La ruta al Pedraforca des del mirador de Gresolet és l’itinerari més famós per ascendir aquesta emblemàtica muntanya de Catalunya. La silueta de forca del Pedraforca, amb els dos Pollegons i l’Enforcadura, és inconfusible. Per això aquesta muntanya és tan especial, i pujar fins al seu punt més elevat és una de les excursions més famoses del Pirineu Català. Una ruta que no et deixarà indiferent.
La muntanya del Pedraforca es troba dins el Parc Natural del Cadí Moixeró. Des del cim es té una de les millors vistes de tota l’extensió del parc natural. Amb sort, durant la primera part de la pujada es poden veure isards, voltors comuns o, fins i tot, el trencalòs.
Ruta al Pedraforca des del mirador de Gresolet. Com arribar-hi?
Per arribar al mirador de Gresolet, el punt d’inici d’aquesta ruta al Pedraforca, cal conduir en direcció el poble de Saldes. Un cop passat Saldes, hi ha un desviament cap a la dreta, per on surt la carretera que arriba al mirador de Gresolet. És una carretera de muntanya, però asfaltada i apte per qualsevol classe de vehicle.
La ruta comença des del mirador, on hi ha una zona per poder aparcar els cotxes.
Característiques de la ruta al Pedraforca
Tot i que els números normalment no són suficients per descriure les rutes d’alta muntanya, sempre ajuden a fer-se’n una idea. En el cas de la ruta al Pedraforca, aquestes són les xifres que cal conèixer:
Lloc | Saldes. Parc Natural del Cadí-Moixeró |
Inici | Mirador de Gresolet (Saldes) |
Longitud total | 8,1 kilòmetres (la ruta és circular) |
Temps efectiu de caminada | 5 hores |
Desnivell positiu | 1.100 metres |
Desnivell negatiu | 1.100 metres |
Altitud màxima | 2.506 metres |
Dificultat | Mitjana. Cal prestar especial atenció als trams de grimpada durant la part final de l’ascens. El descens per la tartera també requereix certa concentració i tècnica. |
Dificultat de l’ascensió al Pedraforca des del mirador de Gresolet
Cada any, un bon nombre d’excursionistes fan l’ascensió al Pedraforca. Però això no vol dir que l’ascensió sigui fàcil. És necessari tenir certa experiència en ambients d’alta muntanya, sobretot per dos motius:
- El desnivell acumulat. La primera part de la ruta és una puja constant, fins a superar els 1.100 metres de desnivell positiu. Després, el descens posarà a prova els genolls i les articulacions.
- Les grimpades. Per arribar al cim del Pedraforca, hi ha trams de grimpades de grau II i II+, no són difícils ni cal saber escalar, però és necessari estar concentrat i tenir certa experiència en aquests entorns. No és recomanable per persones que pateixen vertigen.
Millor època per pujar al Pedraforca
Donat que l’ascensió al Pedraforca té algun tram força vertical i exposat, és imprescindible evitar la neu i el gel (a no ser que tinguis experiència caminant i escalant en ambients de neu).
Per això, en general els millors mesos per pujar al Pedraforca són el maig, juny, juliol, agost, setembre i octubre. A l’estiu, val la pena començar a caminar ben aviat, per evitar les hores de més calor i les freqüents tempestes de tarda.
Ruta al Pedraforca des del mirador de Gresolet. Descripció de la ruta
1. Del mirador de Gresolet al Refugi de Lluís Estasen
Des del mirador de Gresolet comença el camí d’ascensió al Pedraforca, que primer es dirigeix cap al Refugi de Lluís Estasen. Després de pujar per unes escales, el camí s’endinsa per una pineda. Si comences a caminar ben aviat, veuràs com els primers rajos de llum il·luminen màgicament l’interior del bosc. Si tens sort, podràs topar-te amb algun isard o cabirol dins el bosc.
Després d’un lleuger ascens s’arriba a la Jaça dels Prats, uns encisadors prats alpins on s’hi troba el refugi.
2. Del Refugi de Lluís Estasen al Coll de Verdet
Des del refugi hi surten les dues rutes al Pedraforca més populars: el camí cap al Coll de Verdet i el camí cap a la tartera i l’Enforcadura. En general, el més recomanable és pujar pel Coll de Verdet, per així fer una ruta circular.
Per pujar al Coll de Verdet cal seguir el camí que surt cap a la dreta, marcat amb línies blanques i grogues. A poc a poc va guanyant alçada. A mesura que puja la vegetació, especialment els arbres, va disminuint. Les vistes a la cara nord del Pedraforca són excepcionals.
Un cop s’arriba a la Bauma de la Gran Rua, el camí gira a l’esquerra. Des d’allà comença un fort desnivell fins al Coll de Verdet. Una pujada cansada, però sense cap dificultat.
El més habitual és arribar al Coll de Verdet unes dues hores després d’haver començat l’excursió.
3. Grimpada fins al Pollegó Superior del Pedraforca
Després d’un descans gaudint les vistes des del Coll de Verdet, arriba la pujada final al Pedraforca. Per pujar, se segueix el camí que surt cap a l’esquerre, en direcció sud. Un traçat marcat amb fites de pedres i línies grogues (des del Coll de Verdet no s’han de seguir les línies grogues i blanques, ja que aquest camí baixa fins a Gósol).
