El Parc Nacional del Llac Nakuru és un dels més emblemàtics i un imprescindible per conèixer durant un viatge a Kenya per lliure. És un lloc especial, amb un enorme llac salat que ocupa gran part de l’àrea de conservació, però també amb alguns petits boscos d’acàcies que amaguen una gran varietat de fauna.
Tot i que es tracta d’un parc força petit, no rep el volum de visitants del Masai Mara, i això fa que l’experiència de fer un safari al Llac Nakuru sigui més tranquil·la i una gran oportunitat per continuar gaudint de la màgia dels parcs nacionals de Kenya.
Com arribar al Parc Nacional del Llac Nakuru?
Aquest parc nacional es troba a la vall del Rift, al sud-oest del país. Des de Nairobi fins a l’entrada principal del parc, hi ha uns 160 kilòmetres i unes 3 hores de conducció. Per arribar-hi des de Nairobi, es poden considerar les següents opcions:
- Contractar un tour que inclogui transport, allotjament i safaris al parc. Pots optar per un tour que se centri només en el Parc Nacional Nakuru o per una ruta que inclogui altres parcs com el Llac Naivasha o la Reserva Nacional de Masai Mara. Per aquesta opció, et recomano consultar les ofertes d’agències locals a portals com SafariBookings.com.
- Organitzar el transport amb l’allotjament. Hi ha allotjaments a l’interior del Parc Nacional Nakuru que també ofereixen els safaris i el transport fins al parc nacional (sigui des de Nairobi o algun altre punt del país).
- Llogar un 4×4 a Nairobi i conduir fins al Nakuru. Aquesta és una bona opció si vols explorar el parc pel teu compte amb el vehicle. Algunes agències també ofereixen l’opció de llogar el cotxe amb conductor, fet que pot ser útil si prefereixes centrar-te a gaudir del paisatge i els animals.
- Arribar fins al parc amb transport públic. En aquest cas l’opció més senzilla és fer el trajecte des de Nairobi fins a la ciutat de Nakuru amb bus, amb alguna companyia com Modern Coast, Easy Coach o Molaline.
Quant costa fer un safari al Llac Nakuru?
Per poder accedir al Parc Nacional Nakuru i fer un safari, el cost de l’entrada al parc és el següent:
- Persones estrangeres: 60 $ (adults) i 35 $ (nens)
- Persones residents a Kenya: 860 KSH(adults) i 215 KSH (nens)
També cal pagar 300 KSL per vehicle de sis places i 1.030 KSH per vehicle d’entre sis i dotze places. A la pàgina web oficial del parc es poden consultar les tarifes actualitzades i més informació pràctica.
A algunes reserves de Kenya la validesa de l’entrada és de 24 hores, i està permès sortir i tornar a entrar. En canvi, en el cas del Parc Nacional Nakuru la validesa és de 24 hores sempre que no se surti del parc nacional. En cas de sortir-ne, cal tornar a pagar l’entrada.
Si fas un safari al Parc Nacional del Llac Nakuru amb una agència, el més habitual és que l’entrada al parc ja estigui inclosa en el preu. Això et permet oblidar-te de gestionar aquesta part de la logística. En aquests casos, el cost acostuma a ser d’entre 170 $ i 300 $ per persona i dia, incloent-hi el menjar, els safaris, el guia, l’allotjament i l’entrada al parc.
Quant costa un safari al Llac Nakuru per lliure?
Es poden abaratir costes si es decideix fer un safari al Llac Nakuru per lliure, sobretot en cas de ser un petit grup de tres o quatre persones. Realment, aquest parc nacional és un bon lloc a Kenya per fer un safari per lliure, ja que els camins estan en molt bon estat i, al ser un parc petit, és fàcil orientar-se.
En cas d’anar per lliure, es pot considerar un cost d’uns 130 $ al dia pel lloguer del 4×4. Per altra banda, el cost de l’allotjament és molt variable, però va des de 25$ per persona el càmping a uns 100$ per persona els lodges a l’interior del parc nacional.
Quin és l’horari d’accés al parc?
Totes les portes d’accés al Parc Nacional del Llac Nakuru obren a les 7:00 del matí i tanquen a les 18:00.
Es poden veure flamencs al llac Nakuru?
El Parc Nacional del Llac Nakuru és un dels llocs més emblemàtics per observar flamencs a Kenya, especialment el flamenc menut i el flamenc rosat. Fins al 2010, el llac acollia una de les poblacions més grans de flamencs del país, que cobrien les seves aigües salades i tenyint el paisatge de rosa.
