primer pas d’aquesta aventura és una navegació d’unes 2,5 hores pel llac O’Higgins fins a Candelario Mandilla, on es pot dormir a diferents càmpings o refugis. Des d’allà és necessari caminar o pedalar durant 22 kilòmetres, fins al llac Desierto, on hi ha el control fronterer dels dos països. Un cop travessada la frontera es pot pujar a la barca que navega pel llac Desierto fins a l’altra banda o bé vorejar a peu el llac (són uns 12 kilòmetres). Finalment, a l’altra banda del llac Desierto es pot agafar un bus per arribar fins a El Chaltén (situat a uns 35 kilòmetres d’allà).

Aquest pas fronterer només està obert de novembre a abril, i les condicions climàtiques poden ser força extremes. Per això, és important consultar al punt d’informació turística de Villa O’Higgins sobre l’estat més actualitzat d’aquesta ruta i els horaris i disponibilitat de les navegacions.

Informació pràctica per visitar Villa O’Higgins

Com arribar a Villa O’Higgins

Per arribar a Villa O’Higgins amb cotxe és necessari creuar el fiord Mitchell amb ferri, des de Puerto Yungay. Es tracta d’un trajecte que no es pot reservar i que és gratuït. Es poden consultar els horaris aquí.

També hi ha l’opció d’arribar-hi amb bus, fent el trajecte Cochrane – Villa O’Higgins o Caleta Tortel – Villa O’Higgins.

ferri per creuar el fiord Mitchell i poder arribar al final de la Carretera Austral

paisatges durant la navegació cap a Río Bravo, per poder conduir per l'últim tram de la carretera austral fins a Villa O'Higgins

Millor època per visitar aquest poble

La millor època per visitar Villa O’Higgins és durant l’estiu austral, de desembre a març, quan el clima és més temperat i les condicions dels camins són millors. A la primavera (octubre a novembre) i la tardor (abril a maig) també es pot visitar, però les temperatures poden ser més baixes i el clima més imprevisible.

els paisatges de Villa O'Higgins, de grans muntanyes verticals i rius, conviden a fer un gran nombre d'activitats

Consells per visitar Villa O’Higgins

– Donat que el temps a Villa O’Higgins és molt canviant i imprevisible és important portar roba d’abrigar i impermeable. També és recomanable a anar amb botes de muntanya impermeables.

– A Villa O’Higgins hi ha algun petit supermercat, però amb estoc limitat. Per això, sempre és millor portar menjar comprat a algun poble més gran, com Cochrane.

– L’oferta d’allotjaments no és molt àmplia, per això (sobretot durant la temporada alta) és millor reservar-los amb antelació. També hi ha diferents càmpings al poble.

– Al poble hi ha cobertura 3G de la companyia Entel.

– A la plaça del poble, hi ha una petita oficina turística, on es poden demanar consells. A més, donen gratuïtament un certificat a tothom que arriba fins al final de la Carretera Austral..

– També es pot planificar què fer a Villa O’Higgins amb la informació la pàgina web del poble.

conduir per la Carretera Austral fins a Villa O'Higgins ja és una activitat i una aventura

què fer a Villa O'Higgins: observar, fotografiar i gaudir de la màgica naturalesa patagònica que envolta un dels pobles més remots del sud de Xile

La meva experiència a Villa O’Higgins: el final de la Carretera Austral

Des de Caleta Tortel fins a Villa O’Higgins

Al dia divuit de la meva ruta per la Carretera Austral vaig fer el trajecte amb cotxe des de Caleta Tortel fins a Villa O’Higgins. Al matí vaig conduir quasi una hora per anar des de Caleta Tortel a Puerto Yungay, des d’on surt el ferri gratuït que creua el Fiord Mitchell.

Un cop feta la navegació, m’esperava el tram més antic de la Carretera Austral. Una carretera de terra força estreta i pedregosa, i amb un desnivell important. Afortunadament, hi havia poc trànsit, i vaig poder conduir còmodament. Els paisatges eren una meravella, i les constants parades que vaig fer em van fer trigar unes dues hores a superar els 100 kilòmetres que em separaven de Villa O’Higgins.

núvols i llums durant la nevagació amb ferri pel fiord Mitchell, un trajecte gratuït

camí de la Carretera Austral original, amb una carretera estreta i plena de pedres

panoràmica des de la carretera austral

muntanyes i llac uns 20 km abans d'arribar a Villa O'Higgins

Un passeig entre els miradors de Villa O’Higgins.