Per ascendir al Pedraforca seguint la Canal de Verdet caldrà superar uns 600 metres de desnivell, i en nombroses parts del recorregut és necessari grimpar i ajudar-se de les cadenes i cordes instal·lades per facilitat l’ascens. Aquest tram s’ha de fer amb atenció i concentració, ja que algunes parts estan bastant exposades. També és important deixar espai entre els senderistes, per evitar accidents amb la caiguda d’alguna pedra.
Finalment, després d’una hora i quart de pujada des del Coll de Verdet, arriba la gran recompensa: arribar al cim del Pedraforca, al Pollegó Superior. És moment d’assaborir les vistes, immortalitzar el moment i preparar-se per la baixada.
4. Del cim del Pedraforca a l’Enforcadura
El descens del Pedraforca comença baixant cap a l’Enforcadura. És un camí molt ben senyalitzat, i que no té trams tan complicats com l’ascens des del Coll de Verdet. De fet, si vols pujar al Pedraforca, però prefereixes evitar la grimpada durant l’ascens, pots fer-ho pujant i baixant per la tartera.
Uns vint minuts després d’haver començat a baixar, s’arriba a l’Enforcadura. L’Enforcadura és el coll que separa les dues puntes del Pedraforca, el Pollegó Inferior i el Pollegó Superior. Des d’allà comença la tartera.
5. Descens per la Tartera del Pedraforca
El descens per la tartera del Pedraforca és una de les parts més famoses d’aquesta ruta. Tot i això, durant els últims anys s’ha deteriorat molt (perdent una gran quantitat de roques), especialment a causa dels excursionistes. Per això ara hi ha un itinerari alternatiu que baixa pel costat de la tartera, molt més segur i necessari per conservar una de les tarteres més importants de Catalunya.
Després d’haver descendit uns 500 metres, surt el camí que connecta la tartera amb el Refugi de Lluís Estasen. Cal estar atents al camí, ja que no s’ha d’arribar fins al final de la tartera.
L’últim tram de la ruta fins al refugi torna a ser un sender senzill i tranquil per l’interior d’una pineda. Un cop al refugi, és el moment d’un merescut descans a la Jaça dels Prats.
Per arribar a l’inici de l’excursió, al mirador de Gresolet, només caldrà baixar pel mateix camí per on es fa la primera part d’aquesta ruta al Pedraforca.
Altres rutes per ascendir al Pedraforca
Encara que la ruta al Pedraforca des del mirador de Gresolet és la més popular, hi ha altres camins per ascendir aquesta muntanya.
- Ascensió al Pedraforca des de Gósol. Pots veure la descripció de la ruta aquí.
- Ascensió per les Costas d’en Dou i grimpant pel Pollegó Inferior. Fes clic aquí per veure la descripció i traçat de la ruta.
Consells per pujar al Pedraforca
Per pujar al Pedraforca cal tenir en compte que es tracta d’una ruta d’alta muntanya, on la precaució i previsió són els millors aliats.
Abans de fer la ruta, val la pena que tinguis en compte quins són els trams principals del recorregut:
- Del Mirador de Gresolet al Refugi de Lluís Estasen (20 minuts)
- Del Refugi de Lluís Estasen al Coll de Verdet (1 hora i 30 minuts)
- Del Coll de Verdet a l’inici de la grimpada (25 minuts)
- De l’inici de la grimpada al cim del Pedraforca (1 hora i 15 minuts)
- Del cim del Pedraforca a l’Enforcadura (20 minuts)
- De l’Enforcadura al Refugi de Lluís Estasen (1 hora)
- Del Refugi de Lluís Estasen al Mirador de Gresolet (15 minuts)
Aquest és el material bàsic per fer una ascensió segura:
- Bon calçat. Les botes o vambes de trekking són imprescindibles.
- Aigua abundant. Durant aquesta ruta al Pedraforca no hi ha fonts on poder obtenir aigua.
- Mapa i brúixola o el track GPS descarregat.
- Roba per abrigar-se (inclús a l’estiu). A l’alta muntanya, sobretot en cotes altes, el temps es pot complicar en qualsevol moment.
On dormir a prop del Pedraforca
Si tens previst pujar al Pedraforca, pots aprofitar per dormir per la zona per continuar descobrint un dels racons més bonics del Parc Natural del Cadí-Moixeró.
El més habitual és dormir a la zona del poble de Saldes. Aquestes són algunes de les opcions més recomanables:
Una altra opció és dormir al Refugi de Lluís Estasen. Passar la nit envoltat de naturalesa és sempre una gran experiència. A més, així podràs començar la ruta al Pedraforca ben aviat al matí.
Finalment, encara que és una mica més llunyà, el poble de Gósol també és un bon lloc on dormir abans d’ascendir el Pedraforca.
No entenc que aquesta publicació no tingui cap comentari… Es super completa! Per cert, la primera i la última foto son, ufffff guapissimes! Et felicito!
Hola Jordi,
Moltíssimes gràcies pel comentari! 🙂 M’alegra molt que t’agradin les fotos! Espero que l’informació t’hagi sigut útil.
Arnau