• Categoria de l'entrada:Àfrica / Kenya
  • Temps de lectura:22 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:agost 25, 2023
Actualment esteu veient Safari a la Reserva Nacional de Samburu

La Reserva Nacional de Samburu, situada al centre de Kenya, és una de les zones més singulars on fer un safari en terres kenyanes. No és una de les reserves més populars, i molts cops s’exclou perquè queda força allunyada dels circuits típics pel país, però si es tenen dies suficients és molt recomanable visitar-la.

A la Reserva Nacional de Samburu, de 165 km2, hi ha uns paisatges i fauna molt característics. Palmeres i boscos fluvials, enmig d’ecosistemes àrids i semiàrids, creen el magnífic paisatge d’aquest territori. L’aigua és escassa. I sovint el seu riu principal, l’Ewaso Ngiro, queda completament sec. En aquests casos només els elefants són capaços de trobar aigua fent profunds forats, que després utilitzen les altres espècies.

A més, al tractar-se d’una reserva nacional, això implica és gestionada per les comunitats locals. Així doncs, visitar la Reserva Nacional de Samburu també és una manera de donar suport a la conservació de la reserva, els seus animals i les comunitats locals.

elefants buscant aigua durant un safari a la Reserva Nacional de Samburu

veure guepards caçant durant el safari a Samburu va ser un moment màgic i únic

A on es troba la Reserva Nacional de Samburu?

Aquesta reserva nacional es troba a la província de Laikipia, al centre del país. Des de Nairobi fins a l’entrada principal a la reserva, Archer’s Gate, hi ha uns 315 kilòmetres i unes 7 hores de conducció. Per arribar-hi des de Nairobi es poden valorar les següents opcions:

  • Contractar un tour que inclogui el transport, l’allotjament i els safaris a la reserva. Es pot optar per un tour que vagi només a la Reserva Nacional de Samburu o per una ruta que inclogui altres reserves del país. En cas d’optar per aquesta opció, et recomano mirar les ofertes de les agències locals al portal SafariBookings.com. Una altra opció és organitzar el transport i els safaris a través de l’allotjament a Samburu.
  • Llogar un 4×4 a Nairobi i conduir fins a Samburu. Aquesta és una bona opció si després es volen fer els safaris per la reserva amb el propi cotxe. Segons l’agència de lloguer, també es pot optar per llogar el cotxe amb conductor. Pots veure més informació sobre això al post sobre el meu viatge a Kenya per lliure.
  • Llogar un 4×2 a Noirobi i conduir fins a Samburu. Les carreteres fins a la porta de la reserva estan en bon estat i es pot circular per allà amb qualsevol classe de vehicle. En aquest cas, els safaris caldrà contractar-los a través de l’allotjament.
  • Arribar fins a la reserva amb transport públic (minibus o matatu). Amb aquest tipus de transport només podràs arribar fins a Archer’s Post, que és el poble més proper. Des d’allà, el més fàcil és organitzar el transfer a la reserva a través de l’allotjament.

Si es viatja fins a la Reserva Nacional de Samburu amb cotxe, es pot optar per fer una parada a la Reserva d’Ol Pejeta. Un dels millors llocs de Kenya per veure rinoceronts blancs i negres.

girafes envoltades del paisatge àrid característic de la reserva de Samburu

antílop girafa envoltat d'arbustos amb petites fulles que els hi serveixen d'aliment i font d'aigua a Samburu

Quant costa fer un safari a la Reserva Nacional de Samburu?

Per poder accedir a la Reserva Nacional de Samburu, cal pagar els següents imports:

  • Persones estrangeres: 70 $ (adults) i 40 $ (nens d’entre 3 i 11 anys).
  • Persones residents a l’Est d’Àfrica: 1000 KES.
  • Persones residents a Kenya: 500 KES.

Aquesta quota dóna dret a estar a la reserva durant 24 hores, i durant aquest període està permès poder-ne sortir i tornar a entrar.

El més habitual és accedir a la reserva de Samburu per l’Archer’s Gate. Allà és on s’ha de fer el pagament de l’entrada, i és necessari que sigui amb efectiu.

Si fas un safari a la Reserva Nacional de Samburu amb una agència, aleshores el més usual és que l’entrada a la reserva ja estigui inclosa en el preu. Així que no t’hauràs de preocupar per aquesta logística. En aquessts casos el preu a pagar acostuma a ser d’entre 170 $ i 300 $ per persona i dia (inclou el menjar, els safaris, l’allotjament i l’entrada a la reserva).

