Aquesta ruta circular de 3 dies als Pirineus és un recorregut entre alguns dels paisatges més bonics del Pirineu Aragonès i Pirineu Francès. Passant per racons emblemàtics com l’Ibón de Bachimaña, el Pont d’Espagne o el circ d’Oulettes de Gaube. I podent contemplar de ben a prop l’inconfusible Vignemale.
M’agrada mirar mapes dels Pirineus, i buscar possibles rutes de trekking unint alguns dels refugis de muntanya. Dormir a la muntanya em reconforta. Sobretot per les postes i les sortides de sol. No hi ha millor escenari.
Així és com vaig decidir que faria aquest trekking de 3 dies al Pirineu. Que vaig dividir en aquestes tres etapes:
– Primer dia: Del Balneari de Panticosa al Refuge du Clot
– Segon dia: Del Refuge du Clot al Refuge Oulettes de Gaube
– Tercer dia: Del Refuge Oulettes de Gaube al Balneari de Panticosa
No era una ruta complicada, ni tenia etapes massa llargues. Així que vaig proposar-me fer la ruta amb tenda de campanya i portant tot el menjar. Una cosa molt bona dels refugis del Pirineu a França és que pràcticament tots tenen una àrea de bivouc, on es pot plantar la tenda i dormir. Amb l’avantatge de tenir aigua potable al refugi, i un lloc d’aixopluc davant de qualsevol condició meteorològica adversa.
Ruta de 3 dies als Pirineus
Característiques de la ruta
Els números mai són suficients per descriure i saber les característiques d’una ruta, però sempre van bé per tenir-ne una petita impressió. Aquest seria el resum de la ruta circular de 3 dies als Pirineus que vaig fer:
Inici | Balneari de Panticosa, Valle del Tena |
Longitud total | 46,40 kilòmetres |
Etapes | 3 dies |
Desnivell | 2.688 metres |
Altitud màxima | 2.594 metres |
Dificultat | Mitjana (sense neu). El camí no presenta cap dificultat tècnica, però cal tenir experiència en terrenys d’alta muntanya. |
Primer dia: Balneari de Panticosa – Refuge du Clot
Per la primera etapa d’aquest trekking de 3 dies al Pirineu, m’esperava una pujada força constant des del Balneari de Panticosa fins al Port de Marcadau, passant per l’Ibón de Bachimaña. Des del Port de Marcadau baixaria pel vessant francés fins al Refuge du Clot.
- Longitud: 19,6 kilòmetres
- Desnivell positiu: 974 metres
- Desnivell negatiu: 1.085 metres
- Durada: 8 hores
- Track de l’etapa aquí.
La pujada des de Panticosa a l’Ibón de Bachimaña
Després d’unes quatre hores de conducció, vaig arribar a la zona del Balneari de Panticosa al voltant de les deu del matí. Ja ho tenia tot per començar a caminar i iniciar la ruta circular als Pirineus de 3 dies.
L’inici de la ruta començava per un dels camins més freqüentats de la zona. La pujada fins a l’Ibón de Bachimaña. Seguint les marques del GR-11 vaig anar superant el desnivell. I al cap d’una hora i mitja ja em trobava davant de l’Ibón de Bachimaña Bajo, on hi ha un refugi de muntanya.
Des d’allà vaig començar a vorejar l’enorme Ibón de Bachimaña, gaudint els fabulosos paisatges d’aquest circ glacial.
Dels Ibones de Bachimaña al Port de Marcadau
Un cop vorejat l’estany, començava una nova pujada cap als Ibones del Pecico.
Després de passar per les Planas de Pecico i els Ibones de Pecico, on encara quedava una mica de neu, ja vagi arribar al punt més alt de l’etapa: el Port de Marcadau. Aquest port separa Espanya i França, i des d’allà ja entraria al territori del Parc Nacional dels Pirineus.
Del Port de Marcadau al Refugi de Wallon
M’esperava una baixada força llarga, de més de 1.000 metres de desnivell. A mesura que descendia, les roques es van anar convertint en herba. El terreny era cada cop més còmode.
Un cop vaig arribar al Refugi de Wallon, a 1.874 metres, vaig aprofitar per descansar una mica i gaudir de l’idíl·lic entorn d’aquest refugi, perfectament situat a la confluència de vàries valls i envoltat d’altes muntanyes.
