• Categoria de l'entrada:Sud Amèrica / Xile
  • Temps de lectura:20 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:març 18, 2024
Actualment esteu veient On veure pumes al Parc Nacional Torres del Paine

Veure pumes al Parc Nacional Torres del Paine és un dels desitjos de molts visitants d’aquest parc nacional del sud de la Patagònia xilena. El puma és un felí molt esquiu i, malgrat trobar-se al llarg de tot el continent americà, hi ha poques zones on és habitual veure’l. Per aquest motiu és tan especial l’àrea de Torres del Paine. A aquest parc nacional hi ha la densitat de pumes més alta del món, i això ha fet que durant els últims anys veure pumes a Torres del Paine sigui cada cop més usual.

De tota manera, encara que actualment sigui més fàcil poder observar aquests felins, això no significa que els albiraments estiguin garantits. Continua sent necessari tenir molta paciència, bon ull i grans dosis de sort.

A aquesta guia sobre com veure pumes a Torres del Paine hi trobaràs alguns consells i informació que poden ajudar-te a localitzar aquest meravellós i amenaçat felí.

veure pumes a torres del paine implica paciència i sort però pot regalar moments únics com la mirada d'aquest felí a pocs metres

Quina és la millor època per veure pumes a Torres del Paine?

Els pumes es troben al llarg del Parc Nacional Torres del Paine durant tot l’any. En general, les condicions són força favorables per poder-los veure en qualsevol mes. Tot i això, es considera que durant la primavera austral (d’octubre a novembre) i la tardor (des de finals de març fins a principis de juny) és la millor època. Durant aquestes estacions hi ha menys visitants al parc i el clima és acceptable. També a finals de desembre és una època interessant, ja que és quan es produeix el naixement de les cries dels guanacs (se’ls anomena chulengos), que són una de les preses preferides dels pumes.

Durant els mesos de l’estiu austral (especialment al gener i al febrer) els dies són llargs i els pumes acostumen a estar actius durant les primeres hores de llum, però el principal inconvenient és que hi ha molts més visitants al parc i això contribueix a que els pumes evitin els camins i pistes per on circulen els cotxes i els excursionistes.

Els mesos d’hivern, tot i ser una bona època per rastrejar els pumes (gràcies a la neu) i per gaudir de la fotografia en un ambient únic; les condiciones meteorològiques acostumen a ser força dures. De tota manera, si es va ben preparat pel fred, l’hivern també és una època molt bona.

un puma a torres del paine caminant per l'estepa i olorant

un condor andí amb el color turquesa de la laguna sarmiento de fons

Quina és la millor hora del dia per veure pumes a Torres del Paine?

Els pumes, igual que la majoria de felins, acostumen a estar molt més actius durant les primeres i les últimes hores de llum. Per tant, els dos bons moments del dia per veure’ls són:

– Des de mitja hora abans de l’albada fins tres hores més tard de la sortida de sol.

– Des de les dues hores prèvies a la posta de sol, fins mitja hora més tard.

Durant la nit també estan força actius, però no està permès realitzar fotosafaris al Parc Nacional Torres del Paine quan no hi ha claror.

un puma salvatge a torres del paine durant un safari fotogràfic pel parc nacional

paisatge alpí del parc nacional torres del paine, un escenari perfecte durant les hores per intentar veure pumes a torres del paine

Quina és la millor zona per veure pumes a Torres del Paine?

Encara que els pumes tenen una àmplia distribució pel Parc Nacional Torres del Paine, la zona amb més densitat i opcions de veure’ls és l’àrea est del parc. Allà és on predomina un paisatge d’estepa patagònica i hi abunden els guanacs, que són la presa preferida dels pumes.

En concret, les rutes vehiculars on hi ha més probabilitats de veure un puma són:

La ruta Y156

Aquesta és la ruta principal d’entrada al parc per la Portería Laguna Amarga. És una carretera asfaltada que travessa part de l’Estancia Laguna Amarga, una àrea privada que actua com a corredor biològic i per on també es mouen els pumes del parc nacional. Les probabilitats de veure pumes a aquesta ruta són especialment bones des dels últims 6 kilòmetres abans d’arribar a la portería i durant els primers 8 kilòmetres un cop passada la portería. Tot i això, fins a la desviació cap a la Y150 (a dins del parc) és un bon lloc on veure pumes al Parc Nacional Torres del Paine.

