• Categoria de l'entrada:Catalunya / Europa
 • Temps de lectura:24 min de lectura
 • Autor de l'entrada:
 • Última modificació de l'entrada:desembre 12, 2021
Actualment esteu veient La Vall d’Aran: Què veure durant una escapada de tardor

La Vall d’Aran es tenyeix de màgia cada tardor. Els colors ocres i ataronjats inunden els boscos aranesos abans de l’arribada del fred més intens, que farà caure les fulles. Els matins plujosos són cada cop més abundants. La boira s’esmunyeix entre els pobles. I les muntanyes que delimiten la vall es comencen a tenyir de blanc.

bosc tardor a la vall d'aran

Després de la gran activitat que viu la Vall d’Aran durant l’estiu, i abans de la frenètica temporada d’esquí, la tardor és un moment ideal per escapar-se a les muntanyes araneses. Tot és tranquil·litat i pau. Els paisatges estan en el seu millor moment. Així que no hi ha res com posar-se les botes de muntanya i sortir a caminar pels boscos, ascendir a alguna muntanya o contemplar un salt d’aigua. Hi ha mil racons per veure a la Vall d’Aran durant la tardor.

que veure a la vall d'aran paisatge artiga de lin

Durant la nostra escapada de 4 dies a la Vall d’Aran, a inicis de novembre, vam trobar-nos un paisatge molt especial. La tardor estava en un dels seus punts més àlgits la setmana anterior, però les fortes nevades que va haver-hi a finals d’octubre van transformar-ho tot. La tardor i l’hivern es van fusionar, deixant pas a uns paratges molt singulars…

paisatge tardor a la vall d'aran

Què veure a la Vall d’Aran: 8 Excursions per gaudir de la tardor

1. Del Bosc de Conangles fins a l’Estany de Besiberri

Ben a prop de la carretera que porta fins al túnel de Vielha, s’hi amaga un dels boscos més bonics de la Vall d’Aran: el Bosc de Conangles. Passejar per aquest bosc de faig i avets durant un matí de tardor és apassionant El color verd dels avets contrasta amb les tonalitats marronoses dels faigs, mentre la llum que aconsegueix esmunyir-se entre les fulles dóna encara més vida a l’entorn.

bosc conangles tardor a la vall d'aran

que fer a la vall d'aran

Des del Bosc de Conangles, on hi ha el Refugi de Conangles, hi surten una gran varietat de rutes que s’endinsen a les muntanyes araneses. Una d’aquestes és la que ens portarà fins al bonic Estany de Besiberri. Una excursió lineal, d’uns 7 kilòmetres entre anar i tornar, i que no presenta massa dificultat. Encara que la part final té un desnivell més pronunciat.

vall d'aran que fer bosc tardor

paisatge nevat a la vall d'aran

Arribar a l’Estany de Besiberri, després d’haver deixat enrere el bosc és un dels moments més bonics de l’excursió. Però nosaltres no vam poder-lo gaudir. La neu, poc habitual a principis de novembre, era massa abundant i ens van faltar uns 500 metres per arribar fins l’estany.

besiberri vall aran paisatge nevat

fulles de tardor a la vall d'aran

Track de la ruta: https://bit.ly/2F9DuBP

2. Ruta Circular per l’Artiga de Lin

Un dels paisatges més típics i que cal visitar a la Vall d’Aran és la famosa Artiga de Lin. El vall de l’Artiga de Lin és accessible amb cotxe, per això sol ser una zona força concorreguda. Tot i això, a la tardor el número de visitants baixa considerablement.

artiga de lin és una excursió per fer a la vall d'aran

Per arribar a l’Artiga de Lin cal dirigir-se fins a Es Bordes i des d’allà seguir per una pista asfaltada durant 10 kilòmetres que ens portarà fins a un pàrquing.

Només baixar del cotxe ja descobrim un paisatge preciós, amb el Coll d’Haro entre les muntanyes verticals.Des d’allà només cal seguir un camí ample i ben marcat que ens portarà per la típica ruta circular per l’Artiga de Lin.

fulles de tardor gelades a la vall d'aran

artiga de lin amb colors de tardor

cabanya de l'artiga de lin a la vall d'aran

Des del Plan dera Artiga, ens dirigim primer cap a la Cabanya de la Artiga de Lin. Després el camí ja s’endinsa dins un bosc, que a la tardor s’engalana de colors grogosos, i que ens portarà fins un dels grans atractius de la zona: els Uelhs deth Joeu.