Un cop vaig arribar al petit poble, acompanyat d’un sol radiant, vaig aprofitar la tarda per conèixer la secció del Parc Glaciar Mosco més accessible, fent la ruta de 5,5 kilòmetres pel Mirador la Bandera i el Mirador del Valle.

Després, al vespre, vaig recórrer els últims 8 kilòmetres de la Carretera Austral, per arribar fins al cartell que indicava el final d’una de les etapes més boniques del meu viatge per la Patagònia. Vaig quedar-me allà, a la vora del llac O’Higgins, contemplant la posta de sol. El sol s’amagava lentament mentre tenyia el paisatge d’una llum cada cop més tènue.

panoràmica des d'un dels miradors del Parc Glaciar Mosco, una proposta que fer a Villa O'Higgins molt recomanable

posta de sol des del final del llac O'Higgins, on també hi ha el cartell que anuncia el final de la Carretera Austral

Gaudint de les vistes del Sendero Alta Vista, un imprescindible per fer a Villa O’Higgins

El Sendero Alta Vista és un dels imprescindibles per fer a Villa O’Higgins, i vaig voler dedicar el meu segon dia al poble a completar-lo. Un temps inusualment bo em va acompanyar durant tot el dia, permetent-me apreciar els colors turquesa i verd dels llacs Ciervo i Cisnes.

Abans d’arribar a Villa O’Higgins no havia investigat massa sobre l’entorn d’aquest poble, i vaig quedar impressionat per la bellesa paisatgística d’aquest racó de la Patagònia. M’hauria agradat fer alguna ruta de senderisme més llarga, però encara quedava neu a les cotes més altes. A més, no em podia quedar més dies allà, ja que l’endemà havia de tornar a Puerto Yungay per agafar el ferri que em portaria fins a Puerto Natales.

rius, bosc i munytanyes l'essència de la Patagònia des de Villa O'Higgins

un abre amb una forma adaptava al fort vent de la Patagònia

paisatge durant una ruta de senderisme que fer a Villa O'Higgins

llac Ciervos durant la ruta Alta Vista

Durant la tarda, vaig aprofitar per descansar una mica i rentar roba al càmping Los Pioneros, situat al poble, i al vespre em vaig acomiadar de Villa O’Higgins contemplant una preciosa posta de sol a riba del riu Mayer.

què fer a Villa O'Higgins: gaudir d'una posta de sol en silencia, als afores del poble, observant com canvien els colors sobre les muntanyes i els cavalls pasturant salvatgement pels camps

La tornada des de Villa O’Higgins fins a Puerto Yungay

Després de vint dies de ruta, havia arribat l’última jornada del meu recorregut per la Carretera Austral. Amb cotxe, l’única manera de continuar cap al sud de la Patagònia pel territori xilè era tornant fins a Puerto Yungay, on podria agafar el ferri setmanal que uneix Puerto Yungay amb Puerto Natales, després d’un preciós trajecte de 44 hores a través dels fiords xilens.

Vaig conduir de matinada cap a Río Bravo, en part per no trobar-me cotxes de cara durant el recorregut, però també per poder fotografiar els paisatges amb les millors llums. Arribar fins al final de la Carretera Austral havia sigut només l’excusa per conèixer Villa O’Higgins i tot el seu entorn. Sens dubte, havia valgut molt la pena.

reflexes a un llac durant el crepuscle al llarg del recorregut de tornada fins a Puerto Yungay

detalls del bosc al costat del Río Bravo, el riu que condueix fins a Villa O'Higgins

reflexos sobre el tranquil fiord Mitchel abans d'agafar el ferri de tornada

(Aquest post correspon als dies divuit, dinou i vint de la meva ruta per la Carretera Austral. També pots trobar més informació del país a la guia per viatjar a Xile per lliure)

Organitza la teva ruta per la Carretera Austral

✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a la Carretera Austral aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

😊 Troba les activitats més interessants i diverses per fer a Xile aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.