Del Refugi de Wallon al Refugi du Clot
Ja només em quedava l’última part de la primera etapa per arribar fins a baix de la Vall de Marcadau. Per sort no hi havia previsió de tempestes, i vaig poder caminar tranquil·lament. L’entorn havia anat canviant. Ara ja no m’envoltaven parets verticals i pedregoses; sinó que em trobava caminant per dins un bosc i per alguns prats de muntanya.
Vaig arribar al refugi a mitja tarda. Després de plantar la tenda, vaig voltar una estona per la Plateau du Cayan, la zona on es va reintroduir la cabra muntesa als Pirineus.
Segon dia: Refuge du Clot – Oulettes du Gaube
M’esperava l’etapa més curta i senzilla d’aquesta ruta de 3 dies pel Pirineu. Però també seria l’etapa que m’havia de portar per dos punts del Pirineu que més ganes tenia de conèixer: el Pont d’Espagne i la vall de Gaube, coronada pel macís del Vignemale.
- Longitud: 11,16 kilòmetres
- Desnivell positiu: 728 metres
- Desnivell negatiu: 104 metres
- Durada: 3 hores
- Track de la ruta aquí
Del Refugi du Clot al Pont Espagne
Vaig sortir de la tenda una estona abans de l’albada. No em podia perdre la sortida del sol. Em vaig apropar al riu Gave du Marcadau per assaborir el moment en què el sol començava a acariciar els pics més alts d’aquest racó del Pirineu.
Quan l’espectacle de les primeres llums del dia va acabar-se, vaig aprofitar per recollir la tenda i començar a caminar. Només em separaven uns quinze minuts del Pont d’Espagne. A aquest punt es troben els rius de la Vall de Marcadau amb la Vall de Gaube, creant una successió de cascades i torrents. Vaig perdre la noció del temps mentre fotografiava, completament sol, l’encant dels salts d’aigua.
Del Pont d’Espagne al Lac de Gaube
Des del Pont d’Espagne vaig començar a remuntar la Vall de Gaube. El camí anava per un bosc, i estava ben senyalitzat. Pujava suaument, però sense parar.
Quan vaig arribar al llac, una boira espessa s’havia apoderat del paisatge. No podia veure l’aigua transparent del llac ni els grans pics que l’envolten.
Era aviat, i m’esperava una etapa força curta. Així que vaig decidir esperar-me. Volia gaudir d’un dels racons més fotogènics d’aquesta ruta circular de 3 dies pel Pirineu.
Pocs minuts més tard va començar a fer vent, i es va emportar tota la boira. Per fi podia veure el famós Lac de Gaube. I al fons, ja intuïa el Vignemale.
Del Lac de Gaube al circ d’Oulettes de Gaube
Arribar fins al circ d’Oulettes de Gaube havia sigut l’excusa principal per fer aquesta ruta. Volia fotografiar i sentir-me diminut davant la cara nord del Vignemale.
El que no m’imaginava és que el camí per arribar-hi seria tan bonic. Des del Lac de Gaube el sender començava a recomanar la vall seguint el curs del riu. Vaig passar pel costat de diferents salts d’aigua, entre els quals destacava la cascada Esploumusse. No vaig poder deixar de fer fotos dels prats alpins envoltats d’alguns dels cims més majestuosos del Pirineu.
Després d’una última pujada, acompanyada de noves cascades, vaig arribar al circ d’Oulettes de Gaube al migdia. M’esperava una tarda molt tranquil·la allà. On passaria la nit a la zona d’acampada del refugi.
Gaudint del circ d’Oulettes de Gaube
Vaig dedicar la tarda a observar com la llum i els núvols jugaven amb les verticals parets de la cara nord del Vignemale. Un mur vertical de més de 800 metres. De tant en tant, s’escoltava com queien blocs de gel de la glacera del Vignemale. Una glacera que, a causa del canvi climàtic, ha disminuït molt durant els últims anys.
A la tarda, va arribar de nou la boira. I em va privar de la màgia de la posta de sol a aquest enclavament de somni. Però per sort, els núvols durant la nit vam difuminar-se. I vaig tenir l’oportunitat de poder admirar la via làctia sobre el Vignemale.
Tercer dia: Oulettes du Gaube – Balneari Panticosa
A l’últim dia d’aquest trekking de 3 dies pel Pirineu m’esperava una completa ruta per arribar de nou fins al Balneari de Panticosa, on havia deixat el cotxe. Hauria de superar dos ports de muntanya: el Col des Mules i el Puerto Viejo de Brazato.
