• Categoria de l'entrada:Sud Amèrica / Xile
  • Temps de lectura:13 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:gener 9, 2024
Actualment esteu veient El Parc Nacional Alerce Andino: guia para visitar-lo

El Parc Nacional Alerce Andino és el primer parc nacional de l’emblemàtica Carretera Austral. Els seus boscos frondosos i sempre verds són la millor benvinguda als paisatges de la Patagònia xilena.

A aquesta guia per visitar el Parc Nacional Alerce Andino hi trobaràs tota la informació pràctica per organitzar una visita a aquest parc, que es pot visitar fàcilment des de Puerto Montt. El millor és poder-li dedicar dos dies, però amb una jornada també es poden conèixer els atractius principals.

Parc Nacional Alerce Andino: introducció al parc

El Parc Nacional Alerce Andino es va fundar el 1982 i, actualment, té una superfície de pràcticament 40.000 hectàrees. Aquest parc forma part de la Reserva de la Biosfera de Boscos Temperats Plujosos dels Andes Australs, un ecosistema amb gran retrocés i que és necessari protegir.

El gran emblema d’aquesta àrea de conservació són els alerços, uns arbres de lent creixement i que poden arribar als quatre mil anys. Ara, al parc hi ha alguns exemplars que superen els tres mil anys.

Pel que fa a la fauna del Parc Nacional Alerce Andino, alguns dels mamífers que l’habiten són la guineu grisa argentina, el gat kodkod, el pudu o el puma. Dins dels ocells, destaquen el picot negre de Magallanes, el tapacul gros de capell o l’aligot de Harris. Igualment, la frondositat del bosc fa que sigui realment complicat poder observar animals durant les excursions.

la guineu grisa és un dels mamífers més freqüents al Parc Nacional Alerce Andino

Informació pràctica per visitar el Parc Nacional Alerce Andino

Com s’hi pot arribar?

Aquest parc nacional té tres accessos, cada un corresponent a un sector:

L’accés del Sector Correntoso. Aquest és el sector del parc més perifèric i accedir-hi també és més senzill. S’hi arriba conduint per una pista de terra (en bon estat) durant menys d’un kilòmetre.

L’accés del Sector Sargazo. Continuant per la pista de terra que porta al Sector de Correntoso, s’acaba arribant al Sector Sargazo després de 10 kilòmetres. La pista, tot i ser de terra, està en molt bon estat i es pot conduir amb qualsevol mena de vehicle.

L’accés del Sector Chaicas. L’arribada a aquest sector és la que es troba amb pitjor estat. És una pista de 7 kilòmetres que surt des del poble de Lanca. No és indispensable un 4×4, però és aconsellable que el cotxe sigui una mica alt.

Horaris

El Parc Nacional Alerce Andino està obert cada dia de la setmana, de 9:00 a 17:00. Abans de fer qualsevol excursió cal registrar-se amb els guardes forestals que hi ha a l’entrada de cada sector.

Preus per visitar el Parc Nacional Alerce Andino

L’única zona gratuïta del Parc Nacional Alerce andino és la del sector Correntoso. Per accedir als camins del sector Sargazo i del sector Chaicas, el cost és el següent:

– Nacionals: $3.000 per adult, $2.000 per adolescent (de 12 a 17 anys) i gratuit per nens menors de 12 anys.

– Extranjers: $6.000 per adult, $3.000 per adolescent (de 12 a 17 anys) i gratuit per nens menors de 12 anys.

Només es pot pagar amb efectiu i no cal reserva prèvia.

visitar el Parc Nacional Alerce Andino permet descobrir boscos i paisatges plens de vegetació, humitat i verdor

Millor època per visitar el Parc Nacional Alerce Andino

Els millors mesos per visitar el Parc Nacional Alerce Andino són des de novembre fins al març. És quan acostuma a ploure menys i la temperatura és més agradable. Tot i això, és un parc que es pot visitar durant tot l’any, i cada estació té els seus atractius.

Excursions al Parc Nacional Alerce Andino

Aquest parc nacional té un nombre de camins força limitat. D’aquesta manera han mantingut el bosc el més inalterat possible, i només es pot visitar una part molt concreta de tota l’extensió protegida.

Les cinc excursions principals que es poden fer al Parc Nacional Alerce Andino són:

Mirador Huillifotem

És l’única ruta que surt des del sector Correntoso. És un recorregut circular curt, de 2 kilòmetres. El camí travessa un bosc secundari molt frondós, que convida a caminar a poc a poc i a gaudir de tots els detalls. El camí també passa per dos miradors. Track de la ruta aquí.

Los Ulmos

És un recorregut circular de 800 metres, que surt des de l’entrada del sector Sargazo. És ideal per fer un passeig i anar descobrint el bosc tranquil·lament. També és una molt bona zona per observar ocells.

Laguna Fría

Aquest camí és un dels més complets del Parc Nacional Alerce Andino. També surt des del sector Sargazo i té una longitud de 19 kilòmetres entre anar i tornar (és un sender lineal). Aquesta excursió es pot fer amb unes nou hores. En cas de voler fer una ruta més curta, es pot fer la volta en arribar a la Laguna Sargazo (per arribar a aquesta primera llacuna cal caminar uns 2,5 kilòmetres i entre anar i tornar es triga unes 2 hores i mitja). Encara que el camí està ben marcat, sempre va bé tenir el track de la ruta.

Los Canelos

Al sector Chaicas també hi ha un recorregut circular de 800 metres que s’endinsa pel bosc més proper a l’entrada del parc. És una bona oportunitat per gaudir de tots els detalls del bosc lentament.

Chaicas

Aquest camí és possiblement el més popular del parc, sobretot pel famós alerç mil·lenari al qual s’arriba. És un exemplar que té més de 3.000 anys. Igualment, la ruta ofereix molt més que això: un bosc inalterat fascinant, llacunes d’aigües transparents i salts d’aigua plens de màgia. La ruta completa (fins a la Laguna Triángulo) té una durada de 19 kilòmetres i 9 hores (entre anar i tornar). De nou, es pot reduir l’excursió i fer la volta a l’alerç mil·lenari (entre anar i tornar són uns 8 kilòmetres de ruta i unes tres hores) o a la Laguna Chaiquenes (entre anar i tornar són uns 11 kilòmetres i quatre hores i mitja de ruta). Aquest és el track de la ruta completa.

Consells per visitar el Parc Nacional Alerce Andino

– Revisar l’estat actualitzat del parc nacional a aquesta pàgina web de CONAF.

– Portar roba impermeable (pantalons i capelina). El temps a aquesta zona de la Patagònia és força imprevisible i la pluja és molt habitual.

– No hi ha cobertura a dins del parc. Per això, és important registrar-se abans d’entrar al parc.

– Portar aigua i menjar, sobretot si es fa algun dels senders llargs fins a les llacunes.

– Si es té prou temps, és molt recomanable visitar el sector Sargazo i el sector Chaicas.

La meva experiència al Parc Nacional Alerce Andino

Primer dia al Parc Nacional Alerce Andino: sector Correntoso

Després de deixar enrere Puerto Montt, el Parc Nacional Alerce Andino va ser la primera parada del meu viatge per la Carretera Austral. Havia estat plovent durant pràcticament dues setmanes, i això va condicionar la meva visita al parc.

Vaig arribar poc després de les nou del matí al sector Correntoso, just a la perifèria. Allà, un dels amables guardaboscos em va anunciar que no podria arribar amb cotxe fins al sector Sargazo: a causa de la pluja un dels ponts s’havia caigut i encara estaven arreglant-ho. Així doncs, només vaig poder fer el curt sender al Mirador Huillifotem. Era el meu primer passeig per un bosc patagònic i vaig quedar al·lucinat amb la verdor i frondositat de la vegetació.

