Viatge a la Patagònia en 20 dies

Itinerari i preparació del viatge

Plantejar un viatge a la Patagònia és sinònim de descobrir una regió molt extensa i de profunda naturalesa. La gran extensió d’aquest territori fa que sigui inabastable en un viatge estàndard d’uns vint dies. Entre la Patagònia de Xile i Argentina hi ha una llista interminable de zones apassionants. És un territori que convida a viatjar lentament, segurament per això el meu viatge per la Patagònia es va allargar gairebé mig any.

A partir de la meva experiència, he creat aquí una guia i un itinerari per gaudir d’un viatge a la Patagònia per lliure durant unes tres setmanes. En concret, es tracta d’una ruta centrada en els grans atractius del sud de la Patagònia, possiblement l’àrea amb els paisatges més impressionants i salvatges. Allà hi ha algunes de les meravelles naturals més fascinants del planeta, com les Torres del Paine, la glacera Perito Moreno o el Fitz Roy.

Abans de començar el viatge a la Patagònia

Com arribar al sud de la Patagònia

Un viatge a la Patagònia es pot començar des de Xile o Argentina. En concret, per conèixer el sud d’aquesta regió el més habitual són aquestes tres opcions:

 • Volar des de Santiago de Xile fins a l’aeroport Teniente Julio Gallardo (PNT) a Puerto Natales.
 • Volar des de Buenos Aires fins a l’aeroport internacional d’El Calafate (FTE)
 • Volar des de Buenos Aires fins a l’aeroport internacional d’Ushuaia (USH)

Com moure’s per la Patagònia

L’extensió de la Patagònia és enorme, hi cal recórrer llargues distàncies per unir gran part de les zones més emblemàtiques. Per això, és millor centrar-se en una part específica de la Patagònia, com per exemple el sud. Durant la ruta el més usual és moure’s amb cotxe de lloguer (una opció ideal per tenir més flexibilitat i llibertat) o amb bus (hi ha una bona xarxa de busos turístics que uneixen tots els punts turístics, sent Bus-sur i Taqsa les dues principals empreses que fan aquests recorreguts).

En cas de tenir previst moure’s amb el mateix cotxe de lloguer durant tota la ruta, si es vol fer un viatge a la Patagònia que inclogui Xile i Argentina és important avisar amb antelació a la companyia de cotxes. Per poder travessar la frontera d’un país a l’altre és necessari disposar d’una autorització específica per part de l’empresa de lloguer.

Una opció cada cop més popular, és l’alternativa de viatjar llogant una camper o autocaravana, sobretot per així abaratir els costos de l’allotjament. Des de Punta Arenas es poden llogar aquest tipus de vehicles, per exemple a través de les empreses Kawascars o Wicked South America.

On dormir a la Patagònia

El sud de la Patagònia (tant a Xile com a Argentina) és on hi ha els punts més emblemàtics d’aquesta regió, i això fa que hi hagi també una bona oferta d’allotjaments. Hi ha opcions per tots els pressupostos, des d’hotels, cabanyes, hostals i càmpings. A través de Booking.com es pot trobar una bona i variada selecció dels allotjaments disponibles.

També hi ha alguns càmpings disponibles a l’interior dels parcs nacionals. En el cas d’Argentina, funcionen sense reserva i són gratuïts. A Xile, a la zona de Torres del Paine, tots els càmpings que hi ha a l’interior del parc són de pagament i és necessari reservar prèviament. Les empreses que els gestionen són Vértice i Las Torres.

Si es viatja amb camper és legal dormir a qualsevol lloc (fora dels parcs nacionals) i, amb una mica de sentit comú, també és molt segur. Si no, els càmpings acostumen a costar entre $5.000 i $10.000 per persona i nit. És molt pràctica l’aplicació iOverlander.

Telèfons d’emergències a Xile i Argentina

A Xile, els telèfons d’emergències són: 133 (policia), 131 (ambulància) i 132 (bombers).

Per altra banda, a Argentina el número de la central d’emergències és el 911.

Aigua

Al llarg del sud de la Patagònia l’aigua de les aixetes i fonts és potable.

Targeta SIM per la Patagònia

Si es fa un viatge a la Patagònia combinant Xile i Argentina, serà necessari gestionar el tema de la targeta SIM per separat, encara que els dos països tenen un funcionament força similar. És molt útil adquirir una SIM local, comprant una targeta de prepagament a un supermercat o estanc.

A Xile, les companyies amb millor cobertura són Entel i Movistar. A Argentina, el més recomanable és comprar una SIM de Movistar.

En teoria, des del 2020 es va establir el final del roaming entre Argentina i Xile, però mai s’ha acabat d’aplicar del tot. Actualment, es pot utilitzar una targeta SIM argentina o xilena a l’altre país sense pagar roaming, però normalment amb una restricció de trucades i dades molt limitada. Per això, a la pràctica acaba sent millor comprar una targeta de cada país.

Per simplificar, una altra opció és fer servir una eSIM, que es pot comprar abans de començar el viatge per internet. És més car, però també més còmode. En aquest cas, et recomano Airalo (i amb el codi ARNAU3627 tindràs 3 dòlars de descompte)

Tipus d’endoll a la Patagònia

A Xile els endolls són de tipus C i L. Són compatibles amb els d’Espanya, així que no és necessari portar cap adaptador.

A Argentina, tot i que també hi ha endolls de tipus C (el mateix que hi ha a Europa), predominen els de tipus I. Segons el tipus d’allotjament pot ser necessari comprar un adaptar, però és fàcil adquirir-los a qualsevol poble.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi durant un viatge per la Patagònia, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

Idioma

L’espanyol és l’idioma oficial de Xile i Argentina.

