• Categoria de l'entrada:Catalunya / Europa
  • Temps de lectura:11 min de lectura
  • Autor de l'entrada:
  • Última modificació de l'entrada:maig 10, 2022
Actualment esteu veient Pujada al Castell de Montgrí (i 3 rutes per la zona)

El Castell de Montgrí, situat sobre un turó de 303 metres d’altitud, és un dels punts més icònics del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquest parc natural es va crear amb l’objectiu de preservar la riquesa natural d’aquesta regió del litoral català. I la zona del Massís del Montgrí és excepcional per gaudir dels paisatges, la flora i la fauna del litoral mediterrani.

La pujada al Castell de Montgrí és una excursió molt senzilla, apte per tots els públics. Es pot ascendir des de diferents punts, fent l’excursió més o menys exigent. A més, amb una mica de sort durant aquesta excursió es poden veure les cabres salvatges que des de fa uns anys viuen al massís.

excursió castell de montgrí paisatge durant el matí

cabra salvatge al massís del montgri

Com arribar al Castell de Montgrí

El Castell de Montgrí forma part del poble de Torroella de Montgrí, al Baix Empordà. Per pujar fins al castell cal fer-ho caminant, i el més recomanable és iniciar l’excursió des del mateix poble. A la part alta hi ha una zona d’aparcaments, des d’on està senyalitzat l’inici del camí.

Alternativament, es pot conduir fins a l’Ermita de Santa Caterina i des d’allà començar l’excursió fins al castell (es pot arribar a dalt caminant menys de 2 kilòmetres). La carretera fins a l’ermita no està asfaltada, així que és un trajecte lent. Aquesta opció només val la pena en casos en què no es pugui o vulgui caminar massa.

vistes del pirineu durant la pujada al castell de montgrí

Pujada al Castell de Montgrí (ruta circular)

Recórrer el Massís del Montgrí, sobretot durant les primeres i últimes hores del dia, és perfecte per apreciar la bellesa del litoral català. Els arbustos de garriga i llistonar s’estenen pel territori calcari d’aquest massís, i amb la llum daurada del sol es converteixen en un paisatge captivador. Aquesta ruta circular per pujar al Castell de Montgrí (pots veure el track de la ruta aquí) no és gens exigent, però és l’oportunitat perfecta per gaudir tranquil·lament d’aquesta zona.

llum de la matinada sobre els arbustos del montgri

parc natural del montgri amb boira durant la pujada al castell

Pujada al Castell de Montgrí: Inici de la ruta

Començant a caminar des de la part alta de Torroella de Montgrí, al carrer Camí de les Dunes, només cal seguir les marques blanques i vermelles del GR-92, que avancen per un camí ample i pedregós. Uns deu minuts després d’haver començat a caminar, apareix una bifurcació. No importa quin camí s’agafi, els dos van al mateix lloc i es troben als peus del coll de la Creu.

inici del camí de l'excursió al castell de montgrí

La pujada fins al coll de la Creu és el primer tram amb desnivell de l’excursió. El camí continua sent fàcil. Aquí val la pena observar l’entorn, i buscar els grups de cabres salvatges que sovint es mouen per aquesta zona. Són animals força confiats. Observar-los amb silenci i sense envair el seu espai és una gran experiència.

primer pla d'una cabra salvatge

dues cabres joves jugant a prop del castell de montgrí

Del Coll de la Creu al Castell de Montgrí

Un cop al coll, on destaca una gran creu de ferro, cal agafar el camí que surt cap a la dreta per continuar la pujada al Castell de Montgrí. Fent una ziga-zaga constant, se superen fàcilment els últims cent metres de desnivell fins a dalt del turó presidit pel castell. Aquest castell, que es va començar a construir l’any 1294, està obert al públic. Així que es pot entrar al seu pati i pujar a dalt de les muralles, des d’on es pot contemplar l’extensió de tot el parc natural.

castell de montgrí en un dia ennuvolat de primavera

vista panoràmica de la costa durant la pujada al castell de montgrí

cabra salvatge hispànica al montgrí

Del Castell de Montgrí al Montplà

Completada la pujada, es pot optar per baixar de nou seguint el mateix camí. Aquesta és l’opció més curta. Per continuar caminant, i fer la ruta circular, des del castell es pot seguir el GR-92 (marques blanques i vermelles) baixar fins al coll dels Garrigars i des d’allà pujar fins al Montplà, la muntanya més alta del Massís del Montgrí. Aquesta zona acostuma a ser molt més tranquil·la, i també és habitual trobar-hi algun grup de cabres salvatges. Al desembre, durant l’època del zel, és quan és més fàcil veure-les, especialment als mascles.

