• Post category:Àfrica / Sud-àfrica
  • Reading time:49 min de lectura
  • Post author:
  • Post last modified:setembre 27, 2023
You are currently viewing Safari al Parc Nacional Kruger (preus, millors rutes i consells)

La possibilitat de fer un safari al Parc Nacional Kruger acostuma a ser el gran al·licient d’un viatge a Sud-àfrica. L’emoció de trobar-se a l’interior d’una de les reserves naturals més grans d’Àfrica és indescriptible. Sobretot quan es té el privilegi d’observar animals salvatges tan impressionants com els lleons, elefants, búfals, guepards o lleopards.

A més, és molt senzill fer un safari al Parc Kruger per lliure. Tot està molt ben preparat per tal que els visitants puguin conduir el seu propi cotxe, i gaudir de la màgica sensació de trobar els grans mamífers africans.

rinoceront blanc fotografiat durant un safari al Parc Kruger

una lleona jove caminant al Parc Nacional Kruger durant un safari per lliure

Safari al Parc Kruger per lliure: informació pràctica

On es troba el Parc Nacional Kruger

El Parc Nacional Kruger es troba al nord-est de Sud-àfrica. A l’est, el parc fa frontera Moçambic i al nord amb Zimbàbue. El Kruger té una longitud de més de 350 kilòmetres i una amplada d’uns 60 kilòmetres. Amb quasi 20.000 km² de superfície, és més gran que molts països. Un territori que protegeix una gran diversitat d’ecosistemes, i que és l’hàbitat de més de 147 espècies de mamífers, 114 espècies de rèptils i més de 500 espècies d’ocells..

És habitual començar un safari al Parc Kruger conduint des de Johannesburg fins al parc. És un trajecte d’unes quatre hores i mitja. Tot i això, hi ha altres alternatives. Pots llegir tota la informació sobre com anar a aquest parc nacional a aquest post: Com arribar al Parc Nacional Kruger.

durant un safari al Parc Nacional Kruger és molt probable veure els big five com aquest gran búfal a la zona nord del parc sud-africà

un cocodril nedant a prop del campament de Lower Sabie al capvespre i al final d'un dia de safari al Parc Kruger

Millor època per visitar el parc

Es pot fer un safari al Parc Nacional Kruger durant tot l’any i l’experiència sempre és especial.

En general es considera que la millor època és durant l’hivern austral (de maig a setembre), ja que coincideix amb l’estació seca. Els avantatges principals d’aquests mesos són:

Plou poc i, per tant, la pluja no condiciona als safaris.

– Hi ha menys vegetació, i això facilita l’albirament de la fauna.

– Hi ha menys mosquits i, conseqüentment, menys risc de malària i altres malalties tropicals.

Des de l’octubre fins a l’abril és l’època de pluges. Durant aquests mesos fa més calor, i la pluja pot ser un condicionant. Sobretot de gener a març poden haver-hi fortes precipitacions que, en alguns casos, acaben provocant inundacions i algunes parts del parc passen a ser intransitables.

les zebres són un dels protagonistes dels safaris al Parc Nacional Kruger per lliure i sovint es poden observar menjant

paisatge del sud del pn Kruger durant la posta de sol a prop del campament de Cocodrile Bridge

Preu d’un safari al Kruger per lliure

Per poder fer un safari al Parc Kruger cal comprar una entrada per poder accedir al parc. Aquesta entrada es paga per persona i dia, i en el cas dels turistes internacionals el cost és el següent:

– 460 ZAR al dia per adult.

– 230 ZAR al dia pels nens.

De vegades actualitzen aquestes tarifes, així que abans de visitar el parc és recomanable revisar els preus a la pàgina web del parc.

En cas de fer un safari al parc Kruger de més de 7 dies, surt més a compte comprar una Wild Card. Amb aquest permís es pot accedir durant un any a més de 80 parcs nacionals i reserves naturals de Sud-àfrica. El cost de la Wild Card pels visitants internacionals és:

– 3.575 ZAR el permís individual.

– 5.585 ZAR el permís per parella (2 adults).

– 6.685 ZAR el permís familiar (màxim 2 adults).

La Wild Card es pot comprar fàcilment a través d’aquest enllaç.

hipopòtams fotografiats a una bassa durant un safari al Parc Kruger per lliure durant el viatge a Sud-africa

un grup d'impales fotografiats durant la posta de sol durant un safari a la reserva del Kruger

paisatge del riu Olifants durant el mes d'Abril

Horaris dels safaris al Parc Kruger

Si es fa un safari al Parc Nacional Kruger per lliure, és molt important respectar els horaris del parc. Les hores en què està permès circular pel parc canvien lleugerament cada mes, ja que depenen de l’hora de la sortida i la posta de sol.

Hi ha mesos en què l’obertura de les portes dels càmpings de l’interior del parc es fa una hora abans que l’obertura de les portes d’entrada al parc des de l’exterior.

Els horaris són els següents:

GenFebMarAbrMaiJunJulAgoSetOctNovDes
Horari Obertura Portes d'Entrada al Kruger5:305:305:306:006:006:006:006:006:005:305:305:30
Horari Obertura Portes Campaments Kruger4:305:305:306:006:006:006:006:006:005:304:304:30
Horari Tancament (Totes les Portes)18:3018:3018:0018:0017:3017:3017:3018:0018:0018:0018:3018:30

Abans de visitar el parc, pots consultar la pàgina oficial per comprovar que no hi hagi hagut cap modificació.

sortida de sol al Parc Nacional Kruger on és molt important respectar els horaris quan es fa un safari per lliure

lleona vista a la zona del campament de Satara durant un safari al parc Kruger

Dies necessaris per fer un Safari al Kruger

Fent un safari al Parc Nacional Kruger per lliure ràpidament s’aprèn que cada jornada és diferent i que, al buscar animals salvatges, el factor sort és bàsic per poder veure els animals.

