• Categoria de l'entrada:Europa / Noruega
  • Temps de lectura:22 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:setembre 19, 2023
Actualment esteu veient Guia de l’Illa de Senja: què veure, ruta i aurores boreals

L’illa de Senja és un dels territoris amb els paisatges més diversos i verges del nord de Noruega. Situada per sobre el cercle polar àrtic, l’illa de Senja passa sovint desapercebuda, eclipsada per les Illes Lofoten, que solen centrar l’atenció dels visitants de la Lapònia noruega. Tot i això, és un territori excepcional. Una illa remota, on les muntanyes cauen sobre el mar i les aurores boreals il·luminen sovint les nits més fosques de l’any.

Com arribar a l’Illa de Senja

L’illa de Senja està connectada amb el continent a través del pont Gisund. Aquest pont, que creua l’estret de Gisundet, té una longitud de 1.147 metres. Gràcies a aquesta construcció, la manera més fàcil i habitual d’arribar a l’illa de Senja és el cotxe.

Si es viatja des de fora de Noruega, una bona alternativa és volar fins a Tromsø, ja que l’aeroport d’aquesta ciutat és el que sol tenir més vols i preus més econòmics. A Tromsø es pot llogar un cotxe, i arribar a l’illa de Senja conduint durant unes 3 hores.

Alternativament, també es pot arribar a l’illa amb ferri. La ruta més comuna és la que connecta el port de Brensholmen ( a 1 hora de Tromsø) amb el port de Botnham (un petit poble al nord de l’illa de Senja).

Més informació sobre com arribar a l’Illa de Senja aquí.

Com moure’s per l’Illa de Senja

Per descobrir l’illa de Senja, la segona illa més gran de Noruega (sense tenir en compte l’arxipèlag de Svalbard), la millor opció és el cotxe. Això et donarà molta llibertat i et permetrà arribar fins als punts més inhòspits i salvatges de Senja.

Conduir per l’illa és possible durant tots els mesos de l’any. A l’hivern, els cotxes de lloguer ja venen equipats amb rodes de claus, que fan que la conducció per sobre la neu i el gel sigui completament segura. Tot i això, a causa de la meteorologia algunes carreteres pateixen desperfectes durant l’hivern, així que abans de fer qualsevol ruta és molt útil consultar la pàgina oficial d’alertes de trànsit.

A l’illa de Senja hi ha poques gasolineres, i acostumen a ser més cares, així que val la pena omplir el dipòsit del cotxe abans d’entrar a l’illa o just a l’entrada.

Quina és la millor època per visitar l’Illa de Senja

Els paisatges i naturalesa de l’illa de Senja es poden visitar durant totes les estacions. De fet, visitar-la durant els mesos d’hivern és una experiència completament diferent a visitar-la durant els mesos més càlids de l’any.

A l’hivern, quan l’illa de Senja es tenyeix del blanc de la neu, és l’època ideal per circular entre les seves carreteres nevades, fer raquetes de neu i intentar veure aurores boreals durant la nit.

A la primavera i l’estiu, quan la neu ja s’ha fos, l’illa de Senja ofereix moltes possibilitats per gaudir del senderisme. Hi ha moltes rutes entre les seves escarpades muntanyes. Moltes d’elles regalen vistes panoràmiques úniques de la costa. A més, durant les nits d’alguns dels mesos d’estiu també es pot contemplar un fenòmen atomsfèric sorprenent: el sol de mitjanit.

Què veure a l’Illa de Senja

L’illa de Senja és un destí ideal pels amants de la naturalesa i els paisatges. Segurament no té pobles tan encantadors com les Illes Lofoten, però l’entorn és espectacular.

Per conèixer aquesta illa, és imprescindible recórrer la Ruta Turística Nacional de Senja. És una de les carreteres panoràmiques de Noruega, i al llarg dels seus 102 kilòmetres passa per alguns dels paratges més bonics d’aquesta regió de l’àrtic noruec.

Aquesta carretera passa per la majoria dels següents llocs per veure a l’illa de Senja, encara que alguns d’ells es troben una mica més allunyats de la ruta principal:

Bergsbotn viewpoint

Aquesta és una de les vistes més espectaculars i accessibles de l’illa de Senja. Es pot aparcar just al costat d’aquest mirador de 44 metres de longitud, que regala unes vistes úniques del fiord Bergsfjorden i les muntanyes de ​​Skolpan.

