• Post category:Europa
  • Reading time:16 min de lectura
  • Post author:
You are currently viewing La Cerdanya Francesa: Excursions per Gaudir de la Muntanya

La Vall de la Cerdanya, la vall més gran dels Pirineus, és un destí ideal per respirar naturalesa. Kilòmetres i kilòmetres de camins s’endinsen cap a les muntanyes que l’envolten, i són  els millors guies per descobrir els tresors paisatgístics d’aquest racó del Pirineu.

I no només la naturalesa és un motiu per visitar la Cerdanya. També ho és la seva gastronomia, pobles, cultura i història. Una història que, amb el Tractat dels Pirineus, va dividir aquesta regió catalana en dues parts: la Cerdanya Francesa o Alta Cerdanya (que forma part de la Catalunya Nord) i la Cerdanya Baixa o La Cerdanya.

La Cerdanya Francesa es troba immersa al Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans. És evident que és un destí ideal per gaudir de la muntanya. A qualsevol ritme. Les excursions a la Cerdanya Francesa són infinites!

9 Excursions a la Cerdanya Francesa

1. Des de Porté Puymorens a l’Estany Lanós

El petit poble de Porté Puymorens és un punt de partida ideal per fer excursions per la Cerdanya Francesa. No és una zona massa freqüentada. I sovint és possible caminar sol entre paratges preciosos.

Una de les excursions més completes que es pot fer des de Porté Puymorens és la ruta circular fins a l’Estany de Lanós. Uns 23 kilòmetres de camí ideals per conèixer l’entorn del poble. L’excursió comença al costat del Llac Passet, on s’hi pot arribar amb cotxe, i després s’endinsa cap al Massís del Carlit. Portant-nos primer fins al bonic Estany de la Font Viva, abans de començar a guanyar alçada fins a arribar a l’enorme Estany de Lanós (o Etang de Lanoux): el llac més gran de la vessant nord dels Pirineus. La tornada es pot fer per l’altra vessant de la muntanya, amb unes grans vistes panoràmiques.

A part dels paisatges, aquesta excursió té un gran atractiu: la possibilitat de veure una gran varietat de fauna salvatge. Sobretot a l’hivern, quan els animals solen baixar a cotes més baixes, aquests camins també són freqüentats per muflons, isards, cérvols i guineus. Caminant a poc a poc, ben atents, és probable que puguem albirar algun d’aquests animals.

2. Del Pla d’Avellans a l’Estany de les Bulloses amb raquetes de neu

A l’hivern, quan els paisatges es tenyeix de blanc, és un bon moment per iniciar-se a les excursions a la Cerdanya Francesa amb raquetes de neu. L’entorn del Llac de les Bulloses és una zona perfecte per gaudir dels paisatges i la neu.

Des del Pla d’Avellans, l’últim punt on es pot arribar amb cotxe durant l’hivern, hi ha dues opcions per pujar fins l’Estany de les Bulloses. La més senzilla, però menys encantadora, és pujar seguint la pista: uns 4,5 kilòmetres i 300 metres de desnivell positiu. La segona opció, molt més recomanable i menys concorreguda, consisteix en pujar fins a l’Estany de les Bulloses seguint una ruta entre els Estanys d’Esquits. Endinsant-nos pel bosc, descobrirem l’Estany Negre, l’Estany de la Pradella, l’Estany Llarg i l’Estany del Recó. Durant l’hivern aquests estanys es converteixen en enormes esplanades blanques on només la falta d’arbres i vegetació ens indiquen que sota la neu i el gel s’hi amaguen enormes masses d’aigua. La ruta no és complicada, però la neu pot dificultar-nos l’orientació, així que val la pena portar el track GPS i saber-lo interpretar.

Un cop a dalt, és el moment ideal per dinar i gaudir de les vistes sobre el Llac de les Bulloses (o Lac des Bouillouses). Durant els mesos més freds, és possible caminar sobre el llac gelat, però val la pena fer-ho acompanyat d’un guia que conegui la zona i l’estat del gel.

Just al costat del llac, hi ha l’opció de dormir al Refuge des Bouillouses. Una opció perfecte si volem allargar l’excursió i seguir descobrint els estanys de la zona. A més, dormint al refugi podrem gaudir de la sortida del sol sobre l’estany. Un moment que mai decep!

