• Categoria de l'entrada:Àfrica / Uganda
 • Temps de lectura:20 min de lectura
 • Autor de l'entrada:
 • Última modificació de l'entrada:abril 13, 2023
Actualment esteu veient Parc Nacional Murchison Falls: guia per visitar-lo

El Parc Nacional Murchison Falls és un dels espais naturals més bonics, diversos i sorprenents d’Uganda. Aquest parc nacional està travessat pel riu Nil i té dues zones molt diferenciades. La part nord, on s’estenen infinites planícies de sabana; i la part sud, on predomina el bosc.

El Parc Nacional Murchison Falls és una de les millors zones per fer safaris a Uganda, i intentar buscar alguns dels grans mamífers de la sabana: elefants, lleons, lleopards, girafes… Però a més, a aquest parc també es poden fer rutes amb barca pel riu Nil, es poden visitar les cascades Murchison i es poden intentar veure ximpanzés al bosc de Budongo. Tot això el converteixen en un imprescindible en qualsevol viatge a Uganda.

Com arribar al Parc Nacional Murchison Falls

El Parc Nacional Murchison Falls està situat a l’oest d’Uganda, molt a prop de la frontera amb la República Democràtica del Congo. El parc té una extensió de 3.893 km² i és el més extens del país.

Per arribar a aquest parc nacional és necessari disposar de cotxe. Des de la capital d’Uganda, Kampala, es triguen unes 5 o 6 hores a arribar-hi. Durant el trajecte, es pot fer una parada al Ziwa Rhino Sanctuary.

És recomanable entrar al parc nacional des de la porta del sud, la Kichumbayobo Gate. Així, el trajecte fins a la zona nord (on es fan els safaris) es pot fer per l’interior del parc. Amb una mica de sort durant la primera part del recorregut, que passa pel costat del Budongo Forest, es pot veure algun babuí o còlob blanc-i-negre. Després, un cop travessat el riu Nil, es tenen bones vistes de la sabana i ja es poden veure els primers grans mamífers.

Actualment, la carretera que travessa el parc d’una punta a l’altra està asfaltada, a causa que la Xina està extreien petroli del Llac Albert. Això també ha fet que es construís un pont sobre el riu Nil, de manera que ja no és necessari cap ferri per passar de la zona sud a la zona nord del parc. Encara que l’estat de la carretera és molt bo, per la seguretat dels animals i els conductors, no es pot superar la limitació de 40 km/h.

L’accés al parc nacional es pot fer en qualsevol mena de vehicle. Després, si es disposa d’un 4×4, els safaris es poden fer amb el mateix vehicle (es poden fer per lliure o amb guia). Si no, es pot contractar un vehicle des de molts dels allotjaments o des de l’entrada del parc.

Quant costa visitar el Parc Nacional Murchison Falls

El permís d’entrada a aquest parc nacional té un cost de 40 $ dòlars per persona, i dóna dret a estar 24 hores dins del parc. També cal pagar 30.000 UGX per cotxe.

Si es viatja amb una agència, en general tots els permisos d’entrada als parcs ja estan inclosos en el preu inicial.

La fauna del Parc Nacional Murchison Falls

Aquest parc nacional és l’hàbitat de 76 espècies de mamífers i de més de 400 espècies d’ocells.

Al llarg de la sabana del Parc Nacional Murchison Falls hi habiten quatre dels Big Five. L’únic que no es pot veure és el rinoceront.

Els elefants i búfals són especialment abundants, i no és gaire complicat veure’ls. Pel que fa als lleons, hi ha una població força estable i, amb una mica de sort, es poden veure a les primeres o últimes hores del dia.

Un dels animals més abundants del parc és el kob d’Uganda, que és un tipus d’antílop. Alguns dels altres antílops que es poden veure són: l’oribí, el búbal o l’antílop aquàtic. Les girafes també són força comuns. També hi ha lleopards, però difícilment es deixen veure.

Al llarg del riu Nil, els hipopòtams són molt abundants. També és força comú poder veure cocodrils del Nil. En entorns aquàtics també s’hi agrupen una gran varietat d’ocells.

Per altra banda, al Budongo Forest (a la zona sud del parc) hi ha una gran varietat d’espècies de primats. Els més destacats són els ximpanzés. Es poden fer sortides per intentar-los veure.

Quina és la millor època per visitar el parc?

El Parc Nacional Murchison Falls és un bon destí per fer safaris durant tot l’any. Durant l’època seca (del desembre al febrer) el parc acostuma a tenir poca vegetació, i això ajuda als albiraments de fauna. Tot i això, el paisatge no és tan bonic.

Durant els mesos de pluja, del juny al novembre, és quan la vegetació llueix el seu millor moment.

Independentment de l’època, per veure fauna el més recomanable sempre són les primeres i últimes hores del dia. Especialment per intentar veure felins.

Què fer i veure al Parc Nacional Murchison Falls

La diversitat d’ambients i de fauna d’aquest parc, fa que s’hi puguin fer diferents activitats

Safaris o game drive

Els safaris són l’activitat estrella del parc nacional. En cas de viatjar a Uganda per lliure (i sense conductor) també es pot entrar lliurement pels camins del parc. Si no es té massa experiència, és recomanable contractar un rànger del parc. Serà l’encarregat d’ajudar-te a escollir els millors camins i de localitzar la fauna, però la conducció continua sent responsabilitat del viatger. Contractar un rànger té un cost de 20 $ per safari (matí o tarda).

La millor zona per fer safaris és l’àrea nord del parc nacional (per sobre del riu Nil). La porta d’entrada al parc més propera és la Tangi Gate.

Els safaris només estan permesos de 7 del matí a 7 de la tarda.

Sortida amb barca pel riu Nil

Navegar pel riu Nil (en concret pel Nil Albert) és una activitat que acostuma a durar unes 3 hores. El recorregut és de 34 kilòmetres (anar i tornar), fins a les Murchison Falls.

Des del meu punt de vista, la visió de les cascades no compensa el preu: es veuen de força lluny i sense una bona perspectiva per poder-ne apreciar la seva magnitud. Tot i això, sí que recomano l’activitat per la fauna que es pot veure durant el recorregut. S’acostumen a veure força grups d’hipopòtams, també cocodrils del Nil, i amb una mica de sort es poden trobar elefants mentre s’apropen a beure o nedar al riu. A més, la diversitat d’aus afegeixen encara més interès a aquesta ruta amb barca. Aquesta sortida té un preu de 30 $.

Visitar la part alta de les Murchison Falls

Per poder apreciar realment la bellesa de les Murchison Falls, que estan catalogades com les cascades amb més potència del món, és necessari veure-les des de la part alta del riu. Des d’allà s’aprecia realment la quantitat d’aigua que baixa per aquest salt d’aigua.

Fa uns anys, es podia arribar a aquesta part de les cascades a peu, durant el recorregut amb barca pel Nil. Tot i això, el camí es va deteriorar i actualment està tancat.

Per això, per arribar fins a la part alta d’aquestes cascades cal anar-hi amb cotxe. La carretera que hi arriba surt des de la carretera principal que travessa el parc, i està en perfecte estat. Es triga uns 20 minuts a fer els 12 kilòmetres.

Un cop allà, cal pagar 10 $ per accedir al curt camí (2 minuts a peu) que porta fins a les Murchison Falls. És una vista espectacular!

Rastreig de ximpanzés al Budongo Forest

Encara que el Budongo Forest no és la zona més habitual per veure ximpanzés a Uganda (el més habitual és veure’ls al Parc Nacional Kibale), també és molt interessant fer aquesta activitat a aquest bosc.

L’avantatge és que està menys massificat, i també és més econòmic. El permís pel chimpanzee tracking a Budongo costa 90 $.

L’inconvenient és que a aquest bosc els grups de ximpanzés estan menys habituats als humans, i també són menys nombrosos. Això pot fer que no s’acabin veient o que es vegin de força lluny.

