• Categoria de l'entrada:Croàcia / Europa
  • Temps de lectura:11 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 18, 2023
Actualment esteu veient Zagreb i el seu entorn rural

La majoria de les rutes més populars per conèixer Croàcia tenen el seu inici o final a la capital del país: Zagreb. Sovint aquesta ciutat queda eclipsada per les meravelloses ciutats costaners del país, com Dubrovnik o Split, però si tenim previst visitar la regió central de Croàcia, Zagreb ha d’entrar dins dels nostres plans.  La ciutat no ens deixarà indiferents…

Zagreb

El nostre viatge per Croàcia, comença precisament per aquesta ciutat. Teníem clar que abans de dirigir-nos cap a la costa dàlmata destinaríem un dia descobrint la capital. Volíem passejar pels seus carrers i impregnar-nos del particular esperit de la ciutat: una barreja de tradició eslava i mediterrània.

Zagreb és una ciutat per visitar a peu. Així que el primer que fem és deixar el cotxe a un dels pàrquings del centre, a prop de la plaça Ban Jelačić, la plaça central de la ciutat. Abans de començar a caminar, ens dirigim a l’oficina de turisme de la plaça per recollir un mapa amb les visites imprescindibles de la ciutat.

Zagreb
A la plaça Ban Jelačić hi trobem molt ambient.

La Ciutat Alta

Envoltats pel ritme frenètic de la plaça Ban Jelačić, per on hi passen una gran multitud de tramvies, ens dirigim cap a l’antic assentament medieval, conegut com a Ciutat Alta (Gornji Grad) per trobar-se a dalt de dos turons. Nosaltres vam arribar-hi a peu, però també hi ha l’opció d’agafar un funicular fins a dalt.

Zagreb

Un cop allà, iniciem un recorregut entre estrets carrers medievals, que predominen en aquesta zona de la ciutat. No seguim cap ruta concreta, simplement improvisem i anem descobrint les joies de la Ciutat Alta:

Mapa de la Ciutat Alta
Mapa de la Ciutat Alta
  • El Mirador de la Ciutat Alta (1). Darrera de l’església de Santa Catalina, un immens mirador ofereix una de les millors vistes panoràmiques de la ciutat, on les rogenques teulades i la catedral de Zagreb són les grans protagonistes.
Zagreb
Vistes des del Mirador de la Ciutat Alta
Zagreb
Vistes des del Mirador de la Ciutat Alta
  • La Plaça i l’Església de Sant Marcos (2). El centre neuràlgic del antic poble de Gradec es troba a la Plaça de Sant Marcos. El més popular de la plaça és l’església de Sant Marcos, concretament la seva acolorida teulada. A la mateix plaça també hi trobem el Parlament Croat i la Residència Presidencial.
Zagreb
Església de Sant Marcos

Zagreb. Església de Sant Marcos

  • La Catedral de Zagreb (3). L’edifici més important de la zona sacra de Kaptol és la catedral de Zagreb. Un edifici neogòtic imponent, el més alt del país, que és visible des de gairebé tots els punts de la ciutat.
La Catedral de Zagreb
La Catedral de Zagreb
  • El mercat Dolac (4) . No hi ha res com acabar la visita per la Ciutat Alta fent una volta pel mercat Dolac, construït al 1930. Les paradetes d’aquest mercat, situades a l’aire lliure, obren cada matí per oferir una gran varietat de flors i productes artesanals i gastronòmics.
Al mercat Dolac hi trobem de tot.
Al mercat Dolac hi trobem de tot.

La Ciutat Baixa

Després de visitar la Ciutat Alta, tornem de nou a la plaça Ban Jelačić i ens dirigim cap a la Ciutat Baixa, la zona moderna de la ciutat. El contrast d’aquest barri amb la zona antiga és enorme. Els carrers amples, parcs i palaus de la burgesia contrasten amb els carrerons medievals que hem vist durant el matí. Sembla una ciutat diferent…

Tot és molt més espaiós, de manera que hem de caminar molt més si volem visitar tota aquesta zona. Nosaltres ens limitem només a conèixer-ne una petita part:

Mapa de la Ciutat Baixa
Mapa de la Ciutat Baixa
  • El Teatre Nacional Croata. Aquest edifici es va construir a l’any 1895 i actualment és un dels símbols de Zagreb. Es troba a la Plaça del Mariscal Tito, sovint anomenada la plaça més bonica de Zagreb, i envoltat de preciosos jardins.
Teatre Nacional Croata
Teatre Nacional Croata
  • El jardí botànic. A només cinc minuts de l’estació de tren trobem el famós jardí botànic de Zagreb. En dies caloroses agrairem caminar sota l’ombra dels arbres, mentre gaudim de les més de cinc mil espècies vegetals que s’hi concentren.
Al jardí botànic hi trobem una varietat enorme de plantes.
Al jardí botànic hi trobem una varietat enorme de plantes.

Zagreb

I per acabar, mentre tornem cap al pàrquing, no hi ha res millor que un bon gelat croat per refrescar-nos.

L’entorn rural de Zagreb

Acabem de visitar Zagreb sobre les tres de la tarda i, abans de dirigir-nos a la costa, volem visitar alguns dels pobles del nord del país. És una zona molt poc explorada i diferent a la Croàcia més popular. I nosaltres decidim dedicar-li una tarda visitant el poble de Kumrovek i el castell de Veliki Tabor.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. Segur que et permetran estalviar durant el teu viatge a Croàcia. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

Arribem a Kumrovek  després de poc més d’una hora amb cotxe i sembla que haguem viatjat en el temps. Aquest poblet, per nosaltres un dels pobles amb més encant de Croàcia, conserva les cases rurals tradicionals del segle XIX i XX. A més, l’entorn que l’envolta és espectacular. Entre les cases destaca l’habitatge on hi va néixer l’expresident iugoslau Josip Broz Tito, un dels primers que va desafiar l’hegemonia soviètica.

Al passejar per Kumrovec sembla que haguem viatjat en el temps.
Al passejar per Kumrovec sembla que haguem viatjat en el temps.

Kumrovec. Croàcia

Per acabar el dia, anem fins al castell de Veliki Tabor. La carretera que ens porta fins allà és estreta i sinuosa, però els petits pobles, boscos i camps de conreu que es van succeint al llarg del trajecte creen un paisatge preciós. Durant el tram final del trajecte gaudim d’unes vistes fantàstiques de l’exterior de la fortalesa.

Veliki Tabor
Veliki Tabor

Veliki Tabor

Després arriba el moment d’entrar al castell. El preu de l’entrada són 20 kunas, és a dir, menys de 3 euros. I per nosaltres val la pena entrar-hi.  No només per poder contemplar i gaudir de l’arquitectura d’aquesta construcció del segle XVI, sinó també per les privilegiades vistes panoràmiques que es tenen des de les finestres de castell.

L'interior del castell està molt ben conservat
L’interior del castell està molt ben conservat

 

Quines vistes!
Quines vistes!

Amb aquesta visita finalitzem la nostra ruta per la regió central de Croàcia, una zona poc explorada del país que ens deixa un gran sabor de boca. Acabem el dia fent una tirada llarga fins al poble d’Opatija, a la península d’Istria. Demà començarem a descobrir les meravelles de la costa adriàtica…

(Primer dia del viatge a Croàcia durant el juliol del 2014)

Organitza el teu viatge a Croàcia

✈️ Les millors ofertes de vols a Dubrovnik aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Zagreb aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Croàcia aquí

🚗 Les millors ofertes de cotxes de lloguer a Croàcia aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.