Capital

La ciutat de Punta Arenas és considerada la capital de la Patagònia xilena, i Ushuaia és la capital de la Patagònia argentina.

Visat

Els ciutadans espanyols no necessiten visat per entrar a Xile o Argentina per estades inferiors als 90 dies. Per tant, només és necessari portar el Passaport per poder accedir al país i començar una inoblidable viatge per la Patagònia.

Zona horària

Durant l’horari de l’estiu austral (de setembre a març), la zona horària a Argentina i Xile és la mateixa: la GMT -3.

En canvi, al llarg de l’horari d’hivern, hi ha una diferència d’una hora entre els dos països. A Argentina no hi ha canvi d’hora i per tant es manté la zona horària GMT -3. En canvi, a Xile els rellotges s’endarrereixen una hora, així que la zona horària és la GMT -4.

Clima

A la Patagònia hi predomina un clima entre temperat i fred, que varia significativament entre el nord i sud d’aquesta regió. El clima a la Patagònia està molt influenciat per la serralada dels Andes, de manera que el clima és molt humit i plujós a l’oest (vessant xilena) i més sec a l’est (vessant argentina). Per altra banda, el vent és un element meteorològic força comú a aquesta regió d’Amèrica del Sud.

Durant l’organització d’un viatge a la Patagònia cal tenir present que a aquesta regió hi ha quatre estacions ben diferenciades. A l’hivern austral (de finals de juny a finals de setembre) els dies són curts, les temperatures fredes i hi ha abundants nevades. A la primavera la temperatura puja lleugerament i, a mesura que avança aquesta estació, també hi ha un augment en les precipitacions. A l’estiu les temperatures són més càlides (encara que a la nit continua fent fred) i és l’època en què el vent té més protagonisme. Per últim, a la tardor la pluja també és molt abundant i, a finals d’abril, comencen les primeres nevades de l’any.

Moneda

La moneda oficial de Xile és el peso xilè. Sovint s’abrevia com a CLP i el símbol que s’utilitza és el $ (s’escriu sempre abans de l’import).

Per altra banda, a Argentina la moneda és el peso argentí, que s’abrevia com a ARS. Igual que a Xile, el símbol que es fa servir és el $, i també s’escriu abans de l’import.

La gestió dels diners és una mica més complexa a Argentina, a causa de la inflació de la moneda, actualment hi ha tres tipus de canvi:

 • El tipus de canvi oficial. Aquest seria el tipus de canvi que apliquen els bancs per canviar diners.
 • El tipus de canvi MEP. Aquest és el tipus de canvi que s’aplica sobre les targetes estrangeres, per exemple la Revolut o la N26. És un canvi molt més favorable (molt similar al tipus de canvi blue).
 • El tipus de canvi blue. És el canvi extraoficial, que s’aconsegueix canviant bitllets de dòlars (i en alguns casos també amb euros). Els bitllets més ben valorats són els de 100 dòlars i han d’estar amb perfecte estat. Aquest tipus de canvi s’obté sobretot a les ciutats, on acostuma a haver-hi botigues o restaurants on també canvien diners (molts cops tenen algun cartell indicant el tipus de canvi). Una altra manera d’obtenir aquest canvi és a través de Wester Union.

Preus a la Patagònia

Els preus a la Patagònia no són barats, especialment el dels allotjaments i activitats turístiques. A Argentina, segons el tipus de canvi, pot ser més econòmic, però donades les fluctuacions de la moneda, és una situació difícil de predir.

També algunes zones del sud de la Patagònia són més cares, per exemple el Parc Nacional Torres del Paine o El Chaltén.

Alguns preus de referència són:

 • Preu d’un plat combinat a un restaurant local: $12.000 a Xile i $10.000 a Argentina.
 • Preu d’una empanada a una cafeteria o forn de pa: $3.500 a Xile i $3.000 a Argentina.
 • Preu d’un cafè: Entre $1.800 i $2.350 (als dos països).
 • Un litre de benzina: $1.450 a Xile i $850 a Argentina.
 • Allotjament per dues persones a una cabanya o apartament: des de $60.000 cap amunt (als dos països).
 • Dormir amb tenda de campanya o camper a un càmping: Entre $8.000 i $15.000 a Xile i entre $5.000 i $12.000 a Argentina. A més, en el cas de Torres del Paine, els preus són més elevats i alguns càmpings no baixen dels 50 dòlars la nit.
 • Entrada al Parc Nacional Torres del Paine: per estades inferiors a tres dies: $9.000 pels residents i 39 dòlars pels estrangers; per estades de tres a deu dies: $13.000 els residents i 56 dòlars els estrangers. Aquesta entrada s’ha de comprar prèviament des d’aquest web.
 • Sortida per veure pingüins a Isla Magdalena des de Punta Arenas (Xile): $100.000.
 • Navegació pel Canal del Beagle (Argentina): $45.000 l’opció més econòmica.
 • Entrada al Parc Nacional Los Glaciares per visitar el Perito Moreno: $2.500 per residents i $12.000 per estrangers.

Tota la Patagònia, i especialment el sud, és una regió molt segura, tant a Xile com a Argentina. És molt poc habitual tenir algun problema relacionat amb la delinqüència o furts. Igualment, a les ciutats una mica més grans (com Ushuaia o Punta Arenas) és on cal tenir una mica més de precaució, com a qualsevol lloc.

Ara bé, durant un viatge a la Patagònia el més normal és dedicar bona part dels dies a fer activitats a l’aire lliure, on les condicions meteorològiques poden ser complicades. Per això, és important revisar bé la predicció meteorològica i anar ben equipat (és bàsic tenir roba impermeable).

Per estar ben preparat davant de qualsevol inconvenient durant el viatge, és imprescindible disposar d’una bona assegurança de viatge. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Millor època per fer un viage a la Patagònia

Millor època

De desembre a principis d’abril

Encara que fer un viatge a la Patagònia és especial en qualsevol moment de l’any, per una primera visita al sud del continent americà és preferible evitar els mesos de meteorologia més extrema. Segons el tipus de viatge, els millors mesos poden variar una mica, però en general des del mes de desembre fins a principis d’abril és una època excepcional per conèixer la Patagònia.

Durant el mes de gener i febrer hi ha el millor clima (més calorós i poques precipitacions), però coincideix amb la temporada alta i, per tant, els preus són més alts i l’ocupació és més alta. Durant el mes de desembre la meteorologia també acompanya bastant, però de vegades encara hi ha neu a alguns trekkings. Per últim, des de finals de març, les temperatures comencen a baixar, però els paisatges es tenyeixen dels colors de la tardor, creant unes postals espectaculars.

Temporada alta

De finals de desembre fins a principis de març

Durant l’estiu austral és el període de temporada alta a tota la Patagònia. És l’època ideal per fer rutes de senderisme (hi ha poca neu) i per acampar als parcs nacionals. També són bons mesos per veure pingüins.

Per tal d’anticipar-se als preus més alts de la temporada alta, és recomanable reservar amb antelació els allotjaments, activitats i el transport (sigui amb cotxe de lloguer o bus).

Temporada baixa

De juny a setembre

A la Patagònia (especialment al sud) el nombre de visitants es redueix dràsticament durant els mesos d’hivern (de juny a setembre). Les temperatures són gèlides i els dies curts, i això fa que poca gent s’aventuri a viatjar durant aquests mesos. A més, quan la neu comença a acumular-se a les muntanyes gran part de les rutes de senderisme queden tancades o únicament es poden realitzar amb l’acompanyament d’un guia acreditat.
Igualment, aquests mesos també tenen alguns avantatges. Hi ha molt poca gent i els preus són més econòmics. Es pot gaudir de l’esquí, per exemple a Ushuaia. I també és una molt bona època per intentar observar i fotografiar pumes al Parc Nacional Torres del Paine.

Bona meteorologia

Gener, febrer i març

Amb el començament de l’estiu, arriba el període més agradable a la Patagònia. Durant aquests mesos, els dies són llargs, sovint fa sol i les temperatures són agradables durant el dia. Tot i això, a la tarda i a la nit pot refrescar, i també poden produir-se pluja i vents forts. És essencial portar roba impermeable i d’abrigar en tot moment.

Temps poc favorable

Juny, juliol, agost, setembre i octubre

Durant l’hivern austral i l’inici de la primavera la meteorologia acostuma a ser força dura a la Patagònia. Les temperatures són fredes i les probabilitats de pluja i neu força altes.

Igualment, durant aquests mesos també hi ha dies de bon clima i, a diferència de l’estiu, no acostuma a fer gaire vent. Observar els paisatges de la Patagònia coberts de blanc també és una experiència única. Tot i això, la neu també pot dificultar alguns desplaçaments i algunes rutes de senderisme.

viatge a la patagonia paisatges de muntanya a El Chaltén
puma al Parc Nacional Torres del Paine durant el viatge a la Patagònia
viatge a la Patagònia per lliure permet gaudir de sortides i postes de sol
glacera del Perito Moreno a la Patagònia Argentina

Viatge a la Patagònia per lliure en 20 dies: la meva experiència

El meu viatge pel sud de la Patagònia va durar molt més que 20 dies. Vaig visitar aquesta regió amb un cotxe camperitzat que vaig comprar a Santiago de Xile, per tal de fer un viatge llarg per Amèrica del Sud, i per això no tenia cap mena de pressa durant el recorregut.

Després d’haver completat una ruta per la Carretera Austral, vaig començar a conèixer el sud de la Patagònia visitant el Parc Nacional Torres del Paine. Allà vaig estar-hi pràcticament un mes (gaudint de la fotografia de paisatge des dels miradors, completant el trekking de la O i buscant pumes durant diversos dies). Després vaig avançar cap al sud, fent una parada a Punta Arenas per visitar la colònia de pingüins de Magallanes a l’Illa Magdalena. Des d’allà, vaig conduir fins a la sorprenent Illa del Foc, on vaig visitar la Reserva Pingüino Rei abans d’anar fins a Ushuaia. A Ushuaia el vent no em va permetre fer una navegació pel Canal Beagle, però sí que vaig poder gaudir dels paisatges dels Alps Fueguinos. A més, gràcies a una oferta d’última hora vaig poder complir el somni de viatjar a l’Antàrtida.

Uns dies més tard, des d’Ushuaia vaig desfer de nou el recorregut per l’Illa del Foc per tornar a la part continental de la Patagònia. Abans de passar la frontera de Xile a Argentina, vaig dedicar un dia a visitar el Parc Nacional Pali Aike, i després ja vaig conduir fins a El Calafate. Allà vaig visitar l’emblemàtica glacera Perito Moreno i l’àrea del Llac Roca. I tres dies després vaig dirigir-me a El Chaltén, on vaig passar els últims deu dies de la meva ruta pel sud de la Patagònia.

Basat en la meva experiència, he escrit un itinerari de 20 dies, amb el dia a dia que jo hauria seguit si hagués fet un viatge més acotat en el temps.

DATES DEL VIATGE: Viatjo pel sud de la Patagònia des de principis de desembre del 2023 fins a mitjans de març del 2024.

TIPUS DE VIATGE: Viatge per lliure. Road Trip amb un cotxe camperitzat.

TRANSPORT FINS A LA PATAGÒNIA: Vaig arribar a Xile volant des de Barcelona fins a l’Aeroport de Santiago de Xile amb Level. Després d’una setmana visitant la capital del país i fent gestions per la compra del cotxe, vaig conduir cap a la Patagònia xilena. Després d’una inoblidable ruta per la Carretera Austral, vaig arribar a Puerto Natales, al sud de la Patagònia.

TRANSPORT INTERN: Vaig fer tot el viatge amb un Honda Pilot de l’any 2006 que havia comprat a Santiago. Amb un fogonet, un llit plegable i una garrafa d’aigua vaig tenir la llibertat per poder dormir a qualsevol zona al llarg de la Patagònia.

ALLOTJAMENT: Durant el meu recorregut per la Patagònia, vaig compartir alguns dies amb la meva mare i el meu germà, i durant aquesta part del viatge ens vam allotjar als següents allotjaments:

🏡 Camping Pehoé (Parc Nacional Torres del Paine). L’alternativa més econòmica per dormir a l’interior d’un dels parcs nacionals més espectaculars de Xile. Les vistes des del càmping són ideals per gaudir de les albades i postes de sol. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Hostal B&B Coastal Natales (Puerto Natales). Una gran opció per allotjar-se a Puerto Natales, amb una gran relació qualitat-preu. Està molt ben situat, per poder visitar el centre del poble i el passeig marítim a peu. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Departamento Las Torres (Punta Arenas). Un petit apartament ben equipat a Punta Arenas. És una bona opció si es disposa de cotxe, ja que es troba una mica allunyat del centre. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Cabañas Pulegan (Porvenir). Una bona opció per dormir a Porvenir, tot i que una mica cara pel que ofreix. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Departamentos Ahnen (Ushuaia). Aquest petit apartament està ben equipat, és econòmic i està a només 10 minuts a peu del centre d’Ushuaia. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

Durant la part del viatge que vaig fer en solitari, vaig dormir a l’interior del meu cotxe a alguns càmpings i també faig nits d’acampada lliure. En concret, aquesta és la llista de punts on vaig dormir:

🏡 Costanera de Puerto Natales (Puerto Natales). Al llarg de la costanera de Puerto Natales hi ha diferents zones d’aparcament on es pot dormir de forma còmode i segura. Els únics banys disponibles a la zona són els de la benzinera Copec (amb un cost de $500). Valoració: ⭐⭐⭐

🏡 Aparcament del Centre de Visitants del P.N. Torres del Paine. Anant amb camper o autocaravana, està permès dormir a l’interior del parc nacional, a l’aparcament del centre de visitants. Durant la nit els lavabos estan tancats, però es poden fer servir durant el dia, a partir de les set del matí. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Oficina de Turisme de Tolhuin (Tolhuin). De camí a Ushuaia, dins l’Illa de Terra del Foc, es pot parar a dormir al petit poble de Tolhuin. Al costat de l’oficina de turisme hi ha un espai habilitat. Valoració: ⭐⭐⭐⭐

🏡 Aparcament Plaça Don Bosco (Ushuaia). A prop de la costa d’Ushuaia hi ha diferents aparcaments gratuïts on és habitual trobar-hi autocaravanes o campers pernoctant. És una zona urbana amb moviment, però és segur i una bona opció per alguna nit esporàdica. Valoració: ⭐⭐⭐

🏡 Camping Silvia e Luis (Ushuaia). Als afores d’Ushuaia aquest senzill càmping és una opció econòmica per dormir. Jo també vaig fer servir aquest càmping per deixar el cotxe estacionat durant el  viatge a l’Antàrtida. Valoració: ⭐⭐⭐

🏡 Centre de Visitants Parc Nacional Pali Aike. A aquest parc nacional, poc visitat i amb un paisatge volcànic molt particular, es pot pernoctar a l’entrada del parc, on hi ha banys i wifi. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Estació de servei YPF El Calafate. A l’estació de servei YPF a les afores del poble hi ha un aparcament on sempre hi ha viatgers dormint a la seva autocaravana o camper. A més, la benzinera disposa de banys, dutxes (de pagament) i endolls. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Càmping lliure El Huala Lago Roca. Aquest càmping agrest dins el P.N. Los Glaciares s’hi pot dormir gratuïtament. La ubicació és excepcional. Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

🏡 Àrea pernocta autocaravanes El Chaltén. Al petit poble d’El Chaltén hi ha una àrea d’autocaravanes al costat de l’estació de busos. Hi ha aigua potable, endolls i wifi. I és gratuïta! Valoració: ⭐⭐⭐⭐⭐

 
cóndor volant sobre el Llac Sarmiento
la muntanya del Cerro Torre durant la posta de sol
els famosos Cuerno del Paine durant el viatge a la Patagònia amb cotxe
un puma salvatge fotografiat a l'entorn de les Torres del Paine

Dia a dia del viatge a la Patagònia

la carretera que condueix fins al Fitz Roy a la Patagònia argetina

Dia 1: L’arribada a El Chaltén

El viatge a la Patagònia comença a El Chaltén, el poble que es coneix com la capital del trekking a Argentina. Per arribar-hi, és necessari volar des de Buenos Aires fins a l’aeroport internacional d’El Calafate (FTE). Pels primers dies del viatge no és necessari el cotxe, així que una bona opció és fer el trajecte des de l’aeroport fins a El Chaltén amb bus.

Si durant el primer dia es disposa d’una mica de temps durant la tarda, és un bon moment per fer alguna excursió curta, com pujar al Mirador Cóndor o al Mirador las Águilas, o fer un passeig fins al Chorrillo del Salto. Si no hi ha gaires núvols, l’arribada a El Chaltén ja permet tenir la primera visió del Fitz Roy, una de les muntanyes més espectaculars del sud de la Patagònia.

sortida de sol a la Laguna de los Tres en un dels entorns de muntanya més bonics del viatge a la Patagònia

Dia 2: ruta fins a la Laguna de los Tres (El Chaltén)

El gran atractiu d’El Chaltén són les rutes de senderisme pel Parc Nacional Los Glaciares. Però són activitats força condicionades a la meteorologia, així que és important tenir flexibilitat i anar adaptant les rutes en funció d’això. Si fa bon temps, val la pena aprofitar-ho per fer la ruta més famosa d’aquesta zona: el sender fins a la Laguna de los Tres. Aquesta ruta de 20 kilòmetres és una mica exigent, però regala una de les millors vistes del Fitz Roy.

Pels amants de la fotografia, es pot fer nit al campament Poincenot (és necessari portar tot l’equipament de càmping, que es pot llogar al poble) per així poder veure la sortida de sol des de la llacuna. Una imatge somiada per molts dels visitants d’aquestes muntanyes.

sortida de sol a la Laguna Torre a El Chaltén un imprescindible de tot viatge a la Patagònia

Dia 3: Excursió fins a la Laguna Torre

La segona excursió imperdible a El Chaltén és el sender fins a la Laguna Torre, des d’on es pot apreciar la majestuositat del Cerro Torre i la glacera Fitz Roy.  És una ruta una mica més senzilla que la del dia anterior, però igual d’impressionant. Si es disposa de prou temps, es pot allargar una mica la ruta i des de  la llacuna pujar fins al Mirador Maestri.

De nou, pels qui busquen una experiència més immersiva, es pot fer nit al campament D’Agostini, per a l’endemà meravellar-se amb la sortida de sol a la llacuna. De fet, una opció és fer un trekking de tres dies (dues nits) unint el campament Poincenot amb el campament D’Agostini a través del camí de les llacunes Madre e Hija.

panoràmica des de la Loma del Pliegue Tumbado durant un dia amb núvols de l'estiu austral

Dia 4: Ascensió a la Loma del Pliegue Tumbado

Sempre va bé tenir un dia de marge a El Chaltén per si la meteorologia no acompanya. Si el dia està clar, durant l’últim dia allà és molt recomanable fer l’ascensió a la Loma del Pliegue Tumbado. Aquesta ruta té la particularitat que no s’endinsa a les valls del Parc Nacional Los Glaciares, sinó que s’eleva sobre ells, oferint una panoràmica molt diferent. Encara que el desnivell a superar durant la ruta és important, la pujada és força gradual i sense complicacions. I, de fet, no és necessari fer l’ascensió fins al cim, ja que des de la base, on hi ha el Mirador del Pliegue Tumbado, ja es té un punt de vista excel·lent de la Laguna Torre, la glacera Fitz Roy, el Cerro Torre i el Fitz Roy.

L’última tarda a el petit poble d’El Chaltén és un bon moment per gaudir de la gastronomia argentina a algun dels restaurants o bars, on les empanades sempre són un gran encert.

llac turquesa durant el trajecte amb cotxe des d'El Chaltén fins a El Calafate

Dia 5: Des d’El Chaltén fins a El Calafate

Després d’uns dies de senderisme per El Chaltén, el cinquè dia del viatge a la Patagònia és més tranquil. És moment de canviar de zona, i de fer el trajecte amb bus des d’El Calafate fins a El Chaltén. És un dels trajectes més populars de la zona, així que és important tenir el bitllet comprat uns quinze dies abans (sobretot durant el període de temporada alta).

Per tenir més flexibilitat durant els dies a El Calafate, una bona opció pot ser llogar un cotxe a l’arribar al poble o a l’aeroport. Durant la tarda, es pot gaudir d’un relaxant passeig per la Reserva Natural Nimez.

viatge a la Patagònia: fotografia de l'extensió de la glacera Perito Moreno

Dia 6: La visita a la Glacera Perito Moreno

Arriba el moment de visitar la glacera Perito Moreno, que es troba a uns 80 kilòmetres del poble. En cas d’haver llogat un cotxe, és ideal per arribar allà ben aviat (l’entrada al parc no l’obren fins a les vuit del matí) per poder gaudir d’aquest impressionant paisatge sense massa gent ni soroll. Des de les passarel·les la perspectiva és excel·lent. Val la pena passejar-hi amb calma, i passar una llarga estona observant la gran glacera, per així poder veure els espectaculars despreniments de gel.

Si es vol tenir una perspectiva diferent, es pot aprofitar per fer també una navegació pel llac Argentino fins a les proximitats de la glacera. Amb el vaixell, a l’estar al nivell de l’aigua, és més fàcil apreciar les grans dimensions de la glacera.

Per aprofitar el dia, és una bona idea fer un pícnic allà, i a la tarda iniciar la tornada. Es pot tornar directament a El Calafate o bé anar al llac Roca i acampar al càmping del costat del llac. És una zona impressionant.

sortida de sol dins el Lago Roca a l'entorn del Parc Nacional Los Glaciares

Dia 7: Descobrint l’entorn  d’El Calafate

Durant el segon dia a El Calafate, hi ha un bon nombre d’activats per escollir. Jo vaig dedicar el meu segon dia allà al sector del llac Roca, i vaig fer la pujada al Cerro Cristal. Des d’aquest turó es té una de les perspectives més boniques de la Patagònia.

Les altres alternatives interessants són: un trekking amb grampons per la glacera Perito Moreno o bé una navegació pel Lago Argentina per observar altres glaceres del Parc Nacional Los Glaciares.

entorn que envolta el petit poble de Puerto Natales al sud de la Patagònia xilena

Dia 8: Des d’El Calafate fins a Puerto Natales

Després de la primera part del viatge a la Patagònia per Argentina, arriba el moment de travessar la frontera. El recorregut des d’El Calafate fins a Puerto Natales és més senzill fer-lo amb bus (per evitar les complicacions de passar la frontera amb un cotxe de lloguer). És un trajecte d’unes vuit hores.

Un cop s’arriba a Puerto Natales val la pena caminar pel passeig marítim, amb vista al canal Señoret. Als afores del poble, és habitual poder veure-hi cignes negres i altres aus marines.

posta de sol al Llac Pehoé dins el Parc Nacional Torres del Paine

Dia 9: De Puerto Natales a Torres del Paine

El Parc Nacional Torres del Paine és tan extens que és molt millor dedicar-li més d’un o dos dies. Crec que com a mínim, és recomanable destinar quatre o cinc dies a aquest parc nacional. Amb aquests dies, hi ha dues maneres molt interessants de conèixer el parc: una opció és llogar un cotxe per poder conduir pels diferents sectors i anar fent excursions més curtes; l’alternativa seria arribar al parc amb bus i fer la ruta de trekking de la W (dormint als refugis o càmpings de l’interior del parc nacional).

Si es fa el trekking, la planificació és senzilla, però és bàsic reservar els càmpings o refugis amb bastant antelació (entre 8 i 6 mesos abans).

En cas de visitar el parc amb cotxe, una bona idea és arribar aviat a la Guardería Pingo (una mica abans de les 9 del matí), per poder fer la primera navegació fins a la Glacera Grey. Després es pot conduir fins a la zona del Llac Pehoé, on es poden fer algunes excursions curtes com la del Mirador Cóndores o la del Mirador Cuernos. Al vespre, no hi ha res més impressionant que gaudir d’una posta de sol des del llac.

fer un trekking per les Torres del Paine és una experiència memorable durant un viatge a la Patagònia

Dia 10: Navegant fins al Refugi Paine Grande (Torres del Paine)

Seguint amb la ruta amb cotxe per les Torres del Paine, durant el segon dia allà es pot conduir fins al Sector Pudeto per navegar amb catamarà fins al refugi Paine Grande (té un cost de $25.000 i només es pot pagar amb efectiu).

A part de gaudir d’aquesta escènica navegació, des del refugi Paine Grande es pot fer una d’aquestes excursions: caminar fins al mirador de la Glacera Grey (es pot apreciar la gran immensitat d’aquesta glacera) o bé caminar fins al Valle del Francés.

A la tarda, és moment d’agafar el catamarà de nou per tornar al sector Pudeto i passar una nova nit al càmping o l’hosteria del llac Pehoé.

típica fotografia de la Base de las Torres durant el viatge a la Patagònia per lliure

Dia 11: Caminant fins al Mirador Base Torres

Durant aquest dia del viatge a la Patagònia, si la previsió de temps és bona, es pot fer la ruta més famosa del parc: la pujada fins al Mirador Base Torres. És una pujada exigent, i és necessari estar una mica acostumat a fer rutes de senderisme, però les vistes finals són la gran recompensa a l’esforç. Donada la popularitat d’aquesta ruta, és convenient començar-la ben aviat, per poder caminar amb més  tranquil·litat. Durant la tarda, es pot aprofitar per anar amb cotxe a la Cascada Paine, la Laguna Azul i la Laguna Amarga. Per dormir a l’est del parc, una bona opció és fer nit a la Goiien House, al refugi o càmping Central o a l’Hotel Las Torres (aquest últim és l’opció més cara).
un puma solitari fotografiat al P.N. Torres del Paine.

Dia 12: Buscant pumes a Torres del Paine

Per tot amant de la naturalesa i l’observació d’animals salvatges, dedicar un dia al Parc Nacional Torres del Paine a intentar veure pumes hauria de ser un imprescindible. Veure aquests felins no és fàcil, però aquest parc nacional és el millor lloc del món on intentar veure’ls amb llibertat.

La millor zona per veure pumes és l’est del parc, que és on predomina un paisatge d’estepa i hi ha més abundància de guanacs (la presa preferida dels pumes). Es pot intentar veure els felins per lliure o bé contractar prèviament un guia. Pots llegir tota la informació sobre això al post On veure Pumes a Torres del Paine.

Donat que per buscar pumes el millor moment són les primeres i últimes hores del dia, es poden aprofitar les  hores centrals del dia per fer altres coses. Una opció és fer el camí Aonikenk. Aquesta ruta (donada l’alta densitat de pumes) només es pot fer amb un guia acreditat. Durant aquesta excursió, que uneix la Portería Lago Sarmiento amb la Portería Laguna Amarca, es camina per un entorn d’estepa i també es visita una cova on hi ha pintures rupestres. A més, amb una mica de sort, també es pot veure algun puma durant la ruta.

guanacs fotografiar a la zona de la Laguna Amarga

Dia 13: De Torres del Paine a Puerto Natales

Després de quatre dies a aquest inoblidable parc nacional del viatge a la Patagònia, es pot dedicar l’últim matí a intentar veure algun puma abans d’iniciar la tornada amb cotxe fins a Puerto Natales.

Durant el trajecte de tornada a Puerto Natales, una parada interessant és la Cova Milodón, una caverna que va ser habitada en temps prehistòrics i on es va trobar el fòssil d’un milodó, una espècie de peresós gegant extinta. Aquesta cova és un lloc fascinant per als amants de la paleontologia i ofereix una mirada única a la vida antiga a la Patagònia.

Un cop a Puerto Natales, es pot gaudir d’una tarda de descans a aquest petit poble, on hi ha una àmplia oferta de  restaurants, cafeteries i bars.

dos pingüins de Magallanes dins la Isla Magdalena durant el viatge a la Patagònia

Dia 14: De Puerto Natales a Punta aRENAS I iSLa Magdalena

Per continuar amb el viatge a la Patagònia, és moment d’anar cap al sud. El recorregut des de Puerto Natales a Punta Arenas es pot fer amb cotxe o amb bus, però és recomanable sortir aviat per arribar al migdia a Puerto Natales.

