• Categoria de l'entrada:Catalunya / Europa
  • Temps de lectura:29 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:maig 29, 2022
Actualment esteu veient 21 Refugis del Pirineu que val la pena visitar

Dormir als Pirineus és especial. No hi ha res com veure les llums ataronjades del final del dia tenyint el cel i il·luminant els pics més alts de la zona. Anunciant la foscor. Encara que, per mi, el moment més màgic a la muntanya sempre és l’albada. Sobretot als llacs, quan es converteixen amb miralls perfectes dels preciosos paisatges que els envolten.

Els refugis del Pirineu són força nombrosos, i són ideals per gaudir d’una nit a la muntanya o per fer rutes de senderisme de varis dies. En molts casos, sobretot al Pirineu català, no està permesa l’acampada. Així que els refugis són l’única opció per dormir entre els paisatges més salvatges dels Pirineus.

En aquest llistat de 21 Refugis del Pirineu, he agrupat aquells que es troben en alguns dels entorns més fotogènics i fascinants. Tots ells són refugis guardats (almenys durant els mesos d’estiu).

sortida de sol a un dels refugis del pirineu català a l'estiu

21 Refugis del Pirineu situats en entorns encantadors

Refugis als Pirineus: Pirineu Català

1 – Refugi de Josep Maria Blanc

El refugi de Josep Maria Blanc (2.350 m), situat dins el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és un dels més màgics de tot el Pirineu. La seva ubicació, just al costat de l’Estany Tort de Peguera és excepcional.

La manera més ràpida d’arribar al refugi és des d’Espot. El camí, d’uns 7 km i 1.000 metres de desnivell positiu, es completa amb unes 3 hores.

Aquest refugi, forma part del famós trekking de Carros de Foc, i és un gran punt de partida per fer excursions pel Parc Nacional d’Aigüestores. Com l’ascensió al Pic de Peguera, l’ascensió al Pic de Monestero o el recorregut fins al Refugi de Colomina.

primeres llum del dia al refugi josep maria blanc als refugis del pirineu

núvols i llums màgiques a un dels refugis del pirineu amb més encant

reflexes sorprenents a l'estany tort a prop d'un dels refugis del pirineu

2 – Refugi d’Amitges

També dins el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Refugi d’Amitges (2.380 m) és un dels refugis del Pirineu amb millors vistes. Des del mateix refugi, es té una vista excepcional dels Encants, les muntanyes més icòniques del parc nacional. Ben a prop també hi ha l’estany d’Amitges i les Agulles d’Amitges. I menys de 2 hores a peu, hi ha l’icònic Estany de Sant Maurici.

Per arribar a peu al Refugi d’Amites, a l’estiu el més senzill és aparcar al pàrquing de Prats de Pierró (a l’entrada del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici) i des d’allà caminar fins a l’Estany de Sant Maurici i després fins al refugi. Durant l’hivern, cal començar a caminar des del poble d’Espot.

Des del refugi, es pot ascendir a Tuc de Saboredo o al Tuc de Ratera. O també es pot caminar fins algun dels altres refugis propers com el d’Ernest Mallafré (a 2 hores), el de Saboreda (a 2,5 hores) o el de Colomèrs (a 3 hores).

sortida de sol vista des del refugi d'amitges als pirineus catalans

vistes des del refugi d'amitges, un dels refugis del pirineu més bonics

3 – Refugi de Ventosa i Calvell

El refugi de Ventosa i Calvell (2.220 m), que també es troba al cor del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, tampoc podia faltar a aquest llistat amb alguns dels refugis del Pirineu imprescindibles.

Aquest refugi, que forma part del itinerari de Carros de Foc, va ser construït en una zona granítica on hi abunden els llacs glaciars. L’Estany Negre (just a davant del refugi), l’Estany de Travessani o els Estanys de Colieto, són alguns dels més famosos de la zona.

L’itinerari més ràpid per arribar fins al Refugi de Ventosa i Calvell és el que comença des de la Presa de Cavallers. El camí té una longitud de poc més d’11 kilòmetres i es pot completar amb unes 3 hores i mitja.

sortida de sol des del refugi de ventosa i clavell un refugi del pirineu ple d'encant

posat de sol a un dels refugis del parc nacional d'aigüestortes i estany de sant maurici

4 – Refugi de Colomèrs

El refugi de Colomèrs (2.135 metres) és un dels altres refugis del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. Aquest refugi del Pirineu està situat al costat de l’Estany Major de Colomers, el llac més gran del preciós Circ de Colomers.