Tungeneset

L’àrea de descans de Tungeneset és una parada imprescindible en qualsevol ruta per l’illa de Senja. Des de l’aparcament una passarel·la de fusta condueix al visitant fins a la vista més emblemàtica de l’illa. Una perfecta conjunció de les roques del litoral, en primer pla, amb la vertical i escarpada muntanya d’Oksen al fons. Aquesta muntanya tan icònica es coneix popularment com Devil’s Jaw (mandíbula del diable).

Aquesta és un dels punts més famosos pels aficionats a la fotografia. El moviment de les onades i la muntanya Oksen ofereixen infinites possibilitats. També és un dels millors llocs veure aurores boreals a l’illa de Senja.

Si visites aquest mirador a l’hivern i camines entre les roques, tingues en compte que solen tenir una fina capa de glaç que les converteix en un tobogan. Camina a poc a poc i vigila les relliscades.

La platja Ersfjordstranda

A la llista de llocs que veure a l’illa de Senja, no podia faltar alguna de les seves platges. Tal com passa a les Illes Lofoten, aquestes platges no són el lloc ideal per banyar-s’hi. Són racons únics pels seus paisatges, i per on val molt la pena caminar o contemplar els colors de la sortida o posta de sol.

La platja Ersfjordstranda, situada ben a prop de l’àrea de Tungeneset, és una platja de sorra blanca i fina envoltada de muntanyes. Una de les més maques del fiord Ersfjord.

Husøy

Husøy és segurament el poble més tradicional de l’illa de Senja. És un poble de pescadors força aïllat, situat al fiord Øyfjorden. Fa pocs anys només es podia arribar a aquest poble amb vaixell, però ara gràcies a un pont de 300 metres de longitud també s’hi pot arribar amb cotxe.

Durant el trajecte amb cotxe fins a Husøy, les vistes des de la carretera són un espectacle.

El Parc Nacional d’Anderdalen

La part més visitada de l’Illa de Senja acostuma a ser la seva costa nord. Per allà hi passa la carretera panoràmica que recorre l’illa, i és on hi ha la majoria d’allotjaments i miradors.

Al sud de l’illa s’estén un territori vast i inhòspit, una zona salvatge amb molt poca presència humana. Allà hi ha el Parc Nacional d’Anderdalen, que amb una extensió de 120 kilòmetres quadrats, protegeix un conjunt de boscos de pi roig, bedoll i plantes alpines. Entre la fauna del parc, destaquen els ants, els rens semisalvatges i un gran nombre de mamífers petits, com guineus, erminis o llebres.

A l’hivern arribar al parc és complicat, encara que s’hi poden fer sortides amb raquetes de neu. A l’estiu és una zona excel·lent per fer-hi senderisme.

El fiord de Mefjorden

El fiord de Mefjorden és un dels més pintorescos, i es pot conduir pel costat d’aquest durant una part de la ruta panoràmica per l’Illa de Senja. Després, agafant una carretera secundària s’arriba fins a l’allotjament Mefjord Brygge, a on acaba la carretera.

Tot i això, la millor opció per descobrir aquest fiord és fer-ho amb vaixell. Des del Mefjord Brygge es poden contractar sortides, per recórrer tranquil·lament el fiord, fins a mar obert. Aquesta sortida és ideal per gaudir dels paisatges des d’una altra perspectiva, i per poder contemplar la fauna (com àguiles de cua blanca, rents o ants) de zones on és impossible arribar-hi amb cotxe. A més, també es poden veure foques, balenes geperudes o orques (sobretot entre els mesos de novembre fins al febrer).

Segla, la muntanya més fotogènica de l’illa de Senja

El pic Segla és el símbol del senderisme a l’illa de Senja. Aquesta fotogènica muntanya, força accessible quan no hi ha neu, ha anat guanyant molta popularitat durant els últims anys.

Per contemplar el pic Segla la millor ruta és la que puja fins al pic Hesten, just al costat. De fet, no cal arribar fins al cim per tenir una de les millors vistes de l’illa. La ruta comença des del poble de Fjordgård, i la ruta són uns 2,5 kilòmetres de pujada i uns 400 metres de desnivell. La baixada es fa pel mateix camí. Pots veure l’itinerari aquí.

Aquesta excursió, sovint coneguda com el Segla Trail, és popular tant a l’estiu com a l’hivern. Això sí, a l’hivern, tot i no ser un camí molt complicat, cal anar equipat amb raquetes de neu i tenir certa experiència en aquests ambients. A l’illa de Senja, es poden llogar raquetes a l’hotel Mefjord Brygge.

Rødsand

Rødsand és un petit poble de l’illa de Senja que continua inalterat pel turisme.