On dormir al Parc Nacional Murchison Falls

La varietat d’allotjaments a la zona del Parc Nacional Murchison Falls és altíssima. N’hi ha per tots els gustos i pressupostos.

Si el pressupost no és un problema, el millor és allotjar-se a l’interior del parc i a la zona nord. D’aquesta manera es poden fer safaris per la millor zona des de ben aviat al matí i fins a l’última hora del dia. Allà, alguns dels allotjaments més destacats són:

Paraa Safari Lodge

Chobe Lodge Uganda

Nile Safari Lodge

Per rebaixar una mica el preu dels allotjaments, es pot optar per dormir a l’exterior del parc però a prop de la Tangi Gate. En aquest cas, aquestes són algunes de les millors opcions:

Tilenga Safari Lodge (aquí és on vaig dormir jo. Molt recomanable.)

Fort Murchison

Red Chilli Rest Camp (és una de les opcions més econòmiques)

Pels aficionats a l’aventura, també hi ha l’opció de dormir a un dels càmpings a l’interior del parc. En aquest cas cal ser completament autosuficient. A més, s’ha de tenir en compte que els càmpings no estan tancats, i que, per tant, pot haver-hi moviment d’animals salvatges. Dormir a un dels càmpings de l’interior del parc té un cost de 10 $ per persona. Per tenir més informació, et recomano llegir aquest blog.

La meva experiència al Parc Nacional Murchison Falls

La sortida de sol al Parc Nacional Murchison Falls

Arriba el moment de fer el meu primer safari del viatge a Uganda. Encara de nit, vaig haver d’esperar a un dels ajudants del Tilenga Safari Lodge abans de sortir de l’habitació. Durant la nit els elefants i búfals acostumen a passejar-se pels jardins de l’allotjament. Per això no està permès moure’s sense la companyia del guarda.

Després d’un ràpid esmorzar, vaig pujar al cotxe i vam anar cap a l’entrada del Parc Nacional Murchison Falls, a només 5 minuts. Allà ens van revisar els permisos, abans de poder entrar al parc.

Pocs minuts després, quan encara estàvem circulant per la carretera que travessa el parc, vam trobar un elefant. No hi havia pràcticament llum per fotografiar-lo, però va ser una bona benvinguda.

Uns kilòmetres més endavant ja ens vam endinsar per una pista de terra. Allà començava l’autèntic safari. Vaig recórrer amb els ulls les infinites planícies de la sabana ugandesa, buscant algun moviment. Quedava poc perquè sortís el sol i il·luminés el paisatge amb l’efímera llum daurada.

Un grup de hienes van passar per davant del cotxe. Amb el seu caminar i “riure” característic. Ràpidament, van desaparèixer entre els arbustos, així que vam continuar avançant cap a l’interior del parc.

🤞 Assegurança de viatge per Uganda

Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps. I encara és més important en un destí com Uganda. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.

Vam arribar a una gran esplanada on hi havia desenes de kobs d’Uganda. Era una escena preciosa. Vaig demanar-li al Twaha que aturés el cotxe i el motor. Volia parar-me allà uns minuts. Era com estar dins d’un documental.

Buscant felins i elefants a l’interior del parc

A mesura que feia més calor, costava veure més animals. Però sempre apareixia alguna girafa, búfal o ocell. Encara no havia vist cap elefant (a excepció del de primera hora del matí) quan vam arribar al Llac Albert. Allà estava permès baixar del vehicle, i apropar-se a l’aigua a veure una interessant varietat d’ocells. També hi havia uns quants facoquers (els divertits pumbes) caminant per la zona, totalment impassibles als humans.

Vam pujar al cotxe de nou, per continuar veient noves espècies al Parc Nacional Murchison Falls. Vaig veure els primers hipopòtams i, una mica més endavant, l’ocell emblema d’Uganda: la grua coronada collgrisa.

Feia calor, així que el Twaha em va proposar dirigir-nos cap a una part del parc amb més arbres. Potser allà podríem veure algun lleó descansant a l’ombra, o també elefants movent-se entre la vegetació.

