• Post category:Àfrica / Uganda
  • Reading time:11 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:octubre 31, 2023
You are currently viewing Les muntanyes de Virunga: la llar del cercopitec daurat

Les muntanyes de Virunga són un dels espais naturals més emblemàtics de l’Àfrica Oriental. Aquestes muntanyes d’origen volcànic són mundialment famoses per ser l’hàbitat dels goril·les de muntanya, però realment són la llar de moltes més espècies. Una d’aquestes, és un dels primats més desconeguts i amenaçats: el cercopitec daurat (Cercopithecus kandti).

Durant el meu viatge a Uganda, no només vaig visitar el Parc Nacional del Goril·la Mgahinga per poder veure goril·les de muntanya. També vaig decidir anar fins aquest parc per tenir l’oportunitat d’observar i fotografiar cercopitecs daurats.

les muntanyes de Virunga són un dels hàbitats més excepcionals d'Uganda i Rwanda

un cercopitec daurat fotografiat a les muntanyes de Virunga al Parc Nacional Mgahinga

Les muntanyes de Virunga: l’únic territori on es poden veure cercopitecs daurats

Els cercopitecs daurats són una espècie endèmica de les muntanyes de Virunga. Per tant, aquesta espècie de primat només es pot trobar en llibertat a aquest territori, que abasta àrees d’Uganda, Rwanda i la República Democràtica del Congo.

Dins del massís de les muntanyes de Virunga, es poden veure aquests primats a quatre parcs nacionals: el Parc Nacional del Goril·la Mgahinga a Uganda, el Parc Nacional dels Volcans a Rwanda, el Parc Nacional Virunga a la República Democràtica del Congo i el Parc Nacional Kahuzi-Biega a la República Democràtica del Congo.

Donada la manca de seguretat a la RDC, és molt més habitual fer els trekkings per veure cercopitecs daurats a Uganda o Rwanda.

un dels moments més impressionants del trekking per veure cercopitecs daurats a les muntanyes de Virunga a la frontera entre Uganda i Rwanda

un endèmic cercopitec daurat menjant a un bambú a les muntanyes de Virunga

un camaleó a Uganda a les faldes de Virunga a dins del Parc Nacional Mgahinga

Quina és la millor època per veure cercopitecs daurats a les muntanyes de Virunga?

La millor època per visitar les muntanyes de Virunga i veure els cercopitecs daurats és durant la temporada seca, que generalment comprèn els mesos de desembre a febrer i de juny a agost.

Durant aquesta època, el clima és més estable i les rutes de trekking són més segures. Tot i que el clima pot canviar ràpidament a les muntanyes, planificar aquesta activitat durant la temporada seca augmentarà les possibilitats de poder trobar aquests amenaçats i enigmàtics primats.

un cercopitec daurat envoltat d'un bosc de bambú a les muntanyes de Virunga a Uganda

primer pla d'un primet endèmic a les faldes d'un volcà del massís de Virunga a Uganda

Quant costa el trekking per veure cercopitecs daurats?

El cost del trekking per veure cercopitecs daurats a les muntanyes de Virunga és el mateix a Uganda i Rwanda. Té un cost de 100 dòlars. Això inclou el permís d’entrada el parc i el cost del guia i els rastrejadors, que són claus per poder fer aquesta activitat de manera segura i tenir moltes més opcions de localitzar els primats.

un moment màgic del trekking per veure cercopitecs daurats

el trekking per veure cercopitecs daurats permet veure un mico endèmic a les faldes de les muntanyes de Virunga

En què consisteix el trekking per veure cercopitecs daurats?

El funcionament del trekking per veure cercopitecs daurats és molt similar al del trekking per veure goril·les de muntanya. El primer punt és obtenir el permís per poder fer aquesta activitat. És recomanable obtenir-lo prèviament (es pot fer directament a través de la Uganda Wildlife Authority (UWA), però és molt més senzill reservar-ho a través d’una agència local).