Uelhs deth Joeu a l'artiga de lin

Des d’allà val la pena baixar una mica més fins a la Guardader dera Aigua, un racó de gorgues, petits salts d’aigua i fulles espargides poc visitat però molt encantador.

aigua i fulles de tardor a la vall d'aran

visita a l'artiga de lin de la vall d'aran

salt d'aigua per veure a la vall d'aran a la tardor

Es pot pujar de nou a la Plan dera Artiga seguint la pista asfaltada, i abans d’acabar la ruta encara es pot visitar una cascada: el  Sauth de Pomerans, a només cinc minuts del Refugi de l’Artiga de Lin.

sauth des pomerans a la vall d'aran

Tota aquesta ruta és molt senzilla, però és un dels paratges que cal visitar a la Vall d’Aran. Sobretot a la tardor, quan els boscos són encara més màgics.

Track de la ruta: https://bit.ly/2AzKgwP

3. De l’Artiga de Lin fins al Port dera Picada

Des de l’Artiga de Lin també comencen un bon nombre de rutes que pugen cap a l’alta muntanya. Abandonant els boscos, per oferir-nos estanys amagats i algunes de les vistes panoràmiques més boniques de la Vall d’Aran.

vista panoramica muntanyes de la vall d'aran

Una d’aquestes rutes és la que puja fins al Port dera Pica. Des d’aquest port les vistes de les muntanyes de la Vall d’Aran per una banda i del Massís de la Maladeta a l’altra banda són impressionants.

Nosaltres, degut a les fortes nevades que hi havia hagut als dies previs a l’excursió, no vam poder arribat fins al Port dera Pica. Però igualment vam gaudir d’un paisatge nevat impressionant.

muntanyes de la vall d'aran paisatge nevat la vall d'aran

Quan no hi ha neu, una de les rutes circulars més boniques que es poden fer és la que puja fins al Coth Deth Horo (on hi ha un estany), segueix cap als  Aigualluts, puja al Port dera Picada  i baixa de nou a l’Artiga de Lin.

Track de la ruta circular: https://bit.ly/2Fdgjqi

4. Sauth des Pish

El Sauth des Pish és el salt d’aigua per excel·lència de la Vall d’Aran. Un dels racons més bonics que cal visitar. Aquesta cascada de 35 metres es troba a la Vall de Varredós, i s’hi arriba després de caminar poc més d’un kilòmetre des del Plan des Artiguetes.

Tot l’entorn de la cascada és impressionant. Però durant la nostra última visita a la Vall d’Aran no vam poder-hi arribar, ja que la carretera que puja des d’Arròs fins al Plan des Artiguetes estava tallada.

Track de la ruta fins el Sauth des Pish: https://bit.ly/2Ruq0GJ

5. Bosc de Carlac

Si hagués de dir un bosc que cal visitar a la Vall d’Aran, aquest seria el Bosc de Carlac. Es tracta d’una fageda d’arbres mil·lenaris, que durant la tardor és encara més especial de visitar. No hi ha res com sentir el cruixir de les fulles, mentre cau una fina pluja i la boira inunda de misteri el bosc. Val la pena caminar a poc a poc i gaudir dels detalls d’aquest bonic racó de la Vall d’Aran.

bosc carlac vall d'aran

L’excursió més habitual per conèixer el Bosc de Carlac és un recorregut circular que surt del poble de Bausén. Val la pena fer la ruta, que no arriba als 7 km, en el sentit contrari de les agulles del rellotge. Ho fa tot encara més especial…

El camí comença amb una estreta pista que ens portarà fins a la zona del bosc, deixant enrere el barranc de Torà i de gaudir d’una gran vista panoràmica de Canejan. Després el camí ja s’endinsa entre l’ombra dels faigs. I sense adonar-nos caminem més a poc a poc, sorpresos per la bellesa del lloc.

tardor vall d'aran

Més endavant el camí creua l’Arriu de Carlac, poc abans de començar una petita pujada. Després de girar a l’esquerre i de sortir del bosc momentàniament, creuem de nou el riu i ens endinsem de nou a la màgia del bosc. I seguim caminant entre arbres històrics.

riu al bosc de carlac a prop de bousen

A l’últim apart del camí, sortim del bosc abans de descendir de nou cap a Bousén. Però abans de baixar, val la pena aturar-nos per contemplar el paisatge. L’extensió de boscos és enorme. I a la llunyania sobresurten entre la boira els pics nevats del Tuc de Neres i el Montiude.

el bosc de carlac i la vall d'aran

Track de la ruta pel Bosc de Carlac: https://bit.ly/2AwiHEL

6. La Vall de Toran

La Vall de Toran és una de les valls més desconegudes de la Vall d’Aran, i això la fa encara més especial. Un bon nombre de camins recorren els boscos atlàntics d’aquesta vall, que durant la tardor es tenyeixen de colors espectaculars.

salt d'aigua entre vegetació a la vall de toran

visitar els colors de tardor a la vall de toran dins la vall d'aran

Recorrent amb cotxe la carretera que porta fins al Refugi dera Honeria ja tindrem la sensació d’endinsar-nos a un bosc ple de fantasia. Qualsevol punt és bo per deixar el cotxe i començar a caminar. Però no podem deixar de parar al Saut d’Arbaet, un bonic salt d’aigua situat al costat de la pista asfaltada que uneix Pontaut amb Sant Joan de Toran.

la vall de toran entre la boira

La Vall de Toran és un racó ideal per caminar i allunyar-se de les multituds que es concentren en altres punts més famoses de la Vall d’Aran. A aquest enllaç en podreu llegir molts més detalls.

7. La Bassa d’Oles i el Bosc de Varicaba

La Bassa d’Oles, un petit estany proper a Vielha, és un racó ideal per escapar-se a gaudir de la naturalesa. S’hi pot arribar amb cotxe, però un cop a dalt val la pena anar preparats per caminar una mica. El majestuós Bosc de Varicaba envolta la Bassa d’Oles, i per caminar una mica val la pena donar una volta a l’estany mentre caminem per l’interior d’aquest bosc. A la tardor els colors del bosc són encara més espectaculars.

El recorregut circular és molt senzill, no arriba ni a un quilòmetre de longitud. Però per caminar una mica més hi ha dues caminades molt famoses entre els aranesos:

 • Per una banda es pot pujar a la Bassa d’Oles des de Gausachttps://bit.ly/2CSBADe
 • També hi ha l’opció de pujar a unaes de les muntanyes més icòniques de la Vall d’Aran, el Moncorbison, des de la Bassa d’Oleshttps://bit.ly/2C7xvd0

 8. Alguna excursió per l’interior del Parc Nacional d’Aigüestortes

No tindria sentit parlar de les excursions que es poden fer a la Vall d’Aran i no citar el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Aquest parc nacional, que vam descobrir de la millor manera recorrent la Carros de Foc, destaca pels seus estanys d’origen glaciar i pel seu gran valor biològic. És un dels tresors de Catalunya, i la Vall d’Aran és un bon punt de partida per descobrir-lo.

paisatge nevat a aigüestortes dins la vall d'aran

Endinsar-se al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici implica allunyar-se una mica dels colors de la tardor, per passar a un paisatge d’alta muntanya. Però val la pena anar-hi, i fer alguna excursió fins algun dels famosos estanys del parc.

que fer a a la vall d'aran a la tardor: excursions entre boscos i rius

Algunes de les excursions ideals per fer durant la tardor a la Vall d’Aran són aquestes (es poden fer sense dificultat si encara no ha arribat la neu a les muntanyes):

 • Pujar des dels Banhs de Tredòs fins a l’Estanh Major de Colomèrs. Des d’allà es pot fer un recorregut pel Circ de Colomers, un paisatge preciós fruit de l’erosió del gel en èpoques glacials, on hi destaquen una cinquantena d’estanys amagats entre les muntanyes. La ruta més famosa per aquesta zona és la Ruta dels 7 Llacs del Circ de Colomers. Track de la ruta: https://bit.ly/2RxHbXD

paisatge nevat al llac de colomers

llac i refugi de colomers nevat a la tardor a la vall d'aran

 • Pujar des del Pàrquing del Pont Ressec fins a l’Estany de Restanca, on també hi ha un dels refugis del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El paisatge d’alta muntanya que envolta aquest estany és espectacular. Track de la ruta: https://bit.ly/2sa7LYP
 • Pels més aficionats al senderisme, des de l’Estany de Restanca hi ha l’opció de continuar caminant i pujar fins a un dels cims més emblemàtics de la Vall d’Aran: el Montardo. Track de la ruta fins al Montardo: https://bit.ly/2RgORP2

excursio amb neu a la vall d'aran

Què veure a la Vall d’Aran: 9 pobles amb encant

La Vall d’Aran amb les seves muntanyes i paisatges és un destí ideal pel senderisme i el gaudir de la naturalesa. Però a les valls i a les faldes de les muntanyes hi ha pobles plens d’encant, on hi sobresurten esglésies romàniques que s’han mantingut alçades durant segles. Val la pena acostar-se a passejar per alguns d’aquests pobles. No només per provar la gastronomia típica de la Vall d’Aran o contemplar les cases de pedra i els carrers de llombardes, si no també per gaudir de les vistes. A alguns dels pobles hi ha algunes de les millors panoràmiques de la Vall d’Aran.

