• Categoria de l'entrada:Sud Amèrica / Xile
  • Temps de lectura:16 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:juny 5, 2024
Actualment esteu veient Cavernes de Marbre: Com visitar-les des de Puerto Tranquilo

El santuari de la naturalesa Capilla de Mármol, sovint conegut únicament com les capelles de marbre o cavernes de marbre, és un dels entorns naturals més singulars de la Carretera Austral. Aquestes formacions minerals de carbonat de calci es troben a una àrea molt específica del Llac General Carrera, el més extens de Xile, i són el resultat de l’erosió de l’aigua i el vent durant milions d’anys. Les textures, formes i colors d’aquestes formacions de marbre són una de les meravelles de la Patagònia.

paisatge de les cavernes de marbre durant una navegació pel llac general carrera

Com arribar a les Cavernes de Marbre

Les Cavernes de Marbre són un dels grans atractius de la Carretera Austral i per arribar-hi el més habitual és conduir un vehicle propi o de lloguer. També hi ha l’opció de desplaçar-se amb bus des de Coyhaique, la capital de la regió d’Aysén.

Aquestes formacions geològiques només es poden veure des de l’interior del Llac General Carrera. I les activitats de navegació per apropar-s’hi comencen des de diferents punts:

Puerto Río Tranquilo

El petit poble de Puerto Río Tranquilo, sovint conegut com a Puerto Tranquilo, és el punt de partida més habitual per conèixer les Carvernes de Marbre. A aquest poble, just al costat del llac, hi ha un bon nombre d’agències que organitzen sortides amb barca i kayak per tal de conèixer les cavernes de marbre. A l’àrea de Puerto Río Tranquilo és on es troben dues de les formacions més famoses: la capella de marbre i la catedral de marbre.

Fer les sortides des d’aquest poble és una bona opció, especialment si es viatja amb bus, ja que és la localitat de més fàcil accés. També és convenient anar fins a Puerto Tranquilo durant la temporada baixa, perquè és més fàcil trobar altres grups de persones interessades a fer la sortida i així abaratir costos.

la famosa de marbre dins el monument natural de les cavernes de marbre

al navegar pel costat de les cavernes de marbre des de Puerto Río Tranquilo es poden apreciar la diversitat de formes i colors d'aquestes formacions geologiques

Puerto Mármol

Des de Puerto Mármol, a uns quinze minuts amb cotxe des de Puerto Río Tranquilo, també es fan sortides per visitar les cavernes de marbre. Durant aquestes sortides es visiten les mateixes zones que al sortir des de Puerto Río Tranquilo. L‘avantatge és que la navegació comença molt més a prop de la zona on hi ha les formacions geològiques més interessants. Per tant, acostuma a ser més econòmic i també una mica més curt.

És un molt bon punt de partida en cas de voler visitar les cavernes de marbre amb kayak. També es fan sortides amb barca, però en aquest només val la pena sortir des d’aquí si es viatja amb grup (quatre persones o més) o durant la temporada alta.

detalls des de l'interior d'alguna de les cavernes de marbre

un dels grans atractius turístic de la carretera austral és tot l'entorn de puerto río tranquilo

Puerto Sánchez

A prop del poble de Puerto Sánchez hi ha una altra secció de cavernes de marbre, de manera que des d’aquest poble també és possible visitar aquest monument natural. Tot i això, l’accés amb cotxe fins a Puerto Sánchez és més lent i complicat i això fa que la demanda allà sigui molt més baixa.

Per això, aquesta opció és especialment recomanable pels qui busquen una experiència més solitària i tranquil·la. A més, la majoria de les sortides des de Puerto Sánchez es fan amb kayak.

🤞 Viatja a Xile amb una bona assegurança de viatge

Davant de qualsevol imprevist durant un viatge a Xile, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps i tenir les millors cobertures. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.

Com visitar les Cavernes de Marbre

Per visitar les Cavernes de Marbre les dues alternatives són la navegació amb barca o les rutes amb kayak.

