• Categoria de l'entrada:Àfrica / Uganda
  • Temps de lectura:19 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:octubre 6, 2023
Actualment esteu veient Safari al Parc Nacional Queen Elizabeth (Uganda)

El Parc Nacional Queen Elizabeth és la reserva on fer un safari a Uganda per excel·lència. Algunes de les seccions d’aquest parc nacional són considerades com les millors zones on veure lleons dins d’Uganda. A més, al llarg del Kazinga Channel hi ha la densitat d’hipopòtams més elevada del món.

En definitiva, el Parc Nacional Queen Elizabeth és un imprescindible en qualsevol viatge a Uganda. Una oportunitat única per sentir l’emoció dels safaris i per descobrir un dels paisatges de sabana més bonics de la Perla d’Àfrica.

hipopòtams i elefants al parc nacional queen elizabeth a Uganda durant un recorregut amb barca pel canal de Kazinga

un antílop d'aigua caminant tranquilmanet per la sabana del nord durant un safari al Parc Nacional Queen Elizabeth

Com arribar al Parc Nacional Queen Elizabeth

La manera més habitual d’arribar al Parc Nacional Queen Elizabeth és amb cotxe. Des de la capital del país, Kampala, es triga unes 8 hores. Tot i això, el més usual és arribar al Parc Nacional Queen Elizabeth després d’haver fet una sortida per veure ximpanzés a Kibale. Des d’allà, es triga unes 2 hores a arribar al nord del Parc Nacional Queen Elizabeth.

Es pot arribar a aquest parc nacional llogant un cotxe (és recomanable que sigui un 4×4 per després poder fer els safaris amb el mateix vehicle); també hi ha l’opció de llogar el cotxe amb un conductor. Per acabar, l’opció més comuna i també més senzilla és fer el recorregut fins al parc nacional dins un viatge per Uganda amb una agència local. Al portal SafariBookings.com es poden comparar les propostes i preus de les agències ugandeses.

L’alternativa més econòmica per arribar fins al Parc Nacional Queen Elizabeth és amb transport públic, en concret amb bus. Cal anar amb bus fins a Katunguru, i des d’allà agafar un taxi o taxi compartit fins al parc nacional. Un cop allà, a través de l’allotjament és senzill contractar un cotxe 4×4 amb conductor per fer els safaris (acostumen a costar entre 100 $ i 120 $ per dia).

panoràmica d'un dels llacs de cràter al Parc Nacional Queen Elizabetha a Uganda a la frontera amb el Congo

Millor època per fer un safari al Parc Nacional Queen Elizabeth

El Parc Nacional Queen Elizabeth està obert durant tot l’any i s’hi poden fer safaris en qualsevol mes. Tot i això, per tal de veure fauna acostumen a ser millors els mesos en què hi ha poca pluja (gener, febrer, juny i juliol). L’avantatge d’aquests mesos és que hi ha menys vegetació i els animals s’agrupen a les zones amb aigua; de manera que és més fàcil localitzar-los.

Durant la resta de mesos continua sent bona idea fer un safari al Parc Nacional Queen Elizabeth, però pot ser que hi hagi tempestes (sobretot a la tarda) i que alguns camins siguin inaccessibles a causa de la pluja.

escenes d'una cria d'elefant jugant amb el fang al costat del canal de Kazinga

un voltor fotografiat durant un safari de matí al nord del Parc Nacional Queen Elizabeth durant un viatge per Uganda de 10 dies

Quant costa un safari al Parc Nacional Queen Elizabeth

Pels estrangers, el preu de l’entrada a aquest parc nacional és de 40 $. L’entrada és vàlida per 24 hores. També cal pagar 30.000 UGX per cotxe.

Es poden fer safaris al Parc Nacional Queen Elizabeth per lliure, però si és la primera vegada que es visita el parc val la pena contractar un dels guies del parc nacional, que es troben a les diferents portes d’entrada al parc. Amb la seva ajuda és molt més senzill moure’s per parc i localitzar els animals més esquius, com els lleons. El cost d’aquest servei és de 20 $.