Tanmateix, des de llavors, la població de flamencs ha disminuït dràsticament a causa de la degradació de la qualitat de l’aigua, que va afectar el seu aliment principal. Actualment, el nombre de flamencs al llac és molt menor, encara que s’observen signes de recuperació. Tot i que ja no es poden veure les imatges icòniques de milers de flamencs, actualment es poden observar petits grups d’aquests elegants ocells des de diversos punts propers al llac.
Safari al Llac Nakuru: quins altres animals es poden veure?
Durant un safari al Llac Nakuru es poden veure quatre dels cinc big five: el lleó, el lleopard, el búfal i el rinoceront. El cinquè, l’elefant, és l’únic que no es pot veure a l’interior d’aquest parc nacional.
Pel que fa als rinoceronts, l’àrea que envolta el Llac Nakuru és una de les millors de Kenya on veure aquests amenaçats animals. Els rinoceronts blancs són més senzills de veure, menjant a les grans planícies d’herba. Tot i això, durant l’albada o el capvespre de vegades també es poden veure rinoceronts negres, especialment a l’interior dels boscos o caminant entre els arbustos.
També es poden veure hipopòtams, antílops d’aigua, zebres, hienes, girafes de Rothschild (una espècie diferent de la que es pot veure al Masai Mara o la Reserva de Samburu), elands, impales o cercopitecs verds.
Quina és la millor època per visitar el Parc Nacional del Llac Nakuru?
Fer un safari al Llac Nakuru és una bona experiència en qualsevol moment de l’any. Això es deu en part a què es tracta d’un parc nacional limitat amb tanques, de manera que la fauna que l’habita no migra a altres reserves o parcs nacionals.
L’únic moment en què visitar aquest parc nacional és una mica pitjor és durant els mesos d’abril i maig, que és quan hi ha més dies de pluja. Encara que la pluja afegeix una atmosfera interessant, sobretot per fer fotografies, també pot ser incòmode i dificultar la circulació pels camins del parc.
On dormir durant un safari al Llac Nakuru?
En cas de fer un safari al Llac Nakuru durant més d’un dia, és preferible escollir algun dels allotjaments situats a l’interior del parc nacional, sobretot per no haver de pagar l’entrada d’accés al parc més d’un cop en menys de 24 hores.
Els dos allotjaments principals a l’interior del parc són:
Són dues opcions força cares, però en cas de fer un viatge a Kenya per lliure amb menys pressupost també hi ha l’opció de dormir a alguns dels càmpings situats a l’interior de la reserva. Hi ha dos tipus de càmping:
- Càmpings públics. No requereixen reserva prèvia. Disposen d’aigua i lavabo. Tenen un cost de 20 $ per persona. Al Parc Nacional Nakuru només hi ha un càmping públic, que és el càmping Makalia
- Càmpings especials. Requereixen una reserva prèvia (reservations@kws.go.ke). No disposen d’aigua i lavabo. Tenen un cost de 35 $ per persona. A l’interior del Parc Nacional Nakuru hi ha set càmpings especials, pots consultar-los aquí.
En cas de no voler dormir a un càmping i preferir un allotjament més econòmic, aleshores et recomano el Lillypond Camp. És un allotjament força rústic, però molt econòmic i amb una molt bona ubicació. Es troba a només tres minuts de la Nderit Gate, que per mi és la porta d’entrada al parc més ben situada, ja que és la zona del parc on és més habitual veure rinoceronts, girafes i, fins i tot, lleons o lleopards.
Safari al Llac Nakuru: la meva experiència durant 2 dies
L’arribada a Nakuru
Vaig arribar a la zona del Parc Nacional Nakuru al novè dia del meu viatge a Kenya per llliure, després de quatre dies màgics de safari al Masai Mara. Jo desconeixia que al Parc Nacional Nakuru cal pagar l’entrada d’accés al parc en cada ingrés, i per això havia decidit allotjar-me al Lillypond Camp. Tenia intenció de fer un primer safari pel parc nacional durant un parell d’hores a la tarda, però quan vaig saber que l’entrada no em permetria reingressar l’endemà, vaig decidir quedar-me a fora i esperar l’endemà.
El primer matí de safari al Llac Nakuru
Vaig començar el safari al Llac Nakuru just quan obrien les portes del parc, abans de la sortida de sol. Entrar per la Nderit Gate va ser ideal per començar el safari pels camins que s’endinsen pel bosc d’acàcies situat a la vora sud del llac. Era un paisatge molt pintoresc, i somiava en poder veure algun lleopard descansant a les branques d’un arbre.
No vaig tenir sort amb el lleopard, però ràpidament me’n vaig oblidar en veure els primers flamencs i un grup de búfals il·luminats per les primeres llums del dia. Sorprenentment, no hi havia més cotxes per allà, i tot em transmetia molta pau.