Un cop es té el permís, al dia de l’activitat cal dirigir-se al Mgahinga National Park Visitor Center. Es recomana arribar allà a les 7:30 del matí. Des d’aquest punt, on també comença l’ascensió al volcà Sabynyo, s’inicia el trekking per localitzar un grup de cercopitecs daurats.

El trekking es fa acompanyat d’un guia i dos ràngers armats. Donat que els cercopitecs daurats s’alimenten de bambú, s’acostumen a trobar sempre a la mateixa zona. Tot i això, no és fàcil localitzar-los. Per aquest motiu, un grup de rastrejadors surten a trobar-los abans que els visitants comencin a caminar.

En general, amb unes dues hores es localitza el grup de primats. Es tracta d’una família de cercopitecs daurats que està habituada als humans i, gràcies a això, es mostren confiats. Un cop es troben els primats, només està permès passar una hora amb ells.

un mico movent-se entre les branques de bambú a Uganda

per veure cercopitecs daurats a Uganda només es pot fer a les muntanyes de Virunga

La meva experiència: cara a cara amb els cercopitecs daurats al Parc Nacional del Goril·la de Mgahinga

L’endemà d’haver tingut l’oportunitat de veure goril·les de muntanya a Uganda, vaig dirigir-me de nou a les muntanyes de Virunga, en concret al Parc Nacional del Goril·la de Mgahinga, per intentar observar cercopitecs daurats.

Després d’una introducció sobre l’ecosistema d’aquest parc ugandès i d’un ball tradicional de la població local, vaig començar a caminar. Aquesta activitat no és tan popular com l’observació de goril·les de muntanya, de manera que només érem 5 persones (més el guia i els ràngers).

Durant la primera part del trekking vam haver de superar un cert desnivell, per arribar a la cota on es troba el bosc de bambú. Un cop allà, els rastrejadors, que ja havien localitzat als primats, van comunicar-se amb el guia per tal que poguéssim trobar-los. Vam haver de caminar poc més de dues hores fins que vaig veure el primer cercopitec daurat.

detalls d'un bosc frondós a Uganda

un bosc de bambú a les muntanyes de Virunga i un endèmic cercopitec daurat descansant a una branca

primer pla d'un cercopitec daurat fotografiat a un dels millors moments del viatge a Uganda

A diferència dels goril·les de muntanya, aquests petits primats eren plens d’energia i no paraven de moure’s àgilment entre els arbres de bambú. Fotografiar-los era tot un desafiament. Va ser una gran experiència poder escoltar els seus sons i, sobretot, observar com interaccionaven entre ells, menjaven i saltaven d’una branca a una altra.

Igual que em va succeïr durant l’observació de goril·les de muntanya o dels ximpanzés a Kibale; em va passar volant l’hora permesa per estar amb ells. Quan ja havíem superat el temps límit, vaig haver de seguir el guia per trobar de nou el camí i començar el retorn cap al centre d’informació del parc nacional. Poc després de les 12:30, vaig arribar al punt d’inici.

un cercopitec daurat jove observant a la càmera dins d'un bosc al massís muntanyós de Virunga

a Uganda es poden fer una gran diversitat de trekking per veure primats

un camaleó observat durant un trekking amb un guia i uns ràngers a l'interior del parc nacional mgahinga

El meu guia de l’agència Ngoni Safaris ja m’estava esperant allà. Vam tornar amb cotxe fins a l’hotel on havia dormit, el Travellers Rest Hotel, i després de dinar i recollir l’equipatge vam iniciar el camí fins a l’última parada del viatge: el Llac Bunyonyi.

muntanyes al voltant del poble de Kisoro, ben a prop de les muntanyes de Virunga a la frontera entre Uganda, Rwanda i la República Democràtics del Congo

(Aquest post correspon al novè dia del viatge a Uganda)

Organitza el teu viatge a Uganda

🦍 Troba els millors viatges i safaris a Uganda amb agència local aquí.

✈️ Les millors ofertes de vols a Uganda aquí.

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Uganda aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.