Així doncs, si es viatja per lliure i se sumen totes les despeses (entrada al parc, guia, lloguer del cotxe, allotjament i menjar) el cost mitjà d’un safari per dues persones estaria al voltant dels 240 $ en total.

Viatjant amb agència local es poden trobar algunes opcions per uns 300 $ al dia per dues persones.

Què fer al Parc Nacional Queen Elizabeth (Uganda)

El Parc Nacional Queen Elizabeth s’associa normalment als safaris amb cotxe i als lleons, però dins d’aquesta àrea de conservació s’hi poden fer més activitats. Aquestes són les tres activitats principals que es poden fer dins d’aquest famós parc nacional ugandès:

1. Safari amb 4×4 per la sabana

Fer un safari per la sabana del Parc Nacional Queen Elizabeth durant les primeres o últimes hores de llum del dia és una experiència emocionant i que acostuma a regalar albiraments memorables de la fauna del parc. Els elefants i búfals són força abundants i s’acostumen a localitzar habitualment.

També hi ha una gran varietat d’espècies d’antílop, d’entre les que destaquen el cob d’Uganda, el topi i l’antílop d’aigua. El que no hi ha a cap secció d’aquest parc nacional són girafes ni zebres.

Pel que fa als felins, els lleons són els grans protagonistes. Per una banda, a la secció de la Península de Mweya (Kasenyi sector) és freqüent veure’ls de matinada, mentre patrullen el seu territori a la recerca d’alguna presa. Al sud del parc, al sector d’Ishasha hi ha els famosos lleons grimpadors. Són un grup de lleons que s’ha acostumat a escalar els arbres, per poder dormir allunyats de les molestes mosques tse-tse. Per veure els lleons dormint als arbres és millor visitar el parc a mig matí.

A aquest parc nacional també hi ha lleopards, però per veure’ls cal tenir molt bona vista i molta bona sort.

primer pla d'un búfal envoltat dels colors càlids de la sabana al P.N. Queen Elizabeth

primer pla d'un elefant menjant i bevent aigua al canal de kazinga ugandès

un voltor orellut a les planícies del Parc Nacional Queen Elizabeth durant un safari amb 4x4

2. Safari amb barca pel Kazinga Channel

Una de les experiències més impressionants per fer al Parc Nacional Queen Elizabeth és un safari d’unes dues hores amb barca pel Kazinga Channel. Aquest canal, que separar el Lake George i el Lake Edvard és una de les fonts d’aigua principals d’aquesta zona i, sobretot durant l’època seca, atrau a moltíssima fauna.

Durant els recorreguts amb barca l’observació d’hipopòtams està assegurada. També es poden veure moltes aus aquàtiques diferents, cocodrils i, amb una mica de sort, trobar algun grup d’elefants refrescant-se al canal.

Els safaris amb barca surten des d’aquí i en general no és necessari reservar-los prèviament.

elefants remullant herbes al canal de Kazinga durant un safari amb barca al Parc Nacional Queen Elizabeth a Uganda

un grup d'hipopòtams dormint a un canal per protegir-se la pell del sol

un cocodril camuflat entre la vegetació del canal de Kazinga

durant els recorreguts amb barca pel Parc Nacional Queen Elizabeth es poden veure també molts ocells i diverses espècies de reptils com aquest monitor

3. Trekking per veure ximpanzés

El Parc Nacional Queen Elizabeth és una de les zones d’Uganda on es poden veure ximpanzés. És molt més famós veure ximpanzés al Parc Nacional Kibale, però aquí és més econòmic i acostuma a haver-hi menys gent. L’inconvenient és que les probabilitats d’observar els primats també són molt baixes (s’acostumen a veure en un 60% dels trekkings).

Els trekkings per veure els ximpanzés es fan al Kyambura Gorge, on viuen 17 ximpanzés. El permís per fer aquesta activitat costa 50 $ per persona i cal obtenir-lo prèviament a través de la Uganda Wildlife Authority (si es viatja amb agència el més normal és que ells s’encarreguin de la gestió del permís).