Tots els pobles de muntanya tenen un encant especial. Però aquí us en proposem alguns per visitar durant una escapada a la Vall d’Aran:

1. Vielha

Vielha, la capital de la Vall d’Aran, alberga el 40 % de la població de la vall i és la localitat on hi ha més varietat de restaurants, botigues i bars. El seu centre, travessat pel riu Garona, segueix conservant molt encant.

2. Unha

Unha és un poble de només 60 habitants, però amb unes espectaculars vistes sobre els pics de la Maladeta.

3. Les

Ben a prop de la frontera francesa, Les és un petit poble molt tranquil i famós per les seves aigües termals, que es poden gaudir a les Thermas de la Baronia de Les.

4. Canejan

El poble de Canejan, situat sobre la Vall de Toran, és el poble més septentrional de la Vall d’Aran. Té només 60 habitants fixes durant l’any, i segueix conservant tota l’essència dels pobles més aïllats de les muntanyes araneses.

5. Sant Joan de Toran

També a la Vall de Toran, el poble de Sant Joan de Toran és una visita quasi obligada. És més petit que Canejan, però també segueix conservant cases i camins de pedra que li donen un ambient rústic. Les vistes des de Sant Joan de Toran, sobre les muntanyes Peirahita, Laujó i el Tuc de Betlán són molt boniques.

6. Bausen

El poble de Bausén és famós per ser el punt d’inici del recorregut fins al Bosc de Carlac i per les seves impressionants vistes sobre la Vall de Toran. Igualment, aquest poble del Baix Aran també és ideal per passejar entre les cases i camins de pedra, construïdes per aguantar els freds hiverns de la Vall d’Aran.

7. Vilamós

Considerat el poble més antic de la Vall d’Aran, Vilamós conserva l’església de Santa María, un edifici romànic construït entre el segle XI i XII. A més, Vilamós és famós per la panoràmica del massís de la Maladeta i l’Aneto. No hi ha res com veure sortir el sol des del mirador de l’Aneto.

panoramica de la maladeta i l'aneto des de la vall d'aran

8. Montagarri

El poble de Montgarri actualment està despoblat, però val la pena caminar fins al seu santuari. El paisatge que l’envolta, amb el riu Noguera Pallaresa és molt suggerent.

9. Arties

Arties és un poble ple d’encant i amb una localització perfecte dins la Vall d’Aran. Es troba a només 7 km de l’estació d’esquí Baqueira Beret i a 7 km de Vielha.

Què veure a la Vall d’Aran: el nostre itinerari durant 4 dies

Aprofitant el pont de novembre de 4 dies, vam escapar-nos a la Vall d’Aran per gaudir dels colors de la tardor. Tot i això, les nevades dels dies previs, van fer que trobéssim un paisatge tenyit de blanc. Una fusió extraordinària entre la tardor i l’hivern.

Durant el primer dia  a la Vall d’Aran vam fer la ruta des del Bosc de Conangles fins a l’Estany de Besiberri. Vam trobar el Bosc de Conangles amb una llum màgica, i amb la neu del dia anterior desfent-se lentament. Però no vam poder arribar fins a l’estany a causa de la neu.

paisatge de tardor i neu a la vall d'aran durant una excursio

A la tarda ja vam anar fins a l’allotjament: Ostah dhera Neu, al poble de Les. I vam acabar el dia passejant una mica pel poble i el seu entorn.

El segon dia d’escapada a la Vall d’Aran va començar amb un temps típic de la tardor: un fi plugim i una mica de boira. L’ambient perfecte per endinsar-nos al mil·lenari Bosc de Carlac. Vam dedicar el matí a fer l’excursió circular pel bosc. Després vam conduir fins a la Vall de Toran, per contemplar el Saut d’Arbaet i caminar entre els boscos tenyits de tardor.

boira de tardor al bosc de carlac

panoramica dels boscos de la vall d'aran

El tercer dia el vam dedicar a la famosa Artiga de Lin. Després de veure com el sol sortia entre les muntanyes, vam intentar pujar fins al Port dera Picada. De nou ens va sorprendre una quantitat de neu inusual per aquesta època, però vam gaudir d’un paisatge impressionant.

artiga de lin a la vall d'aran durant la sortida del sol

posta de sol a l'artiga de lin un lloc on anar a la vall d'aran

Vam passar la resta del dia fent la tradicional ruta circular per l’Artiga de Lin, i gaudint de la màgia de l’aigua al Sath de Pomerans, els Uelhs deth Joeu i la Guardader dera Aigua. Un dels racons més bonics de la Vall d’Aran.

salt d'aigua a l'artiga de lin durant la tardor

paisatge de l'artiga de lin nevat

Durant l’últim dia, volíem conduir fins al Sauth des Pish, per veure sortir al sol sobre el Massís de la Maladeta i després caminar fins al salt d’aigua. Però vam trobar-nos la carretera tallada. Per això, vam improvisar anant fins a Vilamós. Des d’allà, la sortida de sol sobre la Maladeta i l’Aneto va ser encisadora. Després, vam conduir fins als Banhs de Tredós i des d’allà vam caminar fins al l’Estanh Major de Colomèrs, dins el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Tot i trobar-hi neu, vam poder arribar fins al llac. No hi havia ningú més a part de nosaltres. I el paisatge, tenyit de blanc, estava maquíssim! La postal perfecte per acabar l’escapada de tardor a la Vall d’Aran.

caminant per la carretera nevada cap a l'estany de colomers a la vall d'aran

panoramica estany de colomers

On dormir a la Vall d’Aran

Durant la nostra escapada de tardor a la Vall d’Aran, vam dormir a l’Ostau Dera Nheu, uns petits apartaments situats a Les. Són molt econòmics i el preu inclou un senzill esmorzar.

A part d’aquest allotjament, l’oferta d’hotels a Vielha o als pobles dels voltants és força àmplia i econòmica, sobretot fora de temporada alta. Fent clic aquí podràs veure els allotjaments recomanats per a la Vall d’Aran.

que fer a la vall d'aran durant la tardor

Comentaris

 1. Quim

  Quina currada……. per això sempre tens tanta feina……

  Fantàstica tota la informació que dones i les magnífiques fotos.

  Quim

 2. Viatjar és Descobrir

  Moltes gràcies!! 😁😁
  Sempre va bé tenir guies amb les excursions que he anat trobant, tan les que he fet com les que queden pendents. I a la Vall d’Aran, com ja saps, hi ha moltíssimes possibilitats!!

 3. Daniel Arenas

  Ostres, què bé haver trobat el teu bloc!
  Tinc intenció de fer una escapadeta fotogràfica i familiar d’uns 3 dies aquesta tardor i el teu bloc m’ha facilitat molt la feina de situar-me de forma general per decidir els meus objectius a planificar. Moltes gràcies per la feina feta i per voler compartir-ho amb els que et llegim. Estaré molt atent, a partir d’ara, a totes les entrades que vagis fent (de fet m’he subscrit).
  Salutacions.

  1. Viatjar és Descobrir

   Hola Daniel!
   Moltíssimes gràcies pel comentari. M’alegra molt que la informació del bloc t’hagi servit i que m’ho facis saber sempre és una alegria. La Vall d’Aran a la tardor és impressionant! Així que qualsevol excursió us encantarà i us donarà moltes oportunitats fotogràfiques. Si tens qualsevol dubte estaré encantat d’ajudar-te.
   Gràcies de nou pel comentari! Salut i bons viatges! 🙂

 4. Andrea

  Hola! Aquest estiu vam fer una ruta en furgo per la Vall d’Aran i vam seguir bastant al peu de la lletra tot el que hi ha escrit aquí. Les explicacions estan molt ben escrites i tenir els tracks del Wikiloc també ens va ajudar molt i ens va facilitar la vida. Volem tornar-hi a la tardor per gaudir dels colors que hem vist a les fotos. Moltes gràcies per la feina que fas!!

  1. Arnau

   Hola Andrea!

   M’alegra molt que us fos útil el post per preparar la vostra sortida a la Vall d’Aran. És una comarca ideal per gaudir de la muntanya durant tot l’any, però si podeu anar-hi a la tardor gaudireu dels boscos en el seu millor moment.

   Moltes gràcies pel comentari!!! 🙂

   Arnau

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.