Per aquest motiu, val la pena dedicar com a mínim uns cinc dies a aquesta reserva natural. En aquest cas, jo recomano dormir a l’interior del parc i escollir només dos càmpings de la zona sud del parc (acostuma a haver-hi més densitat de fauna). Així no es perd tant temps amb els desplaçaments i es pot dedicar la major part del dia a buscar els animals.

Per una experiència més completa, i per tenir temps de conèixer les diferents zones i ecosistemes del Parc Nacional Kruger, entre deu i dotze dies és el temps ideal. Amb aquests dies es pot fer un itinerari interessant per l’interior del parc, dormint a diferents campaments, i pujant fins a la zona nord del parc.

Jo vaig passar vint-i-set dies seguits al Parc Nacional Kruger durant el meu viatge a Sud-àfrica per lliure; i m’hauria agradat tenir temps per allargar la meva estada allà. Pels amants de la naturalesa i la fotografia és un lloc excepcional.

girafa a un dels camins de terra del Parc Nacional Kruger durant un safari fet al mes d'abril

un babuí il·luminat pels rajos de la posta de sol a la reserva del Kruger que és la més gran del país

un búfal envoltat dels arbres dels boscos de mopani que cobreixen el nord del parc nacional Kruger

Conduir pel Parc Nacional Kruger

Molts dels visitants de la reserva fan el seu primer safari per lliure al Parc Nacional Kruger. Conduir per aquest parc no és complicat, i s’hi pot anar amb qualsevol mena de cotxe. Algunes de les pistes no estan asfaltades, però estan amb bon estat.

Igualment, sempre cal tenir present que a l’interior del parc la prioritat és el benestar dels animals i que ells sempre tenen la preferència. El límit de velocitat és de 50 km/h a les pistes asfaltades i de 40 km/h a les pistes de terra. A més, a algunes zones del nord el límit de velocitat és de 30 km/h.

Abans de fer un safari, et recomano llegir el post amb els consells per conduir al Kruger.

una hiena fotografiada durant l'inici d'un safari al Parc Nacional Kruger per la zona sud d'aquesta reserva

un bushbuc entre els boscos propers al campament de Shingwedzi al nord del Kruger i vist durant un safari per lliure amb un cotxe sedan normal

paisatge i carretera del parc nacional Kruger on és senzill conduir i fer un safari per lliure i intentar observar els grans mamífers africans

On dormir al Parc Nacional Kruger

Fent un safari al Parc Kruger per lliure, dormir a l’interior de la reserva és molt recomanable per fer que l’experiència sigui encara més memorable. Els diferents campaments que hi ha a l’interior del parc són propietat de SanParks (l’organisme que gestiona els parcs nacionals sud-africans) i a cada campament hi ha diferents tipus d’allotjaments.

És molt important fer les reserves amb antelació a través de la plataforma de SanParks. En general es pot reservar amb una antelació màxima d’onze mesos. Es poden consultar aquí els booking periods.

Per fer la reserva cal indicar el campament on es vol dormir i el tipus d’allotjament. A cada campament hi ha una àrea de càmping per dormir amb caravana o amb tenda pròpia,també hi ha una zona amb bungalous, diversos cottages, i una àrea amb safari tents. Els allotjaments varien una mica en funció del campament.

Els campaments que més em van agradar durant el meu safari al Parc Kruger per lliure (sobretot per la seva ubicació dins el parc i per la fauna que vaig poder veure) van ser:

– Berg en Dal i Malelane Satelite Camp

– Lower Sabie

– Satara

– Shingwedzi

A més, també són molt interessants els Bush Camps. Es tracta de petits campaments, situats en zones més remotes, i molts cops es poden veure animals des dels mateixos campaments. Un dels més ben valorats és el Biyamiti Bushveld Camp.

primer pla d'un lleó salvatge mascle fotografiar durant un safari al parc nacional Kruger

una cria de girafa i les cames de la seva mare on es veu la gran diferència d'alçada

primer pla d'un kudu, un dels antílpos més bonics i fotogènics que es poden veure durant un safari per lluire al Parc Nacional Kruger

Instal·lacions i serveis al Parc Nacional Kruger

Fer un safari al Parc Nacional Kruger és senzill perquè a l’interior hi ha un bon nombre de serveis per facilitar l’estança dels visitants.

Als campaments principals del parc hi ha recepció, una gasolinera, supermercat i algun restaurant. A la pàgina web oficial es pot veure la llista de tots els camps i els serveis de cada un.

A més, des dels campaments també s’organitzen activitats per conèixer el parc nacional Kruger amb els guies oficials de la reserva.

Diàriament, es fan tres safaris amb un petit bus obert: el morning drive (comença amb la sortida de sol), el sunset drive (comença dues hores abans de la posta de sol i acaba una hora després), el night drive (un safari de dues hores de nit, ideal per veure animals nocturns). El cost del morning i sunset drive és de 380 ZAR i el del night drive és de 290 ZAR.

Cada matí també es fa un guided walk, que consisteix a fer un safari a peu pel Kruger. Es va acompanyat de dos guies, que van armats amb una escopeta per seguretat. És una experiència diferent a conèixer el parc amb cotxe, i està més centrada en la interpretació dels rastres dels animals i en l’observació de petits insectes. El cost d’aquesta activitat és de 650 ZAR.

Aquestes activitats també val la pena reservar-les amb antelació. Es pot fer des de la mateixa plataforma on es reserven els allotjaments.

al parc nacional Kruger també hi ha una gran varietat d'ocells

un grup de nyus il·luminats per la llum taronjada de la posta de sol al parc Kruger

una lleona observada a l'inici d'un safari al Parc Kruger des del campament de Shingwedzi al nord de la reserva i molt a prop de la frontera amb Zimbàbue

Seguretat i malalties durant un safari al Kruger

El Parc Nacional Kruger és un destí força segur on fer un safari. En l’àmbit de la deliqüencia és molt poc probable que es tingui algun problema, però com sempre és millor no deixar objectes de valor a la vista i portar-los sempre a sobre.

Els contratemps al Kruger podrien venir a causa d’algun problema amb un animal. Els campaments estan tancats, i això evita que hi puguin entrar els grans mamífers, però sí que poden haver-hi insectes o rèptils. Per tant, encara que no és gens freqüent, pot haver-hi alguna serp o escorpí. Per això, sobretot de nit, és important caminar amb atenció i amb un lot per il·luminar bé el terreny.

De vegades també són problemàtics els micos, que han après que a prop dels humans acostuma a haver-hi menjar. Això fa que sigui imprescindible haver de tancar totes les portes i finestres si es dorm a un bungalou o cottage. En cas de dormir a una tenda, és recomanable no deixar mai menjar a dins, per evitar que obrin les tendes i l’agafin.

També cal vigilar amb els mosquits, ja que al Parc Nacional Kruger hi ha risc de malària.

🤞 Assegurança de viatge per Sud-àfrica

Davant de qualsevol imprevist, disposar d’una assegurança de viatges és bàsic per evitar grans maldecaps. I encara és més important en un destí com Sud-àfrica. Jo sempre viatjo assegurat amb Mondo. Si contractes la teva assegurança de viatge a través d’aquest enllaç, tindràs un 5% de descompte per ser lector de Viatjar és Descobrir.

Si vols aprofundir sobre els motius pels quals recomano Mondo, et recomano llegir el post Assegurança de viatge de Mondo: detalls, cobertures i preus.

una aranya observada i fotografiada durant un safari a peu al Kruger

un dels antílops més petits del sud d'Àfrica descansant a sobre una pedra

els micos són un dels animals més problemàtics al Kruger perquè s'han acostumat a robar menjar dels humans

Safari al Kruger per lliure: les millors zones on veure animals

El Parc Nacional Kruger és una de les millors reserves africanes on fer un safari per tenir l’oportunitat de veure els grans mamífers africans.

A aquest espai natural hi viuen els icònics Big 5, que són el lleó, l’elefant, el búfal, el lleopard i el rinoceront. La categoria dels Big 5 no indica els cinc animals més grans, sinó que és una classificació que va néixer fa anys per indicar els cinc animals més complicats de caçar a peu donada la seva perillositat.

A part, a aquesta reserva es poden veure molts altres mamífers. Per exemple, guepards, girafes, hipopòtams, impales, gossos salvatges africans, kudus, antílops d’aigua, antílops sabre, hienes…

En general, es diu que al sud del Parc Nacional Kruger acostuma a haver-hi més densitat de fauna i és més fàcil veure els famosos depredadors. L’inconvenient és que hi ha molts més cotxes. En canvi, a mesura que es puja cap al nord el nombre de turistes disminueix. També hi ha més vegetació, i això dificulta la localització dels animals. Igualment, hi ha algunes àrees que són molt productives. L’experiència d’observar un animal sense més cotxes ni sorolls és inigualable.

A partir de la meva experiència al parc, juntament amb el que he pogut llegir a les diferents guies, he resumit aquí algunes de les millors àrees on veure alguns dels animals més icònics durant un safari al Parc Nacional Kruger.

paisatge del riu Olifants i una girafa il·luminada per la llum rosada de la posta de sol

primer pla d'un gos salvatge africà caminant amb la seva manada per una carretera propera al campament de Satara a l'interior del Parc Nacional Kruger

un búfal caminant al matí a l'incii d'un nou safari pel Parc Kruger per lliure

On veure lleons al Kruger

Els lleons són el felí per excel·lència i el rei de la sabana. El Kruger és un bon lloc on veure lleons, i es poden veure a qualsevol zona. Tot i això, hi ha algunes rutes són més propícies per albirar aquests animals.

Les cinc millors rutes on veure lleons durant un safari al Parc Kruger són:

H7. És una carretera asfaltada molt propera al campament de Satara. Es diu que aquesta àrea és terra de felins. A aquesta ruta es veuen lleons sovint i és una de les millors zones on veure el Casper, el famós lleó blanc del Kruger.

S100. Una de les pistes no asfaltades més icòniques del Kruger. Popularment, es diu que si vols veure lleons, recorris aquesta carretera diversos cops al dia.

S118. Aquesta carretera del sud del parc (el càmping més proper és el de Berg en Dal i el Malelane Satelite Camp) és una de les millors on veure lleons caçant búfals. Molts cops els lleons es veuen a la llera del riu, que avança paral·lel a la carretera.

H4-1. Una ruta de 42 km que uneix el campament d’Skukuza amb Lower Sabie, és una de les més famoses del parc i té una de les densitats de fauna més alta. És molt bona per veure lleons.

H1-4. Aquesta carretera uneix el campament de Satara amb el riu Olifants. Durant bona part del recorregut hi ha poca vegetació, i això ajuda a la localització de la fauna, especialment dels lleons, que acostumen a moure’s per aquesta zona.

Altres rutes força exitoses per veure lleons són la S114, la S25, la H4-2, la S28, la S65, la H10 (els últims kilòmetres en direcció sud), la H6, la S3, la H7 i la S50 (els últims kilòmetres en direcció nord) i la S36.

fotografia d'un lleó solitari al centre del Parc Nacional Kruger

una lleona mostrant la seva dentadura durant la posta de sol al sud del Kruger

un dels moments més màgics que es poden viure durant un safari al Parc Nacional Kruger per lliure és el de veure un felí caminant en direcció al teu vehicle com aquesta bonica i gran lleona

Veure elefants al Parc Nacional Kruger

L’observació d’elefants durant un safari al Parc Nacional Kruger per lliure està pràcticament assegurada. És una de les zones d’Àfrica amb més densitat d’aquests impressionants i enormes animals.

Al nord del Kruger és on hi ha els exemplars més grans. Els famosos big tuskers.

Les cinc millors rutes on veure elefants són:

H4-1: Sobretot als vespres, ben a prop del campament de Lower Sabie, és molt fàcil veure elefants menjant a prop de la carretera o banyant-se al riu.

S114: Aquesta llarga carretera de terra, situada entre la Malelane Gate i el campament d’Skukuza, també és una bona zona on buscar elefants.

S28: Aquesta ruta és una de les millors on veure elefants.

H1-7: El tram que va fins al campament de Shingwedzi és una meravella per veure elefants. Molts cops estan caminant per la carretera, però si no únicament cal mirar cap al riu per veure grans grups d’elefants hidratant-se (sobretot durant les hores centrals del dia).

H10: Al llarg d’aquesta ruta és habitual veure grans manades de búfals i elefants.

un elefant aixecant la seva trompa a una de les planícies de Sabana del centre del Kruger

un gran elefant menjant herba al Parc Nacional Kruger i fotografiat durant un petit cotxe que vaig fer servir per fer els safaris per lliure

dos elefants jugant al riu Lower Sabie i ben a prop del campament amb el mateix nom del riu

On buscar Lleopards durant un safari al Parc Kruger

El lleopard és un dels felins més majestuosos, però possiblement és el més complicat de veure. Encara que el Parc Nacional Kruger és una de les millors reserves africanes on veure’ls, la sort és un factor molt important. Per exemple, durant el meu safari al Parc Kruger durant vint-i-set dies només vaig veure tres lleopards.

Un punt clau per veure lleopards és conduir a poc a poc i amb molta atenció. És un animal que acostuma a moure’s per territoris amplis, i que poden aparèixer en qualsevol zona del parc. Igualment, tenen predilecció per algunes rutes concretes:

S110: Les carreteres properes al campament de Berg en Dal són algunes de les més interessants per intentar veure lleopards. És especialment bona la ruta S110, sobretot a la part alta dels petits turons i pedres.

S25: Aquesta carretera de 43 kilòmetres de terra és força productiva pels albiraments de lleopards. Un avantatge és que hi ha pocs cotxes, i això ajuda al fet que aquests felins es mostrin més relaxats. Molts cops estan als arbres, així que és analitzar bé les branques dels arbres més grans pot ajudar a localitzar-los.

H4-1. Aquesta carretera, a part de ser bona per veure lleons també és excepcional pels lleopards. Una de les àrees on s’acostumen a veure més sovint és a prop del pont que travessa el riu Lubyelubye.

S51. És una ruta de 8 kilòmetres situada al nord del parc, a prop de la Phalaborwa Gate. Val la pena conduir per aquí si es té previst passar una nit al càmping de Letaba. La ruta té unes zones de roques molt apreciades pels lleopards.

H11: Els primers 8 kilòmetres d’aquesta carretera, començant des de la Paul Kruger Gate, són uns dels millors per veure lleopards durant un safari al Parc Kruger. L’inconvenient és que normalment també hi ha molts cotxes.

S56: Una de les carreteres més escèniques i tranquil·les del parc. Té fama de ser la millor ruta del nord del Kruger per veure lleopards. Està bastant a prop del campament de Shingwedzi.

Altres rutes bones on veure lleopards (sobretot durant les primeres i últimes hores del dia) són: la S1,la S65, la S114, la S100, la H3, la S28, la S137, la H7 (sobretot a prop del Tamboti Tented Camp).

Al buscar lleopards és bàsic analitzar bé els arbres. Les hienes també poden ser molt útils per localitzar-les. Si hi ha una o dues hienes a la base d’un arbre, pot ser que hi hagi algun impala caçat per un lleopard a les branques…

un lleopard baixant d'un arbre i mostrant la seva gran agilitat per escalar

Zones on veure guepards al Parc Nacional Kruger

La majoria d’albiraments de guepards a dins del Kruger es produeixen al sud del parc, sobretot a prop dels campaments de Lower Sabie i Cocodrile Bridge. Tot i això, aquests felins es poden veure per qualsevol ruta, també al nord del parc.

