• Categoria de l'entrada:Àfrica / Uganda
  • Temps de lectura:17 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:juny 16, 2023
Actualment esteu veient Viatjar a Uganda per lliure o amb agència?

Viatjar a Uganda pot semblar complicat en un primer moment. La gestió d’alguns permisos és lenta i no es pot fer fàcilment a través d’internet. La conducció pel país, sobretot pels parcs nacionals, requereix de certa habilitat al volant i orientació. I, a més, al ser un país llunyà i amb una cultura completament diferent, és normal tenir dubtes sobre com viatjar i organitzar la ruta.

Però afrontar aquests dubtes és el millor que es pot fer. Perquè viatjar per Uganda és descobrir un país de naturalesa poderosa, i on es poden viure experiències úniques: com els trekkings per veure goril·les o ximpanzés.

Cadascú gaudeix viatjant de maneres diferents. En aquest post he agrupat totes les opcions que vaig analitzar al preparar el meu viatge a Uganda.

un goril·la de muntanya que es pot veure al viatjar a Uganda per lliure

elefant fotografiat a murchison falls al viatjar a Uganda

Com Viatjar a Uganda

Abans de pensar en l’organització del viatge, és recomanable informar-se sobre tots els atractius del país. Sobretot per tenir clar quines zones es volen visitar i quants dies es necessiten.

Després arriba el moment de decidir com viatjar a Uganda. Principalment hi ha tres opcions:

  • Contractar un viatge a través d’una agència espanyola o internacional.
  • Organitzar la ruta amb una agència ugandesa.
  • Fer el viatge a Uganda completament per lliure

viatjar a Uganda per lliure o amb agència et pot permetre veure paisatges com aquest

safari amb barca pel riu de Queen Elizabeth a Uganda

Viatjar a Uganda per lliure

Viatjar a Uganda per lliure acostuma a ser l’opció més econòmica i també la que ofereix més llibertat. Encara que es pot intentar conèixer el país amb transport públic, hi ha poca informació sobre com fer-ho i l’arribada a alguns parcs nacionals segurament és complicada.

Per això, al viatjar a Uganda per lliure, principalment hi ha tres maneres d’enfocar el viatge:

1. Llogar un cotxe i conduir pel país.

En aquest cas no es pot oblidar que a Uganda es condueix per l’esquerre i que l’estat d’algunes carreteres no és massa bo. Tampoc és recomanable conduir de nit. Si no es té experiència fent safaris, haver de conduir per lliure també pot fer que es gaudeixi menys de l’experiència i que sigui més complicat veure animals. Tot i això, a l’entrada dels parcs nacionals normalment és possible contractar guies oficials del parc, que són de gran ajuda per orientar-se i trobar fauna dins el parc.

Jo no vaig llogar cap cotxe, així que no puc recomanar cap empresa directament, però he llegit bones valoracions de la companyia Road Trip Africa.

viatjar a Uganda permet veure alguns dels animals més fascinants d'Àfrica

2. Llogar un cotxe amb conductor

En aquest cas l’experiència és similar al cas anterior, però es té la comoditat de no haver de conduir. Si no et sents còmode havent de conduir un 4×4 o és el teu primer viatge a Uganda, és una molt bona opció. Hi ha vàries empreses que ofereixen cotxes amb conductor, i el preu ja inclou tots els àpats i l’allotjament del conductor.

viatjar a Uganda per lliure o amb agència per veure golden monkey al massís de Virunga

paisatge a les Murchison Falls a Uganda

3. Moure’s amb transfers privats

També es pot desplaçar-se amb transfers privats i anar organitzant la ruta des dels allotjaments. Si no es vol llogar un cotxe per tota la ruta, també es pot anar contractant els transports privats entre els allotjaments sobre la marxa. Si després es dorm a prop dels parcs nacionals, és fàcil contractar directament les activitats des dels propis allotjaments o a través de la Uganda Wildlife Authority. Aquest opció només surt a compte si es té previst fer un viatge llarg (més de 20 dies), passant varis dies a cada allotjament i fent activitats que no requereixin de cotxe.

L’hostal Red Chili Hideaway (a Kampala) és un bon punt de partida per anar contractar els transports i activitats sobre la marxa.

durant una ruta a Uganda per lliure es poden veure molts ocells

lleona i la seva cria al parc nacional Murchison Falls al nord d'Uganda

Uganda per lliure: pressupost

Al viatjar a Uganda per lliure, gran part del pressupost es destinarà al cotxe (i també al conductor en cas que es decideixi contractar aquesta opció). La bona notícia és que el preu d’això és total, és a dir, no depèn del número de viatgers. Per tant, si es viatge en un grup de tres o quatre persones la ruta pot sortir realment econòmica.

