El Parc Nacional Tarangire, situat al nord de Tanzània, és un dels més visitats del país. No és tan famós com el Parc Nacional Serengeti o l’Àrea de Conservació del Ngorongoro, però és molt recomanable incloure aquest parc en qualsevol ruta per terres tanzanes. Sobretot pels amants dels elefants.
A Tarangire hi ha moltíssims elefants. I es poden veure manades de més de 300 exemplars, especialment al voltant del riu Tarangire. Aquest riu és la font principal d’aigua del parc, i també atrau les zebres, les girafes o els búfals.
Per altra banda, el Parc Nacional Tarangire és famós pels seus baobabs mil·lenaris. Aquests enormes i majestuosos arbres abunden al llarg de tot el parc.
A on es troba el Parc Nacional Tarangire?
El Parc Nacional Tarangire té una extensió de 2.600 km² i es troba al nord de Tanzània. En concret, està al sud del Llac Manyara.
És molt habitual incloure un safari a aquest parc nacional durant els circuits pels parcs nacionals del nord del país. Per arribar al parc amb cotxe des d’Arusha es triga unes tres hores.
Com visitar el Parc Nacional Tarangire?
La manera més usual de visitar el Parc Nacional Tarangire és fent un safari amb 4×4. Encara que es pot entrar al parc per lliure, no és una opció massa recomanable durant la primera visita a la zona. És un parc extens, i si es vol gaudir de l’observació de la fauna és important conèixer la seva distribució i les millors zones per veure cada espècie.
Per això, el més comú és fer els safaris acompanyat d’un guia local. Es poden contractar safaris d’un sol dia des d’Arusha. Però si es disposa de més temps és aconsellable reservar un safari de diversos dies (a poder ser, entre quatre i sis) i combinar un safari al Parc Nacional Tarangire, amb el Serengeti i el Ngorongoro. Una bona manera de trobar safaris econòmics és reservar-los directament amb agències locals. A través del web SafariBookings.com es poden comparar els diferents circuits i preus de les agències.
Algunes agències locals recomanades per contractar els safaris són:
Una altra opció per visitar el parc és reservar un allotjament pròxim a la reserva, com per exemple el Tarangire Sope Lodge o el Tarangire Safari Lodge, i organitzar els safaris directament a través de l’allotjament.
Durant una visita a aquest parc nacional, també es poden fer safaris a peu i safaris amb 4×4 durant la nit.
Quant costa fer un safari al Parc Nacional Tarangire?
L’entrada a aquest parc nacional costa 59 USD pels estrangers. El pagament d’aquest import dóna dret a estar 24 hores al parc.
Si es contracta un safari a aquest parc a través d’una agència, aleshores el preu de l’entrada acostuma a estar inclòs. A Tanzània és habitual pagar uns 200 USD per dia de safari, si es viatja en grup i fent càmping. En cas de voler un cotxe privat i millorar els allotjaments, el preu puja progressivament.
Quin és el millor moment de l’any per visitar aquest parc
Encara que el Parc Nacional Tarangire es pot visitar durant tot l’any, i sempre ofereix una bona experiència, hi ha alguns mesos de l’any que són més favorables.
Els millors mesos per visitar aquest parc nacional són des del juliol a l’octubre. Aquests mesos coincideixen amb l’època seca, i donat que gairebé no plou, el riu Tarangire es converteix un l’única acumulació d’aigua de la zona. Això fa que es produeixin una migració d’herbívors cap al parc (d’uns 250.000 exemplars) que també atrau diversos depredadors.
Al novembre, quan comencen les pluges, molts dels herbívors abandonen el parc buscant zones amb més aliment. Això fa que durant el novembre i el desembre la fauna al parc es trobi en els nivells més baixos. Tot i això, continua havent-hi animals.
Del gener al març comença l’època de pluges principal. El paisatge es torna molt més verd i frondós i, a poc a poc, comencen a tornar els herbívors al parc. Durant aquests mesos els nivells de fauna no són els més alts, però els safaris acostumen a ser força productius.
Durant l’abril i el maig, quan ja ha acabat l’època de pluges, es pot gaudir d’un bon clima i d’un paisatge molt verd i exuberant. Tot i això, durant aquesta època la fauna encara està molt dispersa.
Com sempre, l’avantatge de visitar el parc fora dels mesos més bons és que els preus són més econòmics i hi ha molt menys volum de cotxes.
Quins animals es poden veure a Tarangire
Al Parc Nacional Tarangire es poden observar la majoria dels emblemàtics animals d’Àfrica. L’única espècie que no es pot veure al parc és el rinoceront.
Algunes de les espècies més comunes són:
- Elefants (se’n poden veure moltíssims!)
- Girafes
- Zebres
- Impales
- Mangostes (en concret la mangosta nana africana i la mangosta ratllada)
- Antílops d’aigua
- Nyus
- Búfals
- Micos vervet
Pel que fa als depredadors, els lleons són els més comuns. Les seves observacions són habituals, però no sempre es deixen veure. També hi ha lleopards i guepards, però només es veuen de manera ocasional.
A més a més hi ha una gran varietat d’ocells (més de 500 espècies). A les zones humides és on es poden veure més espècies.
On dormir al Parc Nacional Tarangire
Com a la majoria de reserves tanzanes, al Parc Nacional Tarangire hi ha l’opció de dormir a dins del parc nacional o bé a algun poble proper.
Dormir a dins té l’avantatge de no haver de perdre temps amb trasllats. Això implica poder aprofitar molt més els millors moments per veure animals (les primeres i últimes hores del dia). A més, des del mateix allotjament molts cops es pot continuar observant la fauna. L’inconvenient en aquests casos és el preu. En general, no hi ha mai allotjaments de pressuposts baix a dins dels parcs.