Algunes de les rutes amb més fama per veure guepards són:

S25: Durant la meva estada al parc (a l’abril del 2023), pràcticament cada dia es veia un o més guepards als primers kilòmetres de la S25 (sortint des de Cocodrile Bridge).

S28: Durant els últims anys aquesta ruta ha sigut una de les més prolíferes pel que fa a l’observació de guepards. És una bona ruta per recórrer a la tarda.

H10: Encara que és una carretera asfaltada, és convenient conduir a poc a poc perquè hi ha moltes àrees obertes i és habitual trobar-hi algun guepard. En general, el sud d’aquesta carretera acostuma a ser millor.

H7: És una de les millors carreteres per veure guepards al Kruger. Inclús és usual veure’ls caçar.

Altres carreteres interessants per intentar observar i fotografiar guepards són la H1-4, la S100, la S137, la S1, la H3 i la H1-7, la H1-3.

primer pla d'un guepard observat durant un safari pel Parc Kruger a la zona del campament i entrada de Cocodrile Bridge, és el mamífer terrestre més ràpid

Les millors rutes on veure gossos salvatges africans

Els gossos salvatges africans són un dels animals més apassionants i amenaçats del Parc Nacional Kruger. Són uns depredadors que viuen i cacen en manada, i estan constantment en moviment. Hi ha poc més de 300 exemplars de gossos salvatges africans al Kruger.

Les matinades i vespres són els millors moments per veure aquests animals, durant les patrulles que fan per buscar aliment. Les cinc rutes on es produeixen més albiraments són:

S114: Pràcticament cada dia, durant algun moment, alguna persona veu gossos salvatges a aquesta ruta. Els primers 7 kilòmetres venint des del campament d’Skukuza són molt productius.

S110: Aquesta ruta de terra, molt propera al campament de Berg en Dal, també és molt bona per veure gossos salvatges africanes.

S92 i S90. A prop del campament de Balule també hi ha una manada de gossos salvatgea africans i sovint es deixen veure. Val molt la pena circular per aquesta zona durant un safari pel Parc Nacional Kruger.

H7: Aquesta ruta, a part de ser molt bona per veure lleopards, també és una de les millors pels gossos salvatges africans.

S10. És una carretera circular curta, d’uns 2 kilòmetres. Quasi cada any hi ha una manada que fa el seu cau a prop d’aquesta ruta durant l’època de cria (des del juliol al setembre)

A part d’aquestes rutes, també tenen bona fama la H4-1 (sobretot a la zona en què es troba amb la S21), la S1, la S7, la H4-1, la H9, la S99 i la S50 (especialment els primers kilòmetres sortint des de Shingwedzi).

un gos salvatge africà que destaca per les seves grans orelles i el seu musell pronunciat és un dels animals amb una estructura social més complexa del Kruger

un gos salvatge africà fotografiat a la part final d'un safari pel Kruger a la zona central del campament de Satara on destaquen els paisatges de sabana

Les àrees dels rinoceronts

La caça furtiva de rinoceronts és un problema greu a Sud-àfrica, i al Kruger no és una excepció. Per això no s’ha de compartir mai la ubicació dels albiraments de rinoceronts al parc.

El que sí que és sabut és que és més fàcil veure aquests fascinants animals a la meitat sud del parc, sobretot perquè hi ha menys vegetació i això facilita la seva localització.

un rinoceront blanc al capvespre i entre la vegetació d'arbustos tan característica del Parc Kruger

un rinoceront blanc entre arbres i branques durant un safari pel Parc Nacional Kruger per lliure

Els ocells del Parc Nacional Kruger

La varietat d’ocells al Kruger és un dels altres atractius d’aquest parc nacional. Alguns dels ocells més destacats del parc són: el voltor orellut, l’àguila marcial, el pioc salvatge kori, el jabirú africà, el calau terrestre meridional, l’àguila batallaire, el gaig blau de clatell verd o el duc pescador de Pel.

Hi ha un bon nombre d’ocells durant tot l’any, però la millor època és des del novembre fins a l’abril.

Algunes de les zones amb més bona fama per veure ocells són:

H4-1: Aquesta ruta que va d’Skukuza fins a Lower Sabie avança paral·lela al riu Lower Sabie. L’aigua i la vegetació atrauen un bon nombre d’ocells.

Engelhard Dam: A aquesta bassa d’aigua de la ruta S62 (a prop de Letaba) s’hi pot veure una gran varietat d’ocells.

Kanniedood Dam: Aquesta bassa d’aigua de la ruta S40 (a prop de Shingwedzi) és popular pels albiraments de jabirú africà, agró goliat i bec de tanalles africà. També és habitual veure-hi el pigarg africà i el duc lletós.

S100 i S41: Des de Satara, anar primer per la S100 i després per la S41 és una bona oportunitat per veure ocells rapinyaries. Sobretot es poden veure exemplars de àguila marcial, àguila rapaç i àguila batallaire.