Se’m va fer curta aquesta visita, ja que la meva intenció inicial era anar també al sector Sargazo, un dels més bonics del parc. Com a alternativa, el guardabosc em va recomanar anar a la Reserva Nacional Llaiquima (a uns vint minuts amb cotxe d’allà). Allà tampoc vaig poder fer una ruta molt llarga (tots els camins travessaven un riu que baixava amb massa aigua per a creuar-lo). Però sí que vaig poder anar fins a la cascada Río Blanco, que em va semblar espectacular.

el paisatge de la Patagònia que envolta el Parc Nacional Alerce Andino també és d'una gran elegància

a prop de Puerto Montt val molt la pena visitar la cascada del Río Blanco

Al migdia la pluja va arrancar de nou, així que vaig tornar al cotxe i vaig fer uns pocs kilòmetres més per la Carretera Austral, fins al petit poble de Lenca. Allà vaig dormir al càmping de l’Hostal Campo Santy.

Segon dia visitant el Parc Nacional Alerce Andino: sector Chaicas

L’endemà al matí continuava plovent, però amb poca intensitat. Encara que el temps no era el millor, no volia marxar del parc sense haver pogut contemplar un dels alerços mil·lenaris. Així que vaig conduir fins al sector Chaicas. Allà, el guarda forestal també em va avisar que només podria caminar fins a l’alerç mil·lenari, ja que a partir d’allà calia travessar un riu i baixava amb massa aigua i força.

al matí és molt habitual trobar boira entre els arbres del Parc Nacional Alerce Andino

No vaig poder fer l’excursió que m’hauria agradat, però vaig gaudir moltíssim de l’excursió per aquest sector del Parc Nacional Alerce Andino. No em vaig trobar ningú fins al final de la ruta, i vaig al·lucinar amb les formes, textures i colors del bosc. El colofó final va ser veure la cascada Chaicas, que baixava amb moltíssima força, i l’imponent alerç mil·lenari. Se’m feia difícil imaginar-me tot el que havia viscut l’escorça d’aquell arbre de més de tres mil anys…

visitar el Parc Nacional Alerce Andino és sinònim de caminar a poc a poc per poder veure les falgueres, molses i tot l'impressionant sotabosc

cascada chaicas amb molta aigua dins el Parc Nacional Alerce Andino

el llarg tronc de l'alerç mil·lenari del parc nacional més al nord de la Carretera Austral

Per caminar una mica més, al tornar a l’entrada del parc vaig fer també el sender Los Canelos. En acabar, vaig tenir la sort de veure una guineu grisa argentina, que vaig poder fotografiar sota la pluja.

Després d’aquest meravellós instant, vaig tornar al cotxe per iniciar el recorregut cap a la següent parada de la Carretera Austral: el Parc Nacional Pumalín.

retrat d'una guineu grisa argentina als boscos de Xile

On dormir al Parc Nacional Alerce Andino

Si es vol dormir a prop del parc nacional, una bona opció és fer-ho al poble de Lenca. Allà, l’Hostería Lanca és una de les opcions més ben valorades. També està molt ben situat l’allotjament Cabañas Altos de Metri, que es troba a la Carretera Austral.

Si es prefereix dormir en zones més cèntriques, es pot optar per fer nit a Puerto Montt o a algun poble proper. A aquella zona, està molt ben considerat l’Hotel Vista Mar i la Casona Alemana.

En cas de voler fer càmping, de desembre a febrer es pot dormir al sector Correntoso del Parc Nacional Alerce Andino. Si no, també hi ha opcions interessants a Lenca, com el càmping de l’Hostal Campo Santy. Jo vaig passar una nit allà i vaig estar-hi molt bé.

(Aquest post correspon als dies u i dos de la meva ruta per la Carretera Austral)

Organitza el teu viatge a Xile

✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Xile aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.