massís del montgri´durant la ruta circular al castell

castell del montgrí

Del Montplà a l’Ermita de Santa Caterina

Poc després d’haver ascendit al Montplà, des d’on es té una bonica perspectiva de les Illes Medes, ja s’agafa el camí que baixa fins a l’Ermita de Santa Caterina. A aquesta part ja no es segueix el camí del GR-92, però la ruta està molt ben marcada i és molt senzill orientar-se. Durant la baixada, també es pot observar el litoral de l’Escala.

Un cop a l’Ermita de Santa Caterina, només cal seguir les indicacions cap al coll de la Creu. La pujada és molt senzilla. Des del coll, la baixada fins al poble de Torroella de Montgrí es fa seguint el mateix camí per on haurem pujat.

ermita de santa caterina des de l'exterior

mascle de cabra salvatge durant la pujada al montgrí

cabre salvatge jove

3 rutes pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

Encara que el Castell del Montgrí és el punt més típic per caminar pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, hi ha altres rutes per descobrir aquest entorn del Baix Empordà. Combinar excursions pel Massís del Montgrí, amb passejades per la platja o rutes seguint el camí de ronda, és el que fa que aquesta zona sigui tan atractiva.

illes medes vistes des de la gola del ter

albirament d'ocells al parc natural del montgrí, les illes medes i baix ter

Hi ha infinitat de rutes per fer, aquestes tres són només algunes opcions:

1. Ruta per la Gola del Ter i el Mirador de la Platera: aquest itinerari avança entre les Llacunes de la Pletera (dins els Aiguamolls del Baix Ter) i acaba a la Gola del Ter. Encara que aquests aiguamolls no són tan extensos ni impressionants com els Aiguamolls de l’Empordà, són un refugi important per vàries espècies d’ocells i pel fartet (un amenaçat peix que viu al litoral meditarrani). Des de la platja, a la desembocadura del Ter, les Illes Medes són les grans protagonistes. Més informació aquí.

gola del ter

platja de la desembocadura del riu ter prop del massís del montgrí

Ruta fins a Cala Calella des de l’Estartit: des del poble de l’Estartit comença aquesta interessant excursió fins a la Cala Calella, que avança entre penya-segats i petites cales. A més, l’excursió es pot fer circular i tornar per un bosc de pi blanc. Una ruta ideal per apreciar la diversitat i bellesa del paisatge més proper al Mar Mediterrani. Més informació al següent enllaç.

gavina al litoral de l'estartit

Ruta pels arrossars de Pals: aquest itinerari és especialment atractiu al final de la primavera, quan s’inunden els arrossars. Aquesta zona, de camins amples i plans, és ideal per caminar o anar amb bicicleta tranquil·lament. A més, també és una ruta molt recomanada per observar i fotografiar ocells, sobretot aus limícoles. Pots trobar l’itinerari detallat aquí.

On dormir a Torroella de Montgrí

Si amb l’excusa de pujar al Castell de Montgrí decideixes passar un cap de setmana a prop del Castell de Montgrí, tens vàries alternatives per allotjar-te. Una de les opcions més econòmiques és fer-ho al Càmping del Castell del Montgrí. Si no també pots optar per buscar algun allotjament a Torroella de Montgrí, a l’Escala o a prop de Pals.

bosc i una cabra salvatge durant la pujada al castell de montgrí

Organitza la teva escapada a Torroella de Montgrí

🏨 Els millors preus en allotjaments a Torroella de Montgrí aquí

😁 Les millors activitats a Torroella de Montgrí i a la Costa Brava aquí

🚑 Contracta la teva assegurança de viatge amb un 5 % de descompte aquí

Deixa un comentari

Responsable de les dades: Arnau Duran Gonzàlez. Finalitat de les dades: respondre al teu comentari. Legitimació: el teu consentiment exprés. Destinataris: el servidor on està allotjada la pàgina web (raiolanetworks.es). Drets: en qualsevol moment limitar, recuperar i esborrar informació, així com accedir a totes les teves dades de les que disposem.