Lake Panic Bird Hide: És el hide per veure ocells més popular del Kruger, sobretot espècies aquàtiques. Està molt a proper del campament d’Skukuza.

primer pla d'un dels ocells més abundants i característics d'aquesta zona de Sud-àfrica

un bonic i colorit ocell al Kruger

l'àguila marcial és un dels ocells més grans i impressionants que es poden fotografiar durant un safari per lliure per aquesta reserva

Safari al Parc Nacional Kruger per lliure: consells

Per gaudir el màxim de l’experiència i tenir més opcions de veure més animals, és convenient seguir aquests consells:

– Al matí, durant les primeres hores del llum del dia, és quan la fauna acostuma a estar més activa. Per això val molt la pena matinar, i començar al safari just quan obren les portes del parc. A dins dels campaments, la gent comença a fer cua entre trenta i vint minuts abans que obrin les portes.

– Al vespre, una hora abans de la posta de sol també és un gran moment per veure animals, sobretot els depredadors. Sempre respectant els horaris del parc, és convenient aprofitar l’última estona de llum.

– Per generar menys residus durant l’estada al parc és molt útil portar una bossa de tela on guardar la compra del supermercat. A més, a alguns supermercats hi ha una màquina per reomplir l’aigua, així que tenir una ampolla reutilitzable també és molt pràctic.

– Abans de sortir, val la pena revisar el mapa i tenir controlades les àrees de pícnic. Fer una parada a mig matí per poder anar al lavabo sempre és necessari.

– En acabar el safari de tarda, és pràctic analitzar el board sightings que hi ha als campaments. Allà hi ha un mapa on la gent pot indicar amb uns gomets a on a vist alguns dels animals més buscats i difícils de veure.

– Als cottage o bugalous acostuma a haver-hi un únic endoll. Per això és molt pràctic portar un allargo i un lladre, per poder carregar tots els aparells electrònics.

– No cal portar massa roba, als campaments hi ha rentadores i assecadores a un preu molt ajustat.

– Durant les hores centrals del dia acostuma a fer molta calor. És un bon moment per moure’s d’un campament a un altre, en cas de canviar de zona, o per descansar una mica.

– De vegades els datàfons per pagar amb targeta no funcionen i cal pagar amb efectiu a les benzineres. Per això és necessari portar sempre una mica d’efectiu. Hi ha ATM al campament d’Skukuza i Letaba. Per teure diners sense pagar comissions és molt pràctica la targeta N26 o la Revolut.

– Portar una mica de menjar i aigua abundant al cotxe.

Dur prismàtics és molt útil per poder analitzar bé el terreny i per poder veure millor els animals que estan una mica lluny.

Quan hi ha cotxes parats, normalment significa que han vist alguna cosa. És molt útil preguntar per saber què està passant.

– Conduir amb precaució i lentament. I llegir el post amb consells per conduir al Kruger.

– És molt útil l’aplicació latest sightings, on la gent notifica els albiraments. Normalment, no hi ha gaire cobertura al parc, i les notificacions arriben amb retràs, però de vegades és útil. També tenen un grup de whatsapp.

– Per evitar picades de mosquits, a part d’utilitzar repel·lent, és força eficient portar roba de màniga llarga i de colors clars.

– No hi ha mosquiteres als bungalous, tendes ni cottages. Sobretot si es fa un viatge al Kruger durant l’època de pluges és convenient portar-ne una.

Portar una llanterna és imprescindible per moure’s pels campaments de nit, sobretot si es fa càmping.

una hiena caminant per una de les pistes esfaltades del Parc Nacional Kruger

una parella d'estruços mirant a la càmera durant un safari pel Parc Kruger per lliure

una cria d'elefant mig camuflada i tapada per l'abundant herba del final de l'època de pluges al Kruger

Safari al Parc Kruger: la meva experiència

Feia molt temps que somiava en fer un viatge a Sud-àfrica i visitar el Parc Nacional Kruger durant diverses setmanes. Conduir lliurement i anar analitzant el terreny a la recerca d’animals tan fascinants com els lleons, els gossos salvatges africans o els elefants és una experiència apassionant.

Durant el meu recorregut de 27 dies pel parc nacional vaig seguir aquest itinerari:

– Berg en Dal (2 nits)

– Malelane Satellite Camp (2 nits)

– Lower Sabie (6 nits)

– Skukuza (1 nit)

– Satara (2 nits)

– Olifants (1 nit)

– Letaba (1 nit)

– Shingwedzi (2 nits)

– Satara (2 nits)

– Skukuza (1 nit)

– Satara (2 nits)

– Balule (2 nits)

– Satara (1 nit)

– Lower Sabie (1 nit)

L’experiència va superar totes les meves expectatives. Vaig tenir molta sort amb els elefants i lleons. També tenia moltes ganes de veure gossos salvatges africans, i vaig poder gaudir de cinc albiraments diferents d’aquests increïbles animals. El lleopard és l’animal que més se’m va resistir, però finalment vaig poder veure un exemplar mentre s’alimentava d’un impala que havia caçat feia unes hores.

Durant el meu recorregut, en què vaig pujar de sud a nord i després vaig tornar a baixar fins al sud, vaig poder apreciar com la vegetació canvia a partir del campament d’Olifants. Des d’allà cap al nord, la vegetació és molt més frondosa (els arbres de mopani cobreixen gran part de la zona). Allà, també vaig poder comprovar que la manca de vehicles fa que les observacions dels animals siguin molt més tranquil·les i especials.

💡 Targetes per viatjar sense comissions

Per no pagar comissions i tenir sempre el millor tipus de canvi durant un viatge a Sud-àfrica, et recomano utilitzar la targeta Revolut i la targeta N26. Són les que jo faig servir quan viatjo. El procés d’alta és online, ràpid i gratuït.

