• Categoria de l'entrada:Europa / França
  • Temps de lectura:16 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 3, 2022
Actualment esteu veient França en bicicleta. El Tour de Manche (II): El litoral de la Bretanya Francesa fins a Saint-Malo

Arribar al litoral de la Bretanya Francesa havia sigut un dels meus objectius del viatge a França amb bicicleta. Des de l’inici havia somiat amb els seus penya-segats, les seves postals de sols i els seus fars. I després dels tres primers dies pedalant per la costa bretona en tinc prou per verificar que m’esperen uns dies fascinants…

El litoral de la Bretanya Francesa amb bicicleta: de Perros-Guirec a Paimol

Després d’una nit molt tranquil·la, i encara amb el record de la bonica Costa de Granit Rosa, començo un nou dia del meu recorregut per la Bretanya Francesa amb bicicleta. Seguiré recorrent el litoral cap a l’est, en direcció al MontSaintMichel.

Al sortir de Perros-Guirec, el camí s’allunya de la costa i de nou torno a pedalar entre l’ambient rural de les terres bretones. Avanço sol. Només amb la companyia d’algunes vaques que pasten tranquil·lament per la zona. I no m’aturo massa perquè el camí no té un encant especial. Quan tinc ganes de parar, em desvio de la ruta per tornar a la costa. Paro a esmorzar a la platja del Pointe Royo, una petita platja de roques.

carril bicicleta litoral bretanya francesa

costa bretanya francesa bicicleta

Pocs quilòmetres després arribo al poble de Tréguier. Aquest poble, d’encantadors carrerons de pedres, petites places i cases medievals és famós per la seva enorme catedral del segle XII. Una catedral gòtica imponent, de les més boniques de la Bretanya Francesa.

treguier bretanya francesa bicicleta

catedral tregier litoral bretanya francesa bicicleta

carrers pobles medievals litoral bretanya francesa bicicleta

Des de Tréguier continuo pedalant fins a Paimpol. Em vaig allunyant i apropant a la costa successivament, i puc veure com el mar s’enretira a causa de la marea.

bretanya francesa bicicleta carril

bretanya francesa bicicleta port costa

Arribo a Paimpol a les quatre de la tarda, i em dirigeixo cap al seu cèntric port. Des d’allà puc veure una mostra de les cases dels segles XV i XVI que abunden al llarg del poble. I també veig com sobresurt l’agulla de la catedral.

carrer centre paimpol

port paimpol

El litoral de la Bretanya Francesa amb bicicleta: de Paimpol a Binic

Després de visitar el centre de Paimpol, em poso amb marxa de nou. Em queden uns 25 km fins a Plouha on tinc previst dormir.  Aquest és el tram més bonic del dia. Avanço per carreteres secundàries paral·leles al litoral i les vistes són fantàstiques. L’escarpada costa bretona fa que el recorregut sigui un constant de pujades i baixades. I encara que les pujades amb la bicicleta carregada són dures, sempre em regalen panoràmiques màgiques. Amb el sol de la tarda el mar brilla d’una manera especial. No dubto en aturar-me cada pocs quilòmetres per assaborir les vistes.

marea baixa litoral bretanya francesa bicicleta

panoramica litoral bretanya francesa

litoral bretanya francesa bicicleta

costa bretanya francesa amb bicicleta vista panoramica

Poc abans d’arribar a Plouha em desvio cap al Camping Le Varquez. I quan ja tinc assimilat que he acabat la jornada em trobo que el càmping està abandonat. Així que haig de canviar de plans. Perdo una una estona buscant un altre càmping que m’indica al Google Maps, però acabo arribant a la conclusió que és un càmping fantasma. No apareix enlloc.

far bretanya francesa

Al final avanço fins al càmping del següent poble, el Camping municipal Les Fauvettes (als afores del poble de Binic). Després de moltes pujades i baixades, arribo al càmping. Però la recompensa són les grans vistes de la Badia de Saint-Brieuc que tinc des d’on planto la tenda. Sopo contemplant el moviment del mar. Hipnotitzat. I just abans d’anar a dormir puc veure com la lluna surt ataronjada surt per l’horitzó.

litoral bretanya francesa far solitari

El litoral de la Bretanya Francesa amb bicicleta: de Binic a St Briec

El vint-i-unè dia del meu viatge amb bicicleta per França comença d’una manera espectacular. Just quan surto de la tenda, veig com el sol surt de l’horitzó. Tenyint de vermell la Badia de Saint-Brieuc. Ràpidament, mig adormit busco la càmera. Necessito immortalitzar aquest moment tan especial.

sortida de sol bretanya francesa amb bicicleta

bretanya francesa amb bicicleta pedalant pel litoral

Després d’haver esmorzat, em poso amb marxa. Les primeres pedalades del dia sempre són les més dures. Però ràpidament agafo ritme mentre avanço pel costat del mar. Travesso diversos pobles de costa petits, molt tranquils, fins que a mig matí arribo a la Réserve naturelle nationale de la baie de Saint-Brieuc. Pedalo pel costat de la reserva, allunyat dels cotxes, i gaudeixo del paisatge planer de la badia. La reserva natural, on la badia es fusiona amb la terra creant una zona d’aiguamolls, és un entorn fantàstic per veure-hi ocells. Mentre avanço amb la bici no veig gaires ocells, però sí que n’escolto molts. Un so que em captiva.