L’inconvenient principal d’aquesta ruta és que és la carretera principal que travessa el parc i durant el dia acostuma a haver-hi bastant trànsit. Per això, des del meu punt de vista és sobretot una bona opció durant la matinada, quan encara no hi ha gaire moviment de cotxes.

paisatge de la laguna amarga a l'entrada del parc nacional des de puerto natales

La ruta Y160

Aquesta ruta comença a l’inici de l’Estancia Laguna Amarga (encara a fora del parc nacional), i sortint des de la ruta Y156 permet arribar fins a la Laguna Azul. Així doncs, la primera meitat de la ruta travessa Estancia Laguna Amarga i després ja s’endinsa pel parc nacional.

El paisatge és molt similar durant tots els kilòmetres, amb una predominança de l’estepa. També acostuma a haver-hi bastants guanacs, i això atrau els pumes. És també una bona zona on veure exemplars de guineu grisa argentina.

Les probabilitats de veure pumes són lleugerament superiors durant els primers kilòmetres (abans de veure el cartell d’entrada al parc nacional).

guineu grisa durant la sortida de sol al parc nacional torres del paine a la Patagònia xilena

guanac a l'est de torres del paine il·luminat per la llum de l'albada

veure un puma a torres del paine encara que sigui de lluny, com el de la fotografia, és una experiència inoblidable

La ruta Y166

Aquesta carretera connecta la ruta Y160 amb la Y156, passant per la Cascada del Río Paine. Travessa una zona molt propícia per l’observació de pumes, ja que és un ecosistema d’estepa amb nombrosos grups de guanacs i, a més, acostuma a haver-hi poc trànsit.

🤞 Viatja a Xile amb una bona assegurança de viatge

Davant de qualsevol imprevist durant un viatge a Xile, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps i tenir les millors cobertures. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.

dos pumes observant els vehicles que es mouen per l'estancia de laguna amarga a torres del paine

silueta d'un puma dibuixada sobre el cel blavós previ a la foscor de la nit

les pistes de ripio i un cel vermellós durant una posta de sol al parc nacional torres del paine mentre intentava veure un puma

La ruta Y150

Aquesta ruta passa pel nord del Lago Sarmiento, i també travessa part de l’Estancia Laguna Amarga. És també una àrea ideal on buscar pumes: molts d’aquests felins es mouen sovint per les proximitats del Lago Sarmiento, ja que aprofiten les coves de trombolitos com a refugi.

Encara que tota la Y150 és bona per intentar veure pumes, és lleugerament millor la primera part (és a dir, els kilòmetres que recorren l’Estancia Laguna Amarga, abans de la porteria del parc nacional).

primer pla d'un guanac fotografiat a prop de la portería laguna amarga a l'entrada del parc nacional més famòs del sud de la patagonia

El sender Aonikenk

Aquest camí, que uneix dues entrades del Parc Nacional Torres del Paine (la Portería de la Laguna Sarmiento amb la Portería de la Laguna Amarga), travessa part de l’Estancia Laguna Amarga i passa per un territori per on també s’acostumen a moure els pumes. El camí forma part del parc nacional, però a causa de la freqüent presència de pumes, no s’hi pot caminar lliurement. Només es pot fer el camí en una direcció (de Laguna Sarmiento a Laguna Amarga) i anant acompanyat d’un guia acreditat (cal haver-ho reservat prèviament).

La ruta no té cap dificultat, ja que són menys de 8 kilòmetres, però és una bona oportunitat per conèixer l’entorn d’estepa patagònica amb detall. Amb sort (sobretot si es comença ben aviat al matí) es pot albirar algun puma.

Veure pumes al Parc Nacional Torres del Paine o a Laguna Amarga?