El refugi també forma part de l’itinerari de Carros de Foc. Però també és un punt de partida ideal per fer excursions d’un dia, com l’ascensió al Gran Tuc de Colomers (2.934 metres).

La manera més curta d’arribar fins al refugi és conduint fins als Banhs de Tredòs, dins la Vall d’Aiguamòg, i des d’allà caminar fins a l’Estany Major de Colomers. La ruta és d’aproximadament 4 hores.

el bonic refugi de colomers al costat de l'estany de colomers

sortida de sol des del estany de colomers gran durant el trekking de carros de foc

vistes d'un refugi del pirineu envoltat d'un paisatge hivernal pla de neu

5 – Refugi de Colomina

El Refugi de Colomina és un refugi del Pirineu que també es troba al Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. Està just al costat de l’Estany de Colomina. Un entorn màgic. Assentar-se a la vora de llac durant la sortida o posta de sol és un regal pels sentits.

El Refugi de Colomina és un punt de partida ideal per descobrir un bon nombre d’itineraris per la regió meridional del parc nacional: es pot caminar fins a l’Estany Negre, l’Estany Mar o l’Estany Estangento. També es poden fer ascensions sortint des del refugi, com l’ascensió al Pic de Peguera. A més, aquest refugi forma part del trekking de Carros de Foc.

La manera mes senzilla d’arribar-hi és caminant unes 2 hores i 30 minuts des del pantà de Sallent.

preciosa vista del refugi de colomina

posta de sol al refugi de colomina entre muntanyes

6 – Refugi de Certascan

Emplaçat al cor del Parc Natural de l’Alt Pirineu, aquest petit Refugi de Certascan (2.240 metres) és ideal per descobrir una de les parts més salvatges dels Pirineus. Ben a prop del refugi hi ha el Llac de Certascan, el més gran dels Pirineus.

Aquest refugi forma part de l’itinerari de dos trekkings excepcionals: la Porta del Cel i Muntanyes de Llibertat.

La ruta més habitual per arribar fins aquest refugi és caminant des de Tavascan. L’excursió són uns 14 kilòmetres i més de 1.000 metres de desnivell. Una ruta exigent, però que passa per racons preciosos del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Des d’allà es pot fer l’ascensió al Pic de Certascan (2.853 metres).

llac de certascan, el llac més gran dels pirineus

cabre salvatge propera a un dels refugis del pirineu que cal visitar

7 – Refugi de Rebost

El Refugi de Rebost (1.605 metres) és un dels refugis més bonics del Parc Natural Cadí-Moixeró.  Des del refugi es tenen unes vistes excepcionals del Pedraforca, una de les muntanyes més icòniques de Catalunya.

Aquest refugi del Pirineu és un punt de partida ideal per descobrir l’entorn del Cadí-Moixeró, fent alguna de les rutes de senderisme més populars de la zona: l’ascensió a la Tossa d’Alp (2.531 metres), l’ascensió al Puigllançada (2.406 metres) o un recorregut fins les Penyes Altes del Moixeró (2.206 metres). A més, aquest refugi és ideal per escoltar la brama del cérvol, des de finals de setembre a mitjans d’octubre.

El Refugi de Rebost forma part de l’itinerari de Cavalls de Vent, una ruta de senderisme circular de varis dies que recorre gran part del Parc Natural Cadí-Moixeró.

sortida de sol sobre el pedraforca des d'un dels refugis més bonics del pirineu

refugi del rebost entre els paisatges del cadi moixero

vistes perfectes des del refugi de rebost

8 – Refugi de Malniu

El refugi de Malniu (2.138 metres) es troba a la Cerdanya, als peus del Puigpedròs. Ben a prop, hi ha l’Estany Sec, el més petit dels estanys de Malniu. A mitja hora hi ha l’Estany de Malniu, i a una hora mitja l’Estany Mal.

Aquest refugi també té disponible una àrea d’acampada. Pagant una quota de 4 € per persona i nit, s’hi pot passar la nit amb una tenda i fer ús dels serveis del refugi.

Entre les excursions més populars que es poden fer des del Refugi de Malniu, destacada l’ascensió al Puigpedrós i la ruta fins als Estanys dels Engorgs. A més, aquest refugi també forma part del trekking de 4 dies dels Estanys Amagats.

L’arribada al refugi es pot fer amb cotxe, seguint la pista que surt del municipi de Maranges (cal pagar una taxa de 3 € per vehicle). També s’hi pot arribar caminant unes 2 hores des de Maranges.

Refugio 20

9 – Refugi de Prat d’Aguiló

A una de les zones més tranquil·les i encantadores de la Serra del Cadí, s’hi troba el Refugi Prat d’Aguiló (2.020 metres).  El refugi es troba a sota del famós Pas dels Gosolans, el famós port que connecta el Berguedà amb la Cerdanya.

Aquest refugi del Pirineu forma part de la travessa de Cavalls de Vent, i també forma part del típic itinerari d’ascensió al Comabona des de la Cerdanya.

El camí més habitual per accedir al refugi és el que surt des de Montellà, i que es completa amb unes 3 hores de caminada.

Refugi de Prat d’Aguiló amb vistes a les muntanyes del cadi

paisatges d'un dels refugis del pirineu que cal visitar

10 – Refugi de Coma de Vaca

El refugi de Coma de Vaca (1.995 metres), situat a la comarca del Ripollès, és ideal per descobrir els encants del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Des del mateix refugi, no és difícil poder veure com corren i pasten els isards, que solen veure’s amb freqüència a l’entorn del Pla de les Eugues. El cim més proper al refugi és el Balandrau, amb una panoràmica excel·lent de l’entorn.

Per arribar el refugi es pot fer des del poble de Queralbs, seguint la ruta de les Gorgues del Freser. També hi ha l’opció d’arribar al refugi des de la Vall de Núria, a partir del camí dels Enginyers o pel Coll de Torraneules. I, finalment, també s’hi pot accedir des de Vallter, a través del Coll de la Marrana.

muflons a prop del refugi de coma de vaca als pirineus de girona

refugi al pirineu de coma de vaca envoltat de neu

arc de sant martí a la vall d'eugues a prop del refugi de coma de vaca

Refugis als Pirineus: Pirineu Aragonès

11 – Refugi de los Ibones de Bachimaña

El Refugio de los Ibones de Bachimaña (2.200 metres) és un refugi del Pirineu Aragonès situat dins d’un conjunt de circs glaciars, on hi abunden els estanys o ibones i alguns dels cims més alts i escarpats de la zona. L’entorn que l’envolta és espectacular.

Concretament, el refugi es troba al sud del Ibón de Bachimaña Bajo. I des d’allà es poden fer excursions fins alguns dels estanys de la zona: els Ibones de Gramatuero, els Ibones del Pezico i els famosos Ibones Azules. Des del refugi també es poden iniciar les ascensions a alguns dels tres mil de la zona, com el Gran Facho o els Infiernos.

Per arribar al Refugi de los Ibones de Bachimaña el més habitual és conduir fins al Balneari de Panticosa, i des d’allà iniciar l’excursió fins al refugi. El camí segueix el GR 11 i es completa fàcilment amb menys de 2 hores.

refugi del Pirineu Aragonès als ibones de bachimaña

ibones de bachimaña

12 – Refugio Respomuso

El Refugio de Respomuso (2.220 metres) no podia faltar entre els refugis del Pirineu més emblemàtics. Aquest refugi està ubicat al circ de Piedrafita, una de les zones més agrestes de la Vall de Tena. Les sortides i postes de sol des de l’entorn del refugi són úniques.

Pels amants de l’alta muntanya, aquest és un refugi ideal per fer algunes de les rutes més espectaculars del Pirineu Aragonès. Es pot ascendir al Balaitus, el Frondiellas, el Tebarray o al Gran Facha. O també es pot caminar fins a altres refugis, com el refugi de Wallon, el de Bachinmaña o el de Larribet.

Per arribar al refugi el camí més curt és des del Pantà de la Sarra, des d’allà es pot arribar al Refugi de Respomuso seguint el GR 11 caminant durant 2 hores i 30 minuts.

les grans muntanyes que envolten al refugi del pirineu de respumoso

posta de sol des del refugi aragonès de respumoso

paisatges propers al refugi de respumoso

13 – Refugi de Goriz

Entre els paisatges escarpats del Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut, el Refugi de Goriz (2.200 metres) és ideal per poder plantejar excursions de varis dies dins del parc nacional.

La situació del refugi, sobre amb vistes sobre la Pradera d’Ordesa és excepcional. Està envoltat d’un paisatge rocós, on les marmotes i els erminis es deixen veure sovint. La majoria d’excursionistes que dormen al refugi, ho fan la nit abans d’ascendir al Mont Perdut, la muntanya calcària més alta d’Europa.

Donada l’alta freqüència de senderistes a aquesta zona del Pirineu, quan el refugi està ple està permès acampar amb tenda a les immediacions d’aquest. Cal demanar permís i informar al refugi, però és gratuït.

pradera ordesa al parc nacional d'ordesa de camí a un dels refugis del pirineu més salvatge

refugi de goriz al parc nacional d'ordesa

erminin proper al refugi de goriz

14 – Refugi de Renclusa

Dins el Parc Natural del Posets-Maladeta (2.140 metres), el Refugi de Renclusa és un dels més importants d’aquesta zona del Pirineu. Gran part dels excursionistes que fan l’ascensió a l’Aneto fan nit a aquest refugi del Pirineu, que durant l’estiu sol estar sempre al màxim de la seva capacitat.

Encara que l’activitat per excel·lència des del Refugi de Renclusa és l’ascensió a l’Aneto, el pic més alt dels Pirineus, també té una ubicació excel·lent per fer altres excursions dins el parc natural.

Per arribar al refugi es pot anar amb cotxe fins al Plan de la Besurta (a l’estiu la pista que uneix l’Hospital de Benasque amb el Plan de la Besurta només està oberta als busos del parc natural), i des d’allà caminar uns 30 minuts fins al refugi.

Refugio Renclusa

Refugis als Pirineus: Pirineu Francés

15 – Refuge d’Ayous

Entre els refugis del Pirineu, el Refugi d’Ayous (1.980 metres) té una de les vistes més extraordinàries. Situat al costat del Llac Gentau, la panoràmica des del refugi al llac, amb el Pic du Midi d’Ossau al fons, és una de les postals més maques del Pirineu.

Contemplar la posta o sortida de sol des del refugi, ja és motiu suficient per anar-hi. Però a més, es poden fer excursions excepcionals per aquesta zona del Parc National des Pyrénées. Una de les més populars és la ruta circular pels Llacs d’Ayous, una ruta d’uns 15 kilòmetres força senzilla però que avança entre paisatges preciosos. Des del Refugi d’Ayous també es pot ascendir fins al Pic des Moines, el Pic du Larry o el Pic d’Ayous.

Per arribar al refugi cal conduir fins al Lac de Bious-Artigues, on es pot deixar el cotxe una mica abans d’arribar al llac. Des d’allà, seguint el GR-10 s’arriba al refugi després de caminar unes 2 hores i mitja.

Com a la majoria de refugis francesos, hi ha una zona d’acampada lliure. No cal demanar permís, simplement complir la normativa: les tendes s’han d’instal·lar després de les 7 de la tarda, i cal que estigui recollides abans de les 9 del matí.

sortida de sol sobre el lac gentau i el pic du midi ossau

preciosa vista des del refugi d'ayous un dels refugis del pirineu amb més màgia

el lac gentau i el pic du midi ossau

16 – Refuge des Oulettes de Gaube (Vignemale)

El Vignemale és una de les muntanyes més icòniques del Pirineu. Una paret vertical de quasi 1 kilòmetre que no deixa a ningú indiferent. Just davant de la seva cara nord, dins del Circ d’Oulettes de Gaube, hi ha un dels refugis del Pirineu més ben situats: el Refuge des Oulettes de Gaube (2.150 metres). A més, està permès acampar a prop del refugi.

L’excursió per arribar fins al refugi, tot i no ser molt llarga ni exigent, passa per paisatges encantadors.  Començant a la zona del Pont d’Espagne, on hi ha una bonica cascada, la ruta s’endinsa al Parc National des Pyrénées i arriba fins al Llac de Gaube, des d’on ja es veu el Vignemale. Des d’allà, només cal seguir el curs del riu per arribar a l’espectacular Circ d’Oulettes de Gaube, i poder admirar l’emblemàtica cara nord del Vignemale.

La situació del refugi és ideal pels senderistes que es preparen per ascendir al Petit Vignemale (3.032 metres), i també forma part de l’itinerari de varis trekkings (com el 3000 Ibones  o la Alta Ruta de los Perdidos).

la magia del vignemale entre els nuvols vist des del refugi d'oulettes de gaube

nit estrellada des d'un dels refugis del pirineu francés més espectaculars

sortida de sol a sobre la cara sud del Vignemale

17 – Refuge d’Arrémoulit

El Refuge d’Arrémoulit (2.305 metres) està situat als peus de la cara nord-est del pic Palas, just al costat del Lac d’Arrémoulit, al cor del Parc National des Pyrénées. La ubicació del refugi és ideal.