3. Ruta Circular dels 12 Llacs del Carlit

Caminar per l’entorn del Llac de les Bulloses a l’hivern és especial, però després del desglaç val la pena tornar-hi per veure les blaves aigües dels llacs i gaudir dels seus reflexes. Quan ja no hi ha neu a la carretera es pot arribar amb cotxe fins al llac. Tot i això, l’accés està regulat durant els mesos de juliol i agost. Durant aquests mesos no s’hi pot arribar amb cotxe, si no que cal fer-ho amb el servei de bus que surt des del Pla de Barres.

Des del Llac de les Bulloses una de les rutes més completes és la Ruta dels 12 Llacs del Carlit. Un recorregut d’uns 11 kilòmetres i d’uns 350 metres de desnivell que ens portarà entre els preciosos estanys que banyen els peus del Carlit.

Una de les excursions per la Cerdanya Francesa més boniques i accessibles. Perfectes per passar un dia entre muntanyes, llacs i marmotes.

4. Les Gorges del Segre des de Llo

Des del petit poble de Llo, ben a prop dels banys termals, comença una ruta perfecte per fer-hi una passejada durant un dia de descans a la Cerdanya Francesa. Una ruta molt ombrívola, escoltant el riu i amb bones vistes. Es tracta de la ruta de les Gorges del Segre, una excursió d’uns 7 kilòmetres i que es pot fer amb 3 hores tranquil·lament.

La ruta comença per una pista restringida al trànsit que avança paral·lelament al riu Segre, que neix pocs kilòmetres més amunt. Als 2,5 kilòmetres la pista comença a pujar i deixa d’avançar a l’alçada del riu. Un cop a dalt del turó, on s’hi erigeix el campanar de Sant Feliu de Castellvell la vista panoràmica del congost per on hi passen les Gorges del Segre és impressionant.

Després de gaudir del paisatge, cal baixar una mica per recuperar la pista i després seguir la ruta circular que ens portarà fins a la part alta de Llo. Una passejada perfecte, segurament la més senzilla d’aquest llistat d’excursions per la Cerdanya Francesa.

5. Entre els boscos del Llac de Matamala

El Llac de Matamala és un llac artificial de la Cerdanya Francesa, i té una superfície de més de dos kilòmetres. El seu entorn és ideal per passejar-hi, tan a peu com amb bicicleta. I els seus boscos amaguen una bona població de cèrvols.

Per això, a la tardor és un destí ideal per escoltar la sorprenent brama del cérvol. Caminant de bon matí o al vespre per algun dels molts camins marcats dins del bosc, el reclam dels cèrvols mascles no deixarà d’impressionar-nos. I amb una mica de sort potser en podrem veure algun…

Si ens ve de gust caminar una mica més i conèixer tot l’entorn del Llac de Matamala, es pot circumval·lar el llac caminant amb una excursió de quasi 10 kilòmetres.

6. De Formiguera als Estanys de Camporells

Dins el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, i ben a prop del Llac de les Bulloses, s’hi amagen dos estanys plens d’encant: els Estanys de Camporells. Arribar-hi no és gens complicat, i és una de les excursions a la Cerdanya Francesa amb els millors paisatges.

La ruta comença al pàrquing de l’estació d’esquí de Formiguera. Allà hi comença el camí que ascendeix fins al Serrat de la Calmasella, i que amb uns 6,5 kilòmetres ens portarà fins als estanys. Després de l’ascenció fins al Serrat, cal seguir avançant per una camí ample i còmode fins arribar a un bonic mirador sobre el Circ de Camporells. Els dos Estanys de Camporells apareixen davant nostra, amb els bonics Pics Perics com a taló de fons.

Val la pena continuar caminant, i baixar fins als estanys. A la vora d’aquests, ens podrem relaxar entre els prats que els envolten. Tranquil·litat i unes grans vistes!