Fa uns anys, els propietaris de l’Estancia Laguna Amarga van decidir abandonar la ramaderia i utiltizar el seu terreny com un corredor biològic i reserva privada. Això va ajudar al fet que augmentés la població de pumes a aquesta zona, i va convertir l’Estancia Laguna Amarga en el millor lloc del món on observar pumes en estat salvatge.

Actualment, a l’Estancia Laguna Amarga s’ofereixen sortides de rastreig, observació i fotografia de pumes. Donat que és una reserva privada només es pot accedir a l’estancia contractant una d’aquestes activitats i anant amb els seus guies i rastrejadors. El que fa realment especial aquesta experiència és que part del rastreig i l’aproximació als pumes s’acostuma a fer caminant. L’inconvenient és que és excessivament car (un dia de rastreig té un cost d’uns 1.750 dòlars per persona).

un puma observat de lluny al parc nacional torres del paine durant un safari per liure

veure un puma a torres del paine és complicat perquè aquests felins es camuflen molt fàcilment entre els colors de la vegetació i les ombres

La bona notícia és que les carreteres principals que travessen aquesta reserva privada (part de la ruta Y156, Y160 i Y150) són d’excés lliure i, per tant, s’hi pot circular amb vehicle propi sense haver de pagar. L’única restricció és que no es pot sortir de la pista vehicular.

Per altra banda, tota la zona est del Parc Nacional Torres del Paine també és una àrea molt bona per veure pumes. De fet, aquests felins es mouen lliurement entre el parc nacional i la reserva privada. Dins el parc nacional també hi ha la restricció d’haver de mantenir-se sempre als camins habilitats, però això no impossibilita poder veure un puma. Es poden buscar aquests felins per lliure (és necessari disposar de cotxe) o bé contractar una activitat de rastreig de pumes amb algun guia local. Molts dels guies coneixen molt bé la zona i els hàbits dels pumes, de manera que la probabilitat de veure’ls augmenta. Tot i això, des del meu punt de vista els preus d’aquesta activitat són excessivament alts: tres dies de rastreig de pumes pel parc nacional tenen un cost aproximat de 500 dòlars per persona (sense incloure l’entada al parc, menjar ni allotjament).

En cas de decidir contractar els serveis d’un guia local, alguns dels més ben valorats són:

Wayaja Puma

Felipe Román (Foto Safari Torres del Paine)

Iso100

Ñandu Way Patagonia

paisatge de llacs turquesa i muntanyes precioses al parc nacional torres del paine a prop del poble de puerto natales a Xile

Consells per veure pumes a Torres del Paine

Els pumes són felins molt esmunyedissos i tímids, i encara que alguns exemplars són més receptius a deixar-se observar, molts d’ells prefereixen evitar els sorolls dels cotxes i dels humans. Per aquest motiu, el factor sort és molt important.

Tot i això, hi ha algunes pràctiques i coses a tenir en compte, que poden ajudar a observar-los:

Conduir a poc a poc. Tenint en compte que el color dels pumes es camufla molt bé amb l’entorn (arbustos i roques) és molt important conduir lentament per poder inspeccionar amb detall tot el territori. A més, conduir lentament a l’interior del parc nacional és imperatiu per la seguretat de la fauna que es mou pel parc.

Analitzar el comportament dels guanacs. Els grups de guanacs poden ser de gran ajuda per poder detectar la presència d’un puma. És molt útil mirar els guanacs centinela, que són els que es troben a la part alta dels turons i inspeccionen el terreny. En cas d’escoltar un guanac fent un crit d’alarma (similar al renill d’un cavall) és molt probable que hagi vist un puma.

Revisar la part alta dels turons. A part d’haver-hi guanacs a la part alta dels turons, també és una zona molt apreciada pels pumes. Aquests felins prefereixen descansar en zones elevades, per poder inspeccionar el terreny. Per això, és molt útil analitzar bé les siluetes de les muntanyes, buscant algun perfil amb forma felina o algun moviment.