Les hores posteriors van continuar sent molt productives. Vaig poder veure una parella de rinoceronts negres mentre menjaven i també diverses girafes de Rothschild.
Uns minuts més tard, el meu guia/conductor va veure unes petjades de lleó força recents, i vam estar inspeccionant la zona més pròxima amb atenció. Després d’uns minuts buscant, i quan ja semblava que no veuríem res, vaig albirar un lleó estirat a dalt d’una pedra. Ens vam quedar allà parats una estona i mentre el fotografiava van aparèixer en escena tres lleones més, que van passar pel costat del cotxe. Va ser un espectacle veure aquests felins novament, i a més sense cap més cotxe circulant per allà.
Un cop vaig perdre els lleons de vista vam continuar el safari pel Llac Nakuru. Vaig veure molts impales, zebres i més girafes. I també, una hiena ratllada, una espècie de hiena força difícil de veure.
Descansant al Lake Nakuru Lodge
Al voltant de les onze del migdia, quan ja feia bastant calor i es notava que l’activitat dels animals havia baixat bastant, vam anar fins al Lake Nakuru Lodge. Tot i no allotjar-me allà, el personal del lodge em va deixar estar a l’àrea del jardí descansant, i així vaig evitar sortir del parc i haver de tornar a pagar l’entrada a la tarda.
Just a davant dels jardins i la piscina d’aquest allotjament hi ha una petita bassa, i mentre descansava vaig veure com les zebres, una parella d’ocells secretaris i una família de facoquers s’apropaven a hidratar-se.
Una tarda de safari al Llac Nakuru
Durant el safari de tarda els grans protagonistes van ser els rinoceronts blancs, que encara no havia vist a l’interior d’aquest parc nacional. Vaig poder observar i fotografiar a dues rinoceronts amb la seva cria. Realment, els rinoceronts petits són molt adorables…
Abans de l’hora de sortida, vam fer una nova volta pel bosc d’acàcies, inspeccionant les branques a la recerca d’algun lleopard. Són molt difícils de veure a aquest parc, però jo no perdia l’esperança.
No vaig ser tan afortunat, però vaig acabar el safari ben satisfet, després d’un nou dia gaudint al màxim de la màgia dels safaris a Kenya.
Una nova albada al Parc Nacional Nakuru
S’apropava el final del meu viatge a Kenya, i no vaig voler desaprofitar l’última oportunitat per gaudir d’unes hores més de safari al Llac Nakuru. Vaig entrar novament al parc acompanyat pels primers llums del dia, i vam anar directament cap a la zona on havíem vist els lleons el dia anterior. Just quan vam arribar, vaig veure un lleó adult desapareixent darrer un petit turó. Vaig quedar-me una mica decebut, ja que per uns minuts no havia pogut gaudir d’aquest felí durant més estona. Però la decepció em va durar poc.
Mentre estava fotografiant una girafa, un nou lleó va aparèixer en escena. Era enorme, i caminava confiadament pel centre de la pista de terra. Va passar pel costat del cotxe, sense immutar-se davant la nostra presència.
Quan vam perdre el felí de vista, per la mateixa zona on havia vist el primer mascle a l’inici del safari, el guia em va portar cap a la part nord del parc, per on encara no havíem circulat. Per arribar fins allà vam estar vorejant el llac, i va ser una oportunitat excel·lent per gaudir de la varietat d’ocells que viuen a prop del llac Nakuru (hi ha més de 400 espècies registrades).
El final del safari al Llac Nakuru
Un cop vam arribar a la part nord del parc, vaig poder comprovar que el paisatge i escenari era molt menys vistós. També semblava haver-hi menys fauna, així que no tenia clar que hagués sigut una bona idea anar fins allà. Però de sobte, vam veure un grup de cotxes aturats i a l’apropar-nos-hi vaig descobrir una escena preciosa: una parella de lleones estirades a les branques d’un enorme arbre. No eren cap lleopard, però veure lleons dormint a sobre d’un arbre no és gaire habitual.
Això va ser el comiat perfecte dels meus safaris per Kenya. Només em quedava el trajecte de tornada fins a Nairobi, que marcava el punt final d’aquesta aventura africana.
(Aquest post correspon al dia deu i onze del viatge a Kenya)
Organitza el teu viatge a Kenya per lliure
🐆 Compara els millors viatges i safaris a Kenya amb agència local aquí.
✈️ Les millors ofertes de vols a Kenya aquí.
🏨 Els millors preus en allotjaments a Kenya aquí.
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.
💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí.