La brama del cérvol a Catalunya és un dels espectacles de la naturalesa més impressionants que es poden veure. Aquest període és un dels pocs moments de l’any en què és relativament fàcil poder veure els enormes cérvol mascles, que lluiten per aconseguir l’harem de femelles més gran de la zona. Però no és només un espectacle visual. També és una exhibició sonora. Sentir el bram del cérvol, quan tot el bosc resta en silenci, és apassionant. Una clara mostra de la potència d’aquests animals.
A Catalunya hi ha un bon nombre d’espais naturals on és possible gaudir de la brama del cérvol. Una experiència única!
Quan veure la brama del cérvol a Catalunya?
La brama del cérvol es produeix a Catalunya aproximadament de la segona quinzena de setembre fins a la segona quinzena d’octubre. La baixada de temperatures i la pluja solen marcar l’inici d’aquest període.
Els millors moments per poder sentir i veure els cérvols són les primeres i últimes hores del dia. A mesura que puja la temperatura els cérvols s’amaguen al bosc i deixen de bramar.
6 llocs on veure la brama del cérvol a Catalunya
A Catalunya, tant al Pirineu com al Prepirineu, hi ha poblacions de cérvols nombroses. Aquestes zones són ideals per descobrir la màgia de la brama del cérvol.
El Parc Natural de l’Alt Pirineu
El Parc Natural de l’Alt Pirineu, situat entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, és un dels racons més espectaculars on veure i escoltar la brama del cérvol a Catalunya. En un entorn d’alta muntanya, i envoltat d’alguns pics tan icònics com la Pica d’Estats, l’espectacle està assegurat.
Per escoltar els cérvols des de la distància, hi ha punts d’observació gratuïts a les Valls d’Àneu: Les Ares, Alós i Gavàs. Pels qui busquen una experiència més propera, una opció ideal és contractar una sortida amb els guies de PirosExplorer des del poble de Tavascan.
La brama del cérvol a la Vall d’Aran
Els boscos de la Vall d’Aran també són un entorn idíl·lic per gaudir d’aquest espectacle. La Vall de Toran és una de les millors zones on dirigir-se. Els boscos que envolten els pobles de Sant Joan de Toran i de Canejan són bones zones on dirigir-se. També és fàcil escoltar la brama des dels boscos d’Alos d’Isil.
Des dels mateixos pobles es poden escoltar els brams, però per poder veure els cérvols val la pena anar acompanyat d’un guia naturalista.
La Reserva de Boumourt
La Reserva Nacional de Caça de Boumort és una de les zones on és més fàcil escoltar i observar la brama del cérvol a Catalunya. Aquestes muntanyes tenen una gran població de cérvols, hi ha un bon nombre de miradors habilitats per poder gaudir de l’espectacle amb tranquil·litat.
A aquest mapa estan indicats els millors punts d’observació i les rutes recomanades si es visita la reserva per lliure durant la brama del cérvol.
També hi ha un bon nombre d’empreses locals que organitzen sortides amb 4×4 o a peu per poder observar i fotografiar els cérvols des de menor distància i des de localitzacions úniques.
Els boscos del Berguedà
Els boscos del Berguedà, especialment els que envolten el Poble de Lillet, són també ideals per escoltar la brama del cérvol. Allà els boscos són espessos i és més complicat veure’ls, però escoltar-los ja és una experiència impressionant.
La brama del cérvol al Parc Natural del Cadí-Moixeró
Les muntanyes del Parc Natural del Cadí-Moixeró són també el refugi d’una nombrosa població de cérvols. Un bon punt de partida per escoltar i veure els cérvols durant l’època del zel és el Refugi del Rebost. Des del mateix refugi és fàcil distingir els sons guturals que emeten aquests animals.
La Cerdanya Francesa
La Cerdanya Francesa també és una bona zona on gaudir de la brama del cérvol en un entorn salvatge. Els boscos de la zona del Llac de les Bulloses, l’entorn del poble de Porte–Puymorens, el Coll de la Llosa o els boscos del Llac de Matamala són zones excepcionals per gaudir d’aquest espectacle de la naturalesa.
No és fàcil veure els cérvols a aquesta zona, però a la matinada o al capvespre és ben senzill esoltar-los i ser conscient de la seva presència entre l’espessor dels boscos.
Consells per veure la brama del cérvol
El període de la brama del cérvol és un dels més importants de l’any per aquesta espècie. És l’època del zel i la reproducció, per això cal evitar interferir en el seu comportament.
Per ser el més respectuós possible és bàsic seguir aquests consells:
- Silenci. L’oïda és el sentit que tenen més desenvolupat els cérvols. Per això cal evitar fer sorolls i estar el més quiet possible. Els cérvols no hi veuen gaire bé, però si estem quiets i portem roba discreta serem pràcticament “invisibles” per ells.
- Respectar les distàncies. Per la seguretat de l’animal i la nostra cal evitar apropar-se als cérvols durant l’època de la brama. Són animals salvatges i el seu comportament és imprevisible. Una distància mínima d’uns 50 metres s’hauria de respectar sempre.
- Anar acompanyat d’un guia. Per gaudir al màxim de l’experiència val la pena contractar un guia. Sobretot el primer cop. Amb l’ajuda d’un guia local, que conegui el territori, segur que podreu veure molts més cérvols i de més a prop.
- Portar prismàtics. Per poder observar els cérvols còmodament des de la distància és bàsic utilitzar prismàtics.
Seguint aquests consells segur que podràs gaudir de la brama del cérvol a Catalunya responsablement. És un espectacle apassionant!