Quins animals es poden veure durant un safari a Samburu?

El clima semiàrid d’aquesta reserva, fa que aquí s’hi puguin veure algunes espècies que no es troben a cap altra zona dins de Kenya. Per això, durant els safaris a Samburu s’acostuma a parlar dels Special 5. Es tracta de cinc animals que no es poden veure en cap altra reserva kenyana. En concret són: la girafa reticulada, la zebra de Grévyi, l’antílop girafa, l’òrix i l’estruç de Somàlia.

dos antílops girafa menjant durant un safari a la reserva nacional de Samburu

A part, durant un safari per la Reserva Nacional de Samburu també s’acostumen a veure força elefants. Normalment, es mouen pel riu Ewaso Ngiro, fent forats per aconseguir beure aigua. Després, les basses d’aigua creades pels elefants són aprofitades per altres antílops que es mouen per la reserva, com els impales, les gaseles de Thomson o els petits dic-dics.

Pel que fa als depredadors, es poden veure els tres grans felins africans: el lleó, el guepard i lleopard. El lleopard tot i ser complicat de veure, es deixa fotografiar força sovint. De fet, l’àrea de Samburu té fama de ser una de les millors zones de Kenya per veure lleopards. Els lleons es poden veure de forma ocasional, i els guepards són força escassos. També, de tant en tant, es registren algunes observacions de gossos salvatges.

primer pla d'un guepard durant un safari al nord de Kenya per lliure

A més, durant els safaris també es pot veure una gran varietat d’ocells. S’han registrat fins a 390 espècies allà. Algunes de les més destacades són: la pintada vulturina, l’abellerol de Somàlia, l’estornell reial o l’àguila marcial.

una àguila aturada a una branca a la reserva nacional de Samburu

silueta d'un voltor durant la sortida de sol

Quina és la millor època per visitar l’àrea de Samburu?

La Reserva Nacional de Samburu es pot visitar durant tot l’any, i els safaris sempre acostumen a ser productius. Tot i això, els mesos de l’estació seca (de juny a setembre i de gener a febrer) acostumen a ser millors.

Durant els mesos de pluja, pot haver-hi precipitacions intenses durant un curt període de temps. A més, hi ha més vegetació i la fauna està més dispersa.

paisatge de sabana àrida característic de la reserva nacional de Samburu i del nord de Kenya

Quin és l’horari d’entrada i sortida?

Les portes de la reserva s’obren a les 6 del matí i es tanquen a les 6 de la tarda. Fora d’aquest horari no està permès circular per la reserva.

paisatge semidesèrtic on fer un safari a Kenya

Què es pot fer a l’àrea de la Reserva Nacional de Samburu

Fer un safari a la Reserva Nacional de Samburu

El principal motiu per visitar aquesta reserva acostuma a ser la possibilitat de fer un safari, per poder recórrer els paisatges semiàrids d’aquesta zona i veure els animals que l’habiten.

Encara que es poden fer safaris durant tot el dia, sobretot durant l’època seca és més recomanable centrar-se en les primeres i últimes hores del dia. Al matí, es poden aprofitar força les primeres quatre hores de llum. Després ja comença a fer força calor i hi ha poca activitat. A la tarda, les tres últimes hores abans de la posta de sol acostumen a ser les més interessants.

una girafa reticulada il·luminada per la tènua llum de la posta de sol

escenes del primer safari a la Reserva Nacional de Samburu on vaig poder veure a tres guepards menjant

Fer un safari a les altres reserves properes a Samburu

La Reserva Nacional de Samburu està conectada a dues altres reserves nacionals: la Reserva Nacional de Buffalo Springs i la Reserva Nacional de Shaba. Les tres reserves tenen un ecosistema força similar, i la mateixa fauna. Samburu és probablement l’àrea amb més densitat de fauna, però si es disposa de més de dos o tres dies, també val la pena conèixer la zona de Buffalo Springs o de Shaba.

La reserva de Buffalo Springs és força famosa pels albiraments de lleopard. A la reserva de Shaba és on hi ha menys animals, però el paisatge és molt escènic.

Visitar el poble d’Umoja Uaso

Umoja Uaso és un petit poble situat a prop de la Reserva Nacional de Samburu. La particularitat d’aquest petit municipi és que només hi poden viure dones i nens.

Actualment, es pot visitar aquest poble per conèixer la seva història i la seva situació actual. És recomanable anar acompanyat d’un guia.