On dormir al Parc Nacional Queen Elizabeth (Uganda)

Si es té prou temps, és aconsellable passar tres nits al Parc Nacional Queen Elizabeth. Les dues primeres nits (durant el dia d’arribada i després del primer dia de safari) normalment s’acostumen a fer a la zona de la Peninsula de Mweya (al nord del parc nacional). A aquesta àrea destaquen els següents allotjaments:

Buffalo Safari Lodge

Elephant Hab Lodge

Engiri Game Lodge and Campsite

Després de la segona nit, es pot fer un safari de camí al sector d’Ishasha, al sud del parc. Allà val la pena aprofitar la tarda i el matí següent per intentar localitzar els lleons grimpadors. Per dormir a aquest sector, algunes de les opcions més ben valorades són:

– Enjojo Lodge

– Topi Lodge

un petit ocell camuflat entre l'herba alta de la sabana del Parc Nacional Queen Elizabeth durant un safari per Uganda

un pigarg africà descansant a un tronc al costat del Canal de Kazinga i esperant algun peix per perscar.

La meva experiència: Safari al Parc Nacional Queen Elizabeth

L’arribada al Parc Nacional Queen Elizabeth des del bosc de Kibale

Amb l’emoció a flor de pell després d’haver vist ximpanzés al Parc Nacional Kibale, el meu guia em va venir a buscar al punt on vam acabar el trekking i vam començar el trajecte fins al Parc Nacional Queen Elizabeth. Van ser unes dues hores de cotxe, deixant enrere petits pobles rurals.

Una mica abans de les quatre de la tarda vaig arribar a l’allotjament, el Buffalo Safari Lodge. Donat que no sabia a quina hora arribaria al parc nacional, ja que depenia de la duració del trekking al bosc de Kibale, no tenia cap activitat programada a la tarda.

Vaig estar gaudint de les vistes sobre el Canal de Kazinga, i vaig poder veure algun búfal i elefant caminant per les proximitats del riu.

arbre i un pigarg africà en un dels paisatges més característics del canal que travessa el Parc Nacional Queen Elizabeth i que és un dels punts forts al visitar aquest

Safari de matí al Parc Nacional Queen Elizabeth

Vaig començar el primer dia de safari pel Parc Nacional Queen Elizabeth amb molta emoció i l’esperança de poder veure algun lleó. Acompanyat del meu guia, el Twaha, vaig arribar a la porta d’entrada al parc, la Katunguru Gate. Eren les 6:30, just quan obrien.

Encara no havia sortit el sol, així que era un bon moment per buscar felins. Vam estar circulant lentament pels camins del sector de Kasenyi sense massa èxit. Els primers minuts allà van ser força decebedors, bàsicament no estàvem veient res.

Poca estona després van trucar al meu guia, per dir-li que estaven veient lleons des de la carretera asfaltada que travessa el parc. No estàvem massa lluny, així que vam anar cap allà. Vam arribar a temps, per veure una lleona i els seus dos cadells. Tot i això, estaven bastant lluny i costava bastant veure’ls, sobretot als petits lleons.

una lleona camuflada entre l'herba de la sabana ugandesa al pn queen elizabeth

Allà a prop hi havia un grup de cobs d’Uganda que no havien vist els felins, i va semblar que la lleona es disposava a preparar una emboscada. Va estar apropant-s’hi a poc a poc, aprofitant l’herba alta per camuflar-se. Però quan encara estava massa lluny, un dels antílops la va detectar. Sense el factor sorpresa seria impossible que pogués caçar amb èxit.

Després d’aquest moment d’emoció, la lleona es va estirar i els cadells van anar cap ella. Aleshores, tres o quatre cotxes van decidir ignorar la normativa del parc (està prohibit sortir dels camins) i anar camp a través per apropar-se a la lleona. Òbviament, jo li vaig dir al meu guia que no volia fer el mateix i que preferia marxar d’allà i tornar a recórrer els camins del parc nacional. Potser tindríem més sort…

un cob d'uganda durant un matí de safari al Parc Nacional Queen Elizabeth

àguila descansant sobre un cactus a la sabana ugandesa

Durant la resta del matí de safari pel Parc Nacional Queen Elizabeth no vam veure més felins. Em va sorprendre la poca densitat de fauna, però a mesura que avançàvem van anar trobant més animals. Vaig poder observar una nombrosa manada de búfals i també un enorme elefant. No massa lluny d’allà hi havia un voltor orellut, dos voltor dorsiblanc africans i un voltor de les palmeres, el motiu era la carronya d’un antílop. Vam acabar el recorregut anant per un camí molt proper al canal de Kazinga, des d’on vaig poder veure un nombrós grup d’hipopòtams.