badia bretanya francesa amb bicicleta

litoral bretanya fancesa amb bicicleta badia reserva natural

litoral bretanya francesa arribada a Yffiniac amb bicicleta

El litoral de la Bretanya Francesa amb bicicleta: de St Briec a Erquy

Abandono la reserva per arribar fins a Yffiniac. Un poble petit on no descobreixo res espectacular. Així que després de dinar, pujo de nou a la bici per completar els últims 30 km del dia fins a Erquy. Després d’un tram interior per carrils bici arribo al Port de Dahauet i pocs kilòmetres més endavant em desvio de la ruta per anar a la platja des Vallés (Plage des Vallées). Per arribar-hi gaudeixo d’una llarga baixada. Ideal per sentir l’aire marí mentre em deixo portar.

vaques i mar a la bretanya francesa

carril bicicleta litoral bretanya francesa

platja bretanya francesa

port medieval bretanya francesa

Quan arribo a la Plage des Vallées quedo meravellat amb la seva extensió. És infinita. I a l’haver-hi marea baixa provo d’avançar amb bicicleta per la platja. Així m’estalviaré les pujades i baixades de la ruta pel litoral. Pedalo durant dos kilòmetres per la platja. Escoltant les onades i gaudint del paisatge. Un moment màgic.

Plage des Vallées amb bicicleta

reflexes a la Plage des Vallées

Al final de la platja, torno de nou a l’esfalt i em dirigeixo cap a Erquy. En concret vaig als afores del poble, al càmping Camping CahuteLab Le Guen on m’instal·lo abans d’anar cap a un dels punts més bonics de la Bretanya Francesa: el cap Erquy.

cap Erquy a la bretanya francesa amb bicicleta

Visitar el Cap Erquy durant la posta de sol és un dels moments més espectaculars del dia. Els penya-segats, combinats amb els colors blaus de l’oceà i el rosat de les brugueres que floreixen durant l’estiu fan d’aquest paisatge un dels més admirats d’aquesta zona.

posta de sol al cap erquy

cap Erquy posta de sol a la bretanya francesa

El litoral de la Bretanya Francesa amb bicicleta: de Erquy a Matignon

Durant els primers quilòmetres del dia m’espera un dels trams de costa més bonics de la Bretanya Francesa: el Cap Frehel. La ruta ciclista d’Erquy a Matignon no passa exactament per allà, però és totalment recomanable anar-hi.

Pedalar pel Cap Frehel és sinònim de calma i de paisatges impressionants. Cada pocs minuts m’aturo a contemplar i fotografiar els penya-segats i els dos fars que senyalitzen el cap.

litoral bretanya francesa amb bicicleta cap frehel

cap frehel amb bicicleta

A només 4 quilòmetres del Cap Frehel, hi ha un dels monuments històrics més importants de la Costa Maragda: el Fort-la-Latte. Aquest castell va ser construït durant el segle XIII a una petita península de la badia de Fresnaye. La seva posició estratègica va ser clau per controlar els vaixells que s’apropaven a Saint-Malo. Encara que actualment aquest fort està habitat, és possible visitar-lo (l’entrada 5,20 €). Jo em limito només a contemplar-lo des de l’exterior.

Fort-la-Latte litoral bretanya francesa

Al migdia arribo a Matignon, un petit poble sense res especial. Des d’allà poc més de 30 quilòmetres em separen de la famosa ciutat de Saint-Malo.

El litoral de la Bretanya Francesa amb bicicleta: de Matignon a Saint-Malo

La ruta ciclista de Matignon fins a Saint-Malo encara no està finalitzada. Això fa que si s’hi vol arribar directament amb bicicleta, s’hagi de pedalar per algunes de les carreteres principals que arriben a la ciutat. Pedalar envoltat de cotxes, sense poder-me aturar on em vingui de gust no té cap sentit per mi. Per això opto per l’opció recomanada a la pàgina oficial del Tour de Manche amb bicicleta: anar fins a Dinard i des d’allà agafar el ferri fins a Saint-Malo.

carril bici ruta bicicleta bretanya francesa

El camí fins a Dinard és per l’interior, entre carreteres secundàries i camins. Els últims 15 quilòmetres són per carrils bicis per on avanço tranquil·lament. Un cop a Dinard, només m’haig de dirigir a la zona des d’on surt el vaixell i allà mateix puc comprar el bitllet (8,30 €) del ferri fins a Saint-Malo. Un cop arriba el vaixell, amb 10 minuts em porta a Saint-Malo. I em regala unes vistes superbes de la ciutat.

saint malo arribada des del mar

saint malo ferry

El litoral de la Bretanya Francesa amb bicicleta: Passejant per Saint-Malo

Abans de dirigir-me al centre de Saint-Malo pedalo fins al Càmping de la Fontaine, situat als afores. I aprofita per deixar la bicicleta allà i visitar la ciutat de Saint-Malo a peu. Passejant tranquil·lament.

El camí des del càmping fins a la zona d’Intramuros són uns 30 minuts caminant per un passeig marítim fins a la zona del centre de la ciutat. Quan la marea baixa, les platges sembles enormes, i són una zona ideal per caminar lluny de l’asfalt.

passeig maritim saint-malo bretanya francesa

saint malo bicicleta

Passejar per la zona d’Intramuros, el centre històric de Saint-Malo, és fer un viatge en el temps. Alguns dels edificis del centre són del segle XVI, i les muralles les segueixen envoltant. Pujar a les muralles és excel·lent per tenir una perspectiva diferent de la ciutat. Des d’allà es pot veure perfectament  Fort National, una fortalesa només accessible a peu durant la marea baixa.

carrer medieval saint malo amb bicicleta

Fort National a litoral bretanya francesa amb bicicleta

M’acomiado de la ciutat assaborint unes galettes i creppes al centre de la ciutat. Cada cop són més a prop del MontSaintMichel!

passeig maritim saint malo

(Aquest post correspon als dies 20, 21 i 22 del meu viatge a França en bicicleta)

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.