Pujar el Mount Ololoke

El Mount Ololoke és una muntanya sagrada dins la tradició dels Samburu. Des del cim es té una de les millors vistes de la regió.

És una excursió exigent, en què s’han de superar més de 1.000 metres de desnivell positiu. És preferible anar acompanyat d’un guia Samburu local.

🤞 Assegurança de viatge per Kenya

Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps. I encara és més important en un destí com Kenya. Jo sempre viatjo assegurat amb Heymondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Heymondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Heymondo: detalls, cobertures i preus.

On dormir a la Reserva Nacional de Samburu

Si et planteges fer un safari a la Reserva Nacional Samburu, és millor dormir a alguns dels allotjaments o campaments de dins de la reserva. Així es poden aprofitar molt més les primeres i últimes hores del dia, que acostumen a ser les millors per veure animals. L’inconvenient és que els allotjaments a l’interior de les reserves sempre acostumen a ser més cars (amb l’excepció dels càmpings públics).

Aquestes són algunes de les opcions per dormir a dins la reserva:

Alternativament, es pot optar per dormir a fora de la Reserva Nacional de Samburu. En aquest cas el millor és dormir a prop de l’Archer’s Gate, la porta principal d’entrada a la reserva.

primer pla d'un elefant amb grans ullals

La meva experiència fent un safari a Samburu (2 nits)

L’arribada a la Reserva Nacional de Samburu

Després de sortir de la reserva d’Ol Pejeta Conservancy al voltant de les onze del matí, en acabar un safari de matí apassionant, vam iniciar el recorregut cap a la Reserva Nacional de Samburu. Seria la segona parada del meu viatge a Kenya per lliure. Havia llogat un cotxe (una furgoneta 4X4) amb un conductor/guia. Així que durant el trajecte de dues hores fins a la reserva, em vaig poder dedicar a observar com anava canviant el paisatge.

Després de deixar enrere la bonica silueta del Mount Kenya, el paisatge era cada cop més àrid i la vegetació va anar desapareixent. També hi havia menys cases, i aquestes eren cada cop més senzilles i petites.

Sobre la una del migdia vaig arribar a la porta de la reserva, on vaig haver de pagar 140$ en efectiu, per tenir dret a estar a l’interior de la reserva durant 48 hores. Des d’allà ja vaig anar cap a l’allotjament, el Samburu Riverside Tented Camp Ecolodge, situat a dins la reserva. Feia molta calor, així que no era el millor moment per buscar animals, però ja vaig poder veure els primers òrixs, gaseles de Thomson, zebres de Grévyi i alguns impales.

un òrix al primer pla i al fons una girafa reticulada de la reserva nacional de Samburu

un estruç de Somàlia durant l'estació seca a Samburu

El primer safari de tarda a Samburu

Tenint en compte les altes temperatures i que el sol no s’havia de pondre fins a les set de la tarda, vaig començar el safari per Samburu a les 16:30. Just quan la temperatura ja començava a suavitzar-se i la llum convidava a fer fotos. L’avantatge d’estar allotjat a dins la reserva és que des del primer moment ja podia veure animals.

El primer que em va impressionar va ser el paisatge. L’aridesa del territori i les majestuoses palmeres que s’elevaven a prop del riu Ewaso Ngiro. Un riu que estava completament buit. Pel que em va dir el meu guia, feia mesos que hi havia una sequera extrema al parc. Molts animals s’estaven morint de set.

Davant d’aquesta sequera, la capacitat dels elefants de trobar basses d’aigua subterrànies era bàsica per la seva supervivència i la de les altres espècies. Vaig poder veure diversos grups d’elefants bevent aigua i remullant-se als forats que havien excavat.

Durant el primer safari també vaig acabar veient els Special 5, i em van despertar molta tendresa els dic-dics (un dels antílops més petits d’Àfrica).

primer pla de l'antílop més petit que es pot veure durant un safari a Samburu: el dic-dic

girafa reticulada envoltada de paisatge àrid

Tres guepards i una llum màgica a la Reserva de Samburu

Però el millor moment d’aquest primer safari no va arribar fins a última hora, quan vam arribar a un punt en què hi havia diversos vehicles aturats. Això sempre és sinònim d’algun albirament interessant.

Hi havia tres guepards, que acabaven de caçar una gasela de Thomson. Veure guepards durant un safari a Samburu no és gens habitual. Em vaig quedar al·lucinant, mentre admirava amb certa pena com els guepards començaven a devorar la seva presa. Però així és el cicle de la vida: els guepards havien de menjar per sobreviure.