veure una gran manada de búfals al parc nacional queen elizabeth acostuma a ser un dels grans moments dels safaris per aquesta àrea de conservació

un elefant caminant al parc nacional queen elizabeth

un grup de dos voltors fotografiats durant un safari a la sabana ugandesa

primer pla d'un hipopòtam descansant a les aigües del Kazinga Channel a Uganda

Recorrent amb barca el Canal de Kazinga

Després d’una pausa per dinar a l’allotjament, poc abans de les dues del migdia vaig anar a la zona del Kazinga Channel des d’on surten les barques per fer safaris.

La veritat és que havia investigat poc sobre aquesta activitat i no tenia clar si valdria la pena. Per això em va sorprendre tant.

ocell observat al llarg del famós safari amb barca pel canal de Kazinga que creua el Parc Nacional Queen Elizabeth a Uganda

blauet maragda entre la vegetació del canal de Kazinga

Vaig al·lucinar amb la quantitat d’hipopòtams que hi havia. I el millor moment va arribar quan vam trobar una vintena d’elefants menjant, bevent i banyant-se. Va ser una escena preciosa. A més, allà mateix també hi havia un grup d’hipopòtams, incloses algunes cries. Observar com interaccionaven aquestes espècies entre elles va ser molt interessant.

Vam estar uns trenta minuts allà, amb el motor de la petita barca parat. Va ser un dels millors moments de la meva visita al Parc Nacional Queen Elizabeth.

una cria d'hipopòtam fotografiada durant un safari al parc nacional queen elizabeth

un petit elefant movent la trompa, a aquesta guia per visitar el parc nacional queen elizabeth hi trobaràs les millors zones on veure aquestes escenes

un elefant jove caminant entre els exemplars adults, una escena fotografiada durant un safari pel parc nacional queen elizabeth

un elefant jove jugant i refresant-se a dins del canal de Kazinga a la sabana ugandesa més famosa

búfal fotografiat durant un safari amb barca pel canal que travessa el Parc Nacional Queen Elizabeth a Uganda

L’últim safari al Parc Nacional Queen Elizabeth

La sortida pel Kazinga Channel vaig acabar-la poc després de les quatre de la tarda. Encara quedaven un parell d’hores de llum i, com que no havíem tingut massa sort amb el safari del matí, el Twaha em va proposar aprofitar per fer un últim safari.

Vam anar cap a la zona oest del parc, per entrar per la Kabatoro Gate. De camí cap allà vaig poder veure el llac Nyamanyuka, un llac nascut a un cràter volcànic.

Un cop vam entrar al parc, vaig trobar que la vegetació era molt més espessa i que costava molt més veure animals. Ja no hi havia la sabana típica de la secció del sector de Kasenyi.

Vaig poder fotografiar un nou grup d’elefants, diverses espècies d’ocells i moltíssims facoquers. Però no va haver-hi sort amb els lleons durant la tarda.

Vam sortir del parc quan ja fosquejava. Després d’un intens dia pel Parc Nacional Queen Elizabeth. El primer safari de matí havia sigut una mica decebedor, però la sortida amb barca pel Kazinga Chanel m’havia deixat fascinat amb aquesta zona d’Uganda. Sens dubte, un imprescindible en qualsevol ruta pel país.

llac a l'oest del pn queen elizabeth a prop de la frontera amb el congo

paisatge amb més vegetació i diferents espècies de cactus a l'oest de la reserva

un elefant movent la trompa al final d'un safari al Parc Nacional Queen Elizabeth

(Aquest post correspon a la tarda del cinquè dia i al sisè dia del viatge a Uganda)

Organitza el teu viatge a Uganda

🦍 Troba els millors viatges i safaris a Uganda amb agència local aquí.

✈️ Les millors ofertes de vols a Uganda aquí.

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Uganda aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.