• Post category:Europa / França
  • Reading time:13 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:desembre 12, 2021
You are currently viewing Els Llacs d’Ayous: Excursió pel Parc Nacional dels Pirineus

A la muntanya sempre hi haurà racons impossibles. On els humans no hi arribarem mai. I que seguiran inalterats, seguint el seu curs natural. Però també hi ha paisatges que de tan bonics i accessibles, semblen irreals. Com els Llacs d’Ayous, situats al Parc Nacional dels Pirineus (França), on una excursió de poc més de 15 kilòmetres em va regalar algunes de les imatges més boniques des Pirineus.

Com arribar als Llacs d’Ayous?

Els Llacs d’Ayous es troben al Parc Nacional dels Pirineus, situat al sud de França. Aquest parc nacional, creat al 1967, protegeix alguns dels paratges naturals més bonics dels Pirineus: com el Pic de Vignemale, el Llac de Gaube, els Circs Glaciars de Gavarnie, Estaubé i Troumouse, i també el famós Pic du Midi d’Ossau. Un dels grans protagonistes de la ruta dels Llacs d’Ayous.

Per arribar als Llacs d’Ayous cal dirigir-se al Llac de Bious-Artigues, des d’on comença la magnífica excursió. Normalment no és possible aparcar al costat del llac (encara que la carretera hi arribi) si no que cal deixar el cotxe a una zona d’aparcaments gratuïta que hi ha aproximadament 1 kilòmetres més avall. Després caminant per la carretera o algun camí que drecera arribarem al Llac de Bious-Artigues.

Des d’allà comença l’excursió dels Llacs d’Ayous. I mentre caminem ens anirem allunyant de les famílies que es concentren al voltant del llac per deixar pas a la màgia de la muntanya.

Excursió als Llacs d’Ayous: Característiques de la Ruta

LlocParc Nacional dels Pirineus (França)
IniciLlac de Bious-Artigues
Longitud total15,3 km
Temps efectiu de caminadaTemps: Entre 8 i 9 hores. (Tenint en compte parades)
Desnivell positiu900 metres
Desnivell negatiu900 metres
DificultatBaixa (però cal tenir en compte que és un camí d’alta muntanya)
Tipus de rutaCircular
Llacs per on passaremLac de Bious-Artigues, Lac Roumassot, Lac du Miey, Lac Gentau, Lac Bersau, Lac Castérau
Track de la rutahttps://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/lagos-de-ayous-5134186

Encara que la ruta dels Llacs d’Ayous es pot fer amb un dia. No hi ha res millor que fer-la amb dos dies. Segurament dormir i despertar-se a la muntanya, envoltat d’un paisatge dominat per l’icònic Midi d’Ossau serà el millor de l’excursió. Sobretot si es dorm al Lac Gentau. On és possible dormir al Refuge d’Ayous, però també és legal dormir amb una tenda a la vora del llac. De fet, està permesa l’acampada lliure a la majoria de zones del parc, sempre hi quan la tenda es planti després de les 7 de la tarda i es retiri abans de les 9 del matí. Aquí hi torbarem la reglamentació del parc sobre aquest tema.

La ruta típica dels Llacs d’Ayous es pot ampliar a partir d’algun dels infinits camins que recorren la zona. Hi ha l’opció de dirigir-se cap al Coll de Portalet (la frontera de França amb Espanya) o també la de fer algun cim a les muntanyes més properes al recorregut: com el Pic d’Ayous o el Pic de Castérau.

Track de la ruta dels Llacs d’Ayous més l’ascensió als dos pics anteriors: https://bit.ly/2NFVG6z

Excursió als Llacs d’Ayous: Descripció de la ruta

Al abandonar el Llac de Bidous-Artigues, on hi ha un parell de bars on es pot menjar i les famílies s’agrupen al voltant de l’aigua a passar-hi el dia, la sensació de calma s’apodera de l’ambient mentre travesso un bosc. El camí és ample i senzill, i les tonalitats del verd i els jocs de les llums i ombres és hipnotitzant. Poc després de sortir del bosc, arribo a l’inici d’una extensa vall. Contemplo pausadament com el riu la recorre fins les muntanyes escarpades que sobresurten a l’horitzó. Però per dirigir-me al Llac Gentau, on hi passaré la nit, agafo el camí que s’endinsa dins un nou bosc a mà dreta i ascendeix cap al primer dels Llacs d’Ayous.

La pujada és constant, però en cap moment és massa pronunciada. I quan surto d’entre l’ombra dels arbres em sorprèn una vista completament diferent. Contemplo des de la distància una de les muntanyes més boniques dels Pirineus: el Pic du Midi Ossau. El color fosc provinent de les restes del magma d’un antic volcà i la seva forma piramidal la converteixen en una muntanya d’alta majestuositat i bellesa. Un dels grans atractius de la ruta dels Llacs Ayous és poder-la contemplar des de gairebé qualsevol punt del recorregut.