Envoltat d’un entorn d’alta muntanya preciós, és un luxe veure una sortida de sol des del refugi. Quan no fa vent, les calmades aigües del llac es tenyeixen dels colors de l’albada i regalen postals precioses.

Per arribar al Refugi d’Arrémoulit es pot fer des del poble de Fabrèges. La ruta no és complicada tècnicament, però és bastant dura: s’han d’ascendir 1.274 metres. Una opció més tranquil·la és pujar amb el telecadira i el Tren d’Artouste fins al Lac d’Artouste i des d’allà caminar fins al refugi (són només 3,5 kilòmetres).

Refuge d’Arrémoulit entre la boira

sortida de sol sobre el Refuge d’Arrémoulit, un dels refugis del pirineu més espectaculars

Sortida de sol des d'un petit refugi del pirineu francés

18 – Refuge de Pinet

Situat a un lateral de l’Estany de Pinet, el Refugi de Pinet (2.242 metres) és un dels millors miradors de la vall granítica d’Artigue. És un dels refugis del Pirineu més ben situats.

El Refugi de Pinet és famós perquè forma part de la ruta d’ascensió a la Pica d’Estats des de la vessant francesa. És habitual fer nit al refugi abans d’atacar els cims de la Pica d’Estats i el Montcalm.

Per arribar al refugi, cal conduir fins al poble de l’Artigue i avançar per una pista de muntanya fins a una zona d’aparcaments. Des d’allà, comença el camí de 1.000 metres de desnivell que ens portarà fins al refugi amb unes 3 hores.

Refuge de Pinet

19 – Refuge des Bouillouses

El Refuge des Bouillouses (2.003 metres) no és el refugi del Pirineu situat a l’entorn més salvatge, ja que si pot arribar amb cotxe durant els mesos de primavera i estiu, però a l’hivern és un refugi ideal. Quan l’estany de les Bouillouses queda completament gelat i cobert de neu, el Refuge des Bouillouses és perfecte per passar una nit envoltat de muntanyes nevades.

Des de l’entorn del refugi, comencen algunes de les excursions més boniques de la Cerdanya Francesa: la ruta circular als 12 Llacs del Carli o l’ascensió al Carlit. A més, aquest refugi també forma part de la ruta de senderisme de Le Tour des Pérics o la ruta de Carlit 40 Estanys.

sortida de sol a l'hivern des del Refuge des Bouillouses

una màgica sortida de sol a l'hivern des d'un refugi del pirineu

20 – Refuge de Camporells

Situat a una de les zones amb més encant de la Cerdanya Francesa, l’entorn del Refugi de Camporells (2.200 metres) mai decep. El refugi es troba davant de l’Estany del Mig, al peu dels Pics Perics. És un refugi petit, i molt tranquil. A 50 metres del refugi, hi ha una àrea on s’hi pot acampar lliurement.

El Refugi de Camporells és una opció perfecte on passar-hi la nit després d’haver ascendit als Pics Perics. També es pot caminar des d’aquest refugi fins al Lac des Bouillouses.

Per arribar-hi, la ruta més curta comença a l’estació d’esquí de Formiguères.  Des d’allà cal caminar unes 10 kilòmetres i superar uns 500 metres de desnivell abans de trobar el refugi i els Estanys de Camporells.

paisatge del pirineu que envolta el refugi de Camporells

els llacs de camporells a la cerdanya francesa

arc de sant marti entre els pics perics i el refugi de Camporells

21 – Refuge de Sarradets

El Refugi de Sarradets (2.587 metres), també conegut com el Refugi de la Bretxa de Rotllan, es troba dins el Parc National des Pyrénées, ben a prop del Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut. Està envoltat d’un entorn granític d’alta muntanya, on hi destaquen un gran nombre de tres mils com el Taillón (3.144 m), el Marboré (3.248 m) o el Gabieto (3.034 m).

Des d’aquest refugi es poden fer algunes de les ascensions més espectaculars del sector d’Ordesa, i hi ha infinitat d’excursions per descobrir la zona. El refugi també forma part de la Alta Ruta de los Perdidos.

La manera més senzilla d’arribar a aquest refugi és des del Col de Tentes. Des d’allà, el camí són uns 5 kilòmetres i 450 metres de desnivell positiu. Es pot completar amb menys de 2 hores.

Refuge des Sarradets

Mapa amb els 21 Refugis del Pirineu més bonics

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.