Així es tindrà temps suficient per poder fer la sortida de tarda a Isla Magdalena (el vaixell surt a les 14:30, i es poden comprar les entrades aquí). Aquesta illa situada a l’Estret de Magallanes és el punt de nidificació d’una àmplia colònia de pingüins de Magallanes. Poder caminar entre aquests fascinants ocells i observar-los de ben a prop (sempre respectant una distància de seguretat) és una de les millors experiències d’un viatge a la Patagònia. A més, durant la navegació per l’estret de Magallanes, amb una mica de sort, també es poden albirar lleons marins, dofins i, fins i tot, balenes.

pingüi rei a una colònia dins la Illa de Terra del Foc

Dia 15: La Reserva Natural Pingüino Rey

No hi ha empreses de lloguer de cotxes que permetin llogar el vehicle a Punta Arenas o Puerto Natales i tornar-lo a Ushuia (Argentina). Per això és  millor fer el trajecte fins a Ushuaia amb bus.

Tot i això, abans de fer aquest recorregut, hi ha un punt dins del territori xilè de l’Illa de Terra del Foc que té un encant especial. Es tracta de la Reserva Pingüino Rey, on hi ha la colònia més accessible de pingüí rei, la segona espècie més gran del planeta. Per visitar aquesta reserva privada des de Punta Arenas, la manera més còmode és contractant una excursió. És una activitat que implica un llarg trajecte amb cotxe i ferri, però és una oportunitat única per veure una de les espècies més majestuoses de pingüí i per contribuir en la seva conservació.

Durant el recorregut per la reserva, els pingüins s’observen des d’un mirador situat a uns cinquanta metres de la colònia. És una mica lluny, però hi ha diferents prismàtics que permeten veure’ls de més a prop i analitzar el seu comportament amb detall. Aquesta mesura és necessària per no interferir amb aquesta vulnerable espècie.

centre de la ciutat d'Ushuaia, al sud de la Patagònia Argentina

Dia 16: Des de Punta Arenas a Ushuaia

Acabar el viatge a la Patagònia a Ushuaia, la ciutat de la fi del món, és molt especial. El recorregut des de Punta Arenas fins a Ushuaia es pot fer amb bus (té una durada de 12 hores). És un trajecte bonic, on es passa de l’estepa Patagònia a les muntanyes dels Andes Fueguinos que envolten Ushuaia.

Un cop a Ushuaia, es pot aprofitar la primera tarda per passejar per la zona del port. Allà hi ha el famós cartell de la ciutat i un agradable passeig marítim per estirar una mica les cames. Des de la ciutat es poden apreciar les muntanyes i també observar la glacera Martial.

una guineu andina fotografiada al final de l'itinerari del viatge a la Patagònia

Dia 17: Visitant el Parc Nacional Tierra del Fuego (Ushuaia)

A uns 12 kilòmetres a l’oest d’Ushuaia s’estén el Parc Nacional Tierra del Fuego. Aquest parc de pràcticament 70.000 hectàrees protegeix un ecosistema molt divers, on s’alternen boscos patagònics, llacunes, badies i muntanyes. A aquest parc també hi ha una abundant població de guineu andina de la Terra del Foc, una subespècie de guineu andina endèmica i molt amenaçada.

El trajecte fins al parc nacional es pot fer amb cotxe de lloguer, bus o taxi. Un cop allà, hi ha una gran diversitat d’excursions, entre les quals destaquen la Senda Pampa Alta, la Senda Costera i la Senda Hito XXIV. També és molt recomanable caminar o conduir fins a la Badia Lapataia, on finalitza la mítica Ruta 3 i on hi ha un paisatge de costa salvatge i ple d’història.

dofí saltant de les aigües del Canal Beagle

Dia 18: Navegant pel Canal del Beagle

Una de les activitats estrelles per fer a Ushuaia és la navegació pel Canal Beagle. Ara bé, és habitual que aquestes sortides es cancel·lin a causa del vent (sobretot a l’estiu austral) així que és important aprofitar els dies de millor meteorologia per intentar fer aquesta activitat.

Hi ha dos tipus de sortides pel canal Beagle. La més habitual és una navegació d’unes dues hores i mitja en què es visita l’illa Pájaros, l’illa Lobos i el far Les Éclaireurs. L’alternativa (només disponible d’octubre a abril) és una navegació de quatre hores que també inclou un desembarcament a l’illa Martillo, on hi ha una colònia de pingüins de dues espècies (pingüins de Magallanes i pingüins de Papúa).

A la tarda, es pot aprofitar per fer l’excursió fàcil fins a la glacera Martial.

paisatge de la glacera Vinciguerra a Ushuaia

Dia 19: Caminant pels Andes Fueguinos

Durant el darrer dia del viatge a la Patagònia és un bon moment per fer alguna excursió que s’endinsi per les escèniques muntanyes dels Andes Fueguinos. La majoria de les rutes comencen als afores d’Ushuaia, i el trajecte es pot fer amb cotxe de lloguer o amb taxi.

Una bona opció és fer el camí fins a la Laguna Esmeralda, una ruta senzilla d’uns 10 kilòmetres anar i tornar. Aquesta excursió es pot complementar amb la pujada a la Laguna Turquesa, ja que l’inici dels dos camins es troba a només 1 kilòmetre de distància. En aquest cas, la pujada és una mica més intensa (uns 300 metres de desnivell amb menys de 2 kilòmetres), però les vistes un cop se supera el tram de bosc són un espectacle.

