El Taga és un dels cims més icònics de la Vall de Ribes. Amb els seus 2.040 metres s’alça majestuós i solitari entre els altres cims de la Serra de Conivella. Tot i no ser una muntanya molt alta, al trobar-se allunyat d’altres pics ofereix una vista panoràmica inoblidable. Si no hi ha boira, des del Taga es pot veure perfectament la silueta de Montserrat, el Pedraforca i els cims més famosos que envolten la Vall de Núria.
Pujar al Taga des de Ribes de Freser és un dels millors itineraris. És cert que és una ruta més llarga que pujar des d’altres pobles, i el desnivell positiu supera els 1.000 metres, però la ruta és excel·lent per apreciar tots els paisatges. Des dels boscos que cobreixen la Vall de Ribes, fins als prats alpins que es troben a les cotes més altes de la Serra de Conivella i la Serra de Cavallera. Un entorn on acostumen a pasturar les vaques, i on no és gens complicat veure alguna marmota.
Pujar al Taga des de Ribes de Freser: com arribar
La pujada al Taga des de Ribes de Freser comença des de la Font de la Caterineta.
Si s’accedeix amb cotxe a Ribes de Freser, es pot aparcar al carrer de Fontalba, just al costat de la font. Si està ple, es pot deixar el cotxe al pàrquing de l’entrada del poble, just al costat de l’oficina de turisme.
Però aquesta ruta al Taga té l’avantatge que es pot arribar al punt d’inici amb transport públic. Amb la línia R3 de Rodalies es pot anar fins a Ribes de Freser. I des de l’estació arribar caminant al punt d’inici de la pujada al Taga, és un passeig d’uns 15 minuts.
El Taga des de Ribes de Freser: característiques de la ruta
Pujar al Taga des de Ribes de Freser no té cap complicació tècnica. És una ruta força clara en tot moment. Però igualment, sempre és aconsellable conèixer les característiques de les excursions:
Lloc | Vall de Ribes |
Inici | Font de la Caterineta, Ribes de Freser |
Longitud total | 11,22 kilòmetres (anar i tornar) |
Temps efectiu de caminada | 4 hores i 30 minuts |
Desnivell positiu | 1.078 metres |
Desnivell negatiu | 1.078 metres |
Altitud màxima | 2.040 metres |
Dificultat | Mitjana. Per completar aquesta ruta no cal superar cap pas tècnic. Cal estar acostumat a caminar per terrenys d’alta muntanya. |
Dificultat de la pujada al Taga des de ribes de Freser
Per arribar al cim del Taga és necessari estar acostumat a fer excursions. El desnivell és important, i sobretot es concentra durant l’última part de la ruta.
Tot i això, des d’un punt de vista tècnic la ruta és senzilla. No hi ha terrenys rocosos, ni grans inclinacions.
Millor època per pujar al Taga
El Taga, tot i no ser una muntanya molt alta, acostuma a quedar emblanquinat durant l’hivern. Per això, per evitar la neu i el gel, és millor evitar els mesos de desembre, gener, febrer i març.
A partir de l’abril ja no acostuma a haver-hi neu, i qualsevol mes és bo per completar aquesta ascensió. A finals d’octubre i principis de desembre, quan els colors de la tardor llueixen les seves millors gales, és un dels millors períodes per fer aquesta ruta.
Pujar al Taga des de Ribes de Freser: descripció de la ruta
De Ribes de Freser als Plans de Conivella
La primera part de la pujada al Taga des de Ribes de Freser avança per un tranquil camí per l’interior del bosc que envolta el poble. A l’inici entre corriols, i després es continua pujant seguint una pista forestal.
Dels plans de Conivella al cim del Taga
Finalment, la pista forestal arriba als plans de Conivella, just on acaba el bosc d’ Ardenya. Des d’aquí, comença la part més dura de la pujada fins al cim.
L’ascensió es fa seguint un filat que delimita la zona de pastura de les vaques. També hi ha marques grogues que indiquen el sender. La ruta no té pèrdua, i val molt la pena anar parant per contemplar les vistes. La panoràmica de la Vall de Ribes i dels pics de l’Olla de Núria són cada cop millors.
A la part final de la pujada al Taga, cal passar a l’altra banda del filat del bestiar, i després d’una última pujada ja s’arriba al cim d’aquesta icònica muntanya del Prepirineu.
Descens fins a Ribes de Freser
La baixada des del Taga fins al poble es fa pel mateix camí. Si es fa la ruta a primeres hores del matí, amb una mica de sort, es pot veure algun isard corrent entre els prats alpins.
Consells per pujar al Taga des de Ribes de Freser
Abans de pujar al Taga, és aconsellable conèixer els principals trams i temps del recorregut:
- De Ribes de Freser als Plans de Conivella (1 hora i 15 minuts)
- Dels Plans de Conivella al cim del Taga (1 hora i 40 minuts)
- Del Taga a Ribes de Freser (1 hora i 45 minuts)
Pel que fa al material bàsic per completar aquesta ruta de forma segura:
- Bon calçat per anar per l’alta muntanya: unes botes o vambes de trekking.
- Aigua abundant: no hi ha cap torrent ni font durant la ruta, així que sobretot a l’estiu és important portar suficient aigua.
- Mapa i brúixola o el track GPS descarregat.
- Roba per abrigar-se (inclús a l’estiu). El Taga sovint queda tapat per la boira, i aleshores si fa vent la sensació tèrmica baixa molt.
- Bastons de trekking. No són imprescindibles, però a l’haver-hi un descens continuat de més de 1.000 metres, poden ser de gran ajuda.
Altres rutes per pujar al Taga
Encara que pujar al Taga des del Ribes de Freser és la ruta més recomanable i satisfactòria, hi ha altres opcions per ascendir aquesta muntanya. Són rutes una mica més curtes, i que no són accessibles amb transport públic.
- Pujada al Taga des de Pardines. Una ruta circular de quasi 12 kilòmetres i 740 metres de desnivell.
- Del Coll de Jou al Taga. Una ruta lineal de 3,3 kilòmetres (anar i tornar) i 391 metres de desnivell.
- Pujar al Taga des de Bruguera. Una ruta lineal d’11,6 kilòmetres (anar i tornar) i 877 metres de desnivell.
A on dormir a Ribes de Freser
L’entorn de la Vall de Ribes és un dels millors per gaudir dels paisatges, la flora i la fauna del Pirineu Oriental. Per això, després de pujar al Taga, pots aprofitar per passar un cap de setmana per la zona.
Alguns dels allotjaments més ben valorats de Ribes de Freser són:
Ribes de Freser està molt ben situat per explorar la Serra de Cavallera, la Vall de Núria i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Una de les rutes més famoses d’aquesta zona és l’ascensió al Puigmal.