• Categoria de l'entrada:Sud Amèrica / Xile
  • Temps de lectura:15 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:juny 5, 2024
Actualment esteu veient Visitar la Llacuna San Rafael des de Puerto Tranquilo

La Llacuna San Rafael és un dels secrets més ben guardats de la Patagònia xilena. Un paradís de gel i icebergs a l’interior dels fiords xilens. Una zona allunyada de la majoria de rutes turístiques, on només es pot accedir després d’una llarga navegació.

Arribar a la Llacuna San Rafael des de Puerto Tranquilo és l’opció més ràpida i econòmica. Un trajecte d’unes quatre hores (dues amb cotxe i dues amb vaixell) que supera totes les expectatives. Un cop s’arriba a la famosa llacuna, ubicada a l’interior del Parc Nacional Laguna San Rafael, es pot navegar entre icebergs de múltiples formes i colors, un recorregut hipnòtic que finalitza a davant de la immensa glacera San Rafael.

panoramica de la llacuna san rafael

5 dades sobre la Llacuna San Rafael i la seva glacera

– La Llacuna San Rafael es troba a l’interior del Parc Nacional Laguna San Rafael, un dels més grans de la Patagònia, amb una superfície d’1.742.448 hectàrees.

– A la Llacuna San Rafael hi ha una població resident de 12 foques lleopard. De fet, es tracta de la població d’aquesta espècie de foca que viu més al nord, ja que la majoria es troben a l’Antàrtida. No és fàcil veure-les, però de vegades es poden observar durant els tours a la Llacuna San Rafael.

– Durant el trajecte a la Llacuna San Rafael des de Puerto Tranquilo cal travessar la vall Exploradores, un dels territoris més fotogènics de la Carretera Austral.

– La Glacera San Rafael forma part del camp de gel patagó nord, la massa contínua més gran de gel fora de les regions polars.

– Durant el recorregut a la Llacuna San Rafael des de Puerto Tranquilo es pot observar el Monte San Valentín. És la muntanya més alta de la Patagònia occidental i té una altitud de 4.053 metres.

quan s'arriba a la llacuna san rafael des de puerto tranquilo es comencen a veure els primers icebergs com els de la imatge

iceberg mentre es navega per la llacuna san rafael

muntanyes nevades durant el trayecte a la llacuna san rafael des de puerto tranquilo

Com arribar a la Llacuna San Rafael des de Puerto Tranquilo

Donada la complexitat per arribar a la Llacuna San Rafael, no es pot visitar per lliure, ja que només s’hi pot accedir navegant entre rius i fiords. Per tant, és necessari contractar un tour amb alguna agència local.

Tots els tours que es fan per visitar la Llacuna San Rafael des de Puerto Tranquilo tenen una duració d’un dia sencer. Comencen ben aviat al matí, a les set del matí, i finalitzen entre les cinc i les sis de la tarda.

Una de les agències amb més prestigi per fer aquesta sortida és Destino Patagonia. És una petita agència local d’aventura situada a Puerto Río Tranquilo, i fa bastants anys que es dediquen a fer activitats al Parc Nacional Llacuna San Rafael. La sortida amb aquesta agència té un cost de $180.000 si es surt des de Bahía Exploradores (per arribar fins allà cal conduir unes 2 hores i mitja per una carretera estreta de terra) o de $200.000 si es surt des de Puerto Tranquilo (en aquest cas l’agència Destino Patagonia s’encarrega del transport amb cotxe fins a Bahía Exploradores).

🛥️ Visitar la Llacuna San Rafael des de Puerto Chacabuco

Per visitar la Llacuna San Rafael també hi ha l’alternativa de contractar una excursió des de Puerto Chacabuco. En aquest cas, tot el trajecte fins a la llacuna es fa navegant amb un catamarà, i són unes cinc hores d’anada i cinc de tornada, però és un recorregut molt evocador, a través de boscos, petits illots i exuberants fiords.

paisatge d'un illot als fiords xilens de camí a la llacuna san rafael

iceberg a la patagonia xilena a la zona de Puerto Río Tranquilo

Quina és la millor època per visitar la Llacuna San Rafael?

Les sortides fins a la Llacuna San Rafael es realitzen únicament des de mitjans d’agost fins a finals d’abril. Tot i això, la millor època per fer aquesta excursió és des de mitjans de novembre fins a principis de març. Durant aquest període l’aigua de la llacuna no acostuma a estar congelada i això facilita molt la navegació fins a la glacera. A més, la meteorologia acostuma a ser més benvolent, encara que la pluja és molt abundant a aquesta regió de la Patagònia.

Si es fa la sortida a la Llacuna San Rafael des de Puerto Tranquilo fora de la temporada alta (desembre, gener i febrer) la majoria d’agències acostumen a fer un descompte del 10%.

detalls dels grans icebergs que hi ha a la llacuna san rafael

un far vermell entre els fiords de Xile

La Llacuna San Rafael des de Puerto Río Tranquilo: la meva experiència

Arribada a Puerto Río Tranquilo i l’inici del tour

Al llarg de la meva ruta per la Carretera Austral, una de les meves il·lusiones era visitar la Llacuna San Rafael des de Puerto Tranquilo. Tot i això, quan vaig arribar a aquest poble em vaig trobar immers en un petit temporal de pluja i fred.

Per sort, va durar poc, i després de dos dies d’espera vaig poder fer la sortida fins a la Llacuna San Rafael amb l’agència Destino Patagonia.

Vaig optar per sortir directament amb ells des de Puerto Río Tranquilo, així que a les set del matí em vaig trobar amb la resta de visitants i amb el guia, per començar el trajecte fins a la Bahía Exploradores.

Navegant fins a la Llacuna San Rafael

Després d’un trajecte a través de muntanyes verticals, rius i boscos per la Vall Exploradores, vam arribar al moll de la Bahía Exploradores. Allà ens esperava l’embarcació amb la qual navegaríem fins a la llacuna. Començava la part més interessant i emocionant de la sortida.

Durant la primera part de la navegació, a través del riu Exploradores, el capità va informar-nos que no ens podíem moure massa. El riu no tenia massa profunditat, i calia mantenir el vaixell el més estable possible per evitar qualsevol problema. Després d’uns vints minuts ja vam arribar a un primer fiord, molt més ampla i profund. A partir d’allà estava permès sortir a l’exterior de la petita embarcació, per poder gaudir de les muntanyes nevades, els salts d’aigua i els verds boscos que arribaven fins a l’aigua.

Durant el trajecte d’anada també vam passar pel costat d’un illot amb una gran colònia de corbs marins imperials, on també hi havia força lleons marins.

moviment de l'aigua durant el trajecte amb barca a la llacuna san rafael des de puerto rio tranquilo

colonia de cobrs marins i lleons marins de camí a la llacuna san rafael

corbs marins i lleons marins

L’arribada a la Llacuna San Rafael

Finalment, després d’unes dues hores de navegació vam arribar a la fascinant Llacuna San Rafael. En entrar en aquesta llacuna de 123 km² ja van aparèixer els primers icebergs. Els primers eren petits blocs de gel, però a mesura que ens apropàvem a la glacera anaven augmentant. Vam passar pel costat d’algun iceberg sorprenentment gran, de més de cinc metres d’alçada i uns vinc metres de llargada.

petits icebergs flotant a la llacuna san rafael a l'entrada

Tota la navegació per la llacuna va ser pausada, ja que constantment el capità havia d’anar esquivant els icebergs. Era la velocitat ideal per fotografiar aquell dramàtic paisatge, que era encara més visual amb un cel enfosquit que anunciava l’arribada de la pluja.

Finalment, vam acostar-nos a la glacera San Rafael, per poder apreciar els cinquanta metres d’alçada d’aquesta enorme paret de gel. Mentre érem allà, va començar a ploure. Així que va ser moment ideal per tornar a l’interior del vaixell i aprofitar per dinar uns deliciosos nyoquis (l’esmorzar i dinar estan inclosos en el preu del tour).

detalls de l'iceberg més gran de la llacuna san rafael

la gran paret de la glacera san rafael on s'hi pot arribar des de Puerto Río Tranquilo

el premi del trajecte de quatre hores a la llacuna san rafael des de puerto tranquilo és poder veure la glacera envoltada de muntanyes i icebergs

paisatge de la patagonia amb una glacera i una serralada nevada al fons

Tornada fins a Puerto Río Tranquilo

Després de dinar, vaig poder sortir a l’exterior de nou, aprofitant que havia deixat de ploure. Vaig gaudir d’una última panoràmica de la glacera de San Rafael, abans de començar la tornada cap a Bahía Exploradores.

Abans d’abandonar la llacuna, vam estar voltant i analitzant amb cura els icebergs més plans, amb l’esperança de poder trobar-hi alguna foca lleopard. M’hauria encantat poder veure algun exemplar d’aquest mamífer marí tan típic de l’Antàrtida, però no va haver-hi sort.

paisatge de bosc envoltant els fiords per on es navega per arribar a la llacuna san rafael des de puerto tranquilo

La navegació de tornada va ser igualment impressionant i una nova oportunitat de gaudir d’aquells paisatges de naturalesa salvatge. Unes dues hores després, quan en arribar a Bahía Exploradores, de nou vaig pujar a la petita furgoneta que ens va portar a tots fins a Puerto Río Tranquilo. Donant per acabada una de les experiències més impressionants per fer a la Carretera Austral.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi durant una ruta per la Carretera Austral a Xile, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

Altres activitats interessants a Puerto Río Tranquilo

A l’àrea del petit poble de Puerto Río Tranquilo, situat a la riba del llac General Carrera, hi ha altres atractius imperdibles. Tots ells relacionats amb la naturalesa:

– Les Cavernes de Marbre. Aquestes formacions geològiques, que es poden visitar des del llac General Carrera, són un dels símbols de la regió d’Aysén i la Carretera Austral. Es poden visitar amb barca o kayak.

– La glacera Exploradores. Aquesta glacera, situada a la Vall Exploradores ha sigut durant molts anys un punt on realitzar trekkings sobre gel. L’any 2023 a causa d’un despreniment es van prohibir aquests trekkings, però s’està treballant en l’obertura d’una nova ruta. Hi ha diferents agències a Puerto RíoTranquilo on es pot consultar més informació sobre aquesta activitat.

– El Parque Exploradores. El Parque Exploradores és una reserva privada contigua amb el Parc Nacional Laguna San Rafael. Té diferents senders que es poden fer sense guia i on hi ha diversos miradors amb grans vistes de les muntanyes i glaceres de la vall Exploradores.

cavernes de marbre

On dormir a Puerto Tranquilo

Donada la durada del tour per anar a la Llacuna San Rafael des de Puerto Tranquilo és habitual haver de dormir a aquest poble durant dues nits.

Algunes de les opcions més recomanables són:

Cabañas El Marmol

Apart home Costanera

Hotel Bacaris

Pel que fa als càmpings, una excel·lent opció és el càmping Bellavista. Té un cost de 5.000 dòlars per persona i ofereix dutxes amb aigua calenta, així com una àrea comuna per cuinar i descansar. A més, si es viatja amb camper o autocaravana, es permet pernoctar gratuïtament en una zona d’estacionament al llarg del carrer principal.

(Aquest post correspon als dia tretze de la meva ruta per la Carretera Austral)

Organitza la teva ruta per la Carretera Austral

✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a la Carretera Austral aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

😊 Troba les activitats més interessants i diverses per fer a Xile aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.