• Categoria de l'entrada:Catalunya / Europa
 • Temps de lectura:14 min de lectura
 • Autor de l'entrada:
 • Última modificació de l'entrada:abril 9, 2022
Actualment esteu veient Montserrat: 8 Excursions per la muntanya màgica

Montserrat o el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat és un dels llocs més màgics de Catalunya. La silueta d’aquest massís és inconfusible, i és un dels grans símbols del territori català. Montserrat té una gran importància religiosa, cultural i espiritual. Però també és una zona d’una gran bellesa i interès natural. El seu relleu abrupte, ple de roques i agulles sorprenents, és un paisatge ideal per fer-hi excursions a prop de Barcelona.

excursions per la muntanya de montserrat

Informació Pràctica per visitar Montserrat

Com arribar a Montserrat?

Al parlar de Montserrat, en general tothom es refereix a la zona del Monestir de Montserrat. Per arribar-hi es pot fer de tres maneres:

 • Amb cotxe: una carretera de revolts puja des del poble de Monistrol de Montserrat fins al Monestir. A dalt, es pot deixar el cotxe a un pàrquing de pagament (el preu és de 6,5 euros per vehicle i dia). Les places són limitades i en dies de molta afluència, com els caps de setmana, el pàrquing sol omplir-se molt. Per això, val la pena arribar aviat si volem anar-hi amb cotxe.
 • Amb tren cremallera: des de Monistrol de Montserrat es pot agafar el tren cremallera que puja fins al Monestir. El preu són 11,50 euros per adult (anar i tornar). Pots consultar el detalls dels preus aquí.
 • A peu: la manera clàssica de pujar fins a Montserrat és fer-ho a peu. Hi ha vàries excursions, però les més populars són les pujades des de Monistrol i Collbató. Aquí pots trobar totes les opcions.

monestir de montserrat i les agulles al fons

Com arribar al Parc Natural de Montserrat?

Per fer excursions per la Muntanya de Montserrat una bona opció és iniciar-les des del Monestir. Tot i això, hi ha altres pàrquings molt ben situats per endinsar-se pels camins d’aquesta serralada tan màgica. Els pàrquings del parc natural són:

 • Aparcament del Monestir de Montserrat.
 • Aparcament de Can Maçana.
 • Aparcament de la Vinya Nova.
 • Aparcament de la Salut (Collbató)
 • Aparcament del poble del Bruc.

Pots consultar l’ubicació d’aquestes zones d’aparcament al mapa de senderisme de Montserrat.

cabra salvatge mascle a montserrat durant una excursió

Es pot dormir a Montserrat?

Encara que amb un dia és suficient per descobrir Montserrat, pels que vulguin passar més d’un dia en aquesta muntanya tan especial, hi ha l’opció de dormir a Montserrat. Hi ha tres allotjaments:

8 Excursions per la Muntanya de Montserrat

Caminar per Montserrat permet descobrir un dels paisatges més singulars i icònics de Catalunya. A més, les excursions per Montserrat també són una oportunitat perfecte per observar un dels animals salvatges més bonics de Catalunya: la cabra salvatge.

paisatge de roques i arbustos típic de montserrat

Hi ha una gran varietat de rutes per aquesta muntanya, que van des de senzills camins aptes per tothom fins a camins vertiginosos. Aquestes són algunes de les més boniques:

1. Del Monestir de Montserrat a la Creu de Sant Miquel

Aquesta és la ruta més curta que es pot realitzar des del Monestir de Montserrat. És una excursió molt senzilla, per un camí ample i empedrat. Entre anar i tornar no arriba als 3 kilòmetres.

Tot i que és una ruta molt fàcil, des de la Creu de Sant Miquel és té una de les vistes més boniques de Montserrat. Observar una sortida de sol des d’allà és una experiència màgica.

Pots consultar el track de la ruta aquí.

sortida de sol a la creu de sant miquel

postal clàssica de montserrat i el monestir

2. Del Monestir a la Santa Cova

Aquesta excursió des del Monestir de Montserrat és la que té un component religiós més gran. La Santa Cova és l’indret on, segons la tradició, s’hi va trobar l’estàtua de la Moreneta a l’any 880. Aquesta troballa és la que va donar lloc a la creació del monestir.

El camí de la Santa Cova, construït a principis del segle XVIII, és molt senzill i es pot completar amb poc més de trenta minuts. Al llarg de la ruta hi ha diferents estàtues de caràcter religiós.

Pels que no volen o no poden caminar, també es pot arribar a la Santa Cova amb el funicular de la Santa Cova.

Consulta el track de la ruta aquí.

paisatge de les excursions a montserrat

3. Del Monestir de Montserrat als Degotalls

El camí dels Degotalls és una altra excursió molt senzilla per gaudir de la tranquil·litat de la Muntanya de Montserrat. Entre anar i tornar, la ruta són uns 3,6 kilòmetres. Tot el traçat és molt planer i còmode. El nom d’aquest camí fa referència al degoteig d’aigua a través de les roques calcàries que envolten la ruta.

Les vistes, als punts més oberts del camí, són excel·lents. En primer lloc s’observen els penya-segats tan característics del relleu de Montserrat, i després es té una vista panoràmica del Pla de Bages. Als dies clars, també és possible veure les muntanyes dels Pirineus.