Per seguir gaudint de l’entorn dels Estanys de Camporells es pot fer nit al Refugi de Camporells, o bé acampar a la vora dels estanys. Si optem per aquesta opció, podem aprofitar la tarda per pujar fins als Pics Perics. Des del refugi fins al Puig Peric (2.810 m) són uns 4 kilòmetres i 560 metres de desnivell. Una excursió ideal per descobrir la multitud d’estanys que banyen la zona, i que també ens portarà pel cim del Petit Peric (2.690 m).

7. Del Coll de la Llosa al Refuge Du Col Del Torn

El Coll de la Llosa, situat a 1.860 metres sobre el nivell del mar, és un punt de partida excel·lent per fer algunes de les excursions per la Cerdanya Francesa més senzilles i amb grans vistes panoràmiques.

És una zona excel·lent per caminar entre els boscos o fer-hi raquetes de neu durant l’hivern. Sol haver-hi poca gent, i si som silenciosos potser podrem trobar-nos amb una guineu, porc senglar o cérvol. De fet, caminant pels boscos del Coll de la Llosa durant la tardor, podrem escoltar la brama del cérvol.

Una bona ruta per fer des d’allà és el camí des del Coll de la Llosa fins al Refuge Du Col del Torn, una ruta força planera i de poc més de 12 kilòmetres.

8. Les Gorges de Carançà

Ben a prop del poble Thués-entre-Valls, s’hi amaga un tresor natural esculpit per l’aigua al llarg de milers d’anys: les Gorges de Carançà. Entre les enormes parets verticals d’un canyó, l’aigua del riu avança entre harmoniosos salts d’aigua i petites gorgues. Mentre el camí avança tortuosament seguint el curs del riu, i travessant-lo de tant en tant a partir dels divertits ponts penjants.

Recórrer les Gorges de Carançà és una excursió per la Cerdanya Francesa totalment diferent. No massa exigent físicament, però molt variada. Amb trams una mica vertiginosos entre les parets del canyó, trams planers i relaxants al voltant del riu, i trams divertits entre passarel·les i ponts penjants.

El més recomanable és deixar el cotxe al pàrquing que hi ha a l’inici del canyó (costa 2 € cada 4 hores), i des d’allà començar la ruta llarga. Primer començarem guanyant alçada, per seguir caminant entre les parets del canyó per un camí no apte pels qui pateixen vertigen. Més endavant, el camí baixa per trobar-se amb el riu, i des d’allà comença la zona ombrívola i de passarel·les i ponts. Alguns dels racons del riu Carançà són tan bucòlics, que val la pena portar el dinar per tenir una estona per relaxar-se i gaudir de l’entorn. Finalment, s’arriba a un pont de pedra des d’on hi ha dues opcions: fer mitja volta i tornar pel mateix camí o bé fer la ruta circular, que s’allunya una mica del riu i torna per l’altra banda del canyó.

9. Ascensió al Carlit des del Llac de les Bulloses

El Carlit, amb els seus 2.921 metres d’altitud, és la muntanya més alta de la Cerdanya. Així que la seva ascensió no podia faltar en el llistat de les millors excursions per la Cerdanya Francesa. I no només perquè és el cim més alt, sinó també perquè el seu ascens és preciós.

La ruta més habitual  comença des del Llac de les Bulloses, i des d’allà s’inicia el recorregut cap als Llacs del Carlit. Una munió de llacs que magnifiquen la bellesa del paisatge. L’Estany del Viver, l’Estany de les Dugues, l’Estany de Trebens i l’Estany de Sobirans, són els estanys que trobarem abans de l’ascensió final, que ens portarà fins a l’Estany Gelat i, finalment, fins al Pic del Carlit. Un cop a dalt, després de la grimpada final on cal utilitzar les mans més d’un moment, trobem estanys en totes les direccions. No hi ha dubte: és una de les millors vistes de la Cerdanya Francesa.

De baixada, es pot optar per descobrir la resta dels estanys, fent així la ruta lleugerament circular. Passant per l’Estany de Vallell, l’Estany Sec i l’Estany de la Comassa seguirem descobrint les meravelles del Massís del Carlit.

La Cerdanya Francesa té tanta muntanya i natura que aquestes nou excursions són només una petita mostra de tot el que s’hi pot trobar: rius, llacs, pics escarpats i una fauna que, si tenim la sort de trobar, ens alegrarà qualsevol excursió.

 

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.