– Utilitzar uns prismàtics és gairebé imprescindible per poder inspeccionar tot el terreny amb més precisió.

un nyandú fotogafiat a l'est de torres del paine durant un safari per veure pumes en llibertat

silueta d'un guanac

A part de tenir en compte aquests consells, també cal seguir algunes pràctiques per tal de ser respectuoses amb els pumes i no alterar-ne el comportament:

– En cas de trobar un puma des del cotxe, és preferible no baixar del vehicle i parar el motor com més aviat millor.

– Durant l’observació d’un puma és important parlar amb un volum de veu baix i no fer moviments bruscos.

– En cas de veure un puma mentre es va caminant, és bàsic respectar una distància de seguretat amb el felí i no sortir del camí. A més, si el felí s’apropa a nosaltres és necessari moure els braços, adoptar una postura corporal àmplia i fer sorolls.

– En les observacions de pumes amb cries o mentre s’estan alimentant, és encara més important mantenir una bona distància amb l’animal i en cas de notar que la nostra presència l’incòmode, és preferible marxar.

les icòniques torres del paine il·luminades per la llum del sol de l'albada

una parella de guanacs amb les muntanyes al fons

una parella de pumes fotografiats des de lluny a torres del paine durant un matí de desembre

La meva experiència

Durant el meu viatge per la Patagònia, vaig dedicar dotze dies específicament a buscar pumes al Parc Nacional Torres del Paine. Vaig fer-ho per lliure, i em vaig centrar en la part est del parc (recorrent les rutes esmentades anteriorment, sobretot la Y156, la 160 i la Y166) durant les primeres i últimes hores del dia.

Va haver-hi dies en què no vaig veure cap puma, i quan vaig aconseguir albirar-ne algun, en molts casos era de lluny i durant pocs segons. Una mostra de la dificultat d’observar aquest felí.

Després dels dotze dies dedicats a buscar pumes, en total vaig tenir quatre observacions properes:

– Vaig poder veure una femella a només 1 kilòmetre de la Porteria Laguna Amarga, en concret aquí. Va ser una observació poc comuna, durant el migdia. A més, era un puma que estava molt tranquil, i vaig poder-lo veure durant uns trenta minuts. El principal inconvenient va ser que es trobava al costat de la carretera principal del parc, amb molt trànsit de vehicles i, per evitar acumulacions de gent, els guardes del parc van acabar prohibint que la gent s’aturés a observar el felí.

veure un puma a torres del paine de ben a prop és qüestió de molta sort i paciència

una femella de puma descansant entre les roquesa a torres del paine ben a prop de la pista vehicular principal

– El segon puma proper que vaig veure va ser a la Y166, a aquesta ubicació. Crec que també era una femella, i estava estirada a uns trenta metres de la pista. Just quan vaig aturar el cotxe es va aixecar i va desaparèixer al cap d’uns segons. Una prova que a alguns pumes no els agrada ser observats…

un puma estirat entre els arbustos que cobreixen l'estepa patagònica del paine

– El tercer albirament va ser de matinada, també a la Y166. Va ser un mascle enorme, que va creuar la pista per davant del cotxe a aquest punt i va desaparèixer ràpidament. No vaig poder-li fer cap foto, però no m’oblido de la seva mirada.

– L’últim albirament, també a la Y166, va ser durant el vespre i d’un puma jove, a aquesta localització. Primer el vaig veure caminant a uns vint metres de la pista, i pujant un turó. Quan vaig deixar-lo de veure vaig conduir cap a la direcció on anava el felí, i després d’esperar-me uns minuts el vaig tornar a veure, primer travessant la carretera i després movent-se entre uns arbustos. Va ser una observació molt emocionant i inoblidable.

Tot i que vaig localitzar menys pumes del que esperava, l’experiència va ser impressionant. Veure pumes a Torres del Paine és una experiència memorable, però la cerca del felí per si sola també és una vivència única. El paisatge d’aquest parc nacional i el seu esperit salvatge fan que conduir o caminar per allà sigui un regal per qualsevol amant de la naturalesa.

un puma entre la penombra del capvespre caminant entre arbustos i troncs

Organitza el teu viatge a Xile

✈️ Les millors ofertes de vols a Xile aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Xile aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Xile aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.