• Post category:Àfrica / Uganda
  • Reading time:13 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:abril 13, 2023
You are currently viewing Ziwa Rhino Sanctuary, la reserva per veure rinoceronts a Uganda

Veure rinoceronts a Uganda en llibertat no és possible. Malauradament, l’any 1983 es van extingir a aquest país. El causant: l’ésser humà. L’augment de la demanda en el mercat negre del corn dels rinoceronts, juntament amb la guerra civil que es vivia a Uganda, van fer que durant els anys vuitanta es cacessin els últims exemplars d’aquests fascinants animals.

Amb la creació de la Uganda Wildlife Authority (UWA), que va néixer  l’any 1996, es va iniciar un programa per poder reintroduir els rinoceronts a Uganda. En concret es va fundar el Ziwa Rhino Sanctuary, un espai de 70 kilòmetres quadrats, on viurien en semillibertat els primers rinoceronts que arribessin al país.

Procedents d’alguns zoos d’arreu del món i algunes reserves de Kènia, van arribar al Ziwa Rhino Sanctuary vuit exemplars de rinoceronts blancs. Des d’aleshores, la seva població ha crescut fins a 36. Un cop arribin a 50, començarà el programa de reintroducció al Parc Nacional Murchison Falls, on s’alliberaran uns 15 individus.

rinoceront estirat al Ziwa Rhino Sanctuary

Com arribar al Ziwa Rhino Sanctuary?

Aquesta reserva es troba a unes 4 hores amb cotxe des d’Entebbe, el poble on hi ha l’aeroport internacional d’Uganda. Per arribar-hi és necessari tenir cotxe. També es poden contractar tours d’un dia per visitar-lo.

És força habitual parar al Ziwa Rhino Sanctuary durant el trajecte fins al Parc Nacional Murchison Falls.

Quin és el cost de la visita al Ziwa Rhino Sanctuary?

Es poden consultar els costos de la visita a la pàgina oficial, per veure si hi ha hagut canvis.

En el moment en què jo vaig visitar el Ziwa Rhino Sanctuary (el 2023), el cost d’entrada al parc era de 20 $. A més, calia pagar a part el preu de les activitats:

  • 30 $ per fer el rhino tracking (l’activitat principal)
  • 25 $ per fer una sortida amb canoa per intentar veure el bec d’esclop (shoebill en anglès).
  • 20 $ per participar en el nature walk.

veure rinoceronts a Uganda caminant és una experiència memorable

En què consisteix el rhino tracking?

L’activitat més famosa del Ziwa Rhino Sanctuary és el safari per veure alguns dels rinoceronts que viuen a les 70 hectàrees d’aquesta reserva. Pràcticament està assegurat poder-los veure. Aquests rinoceronts estan vigilats durant les 24 hores del dia, per uns 80 rangers del parc.

El que fa força especial aquesta activitat és que l’aproximació fins als rinoceronts es fa a peu, amb l’acompanyament d’un dels guies del parc. En concret, primer s’arriba amb cotxe a la zona on es trobin els rinoceronts durant el moment de la visita. Després s’arriba a peu a la localització exacte, i està permès apropar-se als animals fins a 6 o 7 metres.

Els rinoceronts blancs (a diferència dels rinoceronts negres) són molt pacífics, així que no hi ha cap perill al fer aquesta activitat.

La duració del rhino tracking és variable, però en general dura entre mitja hora i dues hores, segons la localització dels rinoceronts.

Ziwa Rhino Sanctuary a Uganda

Quina és la millor època per visitar el santuari?

Els rinoceronts es poden veure durant qualsevol mes de l’any, així que visitar el Ziwa Rhino Sanctuary sempre és recomanable.

El més habitual és visitar el santuari durant l’època seca, ja que és quan es fan la majoria de viatges a Uganda. En aquest cas, cal tenir en compte que els rinoceronts blancs no tenen glàndules sudorípares. Això fa que durant els mesos en què fa més calor i no plou, es passin gran part del dia descansant sota l’ombra dels arbres.

Durant els mesos de pluja (de setembre a desembre i de març a maig) els paisatges del Ziwa Rhino Sanctuary llueixen un verd llampant. A més, els rinoceronts acostumen a estar molt més actius durant tot el dia. És una molt bona època per fer aquesta visita.

🤞 Assegurança de viatge per Uganda

Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps. I encara és més important en un destí com Uganda. Jo sempre viatjo assegurat amb Mondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Mondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Mondo: detalls, cobertures i preus.

Quin és el millor moment del dia conèixer el Ziwa Rhino Sanctuary?

Per intentar veure els rinoceronts actius i a peu dret les millors hores són les primeres i les últimes del dia. És quan fa menys calor, i això ajuda al fet que els rinoceronts s’activin.

Les sortides per fer el rhino tracking comencen a partir de les 8:00.

un rinoceront adult estirat a l'ombra d'un arbre durant les hores més caluroses del dia

L’arribada a Uganda i els rinoceronts  del Ziwa Rhino Sanctuary: la meva experiència

El ViaVia Entebbe: una bona benvinguda a Uganda

Després d’un llarg vol des de Barcelona, vaig arribar a Uganda a mig matí. Allà m’estava esperant el Twaha, un dels guies de l’agència local Ngoni Safaris. Amb ell faria tot el viatge a Uganda durant 10 dies.

També a l’aeroport d’Entebbe vaig aprofitar per comprar una targeta SIM, per tenir connexió a internet durant la meva estada al país. Una SIM amb 10 GB em va costar 50.000 UGS (uns 13 €).

una àguila vista des de l'hotel viavia Entebbe

Després d’aquests tràmits ja vaig anar a l’allotjament, per descansar després del llarg viatge. Em vaig allotjar al ViaVia Entebbe. El més atractiu d’aquest establiment són els seus jardins. Hi ha dues petites basses que atrauen una gran varietat d’ocells aquàtics. Vaig passar-me la tarda allà, fotografiant blauets malaquites, bernats pescaires, alcios garsers, i altres espècies d’ocells.

els blauets són uns dels ocells més interessants d'Uganda, hi ha varies espècies

al dia abans de veure rinoceronts a Uganda vaig poder veure una gran varietat d'ocells com aquest kingfisher

a Uganda hi ha moltes espècies d'aus que es poden veure al llarg del país

Des d’Entebbe al Ziwa Rhino Sanctuary

A l’endemà, per fi començava la ruta pel país. Al voltant de les 8:30 del matí em va venir a buscar el Twaha per sortir des d’Entebbe fins al Ziwa Rhino Sanctuary. Aquest trajecte amb cotxe dura unes 4 hores, tot i que depèn del trànsit que hi hagi al passar pels afores de Kampala.

Tot el recorregut es fa per una carretera asfaltada i en molt bon estat.

un mico corrent dins la reserva del Ziwa Rhino Sanctuary

Observant els rinoceronts a Uganda

Vaig arribar al Ziwa Rhino Sanctuary a la pitjor hora, just al migdia i quan feia molta calor. Però la seva llunyania, fa que molts cops el migdia sigui l’hora habitual d’arribar-hi.

Seria la primera experiència del viatge amb la fauna del país. Després d’una petita explicació sobre la reserva i els rinoceronts, vam apropar-nos amb cotxe a la zona on ja els tenien localitzats. Estaven molt a prop de l’entrada del parc.

Un cop vaig baixar del vehicle, era el moment de fer l’aproximació a peu, seguint les indicacions el guia de la reserva que ens acompanyava. Vam anar trobant diferents grups de rinoceronts, de dos o tres exemplars. En tot moment el guia vigilava que es respectés la distància de seguretat amb els animals.

En total vaig poder veure 14 rinoceronts, un d’ells una cria de pocs mesos. Donat que feita molta calor, estaven tots dormint a l’ombra. Però l’experiència em va impressionar igualment. Són uns animals enormes, i  veure’ls sense la protecció d’un vehicle és molt especial.

un petit rinoceront estirat buscant la protecció de la seva mare al Ziwa Rhino Sanctuary

al veure els rinoceronts a Uganda la majoria estaven estirats però aquest mascle adult va aixecar-se durant una petita estona

Després vaig anar a dinar al restaurant que hi ha a l’interior de la reserva. És una bona manera de continuar contribuint a aquest projecte i poder veure alguns animals més. Mentre dinava vaig poder veure alguns facoquers, kobs d’Uganda i micos vervets.

dins el Ziwa Rhino Sanctuary també es poden veure altres mamífers, però no hi ha depredadors

Del Ziwa Rhino Sanctuary al Parc Nacional Murchison Falls

Vaig acabar el segon dia del viatge fent un trajecte amb cotxe de tres hores fins a la zona nord del Parc Nacional Murchison Falls.

Per arribar fins allà, val la pena entrar per la porta sud del parc, la Kichubanyobo Gate. Des d’aquesta porta es pot avançar per una pista asfaltada que travessa l’interior del parc. El límit de velocitat és de 40 km/h.

El recorregut per l’interior del parc nacional em va permetre veure clarament els seus ecosistemes. A poc a poc els arbres del Budongo Forest es van anar convertint en les planícies de la sabana. I durant els últims kilòmetres pel parc ja vaig poder veure els primers mamífers. A la llunyania hi havia girafes i grups d’elefants, i més a prop vaig poder veure búbals, kobs d’Uganda, búfals i antílops aquàtics.

un còlob blanc i negre al bosc del Parc Nacional Murchison Falls

un bufal sota la llum càlida de la posta de sol a Uganda

després de veure rinoceronts a Uganda poder entrar al Parc Nacional Murchison Falls és una gran manera d'acabar el dia

Per acabar d’arrodonir el dia, just abans de sortir del parc hi havia un nombrós grup d’elefants just al costat de la. Quines ganes tenia de retrobar-me amb aquests meravellosos mamífers!

un elefant durant un safari a Uganda

la llum del capvespre i un grup d'elefants a la sabana ugandesa

Quan ja començava a fosquejar vaig arribar a l’allotjament on passaria les dues pròximes nits: el Tilenga Safari Lodge, situat molt a prop de la porta d’entrada nord del parc nacional.

(Aquest post al primer dia del viatge a Uganda)

Organitza el teu viatge a Uganda

🦍 Troba els millors viatges i safaris a Uganda amb agència local aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Uganda aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Uganda aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Aquest Post Té 1 Comentari

  1. Noemí

    Woowww! Que macos😍😍

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.