En cas de voler fer una ruta una mica més llarga i menys popular, es pot fer el recorregut fins a la glacera Vinciguerra. Aquesta excursió comença des del Valle Andorra i és una de les més boniques d’aquesta regió. Entre anar i tornar són uns 12,5 kilòmetres i poc menys de 700 metres de desnivell. Aquesta ruta travessa a l’inici un paratge de torberes molt evocador, on sovint hi ha cavalls pasturant. Després s’endinsa per un bosc, on comença l’ascens. Finalment, un cop se surt del bosc, només cal fer una última pujada per arribar a la Llacuna Témpanos i la glacera Vinciguerra.

bosc de lengas a l'Illa de Terra del Foc

Dia 20: El Vol de tornada des d’Ushuaia

S’acaba el viatge a la Patagònia en 20 dies. L’aeroport d’Ushuaia es troba a uns 15 minuts del centre del poble i s’hi pot arribar amb taxi o bus. Des d’allà, cal agafar un vol intern fins a Buenos Aires, des d’on surten la majoria de vols internacionals des d’Argentina.

Els destins top del sud de la Patagònia

Glacera Perito Moreno

La Glacera Perito Moreno, situada a l’interior del Parc Nacional los Glaciares, és un dels punts de la Patagònia que necessita poques presentacions. Observar aquesta enorme massa de gel i ser testimoni d’algun dels espectaculars despreniments ofereix una experiència difícil d’oblidar.

Parc Nacional Torres del Paine

Les torres de granit del Parc Nacional Torres del Paine són un dels símbols de la Patagònia. Amb paisatges d’una bellesa indescriptible, aquest parc ofereix l’entorn ideal per gaudir del senderisme, la fotografia de paisatge i per l’observació de fauna salvatge.

El Chaltén

Des d’El Chaltén es pot caminar per alguns dels entorns alpins més impressionants de la Patagònia. La bellesa de cims icònics com el Fitz Roy o el Cerro Torre, compateix amb la de les diferents llacunes, salts d’aigua i glaceres. Se’ns dubte, un imprescindible pels amants del senderisme!

Illa de Terra del Foc

L’Illa de Terra del Foc té una personalitat única. Els seus paisatges, que van des de la plana estepa fins al relleu dels Andes, amaguen alguns dels entorns més salvatges del sud de la Patagònia. L’entorn d’Ushuaia (Argentina) i la Reserva Pingüino Rey (Xile) són dos grans atractius de l’illa.

Illa Magdalena

L’Illa Magdalena alberga una de les colònies de pingüins de Magallanes més grans del món. És una zona salvatge, on la naturalesa es manté prístina i inalterada.

Puerto Natales

El poble de Puerto Natales és interessant pel meravellós entorn que l’envolta. A part de ser una parada habitual abans de visitar el Parc Nacional Torres del Paine, des del port de Puerto Natales també es fan sortides per veure dues glaceres impressionants del sud de Xile: les glaceres Balmaceda i Serrano.

Viatge a la Patagònia: altres zones apassionants

La gran extensió d’aquesta regió, fa que durant un viatge a la Patagònia habitual se’n pugui conèixer només una petita part. En cas de disposar de més dies o de voler fer un itinerari diferent, aquests són alguns dels atractius que també es poden trobar al llarg de la Patagònia (no només al sud):

Carretera Austral

La Carretera Austral (Xile) és una de les rutes més espectaculars del món. un abrupte recorregut de 1.240 kilòmetres a través de boscos d’arbres mil·lenaris, volcans, serralades, glaceres i llacs turquesa que semblen irreals.

Bariloche, Esquel i el Bolsón

Al nord de la Patagònia Argentina, també hi ha paisatges sorprenents. A prop de la ciutat de San Carlos de Bariloche i dels pobles d’Esquel i El Bolsón es pot accedir a àrees de conservació tan excepcionals com el Parc Nacional Nahuel Huapi, l’Àrea Natural del Río Azul-Lago Escondido i el Parc Nacional Los Alerces.

Illa Navarino

L’Illa Navarino (Xile) és una joia poc coneguda a la part més austral del món. Amb els seus paisatges salvatges i remots, és un paradís per als amants de la natura i l’aventura. Allà hi ha una de les rutes de trekking més salvatges de la Patagònia (la ruta Dientes de Navarino). Pels menys aventurers, també es poden fer excursions més curtes, gaudir de la tranquil·litat de Puerto Williams i aprofundir en la cultura dels Yámanas.

Puerto Deseado i l’Illa Pingüino

Puerto Deseado és un port encantador a la costa atlàntica d’Argentina. És conegut per la seva fauna marina diversa i les impressionants formacions rocoses a les seves costes. A més, des d’aquesta localitat es pot navegar fins l’Illa Pingüino, on hi ha la colònia més accessible de pingüins saltaroques.

Illa de Chiloé

L’Illa de Chiloé (Xile) és coneguda per la seva bellesa natural i la seva cultura única. Sobretot és  famosa per les esglésies de fusta, que són Patrimoni Mundial per l’UNESCO. Però a l’illa també hi ha paisatges molt diversos i es pot observar una gran varietat de fauna salvatge (pudús, llúdrigues, pingüins, dofins...).

Península Valdès

La Península Valdés (Argentina) és un dels santuaris de vida salvatge més importants de la Patagònia. És reconeguda per les seves poblacions de mamífers marins, com ara balenes, orques, dofins, pingüins, elefants marins i lleons marins.

Organitza el teu viatge a la Patagònia

VOLS BARATS

Les millors ofertes de vols a la Patagònia aquí.

ALLOTJAMENTS

Els millors preus en allotjaments a la Patagònia aquí.

COTXE DE LLOGUER

Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a la Patagònia aquí.

VIATGE SEGUR

Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

ACTIVITATS

Troba les activitats més interessants i diverses per fer a la Patagònia aquí.

DINERS

La millor targeta per viatjar aquí.