Si vols saber tots els detalls, et recomano llegir el post sobre les millors targetes per viatjar.

un lleó mascle al capvespre i mostrant una cara agressiva

antílop d'aigua fotografiat al pn kruger

10 moments inoblidables del meu safari al Parc Nacional Kruger

Els animals que més m’emocionava veure eren els felins i els gossos salvatges africans, per això en aquest petit resum són els grans protagonistes. Això no vol dir que no veiés moltíssimes zebres, girafes, impales, hipopòtams o nyus.

una girafa durant un matí boirós al Parc Nacional Kruger

un bonic ocell dels més de 500 que es poden veure a la reserva del Kruger

1. Els primers gossos salvatges a la S114.

Durant el meu primer matí de safari al Kruger vaig sortir del campament de Berg en Dal i vaig anar directament cap a la S114, ja que m’havien dit que al dia abans havien vist gossos salvatges africans allà. Quan vaig arribar allà, vaig veure un grup d’animals caminant per la pista. Ràpidament, vaig identificar-los: eren gossos salvatges!

manada de gossos salvatges observant l'entorn

gos salvatge africà envoltat de la llum daurada de l'inici d'un nou dia a aquesta reserva africana on hi ha alguns dels mamífers més impressionants que es poden veure durant un safari per lliure

primer pla d'un gos salvatge africà observat durant el meu primer dia de safari pel sud del parc nacional Kruger

2. Un clan de hienes a la H3

El dia que m’havia de desplaçar des del Malelane Satelite Camp fins al Lower Sabie Camp vaig decidir fer-ho via Skukuza. Vaig sortir el primer del campament, amb la intenció de recórrer la H3 el més aviat possible. És una ruta molt bona per veure depredadors, i durant els dies anteriors s’havien albirat diversos lleopards.

No vaig veure cap felí, però sorprenentment vaig trobar un nombrós clan de hienes, amb alguna cria de pocs mesos. Estaven estirades a l’asfalt. Una de les hienes adulta es va apropar al meu cotxe i, com que duia les finestres baixades, va posar mig morro a dins el cotxe. Allà vaig aprendre que quan els depredadors passen pel costat del cotxe és millor pujar la finestra…

una hiena fotografiada a mig camí entre el campament de Malelane i Skukuza de matinada

3. Tres guepards a la S25

Durant el meu safari al Parc Nacional Kruger per lliure, la carretera H4-1 estava tallada, ja que a causa de les pluges un dels ponts s’havia esfondrat. Per això, des del campament de Lower Sabie una de les millors opcions al matí era conduir cap al sud del parc.

Després de recórrer la S28 i veure força elefants, vaig veure que hi havia una important acumulació de cotxes a l’inici de la S25. Em vaig dirigir cap allà i ràpidament vaig veure el motiu: tres preciosos guepards.

Vaig trobar una bona posició on parar el cotxe, i vaig tenir la sort que els tres guepards van dirigir-se cap a on m’havia aturat i van passar ben a prop del vehicle. Després ja van desaparèixer.

un guepard fotografiat durant un dia plujós al sud del parc nacional Kruger

4. El lleó blanc del Kruger a la H7

Després d’haver arribat al campament de Satara al migdia, vaig sortir a fer un safari durant la tarda. Vaig recórrer la carretera H7, una de les millors del Parc Kruger per veure lleons. Allà vaig tenir la sort de veure un dels lleons més famosos de la reserva: el Casper. Aquest lleó és famós pel seu pelatge blanc.

A més, no només hi havia el Casper, sinó que estava acompanyat dels seus dos germans. Els tres felins estaven força endormiscats, però quan va començar a fer menys calor es van incorporar i simultàniament van començar a rugir. Va ser un espectacle!

primer pla del Casper, el famós lleó blanc de Sud-africa

5. Una albada entre lleons a la H1-4

Quan es dorm al campament d’Olifants, al matí és recomanable conduir ben aviat per la carretera H1-4 o la S90. És una bona zona on veure depredadors i normalment hi ha pocs cotxes.

Jo tenia la intenció de recórrer la carretera H1-4 fins a la S147, un tram de sentit únic. Just quan anava a girar per la S147, van aparèixer d’allà tres lleons mascles enormes. La llum del sol els hi il·luminava la melena, dotant-los d’encara més majestuositat.

un majestuós lleó observant un vehicle durant un safari al parc nacional Kruger per lliure

un lleó mascle caminant per una de les pistes del Parc Kruger durant l'albada i a prop del campament d'Olifants

6. Quatre gossos salvatges jugant a la S92

A prop del campament de Balule és freqüent veure gossos salvatges africans. Per això, després d’haver vist els tres lleons mascles, vaig anar cap allà. Primer vaig recórrer sense èxit uns quants kilòmetres de la S90. Vaig decidir fer la volta i anar cap a la S92. Vaig creuar el riu Olifants i poc després vaig arribar a una zona on hi havia una petita bassa. Va ser increïble veure que allà hi havia quatre gossos salvatges jugant i bevent aigua.

Potser durant vint minuts vaig poder observar com aquests animals interactuaven i corrien pel voltant de la bassa d’aigua. Va ser una de les escenes més boniques que vaig poder veure durant el safari pel Kruger.

dos gossos salvatges jugant i fotografiat en un moment molt especial del meu safari pel Parc Nacional Kruger de 27 dies

un gos salvatge africà bevent aigua i caminant al voltant d'una bassa a prop del campament de Balule

7. Cries de guepard a la H1-8

El campament de Shingwedzi és un dels més especials del nord del Kruger. Acostuma a haver-hi bastants albiraments de qualitat per aquesta zona. Durant un matí, després d’haver recorregut l’escènica S56, vaig veure un cotxe parat a la H1-8. Em va dir que havia vist una femella de guepard amb les seves cries de mig any. Estaven lluny, a uns cent metres, i costava molt veure-les a causa de la vegetació.

Encara era aviat i no feia massa calor, així que vaig decidir esperar-me per si els guepards decidien moure’s. Vaig estar de sort. No només es van aixecar, sinó que van venir caminant en la meva direcció i van creuar la pista per davant del cotxe. I el millor de tot és que no hi havia ningú més!

la mirada d'un petit guepard de sis mesos envoltat de l'herba seca característica del Parc Nacional Kruger

8. Els elefants del riu Shingwedzi (ruta H1-8)

Cada cop que vaig agafar el desviament de la ruta H1-8 fins al campament de Shingwedzi, em vaig trobar un espectacle protagonitzat pels elefants. No només en vaig veure molts caminant i menjant al voltant del camí, el més impressionant eren els nombrosos grups que caminaven pel riu Shingwedzi. No hi havia massa aigua, però amb la seva trompa eren capaços de fer forats i crear noves basses d’aigua.

el preu d'un safari al Kruger queda compensat per escenes tan especials com aquesta familiad d'elefants bevent aigua sincronitzadament

un grup d'elefants buscant aigua a la llera del riu Shingwedzi al nord del Parc Nacional Kruger que és una de les milllors zones on fer un safari

9. Un lleopard a la H7

Després de dies i dies de safari pel Parc Kruger sense veure cap lleopard, va arribar el gran moment. De matinada, quan feia poc més de cinc minuts que havia sortit del campament de Satara vaig girar cap a la ruta H7. De sobte, el cotxe que anava al meu davant es va aturar i vaig veure que assenyalaven un arbre. Jo també em vaig parar i vaig veure el motiu pel qual s’havien aturat: hi havia un impala mort entre les branques de l’arbre.

Això  només podia significar que un lleopard estava a prop, i que acabaria tornant. Era qüestió de tenir paciència.

Una hora més tard el felí va aparèixer en escena. Amb una agilitat sorprenent va pujar a dalt de l’arbre i va començar a menjar-se l’impala que havia caçat durant la nit. A sota l’arbre, dues hienes esperaven pacientment a què la presa caigués.

primer pla d'un lleopard baixant ràpidament d'un arbre

un lleopard enfilat a un arbre a la zona de Satara a on també hi té la seva presa

10. L’encontre entre una lleona i un elefant a la S90

El sol ja s’havia post i quedava poca llum, per això estava tornant cap al campament de Balule. Després de circular per la S89 vaig arribar a la S90. Només em quedaven uns 5 kilòmetres per arribar al campament. De sobte vaig veure dos cotxes aturats al camí. El motiu: dues lleones.

No tenia massa temps, ja que quedaven pocs minuts pel tancament de portes del càmping. Quan ja anava a marxar, una de les lleones es va aixecar i va començar a caminar per la pista, també en direcció el càmping. Vaig anar-la seguint lentament, fins que va arribar a un petit bassal i va començar a beure aigua. Aleshores, inesperadament, va arribar un elefant. Sempre és una mica inquietant veure un elefant caminant per la pista per on estàs circulant, i encara més quan també hi ha una lleona allà.

Quan la lleona va veure l’enorme elefant, ràpidament va marxar. L’elefant, per sort, també va canviar de direcció i es va endinsar cap a la vegetació. Jo vaig aprofitar el moment per encendre el cotxe i fer els últims kilòmetres fins al campament de Balule.

una lleona fotografiada després de la posta de sol i durant el recorregut cap al campament després d'un llarg dia de safari al Parc Kruger

una lleona caminant durant la posta de sol

Safari al Parc Nacional Kruger amb una agència local

En cas de no voler o poder fer un safari pel Parc Kruger per lliure, també hi ha l’opció de contractar un safari de diversos dies amb una agència local. Aquests tours en general inclouen els desplaçaments, els safaris amb un guia professional, els allotjaments i també els àpats. Hi ha l’opció de fer els safaris al Parc Nacional Kruger però també es pot anar a alguna de les reserves privades de l’ecosistema del Greater Kruger. Aquestes reserves privades estan connectades amb el parc nacional, però tenen l’avantatge que hi ha molts menys cotxes (no es poden visitar per lliure) i els guies poden conduir per fora dels camins. Això fa que els albiraments de la fauna siguin de molta qualitat.

Per comparar les propostes i preus de les agències locals és molt útil el portal SafariBookings.com. Jo no el vaig fer servir a Sud-àfrica, però sí que em va servir per contractar safaris a Kenya, Tanzània i Botswana; i l’experiència va ser molt bona.

Organitza el teu viatge a Sud-àfrica per lliure

✈️ Les millors ofertes de vols a Sud-àfrica aquí.

🏨 Els millors preus en allotjaments a Sud-àfrica aquí.

🚗 Les millors ofertes amb cotxes de lloguer a Sud-àfrica aquí.

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí.

🐆 Troba els millors viatges i safaris a Sud-àfrica amb agència local aquí.

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.