Hamn

La localitat de Hamn és famosa per la seva costa i pel ressort Hamn i Senja, amb precioses vistes del mar.

No només val la pena visitar el poble, sinó que sobretot són interessants les platges que hi ha al litoral d’aquesta zona.

Des d’allà surt una atractiva excursió: la ruta Sukkertoppen. És un camí curt, uns 4 kilòmetres entre anar i tornar, però amb unes fantàstiques vistes panoràmiques des de la part més alta de la ruta. A l’hivern l’excursió és mes complicada, a causa de la neu i el gel.

On veure aurores boreals a l’Illa de Senja

Veure aurores boreals a l’illa de Senja és espectacle natural únic i inoblidable. Es poden veure des de mitjans de setembre fins a principis d’abril.

Per veure aurores boreals en general les millors localitzacions són les que ofereixen una àmplia visió del nord-est, ja que és per on se solen veure primer aquestes llums tan màgiques.

En un entorn tan espectacular com el de l’illa de Senja, qualsevol racó una mica allunyat dels pobles (on no hi hagi contaminació lumínica) és bo per veure aurores boreals. Això sí, si busques les millors localitzacions per gaudir de les aurores boreals a Senja i també fotografiar-les, aquests serien alguns dels millors punts:

  • Tungeneset
  • Bergsbotn viewpoint
  • La platja Ersfjordstranda
  • La platja Bøstranda
  • El Parc Nacional Ånderdalen (aquesta és l’opció més inaccessible i inhòspita)

Abans de sortir a buscar aurores boreals a Senja, mirar la previsió d’aurores et pot ajudar a saber quines són les probabilitats de veure aquest fenòmen.

On dormir a l’illa de Senja

La majoria dels allotjaments a l’illa de Senja es troben a la part nord, al voltant de la costa per on hi passa la carretera panoràmica. Allà, un dels millors allotjaments pel que fa a la relació qualitat-preu és el Mefjord Brygge. És un petit complex amb diversos apartaments molt ben ubicats i amb totes les comoditats. És on nosaltres vam passar les dues nits en què vam dormir a l’illa de Senja.

Per altra banda, si busques un allotjament exclusiu, pots optar pel complex de Hamn i Senja. Un conjunt de cabanyes situades davant del mar. A una localització única. Contemplar aurores boreals des d’allà ha de ser una experiència màgica.

També hi ha altres allotjaments a la regió sud-oest de l’illa. A prop del Parc Nacional Ånderdalen. Allà hi ha alguna opció més econòmica, com el lodge Norwegian Wild.

La nostra experiència: ruta per l’Illa de Senja durant 3 dies

Després de sis dies recorrent les Illes Lofoten, i havent complert el somni de veure aurores boreals, decidim aprofitar els últims tres dies del viatge per visitar l’illa de Senja. Sabem que aquesta illa es mereixeria molts més dies, i que només en podrem fer un petit tast, però no ens podem resistir a conduir fins allà.

Conduint des de les Illes Lofoten a l’illa de Senja

El setè dia del viatge el dediquem bàsicament a conduir. Unes vuit hores de cotxe separen el poble de Reine, al final de les Illes Lofoten, del nord de Senja. Sobre el paper pot semblar molt pesat, ja que són moltes hores, però conduir per les Illes Lofoten i per les altres regions de l’àrtic noruec és fascinant.

Tenim la sort de gaudir d’un temps esplèndid durant tot el dia. Sembla que avui serà l’últim dia de bon temps abans que arribi un temporal de neu a tota la regió de la Lapònia noruega.

Sense presses desfem tot el recorregut per la Carretera del Rei de les Illes Lofoten. Anem deixant enrere els pobles, les platges i els miradors que ens han fascinat durant els dies previs, com Hamnøy o la platja de Utakkeliv. Parem al mirador Austnesfjorden Rasteplass i també caminem per la vora d’alguns dels llacs del Parc Nacional Møysalen.

Passen les hores, i no ens cansem de veure fiords, petits pobles de pescadors i muntanyes completament nevades. També tenim la sort de veure a la llunyania a dos ants, i vàries àguiles de cua blanca.

L’arribada a l’illa de Senja

Sobre les tres de la tarda, deixem de circular per la carretera E6, per agafar la sortida que es dirigeix cap a l’illa de Senja. De nou, la carretera és preciosa: una línia recta, hipnòtica, envoltada d’arbres que són l’hàbitat ideal dels rens i ants.