El cost del lloguer d’un 4×4 senzill varia entre 45 € i 70 €, segons l’època i el número de dies. Els lloguers de vehicles més grans o amb sostre elevable acostuma a oscil·lar entre els 100 € i els 120 €.

En cas de voler afegir un conductor, el cost és d’uns 40 € al dia.

A part, s’ha de pagar la benzina. Quan jo vaig viatjar al país (al 2023), el preu de la benzina era d’uns 5.300 UGX per litre (uns 1,3 €/l).

Una altra part important del pressupost es destinarà als permisos per entrar als parcs nacionals i fer els trekkings per veure primat. Aquests permisos venen establerts per la UWA, i l’import és el mateix tan si es viatja a Uganda per lliure com si es fa amb una agència. Alguns d’aquests imports són:

  • Permís per fer el trekking per veure goril·les de muntanya: 700 USD.
  • Permís per fer el trekking per veure ximpanzés al Parc Nacional Kibale: 200 USD.
  • Permís d’entrada al Parc Nacional Murchison Falls o al Parc Nacional Queen Elizabeth: 40 USD cada 24 hores.

àguila durant un safari a Uganda

per veure elefants salvateges una molt bona opció és viatjar a Uganda

Uganda per lliure: avantatges i inconvenients

El gran avantatge de viatjar per lliure és que acostuma a ser més econòmic. A més es té molta més llibertat.

El principal inconvenient és que fer algunes gestions per reservar algunes parts del viatge poden ser força feixugues. Per exemple la tramitació del permís per veure goril·les, que és molt recomanable fer amb antelació. Si es tramita el permís directament amb la UWA, les seves respostes acostumen a ser molt lentes i molts cops triguen molt a enviar la confirmació del pagament. I tenint en compte que es paguen 700$, això acostuma a generar certa incertesa… Per això, si es lloga un cotxe, val la pena demanar ajuda a l’agència de lloguer per tramitat aquests permisos. En molts casos ofereixen aquesta ajuda gratuïtament, i sinó només cal pagar un petit suplement.

l'esquena platejada d'un gorila d'esquena platejada

Viatjar a Uganda amb agència local

Una altra opció molt bona al viatjar a Uganda és fer-ho a través d’una agència local. També acostuma a ser força econòmic i en molts casos els itineraris i allotjaments es poden personalitzar segons el pressupost i els interessos dels viatgers.

Una bona manera de trobar agències locals és utilitzar el buscador SafariBookings.com. Des d’aquest cercador es poden indicar les dates del safari, el número de dies, el tipus d’allotjament i si es vol viatjar en grup o de forma privada; i en funció d’això veure els diferents safaris que ofereixen les agències locals. També es veu el pressupost.

Això sí, abans de reservar els safaris val la pena revisar que l’agència sigui fiable. El millor que es pot fer és revisar les opinios de Tripadvisor, Google i les seves xarxes socials. Jo vaig viatjar amb l’agència local Ngoni Safaris, i és la única que puc recomanar. També tenen bones valoracions l’agència Home To Africa Tours and Travel i Kajie Safaris.

Si es vol intentar ajustar el preu el màxim, una altra alternativa és arribar a Uganda i visitar presencialment les oficines de les agències a Kampala. Així s’acostuma a poder regatejar més. Tot i això, pot ser un problema la tramitació dels permisos per veure primats.

una cria d'elefant remullant-se a un bassal durant una ruta per Uganda

Uganda amb agència local: pressupost

Els pressupostos per viatjar a Uganda amb agències del país acostumen a ser força ajustats. Sobretot si es viatge amb grup o si s’escullen allotjaments econòmics.

Els preus canvien segons si es fa el trekking per veure goril·les, ja que és l’activitat més cara. També hi ha variacions importants segons els allotjaments, ja que n’hi ha que costen uns 30$ (pensió completa) i altres que costen més de 200$.

En general, els preus d’un itinerari estàndar per Uganda acostumen a rondar els 250$ per dia. Si es viatge sol el preu és més alt, i si es viatge en grup es poden aconseguir millors ofertes.

