You are currently viewing Fer un safari a Kenya o Tanzània: 10 punts per escollir

Decidir si fer un safari a Kenya o Tanzània acostuma a ser un dels primers dubtes que es tenen al plantejar-se fer un viatge d’aquestes característiques. Tant Kenya com Tanzània són dos dels països més emblemàtics quan es parla de la sabana africana i dels grans mamífers com els lleons o elefants. Dues opcions excel·lents per gaudir de l’emoció d’un safari.

Els dos països comparteixen l’ecosistema Serengeti-Mara, el territori de la gran migració. Només els animals, que no entenen de fronteres, es poden moure lliurement entre la Reserva Nacional del Masai Mara (Kenya) i el Parc Nacional del Serengeti (Tanzània). Amb cotxe està prohibit travessar d’un país a l’altra per dins d’aquest ecosistema, i s’ha de fer una volta amb cotxe de quasi 15 hores. Per això, en molts casos és millor decidir entre fer un safari a Kenya o Tanzània en lloc de voler visitar els dos països en un mateix viatge.

un guepard fotografiat durant un safari a Kenya a la sabana del Masai Mara

10 aspectes per valorar si fer un safari a Kenya o Tanzània

1. Es poden veure més animals durant un safari a Kenya o Tanzània?

Fent un safari a Kenya o Tanzània l’observació de fauna està assegurada. Als dos països hi ha alguna de les reserves més excepcionals d’Àfrica i es poden tenir albiraments memorables.

A Kenya, la Reserva Nacional del Masai Mara té una densitat d’animals impressionant. Durant els safaris per la reserva es veuen animals constantment i és molt habitual veure lleons. També a la reserva Ol Pejeta Conservancy és sorprenent l’abundància d’animals que hi ha.

Per altra banda, a Tanzània el Cràter del Ngorongoro és l’àrea on hi ha més densitat d’animals, amb uns 25.000 mamífers en menys de 264 m². Els safaris allà són extraordinaris. Tot i això, al Parc Nacional del Serengeti, donada la seva enorme extensió, la fauna està molt més dispersa. Així doncs, durant els safaris poden passar estones en què es vegin molt pocs animals.

Si jo hagués de triar entre fer un safari a Kenya o Tanzània valorant únicament la quantitat d’animals que es poden veure, escolliria Kenya.

si es fa un safari a Kenya o Tanzània per veure hipopòtams la millor opció és anar al Serengeti

primer pla d'un guepard descansant a la sabana àrida del parc nacional samburu

escenes de l'albada durant un safari a Kenya o Tanzània a l'ecosistema del Mara-Serengeti

2. Safari a Kenya o Tanzània: a on és més econòmic?

Tenint en compte que l’experiència de fer un safari a Kenya o Tanzània és força similar, el factor econòmic acaba sent determinant per escollir un país o l’altra.

Pels qui viatgen en solitari o en parella i busquen el safari més econòmic possible, Tanzània és millor. Moltes agències organitzen safaris amb grups de sis persones, en què es fa càmping a l’interior dels parcs nacionals. Això abarateix força els costos. A més dormir en una tenda de campanya a l’interior de les reserves és una experiència molt autèntica i emocionant.

Per altra banda, si es vol fer un safari privat i amb allotjaments de classe mitjana, aleshores hi ha poca diferència entre Kenya o Tanzània. Potser a Kenya hi ha més varietat d’allotjaments, però Tanzània durant els últims anys també ha evolucionat molt en aquest aspecte.

un grup de flamencs al Llac Nakuru a Kenya

una girafa amb un ocell, una de les escenes més habituals que es poden veure durant un safari a Kenya o Tanzània

un lleopard dormint a una branca d'un arbre al Serengeti durant un safari a Tanzània

3. Es poden visitar més reserves a Kenya o Tanzània?

Durant els recorreguts més habituals per Kenya s’acostuma a visitar el Parc Nacional del Llac Nakuru, el Parc Nacional d’Ambosseli, el Llac Naivasha i la Reserva Nacional del Masai Mara. També es pot afegir fàcilment a l’itinerari la Reserva Nacional de Samburu o Ol Pejeta Conservancy.

A Tanzània, el més usual és fer safaris pel nord del país. Allà s’inclou el Parc Nacional Tarangire, el Parc Nacional del Llac Manyara, el Cràter del Ngorongoro i el Parc Nacional del Serengeti. A més, es poden visitar altres zones no tan enfocades a l’observació de fauna, com el Llac Natron o el Kilimanjaro (per fer l’ascensió es necessiten com a mínim uns 6 dies).

Des del meu punt de vista, a Kenya hi ha més diversitat de paisatges i ecosistemes dins els circuits habituals. Tot i això, a Tanzània es poden fer activitats més diverses durant els viatges. A més, també es poden fer safaris pel sud del país, una zona molt menys turística on hi ha reserves apassionants com el Parc Nacional Nyerere, el Parc Nacional Ruaha i el Parc Nacional Mikumi. A més, a Tanzània també es poden veure ximpanzés salvatges al Parc Nacional Mahale Mountains (sobretot de juny a novembre).

escenes dels paisatges de sabana que es poden veure tant a un safari a Kenya o Tanzània

sortida de sol entre voltors al parc nacional samburu al nord del Kenya

per veure rinoceronts la decisió entre fer un safari a Kenya o Tanzània s'hauria de decantar cap al primer

4. Quin dels dos països és més salvatge?

Kenya és un país amb una infraestructura i promoció turística més desenvolupada que a Tanzània. Això fa que, sobretot durant la temporada alta (especialment de juliol a setembre) hi hagi molts més turistes a Kenya i que, en alguns casos, pugui haver-hi massificacions (sobretot al Masai Mara).

En canvi, quan es fa un safari a Tanzània la sensació de trobar-se a una zona salvatge i prístina està molt més present. Sobretot quan es recorre el Parc Nacional del Serengeti, que té una extensió de quasi de 15.000 km² i que, per arribar-hi, cal travessar primer l’Àrea de Conservació del Ngorongoro.

un guepard il·luminat per la llum de l'albada amb la sabana tanzana al fons

una hiena alimenant-se d'una gasela de thomson caçada recentment

un lleopard camuflat entre la herba seca del masai mara durant un safari a Kenya

5. Safari a Kenya o Tanzània: a on es poden veure els animals de més a prop?

Quan es pensa a fer un safari a Kenya o Tanzània, normalment se somia en veure els animals passant ben a prop del vehicle. Encara que la majoria dels animals ignoren completament els vehicles, poder-los veure de ben a prop depèn de la sort. Està prohibit conduir per fora dels camins i, per tant, només es veuen els animals a prop quan aquests es troben a prop de les pistes que recorren el parc.

Tot i això, durant el meu viatge a Kenya per lliure vaig poder comprovar que a Kenya normalment es poden veure els animals de més a prop que a Tanzània. Sobretot quan es compara el Masai Mara i el Serengeti. Això es deu al fet que la reserva del Masai Mara és molt més petita i hi ha molts més camins que la recorren, de manera que les probabilitats que algun camí passi a prop dels animals és més alta.

veure un elefant a prop durant un safari a Kenya o Tanzània és una experiència única

amb una mica de sort durant un safari a Kenya o Tanzània es pot tenir un lleó mascle caminant pel costat del cotxe

6. És més segur Kenya o Tanzània?

Fer un safari a Kenya o Tanzània és una activitat força segura. Encara que aquests dos països no gaudeixen de les millors condicions de seguretat i és important informar-se abans de qualsevol viatge, les reserves naturals acostumen a ser zones molt segures.

Actualment, es considera que viatjar a Tanzània és lleugerament més segur que Kenya. Tot i això, la diferència és mínima i no hauria de ser un condicionant rellevant a l’hora de planificar un safari.

🤞 Assegurança de viatge per Kenya o Tanzània

Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps durant un safari per Kenya o Tanzània. Jo sempre viatjo assegurat amb Mondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Mondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Mondo: detalls, cobertures i preus.

un xacal solitari a la sabana del serengeti

un guepard caminant al Masai Mara durant la sortida de sol

7. A on es pot veure la gran migració?

La gran migració de nyus al llarg de l’ecosistema Serengeti-Mara és un cicle infinit, en què milions de nyus (i també zebres) es mouen a la recerca de les pastures per alimentar-se. Els animals es mouen en el sentit de les agulles del rellotge, passant de la Reserva Nacional del Masai Mara (Kenya) al Parc Nacional Serengeti (Tanzània), i continuant fins a la zona del Llac Ndutu a l’Àrea de Conservació del Ngorongoro (Tanzània). Després pugen de nou per les planícies del Parc Nacional Serengeti per arribar de nou al Masai Mara.

Si es vol veure l’espectacle de la gran migració, la millor zona dependrà de l’època de l’any:

Gener: Els nyus comencen a arribar al sud de l’Àrea de Conservació del Ngorongoro.

Febrer-Març: Els nyus es concentren a l’àrea del Llac Ndutu, al sud de l’Àrea Conservació del Ngorongoro. Durant aquests mesos es produeix el calving, que és el naixement de mig milió de nyus.

Abril-Maig: Els nyus comencen a anar cap al nord, i es poden trobar grans concentracions d’aquests animals al centre i oest del Parc Nacional Serengeti.

Juny-Juliol: La majoria de nyus s’agrupen al centre del Serengeti i comencen a avançar cap al nord, en direcció al Masai Mara.

Agost-Setembre: A principis d’agost els nyus arriben al nord del Serengeti. Aleshores es comencen a produir els famosos i dramàtics creuaments del riu Mara i Talek. Per tant, la gran migració arriba al Masai Mara (Kenya) al llarg del mes d’Agost. Durant el setembre és el millor moment per veure la gran migració a Kenya.

Octubre-Novembre: A principis d’octubre la gran migració comença de nou el camí cap a Tanzània. Durant aquests mesos, el nord del Parc Nacional Serengeti és la millor zona on veure aquest espectacle. A mitjans de novembre, els grans grups de nyus s’acostumen a trobar al centre del Serengeti, a l’àrea de Seronera.

Desembre: A mesura que avança el mes de desembre els nyus travessen el sud del Parc Nacional Serengeti per arribar fins al Llac Ndutu.

un gran grup de nyus als voltants del Llac Ndutu al sud de l'àrea de conservació del Ngorongoro durant un safari a Tanzània

la gran migració durant un safari a Kenya o Tanzània és una gran oportunitat per veure lleons i altres depredadors en acció

8. Són millors els allotjaments a Kenya o Tanzània?

A Kenya hi ha una infraestructura d’allotjaments una mica més àmplia que a Tanzània. Això també està relacionat amb l’accessibilitat dels parcs.

Per exemple, el Parc Nacional Serengeti és una zona molt allunyada de qualsevol població, de manera que el nombre de lodges és més reduït i la majoria també són molt més exclusius. Reservar-los també pot ser més complicat, ja que molts d’ells només es poden reservar contactar directament amb l’allotjament.

En el cas de Kenya, les reserves més populars estan a prop de pobles. Això fa que, a part de poder dormir a l’interior de les reserves, també es pugui fer nit als pobles, on els allotjaments són més econòmics.

una girafa menjant a prop del càmping de Seronera al centre del Serengeti

un grup d'elefants caminant per la infinita sabana del Masai Mara

9. Safari a Kenya o Tanzània: a on és més fàcil veure els Big Five?

Si un dels objectius de fer un safari a Kenya o Tanzània és veure els big five (elefant, lleó, lleopard, búfal i rinoceront) Kenya és lleugerament millor. Sobretot pel que fa a l’observació de rinoceronts.

Veure elefants està pràcticament assegurant tant a Kenya com a Tanzània. És freqüent veure’ls al Masai Mara, al Parc Nacional Samburu, al Parc Nacional Serengeti i al Parc Nacional Terengeri.

Els lleons són un dels grans protagonistes a la Reserva Nacional del Masai Mara i al Parc Nacional Serengeti. Així doncs, els dos països són una bona opció per poder admirar aquests fascinants felins.

Veure lleopards sempre és més complicat, i la component sort juga un paper fonamental. Les probabilitats de veure’ls a Kenya o Tanzània són força similars. El Masai Mara i el Serengeti són dues de les millors zones on buscar-los. Però a Kenya, la Reserva Nacional de Samburu també té fama de ser una bona àrea on buscar lleopards.

Els búfals també són senzills de veure tant a les reserves kenyanes com a les tanzanes.

Pel que fa al rinoceront, a Kenya hi ha algunes de les millors reserves de l’est d’Àfrica on veure aquests fascinants animals. Especialment Ol Pejeta Conservancy i el Parc Nacional del Llac Nakuru són excepcionals per l’observació de rinoceronts. A Tanzània, el més habitual és veure rinoceronts negres al Cràter del Ngorongoro, però no sempre es té la sort de trobar-los.

un rinoceront i la seva cria a la reserva d'ol pejeta conservancy

poder veure un lleopard durant un safari a Kenya o Tanzània és fruit de la sort i de dedicar moltes hores buscant aquests felins apassionants

veure búfals també és un dels moments emocionants dels safaris a Tanzània i Kenya

10. Safari a Kenya o Tanzània: a on és més fàcil viatjar per lliure?

Encara que no sigui el més freqüent, es pot viatjar per lliure tant a Kenya com a Tanzània. Si no es té massa experiència, l’opció que jo recomano és la de llogar un cotxe amb conductor.

En l’àmbit logístic és una mica més senzill organitzar un viatge a Kenya per lliure. Per una banda, perquè la majoria d’allotjaments apareixen a Booking.com i es poden reservar fàcilment. A més, no cal adquirir cap permís prèviament, i tot es pot pagar a l’entrada dels parcs nacionals.

En el cas de viatjar a Tanzània per lliure, la reserva d’alguns allotjaments pot ser una mica més complicada, tot i que tampoc és un gran problema. Un altre inconvenient és que per poder fer un safari pel Cràter del Ngorongoro cal pagar 295 dòlars per vehicle (independentment del nombre de viatgers). A més, el permís d’entrada a l’àrea de conservació del Ngorongoro no es pot adquirir i pagar a la porta d’entrada a l’àrea de conservació, sinó que s’ha de fer prèviament a Arusha. És un procés una mica complex i normalment és millor intentar gestionar-ho a partir de l’agència del cotxe de lloguer.

a part de poder veure grans mamífers també val molt la pena buscar ocells durant un safari a Kenya o Tanzània ja que hi ha una gran varietat

un lleó dormint a una roca del Serengeti al nord de Tanzània i a prop de la frontera amb Kenya

un impala durant la sortida de sol amb colors càlids al parc nacional del Llac Nakuru

Agències recomanades per fer un safari a Kenya o Tanzània

Decideixis fer un viatge a Kenya o Tanzània l’experiència serà extraordinària. Si no vols anar per lliure, una bona opció és organitzar el viatge amb alguna agència local. És una alternativa més econòmica i més beneficiosa per la gent local.

A través del portal Safaribookings.com es poden comparar les ofertes i itineraris. També hi ha opcions que inclouen una ruta per Kenya i Tanzània, tot i que jo crec que per viatges de menys de 10 dies és millor visitar únicament un dels dos països.

En cas de viatjar a Kenya, algunes de les agències locals més ben valorades:

Jocky Tours and Safaris. Una de les agències més ben valorades per viatges de pressupost baix o mitjà.

Axis Africa Expedition & Safaris. Una bona opció per organitzar safaris privats de pressupost mitjà.

Big Mac Africa Safaris. És una bona alternativa si es vol fer un viatge per lliure llogant un cotxe amb conductor. És l’opció que jo vaig escollir.

Si vas a Tanzània, et recomano mirar les ofertes d’aquestes agències:

Meru Slopes Tours & Safaris. Ofereixen tours econòmics amb grup i també safaris privats. Jo vaig fer un safari de sis dies amb grup i l’experiència va ser molt bona.

Safari Soles. Una agència local, especialitzada en safaris privats i personalitzats.

Suricata Safaris. Aquesta agència tanzana és una de les més ben valorades. Ofereixen safaris amb grup i també rutes privades per pressupostos de rang mitjà.

Safari a Kenya o Tanzània: quin escolliria jo?

Partint de la premissa que tant Kenya com Tanzània són dos destins excepcionals, si jo hagués d’escollir un dels dos destins possiblement em decantaria per Kenya, però evitant els mesos de juliol, agost i setembre.

A Kenya vaig quedar enamorat de la Reserva Nacional de Samburu, l’ecosistema semiàrid d’aquesta zona és molt diferent de tot el que havia vist. També em va semblar extraordinari fer un safari al Masai Mara, sobretot per poder veure felins. Jo vaig fer el viatge a Kenya per lliure durant el mes de febrer.

En canvi, si fes un safari durant el juliol, agost o setembre preferiria anar a Tanzània, encara que això impliqués no veure la gran migració. El Parc Nacional del Serengeti és molt més extens i no hi ha tanta acumulació de vehicles.

També, durant el mes de febrer, Tanzània és un destí insuperable si es pot visitar la zona del Llac Ndutu. Durant el període del calving es veuen moltíssims depredadors per aquesta zona i, conseqüentment, hi ha moltes escenes d’acció. L’inconvenient és que a l’àrea del llac Ndutu no s’hi pot fer càmping i tots els allotjaments són de rang mitjà o alt.

albada al llac nakuru entre búfals una escena irrepetible durant un safari a Kenya

Organitza el teu safari a Kenya o Tanzània

🐆 Compara els millors viatges i safaris a Kenya o Tanzània amb agència local aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.