Consulta el track aquí.

roques durant una excursió curta per montserrat

4. Ascensió a Sant Jeroni des del Monestir, ruta circular

Entre totes les excursions que es poden fer a Montserrat, la més popular és l’ascensió a Sant Jeroni (1.236 metres), el pic més alt de Montserrat.

Aquesta excursió permet descobrir algunes de les zones més boniques d’aquesta muntanya. Amb grans vistes de les formacions rocoses. A més, amb una mica de sort es poden veure alguns grups de cabres salvatges. Els mamífers més famosos de Montserrat.

cabre salvatge a un bosc durant el camí a sant jeroni

paisatge de primavera durant una excurisó per montserrat

El més recomanable és fer la ruta circular fins a Sant Jeroni. Pujant per les escales dels pobres, el pas dels Francesos i el Pla dels Ocells. I després baixant pel Pla de les Taràntules, per poder admirar nous paisatges i veure les nombrosos ermites (l’Ermita de Sant Miquel, l’Ermita de Sant Joan, l’ Ermita de Sant Onofre i l’Ermita de Santa Magdalena). Aquesta excursió circular són uns 15 kilòmetres, i còmodament es pot fer amb unes 4 hores.

paisatge vertical durant una caminada per montserrat

ermites de montserrat entre les roques i arbres

Tot el camí està ben preparat, amb escales que permeten superar sense dificultats els trams de major desnivell. Un cop a dalt, des del cim de Sant Jeroni val la pena assaborir les bones vistes durant una llarga estona.

Pots veure tots els detalls de la ruta aquí.

panoramica des del cim de sant jeroni

5. Pujada a Montserrat des de Collbató

Al parlar de les excursions a Montserrat, no podia faltar la clàssica ascensió al Monestir des del poble de Collbató. És una ruta molt clàssica, i la millor manera de descobrir el territori que envolta aquesta muntanya.

Aquesta ruta té un desnivell important, de quasi 1.000 metres. Però és una bona alternativa si no volem pujar al Monestir amb cotxe o cremallera.

Per no haver de pujar i baixar pel mateix camí, es pot fer una ruta circular, pujant pel camí vell i baixant per les feixades. Pots veure el recorregut aquí.

sortida de sol durant la pujada des de collbato al monestir

6. La zona de les Agulles des de Can Maçana

Sortint des del pàrquing de Can Maçana, es pot fer una ruta espectacular per les Agulles. És una zona força més tranquil·la i poc transitada.

excursió pels camins més tranquils de montserrat a la zona de les agulles

Aquesta excursió circular per Montserrat, d’uns 7 kilòmetres, permet veure algunes de les roques més icòniques d’aquesta muntanya. Com la Roca Foradada, els Frares Encantats o la Cadireta. A més, també passa pel Refugi d’Agulles (Vicens Barber), l’únic refugi guardat de Montserrat, situat a una de les zones més salvatges. Aquesta excursió també és ideal per poder albirar cabres salvatges, sobretot durant les primeres i últimes hores del dia.

panoramica de montserrat i la foradada

cabra salvatge camuflada entre el color de les roques

Al acabar o començar la ruta, és recomanable desviar-se fins a Sant Pau Vell, un conjunt de runes d’una església i un castell. Des d’allà, es té una de les millors panoràmiques de la Muntanya de Monserrat.

Consulta el track de la ruta aquí.

colors de la posta de sol sobre la muntanya de montserrat a catalunya

7. Ruta Circular de Can Maçana a Sant Jeroni

Pel més acostumats a caminar, i amb ganes de descobrir els racons menys freqüentats de Montserrat, l’excursió que uneix Can Maçana amb el cim de Sant Jeroni és una gran opció.

paisatges bonics durant les 8 millors excursions a montserrat

Aquesta ruta, de més de 18 kilòmetres, té un desnivell important (més de 1.000 metres) i passa per camins i corriols poc senyalitzats. Per això és bàsic anar preparat amb el track GPS.

roques i arbustos durant una excursió llarga d'un dia

8. La Volta Montserratina

Per acabar aquest llistat d’excursions a Montserrat, no podia faltar la ruta més completa i dura: la Volta Montserratina.

Aquest recorregut transcorre per tot l’interior de la Muntanya de Montserrat, passant pels punts més importants d’aquest massís. És una excursió llarga, de 22 kilòmetres i 1.700 metres de desnivell positiu, que es pot fer amb dos dies (dormint a la zona Monestir de Montserrat o al Refugi d’Agulles.

escaladors a una paret vertical de montserrat

Aquesta excursió permet conèixer tots els racons d’una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya. Pots llegir-ne més detalls aquí i pots veure el track de la ruta aquí.

montserrat sota un sol radiant d'un dia de primavera

cabres salvatges a la llunyania a catalunya

La varietat d’excursions a Montserrat és molt àmplia. I sens dubte, val la pena caminar una mica per aquesta muntanya i no visitar únicament el Monestir. Segur que l’esforç valdrà la pena!

Organitza la teva escapada a Montserrat

🏨 Els millors preus en allotjaments a Montserrat aquí

🏨 Els millors preus en allotjaments a Barcelona aquí

😁 Les millors activitats a Montserrat aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.