Les sortides amb barca són més curtes i també més econòmiques (sempre que hi hagi un grup de mínim quatre persones). S’ofereixen navegacions que només visiten les cavernes de Puerto Tranquilo (és on hi ha les formacions més emblemàtiques), navegacions que únicament visiten les cavernes de Puerto Sánchez i també es fan tours que les visiten les dues. La sortida més habitual a les cavernes de Puerto Tranquilo té una durada aproximada d’una hora i mitja i un cost de $20.000.

Per fer aquesta activitat amb barca no acostuma a ser imprescindible reservar (especialment si se surt des de Puerto Tranquilo). Hi ha un bon nombre d’empreses i es fan bastantes sortides cada dia. Ara bé, per evitar imprevistos, es pot reservar prèviament.

una barca navegant pel llac general carrera durant la primavera

cavernes de marbre a Xile

navegacio pel llac general carrera des de puerto rio tranquilo

L’alternativa de sortir amb kayak és molt més tranquil·la i permet observar les diferents formacions de marbre amb més detall. És una activitat més cara (no acostuma a baixar dels $40.000 per persona) i, en aquest cas, sí que és recomanable reservar-la (com a mínim al dia abans). Es pot reservar a través d’aquesta pàgina o també des de les agències locals o allotjaments.

dues persones amb kayak entre les cavernes de marbre a la carretera austral

Millor època per visitar les Cavernes de Marbre

Encara que es fan sortides per visitar les Cavernes de Marbre durant tot l’any, per gaudir d’unes millors condicions climàtiques és millor evitar l’hivern austral (de juny a setembre), ja que les temperatures són baixes i la pluja força abundant.

A l’estiu la temperatura és més agradable, però a causa del desglaç l’aigua del Llac General Carrera puja un parell de metres, i això fa que part de les cavernes de marbre quedin submergides, de manera que no es poden apreciar en la seva totalitat. A més, a l’estiu acostuma a fer bastant vent, i això fa que les navegacions pel llac siguin més mogudes (de vegades hi ha onades de fins a tres metres).

Per això, les estacions de la primavera i la tardor són dos bons moments per visitar les cavernes de marbre. No acostuma a haver-hi massa gent, la meteorologia és acceptable (encara que la pluja continua sent un condicionant important) i el nivell de l’aigua és idoni i es pot accedir a l’interior de les cavernes.

detalls de les cavernes de marbre i el seu paisatge

durant els dies de sol els colors del llac i les cavernes de marbre es poden veure molt més vius i intensos

Consells per visitar les Cavernes de Marbre

Visitar les Cavernes de Marbre durant un dia assolellat fa que l’experiència sigui molt millor. Sobretot perquè el sol potencia el color turquesa del llac i les tonalitats del marbre.

Durant el matí (fins al migdia) és quan els rajos de sol il·luminen les cavernes de marbre, així que és preferible visitar-les durant aquest moment del dia.

Quan fa vent les condicions de navegació al llac poden ser adverses. Per això, si es disposa de certa flexibilitat, sempre és millor escollir els dies menys ventosos.

– En cas de navegar durant un dia amb onades, als seients de la part del darrere de la barca és on es noten menys els bots i moviments.

– A la Patagònia el clima és imprevisible, i sempre és recomanable abrigar-se per visitar les cavernes de Marbre, sobretot perquè les embarcacions són descobertes. És millor vestir-se amb capes i portar roba impermeable, encara que la majoria d’agències faciliten una capelina impermeable.