Seguint el camí que segueix ascendint, ben marcat en tot moment, arribo al primer dels llacs: el Llac Raumassot. M’apropo a la riba del llac a gaudir de la seva bellesa i a relaxar-me amb el so de l’aigua en moviment.

El camí segueix vorejant el llac i passa pel costat d’una petita cascada que desemboca al llac. Contemplo el salt d’aigua, amb el llac als seus peus i les muntanyes de fons, abans de seguir pujant. I quan giro de nou el cap una nova visió del Pic du Midi Ossau em sorprèn. Quanta bellesa!

Pocs minuts després arribo a un nou llac, el Llac du Miey, i finalment arribo al llac més famós de l’excursió: el Llac Gentau. M’apropo a la riba del llac i busco un bon lloc on plantar-hi la tenda. Ja n’hi ha vàries a la zona però encara hi ha molt espai i la sensació de tranquil·litat és absoluta. Mai havia dormit amb tenda a un lloc tan bonic. Pels qui prefereixen dormir amb més comoditat també hi ha la possibilitat de dormir al Refuge d’Ayous.

Amb la tenda muntada, ja només em queda relaxar-me. La visió del llac amb la singular forma del Pic du Midi Ossau sobresortint al seu darrera és extraordinària. Mentre la tarda passa, l’aigua es va calmant i els núvols comencen a agafar tonalitats ataronjades.

Poc després que el sol s’hagi amagat entre les muntanyes, el llac es converteix en un mirall perfecte. Les tonalitats blaves i liles del cel i la negror del Pic du Midi Ossau es reflexen sobre el llac. Dormir a la muntanya sempre té enormes recompenses.

Aprofitant que és nit de lluna plena, surto a mitja de nit de la tenda per contemplar el paisatge tenyit del color blanc de la lluna. L’escena parla per si sola.

Poques hores després, m’aixeco per fotografiar l’últim espectacle que el Llac Gentau ofereix tots els dies de l’any: l’albada. És un procés lent, que cal assaborir lentament. Quan em desperto la lluna ja ha desaparegut, i tot l’ambient està banyat per una llum freda. Poc a poc els núvols anticipen les primeres llums del dia mentre les muntanyes i el cel es comencen a dibuixar sobre el llac.

El sol sobresurt entre les muntanyes pocs minuts després , banyant-ho tot de daurat. El dia ja comença i és moment de continuar amb l’excursió pels Llacs d’Ayous.

El camí continua davant del refugi i puja lleugerament entre algunes roques i clapes de neu que encara sobreviuen a la calor de l’estiu. Em costa caminar sense mirar enrere, perquè a cada passa canvia la panoràmica del Llac Gentau i el Pic du Midi Ossau. Però quan deixo de veure el llac, un petit estany em dóna la benvinguda.

He començat a caminar tant aviat que no hi ha ningú més pels camins. La quietud i la tranquil·litat de caminar sol per la muntanya és inigualable. Deixo enrere un parell d’estanys més, seguint l’únic camí que hi ha marcat amb fites de pedres, i quan arribo al Llac Bersau quedo fascinat amb el que tinc davant meu. L’aigua del llac ni es mou. I és un mirall de tot el seu entorn. La llum és preciosa. I no puc deixar de fer fotos. Faig cinquanta cops la mateixa foto, però sento que és l’única manera que tinc d’emmagatzemar aquesta escena per sempre.

Mentre circumval·lo el llac els reflexes em segueixen sorprenent. És tot tan bonic que costa seguir caminant…

Al allunyar-me del Llac Bersau, el camí comença el descens cap a la vall. Però abans de començar a baixar m’animo a pujar fins al Pic Castérau. La pujada és curta però força inclinada, i en alguns trams em costa trobar el camí marcat amb fites de pedres, però quan arribo a dalt m’alegro d’haver-hi pujat. La panoràmica del Parc Nacional dels Pirineus és preciosa. Un mar de muntanyes s’estén en totes les direccions.

A continuació inicio la baixada per un camí estret de sorra fins al Llac Castérau, l’últim de l’excursió dels Llacs d’Ayous. Des del llac el descens continua cap a la vall. Sempre amb el Midi Ossau a la dreta. La seva silueta és inconfusible en tot moment.

Un cop a la vall el camí passa a ser molt més ample i senzill. Ja només queden els últims quilòmetres fins a l’inici, el Llac de Bidous-Artigues. Avanço seguint el curs del riu, envoltat de flors i del soroll dels insectes. Assaborint els últims moments de l’excursió dels Llacs d’Ayous. Una de les més maques dels Pirineus.

Comentaris

  1. Noemí

    Unes fotos increibles, com sempre!!😘

  2. Quim

    Fantàstica crònica i fantàstiques fotis. No sé què és millor!!!

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.