No vam veure cap felí, però sí moltíssims elefants. Sempre m’alegra veure elefants. I més quan hi ha alguna cria, amagant-se tímidament entre les cames de la seva mare.

La ruta amb barca pel riu Nil

Vam acabar el safari del matí pel Parc Nacional Murchison Falls sobre les dotze. Vam tornar a dinar al Tilenga Safari Lodge, i sense massa temps de descans vam anar cap al punt de sortida de les excursions amb barca pel Nil.

Aquest recorregut em va permetre tenir una perspectiva completament diferent del parc. Vaig poder veure de ben a prop força grups d’hipopòtams, i també dos cocodrils. El trajecte d’anada fins a les cascades va durar unes dues hores. Per una banda, perquè avançàvem contra corrent, i també perquè ens anàvem aturant per veure la gran varietat de fauna. Des de diverses espècies d’ocells fins als enormes elefants. De vegades es poden veure els elefants banyant-se al riu Nil, però jo no vaig poder gaudir d’aquest moment.

Després d’uns 17 kilòmetres vam arribar a les cascades (el vaixell es queda a uns 300 metres de la caiguda d’aigua). Des de la llunyania costava apreciar la seva potència. Però l’aigua, que arribava amb força i molta espuma, era la prova clara de la potència de les Murchison Falls.

La tornada fins al punt de sortida només va durar una hora. Ens vam aturar únicament quan el motor de la barca va deixar de funcionar. Si havien enganxat alguns troncs. Per sort, després de netejar-lo el problema es va solucionar.

Eren les cinc de la tarda quan vaig arribar de nou a terra. Començava a fer menys calor i la llum era ideal per fer fotos. Així que vaig aprofitar per fer un nou safari per la zona nord del parc nacional.

A la cerca dels lleons del Parc Nacional Murchison Falls

Veure lleons al Parc Nacional Murchison no és senzill, però és un dels parcs d’Uganda on hi ha més probabilitats de veure’ls. És crucial buscar-los durant les primeres i últimes hores del dia. Per això, encara que teníem menys de dues hores, era un molt bon moment per intentar veure lleons.

Vam estar circulant per la mateixa zona que durant el matí. Fent voltes entre els camins i buscant algun indici dels felins.

Quan ja ens estàvem a punt de donar-nos per vençuts, ens vam creuar amb un cotxe que ens va indicar que a uns dos kilòmetres hi havia una lleona. Teníem pocs minuts, el sol ja començava a pondre’s, però vam anar fins allà.

La sorpresa va ser majúscula en veure que no era només una lleona. També hi havia la seva cria, que devia tenir uns quatre mesos. La llum ataronjada del capvespre encara donava més elegància a aquesta escena màgica.

Un instant intens, però molt curt. Per complir amb l’horari del parc, havíem de començar a marxar. De tornada cap a la porta, vam tenir una invasió de mosques tse-tse dins el cotxe. Gràcies al fet que portava colors clars i màniga llarga vaig poder evitar que em piquessin.

La part alta de les Murchison Falls

Abans de marxar del parc, vaig poder visitar la part alta de les Murchison Falls. Arribar allà ben aviat al matí, al voltant de les vuit, va ser un gran encert. No hi havia ningú. I, amb la llum càlida del matí, el paisatge lluïa espectacular.

Observant aquestes cascades de prop vaig poder comprovar que les fotografies que havia vist no li fan justícia. És un entorn majestuós. On es pot apreciar la potència i força de l’aigua que baixa per aquest salt d’aigua.

Va ser una gran manera d’acabar el recorregut pel Parc Nacional Murchison Falls.

(Aquest post correspon al tercer dia i al matí del quart dia del viatge a Uganda)

Organitza el teu viatge a Uganda

🦍 Troba els millors viatges i safaris a Uganda amb agència local aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Uganda aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Uganda aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Comentaris

 1. Noemí

  Molt xulo: les fotos i el relat! Una pasada😍😍

  1. Arnau

   Moltes gràcies! 🙂

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.