– Si es visiten les cavernes de Marbre des de Puerto Río Tranquilo, val la pena dedicar algun dia més a conèixer el poble (hi ha diverses cafeteries, restaurants i petits supermercats) i el seu entorn. Si es té temps, val molt la pena visitar el Valle Exploradores (es poden fer trekkings per la glacera Exploradores) o també navegar fins a la Laguna San Rafael.

detalls de les cavernes de marbre mentre es navega pel seu interior

formes abstractes de de les cavernes de marbre sortint des de puerto tranquilo

On dormir a Puerto Río Tranquilo

Puerto Río Tranquilo, tot i ser un poble petit de poc més de 500 habitants, té una oferta acceptable d’allotjaments (hotels, cabanyes, hostals, càmpings…). Alguns dels més ben valorats són:

Cabañas El Marmol

Apart home Costanera

Hotel Bacaris

Pel que fa als càmpings, una bona opció és el càmping Bellavista. Té un cost de $5.000 per persona i disposa de dutxes amb aigua calenta i una àrea comuna on poder cuinar i descansar. També, si es viatja amb camper o autocaravana està permès dormir gratuïtament a una zona d’estacionaments al llarg del carrer principal. Jo vaig passar tres nits allà sense cap problema.

La meva experiència visitant les Cavernes de Marbre

L’arribada a Puerto Río Tranquilo

Vaig arribar a Puerto Río Tranquilo al desè dia de la meva ruta per la Carretera Austral amb cotxe. Després d’haver deixat enrere la Villa Cerro Castillo, vaig conduir per la Vall del riu Ibáñez fins a arribar al Llac General Carrera. Poc abans d’arribar al llac va començar a ploure amb intensitat, i tot el paisatge va desaparèixer darrere els núvols.

Per això, quan vaig arribar a Puerto Río Tranquilo no em va quedar més remei que estacionar al costat del llac i esperar que el temps millorés. Tenia clar que per visitar les cavernes de marbre valdria la pena esperar que sortís el sol.

Durant l’endemà, vaig decidir quedar-me descansant i revisant les fotografies del viatge. La pluja no va cessar durant tot el dia, però mirant la previsió de temps semblava que a l’endemà les condicions millorarien.

paisatges de la carretera austral des de villa cerro castillo fins a puerto tranquilo

muntanyes nevades a la carretera austral abans d'arribar al llac on es troben les cavernes de marbre

el llac general carrera durant un dia de pluja

Navegant fins a les Cavernes de Marbre

Finalment, després d’un nou matí passat per aigua, al migdia el sol va començar a guanyar la batalla als núvols. Es van obrir algunes clarianes i jo, que ja començava a estar cansat de la inactivitat, vaig aprofitar per apuntar-me a una sortida per visitar les cavernes de marbre.

Vaig contractar la sortida directament a un dels establiments que hi ha al costat del llac, en concret aquest. Vaig reservar la sortida curta, per anar únicament a les cavernes de Puerto Tranquilo, on també hi ha la capella i la catedral de marbre. Encara que a l’inici van dir-me que el cost seria de $20.000, finalment vaig pagar $16.000, ja que quan hi ha més de cinc persones acostumen a fer algun descompte.

Per arribar fins a l’àrea amb les formacions de marbre, vam haver de navegar durant uns trenta minuts. Havia sortit el sol, i les condicions lumíniques eren ideals per poder apreciar els colors del llac. Tot i això, el vent també anava guanyant intensitat i va fer que el trajecte fos una mica mogut.

Afortunadament, un cop vam arribar a la zona de les cavernes de marbre l’aigua estava totalment calmada, ja que és una àrea que queda protegida del vent. Allà vam començar la part més interessant de l’activitat. Primer vam visitar les cavernes i el sostre de marbre. A més, gràcies a que el nivell de l’aigua del llac era baix, vam poder endinsar-nosa l’interior de dues de les cavernes.

paisatge evocador de les cavernes de marbre a la Patagònia

detalls de les formacions geologiques fruit de l'erosió de l'aigua i el vent

colors intensos de les cavernes de marbre

Des d’allà, vam continuar navegant paral·lelament al litoral, veient més formacions geològiques i descobrint les evocadores formes de les roques. Uns deu minuts més tard, vam arribar a davant de les emblemàtiques capella de marbre i catedral de marbre.

L’espera per veure aquests monuments naturals il·luminats pel sol havia valgut la pena.

la capella de marbre fotografiada des del llac

(Aquest post correspon als dies deu, onze i dotze de la meva ruta per la Carretera Austral)

Organitza el teu viatge a Xile

✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Xile aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.