En la preparació del meu viatge a Uganda, vaig notar molt poca diferència entre viatjar per lliure llogant un cotxe amb conductor, que fent-ho amb agència local. En concret, per la meva ruta de 10 dies vaig pagar 3.000$; i amb cotxe amb conductor el mateix m’hauria costat 2.905$ (sense incloure la benzina). Possiblement si es viatja amb un grup de tres o quatre persones, sí que s’aconsegueixi un millor preu fent la ruta per lliure amb cotxe i conductor. Però crec que val la pena demanar pressupost a les agències locals i en funció d’això acabar de decidir.

un goril·la blanc i negre a prop del parc nacional kibale durant un viatge a Uganda per lliure

Uganda amb agència local: avantatges i inconvenients

Per mi, viatjar a Uganda amb una agència local té dos punts a favor: permet simplificar de forma considerable totes les gestions prèvies del viatge; i dóna seguretat, al anar acompanyat de persones que coneixent el país i fent un itinerari validat per ells.

Per altra banda, encara que la majoria d’agències permeten personalitzar l’itinerari, al organitzar un viatge així es té menys marge d’improvisació. A més, cal pagar tot l’import del viatge a una mateixa persona o empresa, i això pot generar certa incertesa. Per això, abans de concretar cap reserva és important validar que és una empresa fiable.

ximpanzé amagat entre la vegetació, una de les millors escenes que es poden veure al viatjar a Uganda

hipopòtam al riu de queen elizabeth durant una ruta per terres ugandeses

Viatjar a Uganda amb una agència estrangera

Finalment, l’última opció és organitzar el viatge a través d’una agència estrangera.Aquesta és l’opció més cara de Viatjar a Uganda. L’avantatge en aquests casos és que aquestes agències solen tenir una atenció al client més professionalitzada i això pot donar més seguretat en el moment de la reserva.

El pressupost en aquest cas varia molt en funció de l’agència, i al tipus de públic al que estiguin orientats. Difícilment s’aconsegueixen millors preus que contractant una ruta amb una agència local. Si prefereixes organitzar el teu viatge amb una agència internacional, et recomano que miris les opcions de l’agència Responsible Travel.

el llac bunyoni és un dels paisatges preferits per descansar una mica durant una ruta a Uganda per lliure o agència

les cases senzilles del poble proper a Mgahinga

Viatjar a Uganda: els imprescindibles del país

Independent de com es s’acabi viatjant per Uganda, val la pena tenir clares quines són les zones més interessants del país. Són molt habituals les rutes de 10 dies pel país, que normalment inclouen varis safaris i els trekkings per veure ximpanzés i goril·les de muntanya.

Si es disposa de més dies, a Uganda hi ha suficients coses per fer com per organitzar una ruta d’uns 15 o 20 dies.

Per veure un exemple d’itinerari i els punts més destacats del país pots llegir el post sobre el meu viatge a Uganda en 10 dies.

rinoceront blanc durant una ruta per Uganda

núvols de tempesta a Uganda durant els mesos d'estació seca

Viatjar a Uganda: consells i preparatius

Viatjar a Uganda és descobrir la Perla de l’Àfrica. És un país amable, de naturalesa desbordant.

Per gaudir d’un bon viatge, aquests són alguns dels consells que cal tenir en compte abans i durant el viatge:

– Si es viatja en temporada alta (de juny a setembre), reservar el permís per veure goril·les de muntanya amb una antelació d’uns 6 mesos.

– Abans del viatge, visitar un centre de medicina tropical per tenir totes les vacunes i la medicació per la malària.

– Contractar una bona assegurança de viatge. Pots fer-ho a través d’aquest enllaç amb un 5% de descompte.

– Portar un adaptador per la corrent, a Uganda els endolls són del tipus G.

– Aplicar per la eVisa unes setmanes abans d’arribar al país. Es pot fer per internet, a través d’aquest enllaç.

– Beure molta aigua

– No sempre funciona l’electricitat als allotjaments. Portar alguna bateria externa pot ser d’utilitat en aquests casos.

– Les distàncies són lentes, i si es volen visitar molts parcs nacionals en pocs dies realment es passen poques hores a dins dels parcs. Per això, segons els interessos, pot ser millor ser selectiu i visitar menys parcs nacionals, però dedicant més temps a cadascun d’ells. Els safaris, encara que siguin al mateix lloc, són diferents cada dia. És la màgia de la naturalesa salvatge.

– Els pagament amb targeta no estan massa acceptats al país, així que és bàsic portar efectiu si es viatja a Uganda per lliure. Si es fa a través d’una agència aleshores només caldrà portar una petita quantitat per les propines, ja que ne general el preu dels safaris ho inclou tot.

– Les primeres hores del matí i últimes de la tarda són les millors per veure animals salvatges. Matinar sempre és una bona idea!

Organitza el teu viatge a Uganda

🦍 Troba els millors viatges i safaris a Uganda amb agència local aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Uganda aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a Uganda aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.