Un cop creuem el pont de Gisund, entrem a l’illa de Senja. A mesura que ens allunyem del poble de Silsand l’entorn que trobem és més inhòspit i salvatge. Continuem conduint per la carretera escènica que recorre l’illa, i a poc a poc anem guanyant alçada. Quan el sol ja pràcticament ha desaparegut, arribem al mirador de Bergsbotn. En baixar del cotxe notem que no fa pràcticament vent. Tot és silenci allà dalt. I tenim davant nostra un paratge impressionant.

Quan el fred ens obliga a tornar a dins el cotxe, seguim conduint en direcció Mefjordvær. Després de vorejar el fiord Bergsfjorden arribem a l’àrea de Tungeneset. Queden pocs minuts de llum, així que ens afanyem per arribar al mirador de la muntanya d’Oksen, amb les roques de la costa en primer pla. Les petites acumulacions d’aigua congelada que hi ha entre les roques afegeixen encara més màgia a aquest paisatge únic de l’illa de Senja.

Arribem a l’allotjament Mefjord Brygge, quan ja pràcticament és fosc. Les previsions d’aurores boreals són molt bones, ja que l’activitat solar prevista és molt alta. Tot i això, està molt tapat, i encara que ho intentem, no es veuen aurores boreals en cap moment de la nit.

El vent i la neu de l’illa de Senja

La nostra idea inicial pel dia d’avui era llogar raquetes de neu per fer una excursió pel Parc Nacional d’Anderdalen, l’entorn més salvatge de l’illa de Senja. Tot i això, la previsió de temps és molt dolenta. Es preveu una força nevada i vents intensos. Així que decidim canviar de plans i passar el matí conduint per les carreteres solitàries de l’illa.

Des de Mefjordvær, conduïm per la ruta escènica de l’illa de Senja fins al final de la carretera, a Gryllefjord. Tot el trajecte és encisador. Les vistes dels fiords de l’Atlàntic amb les fortes onades que aixeca el vent, juntament amb les muntanyes nevades, ens presenten un paisatge típicament àrtic. Molt salvatge i ple de força.

Un cop arribem a Gryllefjord, on s’acaba la ruta, hem de desfer camí per la mateixa ruta. Però no anem directament fins a l’allotjament, sinó que continuem per la carretera 86 fins al poble Svanelvmoen. Des d’allà surt una petita carretera secundària que voreja el parc nacional d’Anderdalen. A mesura que avancem per allà el vent va en augment i comença a nevar. El blanc de la neu i el cel es fusionen, creant una atmosfera hipnòtica. Anem perdent visibilitat, i els boscos del parc nacional van desapareixent del nostre camp de visió.

Quan la boira, els núvols i la neu s’han apoderat del paisatge, arriba el moment de tornar cap a l’allotjament. A la tarda, no ens queda més remei que observar el temporal des de la finestra de l’apartament.

L’últim dia del viatge a l’Illa de Senja i les Illes Lofoten

A l’últim dia del viatge per les Illes Lofoten i l’Illa de Senja, el temps no ens dóna treva. Des del matí neva amb molta intensitat. Però no ens podem quedar a l’allotjament, ja que a la tarda surt el nostre vol des de Tromsø a Barcelona.

Mentre conduïm per l’illa de Senja hi ha moments en què la visibilitat és pràcticament nul·la. Només veiem blanc. Per sort són moments curts, i durant la major part dels kilòmetres tenim bona visibilitat i podem gaudir dels paisatges mentre continua nevant.

Poc abans de sortir de l’illa, deixa de nevar durant uns minuts. Aprofitem per sortir del cotxe i fotografiar els arbres coberts de neu. El temps és un gran condicionant en els viatges a la Lapònia noruega a l’hivern, però també és el responsable dels paisatges tan sorprenents que anem trobant.

Passem la resta del matí conduint fins a l’aeroport de Tromsø. Amb la nevada, triguem unes quatre hores a arribar-hi.

Acabem així el viatge per les Illes Lofoten i l’Illa de Senja. La nostra primera experiència per l’àrtic noruec a l’hivern i veient aurores boreals. Un viatge memorable.

(Aquest post correspon al setè, vuitè i novè dia del viatge a les Illes Lofoten i l’illa de Senja)

Organitza el teu viatge a l’Illa de Senja

✈️ Les millors ofertes de vols a Tromsø aquí

🏨 Els millors preus d’allotjaments a l’Illa de Senja aquí

😁 Les millors activitats a l’Illa de Senja aquí

🚗 Les millors ofertes de cotxes de lloguer a l’Illa de Senja aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

💳 La millor targeta per pagar i treure diners a l’estranger sense comissions aquí

💵 La millor manera de fer transferències a l’estranger aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.