L’escena va ser un espectacle, i no vaig deixar de fer fotos mentre la llum de la posta de sol il·luminava als felins. Va ser un final immillorable per acabar el primer dia a la Reserva Nacional de Samburu.

dos guepards i una gasela de Thomson morta durant un vespre a la reserva de Samburu

primer pla de dos guepards on destaca el sol ull de color taronja durant un safari

els guepards són un dels felins més complicats de veure durant un safari a Samburu

El primer safari de matí a la reserva de Samburu

Dormir a l’interior de la Reserva de Samburu, separat de l’àrida sabana només per la tela de la tenda, és una experiència captivadora. De matinada, mentre em preparava per anar a esmorzar vaig poder escoltar els elefants i també el rugit d’un lleó.

Vaig iniciar el safari de matí poc després de les sis, just quan començava a sortir el sol. Quan feia pocs minuts que circulàvem per les polsegoses pistes del parc, vam trobar a dos xacals, que patrullaven el territori a la recerca d’alguna carronya. Des d’allà vam anar cap a la zona propera al riu, on de nou hi havia un grup força nombrós d’elefants.

Poc després vam veure petjades d’un lleopard, que s’havia estat movent per la pista per on circulen els cotxes. Però no vam trigar massa a perdre-li la pista.

Els felins es van resistir durant el matí de safari a Samburu, però no vaig deixar de veure animals. Possiblement el més destacat del matí va ser un nombrós grup de girafes reticulades, d’uns quinze exemplars, que vam trobar a mig matí.

Quan ja començava a fer calor vam tornar de nou a l’allotjament. Per dinar i descansar una mica.

una zebra de Grevyi fotografiada a la reserva de Samburu

una cria d'elefant mullada i plena de fang després d'haver-se remullat a una bassa del riu

Un nou safari a Samburu

A la tarda, de nou a les 16:30, vaig sortir a fer un nou safari per la Reserva Nacional de Samburu. L’objectiu de la tarda era veure algun felí, veure un lleopard a Samburu era una de les meves il·lusions, però no va poder ser. Vam veure algunes petjades, però ni nosaltres ni els altres cotxes amb què ens vam creuar van veure cap felí.

Viatjar durant la temporada baixa té el gran avantatge que s’està molt més tranquil i durant els albiraments dels animals més mítics no acostumen a haver-hi massa cotxes. Això ho fa molt més especial. L’inconvenient és que a l’haver-hi menys gent buscant animals, és més difícil localitzar aquelles espècies més esquives.

Vaig acabar el safari gaudint de nou d’una meravellosa posta de sol. Les llums daurades del final del dia feien encara més bonic l’àrid i particular paisatge d’aquesta reserva de Kenya.

paisatge característic de la sabana desèrtica del centre de Kenya durant un safari pel país

un elefant solitari caminant per la reserva nacional de Samburu i fotografiat durant un safari

L’últim matí de safari

De matinada vaig començar l’últim safari a Samburu. No tenia previst fer un safari massa llarg, ja que després volia anar fins al Llac Naivasha, i el trajecte era d’unes sis hores de cotxe.

A uns cinc minuts del campament, novament vaig veure petjades de lleopard. Eren força confuses, donat que anaven en les dues direccions. No estava gens clar cap a on havia anat l’animal, i no vam ser capaços de localitzar-lo.

Des d’allà, vam veure un grup de voltors volant baix i vam dirigir-nos cap aquella àrea. El motiu de la congregació d’aquests carronyers era el cadàver d’una zebra. Ja només en quedaven les restes. Just quan estàvem allà va començar a sortir el sol per l’horitzó. Les albades a Àfrica són insuperables…

Poc abans de les nou ja vaig acabar el safari per Samburu. Era una de les reserves que més ganes tenia de visitar i no em va decebre gens. M’hauria agradat passar-hi algun dia més, per continuar provant sort amb els felins i continuar gaudint del paisatge únic d’aquesta reserva.

sortida de sol entre les siluetes d'un grup de voltors a prop d'una carronya d'una zebra

un petit dic-dic envoltat de la vegetació seca de la reserva

(Aquest post correspon al segon, tercer i quart dia (matí) del viatge a Kenya)

Organitza el teu viatge a Kenya per lliure

🐆 Compara els millors viatges i safaris a Kenya amb agència local aquí

✈️ Les millors ofertes de vols a Kenya aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Kenya aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.