- Longitud: 15,67 kilòmetres
- Desnivell positiu: 986 metres
- Desnivell negatiu: 1.493 metres
- Durada: 7 hores i mitja
- Track de la ruta aquí
D’Oulettes de Gaube al Col des Mules
Un nou matí a la muntanya significava una nova sortida de sol. I estant en un entorn tan espectacular no podia deixar-la passar. Les fotos parlen per sí soles.
Quan el sol ja il·luminava la Vall de Gaube, vaig començar a caminar en direcció el Col des Mules. Per arribar fins a dalt, la pujada era intensa: 450 metres de desnivell en poc més d’1 kilòmetre. La millor manera d’entrar amb calor de bon matí.
A mitjans de juliol encara quedava una mica de neu a la part alta del coll, però estava molt trepitjada i tova, així que es podia caminar perfectament sense grampons. També hi havia l’opció de seguir un camí alternatiu, evitant la neu, però passant per un tram de roques per on era força lent avançar.
Del Col des Mules al final de la Vall de l’Ara
Seguint el traçat del trekking de l’Alta Ruta Pirenaica (HRP), vaig descendir del Col des Mules per arribar a la Vall de l’Ara, per on el camí seguia baixant molt més còmodament.
Només havia d’anar seguint el curs del riu, fins a arribar a la intersecció amb el GR-11. Des d’on vaig començar a pujar de nou, en direcció el Puerto Viejo de Brazato.
La pujada al Puerto Viejo de Brazato
El primer tram cap al Puerto Viejo de Brazato no estava gens senyalitzat. No trobava marques del camí enlloc. Així que fiant-me del track GPS vaig anar pujant, sense tenir massa clar si anava pel lloc correcte.
Uns metres més endavant ja vaig trobar les marques del GR-11. Des d’allà ja era més fàcil veure el camí, i podia intuir el traçat de la ruta la llunyania.
La pujada pel pedregós Barranco deros Batanes, amb la calor del mes de juliol, se’m va fer força llarga. A mesura que pujava, per això, les vistes de la vall i dels Ibones deros Batanes eren cada cop millors. Admirar-les, era l’excusa perfecta per parar.
Del Puerto Viejo de Brazato al Balneari de Panticosa
Des d’aquest coll, que comunica la comarca del Álto Gállego amb Sobrarbe, ja començava el descens fins al Balneari de Panticosa. Passant abans per diversos estanys o ibones: l’Ibón Perforao, l’Ibón Superior de Brazato i l’Ibón Bajo de Brazato. La millor manera d’acomiadar-me de l’alta muntanya abans de començar el descens cap a Panticosa.
La baixada final va ser la part menys atractiva d’aquesta ruta circular de 3 dies pel Pirineu. El camí baixava fent un zig-zag interminable. I encara que tenia la sensació d’estar molt a prop del Balneari de Panticosa, encara em quedaven pràcticament 2 hores de baixada.
A primera hora de la tarda ja vaig arribar al cotxe. Satisfet després de tres dies de tranquil·litat al Pirineu. Acompanyat d’un temps esplèndid. I amb grans oportunitats fotogràfiques.
Ruta circular als Pirineus de 3 dies: recomanacions i consells
Algunes consideracions a tenir en compte abans de fer aquesta ruta de 3 dies als Pirineus:
- Donat que els dos refugis d’aquesta ruta es troben a la part francesa dels Pirineus, està permès dormir amb tenda a l’àrea de bivouc dels refugis. També hi ha l’opció de fer nit als refugis, però són refugis guardats i, per tant, de pagament.
- Alguns trams d’aquesta ruta no estan massa ben marcats, especialment la pujada fins al Port de Marcadau (primera etapa) i l’inici de la pujada al Puerto Viejo de Brazato (tercera etapa). Per això és molt aconsellable portar el track GPS de les etapes al mòbil o a un dispositiu GPS.
- Durant bona part de la ruta no hi ha cobertura. Només hi ha senyal a la zona del Refuge du Clot i un cop es comença la baixada final cap al Balneari de Panticosa.
- Portar una bateria externa o power bank és molt útil per carregar els dispositius electrònics.
- Si es fa la ruta abans de la segona quinzena de juliol, és aconsellable revisar que no quedi neu a les parts més altes de la ruta. Es pot preguntar als refugis.
- Encara que es faci aquest trekking de 3 dies a l’estiu, la roba d’abrigar és imprescindible. Si fa mal temps, la temperatura pot baixar significativament.
Unes fotos increibles! Quan hi tornis avisam q vinc!