Alguns dels allotjaments més destacats a l’interior del parc són:
- Tarangire Sopa Lodge
- Tarangire Safari Lodge
- Tarangire Baobab Tented Camp
Per dormir de forma econòmica a dins del Parc Nacional Tarangire es pot optar per acampar a algun dels càmpings públics. És necessari portar tot el material. I té un cost de 35,40 USD.
Si es busca una opció més econòmica, aleshores el millor és anar a dormir a Mto wa Mbu (a una hora amb cotxe del parc nacional). En la majoria de les rutes de safari és molt habitual parar a aquest poble, ja que es troba a poc més de trenta minuts de l’entrada a l’àrea de conservació del Ngorongoro. A Mto wa Mbu hi ha una àmplia oferta d’allotjaments, des de càmpings privats fins a altres opcions més còmodes. Jo vaig passar dues nits al Jambo Lodge i una al Fig Tree Lodge Camp, i en els dos casos les habitacions eren senzilles però acceptables. Pots veure tota l’oferta d’allotjaments aquí.
La meva experiència: dos dies al Parc Nacional Tarangire
Quan vaig viatjar a Tanzània, vaig fer un safari de sis dies i un altre de quatre dies, els dos per la zona nord del país. En els dos casos vaig fer un safari al Parc Nacional Tarangire. Era el mes de febrer, que en teoria no és la millor època per visitar el parc, però la meva experiència va ser molt positiva.
El meu primer safari al parc nacional Tarangire
El Parc Nacional Tarangire va ser la primera parada del primer safari amb grup que vaig fer a Tanzània amb l’agència local Meru Slopes Tours & Safaris.. Havíem sortit d’Arusha a les vuit del matí, per arribar al parc sobre les onze. No era la millor hora, ja feia força calor i sol. Però quan es viatja amb grup i amb una agència, és bàsic saber-se adaptar.
Poc després d’haver entrat al parc ja vaig quedar fascinat pels baobabs i per la verdor del paisatge. Era un dels escenaris més bonics dels que veuria al nord del país.
Després dels primers grups de zebres i impales, vam trobar algun nyu solitari i també un parell de girafes. Des d’allà no vam tardar gaire a topar-nos amb un grup d’elefants, una mica allunyats de la pista per on podíem circular. Poc després van avisar per la ràdio al nostre guia. Havien localitzat un guepard. No és una observació fàcil al Parc Nacional Tarangire, així que vam anar directes cap allà. Quan vam arribar ja estava estirat a l’ombra d’una acàcia. Estava una mica lluny i només se li veia el cap, però sempre fa il·lusió poder veure el felí més ràpid de la sabana.
Vam continuar avançant cap a l’interior del parc, i vam trobar-nos amb una nova sorpresa: dues lleones! Feia molta calor, i estaven les dues estirades i dormint. Només una d’elles es va aixecar durant uns minuts, per moure’s uns metres i tornar-se a tombar.
Un cop feta una parada per dinar, a una zona de pícnic a l’interior de la reserva, vam continuar amb el safari. Vam poder fotografiar un ocell secretari, i també un grup de mangostes que es movien ràpidament entre un termiter. Poc abans d’acabar el safari, vam trobar un nombrós grup d’elefants molt a prop del camí. En aquests casos, si els elefants es mostren confiats, el millor és parar el cotxe i estar en silenci. A poc a poc es van anar apropant, i van passar pràcticament pel costat del vehicle.
Vam acabar el dia anant fins al poble Mto wa Mbu, per dormir al Jambo Lodge. Des d’allà, sortiríem l’endemà cap al Serengeti, amb tot el menjar i material d’acampada pels dies vinents.
El segon safari a Tarangire
Durant el segon safari que vaig fer al viatjar a Tanzània, de quatre dies i contractat a través de l’agència local Colours Africa Tours & Safaris, vaig visitar el Parc Nacional Tarangire a l’últim dia. Després d’haver dormit al Fig Tree Lodge Camp, a Mto wa Mbu, vam sortir cap al parc nacional a les vuit del matí. Poc després de les nou ja començàvem a circular per l’interior del parc.
De nou, els baobabs i les zebres van ser la benvinguda perfecta. Vam veure un baobab amb el tronc molt malmès, i pocs segons després va aparèixer el culpable: un elefant. Els elefants s’esmolen els ullals amb els troncs dels baobabs, també s’hi rasquen, i els trenquen per obtenir aigua.
Uns metres més endavant hi havia un nou grup d’elefants. Hi havia una petita cria, d’uns tres o quatre mesos, que s’amagava tímidament entre les cames de la seva mare.
Després d’això va arribar un dels grans moments de la meva ruta per Tanzània. Ens van avisar que hi havia un grup de lleones descasant a les branques d’un arbre. Una de les escenes que més ganes tenia de veure. Els famosos lleons escaladors. Quan vam arribar allà, encara va ser millor del que m’havia imaginat. Hi havia dues lleones adultes, enormes, però també tres petites cries d’uns quatre mesos. Es van anar activant, i vaig poder veure com jugaven, miolaven i baixàven patosament de l’arbre.
Gràcies a aquesta escena, el Parc Nacional Tarangire es va convertir en un dels meus preferits.
(Aquest post forma part de la guia per viatjar a Tanzània, basada en la meva experiència al país)
Organitza el teu viatge a Tanzània
🐆 Troba els millors viatges i safaris a Tanzània amb agència local aquí
✈️ Les millors ofertes de vols a Tanzània aquí.
🏨 Els millors preus en allotjaments a Tanzània aquí.
🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí.
💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí
💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí